Oma Brew Monk ollut käytössä varmaan kuukauden ja 4 erää tehtynä, olen kyllä ollut tyytyväinen kyseiseen laitteeseen. Olen kerran saanut pumpun tukkoon APA oluen vähän vahvemman humaloinnin jälkeen "whirlpoolissa" joka tuntui onnistuvan melko hyvin jopa mukana tulleella putkella ei siis ole ostettuna erillistä whirlpool armia. Kun käänsin pumpun putken pöntön reunan suuntaisesti ja pyörittelin vierrettä keitoin jälkeen 10 min ~80 asteessa pumppu käynnistäessä oli jumissa mutta lähti auki nätisti pienellä puhalluksella putkeen. humalat olivat yllättävän nätisti kasassa keskellä pönttöä pienelläkin virtauksella. Toki mistään kunnon whirlpoolista ei ole kokemusta joten uskoisin että tehokkaammalla pumpulla homma toimisi varmasti vielä paljon paremmin.
Tehdyt oluet:
#001
Cream Ale tästä versioitu setti. Mäski oli liian paksua puuroa ja olisi tarvinnut vähemmän riisiä / muroja ja enemmän mallasta. Eka setti ja vähän sitä sun tätä paranneltavaa opeteltavaa ja lopputulos että vierre aivan täynnä pikku mujua joka ei käymisen jälkeenkään laskenut pöntössä puolivälin alle -> 20 litran pöntöstä vain 10 litraa päätyi pulloihin. Maku vähän kermainen / maissinen mutta tasoittui parin viikon pullossa viileässä säilytyksessä. Foorumilla varoiteltiinkin että tämä on vaikea / huono ohje aloittaa jonka kyllä uskoinkin mutta totesin että tästä on hyvä ottaa ne "oppiraha" kokemukset.
#002
Amerikan Pale ale Tämä tehtiin melko vahvasti reseptin mukaan. Maistettu ja maku omaan mieleen todella hyvä, katkerot sopivat ja maku mukavan hedelmäinen mangon makuinen. Ei ongelmia tekovaiheessa pumpun tukkeutumista lukuun ottamatta tein lyhyen (12h) coldcrashin kun alkoi vetämään pakkaselle niin päätin lopettaa siihen. Valtaosa hiivoista kuitenkin ehti valahtamaan pöntön pohjalle jo tässä ajassa. Kuvassa oleva olut on ollut viikon pullossa, 5 päivää jälkikäymistä ja 2 pv jääkaapissa hieman kirkastumassa. Lopullinen tuote hieman enemmän hiilihapottuu ja ehkä hieman kirkastuu mutta ei tästä toki täysin kirkasta kuulukaan tulla. (kuva alla)
#003 Olut sahtimaltaasta. Testi setti jossa olut 100% sahti maltaista, hiivana edellisen setin pohjalta talteen otettu US-05 ja pikkasen edellisistä seteistä jääneitä satunnaisia humaloita katkeroiksi.
Tämä on vielä käymispöntössä mutta laite toimi taasen hyvin ongelmitta.
#004 Jouluolut
@hsalonen antamalla reseptillä, kiitokset siitä! Sama homma edellisen kanssa eli laite toimi hyvin ei ongelmia prosessissa. Kävi aivan älyttömän nopeasti, käyminen alkoi 1h jälkeen hiivan lisäämisestä ja 3h jälkeen vesilukko ei pulputtanut vaan puhalsi suoraan läpi. 24h jälkeen käyminen alkoi hidastumaan ja 36h myöhemmin (nyt) käyminen on melkein jo valmis. Oluen pinnalla oleva vaahto on kadonnut ja hiiva on tiivistynyt kivasti pöntön pohjalle.
Seuraavaksi kokeilun menee erä sahtia jouluksi (tekoon viikonloppuna) ja ostettuna aineet ovat
brewdogin TM10 ja
Lappo vienna lager varten. Lahdessa asuvana olisi mukava käyttää paikallisia panimoliikkeitä mutta
kotiviini.fi hinnat maltaille ovat niin korkeat että helpommalla ja halvemmalla pääsee kun tilaa Panimonurkasta ja maksaa 8e postit. Lagerin käyminen autotallissa jossa lämpötila tällä hetkellä 12 astetta, ajattelin nostaa lämmöt 16 käymisen ajaksi ja pudottaa sitten laagerointiin 10 asteeseen patteria säätämällä. Tähän liittyen olisi tarkentava kysymys, meneekö pulloihin laageroinnin jälkeen sokerin kanssa ja antaa olla lämpöisessä viikon jonka jälkeen viileään säilytykseen vai missä järjestyksessä nämä pitäisi tehdä?
Oluiden OG ja FG ovat olleet aina 2 yli reseptin näyttämän eli oletettavasti mittari näyttää 2 liikaa mutta tämän kanssa elää helposti. Kaikissa resepteissä olen käyttänyt Irish Mosh joka on kirkastanut oluet kivasti.
Minulla on vielä ~1kg Brew bodya jota tilasin tiiviste oluita varten, onko joku käyttänyt sitä mäskätyissä vierteissä, onko hyötyä / käyttöä? Vai säästänkö siihen että joskus tulee ostettua joku valmis paketti tulevaisuudessa?
Kiitokset vielä kaikille monista vinkeistä mitä foorumilta on saanut! Harrastus on saatu mukavasti polkaistua käyntiin