Oluen paneminen itse

Löytyisikö joltain reseptiä kepeään kesäolueen ajatuksella että hiiva kestää näitä 30 asteen helteitä? Meinaa omat ideat olla käytetty ja jotain vaihtelua kaipaisi
En ole itse tätä kokeillut panna, mutta miten olisi ananas-mango-IPA:


Resepti käyttää Omega Hothead -hiivaa 35 asteessa, mutta veikkaan että muukin kveik-tyyppinen toimii.

Tuossa vielä linkki varsinaiseen reseptiin Brewfatherissa
 
Kveik on aika mainio hiiva näin kesähelteillä. Ei tuota harmillisia sivumakuja ja käyminen on todella nopeaa.

Omassa kveikissä on se, että se jää tuonne 1016-1017 tienoille. Nyt on kuivahumalat sisällä, mutta ei nää ole päiviin siirtyneet mihinkään..
1625857485465.png


Voisi ehkä näyttää ainakin karhuhumaloidulle lämpövyötä. Se kyllä oli käymisen aikana lähempänä 30C, nyt olohuoneessa kuivahumaloitumassa - ja täällä on pingviini.

(onhan se tietysti nice, että attenuaatio jäi molemmissa 69%, mutta...)

Hiivana Lallemand Voss Kveik.
 
Viimeksi muokattu:
Tuota lallemandin kveikkiä käytän myös itse. Ovat kyllä aina jääneet 1.012 tietämille.
 
Summa summarum:
- Olut oli käynyt vain 1.016 asti, se ei ollut ok
- Nostin lämpötilaa lämpövyöllä ainakin 5C, se tapahtui hitaasti ja vyö ei mennyt yli 30.5C
- Olut kävi 1.012 asti ja oli siten valmis..
- Pistin cold crashiin, mutta arkkuni oli vähän pieni..
- Cold crash valmistui joskus yöllä, kun oli mennyt koko päivä..
- Pullotin nyt , eikä tässä mitään kummempia tapahtunut..
- Ensimmäinen Kveik-olueni
- Ensimmäinen kotona tehty cold crash (pari muuta taloyhtiön parvekkeella)

..ja vähän olen pettynyt, ettei nyt 24-26C suostunut käymään loppuun, vaan piti lämpöjä nostaa.. Tosin tässä välissä heitin humalia sekaan (dry hop), mutta ei ne ennen ole haitanneet käymistä..
 

Liitteet

  • 1625928118081.png
    1625928118081.png
    43 KB · Luettu: 57
Viimeksi muokattu:
Pitkästä aikaa panopäivä. Varasto pullistelee maltaita ja keezer tyhjänlainen.

Kesäjuotavaa, "summer ale" työnimellä. Batch n. 25l ja maltaiksi 3kg Crisp Clear choice pale ale + 0,5kg Viking Cara body + Cara Pale.
Speksi n. 4,1% nyt.

Humalaosasto oli ohuempi mitä muistin, jäljellä oli ainoastaan Comet BBC, Chinook BBC ja Waimea 250g kutakin. Päädyin Waimeaan. Humalointi 50g hopstand 80 astetta ja kuivahumalana 200g. Hiiva US-05, ellen sitten testaa tuota Lallemand Verdant hiivaa. Käyminen jääkaapissa kontrolloidusti.

1626368225173.png
1626368261769.png
1626368282375.png
 
Humalaosasto oli ohuempi mitä muistin, jäljellä oli ainoastaan Comet BBC, Chinook BBC ja Waimea 250g kutakin. Päädyin Waimeaan. Humalointi 50g hopstand 80 astetta ja kuivahumalana 200g. Hiiva US-05, ellen sitten testaa tuota Lallemand Verdant hiivaa. Käyminen jääkaapissa kontrolloidusti.

Tein oluen, johon laitoin 100g kutakin:
  • Citra
  • Mosaic
  • Simcoe
Siinä ei sitten mikään muu maistunutkaan, kuin humalat. Jouduin selittämään useammalle asiaan vihkiytymättömälle, että ei - en ole laittanut tänne mitään mehuja ja se maistuu hedelmiltä, kun siellä on paljon humalaa. Siinäkin oli Viking Pale Ale (ostin säkin kesäksi :P ) ja Viking Caramel vähän, olisiko ollut 300g...

Näillä määrillä ei kyllä maistu kuin nuo humalat, niin pistelen seuraavaan olueeni jo vähän vähemmän.

Hiivana minulla voss kveik, jolla nyt teen vielä lisää olutta joskus kohta, mutta sitten on kyllä kveikit koettu. Näillä humaloinneilla ei minultakaan maistu hiivan mahdolliset maut sieltä alta..
 
Tein oluen, johon laitoin 100g kutakin:
  • Citra
  • Mosaic
  • Simcoe
Siinä ei sitten mikään muu maistunutkaan, kuin humalat. Jouduin selittämään useammalle asiaan vihkiytymättömälle, että ei - en ole laittanut tänne mitään mehuja ja se maistuu hedelmiltä, kun siellä on paljon humalaa. Siinäkin oli Viking Pale Ale (ostin säkin kesäksi :p ) ja Viking Caramel vähän, olisiko ollut 300g...

Näillä määrillä ei kyllä maistu kuin nuo humalat, niin pistelen seuraavaan olueeni jo vähän vähemmän.

Hiivana minulla voss kveik, jolla nyt teen vielä lisää olutta joskus kohta, mutta sitten on kyllä kveikit koettu. Näillä humaloinneilla ei minultakaan maistu hiivan mahdolliset maut sieltä alta..
Oluen kokonaismäärä ei käynyt ilmi mutta oletan että n. 20l satsista puhe? Aikalailla vakio hoprate kegillisen erissä mulla toi 300g jos teen neipaa et kyllä siinä tosiaan vihkiytymättömille saa selitellä :D
 
Oluen kokonaismäärä ei käynyt ilmi mutta oletan että n. 20l satsista puhe? Aikalailla vakio hoprate kegillisen erissä mulla toi 300g jos teen neipaa et kyllä siinä tosiaan vihkiytymättömille saa selitellä :D

Kyllä. Siinä ei enää mallaspohja maistu noin ja tuolloin tein vielä sen 22L satsin.

Nyt teen 11L split-batcheja seuraavalla ja kuivahumaloin molemmat erilailla.

Kyllä tämä määrä kuivahumalointia jää historiaan tämän kesän jälkeen... Taidan pistää hopstandilla tulevaisuudessa ja koettaa saada katkeron siitä samalla.
 
Viimeksi muokattu:
Päätin tehdä kevyttä lageria.

Brew Monkissa on jämiä kaikesta edellisistä, jotka ei lähteneet kunnolla pesussa. Ostin Brewfermin kaustista soodaa, mutta jänistin. Kävin ostamassa purkin PBW:tä ja laitoin puoli purkkia ensin vajaaseen Brew Monkkiin, sitten vaan nostin vesimäärää, kun oli vähän liuennut. Pumppu koko ajan päällä. Tämä sen takia, että siellä alhaalla mäskäyskohdissa on ne suurimmat jämät. Nyt on Brew Monk puhdas, kiiltävä ja huuhdeltu. Ei vaan tullut hirveän halvaksi tämä puhdistus.. Melkein kympin maksoi..

Ostin taas ihmeaineita, tällä kertaa tämmöistä:

Katsotaan, mitä tuosta seuraa.. Ja voin ottaa riskejä, eli jättää diacetyl restin tekemättä, katsotaan.. Vielä pitää hioa noita laiteprofiileja, mutta tämmöistä:

Ehkä laitan siihen vielä Cara Palea.. Tässä illan aikana muotoutuu resepti ja pyrin panemaan mahd. pian. Mallaspuodin Mittelfrühit tosiaan 5% ja kirjan mukaan (josta sovelsin reseptin) OG pitäisi olla 1038 ja hiiva ei tekisi ihan noin kuivaa, kuin Brewfather sanoo.

Vielä ehtii ehdottamaan kaikenlaista, mutta kohta on tehtävä.
 
Miks vain tuupata kaikkea toinen toista ihmellisempi timookselin-barbebutenoolia omaan olueeseen sitä en ymmärä eikös noita kanserogeenia yms riittää muissa kauppallisissä elintarvikkeissä?

 
Päätin tehdä kevyttä lageria.

Brew Monkissa on jämiä kaikesta edellisistä, jotka ei lähteneet kunnolla pesussa. Ostin Brewfermin kaustista soodaa, mutta jänistin. Kävin ostamassa purkin PBW:tä ja laitoin puoli purkkia ensin vajaaseen Brew Monkkiin, sitten vaan nostin vesimäärää, kun oli vähän liuennut. Pumppu koko ajan päällä. Tämä sen takia, että siellä alhaalla mäskäyskohdissa on ne suurimmat jämät. Nyt on Brew Monk puhdas, kiiltävä ja huuhdeltu. Ei vaan tullut hirveän halvaksi tämä puhdistus.. Melkein kympin maksoi..

Ostin taas ihmeaineita, tällä kertaa tämmöistä:

Katsotaan, mitä tuosta seuraa.. Ja voin ottaa riskejä, eli jättää diacetyl restin tekemättä, katsotaan.. Vielä pitää hioa noita laiteprofiileja, mutta tämmöistä:

Ehkä laitan siihen vielä Cara Palea.. Tässä illan aikana muotoutuu resepti ja pyrin panemaan mahd. pian. Mallaspuodin Mittelfrühit tosiaan 5% ja kirjan mukaan (josta sovelsin reseptin) OG pitäisi olla 1038 ja hiiva ei tekisi ihan noin kuivaa, kuin Brewfather sanoo.

Vielä ehtii ehdottamaan kaikenlaista, mutta kohta on tehtävä.
Mitähän tuo brew monkin pumppu tykkää kaustisesta soodasta ? Itellä jäänyt päähän kummittelemaan ajatus, että pumppu alumiinista, jota kaustinen sooda syövyttää. Ei kait siinä muuten mitään ongelmaa.
 
Mitähän tuo brew monkin pumppu tykkää kaustisesta soodasta ? Itellä jäänyt päähän kummittelemaan ajatus, että pumppu alumiinista, jota kaustinen sooda syövyttää. Ei kait siinä muuten mitään ongelmaa.

Eikös siinä impelleri itse on muovia?
 
Viimeksi muokattu:
Mitähän tuo brew monkin pumppu tykkää kaustisesta soodasta ? Itellä jäänyt päähän kummittelemaan ajatus, että pumppu alumiinista, jota kaustinen sooda syövyttää. Ei kait siinä muuten mitään ongelmaa.

En sitten uskaltanut ja nyt on tosiaan purkki kaustista soodaa ylimääräisenä. PBW hoiti homman.

Miks vain tuupata kaikkea toinen toista ihmellisempi timookselin-barbebutenoolia omaan olueeseen sitä en ymmärä eikös noita kanserogeenia yms riittää muissa kauppallisissä elintarvikkeissä?



Tässä tapauksessa ihan prosessia helpottamaan. Reinheitsgebotpolizei ei kyllä päästäisi tuota läpi.
  • 5.2 pH ihmeaine poistaa tarpeen säätää pH:ta ja saan todennäköisesti enemmän sokereita irti maltaista
  • Supermoss on vaan kemiallinen Irish Moss, jota saa myös luonnollisena, ja tämä on vaan sama vaikuttava aine pulverimuodossa
  • ALDC säästää diacetyl restiltä, jossa tähän mennessä on ollut haasteena se lämpötilan nosto loppuvaiheessa (nyt ei olisi ja katsotaan, jos teen sen silti)
  • Gelatiini on taas luonnon lisäaine, niinkuin Irish Moss - älä katso, mistä se tulee
Siinä ole oikeassa, että nyt vähän katoaa käsityöläisoluen tunne ja mennään enemmän tuolle teolliselle puolelle. Näkyy nimessä.
 
Tuntuu jotenkin erikoiselta idealta omaan päähän tuupata kaikenlaista suhteellisen erikoista ainetta omaan bisseen, jotta ihan normaalit toimenpiteet valmistusprosessissa voidaan ylenkatsoa. Esim lageria tehdessä voi hyvin pitää esimerkiksi acid restin tai sitten vaan käyttää maitohappoa jos resepti itsessään ei ph:ta tiputa riittävästi ja tuon diasetyylitauonkin pitäminen on ihan triviaali toimenpide :D kirkastusaineet on ihan ok jos se on tavoitteena, koska muuten vie aikaa suht paljon.
 
  • 5.2 pH ihmeaine poistaa tarpeen säätää pH:ta ja saan todennäköisesti enemmän sokereita irti maltaista
  • Supermoss on vaan kemiallinen Irish Moss, jota saa myös luonnollisena, ja tämä on vaan sama vaikuttava aine pulverimuodossa
  • ALDC säästää diacetyl restiltä, jossa tähän mennessä on ollut haasteena se lämpötilan nosto loppuvaiheessa (nyt ei olisi ja katsotaan, jos teen sen silti)
  • Gelatiini on taas luonnon lisäaine, niinkuin Irish Moss - älä katso, mistä se tulee

Ovatko ne kaikki miten harmittomia terveydelle (gelatiinia poislukien)?
 
Eikös siinä impelleri itse on muovia?
No niin se kyllä taitaa olla. Just katoin juutuubista ace micro breweryn pumpun purkamisen. Tietääkseni ihan samanlainen Kiinan pannu se on ku brew monk. Ihan muovinen kikkare siellä oli. Tosin ei lipeä taida kovin suositeltavaa olla muovillekaan, mut tuskin tuo pahaa tykkää, ellei aivan jäätävän vahvaa seosta tee ja tunteja kierrätä pumppua.
 
Tulipas pantua. Ehtii valmiiksi sopivasti kesäloman loppuun :hmm:

Ostin aiemmin mallasmyllyn ja nyt pääsin ensi kertaa kokeilemaan sitä. Rouhin ehkä vähän turhan karkeaksi, sillä mäskäystehokkuus jäi vähän alle 75 %, kun aiemmin on päässyt yli 80 %:iin. Tuosta reseptiä, ihan päästä heitin sen mukaan mitä sattui kaapissa olemaan: Brewfather
 
Ostin aiemmin mallasmyllyn ja nyt pääsin ensi kertaa kokeilemaan sitä. Rouhin ehkä vähän turhan karkeaksi, sillä mäskäystehokkuus jäi vähän alle 75 %, kun aiemmin on päässyt yli 80 %:iin.

1,0-1,1mm telojen väliksi on aika hyvä yleispätevä karkeus. Suodattuu hyvin mutta kohtuu ok tehokkuus. Ennemmin otan vähän huonomman tehokkuuden kuin tukkoon vetävän mäskipatjan.

Kannattaa muuten hieman kostuttaa jyviä ennen mylläämistä niin kuoret jää paremmin ehjäksi.
 
1,0-1,1mm telojen väliksi on aika hyvä yleispätevä karkeus. Suodattuu hyvin mutta kohtuu ok tehokkuus. Ennemmin otan vähän huonomman tehokkuuden kuin tukkoon vetävän mäskipatjan.

Kannattaa muuten hieman kostuttaa jyviä ennen mylläämistä niin kuoret jää paremmin ehjäksi.
1 mm todennäköisesti olisi ollut hyvä juu. Kokeilin ensin n. 1 mm ja sitten 1,2 mm välillä, mutta jotenkin silmämääräisesti näytti tulevan paljon pientä murua. Lopulta käytin 1,4 mm rakoa. Tuosta kostutuksesta olin kuullutkin, mutta en jostain syystä muistanut. Pitää laittaa ylös johonkin, jos ensi kerralla muistuisi.
 
Nyt on toinen satsi uutetta tehty ja kegitetty ja loput pullossa. :ssweat:
Käytin hyväkseni vinkkiä ja ajoin nestelinjan kautta oluen lapolla kegiin.
Toimi tosi hyvin. :thumbsup:
Tein videon prosessista.
Oli vähän monimutkasempi ja rupesin jo miettimään, että säästääkö tämä uute loppupeleissä aikaa yhtään. :think:
 
Nyt on toinen satsi uutetta tehty ja kegitetty ja loput pullossa. :ssweat:
Käytin hyväkseni vinkkiä ja ajoin nestelinjan kautta oluen lapolla kegiin.
Toimi tosi hyvin. :thumbsup:
Tein videon prosessista.
Oli vähän monimutkasempi ja rupesin jo miettimään, että säästääkö tämä uute loppupeleissä aikaa yhtään. :think:


Videosta näkee hyvin, mitä olet tehnyt. Ei kai minulla tästä ole mitään suurta sanottavaa, mutta vähän palautetta:

  • Jos keität niitä humaloita 100C , niin niistä lähtee katkeroita.. Nyt oluesi IBU muuttuu vähän..
  • Laittaisin ne "hopstandilla", eli siellä jossain 80C pintaan ja 10min, niinkuin taisit tehdäkin keiton jälkeen
  • Itse olisin laittanut humalat dry hop ja vähän myöhemmin..
  • ..eiku sieltä tulee vielä toinen 100g dry hoppina tuon 100g jälkeen! Huh huh! Tuo on aika miehekäs määrä. Nyt vertailuna Cooper's kiteissä joita tuolla Kotiviinissä myydään, on 25g dry hop -paketteja..
  • Olen tehnyt useamman Kveikin tässä kesällä ja en kyllä starttereita tehnyt.. vähän hifistelyä tuo :) Ei tarvitse ainakaan aloittelevan panijan investoida tuollaiseen. Nesteytin kyllä pari erää, kun tein split batcheja, niin se on helpompi jakaa nestettä kuin kuivahiivaa..
  • Tuo OG ei kyllä mielestäni lisäravinteita.. Ei niistä haittaa ole, mutta taas jos joku ottaa videostasi mallia, niin tulee kalliit hankinnat
Lisäksi ihan yleisenä huomiona: Tuo on nyt tuolla tasolla, niin voit periaatteessa ostaa ihan humaloimatonta uutetta ja tuo keitto onnistuu, niin jos saat 60min keitettyä, niin voit tehdä katkerot ja humalalisäykset niin, jos haluat. Yhdestä 1.5kg purkista tulee noin 10L ja kahdesta noin 20L. Tätä olen itse kerran koettanut ja ihan hyvää olutta tuli.

Älä ota näitä kritiikkinä, tuo näytti ihan hyvältä oluelta. Tosin siinä taitaa maistua Cascade aika vahvasti :D

Nyt taas omia kokemuksia, niin 50g riitti itselle viime vuonna. En toki tuomitse ja laitoin 300g omaan ekaan kesä-Kveikkiin, mutta se oli liikaa. Taisi viimeisimpään mennä puolet tuosta. Ja ne on voimakkaasti humalan makuisia. Viimeisintä en ole maistanut, kun se meni pulloihin eilen.

PS. Osallistuitko kilpailuun? Itse vein oman kontribuutioni Pasilaan ja katsoo nyt, löytääkö se tiensä perille ja miten se säilyy näillä helteillä hyvänä PET-pulloissa.

edit: eikun sinne meni vain toinen puoli 200g pussista myöhemmin.. Katselin aluksi, että 200g dry hoppina vielä perään..
 
Viimeksi muokattu:
Google ei oikein osannut auttaa, mutta täällä varmaan tiedetään?!

Tullut tehtyä usemmankin kerran ihan vain Coopersin Australian pale alea. Nyt jäi oluet käymisastiaan vähän pidemmäksi aikaa, kun piti matkustella. Sillä aikaa oluen pintaan oli tullut ihan vitivalkoisia home?pilkkuja. Vesilukko näytti että painetta oli vähäsen ennen kuin kannen avasin. Maussakaan en mielestäni mitään erikoisempaa erottanut, mitä nyt noista valmisuute+sokerilitkusta erottaa.

Kaadaanko viemäriin, vai laitanko kegiin. Tai juonko loman "kunniaksi" keskeneräisenä kännit. Onko siis hyötyä/haittaa?

Edit: Niin siis valkoisten pilkkujen koko vaihteli parista millistä ~2cm. Kokeilin maistaakkiin, mutta ei oikein maistunut miltään. Onko hiiva vain pinnalla kerääntynyt tommosiksi ryppäiksi.
 
Google ei oikein osannut auttaa, mutta täällä varmaan tiedetään?!

Aivan varmasti :lol:

Kaadaanko viemäriin, vai laitanko kegiin. Tai juonko loman "kunniaksi" keskeneräisenä kännit. Onko siis hyötyä/haittaa?

Edit: Niin siis valkoisten pilkkujen koko vaihteli parista millistä ~2cm. Kokeilin maistaakkiin, mutta ei oikein maistunut miltään. Onko hiiva vain pinnalla kerääntynyt tommosiksi ryppäiksi.

Juo vain nopeesti kunnes pilantuu lopppullissesti.
 
Google ei oikein osannut auttaa, mutta täällä varmaan tiedetään?!

Tullut tehtyä usemmankin kerran ihan vain Coopersin Australian pale alea. Nyt jäi oluet käymisastiaan vähän pidemmäksi aikaa, kun piti matkustella. Sillä aikaa oluen pintaan oli tullut ihan vitivalkoisia home?pilkkuja. Vesilukko näytti että painetta oli vähäsen ennen kuin kannen avasin. Maussakaan en mielestäni mitään erikoisempaa erottanut, mitä nyt noista valmisuute+sokerilitkusta erottaa.

Kaadaanko viemäriin, vai laitanko kegiin. Tai juonko loman "kunniaksi" keskeneräisenä kännit. Onko siis hyötyä/haittaa?

Edit: Niin siis valkoisten pilkkujen koko vaihteli parista millistä ~2cm. Kokeilin maistaakkiin, mutta ei oikein maistunut miltään. Onko hiiva vain pinnalla kerääntynyt tommosiksi ryppäiksi.

Kyllä se kuulostaa olevan pellicle . Se on infektio, mutta sitä tapahtuu kuulemma sour- ja bretta-oluita tehdessä ja se ei kuulemma vaikuta lopputulokseen. Itsellä ei ole vielä tapahtunut ja ei ole tätä olut-dilemmaa ollut. (Tosin kerran hajosi mäskäyskone kerran kesken keiton ja join sen oluen silti)


Tämän mukaan alkutekijöissään:

--

@jonesky12345 suomensi tuon biofilmiksi ja sanoi , ettei siitä ole haittaa. Itse negaan täällä nurkassa ja en oikein tiedä..

--

Ehkä enemmän häiritsee, että laitoit tuohon sokeria. Kannattaa koettaa vaikka 500g dry malttia (spraymalt) ja 500g panimosokeria. Tai sitten ihan 1.2-1.5kg pönikkä LME:tä. Esim:
Mallasuutteet - Viinitalo Melkko/kotiviini.fi
Nostaa oluen hintaa noin kympillä. Sitten kun vielä vaihtaa hiivan, niin Cooper'sistakin saa hyvää. Tosin .. nyt on kesä ja mikään normaali oluthiiva ei välttämättä tee hyvää jälkeä, kun lämpötilat lähentelee 30C.. Kveikit erikseen.

Voi olla, että olen Brew Monkin ostamisen jälkeen alkanut suhtautua uutteisiin negatiivisemmin. Mutta kevyitä oluita voi tehdä ihan käyttämällä vaaleampaa mallaspohjaa/flaked corn ja vähentämällä humalointia ja IBUa. Lisäksi ne maksaa enemmän.
Palataan tähän asiaan, kun ryssin taas jonkun all grain -oluen. Silloin alkaa taas houkuttaa se helppous ja tasalaatuisuus, mitä uutteissa on.
 
Kyllä se kuulostaa olevan pellicle . Se on infektio, mutta sitä tapahtuu kuulemma sour- ja bretta-oluita tehdessä ja se ei kuulemma vaikuta lopputulokseen. Itsellä ei ole vielä tapahtunut ja ei ole tätä olut-dilemmaa ollut. (Tosin kerran hajosi mäskäyskone kerran kesken keiton ja join sen oluen silti)


Tämän mukaan alkutekijöissään:

--

@jonesky12345 suomensi tuon biofilmiksi ja sanoi , ettei siitä ole haittaa. Itse negaan täällä nurkassa ja en oikein tiedä..

--

Ehkä enemmän häiritsee, että laitoit tuohon sokeria. Kannattaa koettaa vaikka 500g dry malttia (spraymalt) ja 500g panimosokeria. Tai sitten ihan 1.2-1.5kg pönikkä LME:tä. Esim:
Mallasuutteet - Viinitalo Melkko/kotiviini.fi
Nostaa oluen hintaa noin kympillä. Sitten kun vielä vaihtaa hiivan, niin Cooper'sistakin saa hyvää. Tosin .. nyt on kesä ja mikään normaali oluthiiva ei välttämättä tee hyvää jälkeä, kun lämpötilat lähentelee 30C.. Kveikit erikseen.

Voi olla, että olen Brew Monkin ostamisen jälkeen alkanut suhtautua uutteisiin negatiivisemmin. Mutta kevyitä oluita voi tehdä ihan käyttämällä vaaleampaa mallaspohjaa/flaked corn ja vähentämällä humalointia ja IBUa. Lisäksi ne maksaa enemmän.
Palataan tähän asiaan, kun ryssin taas jonkun all grain -oluen. Silloin alkaa taas houkuttaa se helppous ja tasalaatuisuus, mitä uutteissa on.

Kiitokset. Näyttää tosiaan ihan tuolta pellicle-infektiolta.

Tiedossa on että sokerilla saa, noh saa mitä saa. Paljon tullut luettua täältäkin vinkkejä jne. Pitäisi saada vain aikaiseksi ja tilata kerralla vaikka isompi läjä noita "parempia" sokereita.

Edit: Taidampa tilata heti. Tässä ehtisi hyvin yhden erän tehdä + laittaa kegeihin, ja ehtisi jopa hetken ollakkin ulkomaanreissun ajan (~6-7vk). Köh Köh, tuppaa usein katoamaan tuo olut.
 
Tässä tuli maisteltua omia oluita nyt lauantai-iltana. Nähtävästi olen mokannut jossain, kun Galaxy-kveik maistui .. no pilalle menneeltä. Hapan, karvas, kitkerä ja ei yhtään raikkaan hedelmäisiä makuja. Väri ok, ominaispainot ok ja sekin oli käytetty helteiden aikana ja jopa yli 30C.

Lukuina noin:
1627149326980.png


Sen huomasin, että Brew Monkin lämpötilat heitti jossain vaiheessa 2 astetta, niin tämä on ehkä mäskätty 67C, mutta ei sen pitäisi vaikuttaa, kun edellisetkin oluet oli ok. Mäskäystehokkuus kuitenkin pienempi ja IBU pitäisi olla 33, mutta on se makuvaraisesti enemmän.

Ehkä noi humalat oli jotenkin pilalla, kun tuli (vielä nimeämättömästä liikkeestä) 200g paketissa, josta oli poistettu puolet ja sitten jotenkin sinetöity uudestaan. Niinkuin näin:
1627149534828.png


Ärsyttää vaan, kun tuon eteen on kuitenkin tehty töitä.. Pieni erä (n. 11L ) kuitenkin minimoi vahingot.
Suurin sääli tässä on, että piti maistaa Galaxyä, miltä se maistuu. Nyt en saa tietää.

--

edit: Tuo Galaxy kyllä tuli postissa ja oli lämpimässä matkalla. Lisäksi sillä dry hopattiin korkeissa lämmöissä, mutta ei se noita muita ole estänyt. On myös mahdollista, että nyt Galaxyn maku jää taustalle kun hiiva on oireillut. Tai vesilukosta on tippunut Star Sania tuonne, mutta näitä ei ole neljässä muussa kesän aikana tehdyssä erässä ollut näitä ongelmia..

--

Tällä kertaa näin.
Onneksi on olutta (muutakin kuin tuota Galaxyä).
 
Viimeksi muokattu:
Videosta näkee hyvin, mitä olet tehnyt. Ei kai minulla tästä ole mitään suurta sanottavaa, mutta vähän palautetta:

  • Jos keität niitä humaloita 100C , niin niistä lähtee katkeroita.. Nyt oluesi IBU muuttuu vähän..
  • Laittaisin ne "hopstandilla", eli siellä jossain 80C pintaan ja 10min, niinkuin taisit tehdäkin keiton jälkeen
  • Itse olisin laittanut humalat dry hop ja vähän myöhemmin..
  • ..eiku sieltä tulee vielä toinen 100g dry hoppina tuon 100g jälkeen! Huh huh! Tuo on aika miehekäs määrä. Nyt vertailuna Cooper's kiteissä joita tuolla Kotiviinissä myydään, on 25g dry hop -paketteja..
  • Olen tehnyt useamman Kveikin tässä kesällä ja en kyllä starttereita tehnyt.. vähän hifistelyä tuo :) Ei tarvitse ainakaan aloittelevan panijan investoida tuollaiseen. Nesteytin kyllä pari erää, kun tein split batcheja, niin se on helpompi jakaa nestettä kuin kuivahiivaa..
  • Tuo OG ei kyllä mielestäni lisäravinteita.. Ei niistä haittaa ole, mutta taas jos joku ottaa videostasi mallia, niin tulee kalliit hankinnat
Lisäksi ihan yleisenä huomiona: Tuo on nyt tuolla tasolla, niin voit periaatteessa ostaa ihan humaloimatonta uutetta ja tuo keitto onnistuu, niin jos saat 60min keitettyä, niin voit tehdä katkerot ja humalalisäykset niin, jos haluat. Yhdestä 1.5kg purkista tulee noin 10L ja kahdesta noin 20L. Tätä olen itse kerran koettanut ja ihan hyvää olutta tuli.

Älä ota näitä kritiikkinä, tuo näytti ihan hyvältä oluelta. Tosin siinä taitaa maistua Cascade aika vahvasti :D

Nyt taas omia kokemuksia, niin 50g riitti itselle viime vuonna. En toki tuomitse ja laitoin 300g omaan ekaan kesä-Kveikkiin, mutta se oli liikaa. Taisi viimeisimpään mennä puolet tuosta. Ja ne on voimakkaasti humalan makuisia. Viimeisintä en ole maistanut, kun se meni pulloihin eilen.

PS. Osallistuitko kilpailuun? Itse vein oman kontribuutioni Pasilaan ja katsoo nyt, löytääkö se tiensä perille ja miten se säilyy näillä helteillä hyvänä PET-pulloissa.

edit: eikun sinne meni vain toinen puoli 200g pussista myöhemmin.. Katselin aluksi, että 200g dry hoppina vielä perään..
Moi.
Kiitos kommenteista.
Osallistuin kilpailuun näillä kaksilla keitoksilla.
Ekassa meni lämpötila liian korkeaksi ehkä.
Tämä toinen ehkä jäi rungolta ohueksi.

Nämä uute hommat on vähän takaperoista itelle, kun olen täysmallasmäskänny jo 5 vuotta ja nyt vasta kokeilen näitä uutteita. ^^'
 
Moi.
Kiitos kommenteista.
Osallistuin kilpailuun näillä kaksilla keitoksilla.
Ekassa meni lämpötila liian korkeaksi ehkä.
Tämä toinen ehkä jäi rungolta ohueksi.

Nämä uute hommat on vähän takaperoista itelle, kun olen täysmallasmäskänny jo 5 vuotta ja nyt vasta kokeilen näitä uutteita. ^^'

Kovasti mietin, miten on ohut runko, jos pistit LME:tä :)
Päinvastaisia kokemuksia itsellä, runkoa on kuvattu liian paksuksi kesäolueksi.. Lisäksi aloittelin itse uutteilla ja jossain vaiheessa piti päättää, ostanko 400€ mäskäimen vai en - ja siitä lähtien olen sitä käyttänyt, kun siitä niin paljon maksoin..

Onnea kisaan ja paras mies voittakoon :)
Itse lähdin ihan stoutilla, kun veikkaan noita IPA-oluita tulevan suurimman osan ja tämä oli helppo keino erottua.
 
Viimeksi muokattu:
Kieltämättä kiehtoisi nämä hommat.
Ei järkevää minulle sikäli kun juon vain parikymmentä olutta vuosittain.
Hienoa hifistelyä silti.

Onkohan täällä viinanpolttoketjuja?
 
Pieniä vastoinkäymisiä taas.. Lageristani on tulossa kakkosta kovaa vauhtia (3.3% ABV vs suunniteltu 3.9% ABV). Tietenkin tässä on suurimpana syynä se, että luotin Brew Fatherin laskelmaan, että se käy 1.008 asti S-189:lla. Se on nyt about kaksi viikkoa ollut pakastimessa ja menee pulloihin tänään. Kyseessä on raikas kesäjuoma, niin semilageroitua pitäisi se saada, ennenkuin kesä loppuu, siksi tänään ja en odota vielä viikkoa ominaispainon laskua..

Panimonurkasta on about koko kesän ollut tämä loppu:

Lapossa on tuo loppu:

Kotiviinissä on kympin kallis pakkaus ja minun tuotantomäärille sopimaton 30.90€ puoli litraa.. Tarve on pari 3g pussia ja panojen välillä voi olla kuukausia.

Onko jossain saatavissa tuota ensyymiä kohtuuhintaan?
 
Alustava kysely että olisiko täällä jollain tarvetta 30l brew monkille? Ostettu viime syksynä eli yli 2v takuuta jäljellä, toiminut moitteettomasti ja tilalle on tulossa isompi brew monk jotta saa 2 käymispöntöllistä tehtyä yhdellä mäskäyksellä. hp 300€ sijainti Lahti

EDIT: MYYTY
 
Viimeksi muokattu:
Alustava kysely että olisiko täällä jollain tarvetta 30l brew monkille? Ostettu viime syksynä eli yli 2v takuuta jäljellä, toiminut moitteettomasti ja tilalle on tulossa isompi brew monk jotta saa 2 käymispöntöllistä tehtyä yhdellä mäskäyksellä. hp 300€ sijainti Lahti
Periaatteessahan tollasta vois suositella säilömään ihan vaan spargeveden kuumenteluun, mutta tosin halvemmalla toimii motonetin laite, joka meillä kaverin kanssa käytössä isomman brewmonkin kanssa.
 
Periaatteessahan tollasta vois suositella säilömään ihan vaan spargeveden kuumenteluun, mutta tosin halvemmalla toimii motonetin laite, joka meillä kaverin kanssa käytössä isomman brewmonkin kanssa.
Joo, ei huono ehdotus tämäkään jos ei järkevään hintaan saa laitetta eteenpäin
 
Alustava kysely että olisiko täällä jollain tarvetta 30l brew monkille? Ostettu viime syksynä eli yli 2v takuuta jäljellä, toiminut moitteettomasti ja tilalle on tulossa isompi brew monk jotta saa 2 käymispöntöllistä tehtyä yhdellä mäskäyksellä. hp 300€ sijainti Lahti
Saattaisin tietää tälle ostajan. Laitan vähän viestiä eteenpäin ja palaan asiaan, mikäli natsaa
 
Alustava kysely että olisiko täällä jollain tarvetta 30l brew monkille? Ostettu viime syksynä eli yli 2v takuuta jäljellä, toiminut moitteettomasti ja tilalle on tulossa isompi brew monk jotta saa 2 käymispöntöllistä tehtyä yhdellä mäskäyksellä. hp 300€ sijainti Lahti
Täällä myös yksi kiinnostunut, jos ei jo mennyt kaupaksi.
 
Se meni nopeasti, täytyy laittaa ostohousut jalkaan ja lähteä ostamaan Brew Monk Titan 65 litrainen laite tilalle. :kippis:
 
Se meni nopeasti, täytyy laittaa ostohousut jalkaan ja lähteä ostamaan Brew Monk Titan 65 litrainen laite tilalle. :kippis:

Onnittelut :)

Itse taas mietin, että haluaisin tulevaisuudessa tehdä pienempiä eriä ja enemmän vaihtelua... Jo tässä kesällä aloin tekemään ~10L split patchejä, jotka kuivahumaloin erilailla. Siellä tehdään sitten kaksinkertaisia määriä :)
(tosin ei se Brew Monkin koko, ihan hyvin silläkin tekee pienempiä eriä)
 
Onnittelut :)

Itse taas mietin, että haluaisin tulevaisuudessa tehdä pienempiä eriä ja enemmän vaihtelua... Jo tässä kesällä aloin tekemään ~10L split patchejä, jotka kuivahumaloin erilailla. Siellä tehdään sitten kaksinkertaisia määriä :)
(tosin ei se Brew Monkin koko, ihan hyvin silläkin tekee pienempiä eriä)
Ymmärrän hyvin tuonkin puolen. Itsellä on viime joulukusta tähän hetkeen tullut tehtyä 29 erää olutta ja kun porukassa on 4 henkeä niin 20 litran erästä tulee "vain" 5 litraa / henkilö ja siitäkin yleensä aina muutama menee maistiaisina kavereille ja tutuille niin isompi laite helpottaa vähän työnsarkaa.
 
Brew Monkista puheen ollen. Pesin sen tässä viime kuussa PBW:llä ja nyt näyttää sen jälkeen siltä, että tiivisteet ovat pettäneet siinä lasiputkessa. Mistä näitä saisi uusia?

Nyt en keskeytä illan aktiviteettia tuon takia, mutta kyllä se vuotaa. Laitoin erkkateippiä ja se kestää nyt sen pari tuntia. Vielä muutenkin tulossa vikat siitä 25kg säkistä, jonka ostin kesäksi.

edit: eipä mitään.. Olen hajottanut sen lasiputken varastosäilytyksessä.. Voi vitalis.. Nyt täytyy ostaa varaosa.. 60€.. PRKLE

Nähtävästi tätä on käynyt muillekin.. Itsekin näin pari "kuminauhaa" putkessa, mutta ajattelin niiden olevan niitä tiivisteitä tyhmänä..
 
Viimeksi muokattu:
Brew Monkista puheen ollen. Pesin sen tässä viime kuussa PBW:llä ja nyt näyttää sen jälkeen siltä, että tiivisteet ovat pettäneet siinä lasiputkessa. Mistä näitä saisi uusia?

Nyt en keskeytä illan aktiviteettia tuon takia, mutta kyllä se vuotaa. Laitoin erkkateippiä ja se kestää nyt sen pari tuntia. Vielä muutenkin tulossa vikat siitä 25kg säkistä, jonka ostin kesäksi.

edit: eipä mitään.. Olen hajottanut sen lasiputken varastosäilytyksessä.. Voi vitalis.. Nyt täytyy ostaa varaosa.. 60€.. PRKLE

Näimmä kallis ihan tuotteen "omistajallakin". Tai no köyhälle kallis, kaikille saman hintanen.

En oo tuota enempää kyyläillyt, mutta kannattaa varmaan katsoa saisko siihen sitten vaan ne tiivisteet vaihdettua?
 
Näimmä kallis ihan tuotteen "omistajallakin". Tai no köyhälle kallis, kaikille saman hintanen.

En oo tuota enempää kyyläillyt, mutta kannattaa varmaan katsoa saisko siihen sitten vaan ne tiivisteet vaihdettua?

Ei auta, se putki on katki. On varmaan mennyt matkalla varastoon.. Ei ollutkaan tiivistevuoto.
1628004075615.png


Nyt on tuommoinen kyhäelmä, jossa on sisällä tiivistenauhaa. Ei tiputa enää ja on tukeva. Tuo ei kyllä voi olla pitkäaikainen ratkaisu, mutta nyt on viljat mitattu, startteri tehty ja kaikki valmiina.

Joo-o, pelkkä lasiputki kiinnostaa, mutta kai sitä tuommoinen pitää tilata.

edit: tilattu pienestä Malt Magnus autotallifirmasta Ruotsista, kun niillä oli varastossa. Rahaa se vain on. Ja putki alkoi vuotamaan taas, kun pistin pumpun päälle mäskätessä.
 
Viimeksi muokattu:
Tiedoksi muuten ITC-308 käyttäjille, että se anturi ei kestä kosteutta loputtomiin. Itsellä pimeni anturi ja alkoi näyttämään mitä sattuu jonka seurauksena keezer meni jäähän, joku -10 sisällä :beye:

Kolvailin tilalle tuollaisen ip68 ntc anturin, ihan normaali 10k anturi menee tuohon
 
Täällä varmaan on porukkaa, joka osaa auttaa tämän kanssa:
1628194940281.png

Nyt kyseessä on 60€ osa (muoviputki tämä näyttää olevan). Tilasin jo uuden, mutta aivan varmasti yritän korjata tuota vanhaa.

Vedin jo kerran teippiä ympäri ja eristysnauhaa, mutta se ei kestänyt 65C mäskäyslämpöjä ja pumpun painetta hyvin. Ironisesti 100C keitto oli yli tunnin (jäähdytyksen kanssa 1.5h) ja siitä tuli vain alle litra astiaan, jonka pistin alle.

--

Jos laitan tuohon epoksia, niin kestääkö se 100C lämmöt, pientä painetta ja onko elintarvikekäyttöön soveltuva? Tässä putkessa menee olut-vierrettä.

edit: ötökkä piti valveilla, niin päädyin tällaiseen:
Korvaava tuote on edelleen matkalla, mutta en minä tuon kanssa luovuta.
 
Viimeksi muokattu:
Kannattaa pitää mielessä että, lämpötila on todella korkea.
Tämä asettaa muoville ja liimoille lisävaatimuksia.

Kyllä. Tuo on nyt paras kaupasta saatava vaihtoehto tähän näin parin tunnin googletuksella.. Jotkut kutsuu tätä researchiksi, mutta tämä on vaan tuote, jolla oli paras data sheet niistä kymmenestä, joita kävin läpi. Eli varmasti on vielä parempia vaihtoehtoja. Mutta normaalikaupoissa oli harvanlaisesti näitä ja suuresta osasta puuttui nuo tärkeät tiedot, kuten lämpötilankesto.

..ja edelleen, tilasin Malt-Magnusilta uuden putken sillä 60€, niin oluet tulee sillä lähiaikoina. Tuo putken korjaus on erillinen projekti ja voi olla, ettei mene käyttöön enää. Budjetti on kyllä max. 20€ ja sitä enemmän, niin tilaan vaan uuden, jos tämä hajoaa taas. Jännästi Ruotsista tulee noita tavaroita parin päivän toimituksella ja kympin postikuluilla.

Tuommoinen:

--

Ehkä sinä ja @Zuzu olette oikeassa: minun pitäisi miettiä tätä vielä hetki. Jos en menekään tänään töiden jälkeen ostamaan epoksia, vaan katselen vielä viikonlopun parempia vaihtoehtoja.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 146
Viestejä
4 487 996
Jäsenet
74 159
Uusin jäsen
kahvirommi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom