1. Tervetuloa uudelle suomalaiselle tietotekniikkafoorumille. Foorumia kehitetään edelleen, joten pyydämme raportoimaan mahdollisista ongelmista ja kehitysehdotuksista palauteketjuun.

    Foorumin ominaisuuksia: SSL-suojaus, Tapatalk-tuki, avatarit, kauppiaspalaute, vaalea/tumma teema, liitetiedostot, kirjanmerkit viesteihin, chat jne. Löydät foorumin myös lyhytosoitteilla: techbbs.fi & iobbs.fi

    Poista ilmoitus

Oluen paneminen itse

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Strutter, 04.11.2016.

  1. Teemuki

    Teemuki

    Viestejä:
    14
    Rekisteröitynyt:
    07.01.2017
    Nyt on maisteltu kuun alussa pullotettua "IPAa". Maku vaihtelee runsaasti oluen lämpötilan mukaan, mutta jääkaappikylmänä varsin maukasta. Erittäin vahvat katkerot, mutta yön yli jäähdyttämisen takia (?) on humalan armoit jääneet hyvin vaisuiksi. Väri on hyvin voimakkaan punainen, pöydällä ollessa lasillinen näyttää rusehtavalta. Caramallasta tuli näin aloittelijana laitettua, mutta tuon jätän pois tulevista panoista. Tässä panossa keskityin noihin katkeroiden testaamiseen ja oluen kirkkaaksi saamiseen. Irish Moshia laitoin paketin kyljessä olevan ohjeen mukaisesti. Pakko kyllä sanoa, että olen erittäin yllättynyt miten hyvää olutta sain aikaan.

    Seuraavaan panoon sitten käytetään eri maltaita, samat humalat mutta jäähdytetään vierre mahdollisimman nopeasti keiton jälkeen. Plus mäskätessä koitetaan saada kaikki vierre talteen.

    [​IMG] [​IMG]
    :kippis:
     
    Suikalemarmelaadi ja sambba tykkäävät tästä.
  2. yrde

    yrde

    Viestejä:
    8
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Hieman vastatuulessa tuo siman käyminen. Hitaasti alkoi käymään ja vaisua käymistä muutaman päivän. Ajattelin syyksi alhaista ominaispainoa 1.036. Viikko hiivauksesta ja tikku näyttää 1.020:facepalm: Ravistelin pönttöä, josko alkais käydä vielä. Olis varmaan kannattanut pullahiivalla tehä. Maku oli makea ja hunajainen:hungry:
     
  3. Teemuki

    Teemuki

    Viestejä:
    14
    Rekisteröitynyt:
    07.01.2017
    @yrde minulla aivan sama juttu. Puolitoista viikkoa käynyt ja ominaispaino 1.025 -> 1.012. Aluksi kävi reippaasti, sitten hiipui ja ajattelin pullotusta vajaan viikon käymisen jälkeen, mutta sitten alkoi käymään taas. Nyt kuitenkin pulloissa makeaa hunajaista ja sitruksista juomaa. Jospa se nyt ei kävis kovin voimakkaasti enää ja pysyisi pullot ehjinä. Vetelin naamaan jo maistiaispullon.
     
  4. yrde

    yrde

    Viestejä:
    8
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Tuntuu taas pulputtelevan mukavasti. Pitää antaa tämä viikko vielä käydä ja lyödä sitten pulloon.
     
  5. Kojashi

    Kojashi

    Viestejä:
    72
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Kai kuivahumaloit reilusti? Siitä se IPA ne arominsa saa pääasiassa.

    Itse tässä maistelen uuden kattilan testipatchiä, johon en edes muista mitä lie touhutessa heitin mukaan....

    Laitoin juurikin eräälle panimolle palautetta heidän oluestaan, joka oli aivan hirveää sameaa hiivalitkua.
    Suodattamattomuuteen vetosivat. Ei kuulema vikaa, vaikka omat kokemukset on normaalisti aivan erilaista kys oluesta.
    Irtopartikkelit ja sameus on (imo) merkki vain paskasta prosessista (pl. tietyt tyylit).

    Tässä 18pv keitosta lasiin ja kirkkaudessa ei mielestäni valittamista. (Panimoilla suunnilleen 2-3vk keitosta pll/tlk käsittääkseni)
    Käytännössä jokaisesta normioluesta tulee siinä ajassa kirkasta, jos tietää mitä tekee.


    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 21.04.2017
  6. KoessiKenguru

    KoessiKenguru

    Viestejä:
    76
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Tyylien runsaus on lyönyt hankaluuksia seuraavan oluen reseptinluomiselle, ei meinaa millään keksiä mitä sitä haluaisi seuraavaksi kokeilla. Joku rehti IPA voisi olla kyllä hyvä, APAa ja Imperial Stoutia on tullut tehtyä tähän mennessä. Mukavaa puuhaahan tämä kyllä on kunhan välineet on kunnossa.
     
  7. Teemuki

    Teemuki

    Viestejä:
    14
    Rekisteröitynyt:
    07.01.2017
    Oli tarkoitus kuivahumaloida, mutta jäi tekemättä syystä jota en nyt muista. Kaljanhimo? Seuraavaan erään kuivahumalointia. Mitä humalaa mestarit suosittelevat kuivahumalointiin?
     
  8. ossid

    ossid

    Viestejä:
    43
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Amarillo+Simcoe.

    Mikäs panimo oli kyseessä? :think:

    Joillakin suomalaisilla pienpanimoilla tuntuu kyllä olevan homma jotenkin totaalisen hakusessa. Moni vetoaa suodattamattomuuteen, mikä on kyllä vain paska tekosyy.

    Ulkonäkö nyt oluessa ei välttämättä niin haittaa jos maku on ok, mutta yleensä niistä sameista löytyy myöskin se tunnistettava "talon maku" samalla.

    Esimerkkinä vaikka tämä itse tekemä American wheat ale, jossa maltaista 40% oli vehnää. Kyllä siitä oluesta saa suhteellisen kirkasta, jos vain löytyy halua.

    [​IMG]
     
  9. Kojashi

    Kojashi

    Viestejä:
    72
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Laitila ja olut maitokauppa (tölkki) Mississippi.
    Toki aina ollut hieman samea, mutta nyt mukana oli isorakeista muhjua aivan tolkuttomasti.

    Laitilalla tosin tuo "talonmaku" varsinkin on esillä muutenkin....


    Itse olen yleensä sen verran perfektionisti, että täytyy olla kirkasta, jos se on tyylille ominaista.
     
    Viimeksi muokattu: 22.04.2017 klo 19:36
  10. Jyrchi

    Jyrchi

    Viestejä:
    85
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Villi huhu kertoo, että talon mausta olisi pitänyt päästä taannoin eroon laitteistomuutoksilla panimolla. En ole kerinnyt toteamaan, mutta moni tuttu todennut.

     
  11. sambba

    sambba Paneva hedonisti Make ATK Great Again

    Viestejä:
    84
    Rekisteröitynyt:
    29.10.2016
    Hoplaa... ensi viikolla reissu Kaliforniaan ja piti tietty tilata officelle valmiiksi paketti odottamaan. 8 paunaa (3.63kg) humalia tulossa, eli 2x tämmönen IPA superstar pack:

    Variety Pack - IPA Superstar Pack 3 (Pounders)

    Onkos mestareilla jotain hyvää komboa suositella? Itselle varsinkin tuo Azacca on ihan vieras.


    EDIT: Linkki oli muuttunut, niin päivitetään toimivaan
     
    Viimeksi muokattu: 25.04.2017 klo 14:04
  12. miiksu

    miiksu

    Viestejä:
    305
    Rekisteröitynyt:
    11.02.2017
    Mosaic toimii hyvin singlenä. Katkeroksi, aromiksi (keiton lopussa) ja kuivahumaloinniksi. Löytyy hentoa ruusua, kukkaa ja trooppista hedelmää. Kirsikan kanssa voisi toimia.

    Edit. Centennialista en ole ihan varma kun oli neljää muutakin humalaa mukana mutta taisi olla sitruksinen, kukkainen, aika mieto aromi. Citra taas greippinen, litsinen, sitruksinen. Centennial aika perus. Citra vähän räikeempi muttei jokaseen olueeseen sovi. Tuosta Azaccasta ei ole kokemusta. Ite teen myös haju profiloinnin ja maistelun ennen käyttöä. Tietää miten stydi käpy kyseessä :) Ehkä pystyy päättelee makuprofiilin onko miten terävä, päällimmäiset aromit ja alfahapot (onko niitä edes).
     
    Viimeksi muokattu: 25.04.2017 klo 21:46
    sambba tykkää tästä.