Oluen paneminen itse

Jostain syystä tuo total olikin US $43.91. Ei taida mennä läpi
 

Liitteet

  • 2.JPG
    2.JPG
    16,3 KB · Luettu: 30
Jostain syystä tuo total olikin US $43.91. Ei taida mennä läpi
Pelkkä tuotteen hinta ratkaisee. Pitää olla max. 22 € alennuksen kanssa, jotta välttyy alvin ja postin palkkion maksamiselta. Nyt kyllä tais osua kökkö tuulettimeen sulla ja joudut maksamaan. Itse sain 0.87€ alennuskupongin, joka pelasti koko jutun. Oheisen kuvakaappauksen lähetin tulliin enkä joutunut maksamaan mitään.
1609936632939.png
 
Aa, okei. Mulla se oli 22,28 euroa eli pyöristettynä lähempänä 22 euroa. Kokeilenpa menisikö läpi.
 
Onko täällä lämmönsiirrosta ymmärtäviä ihmisiä?

Olen nyt tutkiskellut vähän 20-litran Braumeister Plussan jäähdytyshommia ja tuli vastaan tämmöinen tilanne:

(Sama resepti molemmissa. Vierrettä ei liikutettu millään jäähdytyksen aikana.)

1. Laitteen omaa jäähdytysvaippaa ja immersiojäähdytintä käyttämällä jäähdytys kesti 34 minuuttia 30 asteeseen. Tämän jälkeen sekoitus ja lämpöanturin lukema asettui 11 asteeseen

2. Pelkkää immersiojäähdytintä käyttämällä jäähdytys kesti 17 minuuttia 25 asteeseen. Sekoituksen jälkeen lämpötila oli 25 astetta.

Miksi pelkkä immersiojäähdytin jäähdytti vierteen tasaisemmin? Onko selitettävissä jotenkin lämmönsiirron ilmiöillä vai onko tässä vain käynyt niin että lämpöanturin päällä on ollut kaikenlaista muhjua ja anturi antoi oikean arvon vasta kun vierrettä sekoitti ja anturi tuli mahdollisesti esiin?
 
Tuohon linkkiin kirjasin asian pähkinänkuoressa. Näin se vaan on, vaikka asiaan liittyy ymmärrettävästi paljon harhakuvitelmia
 
Onko täällä lämmönsiirrosta ymmärtäviä ihmisiä?

Olen nyt tutkiskellut vähän 20-litran Braumeister Plussan jäähdytyshommia ja tuli vastaan tämmöinen tilanne:

(Sama resepti molemmissa. Vierrettä ei liikutettu millään jäähdytyksen aikana.)

1. Laitteen omaa jäähdytysvaippaa ja immersiojäähdytintä käyttämällä jäähdytys kesti 34 minuuttia 30 asteeseen. Tämän jälkeen sekoitus ja lämpöanturin lukema asettui 11 asteeseen

2. Pelkkää immersiojäähdytintä käyttämällä jäähdytys kesti 17 minuuttia 25 asteeseen. Sekoituksen jälkeen lämpötila oli 25 astetta.

Miksi pelkkä immersiojäähdytin jäähdytti vierteen tasaisemmin? Onko selitettävissä jotenkin lämmönsiirron ilmiöillä vai onko tässä vain käynyt niin että lämpöanturin päällä on ollut kaikenlaista muhjua ja anturi antoi oikean arvon vasta kun vierrettä sekoitti ja anturi tuli mahdollisesti esiin?

Kyllähän tuossa on mahdollista plussan kanssa kaikenlainen, jos nestettä ei esim pumpulla kierrätä. Veden kerrostuminen lämpötilan mukaan on ihan todellinen ilmiö, jota hyödynnetään mm. lämminvesivaraajissa. Toki myös jos oli muhjua anturissa niin vaikuttaa varmasti, mutta 11 astetta kuulostaa hanaveden avulla aika matalalta.

Immersiojäähdyttimen kontaktipinta-ala lienee moninkertainen tuohon vaippajäähdytykseen verrattuna ja neste sekoittuu lähes väistämättä.

Itse pidän pumppua käynnissä jäähdytyksen aikana(ei ole siis braukkaa käytössä) jolloin vierre samalla hapettuu ja jäähtyy paremmin kun se sekoittuu koko ajan.
 
Teinpä Pregolle ohjauksen Rasperry Pilta ja asensin CraftBeerPi 3:n.

Tutkailin kattilan elektroniikkaa, ja totesin, että Pregon lämmityselementtejä ohjataan yksinkertaisesti nostamalla kullekin elementille ohjaussignaali ylös, joka sitten transistorin läpi kytkee virrat releellä. Tein pienen piirilevyn, joka yhdistetään Pregon omaan liittimeen, ja jonka läpi kulkevat muut liittimen signaalit suoraan, paitsi kaksi ohjaussignaalia, jotka on kytketty Rasperry Pin GPIO-pinneille. Levyssä on kaksi liitintä, joista toiseen voi kytkeä Pregon oman kaapelin, jolloin laitteen oma ohjauspaneeli näyttää myös lämmöt, mutta lämpötilan säätö ei tietenkään toimi siitä. Lisäksi hommasin upotettavan DS1820-lämpötila-anturin, joka kytkeytyy myös suoraan Raspin pinneihin.

CraftBeerPi osaa lukea lämpötilan ja kytkeä pinnit ylös, täten ohjaten kattilan releitä. Valitettavasti se ei tajua, että yhdessä kattilassa voisi olla kaksi lämmityselementtiä, joten tällä hetkellä pitää isompaa 2000 W elementtiä käyttää manuaalisesti nopeaan lämmitykseen, ja lämpötilan pito tapahtuu automaattisesti 500 W elementillä.

500 wattia näyttäisi olevan sen verran vähän 15 litralle nestettä, että yksinkertainen "päälle kun lämpötila < T, pois kun >= T" näyttää pitävän lämmöt ~0,5 °C tarkkuudella. Plugineista löytyy myös PID-algoritmeja, mutta 500 watin elementti nostaa lämpötilaa n. 0,1 °C/min, eikä PIDAutoTuner puolentoista tunnin ajelun jälkeen ollut saanut mitään aikaan. Pitänee muokata se jotenkin käyttämään kumpaakin lämmityselementtiä.
Kuvia:
IMG_20210106_191951666.jpg
IMG_20210106_192001773.jpg
prego-heater.png
Screenshot_2021-01-06 CraftBeerPi 3 0(1).png
 
Viimeksi muokattu:
Teinpä Pregolle ohjauksen Rasperry Pilta ja asensin CraftBeerPi 3:n.

Tutkailin kattilan elektroniikkaa, ja totesin, että Pregon lämmityselementtejä ohjataan yksinkertaisesti nostamalla kullekin elementille ohjaussignaali ylös, joka sitten transistorin läpi kytkee virrat releellä. Tein pienen piirilevyn, joka yhdistetään Pregon omaan liittimeen, ja jonka läpi kulkevat muut liittimen signaalit suoraan, paitsi kaksi ohjaussignaalia, jotka on kytketty Rasperry Pin GPIO-pinneille. Levyssä on kaksi liitintä, joista toiseen voi kytkeä Pregon oman kaapelin, jolloin laitteen oma ohjauspaneeli näyttää myös lämmöt, mutta lämpötilan säätö ei tietenkään toimi siitä. Lisäksi hommasin upotettavan DS1820-lämpötila-anturin, joka kytkeytyy myös suoraan Raspin pinneihin.

CraftBeerPi osaa lukea lämpötilan ja kytkeä pinnit ylös, täten ohjaten kattilan releitä. Valitettavasti se ei tajua, että yhdessä kattilassa voisi olla kaksi lämmityselementtiä, joten tällä hetkellä pitää isompaa 2000 W elementtiä käyttää manuaalisesti nopeaan lämmitykseen, ja lämpötilan pito tapahtuu automaattisesti 500 W elementillä.

500 wattia näyttäisi olevan sen verran vähän 15 litralle nestettä, että yksinkertainen "päälle kun lämpötila < T, pois kun >= T" näyttää pitävän lämmöt ~0,5 °C tarkkuudella. Plugineista löytyy myös PID-algoritmeja, mutta 500 watin elementti nostaa lämpötilaa n. 0,1 °C/min, eikä PIDAutoTuner puolentoista tunnin ajelun jälkeen ollut saanut mitään aikaan. Pitänee muokata se jotenkin käyttämään kumpaakin lämmityselementtiä.
Kuvia:
IMG_20210106_191951666.jpg
IMG_20210106_192001773.jpg
prego-heater.png
Screenshot_2021-01-06 CraftBeerPi 3 0(1).png

Uu, hienoa! Varaudu että laitan sulle ehkä jossain kohtaa viestiä, haluan kans tämmösen Pregoon ja mun elektroniikan taidot on aika alkeelliset Kaapissa on raspi ollut jo vuoden ilman käyttöä...

P.S. Avasin kans tuon Pregon pari kk sitten kun oisin halunnu säätää tuon 2000W vastuksen tehoa vapaasti ja melkein jo tilasin AliExpressistä tommosen 4000W-jänniteregulaattorin kun mielestäni löysin kohdat mihin se pitäisi liittää mutta en sitten uskaltanut kun ei tosiaan oikeesti noista mittään tajua...
 
@Pantsai @Darep ja muut...tilasitteko kyseisen minikegin kannen? Olisin vain kysynyt vaikuttaako teistäkin siltä, että o-renkaat ovat vähän liian pienet? Ite kytkin kerran ball lockin nestepuolelle ja liitäntä vuosi hieman. Tämä tapahtui vain kerran ja sain asian korjattua. Nyt mulla on olut käymässä, pieni erä fermzillassa, josta hiilari talteen sarjassa olevaan 2 nimikegiin, joista toinen tämä uusi. Käymisen loputtua huomasin, että linja vuotaa hiilaria pihalle jostain. Tosiaan aivan älyttömän vähän. Spunding valvessa illalla noin 3 psi ja tänä aamuna nollissa. Vuoto on niin pientä, että vaikea huomata. Otin tuon uuden minikegin nyt erilleen linjasta, heitin siihen hiilaripullosta 5 psi ja laitoin spundingin kiinni. Katsotaan pysyykö paineet. Älyttömän ärsyttävää metsästää pientä vuotoa.

En tilannu tuota kantta, aattelin itseasiassa tilata Mallaspuodista samanlaisen kannen kuhan ehtii :D Ainakin aiemmin kun tuota asiaa tutkailin niin pitäs olla samankokonen kierre.

Mulla ei jäänyt tuo kegi tulliin. Toistaseksi se on istunu tuolla kaapissa kun on ollu isompia eriä.
 
Joo, oma kegi vapautettiin tullista kuljetukseen. Ilmoittelen miten oma kansi pitää painetta
 
Eikö tuon nyt voi korjata vaan uudella o-renkaalla tai ehkä jopa kegirasvalla?

Nyt en ole kegittänyt pitkään aikaan mitään, ryhdyin laittamaan lasipulloihin ja nyt Panimonurkka ei ainakaan ennen muuttoa myy irtareita, niin vähän kaduttaa kaikki poisantamani lasipullot. Lisäksi en silti antanut tarpeeksi, jouluolutta on vielä ~10 pulloa jäljellä..
 
Ei oo juurikaan väliä kumpaa pohjamallasta käyttää, joskus ollaan jopa käytetty maris otteria, mutta tuntuu toimivan melkein millä tahansa perus vaalealla ohramaltaalla. Toi conan x wlp644 on siis nimenomaan new england hiivan ja wlp644 risteytys ja london fog / new england hiivoista on myös kokemusta, kaikki tollaset hedelmäestereitä tuottavat toimivat ihan näppärästi ja tollasilla sanotaan 10g/litra kuivahumalamäärillä ei noi esterit tunge läpi. Vedetään reilu 20 litran satseihin (niin että lopputulemana on kegillinen) 100-150g whirlpooliin ja 2x 100g kuivahumalana. Eli yleensä ostetaan satsiin 300g humalaa. Ollaan whirlpooliin/steeppiin laitettu viime satseissa aina noiden lisäksi 50g columbuksen käpyä, kun sain sitä puolen kilon säkin taannoin jonain panimon ylijäämäkamana (jakoi harrastajille säkeissä) niin se on hyvä täydennys. Starttaillaan jäähdytys aina suoraan flameoutissa ja dumpataan humalat sinne niin ehtii vähän irrota katkeroakin. Joskus jopa steepataan vartti ennen jäähdytystä.

Nyt ens viikonlopun satsiin aiotaan laittaa 50g columbuksen käpyä flameout steeppiin/whirlpooliin ja sitten citra mosaic galaxy eldorado kombosta otetaan 150g, yhdistetään 1-2 litraan vettä vakuumipussiin ja sous videtetään tosta humalatee mikä dumpataan tonne bissen sekaan ja loput 250g kuivahumaloidaan sit vielä päälle.

Tästä bissestä tuli kyllä kerralla loistavaa. Pelkäsin sikunoita, mutta onneksi oli vain rajua hop burnia.

Hieman ruohoisuutta havaitsin omassa bissessä.

Jatkossa ehkä hitusen vähemmön dry hoppeja tai sitten eka erä myöhemmin sisään.

Laitoin flame outissa ekat erät humalaa ja annoin laskea 80 asteeseen. Omaan makuun ehkä inasen liikaa katkeruutta. Seuraavassa erässä koklaan hop standia 80 asteessa.

Hieno väri tulee tolla grain billillä.

Kaveritkin kehui bisseä vuolaasti. Kiitos jonesky!
 
En tie valitettavasto craftbeerpiesta yhtään mitään mut voisko siinä toimia esmes tämänkaltainen kaava

katso liitettä 519157
Ongelmana on suurimmaksi osaksi CraftBeerPin API:n oletukset. Pitää joko muuttaa koko systeemi oikeasti tukemaan useampaa actoria, tai sitten tehdä ruma purkka ohittaen normaalin logiikan. Lisäksi PID vaatii tehon säätöä, jonka voi toteuttaa PWM-tyylisesti, joka vaatii oman kikkailunsa kahdella elementillä. Katsellaan jaksanko tehdä asialle mitään, kun lämpö pysyy melko hyvin tasaisena nytkin.
 
Eikö tuon nyt voi korjata vaan uudella o-renkaalla tai ehkä jopa kegirasvalla?
Toki! Viestilläni tarkoitin, että ärsyttävä etsiä pientä vuotoa, kun vuotokohtia voi olla useita. Mutta olihan se tuon uuden kannen liittimen o-rengas. Ensin kokeilin silikonirasvalla, muttei auttanut. Sitten muistin, että mulla on varalla o-renkaita, jotka tuli corny kegin mukana. Vaihdoin sellaisen siihen ni ei vuoda enää :giggle:
Ja tämä olkoon myös varoituksena muille, että o-renkaat kannattaa vaihtaa. Tulee kalliiks, jos o-renkaan takia hiilaripullo tyhjenee.
 
Tein keskiviikkona 6.1. stouttia. Siinäkin piti olla kovempi OG, niin tein startteria 2L ja laitoin koko startterin sinne sekaan. Tämän jälkeen mitattu OG oli 1062. Nyt käyminen näyttää olevan seis ja ominaispaino näyttäisi olevan 1028..

Olen taas huolissani, että pitäisikö asialle tehdä jotain? Hiivana WLP013:

Startteriin pistin 200g DME:tä ja pussin hiivaravinnetta ja se oli hyvin vauhdissa, kun laitoin sen sekaan keskiviikkona. Kaadoin koko pullon. Pienempi virheen mahdollisuus ja eka kertani.

Tämä on käymässä ihan ämpärissä kun tarkoitus ei ole kegittää, vaan pullottaa ja juoda pääsiäisenä.

--

Lisäksi hieno, kallis hiiva, niin ajattelin käyttää sitä vielä kun tuon saan pullotettua. Siitä ehkä kyselen lisää myöhemmin.
 
Kokeile lämpötilan nostoa. 1c-2c yleensä riittää

Vessassa on lattialämmitys, se on nyt siellä tunnin. Lisäksi laitoin hiivaravinnetta jo sinne. Vielä ei pulputa.

edit: ei se siitä. Tilasin kirjeessä kuivahiivoja Panimonurkasta ja on vielä vaihtoehto, että menen Pasilaan hakemaan nestehiivaa (siellä on paremmin varastoa, sori Panimonurkka). Lisäksi tein omatekoista ESB:tä LME:stä, siitäkin voisin koettia nyysiä hiivan. Arvon nyt pari päivää ja katsotaan tilannetta.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on nätin näköistä. Gelatiinista puheen ollen tuli eilen kegitettyä ipa pariin minikegiin. Laitoin myös gelatiinin menemään suljettuna siirtona limpparipullosta letkua pitkin. Vasta jälkeen päin tajusin, et hemmetti piti kaasuportista tuikata liuos sisään eikä nestepuolelta. Toki perään vähän pöräyttelin hiilarilla, että menee perille. Saa nyt nähdä onko mulla imuletku täynnä gelatiinia. Vähän vaan huolettaa aiheuttaako vaahtoamista tms...
 
Nyt on nätin näköistä. Gelatiinista puheen ollen tuli eilen kegitettyä ipa pariin minikegiin. Laitoin myös gelatiinin menemään suljettuna siirtona limpparipullosta letkua pitkin. Vasta jälkeen päin tajusin, et hemmetti piti kaasuportista tuikata liuos sisään eikä nestepuolelta. Toki perään vähän pöräyttelin hiilarilla, että menee perille. Saa nyt nähdä onko mulla imuletku täynnä gelatiinia. Vähän vaan huolettaa aiheuttaako vaahtoamista tms...
Ihan turha vetää gelatiinit minikegiin. Ekat desit tulee sitä gelatiinipuuroa sieltå eli hävikkiä tulee
 
Ajattelin tehdä ruis-IPAn. Mitään ideoita mallaspohjaksi? Värin olisi tarkoitus olla punertava.
 
Ajattelin tehdä ruis-IPAn. Mitään ideoita mallaspohjaksi? Värin olisi tarkoitus olla punertava.

Ohramaltaan lisäksi sitä ruista ja punertavaa väriä saa esim. Vikingin Red Active maltaalla. Ruismaltaan kanssa kannattaa muistaa, että se mäskäytyy heikosti ja huuhtelussa voi tulla myös ongelmaa. Lisää siis riisin kuoria mäskäykseen mukaan niin paranee huuhdeltavuus.
 
Nyt on jotain kummallista menossa, kun tuli tehtyä vehnäolutta. Olettaisin että mäskäyslämpötila oli alhainen, johon viittaa myös alhainen OG mutta käymiskaapissa iSpindel raportoi tällä hetkellä ominaispainoksi 1.003. Pelkonahan on tietysti villihiiva, mutta toisaalta kokemuksia WB06 osalta löytyy myös sellaisia että on käyttänyt todella kuivaksi.

OG: 1.042
Nyt: 1.003

Apparent attenuation laskennallisesti: 93%.

Voihan tuo olla iSpindelin kalibrointikin heittäneen häränpersettä, joten täytyy tarkistaa vielä ihan koholla tuo oluen tila kunhan on varma merkki käymisen pysähtymisestä. Nyt viimeisen kahden päivän aikana on tultu alas 0.002 pistettä.
 
Nyt on jotain kummallista menossa, kun tuli tehtyä vehnäolutta. Olettaisin että mäskäyslämpötila oli alhainen, johon viittaa myös alhainen OG mutta käymiskaapissa iSpindel raportoi tällä hetkellä ominaispainoksi 1.003. Pelkonahan on tietysti villihiiva, mutta toisaalta kokemuksia WB06 osalta löytyy myös sellaisia että on käyttänyt todella kuivaksi.

OG: 1.042
Nyt: 1.003

Apparent attenuation laskennallisesti: 93%.

Voihan tuo olla iSpindelin kalibrointikin heittäneen häränpersettä, joten täytyy tarkistaa vielä ihan koholla tuo oluen tila kunhan on varma merkki käymisen pysähtymisestä. Nyt viimeisen kahden päivän aikana on tultu alas 0.002 pistettä.


En tiedä miten paljon iSpindel ottaa nokkiinsa, mutta ainakin Tilt toisinaan tarvitsee pientä pöntön heilautusta tai näyttää ihan omiaan.
Mittarin päälle kerääntyy törkyä ja se painaa sitä alaspäin näyttäen todellisuutta matatelempaa ominaispainoa.
Tuttua varsikin rajusti kuivahumaloidessa kesken käymisen.
 
Onko se villihiivakaan paha, jos ei tule outoja sivumakuja?

Itse taistelen vieläkin stouttini kanssa ja se oli 1026 viime viikonloppuna ja nyt ehkä jopa alle 1020, kun se käy hitaasti ja varmasti.. Tein toisen starterin ja koetin kaikkea, niin nyt siellä on toista hiivaa ja vielä itse asiassa kuivahiivaakiin ja hiivaravinnetta. Hirveä härdelli, mutta oli sen verran kalliit aineet, etten kehdannut heittää pois..

Ainoa, mitä en koettanut, on amylaasientsyymit, mutta niitä ei tähän hätään löytynyt. Siinä on tuote, jota nyt ostan varastoon tulevaisuuden kokeiluja varten.
 
turbohiivaa , tosin voi tulla lieviä sivumakuja ja menee kuivaksi

Niin epätoivoinen en vielä ole :) (tai tuskin koskaan)

Kerran koetin tehdä turbohiivalla tuotosta, "kun sen voi maustaa vaikka marjoilla tai mehulla" ja kyllä se maistui teolliselta oksennukselta.

--

Jos ei valmistu tässä parin viikon sisään, laitan vaan kegiin ja force carbonoin ennen juomista. Tuo on kyllä plan b, koska tämän piti mennä kellariin kehittämään makuprofiilia pariksi kuukaudeksi lasipulloissa.. Siihen on vielä mahdollisuudet, kunhan ei jää niin paljon käymättä sokereita, että voi pullot räjähtää.
 
Tuo 1.020-1.030 on mielestäni vielä aivan normaali tulos oluelle joissa on paljon erikoismaltaita (tummia ja paahdettuja esim.).
 
Tuo 1.020-1.030 on mielestäni vielä aivan normaali tulos oluelle joissa on paljon erikoismaltaita (tummia ja paahdettuja esim.).

Sitten se on vaan 5%.. Ja oli paljon erikoismaltaita ja OG:n piti olla luokkaa 1080, mutta ei se ihan onnistunut ja oli 1062. Veikkaan, etten käytä Pregoa oikein ja kiusaan kohta jotain käyttäjää täällä threadissä "olisiko ylimääräisiä piirilevyjä?".

--

Tein muuten samaan aikaan kokeilun: ostin Maris Otteria (1.5kg), East Kent Goldingsia (25g), Crystal Malttia (100g) ja Brown Malttia (50g) ja S-04:sta. Hyvin maltilliseen 10L erään ja steeppasin ensimmäistä kertaa elämässäni ja veikkaan, että maistuu tuolta Brown Maltilta koko olut. Tai semmoinen voimakkaan kaakaomainen maku. Tästä piti tulla lähemmäs ESB:tä :)
No, ei se ihan täysin mennyt pieleen tuokaan kokeilu, mutta teen tähän väliin nyt pari uuteolutta, kun niitä en saa menemään pieleen (paitsi jos on liian lämmintä, tulee sivumakuja).
 
Ainakin minulla Motonetin tarjous Pregossa lämpötilanäyttö heittää liki kymmenen astetta . Tuli vähän laihan oloista sahtia ekalla kokeilulla. Leivinhiivalla .
 
Ainakin minulla Motonetin tarjous Pregossa lämpötilanäyttö heittää liki kymmenen astetta . Tuli vähän laihan oloista sahtia ekalla kokeilulla. Leivinhiivalla .

Tämä voisi selittää epäonnistuneet mäskäykseni. Laitan oman lämpömittarin sisään ensi kerralla.

Tietenkin aina olisi voinut ostaa "kerralla kunnollisen", mutta mennään nyt tällä, kun on tullut hankittua.
 
Olikos jollakin kätevää ratkaisua millä tiivistää iSpindelin korkki kiinni kierteisiin?
 
Itse olen käyttänyt unitapea ihan duotightin kierteissä ja carbonation cappien kanssa. Ja fermzillan ison aukon "mutterissa""
Ispindlen korkista en tiedä saisko sinne tiivistettä mutta miksi oot noissa muissa käyttänyt? Duotightit tiivistyy sillä liitoksen kartiolla samoin kuin john guestit, carbonation capeissa on tiiviste ja fermzillan aukon kierteet ei edes voi osallistua tiiveyteen vaan kyse on siitä sisäkannen O renkaasta.

Fermzillalla ei tuosta syystä ole mitään perusteita kiristää sitä kansiosaa paikoillaan pitävää rengasta tiukemmalle, kuin mitä se löysänä pyörii, koska sen kannen tiukkuus ei lisää tiiveyttä. Kelasin vaan mainita tän kun näkee videoita missä sitä kantta avataan sellasilla öljynsuodattimen irrotus työkaluilla kun itsellä se pyörii auki löysästi kun vaan päästää paineet ulos fermzillasta.
 
Kveik-hehkutus on ehkä vähän laantunut, mutta edelleen sitä kovasti tyrkytetään jokapaikassa.

Minusta nämä "perushiivatkin" menee ihan tarpeeksi nopsasti kun muut asiat on kunnossa.
Pari esimerkkiä, kuivahiivoja, vieläpä suoraan pussista ilman starteria tai edes rehydrausta. Starterilla lähtisi varmaan vielä 6-10h pois, mutta nyt ei ole jaksanut tehdä.

Helles. W34/70. OG 1,053, FG 1,009. Käymislämpötila 15*C. Pääkäyminen valmis oikeastaan noin 72h, joskin sai sen jälkeen pari päivää vielä olla.
Helles.JPG


Barleywine. US-05. OG 1,087, FG 1,016. Käymislämpötila 20*C. Pääkäyminen valmis noin 80h
Barley wine.JPG


Nyt käymissä Session IPA. M66, OG 1,052, FG Arvio 1,012. 1,013 saavutettu noin 36h hiivauksesta. Käymislämpö 19*C.
Session IPA.JPG
 
Näin on näreet. 34/70 vois Brulosophyn testien perusteella käyttää vaikka huoneenlämmössä, joka edelleen nopeuttaa käymistä.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin kveik saavuttaa raskaimmissa ja tummissa/paahteisissa bisseissä sen optimimaun nopeammin. Eli jos on paljon makuja, katkeraa makua tai paljon kerroksellisuutta, niin jostain syystä kveik vetää sen paletin nopeammin kasaan kuin "normaalit" alehiivat.
Siinäpä kai se ykkösetu.
 
itsellä kveikistä suurin etu tulee sen paljon pienemmästä hiivausmäärästä ja helposta säilytyksestä ja kierrätettävyydestä. 80L eräkoolla tavan hiivojen kanssa joutuu tekemään välillä 2x starttereita, kun kveikillä pääsee 1/3 startterilla tai jopa vähemmän. Nopeudesta en näe juuri hyötyä omassa käytössä. Pönttössä se kuitenkin seisoo 2-3viikkoa joka tapauksessa.
 
Nojoo, Kveikin hyvyys perustuu paljolti siihen että se sietää melko korkeita lämpöjä ilman merkittäviä sivumakuja.
Tässä tosin on juurikin se pointti, että niin sietää moni muukin hiiva, kuten tosiaan vaikka tuo W34/70.
Painekäyminen vielä avuksi, eikä juurikaan estereistä huolta vaikka korottelisikin vähän. (omat esimerkkini yltä toki ihan normaaleja lämpöjä)

Absoluuttista käymislämpöä tärkeämpi on epäilemättä lämmön tasaisuus. Se ettei karkaa kovimman pöhinän aikana, mutta ettei toisaalta myöskään laske sen jälkeen heti.
 
Ispindlen korkista en tiedä saisko sinne tiivistettä mutta miksi oot noissa muissa käyttänyt? Duotightit tiivistyy sillä liitoksen kartiolla samoin kuin john guestit, carbonation capeissa on tiiviste ja fermzillan aukon kierteet ei edes voi osallistua tiiveyteen vaan kyse on siitä sisäkannen O renkaasta.

Fermzillalla ei tuosta syystä ole mitään perusteita kiristää sitä kansiosaa paikoillaan pitävää rengasta tiukemmalle, kuin mitä se löysänä pyörii, koska sen kannen tiukkuus ei lisää tiiveyttä. Kelasin vaan mainita tän kun näkee videoita missä sitä kantta avataan sellasilla öljynsuodattimen irrotus työkaluilla kun itsellä se pyörii auki löysästi kun vaan päästää paineet ulos fermzillasta.

En tiivistyksen takia vaan tuomassa hieman lisää luistoa kiristämiseen. Eli siis ainoastaan kierreosaan teippiä, ei siihen kartioon.

Kiinan poikien mfl-kierteissä tuntuu olevan välillä pieniä epätasaisuuksia niin ei tuo muovi-metalli liitos ole niin brutaali kierteelle.

Ja joo, fermzillan kannessahan kiristykseen riittää mainiosti kevyt ranneliike, kun tiiviys tulee o-renkaasta siinä.
 
Sama "buumi" kuin parisen vuotta sitten oli NEIPA. Muodikkaat "eipäoikeestimitään" kuin yleensä on mallimaailmassa no ehh .... hipsteri-maailmassa tässä tapauksessa
Kyllä mulla ainakin neipa on jäänyt ihan vakiovalikoimaan kotipanoissa. Tarjoaa jotain sellasta, mitä on suht heikosti laadukkaana saatavilla ruokakauppavalikoimasta tai edes alkosta ja suunmukainen bisse itselle, että en mä nyt tiedä oliko se niin ohimenevä muotivillitys. Vastahan toi oluttyyli on kymmenkuntavuotta sitten keksittykin.

Mitä kveikkeihin tulee, niin onhan niille selkeä paikka monella kotipanijalla eritoten. Pieni hiivauksentarve ja lämpötilankesto ilman virhemakuja auttaa kotipanijaa varmasti ja halutessaan lisälämmöllä saa käymisnopeutta buustattua. Siinä ollaan kyllä kaikki varmasti samaa mieltä, että sinänsä mikään ihmehiiva tuo ei varsinaisesti ole, mutta tietyissä käyttökohteissa erittäin kätevä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 402
Viestejä
4 489 882
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom