Oluen paneminen itse

Sirkulaattori on varmasti parempi kuin BrewMonk tähän touhuun, tuli vaan mieleen että tällähän voisi onnistua vastaava jos haluaa. En nyt ihan kokonaan ymmärtänyt viestisi pointtia :hmm:

Kokeile vaan, jos siltä tuntuu.. Se oli pääpointti.
Oma ratkaisu tuntuu paremmalta, mutta ei kehitystä tapahdu, jos kangistutaan vanhoihin kaavoihin ja on vain yksi oikea tapa.
 
Olen käyttänyt vanhaa hiivaa muutaman kerran uudestaan. Kerran tehnyt niin että suoraan vanhan hiivan päälle laskenut uuden vierteen, toimi hyvin ilman sivumakuja. Käyminen lähti todella nopeasti käyntiin ja kävi nopeasti, johtunee varmaan siitä että eläviä soluja on todennäköisesti moninkertaisesti verrattuna normaaliin hiivaukseen.

Tämä ei nyt mennyt ihan putkeen.. Sen verran tein erilailla kuitenkin, että kun oli noin 2L jäljellä käymisastiassa, sekoittelin hiivamössön sellaiseksi lietteeksi ja kaadoin vaan vierteen päälle toiseen käymisastiaan. En laittanut mitään hiivaravinteita, kun hiivaa tuli reilu määrä.

Tämä käytännössä räjähti käsiin. Lähti käymään kunnolla, kun olin nukkumassa. Aamulla vaahdot oli tunkeneet ulos vesilukosta (joo, ei ole Fermzillassa, olisi pitänyt laittaa). Nyt pulputtaa kuin viimeistä päivää ja lämpötila on huoneenlämpö +2C, joka on liian kuuma (Wyeast 1056). Laitoin pari kylmäkallea kiinni käymisastiaan. Silti se riehuu tuossa vieressä. Vaahtoa on 30% käymisastiasta ja vesilukko pitää puhdistaa, kunhan tästä selvitään. Lisäksi hiivakakku näyttää olevan 4L merkin kohdalla, kun sitä lientä meni vain pari litraa..

--

No katsotaan, mitä tästä tulee ja taidan laittaa gelatiiinit vielä tuonne sitomaan hiivaa, kun käyminen on valmista. Taidan ensi kerralla olla säästämättä ja ostaa sen kympin hiivan ihan omilla rahoilla, enkä käytä sitä ainakaan samalla tavalla uudestaan.

--

Tähän meni vielä pakastimesta Southern Passion -humalat , joille en keksinyt muuta käyttöä. Lisäksi ostin kympillä perus Viking Malttia, että ei ole kallis kokeilu (vaikka menisi pieleen). Hiivan maksoi veljeni.
 
Tämä ei nyt mennyt ihan putkeen.. Sen verran tein erilailla kuitenkin, että kun oli noin 2L jäljellä käymisastiassa, sekoittelin hiivamössön sellaiseksi lietteeksi ja kaadoin vaan vierteen päälle toiseen käymisastiaan. En laittanut mitään hiivaravinteita, kun hiivaa tuli reilu määrä.

Tämä käytännössä räjähti käsiin. Lähti käymään kunnolla, kun olin nukkumassa. Aamulla vaahdot oli tunkeneet ulos vesilukosta (joo, ei ole Fermzillassa, olisi pitänyt laittaa). Nyt pulputtaa kuin viimeistä päivää ja lämpötila on huoneenlämpö +2C, joka on liian kuuma (Wyeast 1056). Laitoin pari kylmäkallea kiinni käymisastiaan. Silti se riehuu tuossa vieressä. Vaahtoa on 30% käymisastiasta ja vesilukko pitää puhdistaa, kunhan tästä selvitään. Lisäksi hiivakakku näyttää olevan 4L merkin kohdalla, kun sitä lientä meni vain pari litraa..

--

No katsotaan, mitä tästä tulee ja taidan laittaa gelatiiinit vielä tuonne sitomaan hiivaa, kun käyminen on valmista. Taidan ensi kerralla olla säästämättä ja ostaa sen kympin hiivan ihan omilla rahoilla, enkä käytä sitä ainakaan samalla tavalla uudestaan.

--

Tähän meni vielä pakastimesta Southern Passion -humalat , joille en keksinyt muuta käyttöä. Lisäksi ostin kympillä perus Viking Malttia, että ei ole kallis kokeilu (vaikka menisi pieleen). Hiivan maksoi veljeni.
Sivuhuomiona tohon säästämiseen, niin eikai tää niin kallis harrastus ole, että varsinaisesti kannattaisi lähteä säästämään jos sulla fermzillakin kerran on ostettuna yms. Tossahan on käynyt vaan niin että hiiva on ollut käymisvalmista eikä sulla oo ollut lämpökontrollia, paine ois auttanut välttämään sotkun ja tietysti myös pitämään esterit kurissa vaikka kävisikin lämpimämpänä, joten ens kerralla vaan prosessi huolella kuntoon. Vaikuttaa aika-ajoin sun postauksia lukiessa homma vähän sellaselta säädöltä ja sähellykseltä, kun kerralla saa kunnollista jos miettii ja tekee ja varmasti sitä kautta säästyy rahaa, kun pieleen menneet kokeilut ei rokota lompakkoa.
 
Sivuhuomiona tohon säästämiseen, niin eikai tää niin kallis harrastus ole, että varsinaisesti kannattaisi lähteä säästämään jos sulla fermzillakin kerran on ostettuna yms. Tossahan on käynyt vaan niin että hiiva on ollut käymisvalmista eikä sulla oo ollut lämpökontrollia, paine ois auttanut välttämään sotkun ja tietysti myös pitämään esterit kurissa vaikka kävisikin lämpimämpänä, joten ens kerralla vaan prosessi huolella kuntoon. Vaikuttaa aika-ajoin sun postauksia lukiessa homma vähän sellaselta säädöltä ja sähellykseltä, kun kerralla saa kunnollista jos miettii ja tekee ja varmasti sitä kautta säästyy rahaa, kun pieleen menneet kokeilut ei rokota lompakkoa.

Nyt menin ja tein taas :)

Jos olisin laittanut puolet hiivasta, niin tämä olisi mennyt ihan hyvin. Vesilukkokin puhdistettiin eilen ja riehuminen rauhoittui, kun laitoin kylmäkallet, jotka laski sitä lämpötilaa 1-2 astetta. Ja vierre oli jäähdytetty 18-19 asteiseksi, kun heitin hiivan sekaan, niin se lämpeni ihan huoneenlämmössä siitä vielä monta astetta. Mitään ei mennyt lattialle asti.

Ensi kerralla menee kveikillä, ellen tee uutteita pois vanhenemasta.

--

Tuo hinta oli ehkä vaan tekosyy sille, että jos menee pieleen, ei ärsytä niin paljoa. Löytyy kyllä rahaa olutharrastukseen, kun ei nuo materiaalit niin paljoa maksa. Lisäksi veli makseli sen hiivan ja edellisen erän - niin oikeasti nyt vapautui käyttööni tämä mahdollisuus ilmaiseksi. Positiivisena puolena myös sekin, että joku tykkää oluestani siinä määrin, että maksoi materiaalit ja nyt teen hänelle erän. Siis itse käytin hiivan eteläafrikkalaiseen tapaan humaloidulle, broidi tilasi kaaosteoriaa.

Rahaa menisi paljon enemmän, jos hankkisin kunnon co2-välineet, enkä pelaisi näillä sodastream-vehkeillä. Tai ostaisin sen ferminatorin, jolla voin tehdä lämpötilan säätöä. Kuitenkin, tämä vie tilaa asunnosta, niin nyt koetan kveikillä, enkä ihan heti ostele uusia laitteita.
(pari Fermzillaa on ja monta kegiä, joskin kegeistä on osa käytössä)

Jatkan vielä kokeilujani ja lapsi on terve kun se leikkii :)
Nyt ajattelin ostaa juhannukseksi 25kg säkin perusviljaa (rouhittuna), vähän caramalttia/crystalia ja kokeilla koko kesän kveikkeilyjä.
 
Tervehdys.
Pullotin aamusella kuntavaali laageria 2 kpl 1l, 20 kpl 1/2l ja 39 kpl 1/3l pulloja.
Pullotukseen käytän keittokattilaani.
Lisään sokerin veteen ja höyrytän sen puhtaaksi samalla.
Lappoan oluen kattilaan ja hanasta letkun ja pullotustikun kautta pulloon.
Aika helppoo alkaa olemaan, meni 45 min ja kaikki oli tehty.
Paitsi tiskit
 

Liitteet

  • 20210420_090856.jpg
    20210420_090856.jpg
    1,7 MB · Luettu: 86
  • 20210420_090909.jpg
    20210420_090909.jpg
    1,5 MB · Luettu: 87
Tervehdys.
Pullotin aamusella kuntavaali laageria 2 kpl 1l, 20 kpl 1/2l ja 39 kpl 1/3l pulloja.
Pullotukseen käytän keittokattilaani.
Lisään sokerin veteen ja höyrytän sen puhtaaksi samalla.
Lappoan oluen kattilaan ja hanasta letkun ja pullotustikun kautta pulloon.
Aika helppoo alkaa olemaan, meni 45 min ja kaikki oli tehty.
Paitsi tiskit
Pullotuksessa se itse pullotus ei kestä niin älyttömästi, mutta niiden pullojen pesu yms kestää. Hirveetä eroa ajassa ei ole kegittää painovoimaisesti vs pullottaa, mutta siinä missä kegin ja tarvikkeet pesee panohommien ohella samalla, kun käymisastiaa desinfioi, niin pullot tarjoaa sit toisen päivän aktiviteetit vielä. Nää on kyllä täysin makuasioita.
 
Pullotuksessa se itse pullotus ei kestä niin älyttömästi, mutta niiden pullojen pesu yms kestää. Hirveetä eroa ajassa ei ole kegittää painovoimaisesti vs pullottaa, mutta siinä missä kegin ja tarvikkeet pesee panohommien ohella samalla, kun käymisastiaa desinfioi, niin pullot tarjoaa sit toisen päivän aktiviteetit vielä. Nää on kyllä täysin makuasioita.
Kegitys kamat ja painekäymispönttö ois varmaan seuraava stoppi, mut olutta kerkiää juua sen pullon pari viikkoon niin ei varmaan kannata.

Onko kukaan kokeilu mini kegejä? Niitä party mallisia jossa on hiilarihana? Ne ois varmaan edullisin tapa kokeilla päivitystä.
Miten niissä kestää kaljat kuosissa verrattuna pulloon?
 
Kegitys kamat ja painekäymispönttö ois varmaan seuraava stoppi, mut olutta kerkiää juua sen pullon pari viikkoon niin ei varmaan kannata.

Onko kukaan kokeilu mini kegejä? Niitä party mallisia jossa on hiilarihana? Ne ois varmaan edullisin tapa kokeilla päivitystä.
Miten niissä kestää kaljat kuosissa verrattuna pulloon?
Hommaa sellanen rosterinen kegi mihin laitetaan ihan hiilaria kapselista tai sodastream pullosta tai ihan kunnon hiilaripullosta eli sellanen missä on ball lock liittimet. Noita saa 5 litrasina ja olut kestää niissä ongelmitta ja toimii niinkun isommatkin kegit. Hintaa tosin about samat kuin isommallakin kegillä mut hyvä lisävaruste jos ei saa isoa kegiä kylmään. Isosta kegistä siirtää tollaseen kivasti lientä ja tollasen saa jääkaappiin.

Niitä sellasia halpoja partykegejä kannattaa välttää.
 
Itselläni on 4kpl tuollaisia halpoja partykegejä jotka ovat ihan käteviä siihen jos lähtee esim mökille tai kaverille, kaksi menee kätevästi tuollaiseen perus kylmälaukkuun.

Yleensä teen 24l satseja joista 18-19l menee kegiin ja loput sitten laitan yhteen partykegiin. Kun tuon kegin puhkaisee sillä hanalla niin se on sitten juotava ~3 päivän sisällä jos aikoo yhdellä tuollaisella Co2 patruunalla pitää paineet sisällä. Ihan käteviä tiettyyn tarkoitukseen.
 
Itselläni on 4kpl tuollaisia halpoja partykegejä jotka ovat ihan käteviä siihen jos lähtee esim mökille tai kaverille, kaksi menee kätevästi tuollaiseen perus kylmälaukkuun.

Yleensä teen 24l satseja joista 18-19l menee kegiin ja loput sitten laitan yhteen partykegiin. Kun tuon kegin puhkaisee sillä hanalla niin se on sitten juotava ~3 päivän sisällä jos aikoo yhdellä tuollaisella Co2 patruunalla pitää paineet sisällä. Ihan käteviä tiettyyn tarkoitukseen.
Joo kyllähän se tollasessa käytössä menee, mut sit toisaalta tollanen rosterinen ball lock pikkukegi ei käytännössä kooltaan eroa, hinnaltaan toki, mutta sellasella sitten olut säilyy vaikkei kaikki menisi ja onnistuu hapettomat siirrot, että ehkä kuitenkin sen tyylisen valitsisin jos muutenkin investoi kegivehkeisiin yms. Sellaseen kaveriporukan illanviettoon kollektiiviseen käyttöön toki 5 litraa on sellanen määrä mikä uppoaa illassa.

Kokonaisuudessaan setti mitä suosittelisin mahdollisimman helppoon kotipanimohommaan on:

Paineistuva käymisastia ball lockeilla käymispuolelle. Kegi + hiilarivehkeet pääasialliseen varastointiin, sodastream ja miniregu toimivat kun hiilaria ei paineistetun käymisen takia mene juuri muuhun kuin ulosajoon kegistä. Pikkukegi + carb cappeja limupulloihin, näillä saa sit pienempiä määriä vastapainetäytöllä vaikka lämpimästäkin kegistä ongelmitta mukaan, jääkaappiin, whateva. Jos haluaa näyttävämmin lasipulloihin niin sit tietysti tarttee niille sopivan pullotusvälineistön esim vastapainepullotin ja mahdollisuuden jäähdyttää olut.

Toki paljon hankittavaa, mutta tossa on ne työkalut millä itselläni tuo puuhastelu on mahdollisimman vaivatonta ja tätä kautta sitten jaksaminen tehdä bisseä on parempi. Toki myös laatu on hiilarivehkeiden ansiosta mahdollista pitää ensiluokkaisena, kun hpettumisilta välttyy.
 
Itse kanssa noita party kegejä harkitsin aiemmin kun olivat kotiviini.fi sivulla tarjouksessa 4 kegiä / 10e mutta päädyin sitten jättämään väliin monen pikkuseikan takia. Ostin 2 x 19l corny kegejä ja alibabasta hanat ja tarvikkeet keezerin tekemiseen ja kesällä olisi tarkoitus väsätä kahden hanan kegi arkkupakastin.
 
Niissä tarjous-kegeissä lukee KARJALA. Tämä laskee oman oluesi imagoa.
:rofl: Juu, ja oli niissä monta muutakin huonoa ominaisuutta omaan makuun. Ohuet seinämät eli pienistä kolhuista tulee lommoja, peseminen taitaa olla hieman vaikeaa, kumitulpat ostettava erikseen, ylipaineventtiilin onginta pöntön sisältä, jälkikäytettävä hiivalla, hapeton siirto vaikeaa ja niin edespäin. Kai ne ihan toimivia olisi mutta totesin että itselle nämä ovat turha "siirtymä" kunnon kegien ja pullojen välillä.
 
Nyt on hiivanpesua kokeiltu.
Olipahan röppööminen.
Ongelma oli että oli kaks satsia, niin sitä röppöö oli paljjon ja aivan liian pienet astiat. Ois pitäny olla joku tollanen iso carboy juttu niin ois saanu kerralla, nyt meni monta kertaa lapotessa noita purkkeja ja kannuja. Lisäks tuo iso 5 litran kannu on täynnä vielä pesemätöntä hiivaa, jos jaksaa vielä kokeilla ens viikolla lisää.
 

Liitteet

  • 20210422_191644.jpg
    20210422_191644.jpg
    1,3 MB · Luettu: 41
Nyt on hiivanpesua kokeiltu.
Olipahan röppööminen.
Ongelma oli että oli kaks satsia, niin sitä röppöö oli paljjon ja aivan liian pienet astiat. Ois pitäny olla joku tollanen iso carboy juttu niin ois saanu kerralla, nyt meni monta kertaa lapotessa noita purkkeja ja kannuja. Lisäks tuo iso 5 litran kannu on täynnä vielä pesemätöntä hiivaa, jos jaksaa vielä kokeilla ens viikolla lisää.

Yhden kerran kokemuksella, sitä kierrätettyä hiivaa riittää paljon pienempi määrä. En olisi yllättänyt, jos saisit noista 5 erää tehtyä.
 
Edellisen satsista kierrätetyillä hiivoilla (US-05) käytetty Wherry-uuteolut meni tänään pulloihin.
FG:t unohtu ottaa, mutta OG 1.040, eli arviolta sellaista 4%:sta sessio-alea tulossa kesäksi.
Pullotussokereita, tyylille sopivasti, vajaat 5g/litra. Hämmentelin nämä parissa desissä vettä suoraan primääriin ja jätin "sekoittumaan" itsekseen pullojen pesemisen ajaksi.

BTW: Mulla ei mitenkään poikkeuksellisen voimalliset lähtenyt tämä käymään kierrätyshiivoilla. Ihan normi muutamien senttien krausen (vaahtokerros) ekalla viikolla.

Tein startterin siihen veljen kaaosteoriaan ja siellä oli hiivaravinteita, niin hiivakin kasvoi enemmän. Siitä seuraava olut on nyt pullotettu ja pääsen maistelemaan sitä aikaisintaan vappuna.

Gelatiinilla sain sen hiivamönjän asettumaan pohjalle ja siellä oli noin 2.5L verran hiivakakkua lopuksi.

edit: kaaosteoriaa vähän maistelin jo itse, "söin kuormasta" ja Wyeast 1056 näyttää tuoneen neutraalimman maun, joss humala pääsee paremmin esille. Nelson Sauvin maistui terävämpänä kuin aikaisimmissa oluissa. Lisäksi se hiivakakku oli siellä käymisastian pohjalla ja oluessa oli minimaalisesti sakkaa pohjalla. Pistän sinullekin YV:n.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvää tulevaa vappua.
Tein perinteisesti simaata pussin ohjeen mukaan koko perheelle.
Siitä sitten innostuin kokeilemaan isin omaa simaata.
Laitoin hiivastartterin bry97 panimosokerilla ja ravinteilla.
Nyt tein sitten simaan reilummalla sokerilla ja tolla starterilla.
Ei vaan vielä pulputa... onkohan tuolle hiivalla sopivaa nuo normi sokerit?
 

Liitteet

  • 20210425_222701.jpg
    20210425_222701.jpg
    1,7 MB · Luettu: 43
Jaahas.
Itse itselleni vastaten.
Oli käymisastiana sanko ja kansi.
Kansi oli sen verran löysä että käymiskaasut pääsi reunoilta ulos eikä vesilukon kautta, kuten normaalisti.
Joka päivä oppii uutta.
 

Liitteet

  • 20210426_134202.jpg
    20210426_134202.jpg
    1,1 MB · Luettu: 35
Joo kyllähän se tollasessa käytössä menee, mut sit toisaalta tollanen rosterinen ball lock pikkukegi ei käytännössä kooltaan eroa, hinnaltaan toki, mutta sellasella sitten olut säilyy vaikkei kaikki menisi ja onnistuu hapettomat siirrot, että ehkä kuitenkin sen tyylisen valitsisin jos muutenkin investoi kegivehkeisiin yms. Sellaseen kaveriporukan illanviettoon kollektiiviseen käyttöön toki 5 litraa on sellanen määrä mikä uppoaa illassa.

Kokonaisuudessaan setti mitä suosittelisin mahdollisimman helppoon kotipanimohommaan on:

Paineistuva käymisastia ball lockeilla käymispuolelle. Kegi + hiilarivehkeet pääasialliseen varastointiin, sodastream ja miniregu toimivat kun hiilaria ei paineistetun käymisen takia mene juuri muuhun kuin ulosajoon kegistä. Pikkukegi + carb cappeja limupulloihin, näillä saa sit pienempiä määriä vastapainetäytöllä vaikka lämpimästäkin kegistä ongelmitta mukaan, jääkaappiin, whateva. Jos haluaa näyttävämmin lasipulloihin niin sit tietysti tarttee niille sopivan pullotusvälineistön esim vastapainepullotin ja mahdollisuuden jäähdyttää olut.

Toki paljon hankittavaa, mutta tossa on ne työkalut millä itselläni tuo puuhastelu on mahdollisimman vaivatonta ja tätä kautta sitten jaksaminen tehdä bisseä on parempi. Toki myös laatu on hiilarivehkeiden ansiosta mahdollista pitää ensiluokkaisena, kun hpettumisilta välttyy.
Moi.
Tämä setti rupee kutkuttelee hankintana.
Voitko laittaa lisää kuvia ja speksejä mitä tämä kegityksen eka steppi vaatii?
Osaisin hahmottaa paremmin.
 
Tässä on melko pitkälti tuo yllä mainittu setti, paineistettu käymisastia, 2kg co2 pullo, regulaattori, 2x corny keg ball-lock liittimillä, sopivaa letkua ja 3x kaasu liitin (harmaa) ja 3x neste liitin(musta). Näistä tehty letkut siten että yksi kaasuletku jossa molemmissa päissä kaasuliitin, toinen kaasuletku joka kiini c02 ja toisessa päässä kaasuliitin, yksi olut letku jossa molemmissa päissä liitin ja yksi olut letku jossa toisessa päässä liitin. Näillä sai tehtyä kaikki tarvittavat siirrot ilman että joutui alkaa purkamaan liittimiä irti vaan jokaiseen vaiheeseen löytyi sopiva letku.

Tämän lisäksi tarvitset jonkun tavan saada olut kegistä lasiin, edullisin vaihtoehto on picnic hana ball-lock liittimellä. Tosiaan näitä kegien liittimiä on kahta eri mallia, suomessa yleisin on ball-lock liitin, näihin saatavuus on parempi joten itse valitsin tämän ja hankin kaikki samoilla liittimillä niin käyvät sitten ristiin joka suuntaan. Eli jos ebaysta / alibabasta tilaa niin kannattaa katsoa ettei ole pin-lock versio, vähän meinaan vitutti odottaa spunding valvea 2kk vain todetakseen että liitin on väärä.

Jos haluaa käyttää paineistettuna niin spunding valve on kanssa hyvä hankkia, malleja on monia ja itse lähdin halvimmalla liikkeelle, keglandin tuotteita saa aika paljon halvempaan hintaan alibabasta tilattuna jos malttaa odotella sen 1-2 kk.

Jos ei käytä paineistettuna niin silloin ei tarvitse ihan noin montaa letkua ja liitintä eikä paineen kestävää käymisastiaa. Riittää että puhaltaa sodastreamerillä vähän co2 kegiin ja laskee käymispöntön hanasta letkulla kegin pohjalle oluet. Toki tarjoiluun hiilihapotukseen tarvitsee jonkun co2 lähteen. Itsellä ei ole kovin hyvää kokemusta noista sodastream regulaattoreista, ostin yhden joka kävi vanhalla liittimellä olevaan pulloon mutta kun sen vaihtoi kaupassa uuteen niin eipä regulaattori uuteen enää sopinutkaan, voi olla että löytyy parempia regulaattoreita mutta totesin että tuo 2kg pullo tulee halvemmaksi ja kaikissa varmasti on sama liitin niin päädyin siihen.

Tapoja ja vaihtoehtoja asioiden tekemiseen on monia ja itsellä ainakin meinasi olla vaikea aluksi keksiä mikä se omaan käyttötarkoitukseen paras ratkaisu on ja aika näyttää oliko tämä hyvä valinta vaiko eikö :rofl:

1620020892737.png


1620021258866.png

1620021660873.png

1620022326962.png
 
Moi.
Tämä setti rupee kutkuttelee hankintana.
Voitko laittaa lisää kuvia ja speksejä mitä tämä kegityksen eka steppi vaatii?
Osaisin hahmottaa paremmin.
Tossa yllä esitettiin aika kattavasti tilannetta. Laitetaan lista omasta setupista.

-Corny kegejä 19 litrasia eli 5 gallonaisia haluttu määrä
-Regulaattori + hiilidioksidipullo voi olla soda stream vehkeet miniregulla tai iso pullo ja regu, mulla on molemmat, iso pullo peruskäytössä, sodastream vehkeet matkakäytössä
-Paineistuva käymisastia esim fermzilla, fermentasaurus tms. mulla on all rounder fermzilla, niin ei tartte miettiä sen hiivankeräyshässäkän pesuhommia
-Spunding valve, joka säätelee käymisastian painetta, keglandin blowtie on paras mitä oon muutamista vaihtoehdoista testannut
-Letku missä olutliitin molemmissa päissä, itse oon käyttänyt kauttaaltaan lindr:n 3/8 tuumasta letkua ja john guest liittimiä sekä bisse että kaasupuolella
-Hanaratkaisu, mulla picnichana letkun päässä, tähän tarttee sit piiiitkän letkun tai mun tapauksessa mulla on sellasta tosiohutta letkua välissä john guest adaptereilla, tilasin tän brewkegtap sivustolta kegien kanssa, se on briteissä et voi olla nykyään hankala
-Kaasuletku olutletkun tapaan kaasuliittimillä
-Kaasuliitinhommat regun yhteyteen
-Paineistussarja käymisastiaan jos ei vakiona tule mukana

Sit jos haluaa noita pikkukegejä niin ite tilasin ebaysta rst minikegin ja ball lock kannen siihen ja jos haluaa noilla carbonation capeilla pullotella niin niitäkin tilasin ebaysta.

Ylimäärästä letkua ja liittimiä tarttee sitten suhteellisen usein, joten heti alkujaan kannattaa tilata noita ball lock liittimiä pari ekstraa kumpaakin laatua, kierteellisiä malleja ja sopivat john guest osat niille ja sit vaikka joku 10 metrin kieppi letkua varastoon kun on halpaa.

Perus setti menee mulla niin, että vierre päästetään fermzillaan eli paineistettuun käymisastiaan ja se laitetaan käymään niin että spunding valve tulee kiinni kaasupuolelle, spunding valve hoitaa paineen säätelyn. Teen nykyään tosin niin, että laitan tuon olutletkun (olut + olut liittimet) fermzillan kannesta kegin olutpuolelle ja spunding valven kegin puolelle. Tämän teen siitä syystä, että nyt hiilari kiertää kegin läpi käymisen aikana ja kegistä poistuu happi. Vaihtoehtoinen menetelmä on täyttää kegi piripintaan star san liuosta ja pumpata se ulos hiilaria hyödyntäen, jolloin hiilari korvaa nesteen ja kegi on hapesta vapaa, mutta toi tuhlaa hiilaria. Noihin carbonation cappeihin käy sekä olut että kaasuliitin ihan vaan infona. Kun olut on käynyt, on aika siirtää se kegiin. Tähän on 2 vaihtoehtoa. Joko kytketään olutletku fermzillan olutpuolelle ja kegin olutpuolelle ja työnnetään fermzillaan pullosta hiilaria ja spunding valvella päästellään kegin puolelta ulos, jolloin olut siirtyy kegiin tai toinen vaihtoehto on nostaa fermzilla kegin yläpuolelle, kytkeä kaasuletku kegin ja fermzillan kaasupuoliin, joka tasaa paineet, sitten olutletku näiden välille olutlinjoihin ja sitten nappaa sen verran kaasuletkua irti jommasta kummasta päästä, että voi kegistä päästää varoventtiilistä vähän painetta pois, joka aloittaa oluen virtauksen kegiin ja sit kaasuletku takaisin ja sen jälkeen olut lappoutuu niinkuin lapolla. Tää ottaa vähän pidemmän ajan siirtää, mutta taas kerran säästää hiilaria.

Sit sulla on olut kegissä, niin sen jälkeen voit sieltä.
A) Ottaa hanalla olutta lasiin, esim picnic hana
B) Pullottaa olutta limupulloon carbonation capin avulla
C) Siirtää olutta isosta kegistä pienempään samoin kuin fermzillasta kegiin

Mikäli pullotat carb capilla, niin idea on paineistaa pullo samaan paineeseen kuin kegi ja kytkeä sitten nesteletku kegin nestepuolelle ja pullon carb cappiin, sitten carb cappia kierretään sen verran auki, että kaasu rauhakseen vapautuu pullosta, samalla olut virtaa pulloon ilman isompaa kuohumista, sillä pullossa on käytännössä sama paine, kuin kegissä. Mikäli kegistä siirtelet pienempään kegiin, niin sama homma eli sama paine pikkukegiin kun aloitat, tällöin paine-ero on pieni eikä olut kuohu. Sama idea myös isoon kegiin käymisastiasta siirrellessä eli paineet samalle tasolle ennen kuin alotellaan siirtämistä. Kegissä on yleensä sopiva paine, jos olet antanut käymisen hiilidioksidin kulkea kegin läpi ja spunding valve pitää painetta yllä. Jos pullotat carb capilla, niin riippuen siitä kuinka nopeasti ajattelit juoda oluen on ehkä hyvä tehdä hiilaritäyttö limupullolle, täyteen joko kylmää vettä tai star san liuosta (kylmä vesi ok, jos et aio pidempiaikaisesti säilytellä, tässä nyt ei suurempia kontaminaatioriskejä ole lyhyellä aikavälillä) ja sit vaan hiilaria pulloon ja käännät sen ylösalaisin ja vapauttelet korkkia -> vesi tihkuu kierteiden välistä ulos ja kun pullo on tyhjä, sielä on vain hiilaria. Pikkukegillä myös hiilaritäyttö, tän voi tosin ketjuttaa samaan ketjuun ton ison kegin kanssa ylimääräisellä letkulla ja päästää jonon hänniltä kaasua pois -> täyttyy hiilarilla, tai sit perus star sania täyteen ja hiilarilla tyhjentelet.

Tarina on siis koko prosessin kutakuinkin sama, eli lähtöastiassa on paineistettua ja hapotettua olutta, joka siirretään kohdeastiaan, jossa on sama paine. Riippuen sitten aiotusta käyttötahdista voit tehdä hiilarihuuhtelun kohdeastialle. Itse teen aina tuon paitsi tilanteissa, joissa tyyliin haen kellarista kegistä limupulloon olutta jonka aion sitten vaikka kotipihalla istuskellessa hetikohta juoda.
 
Missäpäin Suomea olet? Minulta voisi irrota toinen Fermzilla ja pari noita pikkukegejä. Itsellä on toinen spunding valve rikki (toivottavasti se ball-lock-liitin) ja siihen on yksi varaosa tulossa Kiinasta, niin en sitä voi antaa. Regulaattoritkin (Kiinasta) on reistailleet, niin vähän motivaatio paineessa panemiseen koetuksella.

Otan vastaan suosituksia reguista, mutta Euroopasta (yritän oppia virheistäni) ja voin ehkä miettiä myös tuommoista ihan 2kg CO2-pulloa + siihen regua. Se vaan on 200€ hankinta.. 300€ saisin Ferminatorin ja sen vaikutus olueni laatuun olisi suurempi.

edit: pistin myytiin kotipanoryhmään nuo isoimmat.
 
Viimeksi muokattu:
Suosittelen noiden paineistuvien astioiden kanssa kyl harkitsemaan uuden ostoa ihan vaan sen takia, että valmistaja lupaa noille virallisesti vaan parin vuoden keston sille muoviselle käymisastiaosalle ja jos tulee jotain ongelmia, niin takuuasiat on aina helpompia ja jos ei nimenomaan halua sitä hiivankeräysastiaa niin allrounder/snubnose on vaan yksinkertaisesti niin paljon parempi vehje et ostaisin sellasen kyllä. Siinä hiivankeräysastiassa on kaikenmaailman tiivisteitä yms mitkä pitäis optimaalisesti purkaa joka panon jälkeen ja pestä yms et on vaan helpompaa ku astia on umpinainen.
 
En tiedä pitääkö toi sun kommentti tulkita sellasena, että naureskelet huonolle tuotteelle, mutta ymmärrän kyllä valmistajan kannan, koska toi käymisastian "kupla" on käytännössä samalla tavalla tuotettu kuin limupullot ja sallittu paine on kuitenkin about 2,5 baria. Itseasiassa ohjeistus taitaa mennä virallisesti niin, että tuo pitäisi koeponnistaa parin vuoden välein, mikä nyt ei mielestäni niin kohtuuton vaatimus ole, takuutahan ei ton pidempänä saa millekään tollaselle perus kulutustuotteelle muutenkaan.

Saatavillahan on sitten ei niin kauheasti poikkeavassa hintaluokassa myös kegmenter, joka on sellanen isompi rosterikegi, joka kestää paineen tai voihan tossa käyttää perus kegiäkin, mut sit ei saa täysiä kegillisiä lopputuotetta. Itse vaan päädyin siihen, että läpinäkyvästä astiasta tilannetta on kiva seurata ja jos vaikuttaa siltä, että tarttee uuden kuplan jossain vaiheessa, niin saa niitä onneksi varaosana.
 
En tiedä pitääkö toi sun kommentti tulkita sellasena, että naureskelet huonolle tuotteelle,

Kiitos ton mun viestini ilmiannosta ylläpidolle. :thumbsup: :confused2:

Tarkoitin että: 130e (Fermzilla)* 6 (12 vuotta /2 vuotta per pönttö) = 780e = SS Brewtech 7gal Unitank 7 gal | Unitank
Ja 12v jälkeen voi myydä Brewtech Unitank eteenpäin hyvään hintaan , kun taas kertakäytöistä fermzillaa ei.
 
Viimeksi muokattu:
Suosittelen noiden paineistuvien astioiden kanssa kyl harkitsemaan uuden ostoa ihan vaan sen takia, että valmistaja lupaa noille virallisesti vaan parin vuoden keston sille muoviselle käymisastiaosalle ja jos tulee jotain ongelmia, niin takuuasiat on aina helpompia ja jos ei nimenomaan halua sitä hiivankeräysastiaa niin allrounder/snubnose on vaan yksinkertaisesti niin paljon parempi vehje et ostaisin sellasen kyllä. Siinä hiivankeräysastiassa on kaikenmaailman tiivisteitä yms mitkä pitäis optimaalisesti purkaa joka panon jälkeen ja pestä yms et on vaan helpompaa ku astia on umpinainen.

Tämä on niin totta ja siitä 2 vuodesta oli kulunut puoli vuotta kun tuon sain. Ja itselläkin allrounder jää käyttöön.. Mutta (myyntipuheena) tuolla voi halvalla testata, onko paineistettu käyminen juuri sun juttu. Ja yksittäisten tarvikkeiden kauppaaminen ei kiinnosta, vaan diili tehdään siitä setistä, johon kuuluu Fermzilla, niin saan varastoon tilaa ja rahaa uusille hankinnoille. Ehkä siinä tarpeeksi myynneistä, tämä ei ole mikään rahanteko-ilmoitus ja saan nuo kaupaksi HOMBREssa päivässä, kunhan vaan hinta on oikea. Tässä nyt vaan koetin tarjota foorumilla halpaa keinoa päästä sisään harrastuksen tähän osaan.

Itse en edelleenkään tiedä, onko tästä nyt niin paljon hyötyä, kun viime kesänä tein (uutteesta, sori) Hellestä ja siinä tuli paineessa käyttämisestä ja hapettomasta siirrosta suoraan kegiin huolimatta semmoinen sivumaku. Lämpötila toki oli 27-29C ja se oli tähän varmaan syynä, mutta yksi argumenteista, joilla tuon ostin, oli että siinä kehittyy vähemmän sivumakuja. Lisäksi tykkään pullotella pulloihin, joita on helpompi antaa kavereille ja tutuille. Ja kellarissa ei ole kegejä oluen kanssa (yhtä minikegiä (halpa) lukuunottamatta), mutta on useampi korillinen lasipulloja pitkässä säilytyksessä.
 
Kiitoksia tarjouksesta.
Hakusessa ois setti ja setup millä sais normipöntöstä käytetyn bissen kegiin ja siitä hanaan.
En vielä ajatellut paineistettua käymistä aloittaa.
 
Kiitoksia tarjouksesta.
Hakusessa ois setti ja setup millä sais normipöntöstä käytetyn bissen kegiin ja siitä hanaan.
En vielä ajatellut paineistettua käymistä aloittaa.

Halvimmalla pääset, kun lapotat sen sinne kegiin.
Kegiin pitää laittaa vähän painetta, niin tarvitset kuitenkin kaasua+regun.
Fermzilla on siitä kätevä, että sieltä menee suoraan kegiin hapettomasti, niin ei oksidoidu.
 
Kiitos ton mun viestini ilmiannosta ylläpidolle. :thumbsup: :confused2:

Tarkoitin että: 130e (Fermzilla)* 6 (12 vuotta /2 vuotta per pönttö) = 780e = SS Brewtech 7gal Unitank 7 gal | Unitank
Ja 12v jälkeen voi myydä Brewtech Unitank eteenpäin hyvään hintaan , kun taas kertakäytöistä fermzillaa ei.
En ilmiantanut, joku muu tais sen tehdä. Tossa matikassa on pointtinsa, mut toi käymisastia esim all rounderi maksaa panimonurkalla 60€ kansineen päivineen ilman pressure kittiä, niin siitä saa varmaan suht hyvän referenssin minkä tahansa fermzillamallin vaihtopallukalle, kun se on ainoa osa mikä tarttee uusia edes tarpeen tullessa. Ei siinä, kyl kaverillaki on ton kokonen ss brewtech ja ollaan silläkin pantu, mut toi fermzilla on vaan tollaseen kegillisen batchiin niin simppeli ja näppärä ja sit esim itellä on kerrostaloasujana vähän tilarajotteita, cold crashaan omassa kylmäkellarikomerossa yms niin toi fermzilla menee suoraan hyllylle sinne.

Kiitoksia tarjouksesta.
Hakusessa ois setti ja setup millä sais normipöntöstä käytetyn bissen kegiin ja siitä hanaan.
En vielä ajatellut paineistettua käymistä aloittaa.
Oon hsalosen kanssa samalla linjalla, että jos hommaat kegivehkeet, hiilarivehkeet yms niin en kyl näe mitään syytä jättää tollasessa n. 5-600€ välinepanostuksessa väliin tota absoluuttisesti parasta ideaa viimevuosien kotipanijoille. eli mahdollisuus käyttää paineisesti, vähentää esterituotantoa vaikka käymislämmöt karkailisi, mahdollisuus siirrellä olut hapettomasti maailman helpoiten, mahdollisuus saada hapot jo käymisen aikana ja juomakelponen bisse heti kegiin siirtäessä.
 
keglandin regu alibabasta oli ~25e ja 2l kaasupullo 100-120e suomesta eli about 150e pintaan menee kaasusetin kustannukset, jos ostaa regunkin suomesta niin taisi olla yhteishinta panimonurkassa 170e. Omakohtaiset kokemukset paineistetun oluen pullotuksessa on että kiroiluksi menee kun olut kuohuu yli ja muutenkin hirveää säätämistä (varmaankin vika penkin ja näppäimistön välissä) mutta hermot meni ja totesin että pulloon menevät oluet teen paineettomasti ja kegiin menevät paineella. Kegitykselle se iso plussa että pesu desinfiointi ja kegitys vie merkittävästi vähemmän aikaa kun pullojen kanssa sama rumba + jälkikäymis sokerien mittaus ja annostelu pulloihin. Tiedän toki että asian voisi tehdä helpommin mutta kun en olutta siirtele käymispöntöstä toiseen ennen pullotusta ei sitä jälkikäymis sokeria saa olueen sekoitettua niin että sakka pysyisi pohjalla.

All rounder saa kyllä kanssa täältä äänen, on toiminut itsellä hyvin paineistetun käymisen aloittamiseen. Sitä voi sitten miettiä jotain muuta isältä pojalle kestävää ratkaisua kun on ajanut ekan All rounderin loppuun.
 
..pulloon menevät oluet teen paineettomasti ja kegiin menevät paineella.

Näin olen itsekin tehnyt ja tämä kuvaa touhujani oikein hyvin. Tietenkin voin aina ostaa iTapin, rahalla tämäkin ongelma on ratkaistavissa.
(Nippelitietona: joku 2 psi ja ei vaahtoa niin paljon)

keglandin regu alibabasta oli ~25e ja 2l kaasupullo 100-120e suomesta eli about 150e pintaan menee kaasusetin kustannukset

Tätä katson syksyllä, kun teen taas oluita kegiin. Nyt kesällä tarkoitus tehdä raikkaita ja trooppisia (amerikkalaisilla humalilla pääosin) kveik-IPA-oluita, jotka juodaan nopeasti. Nopeasti katsottuna , Panimonurkasta on MikroMatik jälkitoimituksena ja 99€ säiliöt loppu. Enköhän minä osta kerralla sen 70€ regun nyt, kun on tarpeeksi kiinankamojen kanssa pelattu.

Panimonurkassa oli satasen sodastream-regukin, tämä on vaihtoehto, jos akuutti tarve käyttää paineessa iskee.
 
Aiheesta kolmanteen.. Päätin maistaa English Barley Wineä, jota tein alkuvuodesta ja nyt se on kypsynyt kellarissa pari kuukautta. Jotain luokkaa 10% siinä on alkoholia.

Se on lasipulloissa, niin pullon pohjaan oli kertynyt sakkaa ja se oli kovettunut. Hiivana Wyeast 1028. Kaadoin jo tuoppiin, mutta sitten piti ajaa se filtterisuppilon läpi toiseen lasiin, että ei tullut sakkaa mukana. Olivat sellaisina murusina, niin häiritsivät makunautintoa.
Niinkuin veljeni sanoi, alkoholi maistuu ja se vähän peittää muita makuja alleen. Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtumassa juomani Barley Wine oli paljon hillitympi ja maistui paremmalta. Siinä taisi olla 7-8% alkoholia, niin siihen tähtään seuraavalla kerralla. Tuli myös ehkä vähän tummempi kuin reseptin 27EBC. Ehkä olisi pitänyt laittaa Dark Crystal Malttia vähemmän.. Tätä tehdessäni en ollut vielä ostanut Brew Fatheria, niin sovelsin itse.
Ei ole pahaa, mutta sen verran on alkoholia ja tuhtia tavaraa, että jää yhteen tällaiseen illassa.

--

Lisäksi vielä on (pullo)kypsymässä tällä tehty olut:

Vielä en itse maista Bretta-hiivan makuja, mutta jos/kun ne sieltä tulevat esiin, koetan pistää tämän johonkin kilpailuun. Aivan järkyttävän vaivan näin kun pidin prosessin hygieenisenä ja tuo on tehty ilman hiivaravinteita tai kirkasteita - että bretta maistuu. Siinä on myös vehnää, jolla selitän sen hazy-ulkonäön :)
 
Miten saisi vehnäoluen säilymään paremmin vehnäoluen makuisena? Tuntuu että sillä on todella kapea aikaikkuna jossa se maistuu siltä mitä pitää, eli juuri kun siihen on saanut hiilihapot. Sen jälkeen siihen alkaa tulemaan kirpeää makua, ja muut aromit katoavat johonkin. Muilla oluilla en ole havainnut vastaavaa. Maku saattaa ajan kuluessa mennä bulkkilagerin suuntaan, mutta kirpeyttä niihin ei synny.
 
Viimeksi muokattu:
Miten saisi vehnäoluen säilymään paremmin vehnäoluen makuisena? Tuntuu että sillä on todella kapea aikaikkuna jossa se maistuu siltä mitä pitää, eli juuri kun siihen on saanut hiilihapot. Sen jälkeen siihen alkaa tulemaan kirpeää makua, ja muut aromit katoavat johonkin. Muilla oluilla en ole havainnut vastaavaa. Maku saattaa ajan kuluessa mennä bulkkilagerin suuntaan, mutta kirpeyttä niihin ei synny.
Onko sulla reseptissä kuinka paljon vehnämallasta suhteessa muihin? Itsellä oli ensimmäisen vehnäoluen kanssa vastaavaa ongelmaa ja tilanne parantui kun nostin vehnä maltaan osuuden ~30% -> 60% ja vaihdoin hiivaksi WLP400. Tiedä sitten kumpi vaikutti enemmän, ehkä yhteisvaikutus.
 
Onko sulla reseptissä kuinka paljon vehnämallasta suhteessa muihin? Itsellä oli ensimmäisen vehnäoluen kanssa vastaavaa ongelmaa ja tilanne parantui kun nostin vehnä maltaan osuuden ~30% -> 60% ja vaihdoin hiivaksi WLP400. Tiedä sitten kumpi vaikutti enemmän, ehkä yhteisvaikutus.
Noin puolet, joskus ollut enemmänkin. Hiivana olen käyttänyt Lallemand Munich Classicia, joka on kuivahiiva.
 
Kölsch korkattu. Kovin on sameaa ja vähän valjun makuista. Maltaina oli vain pilsner ja vehnä, mutta olisi kaivannut hitusen jotain tummempaa mausteeksi. Humaliksi meni Northern Breweria ja Tettnangeria. Lopputulos muistuttaa vähän hikisukkaa :vihellys: Käytetty K-97:lla 16 asteessa.

IMG_20210416_204101680.jpg
Kolmisen viikkoa myöhemmin: olut on kirkastunut jonkin verran ja hikisukkainen maku on poistunut. Nyt tämä on oikein hyvää janojuomaa, vähän sellaista mausteisen lagerin oloista. Pitäisi hommata jääkaappi, jossa voisi suorittaa kunnon cold crashin, niin saisi ehkä nopeammin valmista jos teen uudelleen. Nyt olut on vain tekeytynyt pulloissa samoissa kellarilämmöissä, joissa käyminenkin tapahtui.
 
Kolmisen viikkoa myöhemmin: olut on kirkastunut jonkin verran ja hikisukkainen maku on poistunut. Nyt tämä on oikein hyvää janojuomaa, vähän sellaista mausteisen lagerin oloista. Pitäisi hommata jääkaappi, jossa voisi suorittaa kunnon cold crashin, niin saisi ehkä nopeammin valmista jos teen uudelleen. Nyt olut on vain tekeytynyt pulloissa samoissa kellarilämmöissä, joissa käyminenkin tapahtui.
Oon ite lipitellly omaa lageria tässä ja siinä oli sellainen pitkä viipyilevä katkero.
Nyt vähän päälle 3 viikkoa pullokäymistä ja alkaa häviämään se katkero.
Melkein 4 viikkoa on ollu aina hyvä jälkikäyminen.
 
Kolmisen viikkoa myöhemmin: olut on kirkastunut jonkin verran ja hikisukkainen maku on poistunut. Nyt tämä on oikein hyvää janojuomaa, vähän sellaista mausteisen lagerin oloista. Pitäisi hommata jääkaappi, jossa voisi suorittaa kunnon cold crashin, niin saisi ehkä nopeammin valmista jos teen uudelleen. Nyt olut on vain tekeytynyt pulloissa samoissa kellarilämmöissä, joissa käyminenkin tapahtui.

Ei ne vehnää sisältävät oluet kirkastu kunnolla. Ainakaan minulla.
Lallemandin Diamond Lagerilla tehty lager oli minulla ihan kaupan lagerin makuista. Kuin joisi Olvia tai Karjalaa. Eli ei ollut hikisukkaa, mutta olen tehnyt uutteesta parempia oluita (myös semmoisia, joissa lukee lager). Käymislämpötila oli tuossakin jotain 19C.

--

Southern Passioninsta tekemäni melkein SMaSH (siinä oli caramalttia lisäksi), jossa uudelleenkäytin hiivan oli ihan juotavaa viime viikonloppuna. Humalista sen verran, että maistuu varmaan juuri siltä, miltä esitteessä lukee, mutta maku on taka-alalla, niinkuin Saaz Pilsner Uruquellissa. Mielestäni tuli oikein juotava olut, joka on hieman hedelmäinen, kirkas.. Hetkonen, nythän on vapaapäivä. Laitan kuvia tänne illemmalla ja editoin viestiin. Jos ei tänään, niin huomenna. Kuitenkin, semmoinen raikas kesäolut, ja näitä saattaa tulla lisää.

--

HOMBRE-ryhmässä oli linkitetty tämmöinen:

Menin sinne, kuunteluoppilaaksi (en maksanut $99, se on aivan liikaa). En v*ttuile, mutta tämä vähän olettaa, että on yliopistotasoinen koulutus taustalla tai ainakin tarvittavat tiedot. Kaverini, joka on kemiallisen fysiikan tohtori, vähän ihmetteli, että mentiin noin syvälle orgaaniseen kemiaan. Itsekin vähän olen joutunut raapimaan päätäni ja keskittynyt enemmän niihin käytännön juttuihin ja aivan loistaviin näkemyksiin, joita on noilla belgialaisten panimoiden johtajilla ja vastaavilla. Ja veden pimppaus kotipanoissa oli siellä maksullisella puolella, se jäi välistä :(

Tuolta opin, että brettani alkaa maistua hevoselta joskus 3kk päästä pullotuksesta ja on parhaimmillaan 3-6kk päästä pullotuksesta. Täältähän kyselin ja kukaan ei osannut minulle silloin vastata. Tai ei kiinnostanut niin paljon :)

Jos on tekemisestä pulaa ja kova akateeminen meno ei haittaa, niin tuolta saa syvempää tietoa siitä, mitä olutta tehdään.
 
Nyt tuli mokattua: ensimmäinen mäskäyskerta menossa, ja tuli epähuomiossa heitettyä spraymallas mäskin mukaan, eikä vasta keittovaiheessa :confused2: Onkohan batchi automaagisesti nyt pilalla, mitähän spraymaltaalle käy jos se on mukana liian aikaisessa vaiheessa?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 439
Viestejä
4 512 333
Jäsenet
74 368
Uusin jäsen
ElZurjuZ

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom