Oluen paneminen itse

Hyviä huomioita @Kojashi. Joo FastFermentin saa toki seinällekin ja sitä varten tuli kiinnikkeet mukana. Olin ajatellut ensin väsätä telineen itse, mutta otin kuitenkin valmiin. Oli ajatuksena jossain kohtaa tilata vielä toinenkin FastFerment, joten sillä perustelin itselleni tuon telineen ostoa.
 
Saiskos panimomestareilta pummittua hyväksi todettuja olutreseptejä?
Kaikki apu otetaan ilolla vastaan.

Nyt olen muutamaan kertaan yrittänyt Smörre-tyyppistä Ruis-IPAa ja en oikein saa hommaa rokkaamaan. Varsinkin tähän jos jeesiä saisi, niin hattua nostan.
 
Saiskos panimomestareilta pummittua hyväksi todettuja olutreseptejä?
Kaikki apu otetaan ilolla vastaan.

Nyt olen muutamaan kertaan yrittänyt Smörre-tyyppistä Ruis-IPAa ja en oikein saa hommaa rokkaamaan. Varsinkin tähän jos jeesiä saisi, niin hattua nostan.


Minkäslaisella reseptillä noi aiemmat yritelmät ovat olleet ja minkälaista "vikaa" niissä on ollut?
 
Viimeisin oli:

23L
Mäski 60min, 67C/50min, 75C/10min.
Pale ale 4,5Kg
Ruis mallas 1,3Kg
Karamellimalla 0,2kg
Black malt 0,1Kg

Keitto 60min.
Columbus 20g, 60min
Chinook 20g, 25min
Amarillo 20g, 1min
Centennial 20g, 1min

Jälkihumalointi sekundäärissä 4pv
Amarillo 20g
Centennial 20g

Og 1,056 -> Fg 1,011

Ongelmana tuo aromihumaloiden maistumattomuus ja resepti ei kyllä vielä Smörreltä vaikuta.
 
Viimeisin oli:

23L
Mäski 60min, 67C/50min, 75C/10min.
Pale ale 4,5Kg
Ruis mallas 1,3Kg
Karamellimalla 0,2kg
Black malt 0,1Kg

Keitto 60min.
Columbus 20g, 60min
Chinook 20g, 25min
Amarillo 20g, 1min
Centennial 20g, 1min

Jälkihumalointi sekundäärissä 4pv
Amarillo 20g
Centennial 20g

Og 1,056 -> Fg 1,011

Ongelmana tuo aromihumaloiden maistumattomuus ja resepti ei kyllä vielä Smörreltä vaikuta.

Miten käytännössä liotat noita 1min humalia?
Smörrestä itsellä ei muuten hajua ole, kun olut ei nopeaa pyrähdystä Plevnasssa viimevuonna lukuunottamatta tuttu.
Yleisenä ohjeena itse vähintään kaksinkertaistaisin nuo viimeiset lisäykset.

Flameout hops, eli 0min ne yleensä itse heitän -> jäähdytys nopeasti <80*C, jolloin IBUt ei enää juuri kasva, mutta aromia ja makua irtoaa.
Sitten siinä whirlpoolia ja liotusta 15-20min -> loppujäähdytys ja pönttöön.

Saatan laittaa monesti 20l erään 0min suurimmillaan jopa 200g humalaa, keskimäärin ~100g.
Katkerohumalaa en nykyään juuri edes käytä, vaan kaikki humalat <30min. Burstaamalla niin paljon pellettiä, että IBU:t nousee halutuksi.
Siihen päälle kuivahumalaa 100-300g.
Kyllä löytyy aromia. ;)
 
1min humalat.
Eli 1 min ennen keiton lopettamista ja anna ne olla pöntössä kunnes saan vierteen kylmäksi ja lasken pumpulla ne käymispyttyyn.
Nuo kerkeävät olemaan sen 10min liemessä. Näin olen tehnyt ja ei oikein skulaa.

Otanpa vinkistä kiinni ja koitan jatkossa näillä ohjeilla. Kiitoksia.

Onko heittää mitään humalarespetiä, eli toimivia lajikkeita ja määriä tuollaiselle keitokselle?
 
Ruismaltaan kanssa pitänee olla hieman varovaisempi, kun se ei mäskäydy ihan samalla tapaa mitä ohramallas.

Kannattaa ladata Brewdogin diy dogit, ja ottaa sieltä vaikutteita. Itselle ainakin tuli mieli->puhallettu olo kun luin niitä ja totesin sen määrän miten helvetisti sitä kuivahumalaa varsinkin tulee.

Sen jälkeen on jokainen olut ollut parempaa.

Lisäksi veden kemiaa kannattaa pohtia. Parin gramman kipsin lisäyksellä saa mielestäni vähän enemmän potkua humalointiin.
 
Ruismaltaan kanssa pitänee olla hieman varovaisempi, kun se ei mäskäydy ihan samalla tapaa mitä ohramallas.

Kannattaa ladata Brewdogin diy dogit, ja ottaa sieltä vaikutteita. Itselle ainakin tuli mieli->puhallettu olo kun luin niitä ja totesin sen määrän miten helvetisti sitä kuivahumalaa varsinkin tulee.

Sen jälkeen on jokainen olut ollut parempaa.

Lisäksi veden kemiaa kannattaa pohtia. Parin gramman kipsin lisäyksellä saa mielestäni vähän enemmän potkua humalointiin.

Todellakin kannattaa tutkia DIY Dogia. Itselläkin humalamäärät ovat kasvaneet aika riemukkaasti siihen perehdyttyä.
Kustannus/per erä nousee, mutta kannattaa.

DIY Dogin #150, Alpha Pop Rye IPA, onnistui itseltä erinomaisesti. Ei täysi kopio, vaikka lähellä olikin.
Tosin muokkasin mallaspohjaa hieman ja itseasiassa lisäsin kuivahumalaakin... :vihellys:
Lisäsin 250g neljän viljan hiutaleita runkoa parantamaan. Myös Viennaa oli hitusen Pale ale -maltaan kaverina.
Keittohumalien ajoitukset olivat 30/15/0+whirlpool.

#2 Punk IPA on tulevaisuuden kandidaatti.
Yhden erän olen yrittänyt, mutta jostain syystä oluesta tuli todella hapan (en usko, että kontaminaatio) ja viemäriin.
Uusi yritys kunhan saan lisää Ahtanumia käsiini.


Vedellä on myös todellakin väliä.
Itse käytän nykyään paikallista lähdevettä, joka on suht pehmeää mutta kuitenkin koht mineraalipitoista.
Suurin ero hanaveteen toki matalampi PH. Humalat pääsevät mielestäni huomattavasti paremmin esille vs kraanavesi.


Näin muuten tärkeimmät asiat mielestäni.
- Mäskäyksessä lämpötilan hallinta.
- Käymislämmön hallinta.
- Cold Crash (liivatetta kannattaa harkita avuksi)
- Sopiva hiilihapotus(ei liikaa)

e: hygienia on listalla itsestäänselvyys.
 
Viimeksi muokattu:
Vedellä on myös todellakin väliä.
Itse käytän nykyään paikallista lähdevettä, joka on suht pehmeää mutta kuitenkin koht mineraalipitoista.
Suurin ero hanaveteen toki matalampi PH. Humalat pääsevät mielestäni huomattavasti paremmin esille vs kraanavesi.


Näin muuten tärkeimmät asiat mielestäni.
- Mäskäyksessä lämpötilan hallinta.
- Käymislämmön hallinta.
- Cold Crash (liivatetta kannattaa harkita avuksi)
- Sopiva hiilihapotus(ei liikaa)

e: hygienia on listalla itsestäänselvyys.

Ihan hyviä pointteja. Mäskäyslämmön hallinnan lisäksi kannattaa harkita joditestin tekoa, jotta selviää tärkkelyksen pilkkoutuminen. Pari kertaa joutunut mäskäämään vähän pidempään kun joditesti on indikoinut vierteessä olevan vielä tärkkelystä.

Ja joo, käymislämpötilalla on dramaattinen merkitys makuun. Liian korkea lämpötila voi pahimmillaan pilata oluen tai ainakin vaatia kuukausien pullokypsyttelyä makujen tasoittamiseksi.

Liivatetta on tullut käytettyä nyt useampaan kertaan cold crashin kanssa. (googleen beer experiment gelatin). Oluesta on tullut kirkasta, mutta mikä tärkeintä sellainen ylimääräinen hedelmäisyys ja "talon maku" on nyt loistanut poissaolollaan. Väittäisin, että omatekemä olut on parhaimmillaan puhtaampaa maultaan kuin eräät kaupalliset tuotteet joissa "talon maku" on selvimmin erottuva (radbrew, pyynikki).
 
Mistäs noita humaloita ja muita ainesosia kannattaa tilata? Etelässä varmaan löytyisi ihan liikkeitäkin mutta täällä idässä en ainakaan muista ikinä törmänneeni. Prismoissa yms?
 
Mistäs noita humaloita ja muita ainesosia kannattaa tilata? Etelässä varmaan löytyisi ihan liikkeitäkin mutta täällä idässä en ainakaan muista ikinä törmänneeni. Prismoissa yms?

Prismoista saa sahtimallas-säkkejä, mutta sen soveltuvuus oluen tekoon on laitteistokohtaista. Sahtimallasrouhe on usein turhan hienoksi jauhettua esim. braumaisterille.
Kyllä sillä tosin monet pussimäskääjät tekee kaiken oluen, ainoastaan pienet lisäykset karamellimallasta usein mukaan.

Muita kauppoja on Panimonurkka, lappo.fi ja Brewcat. Käytin pitkään aiemmin brewcatia, mutta niiden touhut alkoi jotenkin menemään sekavaksi, ja nyttemmin tulee tilattua porukalla lähinnä Panimonurkasta. Panimonurkan postikulut on 35 kiloon asti vakiot ~7e, joten kannattanee tilailla pidemmän ajan tarpeet kerralla.
Noista kaupoista itse suosittelisin Panimonurkkaa, meininki tuntuu olevan aika särmää ja valikoima varsin hyvä.
 
Joo tulipa tehtyä panimonurkkaan tilaus. Emännällä oli toiveissa trooppinen ipa jossa saisi olla IBU suht korkea niin katsotaan mitä syntyy :hammer:
 
Joo tulipa tehtyä panimonurkkaan tilaus. Emännällä oli toiveissa trooppinen ipa jossa saisi olla IBU suht korkea niin katsotaan mitä syntyy :hammer:

Mosaic, Citra ja Nelson Sauvin suurina loppulisäyksinä ja kuivahumalana tuovat mukavan hedelmäistä tunnelmaa.
Siihen kaveriksi vähän Simcoeta tasoittamaan, niin 5/5
 
Huomenna tosiaan testailen tätä laitosta: https://www.home-brew-hopshop.co.uk...te-stainless-steel-brewing-system-p-2772.html

Sain lainaksi eräältä taholta :kahvi:

Katsotaan mitä tulee, ohjelmassa hyvin simppeli ale, johon tuuppaan kaikki ylijäämähumalat pakastimesta. Ja ylijäämämaltaat.
Löytyy mm. Perleä runsaasti ja Mittelfruh-lehteä. Ja voisihan nuo simcoen ja amarillon jämätkin varmaan laittaa kuivahumalaksi. Katkerot nuggetilla.

Panoraporttia voi kuikuilla huomenna iltapäivästä eteenpäin r&t puolelta :think:
 
Huomenna tosiaan testailen tätä laitosta: https://www.home-brew-hopshop.co.uk...te-stainless-steel-brewing-system-p-2772.html

Sain lainaksi eräältä taholta :kahvi:

Katsotaan mitä tulee, ohjelmassa hyvin simppeli ale, johon tuuppaan kaikki ylijäämähumalat pakastimesta. Ja ylijäämämaltaat.
Löytyy mm. Perleä runsaasti ja Mittelfruh-lehteä. Ja voisihan nuo simcoen ja amarillon jämätkin varmaan laittaa kuivahumalaksi. Katkerot nuggetilla.

Panoraporttia voi kuikuilla huomenna iltapäivästä eteenpäin r&t puolelta :think:

Panoketju löytyy nyt tiedättekyllä mistä :kippis:
 

Eilen tosiaan tuli koestettua tuo laitos, seuraavassa päällimäisiä tuntemuksia:

-Työn jälki ja viimeistely on hinnan mukaista, parissa kohtaa hitusen teräviä teräsreunoja ja materiaalivahvuus on niin ohut kuin mahdollista.

-Mallaspiippu toimii ihan hyvin ja tuo ylivuotoputki toimii kuten pitääkin

-Ylivuotoputkessa tosin sellainen issue, että kun lämmitys on päällä, niin putkesta saattaa pulpahdella vierrettä enemmän tai vähemmän raivolla.

-Todennäköisesti yksilövika, mutta lämpötila-anturin lukema heitteli ajoittain kymmenisen astetta, joka taas vaikutti esim. vastusten tehoon. Keiton aikana mittari näytti välillä reilu 90 astetta, välillä taas oikein eli vähän vajaa 100. Todennäköisesti tästä johtuen kiehuminen oli myös välillä tasoa rauhallinen, väliilä rage.

-Mukana tuleva pumppu on tasoa basic, eikä mukana ole mitään klipsejä joilla voisi säätää virtaamaa. Käytin omasta takaa olevaa letkunkiristintä virtausta rajoittamaan.

-Lämmitysteho tuntuu olevan varsin ok, 25 litraa vierrettä lämpesi reilu 60 asteesta kiehumislämpöön reilu puolessa tunnissa. Nopeasti laskettuna 2500W nimellistehosta n. 2000W saatiin hyödynnettyä, eli n. 80% hyötysuhde. Varmaan paranisi hieman jos eristäisi pöntön ulkopuolelta.

Kaikenkaikkiaan ihan ok peli, valmiista vierteestä tuli tasan tarkkaan brewmaten reseptin speksin mukainen. Tein myös joditestin mäskäyksen lopussa, joka indikoi että tärkkelys oli täysin pilkkoutunut.
 
Panijoille vinkki että laposta saa tänään black fridayn merkeissä ilmaisen toimituksen matkahuollolla.
 
Eilen tosiaan tuli koestettua tuo laitos, seuraavassa päällimäisiä tuntemuksia:

-Työn jälki ja viimeistely on hinnan mukaista, parissa kohtaa hitusen teräviä teräsreunoja ja materiaalivahvuus on niin ohut kuin mahdollista.

-Mallaspiippu toimii ihan hyvin ja tuo ylivuotoputki toimii kuten pitääkin

-Ylivuotoputkessa tosin sellainen issue, että kun lämmitys on päällä, niin putkesta saattaa pulpahdella vierrettä enemmän tai vähemmän raivolla.

-Todennäköisesti yksilövika, mutta lämpötila-anturin lukema heitteli ajoittain kymmenisen astetta, joka taas vaikutti esim. vastusten tehoon. Keiton aikana mittari näytti välillä reilu 90 astetta, välillä taas oikein eli vähän vajaa 100. Todennäköisesti tästä johtuen kiehuminen oli myös välillä tasoa rauhallinen, väliilä rage.

-Mukana tuleva pumppu on tasoa basic, eikä mukana ole mitään klipsejä joilla voisi säätää virtaamaa. Käytin omasta takaa olevaa letkunkiristintä virtausta rajoittamaan.

-Lämmitysteho tuntuu olevan varsin ok, 25 litraa vierrettä lämpesi reilu 60 asteesta kiehumislämpöön reilu puolessa tunnissa. Nopeasti laskettuna 2500W nimellistehosta n. 2000W saatiin hyödynnettyä, eli n. 80% hyötysuhde. Varmaan paranisi hieman jos eristäisi pöntön ulkopuolelta.

Kaikenkaikkiaan ihan ok peli, valmiista vierteestä tuli tasan tarkkaan brewmaten reseptin speksin mukainen. Tein myös joditestin mäskäyksen lopussa, joka indikoi että tärkkelys oli täysin pilkkoutunut.
Mitä tuon lisäksi tarvitsee jos haluaa aloittaa oluiden panemisen? Käymisastian ja viileän säilytystilan / optimitapauksessa täyden lämpötilakontrollin sille?
 
Kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan harkita keg-järjestelmän rakentelua heti alkuun.
Oluesta tulee (makuasia) paljon parempaa keinotekoisesti hiilihapotettuna, koska mukana ei ole sakkapaskaa. Ei koske toki kaikkia tyylilajeja.
Onhan sitä pullokäymälläkin mahdollista tehdä erittäin puhdasta olutta, toki.

Mutta kaikki se vaiva joka pullorumbaan ja sitten pullokäymisen odotteluun menee, on todella rasittavaa. Kegitys on vain niin helppoa.

Ja onhan se nyt jokseenkin häröä napata töiden jälkeen oma olut omasta hanasta. :geek:
 
Kegitys on pyörinyt mielessä jo pidemmän aikaa, mutta vanhana vehnäsieppona olen jäänyt pulloihin jumiin.
Jos on heittää hyvää "aloitussettiä" kegitykseen, niin laita toki vinkkiä. Tiiä vaikka alet joskus kegiin päätyisi.
 
Kegitys on pyörinyt mielessä jo pidemmän aikaa, mutta vanhana vehnäsieppona olen jäänyt pulloihin jumiin.
Jos on heittää hyvää "aloitussettiä" kegitykseen, niin laita toki vinkkiä. Tiiä vaikka alet joskus kegiin päätyisi.

Kasasin Brewcatiltä hyvin vastaavan setin mitä itseltäni löytyy (tämä tosin "vain" kahdella kegillä). Tosta puuttuu vielä hanat, kun niitä ei löytynyt, mutta Ebaystä tilaamaan Perlickit tai kiinankopiot, esim nämä.

EDIT: jos joku päätyy tilaamaan tai on jo tilannut noita kiinalaisia, niin kertokaa kokemuksia. Pitäisi tuplata hanamäärä neljään.

 
Viimeksi muokattu:
Hanoja miettiessä kannattaa sitten suoraan sijoittaa kompensaattorihanoihin ja jättää letkuilla/virtaumilla leikit väliin.
Toki picnic hana ajaa alussa asiansa.
Mutta rakentaessa kegeratoria/keezeriä, kannattaa heti napata "oikeat" hanat.


Oma "talonolut" alkaa kyllä muotoutua mukavasti.
Edellisen American Lager ohjeella tehty olut, tällä kertaa ale-hiivalla.
On kyllä vallan loistavaa, vaikka itse sanon.
Jostain syystä karvautta on hitusen enemmän, vaikka keittoajat ja humalat + kuivahumalat (joita muuten 350g/19l) täysin samat..

noCICU7.jpg


Itselläkin oli hanan säädöt vähän pielessä, siksi vaahtoa hitusen.
3pv kegityksestä nyt.
Pulloilla saisi odotella vielä 2-3vk...
 
Viimeksi muokattu:
Joo ehdottomasti kompensaattorihanat. Ei kannata leikkiä millään muulla. Menee vaan turhaan hermot...

@Kojashi Hyvän näkönen olunen. Ootko käyttänyt gelatiinia kegityksessä?
 
@Kojashi Hyvän näkönen olunen. Ootko käyttänyt gelatiinia kegityksessä?

Käytän yleensä liivatetta cold crashia tehdessä käymispöntössä.
Tässä erässä jätin sen väliin. - Virhe.
Humalamuhjua tuli mukana niin paljon, että meni eilen keg-out tukkoon, kahdesti.

Heitin liivatteen kegiin ja pari lasia pumpattua päivän jälkeen alkoi pudasta tulla.
Jatkossa siis finingit aina käymispönttöön.....
 
Viimeksi muokattu:
No nyt on emännän kanssa pantu keittiössä. Mitenhän satsin kävi kun mäskäyksessä lämpötila heitteli aika voimakkaasti väliä 63-70 astetta?

Toisaalta jos oluesta tulee yhtään saman makuista kuin vierteestä niin kyllä kelpaa :)
 
No nyt on emännän kanssa pantu keittiössä. Mitenhän satsin kävi kun mäskäyksessä lämpötila heitteli aika voimakkaasti väliä 63-70 astetta?

Toisaalta jos oluesta tulee yhtään saman makuista kuin vierteestä niin kyllä kelpaa :)

Todennäköisesti ei minkäänlaista ongelmaa. Maltaat kyllä mäskäytyy monessa muussakin lämpötilassa, tuloksena on vain eri laatuisia tuotteita. Eli esimerkiksi käymiskelvottomia sokereita tai paljon käymiskelpoisia. Joka taas vaikuttaa tuleeko oluesta kuivaa vaiko makeampaa. Jos lämpötila on ollut käytännössä vain n. +/-3 astetta "optimista", niin puhutaan aika pienestä poikkeamasta.
 
Pari kuvaa viimeisimmistä omista tuotoksista...

Ekassa 'The Freezer cleaning IPA' johon dumpattiin n. 400g sekalaisia humalia (ainakin challenger, warrior, citra, magnum, simcoe). Hanan säädöt vähän vinossa, niin tuli kovastikin vaahtoa.

[url=http://aijaa.com/YsCBUP][/URL]

Ja toisessa löysästi Hoegaardenin reseptiä mukaileva hefeweizen, joka on muuten oikeasti paaaljon keltaisempi kuin ko. kuva antaa ymmärtää.

 
Itse taisin pitkästäaikaa tehdä kusta.

Ajattelin että Tripel tulisi huoneenlämmössä hyvin, no virhearvio sekin.
Sen verran vauhdikas käymisstartti tuli, että 22*C huoneenlämmössä nousi vierre aina 28*C asti.
Vaikka hiivalaji toki sietää ja tyyliin kuuluu pikkuesterit, on tuo liikaa. Makuprofiilista ainakin tulee tyystin eri kuin haussa oli-
Noh, täytyy antaa olla pöntössä pari viikkoa ja maistaa, onko suoraan viemärikamaa, todennäköisesti on.


Keskimäärin siis satsit nykyään onnistuu hyvin tai erinomaisesti, eli tuotanto on suht tasalaatuinen.
Pääasillisesti johtuen juurikin lämpötilaohjastusta käymissammiosta ja Grainfatherin helppoudesta.
 
Viimeksi muokattu:
Onhan tuo kotioloihin vähän korkea mutta ei tarvi vielä heittää kirvestä kaivoon. Kirjassa Brew like a Monk kerrotaan useimpien belgipanimoiden antavan käymislämpöjen nousta yli 25-26 asteen ja joillain trippelien käymislämmöt nousee 28-30 tienoille.

Jos hiivakanta on sopiva, solukko tervettä ja hiivausaste hyvä niin voi tulla ihan kelpo olutta.
Oma Duvel-tyylinen kävin 20 asteen huoneenlämmössä vapaasti mutta odottaa pullotusta vielä.
 
Pyöräytin itsenäisyyspäivän kunniaksi 99V-Ipan porisemaan ja nyt mökkireissun aikana oli huushollin lämpö pudonnut 16C tienoolle.
Käyminen tietenkin hyytynyt, laitoin takkaan tulet ja pönttö ravistelun jälkeen parin metrin päähän lämpeämään.

Eikös tuon pitäisi lähteä vielä käymään?
 
Pyöräytin itsenäisyyspäivän kunniaksi 99V-Ipan porisemaan ja nyt mökkireissun aikana oli huushollin lämpö pudonnut 16C tienoolle.
Käyminen tietenkin hyytynyt, laitoin takkaan tulet ja pönttö ravistelun jälkeen parin metrin päähän lämpeämään.

Eikös tuon pitäisi lähteä vielä käymään?

Mikä hiivakanta on käytössä? Joillekin hiivoille tuo 16-17 astetta on ihan ok lämpötila, vaikka käyminen voikin olla hitaampaa.
 
Perus US-05:llä mennään.

US-05:n hiivan speksi taitaa olla pussin kyljestä luettuna 15-24 astetta. Mitä alempi lämpötila, sitä neutraalimmat esterit. Jotka kyllä US-05:ssa on muutenkin aika neutraalit.

Käyminen toki ottaa hitusen enemmän aikaa ja lopussa voi olla vähän tarve nostaa lämpöjä, jotta saa FG:tä hilattua haluttuun lukemaan.
 
Nyt kun vuosi vierähti, niin minkälaisia litramääriä saitte viime vuonna pantua?

Grainfatherin otin heinäkuussa käyttöön ja siitä lähtien 127L valmista.
 
Muistiinpanoisssa näkyisi olevan 36 olutta viime vuonna, eräkoiden vaihdellessa 8-23l :smoke:
 
Kaipaisin hieman hiivan suhteen neuvoja.

Kiinnostaisi vähän ymmärtää peruskemiaa tuosta hiivojen toiminnasta.

Varsinkin liian nopean startin tuomat haitat, mitä tapahtuu kun käymisreaktio on liian kiivas ja miksi?



Olen tuon leivonnan yhteydessä miettinyt tuota kylmäkohotusta taikinan suhteen, kun jokainen resepti ja ohje pizza-autismin saralla antaa mun mielestä virheellisiä toimintatapoja ja kylmäkohotukset tuntuu olevan usein taikinan ylläpitoa sen hitaan kohottamisen sijaan.


Vai kuinka paljon aktiivisen käymisen jälkeen hiiva vielä tekee töitä, jatkaako se ravinnon loppuessa pilkottujen tuotoksien syömistä?
 
Kaipaisin hieman hiivan suhteen neuvoja.

Kiinnostaisi vähän ymmärtää peruskemiaa tuosta hiivojen toiminnasta.

Varsinkin liian nopean startin tuomat haitat, mitä tapahtuu kun käymisreaktio on liian kiivas ja miksi?



Olen tuon leivonnan yhteydessä miettinyt tuota kylmäkohotusta taikinan suhteen, kun jokainen resepti ja ohje pizza-autismin saralla antaa mun mielestä virheellisiä toimintatapoja ja kylmäkohotukset tuntuu olevan usein taikinan ylläpitoa sen hitaan kohottamisen sijaan.


Vai kuinka paljon aktiivisen käymisen jälkeen hiiva vielä tekee töitä, jatkaako se ravinnon loppuessa pilkottujen tuotoksien syömistä?
Peruskemiana on se, että hiiva syö sokeria ja tuottaa etanolia, hiilidioksidia sekä muita sivutuotteita. Väärät olosuhteet muuttavat käymistuotteiden keskinäisiä suhteita ja vaikuttavat siten makuprofiiliin.
The most notable of these byproducts are, of course, ethanol (alcohol) and carbon dioxide (CO2); but in addition, a large number of other flavour compounds are produced such as:
  • acetaldehyde (green apple aroma)
  • diacetyl (taste or aroma of buttery, butterscotch)
  • dimethyl sulfide (DMS) (taste or aroma of sweet corn, cooked veggies)
  • clove (spicy character reminiscent of cloves)
  • fruity / estery (flavour and aroma of bananas, strawberries, apples, or other fruit)
  • medicinal (chemical or phenolic character)
  • phenolic (flavour and aroma of medicine, plastic, Band-Aids, smoke, or cloves)
  • solvent (reminiscent of acetone or lacquer thinner)
  • sulfur (reminiscent of rotten eggs or burnt matches)
There are other yeast byproducts, and some of the listed can be both desired byproducts and/or undesired depending on the beer style or what the brewer was trying to achieve.

Nopeasta startista ei sinänsä ole mitään haittaa, mutta liian kiivaassa käymisreaktiossa (eli yleensä liian korkeassa lämpötilassa) hiiva tuottaa enemmän noita ei-toivottuja sivutuotteita. Toki jos nopea startti johtuu ylihiivauksesta niin hiiva ei ehdi lisääntyä riittävästi, jolloin käymisen lopussa hiivan aktiivisuus voi olla heikkoa kun nuoria hiivasoluja on vähän. Yleisempi ongelma on kuitenkin alihiivaus, jolloin hiiva rasittuu ja tuottaa jälleen enemmän noita ei-toivottuja sivutuotteita.

Aktiivisen käymisen jälkeen hiiva jatkaa vielä hommiaan jonkin aikaa ja siivoaa osan käymisen aikana syntyneistä sivutuotteista, kuten esim. diasetyylin. Jos hiiva jätetään käymisastiaan useiksi viikoiksi, se alkaa hajottaa itseään (ts. kuolleita hiivasoluja), mikä tuottaa ainakin oluisiin kuulumattomia makuja. Sampanjassa tuo ilmeisesti kuuluu asiaan.

Itse olettaisin, että taikinan kylmäkohotus liittyy osittain noihin sivutuotteisiin, mutta antaa myös hiivalle aikaa hajottaa monimutkaisemman reaktion vaativia ainesosia.
 
Peruskemiana on se, että hiiva syö sokeria ja tuottaa etanolia, hiilidioksidia sekä muita sivutuotteita. Väärät olosuhteet muuttavat käymistuotteiden keskinäisiä suhteita ja vaikuttavat siten makuprofiiliin.


Nopeasta startista ei sinänsä ole mitään haittaa, mutta liian kiivaassa käymisreaktiossa (eli yleensä liian korkeassa lämpötilassa) hiiva tuottaa enemmän noita ei-toivottuja sivutuotteita. Toki jos nopea startti johtuu ylihiivauksesta niin hiiva ei ehdi lisääntyä riittävästi, jolloin käymisen lopussa hiivan aktiivisuus voi olla heikkoa kun nuoria hiivasoluja on vähän. Yleisempi ongelma on kuitenkin alihiivaus, jolloin hiiva rasittuu ja tuottaa jälleen enemmän noita ei-toivottuja sivutuotteita.

Aktiivisen käymisen jälkeen hiiva jatkaa vielä hommiaan jonkin aikaa ja siivoaa osan käymisen aikana syntyneistä sivutuotteista, kuten esim. diasetyylin. Jos hiiva jätetään käymisastiaan useiksi viikoiksi, se alkaa hajottaa itseään (ts. kuolleita hiivasoluja), mikä tuottaa ainakin oluisiin kuulumattomia makuja. Sampanjassa tuo ilmeisesti kuuluu asiaan.

Itse olettaisin, että taikinan kylmäkohotus liittyy osittain noihin sivutuotteisiin, mutta antaa myös hiivalle aikaa hajottaa monimutkaisemman reaktion vaativia ainesosia.

Kiitos, eli sekundaarin idea on vähentää aktiivisen hiivan määrää batchissa? Ei pelkästään kirkkauden takia, vaan myös tuon hiivan tuottamien makujen, vai onko tämä oluen parissa huomattava asia?

Mitä hitaampi hiivakannan kasvaminen on, sitä suurempi riski on saastuttaa koko erä ei toivotuilla bakteerikannoilla, mutta onko liian hitaalla startilla myös samoja efektejä kuin tuolla alihiivauksella?

Entä miten tarkka tuo alihiivaus on, kun mainitsit kuitenkin sen yleisemmäksi ongelmaksi. Aika usein noita foorumeita selaillessa törmää vähän "hällä väliä" meininkiin ja itsekin olettanut että se hiivan määrä ei voi olla alimitoitettu, mikäli tarpeeksi steriili ja valtaa pöntön ennen ei toivottuja. :eek:
 
Onkos ketjun lukijoilla rakenteilla/rakennettu tyylikkäitä kegerator-setuppeja?

Itsellä oli ensin perus jääkaappi, joka etuovesta hanat läpi. Toimiva mutta ruma. Sisälle mahtui juuri ja juuri 2 kegiä modauksen jälkeen.
Nyt tuli hankittua pakastin tilalle (mahtuu neljä kegiä) ja ajatuksissa olisi rakentaa joku hieman sisutuksellisempi kegerator.

Inspiraationa toimii tällä hetkellä esimerkiksi nämä.



Itsellänihän tilanne on siis se että hallituksen soraäänet vaivaavat, joten jotain sille on tehtävä.
Jälkimmäisenä linkin tapaan aion rakentaa ulkoisen kotelon kaasupullolle. Tälläkin hetkellä se on telineessä pakastimen takana, koska 5kg pullo ei mahdu sisälle järkevästi.

Itselläni kegeratorin sijoitus on itsemurhakaksion neliöiden takia parveke, joka aiheuttaa omat ongelmansa.
Talvella pakastin ei luonnollisesti ole päällä, mutta sisällä on STC1000-ohjaama lämmitin, joka pitää huolta siitä, että sisälämpötila on plussalla.
Kesällä taas jäähdytys tietenkin.
Hanat aion tehdä tornina, joissa sitten täytyy huomioida myös eristys (ei jäädy talvella).

Löytyykö vinkkejä touhuihin, tai tyylikkäitä inspiraation lähteitä?
 
Kiitos, eli sekundaarin idea on vähentää aktiivisen hiivan määrää batchissa? Ei pelkästään kirkkauden takia, vaan myös tuon hiivan tuottamien makujen, vai onko tämä oluen parissa huomattava asia?

Mitä hitaampi hiivakannan kasvaminen on, sitä suurempi riski on saastuttaa koko erä ei toivotuilla bakteerikannoilla, mutta onko liian hitaalla startilla myös samoja efektejä kuin tuolla alihiivauksella?

Entä miten tarkka tuo alihiivaus on, kun mainitsit kuitenkin sen yleisemmäksi ongelmaksi. Aika usein noita foorumeita selaillessa törmää vähän "hällä väliä" meininkiin ja itsekin olettanut että se hiivan määrä ei voi olla alimitoitettu, mikäli tarpeeksi steriili ja valtaa pöntön ennen ei toivottuja. :eek:
Kyllä, sekundäärin idea on poistaa hiivasakka ettei autolyysiä pääse tapahtumaan jos ja kun olut on pidempään käymisastiassa. Itse totesin turhaksi kun olut on käymisastiassa kuitenkin korkeintaan 3 viikkoa ja kuivahumalointi onnistuu ihan yhtä hyvin primääriin.

Alihiivaus on jo ihan senkin takia yleisempi ongelma, että yleensä hiivapaketeissa on hiivasoluja riittävästi vain johonkin 10 litraan vähänkin jäykempää vierrettä. Alihiivaus aiheuttaa yleensä hitaan startin ja rasittuneen hiivakannan. Wyestin sivuilta löytyy ali-/ylihiivauksen ongelmat koottuna:
HOW DOES PITCH RATE AFFECT MY BEER?
Pitch rates make a dramatic difference in the final flavor and aroma profile of any beer. Ester production is directly related to yeast growth as are most other flavor and aroma compounds.

A low pitch rate can lead to:

  • Excess levels of diacetyl
  • Increase in higher/fusel alcohol formation
  • Increase in ester formation
  • Increase in volatile sulfur compounds
  • High terminal gravities
  • Stuck fermentations
  • Increased risk of infection
High pitch rates can lead to:

  • Very low ester production
  • Very fast fermentations
  • Thin or lacking body/mouthfeel
  • Autolysis (Yeasty flavors due to lysing of cells)
Tuosta lisää lukemista hiivauksesta:
http://byo.com/grains/item/1717-yeast-pitching-rates-advance-homebrewing
http://www.brewersfriend.com/2012/11/07/yeast-pitch-rates-explained/

Ja tässä valmis työkalu sopivan hiivamäärän laskemiseen:
http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Vaikka yhdellä hiivapaketilla tuleekin pääsääntöisesti ihan hyvää olutta, niin ainakin jenkkifoorumeilla suosittelevat tekemään startterin joka kerta. Omissa panoissa on ainakin tullut huomattua, että startterin kanssa käyminen alkaa jo parhaimmillaan 3-5h päästä, kun pelkällä hiivapaketilla starttiin meni yleisesti 12 - 24h.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 402
Viestejä
4 489 882
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom