Oluen paneminen itse

Hieman huolestuttaa nytten miten makeaksi tuo jää. Mäskäsin liian korkeassa lämpötilassa kun kävikin niin että käytin väärää siiviläpussia joka oli liian tiheätä ja siksi meni tukkoon kun pumpun olisi pitänyt kierrättää vierteet. Olis pitänyt tajuta mäskää vaan alemmassa lämpötilassa. Nyt sitten liikaa maltotrioosia jäljellä. Tuo Safale US-05 huonosti käyttää sitä ruoaksi. Ei pitäisi kuitenkaan täysin toivo menetetty kun flokkulaatio "keskitasoa". Tyytyväinen jos pääsen yli 75% käymisasteeseen.

Safalelta uusi hiiva BE-134. Siinä on pieni flokkulaatio ja pitäs käyttää kaikki sokerit ruoaksi. Pitäs tota hiivaa päästä kokeilee kunhan löytyy jostain.

http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2017/04/SafAle-BE-134_EN.pdf
 
Viimeksi muokattu:
Safalelta uusi hiiva BE-134. Siinä on pieni flokkulaatio ja pitäs käyttää kaikki sokerit ruoaksi. Pitäs tota hiivaa päästä kokeilee kunhan löytyy jostain.

http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2017/04/SafAle-BE-134_EN.pdf

Ennenkuin avasin pdf, arvasin jo että kyseessä joku esterinen belgikikkare :comp:

Ihan mielenkiintoinen hiiva, jos haluaa sameutta.

Itse tein Brewdogin Monk Hammer kloonin käyttämällä Mangroven M41 hiivaa. Hyhää tuli, sopivat esterit ja käymisaste ainakin omassa kokeilussa.

Toki tuotosta twistattiin mm. greipin kuorella :kippis:

a47a64041c909972ea3257d1970d47ac_raw.jpg
 
@ossid

Nii se sameus voi olla ongelma. En ainakaan ite halua sameata kuin vain vehnässä tai no sekin riippuu mitä haetaan. No jos jää liian makeaksi jääköt sitten jälkkäri portteriksi :) Palaillaan asiaan myöhemmin.
 
Jep liian makeaksi jäi. Pääsin vaan 64% käymisasteeseen. Ehkä se ajan kanssa käyttää sokereita hitaasti pois. Sanoisin jos antaa puolesta vuodesta vuoteen aikaa niin hyvä tulee. Sokereita jäi 6,5%. Liikaa mutta noh onneksi kyseessä portteri. Seuraavan kerran mäskään tutussa turvallisessa 72 asteessa. Sillä onnistunut todella kuiviakin oluita tekemään. Mutta tämä US-05 nyt vähän huonosti käyttää noita viimeisiä sokereita. Katotaan millasta lopputulosta tulee kunhan saa pidettyä pullossa ainakin sen kuukauden.
 
Tuo 72c on aivan liikaa. Noilla asteilla tulee aika paljon sokereita joita hiiva ei kykene käyttämään. Itse mäskään 66c vakiona. 64-65c jos haluaa vähän kuivempaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo 72c on aivan liikaa. Noilla asteilla tulee aika paljon sokereita joita hiiva ei kykene käyttämään. Itse mäskään 66c vakiona. 64-65c jos haluaa vähän kuivempaa.
Ei ole liikaa kun olen itse todennut omissa tuotoksissani. Saanut yllättävän kuivaakin. Tai no sellasta ihan pientä makeutta jäänyt. Alle 2% sokereita. Kuten tuli huomattua nyt tässä ettei kaikki hiivat osaakkaan käyttää ihan niin hyvin noita sokereita niin pistän nyt alemman mäskäyslämpötilan tuolle Fermentiksen US-05 hiivalle. Muuten tykänny tuosta hiivasta. Yhden mäskäyksen olen tehnyt tuolle US-05 jossa mäskäyslämpötila oli 72 asteessa 10 minuuttia muistaakseni ominaispaino jäi johonkin 1,012 tai hieman alle. Alkoholia 11-12%.
 
Mielestäni tuossa on 5-6 astetta liikaa jos haluaa kuivaa, mutta mitäpä sitä väittelemään. Tuota 65-67c väliä pidetään ns. sellaisena lämpötilana johon yleensä pyritään mäskin kanssa jos haluaa ns. siltä väliltä. Kukin tosin pankoot niin kuin haluaa, pääasia että tulee mieleistä olutta. :kippis:
 
vähän sivutopikkia//

alkas olla humalat pihalla kohta keräyskunnossa eli kertokaas kuinka paljon tuota humalaa yleensä oluen tekemiseen approx. menee,
ja miten mun kannattais se säilöä? Kuivatus vai pakastaminen? tää kanta on 70-luvulta eikä itselle järkevää käyttöä ole...
 
Mielestäni tuossa on 5-6 astetta liikaa jos haluaa kuivaa, mutta mitäpä sitä väittelemään. Tuota 65-67c väliä pidetään ns. sellaisena lämpötilana johon yleensä pyritään mäskin kanssa jos haluaa ns. siltä väliltä. Kukin tosin pankoot niin kuin haluaa, pääasia että tulee mieleistä olutta. :kippis:
Ei voi kaikki tykätä kuivasta oluesta josta puuttuu runkoa. Se vaan ihmiset säikkyy sitä kun joka paikassa sama virsi ettei saa mäskää isossa lämpötilassa niin olut menee suorastaan pilalle joidenkin mielestä. Kannattaa kuunnella omia maku nystyröitä ja muiden kommentteja omista tuotoksista ja unohtaa liaallinen suoraan kopiointi muilta.
 
vähän sivutopikkia//

alkas olla humalat pihalla kohta keräyskunnossa eli kertokaas kuinka paljon tuota humalaa yleensä oluen tekemiseen approx. menee,
ja miten mun kannattais se säilöä? Kuivatus vai pakastaminen? tää kanta on 70-luvulta eikä itselle järkevää käyttöä ole...
Itsellä menee tyylistä riippuen n. 5 - 20 g/l humalaa oluisiin. Humalat säilötään kuivaamalla ja sen jälkeen säilytys vakuumipussissa pakastimessa.
 
Jos tuoretta humalaa on saatavilla, niin wet-hop -olutta tulille ja sassiin.
Siinä vain on sitä jotain vrt kuivatut.

Kaverin tekemä lager kotipihan omilla humalilla on varmaan paras kotiolut, mitä olen juonut.
Tosin, humalan intensiivisyyteen saattoi vaikuttaa kuivahumalointi kellarilämmössä vajaa pari kk ajan.... :vihellys:


Mäskäyslämpökeskusteluun.
65-69 on hyvä peruslämpö, erot loppujenlopuksi aika pieniä.
Itsellä se on aika usein 40->50, 65, 78 tai 40->50, 68, 78.

Tässäpä mainio taulukko liittyen:
table2.gif
 
@Kojashi Alottelen aina mäskäyksen 40-43 asteessa. Siitä sitten nostamaan haluttuun lukemiin mutta nyt meni pieleen kun oli väärä siiviläpussi käytössä joka meni nopeasti tukkoon ja pumppua en käyttänyt lämmön tasaukseen. Nuo uudet pussit jota käytän päästää enemmän virtausta läpi. Taisin myös oivaltaa tässä juuri uuden valepohjan itelle. Jos idea toimii pistän huomenna raporttia.
 
Uskoisin tämän kestävän :) IKEAn 8€ lävikkö muovattu uuteen muotoon. Tohon tulee vielä siiviläpussi ja pumppu ottaa pohjasta vierteen ja vierre takaisin silikoniputkea pitkin pinnalle.

 
Tekeekös tällaisella setillä mitään, mikäli haluaa harrastuksen aloittaa?
Starttipaketti - Brewferm SUPERIOR starter kit base | Brewcat

Mitäs tuon lisäksi kaivataan? Kegi joka olisi varmaan parempi puljailla kuin pullojen kanssa, tilaa kiinteistöstä löytyy vähän isompaankin harrastamiseen. Budjetointi sitten erikseen.
Mihin tarviit korkittajaa jos et aijo pullottaa? Tosiaan on niitä patenttipullojakin! Aivan toisenlaista pulottaminen. Suosittelen hommaaman keittokattilan missä on paikka venttiilille ja 1/2" kierteellä. Niin saat melkein minkä vaan kiinni. Ite käyttelen elintarviketurvallisia Kiinan pumppuja. Oli se pumppu mikä tahansa (kunhan turvallinen) niin tärkeä että vierteesi pysyy oikean lämpöisenä.
 
Mitähän tuo mallasmylly tekee uuteoluiden startteri paketissa :D
Jos sitä innostuukin mutta sitten kun innostuu niin joutuu ostaa isomman. Turha jos sitä ei innostukkaan niin menee rahaa vaan. Vois vaan ostaa erikseen noi.

Omat suositukset:
Speidel 30L käymistynnyri + vesilukko ja hana
Star San puhdistusaine
Patenttikorkkipulloja + korkit
Mittalasi + ominaispainomittari
27L keittokattila lämmityksellä tai ilman jossa sitten se reikä 1/2" kierteellä + pumppu. Lisätään vielä ettei 27L kattila riitä jos teet vahvoja oluita ja täysiä määriä. Joutuu mäskää kaksi kertaa.
Lämpömittari
Sopivaa silikoniletkua
Mäskäyspussi
Jätti teepalloja (humalaa varten eri vaiheissa)
Jokin perus 30L käymisastia + hana lapoamisen helpotamiseksi tai sitten toinen speidel käymisastia mutta perus käymisastia on monikäyttöisempi.
Auto lappo
hiivat, humalat ja rouhitut maltaat

Veikkaan hinta-arvioksi 450€. Sitten kun välineet on hankittu seuraava pano maksaa 1-1,5€ litra valmistaa :) Jos miettii et ite juon aika pitkälti >6€/L maksavia oluita niin säästöä tulee ja makukin parempaa kuin perus kaljat. Tosiaan ei ne pienten panimoidenkaan oluet aina kovin maarittelevia ole.
 
@miiksu Tuota FastFermentiä katselin ja vaikuttaa oikein kätevältä vähentäen turhan lapoamisen astiasta toiseen. Hintaa toki enemmän, mutta helppoudessaan taitaa olla aika ylivertainen.
Kun puhuit tuosta vierteen lämpötilasta.

Keittokattilaan pumppu sen vuoksi että siirto kattilasta käymisastiaan on helpompi?
 
@miiksu Tuota FastFermentiä katselin ja vaikuttaa oikein kätevältä vähentäen turhan lapoamisen astiasta toiseen. Hintaa toki enemmän, mutta helppoudessaan taitaa olla aika ylivertainen.
Kun puhuit tuosta vierteen lämpötilasta.

Keittokattilaan pumppu sen vuoksi että siirto kattilasta käymisastiaan on helpompi?
Pumppu nopeuttaa siirtoa mutta pääpointti on ettei mäski pala pohjaan ja tasaa lämmön. Tiedät 0,5-1°C tarkkuudella lämpötilan. Jos mittari pitää paikkansa. Muuten ne asteet voi heittää >5°C.
 
Pumppu nopeuttaa siirtoa mutta pääpointti on ettei mäski pala pohjaan ja tasaa lämmön. Tiedät 0,5-1°C tarkkuudella lämpötilan. Jos mittari pitää paikkansa. Muuten ne asteet voi heittää >5°C.

Aivan eli pumpulla laitetaan vierre kiertämään mäskäyksen ajan eikä tarvitse kauhan kanssa sekoitella ja vahtia.
 
Aivan eli pumpulla laitetaan vierre kiertämään mäskäyksen ajan eikä tarvitse kauhan kanssa sekoitella ja vahtia.
Vahtia kannattaa aina vähän väliä että vesi kiertää ja siivilä/mäskäyspussi ole tukossa. Tosiaan valehpohjaksi jotain ettei pussi ole kosketuksissa pohjaan ja imeydy pumppuun. Tehokas pumppu että ongelmia tulee jos vesi ei kierrä :)

Tein tässä pientä listaa mitä kannattaa ostaa Kiinasta.

24V malli. 1/2 bsp.
DC 12V/24V 5M 3M Solar Hot Water Brushless Motor Circulation Pump Food Grade New

Jos on tarvetta niin PWM säätimellä voi alentaa kierroksia.
10A DC Switch 12V 24V 36V Motor Driver Speed Pulse Width PWM Control Controller | eBay

24V 2A virtalähde
AC110 220V Power Supply Adapter Transformer LED Strip 2A 3A 5A 8A DC 5V 12V 24V | eBay

Loppu 20x3mm 3 Pcs x Silicone Rubber O-Ring For LED Flashlight ( Φ6 - 50 x 2mm ) | eBay

O-renkaita kaksi 20x3mm
METRIC SILICONE 70 RUBBER O-RINGS, 3MM CROSS SECTION - 3MM ID TO 25MM ID

12x16(+2)mm 2 metriä varmuudeksi pumpulle ja 10x12(+1)mm letkua lapoamiseen/tyhjentämiseen.
Silicone Vacuum Food Grade Translucent Rubber Tube Beer Water Air Pump Hose Pipe

Kolme palloa tai niin paljon kuin itse tarvitsee. Löytyy myös vaihtoehtoisia putkiloitakin ebaysta.
Extra Large Stainless Steel Twist Lock Mesh Tea Ball Tea Infuser & Hook Chain LW | eBay

Kaksi näitä
Car Tester Temperature Thermometer 1m Probe Temp Sensor Digital LCD | eBay

12mm 90 kulmaliitin 1/2 bsp (kattilan sisäpuolelle). Kannattaa varmistaa että kattilaasi saa tämmösen sisäpuolelle että pumppu ottaa vierteen ihan pohjasta saakka.
LOT 2 Hose Barb I/D 6-16mm x BSP Male ELbow Brass coupler Connector fitting | eBay

Yksi näitä
Brass Barb Fitting 12mm Hose x 1/2'' NPT Water Air Fuel Connector Coupler

Naaraita yksi satsi
5X DC 12V Power Supply Plug Adapter Connector for 5050 3528 LED Strip Light CCTV | eBay

Meinas unohtua jousi puristimet, 15-17mm riippuen letkuista
10Pcs 16mm Spring Clip Fuel Line Hose Water Pipe Air Tube Clamps Fastener | eBay
 
Viimeksi muokattu:
Nyt lisänny kuivahumalointiin 30 grammaa simcoeata. "Lapottu" kerran. Noin 26L oli alkuperäinen tilavuus, nyt noin 24L. Kylmässä odottelemassa samalla hiivan ja muun töhnän painautumista pohjaan ennen pullotusta. Voimakasta seljankukkaa tuoksussa, mustapippuria, lakritsia, suklaata, kahvia. Maussakin seljankukkaa, lakritsia, mustapippuria, suklaata ja kahvia. Jotain hdelmäisyyttäkin vielä siellä on. Puutakin löytyy aromiksi hieman. Täytyy vielä tehdä muutoksia humaliin että saa sitä havuisuutta enemmän. Tästä tulee ihan onnistunut vaikka nyt sokerit jäikin liian korkeaksi.
 
Nyt lisänny kuivahumalointiin 30 grammaa simcoeata. "Lapottu" kerran. Noin 26L oli alkuperäinen tilavuus, nyt noin 24L. Kylmässä odottelemassa samalla hiivan ja muun töhnän painautumista pohjaan ennen pullotusta. Voimakasta seljankukkaa tuoksussa, mustapippuria, lakritsia, suklaata, kahvia. Maussakin seljankukkaa, lakritsia, mustapippuria, suklaata ja kahvia. Jotain hdelmäisyyttäkin vielä siellä on. Puutakin löytyy aromiksi hieman. Täytyy vielä tehdä muutoksia humaliin että saa sitä havuisuutta enemmän. Tästä tulee ihan onnistunut vaikka nyt sokerit jäikin liian korkeaksi.

CTZ on aika hyvä valinta jos havuisuutta haluaa. Ainakin omien kokemusten mukaan columbuksella makumaailma oli suorastaan pihkainen.
 
CTZ on aika hyvä valinta jos havuisuutta haluaa. Ainakin omien kokemusten mukaan columbuksella makumaailma oli suorastaan pihkainen.
Sterlingiltä löytyy samaa pihkaa mutta hennommin. Enemmän sitruksisempaa suuntaan muistaakseni. Tosiaan tuo käyttämäni sterling oli menettänyt jo teränsä. Samoten vanguard menettänyt parhaat puolensa. Vanguard on puinen. Oikein puhdas ja hyvä. Kuivahuimalointiin yleinsä käyttänyt mutta nyt päätin kokeilla keiton lopussa. >3g/L kuivahumalointiin vanguaradia. Täytyy kokeilla tuota CTZ kompoa kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Osaako joku varmuudella sanoa kun tuo portteri jäi sinne 6,5% tuntumaan jossa nyt on 2,5% liikaa sokereita, eli viisin kertaisesti enemmän kuin pullotukseen tarvitaan. Jos se hiiva nyt käyttäää ajan kanssa hitaastit niitä sokereita pois niin räjähtääkö pullot vaikka puolen vuoden päästä? Kunpa tietäs paljonko sitä CO2:ta pääsee karkuun kumitiivisteen kautta. Tarkistan vielä ominaispainon huomenna ennen pullotusta. Niin lopullisen arvion saa.

Edit. Ominaispainomittari näytti 1,026. Ei uskalla lisätä sokeria pullotukseen. Kokeillaan jälkikäynnillä tulevaa hiilihapotusta. Pientä aktiivisuutta oli vielä havaittavissa. Todella, todella hitaasti se käyttää niitä mutta jos nyt annan olla useamman kuukauden niin aika varmasti olisi posahtanut tai voi kai vieläkin posahtaa pullot kun jälkimäymiseen tarvitaan vain 1,002-1,004 ominaispainon verran sokereita. 21,5L pullotin patenttipulloja. Kalliiks ja sotkuseksi tulee jos ei kestä. Osa belgialaisista oluista tehdään juuri näin. Mutta ei ollu nyt tarkoitus ja vaikeaksi menee laskea paljonko se hiiva kykenee vielä käyttämään sokereista.
 
Viimeksi muokattu:
Omia kokoja: Itselläni on 33L kattila jolla saan maksimissaan keitettyä noin 28-29L vierremäärän ilman ongelmia. Yleensä 60-90min keiton jälkeen vierrettä on about 22-25litraa jäljellä joka on myös aikalailla maksimi tuollaiseen 30L käymisastiaan ettei turpoa kannen alta hiivat.
 
Viimeksi muokattu:
Omia kokoja: Itselläni on 33L kattila jolla saan maksimissaan keitettyä noin 28-29L vierremäärän ilman ongelmia. Yleensä 60-90min keiton jälkeen vierrettä on about 22-25litraa jäljellä joka on myös aikalailla maksimi tuollaiseen 30L käymisastiaan ettei turpoa kannen alta hiivat.
Ite tehny Speidelin 30L tynnyrissä noin 26L. Ehdoton maksimi. 32 cm kohdilla. Hmm pitäs ite kyllä hommaa isompi keittokattila.
 
Tulipa tässä Mieleen että olisikohan sittenkin parempi satsata kattilaan (esimerkiksi tuo Klarstein), kuin käymisastiaan (FastFerment). Käymisastiana voisikin sitten käyttää vaikkapa noita perus astioita (esim. MELKKO Käymisastia 30 l )
 
Tulipa tässä Mieleen että olisikohan sittenkin parempi satsata kattilaan (esimerkiksi tuo Klarstein), kuin käymisastiaan (FastFerment). Käymisastiana voisikin sitten käyttää vaikkapa noita perus astioita (esim. MELKKO Käymisastia 30 l )
Itse en pidä noita käymisastioina enää kun vuotivat. Kaikkeen muuhun kylläkin. Suosittelen panostamaan speideliin.
 
Itse en pidä noita käymisastioina enää kun vuotivat. Kaikkeen muuhun kylläkin. Suosittelen panostamaan speideliin.

Speideliä itse asiassa katsonkin tässä. Olikohan näin että tuohon secondaryyn ei kannata panostaa turhaan joka lienee fastfermentin tärkein ominaisuus mikäli ei meinaa litkuja unohtaa käymisastiaan pidemmäksi aikaa?
 
Itse en pidä noita käymisastioina enää kun vuotivat.
Pientä hajuhaittaa lukuunottamatta eipä sillä ole väliä jos kansi vähän vuotaa.

Speideliä itse asiassa katsonkin tässä. Olikohan näin että tuohon secondaryyn ei kannata panostaa turhaan joka lienee fastfermentin tärkein ominaisuus mikäli ei meinaa litkuja unohtaa käymisastiaan pidemmäksi aikaa?
Onhan se noin, toki erillinen pullotusastia on kätevä olla olemassa jota voi sitten tarvittaessa käyttää myös secondarynä. Toistaalta taas pidempään kypsytykseen lasinen tai metallinen olisi käytännössä pakollinen ja noissa sitten taas kelpoisuus pullottamiseen on jokseenkin hanallista muovisankoa huonompi.
 
Onhan se noin, toki erillinen pullotusastia on kätevä olla olemassa jota voi sitten tarvittaessa käyttää myös secondarynä. Toistaalta taas pidempään kypsytykseen lasinen tai metallinen olisi käytännössä pakollinen ja noissa sitten taas kelpoisuus pullottamiseen on jokseenkin hanallista muovisankoa huonompi.

Mietin että secondaryn sijaan voisikin erityisesti talvella unohtaa tuon ja keskittyä cold crashaukseen oluen kirkastamiseksi. Autotallissa lämpötilat vielä putoaa automaattisesti 5 asteen tuntumaan vaikka ulkona pakkasta olisikin. Talven pidentyessä nollaankin päästään.
 
Laitoin ensimmäisen Pilsnerin tulille. Pulputtaa kellarissa komeesti, lämpöjen ollessa 10c tienoolla.

Missä vaiheessa tuo kannattaa oottaa parin päivän diasetyylitaukoon tuolta kellarista?
 
Pikalagerohje (You are being redirected...) sanoo että sitten kun vähintään puolet arvioidusta käymisasteesta on saavutettu. Itse annan olla kunnes käyminen hidastuu reilusti, reilun viikon-puolentoista kohdilla riippuen käymislämpötilasta ja OG:stä sekä hiivan nopeudesta startissa ja käymisessä.
 
Viimeksi muokattu:
Kenelläkään kokemusta tästä: Riittääköhän muuten yleiskoneessa oleva lihamylly mallasmyllyksi vai onko tulos liian epätasaista? Ihan perus Kenwoodin yleiskone siis kyseessä.
 
Kenelläkään kokemusta tästä: Riittääköhän muuten yleiskoneessa oleva lihamylly mallasmyllyksi vai onko tulos liian epätasaista? Ihan perus Kenwoodin yleiskone siis kyseessä.
En usko että käy kun puristaa siivilöiden läpi lihat. Esim kahvimylly toimisi mutta liian pieni.

Kannattaa aloittaa ilman omaa rouhintaa kun sen mallasmyllyn voi aina ostaa myöhemmin. Eikä myöskään jää käyttämättömiä maltaita pyörimään jalkoihin. Sitten kun tietää mitä maltaita käyttää eniten ja kuinka paljon niin kannattaa hommaa mylly.
 
Viimeksi muokattu:
En usko että käy kun puristaa siivilöiden läpi lihat. Esim kahvimylly toimisi mutta liian pieni.

Kannattaa aloittaa ilman omaa rouhintaa kun sen mallasmyllyn voi aina ostaa myöhemmin. Eikä myöskään jää käyttämättömiä maltaita pyörimään jalkoihin. Sitten kun tietää mitä maltaita käyttää eniten ja kuinka paljon niin kannattaa hommaa mylly.

Tulikin tehtyä niin että tilasin rouhittuna. Tulee kuitenkin varmasti käytettyä 3kk sisällä nuo maltaat.
Sittenpä vielä viimeinen kysymys, joka liittyykin näihin yeast washing kuvioihin ja hiivan uudelleen käyttöön: Mistään ei meinaa löytyä minkälaisella määrällä pitäisi lähteä uudelleen käytettävän hiivan osalta vaikka aiemmilla sivuilla sanotaankin että ylihiivauksen riski on aika pieni vrt. alihiivaus. Kokemuksia tästä?
 
Tulikin tehtyä niin että tilasin rouhittuna. Tulee kuitenkin varmasti käytettyä 3kk sisällä nuo maltaat.
Sittenpä vielä viimeinen kysymys, joka liittyykin näihin yeast washing kuvioihin ja hiivan uudelleen käyttöön: Mistään ei meinaa löytyä minkälaisella määrällä pitäisi lähteä uudelleen käytettävän hiivan osalta vaikka aiemmilla sivuilla sanotaankin että ylihiivauksen riski on aika pieni vrt. alihiivaus. Kokemuksia tästä?
Ite oon kerännyt kerran nyt hiivan ja käyttänyt kertaalleen uudestaan. Lähti samantien käymään yhdellä 0,5L purkilla. Tais olla vähän liikaa 26L satsille. Tuskin tarvitsee noin paljoa. Sanoisin että riittää sellaset 200 ml lasipurkit ihan hyvin. En pessyt hiivaani. Keräsin vaan elävät hiivasolut niin hyvin kun sain. Vedin purkit täyteen ja sitten ennen käyttöönottoa kaadoin kirkkaan oluen pois eli sen ylimääräisen nesteen.
 
PINTA - Offerta Ss Fermenter 7 GAL e accessori

Jos joku on harkinnut ~30l conical-käymispöntön ostoa, niin tässä on pro-laitetta aika "halvalla."
Tilaisin heti jos olisi suhteessa yhtä hyvä tarjous 17g/64l versiosta.

Allekirjoittanut muuten itse neuvotteli kys. kaupan aloittamaan toimitukset Suomeen. :cigar2:
Miten tuollaista jäähdyttäis kerrostaloasunnossa? Varmaan pitäis ostaa iso jenkkikaappi... Ei pahan hintainen.
 
Osaako joku varmuudella sanoa kun tuo portteri jäi sinne 6,5% tuntumaan jossa nyt on 2,5% liikaa sokereita, eli viisin kertaisesti enemmän kuin pullotukseen tarvitaan. Jos se hiiva nyt käyttäää ajan kanssa hitaastit niitä sokereita pois niin räjähtääkö pullot vaikka puolen vuoden päästä? Kunpa tietäs paljonko sitä CO2:ta pääsee karkuun kumitiivisteen kautta. Tarkistan vielä ominaispainon huomenna ennen pullotusta. Niin lopullisen arvion saa.

Edit. Ominaispainomittari näytti 1,026. Ei uskalla lisätä sokeria pullotukseen. Kokeillaan jälkikäynnillä tulevaa hiilihapotusta. Pientä aktiivisuutta oli vielä havaittavissa. Todella, todella hitaasti se käyttää niitä mutta jos nyt annan olla useamman kuukauden niin aika varmasti olisi posahtanut tai voi kai vieläkin posahtaa pullot kun jälkimäymiseen tarvitaan vain 1,002-1,004 ominaispainon verran sokereita. 21,5L pullotin patenttipulloja. Kalliiks ja sotkuseksi tulee jos ei kestä. Osa belgialaisista oluista tehdään juuri näin. Mutta ei ollu nyt tarkoitus ja vaikeaksi menee laskea paljonko se hiiva kykenee vielä käyttämään sokereista.
Vähän epäilyttää nyt taas käykö tarpeeksi kuivaksi että tulee hiilihappoja. Todella minimaalisesti happoja viiden kypsyttely päivän jälkeen. Tuoksussa kuitenkin lakritsia, suklaata, kahvia, seljankukkaa, litsiä, havuisuutta, makeutta ja maltaisuutta. Maussa katkeraa, lakritsia, kirpeyttä, suklaata, kahvia, havuisuutta, hedelmää (litsiä), siirappia. Sormet ristiin että ajan kanssa tästä tulee onnistunutta :) Mutta profiili on jo sellainen josta voi olla tyytyväinen. Muistuttaa mielestäni CCCCC IPA:a ihan alussa. Portterina vain. Tosin makeuttakin paljon enemmän. Nykyään viiden Ceen ipa on huono. Eikä muistuta ollenkaan sitä mitä oli kun tuli myyntiin.

Ja toki maanläheinen. Ehkä turpeinen.
 
Viimeksi muokattu:
@miiksu Sulla on aika kattava toi maku/hajupaletti. Itse varmaan noin 2-3 erilaista hajua ja makua pystyn erottamaan.
 
@miiksu Sulla on aika kattava toi maku/hajupaletti. Itse varmaan noin 2-3 erilaista hajua ja makua pystyn erottamaan.
Kiitos. :) Mä luulin että se on ihan perus. Hyvästä oluesta tulevat hajut on jotain niin taivaallista, toki ne mautkin. Tosiaan kaikkea en löydä.

Edit. Teen sitten tarkemman analyysin myöhemmin ja myös maltaista paremmin. Nyt oli vaan sellainen pohjustus että onko onistunutta vai ei.
 
Viimeksi muokattu:
Miten tuollaista jäähdyttäis kerrostaloasunnossa? Varmaan pitäis ostaa iso jenkkikaappi... Ei pahan hintainen.

Tarvitsee sen täyskorkean jääkaappi/pakastimen, jossa lämpötilaohjaus.
Tuo on kieltämättä minus.
Kaikki muu onkin sitten bonusta.
 
Minkälainen tarjonta olis noiden valmiiden ohjausboxien suhteen, eli siis ohjauslaatikko vastukselle / vastuksille?

Jos vaikka pistäis ikuisuusprojektin taas telakalta etiäpäin ja pientä iloa talven rientoihin.

Järki loppui täysin tuon sähköpuolen kanssa.
 
Minkälainen tarjonta olis noiden valmiiden ohjausboxien suhteen, eli siis ohjauslaatikko vastukselle / vastuksille?

Jos vaikka pistäis ikuisuusprojektin taas telakalta etiäpäin ja pientä iloa talven rientoihin.

Järki loppui täysin tuon sähköpuolen kanssa.

Siinä käyttövalmis tuote jos ei STC:n johdottelu nappaa: Mangrove Jack's Dual Temperature Controller

Jaa ne olikin loppu, no ehkä saman saa jostain muustakin kaupasta tilattua. Panimonurkkakin varmaan hommaa noita ennen pitkää lisää.
 
Pitää nyt varmaan itelleki hommata tuollainen varmuudeksi. On jo pistokkeeton malli. Kuitenkin vielä tarjouksessa :)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 396
Viestejä
4 489 757
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom