Ruismaltaan kanssa pitänee olla hieman varovaisempi, kun se ei mäskäydy ihan samalla tapaa mitä ohramallas.
Kannattaa ladata Brewdogin diy dogit, ja ottaa sieltä vaikutteita. Itselle ainakin tuli mieli->puhallettu olo kun luin niitä ja totesin sen määrän miten helvetisti sitä kuivahumalaa varsinkin tulee.
Sen jälkeen on jokainen olut ollut parempaa.
Lisäksi veden kemiaa kannattaa pohtia. Parin gramman kipsin lisäyksellä saa mielestäni vähän enemmän potkua humalointiin.
Todellakin kannattaa tutkia
DIY Dogia. Itselläkin humalamäärät ovat kasvaneet aika riemukkaasti siihen perehdyttyä.
Kustannus/per erä nousee, mutta kannattaa.
DIY Dogin #150, Alpha Pop Rye IPA, onnistui itseltä erinomaisesti. Ei täysi kopio, vaikka lähellä olikin.
Tosin muokkasin mallaspohjaa hieman ja itseasiassa lisäsin kuivahumalaakin...
Lisäsin 250g neljän viljan hiutaleita runkoa parantamaan. Myös Viennaa oli hitusen Pale ale -maltaan kaverina.
Keittohumalien ajoitukset olivat 30/15/0+whirlpool.
#2 Punk IPA on tulevaisuuden kandidaatti.
Yhden erän olen yrittänyt, mutta jostain syystä oluesta tuli todella hapan (en usko, että kontaminaatio) ja viemäriin.
Uusi yritys kunhan saan lisää Ahtanumia käsiini.
Vedellä on myös todellakin väliä.
Itse käytän nykyään paikallista lähdevettä, joka on suht pehmeää mutta kuitenkin koht mineraalipitoista.
Suurin ero hanaveteen toki matalampi PH. Humalat pääsevät mielestäni huomattavasti paremmin esille vs kraanavesi.
Näin muuten tärkeimmät asiat mielestäni.
- Mäskäyksessä lämpötilan hallinta.
- Käymislämmön hallinta.
- Cold Crash (liivatetta kannattaa harkita avuksi)
- Sopiva hiilihapotus(ei liikaa)
e: hygienia on listalla itsestäänselvyys.