Oluen paneminen itse

Vastaan itselleni: Ajattelin tällä kertaa koittaa sitä että lasken vierteen pois kattilasta mäskäyksen ja huuhtelun jälkeen, puhdistan padan ja pistän vasta sitten vierteen kiehumaan puhtaaseen pataan. Yritän vähentää tällä tavalla vierteen ylimääräistä sakkaa, jospa se ongelma piileekin siellä.
Aika jauhoksi on nimittäin nämä maltaat Lappon toimesta ajettu..
Jos ei pala pohjaan niin harvemmin siinä on sulla todennäkösesti ongelmaa. Milläs laitteella mäskäät? Mulla ainakin brewmonkki tekee ihan kirkkaan vierteen kyl mäskäyksen aikana.
 
Jos ei pala pohjaan niin harvemmin siinä on sulla todennäkösesti ongelmaa. Milläs laitteella mäskäät? Mulla ainakin brewmonkki tekee ihan kirkkaan vierteen kyl mäskäyksen aikana.

Se on tuo Klarsteinin Beerfest jossa on omatekoinen mallaspiippu. Tuossa on paska (liian pieni pinta-ala) elementti, joten usein on pöntön pohjalla kyllä pientä tarttumaa. Melkein alan lähestymään ajankohtaa jolloin heitän tuon kattilan mäelle ja ostan paremman kunnon lämpötilakontrollerilla.

Tässä vain alkaa vähän huumorintaju loppumaan kun yrittää keksiä missä se vika sitten piilee kun oluesta ei tule mitä haluaisi.

Tietysti gelatiinia voisi myös koittaa kegiin laittaa tällä kertaa, vaikka jos vaikka käyttäisinkin oluen normaalisti carboyssa. Alunperin meinasin käyttää kegissä, mutta koitetaan nyt tätä ensiksi.
 
Viimeksi muokattu:
Vastaan itselleni: Ajattelin tällä kertaa koittaa sitä että lasken vierteen pois kattilasta mäskäyksen ja huuhtelun jälkeen, puhdistan padan ja pistän vasta sitten vierteen kiehumaan puhtaaseen pataan. Yritän vähentää tällä tavalla vierteen ylimääräistä sakkaa, jospa se ongelma piileekin siellä.
Aika jauhoksi on nimittäin nämä maltaat Lappon toimesta ajettu..
Jos mäskäyksestä jää merkittävästi mallasmuhjua jälkeen, niin se saattaa hyvinkin olla syynä. Joidenkin mukaan jo liian kuuma, yli 80-asteinen huuhteluvesi irrottaa tanniineja maltaista. Olettaisin, että keittämällä tilanne on pahempi.

Oletko kierrättänyt vierrettä ennen huuhtelua, vaikka ihan vaan ottamalla osan vierteestä kattilan alaosasta kippoon ja kaatamalla takaisin päälle? Tällöin pienimmän jauhon pitäisi asettua mukavasti mallaspedin päällimmäiseksi ja lopputuloksena on kirkasta vierrettä huuhtelun jälkeen.
 
Jos mäskäyksestä jää merkittävästi mallasmuhjua jälkeen, niin se saattaa hyvinkin olla syynä. Joidenkin mukaan jo liian kuuma, yli 80-asteinen huuhteluvesi irrottaa tanniineja maltaista. Olettaisin, että keittämällä tilanne on pahempi.

Oletko kierrättänyt vierrettä ennen huuhtelua, vaikka ihan vaan ottamalla osan vierteestä kattilan alaosasta kippoon ja kaatamalla takaisin päälle? Tällöin pienimmän jauhon pitäisi asettua mukavasti mallaspedin päällimmäiseksi ja lopputuloksena on kirkasta vierrettä huuhtelun jälkeen.

En ole, tällä kertaa ajattelin asian juuri niin hoitaa ja katsoa onko vaikutusta asiaan.

Tuossa oli kyllä edellisellä kerralla hyvinkin kirkas vierre kun pumpun ulostuloa katselin, mutta huomasin että käymisen jälkeen sitä muhjua oli käymisastian pohjassa silti aika reippaasti jumissa. Ei kuitenkaan hillittömiä määriä, mutta periaatteessa mahdollista että tanniineista on kyse koska olut on ns. utuinen joka liitetään joissain tapauksissa juuri tanniineihin. Sillä meinasin koittaa tuota liivatetta myös.
 
En ole, tällä kertaa ajattelin asian juuri niin hoitaa ja katsoa onko vaikutusta asiaan.

Tuossa oli kyllä edellisellä kerralla hyvinkin kirkas vierre kun pumpun ulostuloa katselin, mutta huomasin että käymisen jälkeen sitä muhjua oli käymisastian pohjassa silti aika reippaasti jumissa. Ei kuitenkaan hillittömiä määriä, mutta periaatteessa mahdollista että tanniineista on kyse koska olut on ns. utuinen joka liitetään joissain tapauksissa juuri tanniineihin. Sillä meinasin koittaa tuota liivatetta myös.
En usko liivatteen olevan avain onneen varsinaisesti, vaan kannattaa lähteä ensialkuun kuumalta puolelta liikkeelle. Periaatteessahan käymisvirheenä asetaldehydi voisi ehkä jossain määrin samanlaista efektiä aiheuttaa, mutta mun veikkaus on kuitenkin, ettei tässä siitä ole kyse. Voi olla haastavaa saada vierrettä kunnolla kierrätettyä kirkkaaksi asti, mikäli kierrätys tapahtuu hanan kautta, koska sitä jauhoa voi jäädä sinne pohjalle sitten kuitenkin, eli ei tuosta varmaan ole haittaa, jos välillä käytät vierteen pois kattilasta ja putsailet muhjut pois. Ei ole ainakaan mulla minkäänlaista käsitystä siitä, miten herkästi ja pienellä määrällä toi tanniinisuus tarttuu.
 
En usko liivatteen olevan avain onneen varsinaisesti, vaan kannattaa lähteä ensialkuun kuumalta puolelta liikkeelle. Periaatteessahan käymisvirheenä asetaldehydi voisi ehkä jossain määrin samanlaista efektiä aiheuttaa, mutta mun veikkaus on kuitenkin, ettei tässä siitä ole kyse. Voi olla haastavaa saada vierrettä kunnolla kierrätettyä kirkkaaksi asti, mikäli kierrätys tapahtuu hanan kautta, koska sitä jauhoa voi jäädä sinne pohjalle sitten kuitenkin, eli ei tuosta varmaan ole haittaa, jos välillä käytät vierteen pois kattilasta ja putsailet muhjut pois. Ei ole ainakaan mulla minkäänlaista käsitystä siitä, miten herkästi ja pienellä määrällä toi tanniinisuus tarttuu.

Myös @Antti Alien

Eipä varmaan ole ihme, jos tulee tanniineja kun katsoin mitä pöntön pohjalla on ennen keittämistä:
20210617_145741[1].jpg

Otin tuon kaiken paskan nyt kierrosta pois ja katson mikä tulee olemaan lopputulos...
 
Koettaisin laittaa sinne dextriinimallasta tai karamellimallasta, niin se vähän peittää sitä karvasta makua. Tässä vaan omat oluet on olleet sopivia, niin ei voi tietää..

Lisäksi kveikki tekee luonnostaan happamempaa.

--

Laittaisin sinne keittoastiaan vaan irish mossia / supermossia / proftalocia. Näin olen itse tehnyt ja pohjalle tuntuu jäävän se liemi. Liivate sitten käymisastiaan. Tai sitten taas käsitin väärin jotain.

--

Nyt haluaisin yhden koko reseptin.. paljon laitat humalia ja missä vaiheessa keittoa - ja kuinka kauan huuhtelet ja miten ja mitä maltaita käytät.
 
Koettaisin laittaa sinne dextriinimallasta tai karamellimallasta, niin se vähän peittää sitä karvasta makua. Tässä vaan omat oluet on olleet sopivia, niin ei voi tietää..

Lisäksi kveikki tekee luonnostaan happamempaa.

--

Laittaisin sinne keittoastiaan vaan irish mossia / supermossia / proftalocia. Näin olen itse tehnyt ja pohjalle tuntuu jäävän se liemi. Liivate sitten käymisastiaan. Tai sitten taas käsitin väärin jotain.

--

Nyt haluaisin yhden koko reseptin.. paljon laitat humalia ja missä vaiheessa keittoa - ja kuinka kauan huuhtelet ja miten ja mitä maltaita käytät.

Tällä kertaa tein näin: Mäskäys ehkä 24l vettä, en huuhdellut lainkaan varmuuden vuoksi. Maltaina 4.5kg pilsner ja 500g Munichia. Mittasin vierteen pH ja se oli 5.6 eli osunee haarukkaan.

Pistin nyt humaliksi pelkkää Saazia: 20g @60min
20g @15min
10g @1min/flameout.

Pistin myös protafloc-raetta tällä kertaa. En oikein tiedä miten se tai humalointi sellaisenaan vaikuttaisi hirveästi asiaan kun ottaa huomioon että maku on melkein aina maltainen ja tunkkaisen katkeroinen oli humalointi sitten mitä tahansa.

Tyypillisesti maltaina käytän joko pale tai pilsner-maltaita ja sekaan hieman väriä, vaahtoa tai suutuntumaa tuomaan vehnää ja/tai carapilsiä. Kuitenkin voidaan sanoa että perusmaltaita on aina se vähintään 80% koko mäskistä enkä käytä juuri muita "erikoismaltaita" kuin edellä mainitut. Kertaakaan en ole esim. suklaamaltaisiin koskenut. Ja toki liivate käymisastiaan tulee menemään, aiemmin en ole käyttänyt.

Humalointini on aika maltillinen pääsääntöisesti, mutta se ajattelemaan ongelman olevan muualla koska vaikka humalan määrä heittäisi paljonkin niin katkerot ne vaan puskee läpi ja suutuntuma jää todella kuivaksi. Jopa vehnäoluilla.
 
Tällä kertaa tein näin: Mäskäys ehkä 24l vettä, en huuhdellut lainkaan varmuuden vuoksi. Maltaina 4.5kg pilsner ja 500g Munichia. Mittasin vierteen pH ja se oli 5.6 eli osunee haarukkaan.

Pistin nyt humaliksi pelkkää Saazia: 20g @60min
20g @15min
10g @1min/flameout.

Pistin myös protafloc-raetta tällä kertaa. En oikein tiedä miten se tai humalointi sellaisenaan vaikuttaisi hirveästi asiaan kun ottaa huomioon että maku on melkein aina maltainen ja tunkkaisen katkeroinen oli humalointi sitten mitä tahansa.

Tyypillisesti maltaina käytän joko pale tai pilsner-maltaita ja sekaan hieman väriä, vaahtoa tai suutuntumaa tuomaan vehnää ja/tai carapilsiä. Kuitenkin voidaan sanoa että perusmaltaita on aina se vähintään 80% koko mäskistä enkä käytä juuri muita "erikoismaltaita" kuin edellä mainitut. Kertaakaan en ole esim. suklaamaltaisiin koskenut. Ja toki liivate käymisastiaan tulee menemään, aiemmin en ole käyttänyt.

Humalointini on aika maltillinen pääsääntöisesti, mutta se ajattelemaan ongelman olevan muualla koska vaikka humalan määrä heittäisi paljonkin niin katkerot ne vaan puskee läpi ja suutuntuma jää todella kuivaksi. Jopa vehnäoluilla.

Jäähdytätkö vierteen miten?
 
Vastavierrejäähdytin.

Itsellä on immersiojäähdytin ja sillä (+super/irish moss) tosiaan menee kauniisti kaikki pohjalle.
..mutta ei ole taas siitä kiinni, että jäähdytyksessä kestää..

Muutenkin näytti prosessi olevan hallussa ja katkerointihumalamäärät olevan kohtuullisia, niin en näe suurta vikaa missään.

--

Hakuammuntaahan tämä tässä vaiheessa on, mutta onko mahdollisuutta, että oluesi oksidoituu pullotus/kegitysvaiheessa?
 
Hakuammuntaahan tämä tässä vaiheessa on, mutta onko mahdollisuutta, että oluesi oksidoituu pullotus/kegitysvaiheessa?

Ei oikeastaan, koska olen käytännössä pari edellistä erää kegittänyt hiilidioksidin avulla carboysta. Eli carboy cap toisessa liittimessä kaasulle sisäänmeno, toisessa kova putki valmiissa oluessa ja olut laitetaan virtaamaan hiilidioksidia täynnä olevaan kegiin laittamalla käymisastiaan hieman hiilidioksidia paineeksi ja kegistä taas prv:stä vastapainetta pois niin olut siirtyy hapettomasti kegiin.

Ei sillä että hapettumisen maku edes muistuttaisi tuota mitä yritän saada poistettua. Maku ei ole pahvinen vaan noh.. tanniininen vähän kuin greipin kuorta mutustaisi.
 
Ei oikeastaan, koska olen käytännössä pari edellistä erää kegittänyt hiilidioksidin avulla carboysta. Eli carboy cap toisessa liittimessä kaasulle sisäänmeno, toisessa kova putki valmiissa oluessa ja olut laitetaan virtaamaan hiilidioksidia täynnä olevaan kegiin laittamalla käymisastiaan hieman hiilidioksidia paineeksi ja kegistä taas prv:stä vastapainetta pois niin olut siirtyy hapettomasti kegiin.

Ei sillä että hapettumisen maku edes muistuttaisi tuota mitä yritän saada poistettua. Maku ei ole pahvinen vaan noh.. tanniininen vähän kuin greipin kuorta mutustaisi.

Tämä on kyllä nyt elämää suurempi mysteeri. Minulta on ideat loppu. Jos keksit, mistä se johtuu, niin kerro muillekin..
 
Itsellä on immersiojäähdytin ja sillä (+super/irish moss) tosiaan menee kauniisti kaikki pohjalle.

Itse epäilen että tuo syy voisi olla liian hieno jauhatus jolloin mäskäyksen jälkeen vierre on täynnä pieniä partikkeleita isot määrät -> keitto -> tanniineja irti. Käsittääkseni nuo tanniinit vain pitäisi tulla lähinnä kuorista mutta noh.. katsotaan nyt miten käy.

Kveik jo kovasti lämmityshuoneessa puksuttelee, varmastikin juhannukseksi valmista.
 
Melkko/Kotiviini järjestää tällaisen kilpailun uutemiehille:

Olen jo osallistumassa ja täältä tulee stouttia. Kilpailun voittaa kuitenkin joku toinen tyyppi , joka on vaan kuivahumaloinut jollain jännällä lajikkeella (tai perus-citralla).

--

Ihan yleisesti uutteista:
  • Netistä olen lukenut, että huonoimman tuloksen saa laittamalla taloussokeria siihen alkoholinlähteeksi
  • Panimosokerin käyttäminen käymisessä ohentaa runkoa, vähentää vaahtoa ja tekee mausta vetisemmän ja vähän raikkaamman. Lisäksi käy nopeammin.
  • Beerkit on 50% LME:tä ja 50% panimosokeria, niin se on tämmöinen puoliväli panimosokerin ja humaloimattomien mallasuutteiden välissä, Cooper'sin "enhancereissa" myös maltodekstriiniä parantamassa sitä runkoa ja vaahtoa ja suuntuntumaa
  • Dry/Liquid Malt Extract on sitä oikeaa kamaa ja siitä tulee tuhti, mallaspitoinen olut ja semmoinen, kun siitä olisi tarkoitettu tulla. Kuivia spraymaltaita 1kg, LME:tä 1.2-1.5kg
Itse en pidä Cooper'sin hiivoista, niin laitoin stouttiini US-05:ta. Saa tätäkin kommentoida.
..ja jos kotona on kohta 30 astetta, niin kannattaa miettiä hiivan korvaamista kveikillä, esim. kotiviinistä:

--

Eli käytännössä tuohon pitää ostaa:
  1. Cooper's olutuute-kilpailusetti (esim. Family Secret Amber Ale)
  2. Käymissokeri (esim. Amber mallasuute 1.5kg tai joku Enhancer)
  3. Mahdolliset kuivahumalat (esim. Humalapelletti Amarillo 25g)
  4. Mahdollinen hiiva (esim. tuo Kveik, jos aikoo nyt helteillä tehdä olutta)

Kuivahumalointia ei tarvitse tehdä, eikä hiivaa tarvitse vaihtaa.
Moi.
Päätin kokeilla itekkin millaisia ois coopersin uutepakkaukset.
Tilasin kaks pakettia ja ajattelin kokeilla kisata IPA ja Pale Ale oluella.
Vähän petyin kyllä kun valitun paketin mukana ei tullutkaan niitä kaikkia muita tuotteita mitä oli olut setin kuvauksessa myynti sivulla.
Noh, tämähän sinänsä luki jo kuvauksessa, että uutepakkaus tulee valita.
20€ osallistumismaksu tuntuu vähän suolaiselta, kun ottaa huomioon, että oluet on lähetettävä omaan piikkiin takasin.
Tein prosessista videon tubeen, eipä se kummoinen prosessi ole kylläkään, eikä videokaan. ^^'
 
Viimeksi muokattu:
Moi.
Päätin kokeilla itekkin millaisia ois coopersin uutepakkaukset.
Tilasin kaks pakettia ja ajattelin kokeilla kisata IPA ja Pale Ale oluella.
Vähän petyin kyllä kun valitun paketin mukana ei tullutkaan niitä kaikkia muita tuotteita mitä oli olut setin kuvauksessa myynti sivulla.
Noh, tämähän sinänsä luki jo kuvauksessa, että uutepakkaus tulee valita.
20€ osallistumismaksu tuntuu vähän suolaiselta, kun ottaa huomioon, että oluet on lähetettävä omaan piikkiin takasin.
Tein prosessista videon tubeen, eipä se kummoinen prosessi ole kylläkään, eikä videokaan. ^^'


Itse osallistun stoutilla, kun IPA tai PA on niin helppoa tuunata. Ihan vihjeenä, otat vaan jonkun trendihumalan ja heität 4 päivän päästä tuonne pönttöön. 50g riittää, jos on aromihumala. Tai 25g pusseissa olisi saanut Cooper'sin omia, mutta..
Lisäksi tänä kesänä on tarkoitus tehdä pääosin Kveik Pale Alea amerikkalaisesti humaloituna ihan all grain, eikä uuttesta :)
Videolla oli huolestuttavaa seurata, että valitsit saman hiivan ja nyt ainakin se etu on minulta mennyt..

--

Itselle osallistumismaksu oli aika positiivinen yllätys, kun se uute sisältyi siihen, ja lisäksi pullonavaaja ja paketti korkkeja. En ymmärtänyt, miksi Cooper's halusi antaa korkkeja - mutta kyllä ne kelpasi. Lisäksi Pasila on lähellä, jos junat pysähtyy paluumatkalla täällä. Vien omat olueni itse sinne, kunhan on nyt vähän pullossa kypsyneet..

--

Ei kyllä välttämättä olisi kannattanut osallistua, täällä on olutta vähän liikaakin.
 
Pakko avautua näistä kotimaisista mallas/oluttarvike-toimittajista.
- Kotiviini - kallis, vähän maltaita rouhittuna
- Lappo, nettisivut ei toimi
- Panimonurkka, tilasin perjantaina ja odottelen vieläkin lähetystä

Täytyypä seuraavaksi kokeilla mallaspuotia. Kyllä Suomeen yksi hyvä toimittaja pitäisi mahtua?
 
Itse osallistun stoutilla, kun IPA tai PA on niin helppoa tuunata. Ihan vihjeenä, otat vaan jonkun trendihumalan ja heität 4 päivän päästä tuonne pönttöön. 50g riittää, jos on aromihumala. Tai 25g pusseissa olisi saanut Cooper'sin omia, mutta..
Lisäksi tänä kesänä on tarkoitus tehdä pääosin Kveik Pale Alea amerikkalaisesti humaloituna ihan all grain, eikä uuttesta :)
Videolla oli huolestuttavaa seurata, että valitsit saman hiivan ja nyt ainakin se etu on minulta mennyt..

--

Itselle osallistumismaksu oli aika positiivinen yllätys, kun se uute sisältyi siihen, ja lisäksi pullonavaaja ja paketti korkkeja. En ymmärtänyt, miksi Cooper's halusi antaa korkkeja - mutta kyllä ne kelpasi. Lisäksi Pasila on lähellä, jos junat pysähtyy paluumatkalla täällä. Vien omat olueni itse sinne, kunhan on nyt vähän pullossa kypsyneet..

--

Ei kyllä välttämättä olisi kannattanut osallistua, täällä on olutta vähän liikaakin.
Moro.
Meinasin vähän kokeilla lisätä humalauutetta ennen pullotusta ja kegitystä.

Jos haluut erottua safale us 05 kanssa, niin kokeile käyttää 20 asteessa.
Itellä karkasi helteitten takia varastolämpötila 30 asteeseen.
 
Moro.
Meinasin vähän kokeilla lisätä humalauutetta ennen pullotusta ja kegitystä.

Jos haluut erottua safale us 05 kanssa, niin kokeile käyttää 20 asteessa.
Itellä karkasi helteitten takia varastolämpötila 30 asteeseen.

Katsotaan nyt, mitä tästä tulee.. itsellä oli mittari, niin kävi 24 asteessa ja nyt on 27 astetta sisällä. Voisin kyllä siirtää pingviinin lähelle, niin on alle 20C paikallisesti. Oluet on tehty jo ja pullokäytän vielä hetken, ennenkuin vien tuonne Pasilaan. Paras mies voittakoon. Tietenkin ei mitään takeita onnistumisesta, ja pääsen maistamaan vasta parin viikon päästä, kun nuo on käyneet loppuun pulloissa ja vähän kylmentyneet jääkaapissa.

Humalauutteissa on se, että ne on aika kalliita. 50g humalia saa vitosella.
 
Katsotaan nyt, mitä tästä tulee.. itsellä oli mittari, niin kävi 24 asteessa ja nyt on 27 astetta sisällä. Voisin kyllä siirtää pingviinin lähelle, niin on alle 20C paikallisesti. Oluet on tehty jo ja pullokäytän vielä hetken, ennenkuin vien tuonne Pasilaan. Paras mies voittakoon. Tietenkin ei mitään takeita onnistumisesta, ja pääsen maistamaan vasta parin viikon päästä, kun nuo on käyneet loppuun pulloissa ja vähän kylmentyneet jääkaapissa.

Humalauutteissa on se, että ne on aika kalliita. 50g humalia saa vitosella.
Itellä "kiire" saada juhannuksen aikaan juotavaksi, siksi ei aikaa kuivahumaloida. ^^'
Tuleepa kokeiltua nuo humalauute jutut nyt samalla, kun harjottelen kegitystä ja hiilihapottamista ilmauskiven kanssa.
Kokeilen koostaa jonkinlaista videoo siitäkin prosessista.
 
Pakko avautua näistä kotimaisista mallas/oluttarvike-toimittajista.
- Kotiviini - kallis, vähän maltaita rouhittuna
- Lappo, nettisivut ei toimi
- Panimonurkka, tilasin perjantaina ja odottelen vieläkin lähetystä

Täytyypä seuraavaksi kokeilla mallaspuotia. Kyllä Suomeen yksi hyvä toimittaja pitäisi mahtua?

Omia mielipiteitä:
  • Kotiviini - kallein, loistava sijainti (minulle), tuotteita paljon varastossa. Humalat säilytetään lämpimässä, siitä en tykkää. Ostin kuitenkin niiitäkin kerran, kun oli kiire ja ihan hyviä olivat..
  • Lappo - toiseksi kallein, mutta ei läheskään niin kallis kuin Kotiviini ja hyvä valikoima, paljon tuotteita varastossa. Tässä pitäisi kyllä tietää, että he uusivat nettisivunsa juuri ja ongelmasi tulevat tod.näk. siitä uudistuksesta. Tämän jälkeen maltaita on voinut tilata 0.1kg tarkkuudella, joten nyt sieltä saa juuri haluamansa määrän viljaa. Tosin itse onnistuin mokaamaan ja jotenkin sain tilattua 3x0.5kg, kun piti tilata 3x1kg, mutta tällä mennään nyt.. Lisäksi tässä oli humalat kaikki loppu, mutta sitten ei ollutkaan , kun nettisivu-uudistus sekoitti pakkaa..
  • Panimonurkka - halvin. Tämä näkyy palvelutasossa. Tuotteita ei ole varastossa ja nettisivujen saldot ei aina pidä paikkaansa. Käyn paikanpäällä Espoossa mieluummin, niin ei tule väärinkäsityksiä ja saan tuotteet heti mukaan. Lisäksi Max tuntuu tietävän kaikennäköistä oluentekemisestä ja häneltä saa hyviä vinkkejä ja ohjeita, kunhan vähän puristaa niitä hänestä ulos (vähän introvertti kaveri). Näyttää kovasti siltä, että Max harrastaa itse oluentekemistä ja kauppa on pakollinen paha hänen harrastuksensa ohessa. Varmaan lähetyksesi tulee, kun jaksavat siellä pakata ja siellä saattaa olla kesämiehitys, eli vain 1-2 tyyppiä ja lähetysjono liikkuu hitaaaaaasti.
  • Mallaspuoti - täältä on vain yksi tilaus ja se tuli nopeasti ja sisälsi sen, mitä tilasin, hyvin pakattuna.. Täällä on vähän suppeampi valikoima, mutta hinnat hyvin kilpailukykyisiä ja humalia saa 50g pusseissa.
 
Itellä "kiire" saada juhannuksen aikaan juotavaksi, siksi ei aikaa kuivahumaloida. ^^'
Tuleepa kokeiltua nuo humalauute jutut nyt samalla, kun harjottelen kegitystä ja hiilihapottamista ilmauskiven kanssa.
Kokeilen koostaa jonkinlaista videoo siitäkin prosessista.

Laita videota vaan, noita lyhyitä videoita katsoo mielellään.
Itse en ilmauskivelle ole nähnyt tarvetta, kegiin vaan painetta (15-20psi) ja jääkaappiin -- niin ne hiilihapot syntyy siellä itsekseen ja jääkaapissa imeytyy paremmin. Raskaiden oluiden kanssa kyllä voisi helpompaa tuommoisen kanssa ilmata vierre, kun nyt vaan sekoittelen loiskuten ja antaumuksella.
 
Pakko avautua näistä kotimaisista mallas/oluttarvike-toimittajista.
- Kotiviini - kallis, vähän maltaita rouhittuna
- Lappo, nettisivut ei toimi
- Panimonurkka, tilasin perjantaina ja odottelen vieläkin lähetystä

Täytyypä seuraavaksi kokeilla mallaspuotia. Kyllä Suomeen yksi hyvä toimittaja pitäisi mahtua?

Kotiviini.fi
Kallein
Lappo.fi
Hyvä valikoima ja nopea toimitus yleensä
Panimonurkka.fi
Hyvä valikoima ja jos varastosaldo on kunnossa tulee pikapikaa. Edellinen tilaus 2 päivässä.
Parikertaa on ollu huonosti pakattu ja maltaat/extractit levinny pakettiin.
Reklamaatio toimii ja vastaa nopeesti.
Kerran sain todella hyvää palvelua kun kysyin sopivaa saison hiivaa.
Mallaspuoti.fi
Edullinen.
Asiakaspalvelu toimii whatsappin kautta todella hyvin ja tilasin kerran sieltä erlenmeyer pullon ja nyt viimeisimpänä pari kegiä ja tabia ja hiilidioksidipullon.
 
Itellä "kiire" saada juhannuksen aikaan juotavaksi, siksi ei aikaa kuivahumaloida. ^^'
Tuleepa kokeiltua nuo humalauute jutut nyt samalla, kun harjottelen kegitystä ja hiilihapottamista ilmauskiven kanssa.
Kokeilen koostaa jonkinlaista videoo siitäkin prosessista.
Tollanen ilmauskivi on tohon hapottamiseen ehkä aavistuksen turha, mutta toki toimii. Onko sulla systeemi missä pumppu kierrättää vierrettä kegistä ton hapotuskiven läpi vai missä sulla toi kivi on? Itellä on tapana hapoton olut vaan kegiä rullailemalla hapottaa ja tapahtuu ihan puolessa tunnissa ilman mitään kiveäkin.
 
Tollanen ilmauskivi on tohon hapottamiseen ehkä aavistuksen turha, mutta toki toimii. Onko sulla systeemi missä pumppu kierrättää vierrettä kegistä ton hapotuskiven läpi vai missä sulla toi kivi on? Itellä on tapana hapoton olut vaan kegiä rullailemalla hapottaa ja tapahtuu ihan puolessa tunnissa ilman mitään kiveäkin.
Tosiaan nyt vasta ostin hiilarivehkeet kertaa rupeen opettelemaan käyttää niitä tämän uutesatsin kanssa.
Tällainen kansi tuli tilattua nopeampaa hiilihapottumista varten.
 
Kotiviini.fi
Kallein
Lappo.fi
Hyvä valikoima ja nopea toimitus yleensä
Panimonurkka.fi
Hyvä valikoima ja jos varastosaldo on kunnossa tulee pikapikaa. Edellinen tilaus 2 päivässä.
Parikertaa on ollu huonosti pakattu ja maltaat/extractit levinny pakettiin.
Reklamaatio toimii ja vastaa nopeesti.
Kerran sain todella hyvää palvelua kun kysyin sopivaa saison hiivaa.
Mallaspuoti.fi
Edullinen.
Asiakaspalvelu toimii whatsappin kautta todella hyvin ja tilasin kerran sieltä erlenmeyer pullon ja nyt viimeisimpänä pari kegiä ja tabia ja hiilidioksidipullon.

Perun puheeni panimonurkasta. Tilaus tuli toisena työpäivänä. Jostain kumman syystä siitä ei vaan tullut missään vaiheessa ilmoituksesta toimittamisesta.
 
Onko kokemuksia kegissä kypsyttämisestä kahta satsia peräjälkeen? Meinaan että kypsyttäisi yhden satsin jonka jälkeen siirtäisi oluen toiseen kegiin paineistettuna. Kypsyttelykegiin jäisi hiiva pohjalle hiilidioksidin kaveriksi. Seuraavan satsin keiton ja jäähdytyksen jälkeen olisi hyvin startattu hiiva valmiiksi pohjilla. Tulisiko lie puhtauden tai muiden asioiden kanssa ongelmia?
 
Onko kokemuksia kegissä kypsyttämisestä kahta satsia peräjälkeen? Meinaan että kypsyttäisi yhden satsin jonka jälkeen siirtäisi oluen toiseen kegiin paineistettuna. Kypsyttelykegiin jäisi hiiva pohjalle hiilidioksidin kaveriksi. Seuraavan satsin keiton ja jäähdytyksen jälkeen olisi hyvin startattu hiiva valmiiksi pohjilla. Tulisiko lie puhtauden tai muiden asioiden kanssa ongelmia?

Normaalissa käymisastiassa olen tehnyt noin.. Pari huomiota vaan:
  1. Sitä hiivaa on pohjalla enemmän kuin tarpeeksi 2-4 erään, kuin se hiiva on lisääntynyt käymisen aikana. Voi olla nopea ja raivokas startti, kun laitat uuden vierteen siihen päälle. Itsellä tuli ulos vesilukosta ja lähetin kuvia tästä YV:nä parille tässä ketjussa... Toiselle pyytämättä ja yllättäen.
  2. Hiiva tarvitsee happea. Jos siellä käymisastiassa on vain hiilidioksidia ja osittain käynyttä hiivaa, niin ilmaa sen vierre jotenkin ennen sinne astiaan siirtoa. Tietenkin, jos ei halua hiivan lisääntyvän ja uskoo pärjäävänsä tuolla määrällä.

..ja älä nyt ainakaan paljon Star Sania laita, se voi tappaa hiivaa.. Jos hiiva näyttää terveeltä ja astiaan ei ole päässyt pöpöjä, niin puhdas vierre vaan päälle ja kovaa menoa.
 
Itse osallistun stoutilla, kun IPA tai PA on niin helppoa tuunata. Ihan vihjeenä, otat vaan jonkun trendihumalan ja heität 4 päivän päästä tuonne pönttöön. 50g riittää, jos on aromihumala. Tai 25g pusseissa olisi saanut Cooper'sin omia, mutta..
Lisäksi tänä kesänä on tarkoitus tehdä pääosin Kveik Pale Alea amerikkalaisesti humaloituna ihan all grain, eikä uuttesta :)
Videolla oli huolestuttavaa seurata, että valitsit saman hiivan ja nyt ainakin se etu on minulta mennyt..

--

Itselle osallistumismaksu oli aika positiivinen yllätys, kun se uute sisältyi siihen, ja lisäksi pullonavaaja ja paketti korkkeja. En ymmärtänyt, miksi Cooper's halusi antaa korkkeja - mutta kyllä ne kelpasi. Lisäksi Pasila on lähellä, jos junat pysähtyy paluumatkalla täällä. Vien omat olueni itse sinne, kunhan on nyt vähän pullossa kypsyneet..

--

Ei kyllä välttämättä olisi kannattanut osallistua, täällä on olutta vähän liikaakin.
Parasmies voittakoon.
Täytyy sanoa että minun olut taitaa mennä penkin alle.
Liian korkea 30 c käymislämpötila, humalauute tai sitten se uutesetti.
Joku noista tai kaikki teki olueen siirappisen, hedelmäisen, imelän maun.
Ei ole ikinä täysmallasmäskäyksen tuotteet tällä maistunut lähellekään.
Taitaa olla viemäri kamaa.

Uutta porisemaan vaan.
Oli se IPA setti vielä kokeiltavaksi.
 
Parasmies voittakoon.
Täytyy sanoa että minun olut taitaa mennä penkin alle.
Liian korkea 30 c käymislämpötila, humalauute tai sitten se uutesetti.
Joku noista tai kaikki teki olueen siirappisen, hedelmäisen, imelän maun.
Ei ole ikinä täysmallasmäskäyksen tuotteet tällä maistunut lähellekään.
Taitaa olla viemäri kamaa.

Uutta porisemaan vaan.
Oli se IPA setti vielä kokeiltavaksi.

En ole vielä maistanut omaani.. Enkä vienyt sinne. Käymislämpötila oli ok, ehdin juuri ennen helteitä. Sen sijaan helteiden aikaan se on ollut lämpimässä pullokäymässä..

Vain vähän karvas ja viljainen pullahiivasima oli kyllä ensimmäistä tekemääni Cooper's lageria kuvaava nimitys. Taisin laittaa pussin panimosokeria vielä siihen, enkä mitään DME:tä/LME:tä.

edit: Avasin yhden kisaoluen ja kyllä tämä minun tuotos voittaa nämä kisat :)

--

Kauan muuten porukoilla säilyy oluet? Minä teen tällä hetkellä tilaa antamalla pois juomia. Panimonurkan PET-pullojen kanssa viime kesänä säilyi vaan 3kk Juicy NEIPA uutteesta, ja aika vahvasti tuntuu siltä, että uute Passion Fruit Pilsnerini ei ole enää yhtä hyvää kuin pullotettaessa. Sen sijaan joulukuussa lasipulloihin pullottamani uute-olut , jota olen pitänyt kellarissa on vielä ihan täysin hyvää..

All grainistä tein Kaaosteoria-erän veljelleni, siinä oli yhdessä (1) PET-pullossa kontaminaatio. Meni about koko erä sinne, niin 1/20 pulloa ei ole paha. Mietin kyllä, mistä se tuli, ja joko se on sokeripalat, joita käytin pullokäymiseen kustannussyistä - tai sitten en pessyt pulloa kunnolla.. Korkit ui star sanissa ja pullot kyllä olin huuhtelevinani..

Muut all grainit on olleet kaikki juotavia, mukaanlukien toinen erä Kaaosteoriaa, jonka tein lähinnä itselleni, mutta siitäkin veli otti puolet..

Joko se on hapenläpäisykyky noissa PET-pulloissa liian kova tai sitten nämä lämmöt aiheuttaa oluen huononemista. Jos annan vielä 16L pois, niin saan kaikki oluet juomakaappiin/jääkaappiin. Täytyy soitella naapurien ovikelloja..
 
Viimeksi muokattu:
Kuinka syvällisesti porukka täällä säätää vettä ja millä tavoin? Vähän miettinyt että pitäisikö hypätä vähän syvempään päähän ja opiskella tuotakin puolta.
 
Kuinka syvällisesti porukka täällä säätää vettä ja millä tavoin? Vähän miettinyt että pitäisikö hypätä vähän syvempään päähän ja opiskella tuotakin puolta.
Säädän suolat tyylille sopivaksi ja jos ph ei asetu sopivaksi koniin vähän maitohappoa.
 
Laita videota vaan, noita lyhyitä videoita katsoo mielellään.
Itse en ilmauskivelle ole nähnyt tarvetta, kegiin vaan painetta (15-20psi) ja jääkaappiin -- niin ne hiilihapot syntyy siellä itsekseen ja jääkaapissa imeytyy paremmin. Raskaiden oluiden kanssa kyllä voisi helpompaa tuommoisen kanssa ilmata vierre, kun nyt vaan sekoittelen loiskuten ja antaumuksella.
Lisää videoo pukkaa.
Prosessia voi kopioida, mutta lämpötila kohdilleen.
Menee viemäriin kyllä tää olut.:sick::cry:

 
Lisää videoo pukkaa.
Prosessia voi kopioida, mutta lämpötila kohdilleen.
Menee viemäriin kyllä tää olut.:sick::cry:



Laita vielä inkbird hankintalistalle ja pistä tuohon Rosenlewiin, niin ei tule noita lämpötilaongelmia ja sivumakuja.

(en oikeasti tiedä, mitä noissa on erona - osta halvempi)

Näyttäisi saavan 30€ (alennuksen jälkeen), ja ostamalla lämpövyön päälle saa ilmaiset postit:
 
Lisää videoo pukkaa.
Prosessia voi kopioida, mutta lämpötila kohdilleen.
Menee viemäriin kyllä tää olut.:sick::cry:


Muutamia huomioita:

-En nähnyt miten kegin kanssa tarkalleen menettelit, mutta alottaisin homman aina kegittämällä suoraan käymisastiasta niin ainakin kegin osalta välttyy turhalta hapelta. Yhdistä vaikka nestepuolen liitin lappoon/käymisastian hanaan ja lasket vaan suoraan hiilarilla täytettyyn kegiin nesteliittimestä ja jätät kannen varoventtiilin auki -> täyttyy rauhakseen ja happivapaasti.

-Käymistahti ei ollut mikään älyttömän kova, mutta jos lämpö tekee tepposet, niin käytä jo käymisen aikana tota pakastinarkkua juurikin tuon mainitun inkbirdin kanssa, teippaat käymisastian kylkeen vaan palan eristettä ja sujautat inkbirdin lämpöanturin sinne väliin niin tulet ohjanneeksi lämpöä bissen lämpötilan perusteella.

-Toi pullotussokeri olisi hyvä laittaa sokerisiirappimuodossa sinne pullotuskattilan pohjalle ennen kuin lasket sinne pulotettavan vierteen, niin lähtee sekottumaan jo lappousvaiheessa.
 
Muutamia huomioita:

-En nähnyt miten kegin kanssa tarkalleen menettelit, mutta alottaisin homman aina kegittämällä suoraan käymisastiasta niin ainakin kegin osalta välttyy turhalta hapelta. Yhdistä vaikka nestepuolen liitin lappoon/käymisastian hanaan ja lasket vaan suoraan hiilarilla täytettyyn kegiin nesteliittimestä ja jätät kannen varoventtiilin auki -> täyttyy rauhakseen ja happivapaasti.

-Käymistahti ei ollut mikään älyttömän kova, mutta jos lämpö tekee tepposet, niin käytä jo käymisen aikana tota pakastinarkkua juurikin tuon mainitun inkbirdin kanssa, teippaat käymisastian kylkeen vaan palan eristettä ja sujautat inkbirdin lämpöanturin sinne väliin niin tulet ohjanneeksi lämpöä bissen lämpötilan perusteella.

-Toi pullotussokeri olisi hyvä laittaa sokerisiirappimuodossa sinne pullotuskattilan pohjalle ennen kuin lasket sinne pulotettavan vierteen, niin lähtee sekottumaan jo lappousvaiheessa.

Kiitti hyvästä vinkistä.
Pitää kokeilla laittaa ens kerralla lapolla suoraan kegiin nestelinjan kautta.
Yleensä olen tehnyt niin että olen kattilan sanitoinut kiehuvalla vedellä ja höyryllä ja silloin sitten sekoittanut panimosokerin loppu veteen.
Sitten laskenut lapolla pohjalle käymisastiasta.
Nyt oli ekaa kertaa kegitys niin vähän meni harjoittelusta.
 
Täällä on ollut hiljaista..

Sain vihdoin oman Kveikin käymään..
1625601231070.png


Mittaukset omia ja siellä se vaan käy.. Kun saavutti 1.017, heitin kuivahumalat sekaan ja nyt se on siellä vielä pari päivää. Sitten pääsee tekemään cold crashin ja pullottamaan. Cold crash sillä varauksella, että käymisastia mahtuu ostamaani arkkupakastimeen, joka tulee torstaina.
 
Lidlin maitohappobakteereilla tullut hapateltua kattilassa joku 4-5 satsia onnistuneesti mutta nyt oli kyllä kannen alla vastassa vähän jotain muuta mitä odotin. Tekeekö joku eri bakteerilajike tuollaista kasvustoa pinnalle vai? Ei ole aikaisemmin ollut..

.IMG_20210707_154640.jpg
 
Lidlin maitohappobakteereilla tullut hapateltua kattilassa joku 4-5 satsia onnistuneesti mutta nyt oli kyllä kannen alla vastassa vähän jotain muuta mitä odotin. Tekeekö joku eri bakteerilajike tuollaista kasvustoa pinnalle vai? Ei ole aikaisemmin ollut..

.IMG_20210707_154640.jpg

Se on pellicle (en tiedä suomennosta). Tuolla kotipanijat-ryhmässä ovat yleensä sanoneet, että olut viemäriin. Tietenkin en tiedä soureista, mutta ei tuo omaan silmään hyvältä näytä.
 
Tuohon pellicleen törmäsin myös itse, oli vähän kahta mieltä onko hyvä juttu vai ei. Vedän varmuudeksi uuden keiton ja uusi erä maitohappobakteereita perään. Ei tässä viemäriin mitään vielä kaadella, se vasta virhe olisi.
 
Se on pellicle (en tiedä suomennosta). Tuolla kotipanijat-ryhmässä ovat yleensä sanoneet, että olut viemäriin. Tietenkin en tiedä soureista, mutta ei tuo omaan silmään hyvältä näytä.

No ei todellakaan viemäriin. Maistaa vaan siitä rihmaston alta ja jos on hyvää niin eikun pulloon.
 
Soureista ei juurikaan kokemusta, mutta normaalilla saccharomyces cerevisiae hiivalla tuota ei pitäisi tulla. Ja yhden kokeilun perusteella, ei tullut minun brettaanikaan.
 
Tämä on kyllä nyt elämää suurempi mysteeri. Minulta on ideat loppu. Jos keksit, mistä se johtuu, niin kerro muillekin..

Tarinaan taitaa tulla ratkaisu: Ylihuuhtelu.

Nyt tuli tehtyä olut Kveikillä, jota en huuhdellut käytännössä lainkaan ja nyt pistän maun pelkästään hiivan piikkiin. Ei lainkaan liian katkeroinen nyt joten ehkä se tästä ratkeaa.

edit: Ja siis kyseessä ns. continuous sparging eli mallaspiipun tuotosta huuhtelin, enkä edes mitenkään massiivisella vesimäärällä mutta ehkä laitoin liian paljon vettä kerrallaan kun huuhtelin?
Tokihan nyt myös siirtelin vierteen toiseen astiaan, putsasin kattilan ja aloitin keiton.. no jompikumpi.
 
Viimeksi muokattu:
Tuohon pellicleen törmäsin myös itse, oli vähän kahta mieltä onko hyvä juttu vai ei. Vedän varmuudeksi uuden keiton ja uusi erä maitohappobakteereita perään. Ei tässä viemäriin mitään vielä kaadella, se vasta virhe olisi.
Biofilmiksi tota sanotaan eikä tee bissestä juomakelvotonta lainkaan.
 
Minusta tuntuu, että minulla on liian iso.. Jos kiinnostaa vaihtaa minun 30L Speidel -> sinun 20L Speidel PK-seudulla, pistä viestiä.

Voin myös miettiä tästä luopumista, kohtuuhintaan ja haen vaan toisen astian sitten tilalle Pasilasta. Ei pakko myydä, mutta koettelen lämpötilan säätöä ja tuo ei nyt oikein mahdu.

--

(ja siis on monta astiaa, jotka mahtuu, mutta tykkään minun Speideleista, niin tämmöinen vaihto kiinnostaa)
 
Onko kukaan skipannut huuhtelua? Ilmeisesti ainakin täysin mahdollista ja jopa suositeltavaa jos tarpeeksi suuri keittokattila. Kaiketi menee karkeasti siten että laitetaan vain mäskäyksessä enemmän mallasta.

Haussa olisi iso esim. metoksen kippikattila duo jossa mäskäys suoritettaisiin toisessa kattilassa ja vierre siirrettäisiin pumpun avulla toiseen, jossa sitten keitto.

Kuinkahan asetukset pitäisi brewmatessa laittaa jos ajattelisi huuhtelun jättää välistä, vai mahtaakohan taipua tuollaiseen. Beersmithillä varmaan onnistuisi ainakin..

Kokemuksia huuhtelemattomuudesta ? :)
 
Löytyisikö joltain reseptiä kepeään kesäolueen ajatuksella että hiiva kestää näitä 30 asteen helteitä? Meinaa omat ideat olla käytetty ja jotain vaihtelua kaipaisi
 
Löytyisikö joltain reseptiä kepeään kesäolueen ajatuksella että hiiva kestää näitä 30 asteen helteitä? Meinaa omat ideat olla käytetty ja jotain vaihtelua kaipaisi

Kveik on aika mainio hiiva näin kesähelteillä. Ei tuota harmillisia sivumakuja ja käyminen on todella nopeaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 452
Viestejä
4 512 638
Jäsenet
74 371
Uusin jäsen
garlicbun

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom