Oluen paneminen itse

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
292
Perhana kun on pitänyt taas kiireitä. Nimittäin sahtikiireitä.
Saimme rosterikuurnan lainaan ja perinteinen saunanpata-sahti tulemaan. Sahtimallasta 20kg ja pari pakettia tuoppimallasta sekaan.

Perjantaina koeponnistelu ja juhannus taitaa mennä ihan kivasti säistä huolimatta. 40L tuli valmista tavaraa.

Sahdin "naistensahti"-osuudesta tein viellä 2x15L Belgiviritelmän, johon muscovado-sokeria, appelsiinin kuorta ja belgihiivat perään.
Tämä saa huilata vielä pullossa, mutta ensipuraisu vaikuttaa oikein hyvältä.

Ja jottei menisi ihan tyhjäntoimittamiseksi, niin lähdin tämän pohjalta tekemään vielä IPA:n

Maltaina käytin
30% Viking Pale Ale
70% Viking Pale Zero

Humalat
Citra Alpha% 13.5 1.0 g/l 60 min
Cascade Alpha% 6.2 1.2 g/l 5 min
Mosaic Alpha% 11.9 0.6 g/l 5 min
Simcoe Alpha% 12.2 1.2 g/l 5 min

Kuivahumalointi vajaa 4 vuorokautta
Amarillo 2.9 g/l
Mosaic 1.8 g/l
Somcoe 1.8 g/l

Hiivana Safeale US-05.

EBC n. 13
IBU n. 60


Muuten kuten yllä, mutta sahtimaltaan jämistä tehtynä. Laitetaan kuvaa kun valmistuu.
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
@Suikalemarmelaadi Mien sulla riittää aika ja mihin säilööt noita?

Voisin ottaa vinkkejä vastaan Anhcor Porter tyylisen tekemiseen. Tossa ajattelin pyöräyttää loppukesästä/syksyllä portteria ja harvoja porttereita joista pidin olin juuri tuo Anchor. Kuinka paljon katkeroita ja väriä tarviin? Ne humalatkin olisi hyvä tietää ja maltaatkin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
292
@Suikalemarmelaadi Mien sulla riittää aika ja mihin säilööt noita?
Sahdit perinteisissä sahtipöntöissä, eli noissa hanallisissa vesipöntöissä.
Naistensahti-belgit normi käymispöntöissä, kuten tuo IPA:kin. Pari pönttöä oli alkujaan ja kaverit sponssas pari lisää.
Tuosta sitten sahti ääntä kohti ja muut pulloihin.

Sahdissa meni mäskäsyksessä ja mullauksessa kolmelta ukolta koko päivä, loppuaika odottelua. Muhivat kellarin kylmässä nyt.
IPA taas ihan terassilla Grainfatheria käyttäen, kun ei sahdintekorapuloissaan saanut muutakaan aikaiseksi.
Tuon olutsatsin tekemisessä menee kaikkine puuhineen se 5-6h, ei paha.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Sahdit perinteisissä sahtipöntöissä, eli noissa hanallisissa vesipöntöissä.
Naistensahti-belgit normi käymispöntöissä, kuten tuo IPA:kin. Pari pönttöä oli alkujaan ja kaverit sponssas pari lisää.
Tuosta sitten sahti ääntä kohti ja muut pulloihin.

Sahdissa meni mäskäsyksessä ja mullauksessa kolmelta ukolta koko päivä, loppuaika odottelua. Muhivat kellarin kylmässä nyt.
IPA taas ihan terassilla Grainfatheria käyttäen, kun ei sahdintekorapuloissaan saanut muutakaan aikaiseksi.
Tuon olutsatsin tekemisessä menee kaikkine puuhineen se 5-6h, ei paha.
Ei paha :) Porukalla varmaan menee nopeemmin ja kun välineet kunnossa.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
219
Onko näistä kattikoista kenelläkään kokemusta:
Keittokattila BREWFERM 27 l ruostumatonta terästä, sähkökäyttöinen
Keittokattila Brewferm PRO, sähkökäyttöinen

Hintaeroa on melkolailla, mutta en tuosta kuvauksesta tajunnut mikä tuossa PRO-mallissa maksaa.
Ajattelin taas aloitella tätä harrastusta, eikä jaksaisi enää liesikattilalla keitellä :D
Kuvauksien perusteella Pro-mallissa ainakin digitaalinen termostaatti 1 asteen tarkkuudella vs. halvemman mekaaninen joka varmasti epätarkempi. Lisäksi prossa on myös digitaalinen ajastin. Muita eroja pron pienempitehoinen vastus(parempi lämmöneristys?), jämäkämmät kahvat ja muutenkin tukevampi ulkonäkö

Mitään kokemustahan itsellä ei näistä tai muistakaan vastaavista laitteista ole, joten en mene sanomaan ovatko hintansa arvoisia eroja.
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Kuvauksien perusteella Pro-mallissa ainakin digitaalinen termostaatti 1 asteen tarkkuudella vs. halvemman mekaaninen joka varmasti epätarkempi. Lisäksi prossa on myös digitaalinen ajastin. Muita eroja pron pienempitehoinen vastus(parempi lämmöneristys?), jämäkämmät kahvat ja muutenkin tukevampi ulkonäkö

Mitään kokemustahan itsellä ei näistä tai muistakaan vastaavista laitteista ole, joten en mene sanomaan ovatko hintansa arvoisia eroja.
Varmaan suurimmat erot tulikin jo mainittua. Varmaan tuolla perus mallilla menee mäskäys ihan hyvin. Itse käyttänyt kiinalaisia lämpömittareita ja näyttänyt 0,1 asteen tarkkuudella oikein. Tuohon vaan pumppu niin kierrättää tehokkaasti vierteen. Niitäkin lähtee kiinasta oikein halvalla. Säästöä tulee vajaa 100€ kun ei tarvi ostaa sitä PRO mallia.

Edit. Esimerkiksi

DC New 12V/24V Solar Hot Water Circulation Pump Brushless Motor 5M 3M Water Pump | eBay
Silicone Vacuum Food Grade Translucent Rubber Tube Beer Water Air Pump Hose Pipe | eBay
1/2" NPT Female x 10mm Hose Barb Air Fuel Piping Brass Quick Joint Coupler | eBay
10Pcs 16mm Spring Clip Fuel Line Hose Water Pipe Air Tube Clamps Fastener | eBay
AC100-240V Power Supply Switch Transformer LED Strip 2A 3A 5A 8A DC 5V/12V/24V | eBay
Digital LCD Display Temperature Meter Thermometer Temp Sensor With Probe Indoor
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 979
Onko näistä kattikoista kenelläkään kokemusta:
Keittokattila BREWFERM 27 l ruostumatonta terästä, sähkökäyttöinen
Keittokattila Brewferm PRO, sähkökäyttöinen

Hintaeroa on melkolailla, mutta en tuosta kuvauksesta tajunnut mikä tuossa PRO-mallissa maksaa.
Ajattelin taas aloitella tätä harrastusta, eikä jaksaisi enää liesikattilalla keitellä :D
Nuo kattilat on enemmän tai vähemmän kötöstelyä. Ihan oikeasti, hanki joku laitos jossa on mallaspiippu, ts. mäskäyksen ja keiton saa tehtyä samassa laitteessa.

Pro-versioon verrattuna muutama kymppi lisää niin irtoaa toimivaksi(minä itse henkilökohtaisesti) todettu Bulldog Brewer.

Bulldog Brewer - Panimonurkka

Bulldog Brewer - all in one all-grain brewing system for beer makers

Tekee panopäivästä keskimäärin niin paljon vaivattomampaa, että jo ensimmäisen mäskäyksen jälkeen voi todeta että money well spent.

Tuosta eteenpäin pro-versio on Grainfather. Siitä eteenpäin hifistely-versio on sitten Braumaister.

@Kojashi voi kertoa lisää grainfatherista.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
7 010
Nuo kattilat on enemmän tai vähemmän kötöstelyä. Ihan oikeasti, hanki joku laitos jossa on mallaspiippu, ts. mäskäyksen ja keiton saa tehtyä samassa laitteessa.

Pro-versioon verrattuna muutama kymppi lisää niin irtoaa toimivaksi(minä itse henkilökohtaisesti) todettu Bulldog Brewer.

Bulldog Brewer - Panimonurkka

Bulldog Brewer - all in one all-grain brewing system for beer makers

Tekee panopäivästä keskimäärin niin paljon vaivattomampaa, että jo ensimmäisen mäskäyksen jälkeen voi todeta että money well spent.

Tuosta eteenpäin pro-versio on Grainfather. Siitä eteenpäin hifistely-versio on sitten Braumaister.

@Kojashi voi kertoa lisää grainfatherista.
Kiitos. Pitää perehtyä näemmä vielä tarkemmin :)
 

Kaiser Soze

Johtaja
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 963
Tuleeko oluen laittamisesti paljon hajuja? Tää on kiinnostanut mutta luulen ettei kaupunkiasuntoon ole sopiva harraste :/
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Tuleeko oluen laittamisesti paljon hajuja? Tää on kiinnostanut mutta luulen ettei kaupunkiasuntoon ole sopiva harraste :/
Meinaatko muita henkilöitä asunnossa vai ihan naapureitako ajattelit? :) Ei sen pitäisi haittaa ketään. Kevyt tuoksahdus sieltä voi mäskistä (makea, maltainen) tulla mutta ihan mukava löyhkä. Käymisestä voi sitten tulla kanssa hajuja jos pienessä tilassa pönttö pörisemässä mutta ei nekään mulla kauheasti ole haissut. Enemmänkin lämpötilat voi karata liian korkeiksi käymisessä.
 

Kaiser Soze

Johtaja
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 963
Meinaatko muita henkilöitä asunnossa vai ihan naapureitako ajattelit? :) Ei sen pitäisi haittaa ketään. Kevyt tuoksahdus sieltä voi mäskistä (makea, maltainen) tulla mutta ihan mukava löyhkä. Käymisestä voi sitten tulla kanssa hajuja jos pienessä tilassa pönttö pörisemässä mutta ei nekään mulla kauheasti ole haissut. Enemmänkin lämpötilat voi karata liian korkeiksi käymisessä.
Henkilöitä asunnossa. Kylppäristä hajut menisivät kyllä naapuriin :think: Pitää ottaa joku pieni erä kokeiltavaksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 979
Mielestäni suurin hajuhaitta tulee panopäivänä siinä kohtaa, kun humalat lisätään keittoon.

Kirpsakka humalakasvin tuoksu voi joitakin häiritä, haju kun muistuttaa hieman erästä toista "yrttiä" :kahvi:
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Mielestäni suurin hajuhaitta tulee panopäivänä siinä kohtaa, kun humalat lisätään keittoon.

Kirpsakka humalakasvin tuoksu voi joitakin häiritä, haju kun muistuttaa hieman erästä toista "yrttiä" :kahvi:
Mietin olenko ainoa joka näin ajattelee :kahvi:
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 121
Vehnäolut tulille. Hakusessa suht. raikas vehnäolut mutta tuhti (o_O), ei kauheasti banskuja hakusessa siis.

Nyt pidettiin todella yksinkertaisena resepti:
4kg Wheat
2kg Pilsner
90min mäskäys 66°C

20g Fuggles @ 60min
15g Centennial @ 10min
IBUja: ~17

21L, 1.065og ja hiivana US-05.
Käynee tuonne 1.010 pintaan jolloin ~6.5% vol jäykkyyttä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
190
Kyllähän se olut senverran hajuaittoja aiheuttaa, että hallituksen kanssa yhdessä päättäen tulimme lopputulemaan, että oluenteko suoritetaan muualla kuin kotona.
Määrät toki vaikuttavat, mutta kyllä se maltaan ja humalan tuoksu äkkiä leijailee aina porraskäytäviin asti....

Toki itse keittelen nyt 40-70l eriä Braukalla, että ei se kotioloissa olisi enää kovin turvallista muutenkaan.
Nyt siis erillinen harrastetila, johon rojut mahtuvat mukavasti parisuhde-elämäkin toimii. (voi paeta sinne).


@Maso
Itse olen tehnnyt pari ja teen jatkossa kaikki hefeni käyttäen Mandarina Bavaria humalaa.
Käy aivan täydellisesti.
Sopii myös, vaikka tekisi enemmän kristallweissen kaltaisen kirkkaan vehnän, joka janoon on mielestäni parempi.
Itselläni tuo mallasuhde on yleensä 50% Wheat, 45% Pils, 5% CaraPale/Carapils
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Kyllähän se olut senverran hajuaittoja aiheuttaa, että hallitukse kanssa yhdessä päättäen tulimme lopputulemaan, että oluenteko suoritetaan muualla kuin kotona.
Määrät toki vaikuttavat, mutta kyllä se maltaan ja humalan tuoksu äkkiä leijailee aina porraskäytäviin asti....

Toki itse keittelen nyt 40-70l eriä Braukalla, että ei se kotioloissa olisi enää kovin turvallista muutenkaan.
Nyt siis erillinen harrastetila, johon rojut mahtuvat mukavasti parisuhde-elämäkin toimii. (voi paeta sinne).


@Maso
Itse olen tehnnyt pari ja teen jatkossa kaikki hefeni käyttäen Mandarina Bavaria humalaa.
Käy aivan täydellisesti.
Sopii myös, vaikka tekisi enemmän kristallweissen kaltaisen kirkkaan vehnän, joka janoon on mielestäni parempi.
Mandarina on hyvä valinta :) Itsekin nyt käytin sitä tohon toiseen vehnäbockiin. Eikä se nyt willamette huonokaan ole. Törkeen vaaleeta vehnää olis jos ei tuo WB-06 hiiva sakeuttaisi sitä. Voin tuossa yrittää kaataa ja ottaa sellasen kuvan missä hiivaa ei ole. Nyt käyttänyt toistamiseen katkerona summittia. Oikein hyvä. Ellakin ihan kivan greippinen, hieman mandariininen. Vanguardista vielä osaa sanoa miten sopii vhnään mutta puinen, sitruksinen?
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Helposti juotavaa, kevyt maullisesti, paljon hiilihappoja, vaahtoo törkeästi. Koitin aukasta varovasti niin johan se korkki paukahti ja hieman turskahti ulos.

Luonnossa vaaleampaa ja saaneen esitellä teille Hieman vehnäbock, alk. 6,8%. Etikettejä en osaa tehdä mutta jotain tekstiä tulee tihrustettua sitten pulloihin :)


Edit. Muutamasta pitää luopua. Katotaan millaista palautetta tulee.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Leikittelyä. Mauissa: Greippinen, banaaninen, mandariininen, maltainen, cashew pähkinäinen, metsämarjainen, suitsukkeinen. Cashew pähkinä vahvasti ollut Viikingin kevyt paahtoisissa maltaissa.

Edit. Pientä pippurisuutta/mausteisuutta ja puuta jälkimaussa kun nyt antanut vähän pidempään kypsytellä pullossa. Jotenkin maistuu myös hieman puukin siellä. Aika montaa makua löytyneen vaikka hyvinkin kevyesti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Suunnitteilla pieniä muutoksia tuohon Hieman vehnäbock reseptiin. Ajattelin lisätä wakatua kuivahumalointiin ja lisätä mäskiin hirssiä tuomaan maissia ja ulottuvuutta makuun. Teoriatasolla vasta. Hirssin tiedän maullisesti mutta en wakatua.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
190
Overnight-mash on yleistynyt itsellä käytössä, aivan parasta.

Illalla heittää maltaat kattilan jättää automaattimäskäykseen yön yli. Aamulla sitten keitto ja käymään.
Panopäivän pituus on hyvin maltillinen, jää aikaa muuhunkin.
Joskus teen niinkin että aamulla kattila tulille töihin lähtssä ja keitto jälkeen.
Tänä aamuna oli olut tehty 9:30.

Toinen hyvä puoli tuossa on maltaan hyötysuhde, joka liikkuu siinä 85-95% akselilla. :tup:
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Overnight-mash on yleistynyt itsellä käytössä, aivan parasta.

Illalla heittää maltaat kattilan jättää automaattimäskäykseen yön yli. Aamulla sitten keitto ja käymään.
Panopäivän pituus on hyvin maltillinen, jää aikaa muuhunkin.
Joskus teen niinkin että aamulla kattila tulille töihin lähtssä ja keitto jälkeen.
Tänä aamuna oli olut tehty 9:30.

Toinen hyvä puoli tuossa on maltaan hyötysuhde, joka liikkuu siinä 85-95% akselilla. :tup:
Missä lämpötiloissa mäskäät? Tuleeko kuinka paljon käymättömiä sokereita? Onkohan jossain netin syövereissä tietoa tuosta mäskäyksen pituudesta vs hyötysuhde.

Heräs vielä neljäskin kysymys. Miten tuo käytännössä tapahtuu? Voisko tuon jättää päämäskäyksen jälkeen muhimaan 55-65°C tienoille.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Hanoja miettiessä kannattaa sitten suoraan sijoittaa kompensaattorihanoihin ja jättää letkuilla/virtaumilla leikit väliin.
Toki picnic hana ajaa alussa asiansa.
Mutta rakentaessa kegeratoria/keezeriä, kannattaa heti napata "oikeat" hanat.


Oma "talonolut" alkaa kyllä muotoutua mukavasti.
Edellisen American Lager ohjeella tehty olut, tällä kertaa ale-hiivalla.
On kyllä vallan loistavaa, vaikka itse sanon.
Jostain syystä karvautta on hitusen enemmän, vaikka keittoajat ja humalat + kuivahumalat (joita muuten 350g/19l) täysin samat..



Itselläkin oli hanan säädöt vähän pielessä, siksi vaahtoa hitusen.
3pv kegityksestä nyt.
Pulloilla saisi odotella vielä 2-3vk...
Mistä tuo karvaisuus? En ole omissa tuotoksissa tuommosta huomannut, muuta kun mäskäyksessä ja vain tuoksussa. Puhtaasti viking maltailla. Paitsi nyt viime aikoina <10% ollut hiutaleita muilta valmistajilta.
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Oijoij. Alkaa tuoksu muistuttamaan Schneider Weisse TAP6 Unser Aventinusta. Mitähän hitsiä tälle oluelle on tapahtunut.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
190
Mistä tuo karvaisuus? En ole omissa tuotoksissa tuommosta huomannut, muuta kun mäskäyksessä ja vain tuoksussa. Puhtaasti viking maltailla. Paitsi nyt viime aikoina <10% ollut hiutaleita muilta valmistajilta.
Luultavasti johtuu vain ajasta.
Muutama viikko kylmässä "lageroitumassa" niin pehmenee yleensä.

Muuten, prosessini alkaa olla kunnossa.
Kuvassa APA 14PV keitosta. Kuva valehtelee, mutta todellisuudessa kirkkaus vastaa keskiverto-lageria aivan täysin.
Ja luonnollisesti suodattamaton...

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Lähestulkoon kuukausi pullossa. Vaahto vaan hurjistuu. Mutta muutoksia pitää tehdä. Olen saanut osan palautteesta.



Edit. Kun vähän "huolittelee". Herkkää.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Ei huono ei. Mutta kallis käymisastia :) Tuo lämpömittari näyttää ihan kiinan mittarilta mitä myydään ebayssa ja aliexpressisä muutamalla eurolla. No ei siinä mitään kuhan toimii. Jalat tosin näyttää vähän meh ja halvoilta.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
190
No hinta on suhteellinen käsite toki.
Omat RST-conical pöntöt oli ~300€ kusteineen kappale (70l kokonaistilavuus).
Onhan tuossa hieman siitä lisää toki laitettava.

Meinasin itse rakentaa ensin "Brite tank":n vanhasta SA-keittokattilasta, joka kestää varmasti ainakin bar:n/15psi painetta.
Siihen mahtuu ne omat 50-60l erät hyvin ja kustannusarvio on ~75€.

Mutta harrastuksen kustannuksia ei kannata niin liian tarkasti miettiä... :cigar2:
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
No hinta on suhteellinen käsite toki.
Omat RST-conical pöntöt oli ~300€ kusteineen kappale (70l kokonaistilavuus).
Onhan tuossa hieman siitä lisää toki laitettava.

Meinasin itse rakentaa ensin "Brite tank":n vanhasta SA-keittokattilasta, joka kestää varmasti ainakin bar:n/15psi painetta.
Siihen mahtuu ne omat 50-60l erät hyvin ja kustannusarvio on ~75€.

Mutta harrastuksen kustannuksia ei kannata niin liian tarkasti miettiä... :cigar2:
Nojuu. Mutta ei se nyt pelkästään rahoilla mässäilyä.

Alkaa olla aika pehmeetä tää vehnäbock minkä pullotin vähän yli kuukausi sitten. Tuoksussa tuoretta omenansiementä, metsämarjaisuutta, hentoa suitsuketta, hentoa cashew pähkinää alkoholia, hiivaa. Maussa vehnää, maltaisuutta, banaanisuutta, muroisuutta, hentoa metsämarjaa. Pieni katkero tulee perässä.

Mitä nyt sain yhdeltä henkilöltä palautetta niin: Simainen, hiivainen, enempi katkeroa. Anto 3,5/5 pistettä. Hän ei pidä vehnäoluista. Mutta kuitenkin hän sanoi että parempaa kuin Hoegaarden vehnäolut.

Simaisuus tulee jos juo huonosta lasista ja maut ahtautuu. Pitää antaa tilaa, haistella ja maistella rauhassa. Katkeruus noh en lähtis ehkä tekemään mitään 50+ EBU vehnää. Hiivaisuus tulee ihan tuosta WB-06 hiivasta kun pieni flokkulaatio. Mutta olin yllättänyt miten vähän banaania. Odotin enemmän. Eli siinä mielessä ihan hyvä jos haluaa vähän banaania.

Eidt. Osittain tuo simaisuus voi selittyä puurolla kun tärkkelystä. Kuitenkin raikas olut.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
190
Simaisuus tulee omien kokemusten mukaan liian kovasta käymislämmöstä ja mahdollisesta alihiivaamisesta.
Cold crashin teen itse myös vehnille, koska se tekee mausta IMO puhtaamman, liikapartikkeleiden/proteiinien poistuttua.
En vertaisi myöskään bockia Hoegaardeniin, koska juuri mitään yhteistähän noilla ei ole, kuin vehnämallas...


Itse keittelin 1.7. limellä maustetun American Wheat Alen US-05 -hiivalla. Huomenna hapotus ja la-su maisteluun.
Vehnästä huolimatta ainakin tarkoituksena oli tehdä aivan kirkaskin olut loppukesän janoihin.
Limellä maustetun lagerin tein aiemmin, onnistuen ns. helvetin hyvin. Odotukset siis kovat. :kippis:


Vkl vielä kaverin kanssa taas vehnän (wit) keitto ja oman lagerin. Parsa harrastus :cigar:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 121
Vehnäolut on yleensä aika maistuvaa juotavaa jo 2-3vko käymisen jälkeen, mutta hapot puuttuvat. Sodastreamillä (tai mikä tahansa hapottaja) saa ilman ongelmia hapotettua kunhan olut on vaan jääkaappi kylmää, muuten kyllä kuohuaa helposti sisältö pihalle siitä pullosta. Ei tarvitse siis odotella 1-2 viikkoa lisää jos haluaa pikimiten päästä käymisen jälkeen maistelemaan... :hungry:
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
190
Vehnäolut on yleensä aika maistuvaa juotavaa jo 2-3vko käymisen jälkeen, mutta hapot puuttuvat. Sodastreamillä (tai mikä tahansa hapottaja) saa ilman ongelmia hapotettua kunhan olut on vaan jääkaappi kylmää, muuten kyllä kuohuaa helposti sisältö pihalle siitä pullosta. Ei tarvitse siis odotella 1-2 viikkoa lisää jos haluaa pikimiten päästä käymisen jälkeen maistelemaan... :hungry:
Force carb kegissä ja hanasta jopa seuraavana päivänä....
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
190
Toki jos sattumalta löytyy kegi vehkeet...
Pari vuotta harrastin ilman koska pihi.
Sitten lopulta hankin ja tajusin hyödyt.

Parin sadan investointi joka nostaa/tasaa laatua ja vähentää huomattavasti prosessiaikaa.
Täyttä typeryyttä ilman.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 121
Pari vuotta harrastin ilman koska pihi.
Sitten lopulta hankin ja tajusin että eihän siinä järkeä ollut.

Parin sadan investointi joka nostaa/tasaa laatua ja vähentää huomattavasti prosessiaikaa.
Täyttä typeryyttä ilman.
Lähtisi samantien hankintaan jos olisi tilaa :(
 

sambba

Paneva hedonisti
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
205
Pari vuotta harrastin ilman koska pihi.
Sitten lopulta hankin ja tajusin hyödyt.

Parin sadan investointi joka nostaa/tasaa laatua ja vähentää huomattavasti prosessiaikaa.
Täyttä typeryyttä ilman.
Tämä!! Itse kypsyin kahden pullotuskerran jälkeen ja hankin 4 kegiä, pullon ja hanat. Hetkeäkään ei ole kaduttanut.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
292
Olen Kegi-hommia kelannut jo pitkää mutta aina jäänyt vaiheeseen.
Nyt vuodenvaihteesta panokertoja 10 pohjilla. (vehnä, hapanvehnä, apa, ipa, alt, wit, belgi, belgi, apa, vehnä) ja alkaa pulloleikki jo tökkimään.

Minkäslaiset kegivehkeet teillä on ja tai minkälaiset hommaisitte nyt kun kokemusta kegittelystä on kertynyt?
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
208
Hommasin vasta 4kpl kegejä kun halvalla sai. Lisäksi löytyi käytettyinä 4 hanaa, liittimet, hiilaripullo ja regu. Sumplasin vähän ja nyt on 4 kpl täysmetallisia kompensaattorihanoja ja keezerin kaulus puolivalmiina, josko ensi viikolla pistäisi valmiiksi.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
190
Olen Kegi-hommia kelannut jo pitkää mutta aina jäänyt vaiheeseen.
Nyt vuodenvaihteesta panokertoja 10 pohjilla. (vehnä, hapanvehnä, apa, ipa, alt, wit, belgi, belgi, apa, vehnä) ja alkaa pulloleikki jo tökkimään.

Minkäslaiset kegivehkeet teillä on ja tai minkälaiset hommaisitte nyt kun kokemusta kegittelystä on kertynyt?
Kompensaattorihana(t), muuta ei kannata miettiä.
Helpoin tehdä hanat jääkaapin ovesta läpi (kuten itsellä).
Aikaa kun löytyisi, niin rakentaisin viimein keezerin hanatornilla. Mahtuisi 4x19l nykyisen 2x sijaan.

Kegejä minulla on 6 tällä hetkellä, hanoja 2x kotona ja 2x harrastetiloissa.
----------------------

Kirkkaat oluet ovat muotoutuneet itselle pakkomielteeksi. Onneksi niiden tekeminen onnistuu jo mielestäni varsin hyvin.
Tässä 14pv keitosta lasiin täysin karbattuna American Lime Wheat Alea.
46% vehnämallasta, mutta ei ulkonäössä (tai maussa) silti moitetta tämänkään ikäisenä.
Sameus on sairaille. ;)


 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Teen ekaa kertaa portteria niin apuja kaipailen. Kyselisin mielipiteitä että onko kaikki kohdallaan maltaissa.

Tässä maltaat:

Viking malt Pale Ale 5 EBC - 58,33%
Viking malt Dark Ale 35 EBC - 25%
Viking malt Crystal 300 EBC - 8,33%
Viking malt Chocolate 800-1000 - 4,17%
Viking malt Black 1300-1500 - 4,17%

Valmista vierrettä noin 26,5L

Väri 66,8 EBC (33,9 SRM)
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
208
Teen ekaa kertaa portteria niin apuja kaipailen. Kyselisin mielipiteitä että onko kaikki kohdallaan maltaissa.

Tässä maltaat:

Viking malt Pale Ale 5 EBC - 58,33%
Viking malt Dark Ale 35 EBC - 25%
Viking malt Crystal 300 EBC - 8,33%
Viking malt Chocolate 800-1000 - 4,17%
Viking malt Black 1300-1500 - 4,17%

Valmista vierrettä noin 26,5L

Väri 66,8 EBC (33,9 SRM)
Blackiä en itse laittaisi noin paljoa vaan enintään puolet tuosta, ehkä vain 1%. Suklaatakin varmaan vähentäisin myös, nuo ovat niin tummia että tulee helposti tuhkaisen kitkerää.
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Blackiä en itse laittaisi noin paljoa vaan enintään puolet tuosta, ehkä vain 1%. Suklaatakin varmaan vähentäisin myös, nuo ovat niin tummia että tulee helposti tuhkaisen kitkerää.
Juu, en halua tuhkaista. Kiitos vinkeistä.
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Blackiä en itse laittaisi noin paljoa vaan enintään puolet tuosta, ehkä vain 1%. Suklaatakin varmaan vähentäisin myös, nuo ovat niin tummia että tulee helposti tuhkaisen kitkerää.
Noh päätin sitten laittaa kaikki. Ei maistunut pahemmin tuhka tai liian kitkerältä. Eihän tuo ole kun noin 18 g/L erittäin tummia maltaita. Chocolate maistu hyvältä, antoi kyllä hyvää makua. Saatan ensi kerralla laittaa enemmän.

Viking malt Pale Ale 5 EBC - 4 kg
Viking malt Dark Ale 35 EBC - 2 kg
Viking malt Crystal 300 EBC - 1 kg
Viking malt Chocolate 800-1000 - 0,25 kg
Viking malt Black 1300-1500 - 0,25 kg

Valmista vierrettä 26,5L. Ominaispainon pitäs jäädä 1,064. Katsotaan :)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Homma vielä vaiheessa kun joudun tekee kahdessä erässä mäskäyksen ja huuhtelun. Ei ihan riitä tollanen 26L kattila. Pitäs olla 35L niin riittäs. Noh yöhön menee. Palaan sitten tulosten kera :)

Edit. Ominaispainomittari näytti 1,072. Mäskäystehokkuus 85% tai hieman yli. Hieman lattialle ja pöydälle hukkasin osan tavarasta. Kyllä se palkitsee kun mäskää kaikessa rauhassa ja huuhtelee. Tosiaan alottelin 40-43 asteessa ja lopettelin mäskäyksen 75 asteessa. Mutta saatto lipsahtaa hieman ylikin kun pumppua en voinut käyttää koska mäskäyspussi meni tukkoon ja pumppu väänsi valepohjan kieroon. Mutta ei palanut pohjaan ollenkaan :) Tarvitsen paremman valepohjan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
1 248
Eka mittaus tehty, Sokruja vielä 7% jäljellä. Tuosta pitäs jäädä jäljelle puolet eli 3,5% tai alle. Noin viikko vielä käymistä. Mutta huh stydiä portteria tulossa :) Odotin laimeampaa mutta jälkikypsyttely sitten parantaa makuja. Suklaista, lakritsista, siirappista ja aika palanutta kun nyt se black tulee enemmän esille. Sanoisin ettei blackia enempää kuin 9,43 g/L. Ehkä hieman vähemmän blackia ja enemmän chocoa mutta paha vielä sanoa. Aika hyvin tuntu onnistuvan humalatkin. Humalina käytin Simcoeta, sterlingia ja vanguardia. Saatan vielä kuivahumalointiin heittää simcoeta :) Katkerot on jossain 50-60 IBUn välillä.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 436
Viestejä
4 199 346
Jäsenet
70 907
Uusin jäsen
Zawaro

Hinta.fi

Ylös Bottom