Oluen paneminen itse

Maistelen tässä mun ekaa portteria. 8 vuorokausi menossa kun pullotettu. Nyt pysty huomaamaan että hiilihappoakin ihan vähän. Sanoisin kahdeksan viikkoa pullossa niin hyvä tulee. Mutta vähän kaksijakoiset tuntemukset mallaspohjasta tällä hetkellä. Tuntuu että blackia hieman liikaa mutta humalan hedelmäisyys ja kirpeys tasapainottaa mukavasti. 250 grammaa blackia käytin 26L satsiin. Mietinnässä että puolittaisi blackin mutta mitä heittäisi tilalle? Chocolate light/dark? Väri on tällä hetkellä oikein hyvä. Sitä mitä hainkin. Tosiaan jos puolitan blackin niin tästä tulee vaaleampaa portteria.



Pientä pohjustusta tein jo:

Pale ale 4 kg
Dark ale 2 kg
Crystal 300 1 kg
Chocolate dark 0,4 kg
Chocolate light 0,2 kg
Black 0,125 kg

Nykyinen
Pale ale 4 kg
Dark ale 2 kg
Crystal 300 1 kg
Chocolate dark 0,25 kg
Black 0,25 kg

SRM 34 kun edellinen oli SRM 34,1. Hyvin lähelle värissä pääsisin. Pitäs palanuneisuuttakin olla vähemmän. Prosentit kanssa hieman kasvaa mutta ei merkittävästi.
 
Viimeksi muokattu:
@miiksu Käytin itse yhteen portteriin (22L) 500g black malttia joka oli aika paljon. Aluksi se maistuu (alle 2-3kk pullotuksesta) todella vahvasti ja on aika kitkerää mutta tasoittuu ja muuttuu kahvimaisemmaksi (?). Tuosta satsista taisi pari pulloa selvitä yli 8kk jolloin toivoin että olisin kaikki jaksanut kypsytellä rauhassa... Sanoisin että 8vko päästä on vastassa aivan toisenlainen olut.

Ja hiilihappoa kyllä syntyy tuon 8 vuorokauden jälkeen vielä lisää pikkuhiljaa.
 
Viimeksi muokattu:
@miiksu Käytin itse yhteen portteriin (22L) 500g black malttia joka oli aika paljon. Aluksi se maistuu (alle 2-3kk pullotuksesta) todella vahvasti ja on aika kitkerää mutta tasoittuu ja muuttuu kahvimaisemmaksi (?). Tuosta satsista taisi pari pulloa selvitä yli 8kk jolloin toivoin että olisin kaikki jaksanut kypsytellä rauhassa... Sanoisin että 8vko päästä on vastassa aivan toisenlainen olut.

Niin ja noita happoa kyllä kertyy tuo
Tuon tapaisia tuntemuksia nytten :) Odotellaan. Mutta aina kannattaa olla varasuunnitelmia. Mulla jäi sen verran makeaksi etten käyttänyt panimosokeria ollenkaan. Ihan self primingilla mennään.

Uudella pohjustuksella chocolateja ja blackia yhteensä 9,39%, joista blackin osuus 1,61%. Vanhalla reseptillä 6,66% ja blackin osuus on siitä 3,33%. Uskoisin että voisi toimia paremmin. Mutta kokeilemalla selviää :)
 
Viimeksi muokattu:
Muutama satsi tullut tehtyä, kaikissa jotain kehittämistä ollut mutta viimeisin kyllä onnistui kaikin puolin: leivontahiiva-weizen 55% sahtimallas 40% vehnämallas 3% sokeri 2% kaurahiutaleet. Citralla humalointi 30 min ja 5 min yhteensä 13IBU. OG1052 FG1005, hiivana Sunnuntai kuivahiiva. Kävi n. 18 asteessa kaksi viikkoa primäärissä ja kaksi sekondäärissä. Kaunis kestävä vaahto, maussa purkkaa ja neilikkaa.
 
Muutama satsi tullut tehtyä, kaikissa jotain kehittämistä ollut mutta viimeisin kyllä onnistui kaikin puolin: leivontahiiva-weizen 55% sahtimallas 40% vehnämallas 3% sokeri 2% kaurahiutaleet. Citralla humalointi 30 min ja 5 min yhteensä 13IBU. OG1052 FG1005, hiivana Sunnuntai kuivahiiva. Kävi n. 18 asteessa kaksi viikkoa primäärissä ja kaksi sekondäärissä. Kaunis kestävä vaahto, maussa purkkaa ja neilikkaa.
Siitä se lähtee :) Ite nyt kun tein vehnäolutta niin oli viking maltin vehnää 44%, pale alea 44% ja birkkalan luomu spelttihiutaleita 10%. Ei tarvinnu tehdä muutoksia mallaspohjaan. Aivan nappiin meni.

Edit. Taitaa lähtee uudet satsit käyntiin viikonloppuna. Tuli tilattua Vikingin pale alea, pale caramelia, honigia, equinoxia, spalttia ja M47 hiivaa. Tulee tehtyä kaksi pikkuerää ja vertailla BE-256 kanssa. Sain sitten 2,5 kertaisesti enemmän spalttia Lapposta :cigar2: :tup:

Edit2. Korkkasin nyt uuden portterin. Tuoksussa passionia, litsiä, omenan siementä, luumua hieman, pippuria, alkoholia ja ihan snadisti hiki sukkaa (tulee hiivasta). Mutta paljon hiennommin, hienovaraisempi kuin edellisissä oluissa. Johtuneenko kun lisännyt ollenkaan jälkikäymiseen sokeria? Oikein miellyttävä tuoksu kaikinpuolin. Hienovarainen, ei vielä valmis.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos linkeistä.

Itellä on tuossa projektissa tosiaan 80 litran rosterisäiliö, siihen valepohja, sekoittaja - sekoittajalle pohjalevy joka tulee siis padan pohjaan kiinni ja toimii liukulaakerina. akselille. Niin ja diy-kierrätyspumppu.

Tein myös kaksi kappaletta rimstubeja, mutta jotenkin koko ajatus rimsistä alkoi epäilyttämään ja projekti jäi siihen.

Myöhemmin on tullut hankittua levylauhdutin. STC-1000 löytyy 2 kpl hyllystä.


Pohtinut tuolle rimsille vaihtoehtoista sovellusta. Esimerkiksi herms-tyylinen lämmityssäiliö jossa vastuksilla lämmitetään nestettä ja kierukasta juoksutetaan pumpulla vierre läpi.

Jotenkin tuntuisi varmemmalta tavalta kuin rims-tube jossa mahdollisuus polttaa koko satsi pilalle.


Edit. 80 litraa on iso koko mutta kukaan ei käske sitä maksimikoossa käyttämään.
 
Ensimmäinen pano tehty, OG hieman jäi tavoitellusta koska vasta opettelua mutta Punk IPA klooni näyttää OG arvoksi noin 1.045. Johtunee tuosta pussimäskäyksestä jolla on hieman hankalaa saada kunnolla hyötysuhdetta... piipun joutunee jossain vaiheessa hankkimaan tai keksiä mikä muu mättää. Toinen tietysti olisi muokata tuohon Klarsteinin kylkeen olemassaolevan venttiilin tilalle pumppu kierrättämään vierrettä suoraan mäskien päälle.

Eiköhän tästä ihan hyvää tule, vierre ainakin maistui ihan hyvälle humaloiden mukaan. Vielä hiilihappoja tuohon niin avot, eiköhän tästä juotavaa tule.:kippis:
 
Ensimmäinen pano tehty, OG hieman jäi tavoitellusta koska vasta opettelua mutta Punk IPA klooni näyttää OG arvoksi noin 1.045. Johtunee tuosta pussimäskäyksestä jolla on hieman hankalaa saada kunnolla hyötysuhdetta... piipun joutunee jossain vaiheessa hankkimaan tai keksiä mikä muu mättää. Toinen tietysti olisi muokata tuohon Klarsteinin kylkeen olemassaolevan venttiilin tilalle pumppu kierrättämään vierrettä suoraan mäskien päälle.

Eiköhän tästä ihan hyvää tule, vierre ainakin maistui ihan hyvälle humaloiden mukaan. Vielä hiilihappoja tuohon niin avot, eiköhän tästä juotavaa tule.:kippis:
Kerro toki lisää välineistä ja valmistutavasta. Ite kun pussimäskään niin joka kerta päässy 75% hyötysuhteeseen tai yli.

Muutes pistäs samalla kuvia tuosta kattilasta. Ebay myyjä ei suostunut antamaan kuvia tuosta. Millanen pohja? Ja venttiili on varmaan 1/2" kierteellä?
 
Kerro toki lisää välineistä ja valmistutavasta. Ite kun pussimäskään niin joka kerta päässy 75% hyötysuhteeseen tai yli.

Muutes pistäs samalla kuvia tuosta kattilasta. Ebay myyjä ei suostunut antamaan kuvia tuosta. Millanen pohja? Ja venttiili on varmaan 1/2" kierteellä?

Klarsteinin Beerfest kyseessä ja kierre tosiaan on 1/2". Meinasin tuon tilalle laittaa sen kiinalaisen elintarvikepumpun jonka avulla saa vierteen kierrätettyä mäskin päälle. Ensimmäinen kerta menee aina hieman testailuksi uusilla välineillä ja uuden asian opetteluna. Seuraavalla kerralla varmemmin kun tietää miten homma etenee. Valepohja on, mutta ainakin tällä kertaa kun jouduin loppuhumalat laittamaan ilman teepalloa niin valepohja sekä suodatin oli täynnä humalamuhjua. No ensi kerralla sitten onkin useampia teepalloja käytössä eli tullee kirkkaampaa tavaraa. Tällä kertaa joudun myös siirtämään secondaryyn jotta saan tuosta kirkkaampaa.

Pussimäskäys, 4.3kg extra pale ja 250g caramalttia. Pussimäskäys 66 asteessa (ainakin yritetty, aika hyvin tuntuu pitävän lämmöt kutinsa mun termostaatissa kun vertasin lämpömittarin lukemaa) 75 minuuttia. Jokin keino täytyy keksiä mihin tuon pussin nostaa kun maltaita huuhtelee.. menee tuunauksen puolelle mutta jotain täytyy keksiä niin saa hyötysuhteet paremmaksi.
 
Jokin keino täytyy keksiä mihin tuon pussin nostaa kun maltaita huuhtelee.. menee tuunauksen puolelle mutta jotain täytyy keksiä niin saa hyötysuhteet paremmaksi.

IDEALISK Lävikkö - IKEA

Tuohon mahtuu nostamaan mallaspussin jossa max ~6kg maltaita. Puristelen tuossa huuhtelun jälkeen viimeisetkin mehut maltaista pois, hyvin on kestänyt.
 
Klarsteinin Beerfest kyseessä ja kierre tosiaan on 1/2". Meinasin tuon tilalle laittaa sen kiinalaisen elintarvikepumpun jonka avulla saa vierteen kierrätettyä mäskin päälle. Ensimmäinen kerta menee aina hieman testailuksi uusilla välineillä ja uuden asian opetteluna. Seuraavalla kerralla varmemmin kun tietää miten homma etenee. Valepohja on, mutta ainakin tällä kertaa kun jouduin loppuhumalat laittamaan ilman teepalloa niin valepohja sekä suodatin oli täynnä humalamuhjua. No ensi kerralla sitten onkin useampia teepalloja käytössä eli tullee kirkkaampaa tavaraa. Tällä kertaa joudun myös siirtämään secondaryyn jotta saan tuosta kirkkaampaa.

Pussimäskäys, 4.3kg extra pale ja 250g caramalttia. Pussimäskäys 66 asteessa (ainakin yritetty, aika hyvin tuntuu pitävän lämmöt kutinsa mun termostaatissa kun vertasin lämpömittarin lukemaa) 75 minuuttia. Jokin keino täytyy keksiä mihin tuon pussin nostaa kun maltaita huuhtelee.. menee tuunauksen puolelle mutta jotain täytyy keksiä niin saa hyötysuhteet paremmaksi.
Eikö siellä ole rakoa välilevyn ja pohjan kanssa? Kun pussin ja pohjan välillä pitää olla riittävästi tilaa että vesi pääsee valumaan pois. Ja onkos siellä kierteet ihan sisälle asti että sais mahdollisiesti liittimen sisäpuolelle? Antaa kuvaa tuosta pohjasta?

IDEALISK Lävikkö - IKEA

Tuohon mahtuu nostamaan mallaspussin jossa max ~6kg maltaita. Puristelen tuossa huuhtelun jälkeen viimeisetkin mehut maltaista pois, hyvin on kestänyt.
Mä tein tosta valepohjan 26L kattilaan ja jäi sopivasti rakoa pohjaan :) Pumppulla sitten imen vierteen pois pohjan kautta. 90 asteen kulmaliitin sisäpuolella niin ottaa ihan pohjasta asti. Kuvat IKEA niksistä edellisellä sivulla.
 
Eikö siellä ole rakoa välilevyn ja pohjan kanssa? Kun pussin ja pohjan välillä pitää olla riittävästi tilaa että vesi pääsee valumaan pois. Ja onkos siellä kierteet ihan sisälle asti että sais mahdollisiesti liittimen sisäpuolelle? Antaa kuvaa tuosta pohjasta?

Laitan spoilereiden taakse, sen verran isoja kuvia?

X6vluj
rJsJHk
 
@Jage

Ihan täydelliseltä näyttää :) Sopivasti rakoa pohjalla. Pumppu vaan tohon. Huuhteluun kannattaa varaa ~2 tuntia.
 
Huuhteluun kannattaa varaa ~2 tuntia.

Tästä tulikin mieleen, että on pitänyt jo aiemmin mainita, mutta todetaan nyt. Mä olen jo pitkään skipannut koko huuhtelun ja hyvin toimii. Totesihan herra Palmerkin asian jo 15v sitten. Lyhentää mukavasti panopäivää ja jää aikaa muuhunkin.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Itse en myöskään pahemmin huuhtele. Valutan kattilan hanan kautta vierteen pois kun mäskäys on loppunut, sitten kaadan vielä mäskin sekaan ~6-7L noin 70c vettä ja kerran vielä vierteen valutus pois puristelun kanssa. Noin 75-85% tehokkuus, riippuen vähän maltaista.
 
Viimeksi muokattu:
Itse en myöskään pahemmin huuhtele. Valutan kattilan hanan kautta vierteen pois kun mäskäys on loppunut, sitten kaadan vielä mäskin sekaan ~6-7L noin 70c vettä ja kerran vielä vierteen valutus pois puristelun kanssa. Noin 75-85% tehokkuus, riippuen vähän maltaista.

Hetkinen: Vierrettä kattilassa vaikka 15 litraa mäskäyksen jälkeen. Ajat sen kattilasta ulos ja kaadat mäskin sekaan 70 asteista vettä 7 litraa ja sitten teet mitä?
 
En kyllä mitenkään jaksaisi huuhdella kahta tuntia...
Mutta huuhteen kyllä. Arviolta 30min siinä menee (periaatteessa ei edes lisäaikaa, koska kokoajan samalla vierre lämpeää kohti keittoa)
Tärkeää on tarpeeksi karkeaksi jätetty mallas, proteiinitauko alussa ja ulosmäskäys

Itse teen sen kattilan takia.
Braumeister 50 mahtuu ~55l nestettä maks erässä (~14kg).
Tuota kun huuhtelee 20l, on kokonaismäärä ennen keittoa hyvin valutettuna ~68l
Tuosta haihtuu luokkaa 3 litraa keitossa ja 4 jää kattilaan -> 61l

->käymisastiastaan jää ~3-4 l -> valmista olutta ~ 3 kegiä :vihellys::tup:
 
Viimeksi muokattu:
Hetkinen: Vierrettä kattilassa vaikka 15 litraa mäskäyksen jälkeen. Ajat sen kattilasta ulos ja kaadat mäskin sekaan 70 asteista vettä 7 litraa ja sitten teet mitä?

Siis mäskäyksen lopuksi valutan hanan kautta vierteen toiseen astiaan. Hana kiinni ja mäskättyjen maltaiden sekaan vielä 6-7L 70c vettä ja sekoittelua. Tämän jälkeen hana taas auki ja lasken tämän "huuhteluvierteen" pois. Sitten nostan tuollaisen ikean lävikön kattilan päälle ja siihen nostan tuon mallaspussin. Puristelen siinä sitten vielä loputkin mehut maltaista tuohon kattilaan ja siitä toiseen astiaan. Tykkään tässä vaiheessa pestä kattilan pahemmasta ruvasta mäskäyksen jälkeen jota en halua keittoon. Sitten vierre takaisin kattilaan jossa tapahtuu myös keittäminen. Pussimäskään ja keitän samalla kattilalla.
 
Siis mäskäyksen lopuksi valutan hanan kautta vierteen toiseen astiaan. Hana kiinni ja mäskättyjen maltaiden sekaan vielä 6-7L 70c vettä ja sekoittelua. Tämän jälkeen hana taas auki ja lasken tämän "huuhteluvierteen" pois. Sitten nostan tuollaisen ikean lävikön kattilan päälle ja siihen nostan tuon mallaspussin. Puristelen siinä sitten vielä loputkin mehut maltaista tuohon kattilaan ja siitä toiseen astiaan. Sitten vierre takaisin kattilaan jossa tapahtuu keittäminen.

Tämä selvä. Täytyy laittaa korvan taakse ja miettiä miten jatkossa, tosiaan ensimmäinen pano tehty joten menee harjoituksen piikkiin.
 
Nyt kaksi kertaa harjoitellut tuolla Reittausblogin Perushefellä panemista ja kummallakin kerralla OG jäänyt selvästi alle reseptin. Ensimmäisellä kerralla OG oli 1.042 ja nyt toisella kerralla 1.047. Toisella kerralla prosessissa erona että Brewmateen huononsin hyötysuhdetta (70% -> 60%) jolloin mallasta meni enemmän. Mitähän voisi tehdä eri tavalla/paremmin?
Tekniikkana siis pussimäskäys 18l kattilassa uunissa. Strike water 12l. Ensimmäisellä kerralla lämpötila oli tippunut noin 65 asteeseen kun otin pois uunista (pelkkä uunin alkulämmitys noin 80c) ja nyt pidin uunissa pientä lämpöä jolloin lämpötila pysyi noin 67-68c, alkuun korkeampana.
Huuhteluvesi 9l noin 87c.
Keitossa lieden tehot aika rajoilla, pakko peittää reilu puolet kattilasta foliolla että jaksaa kiehua kokoajan.
 
Mitähän voisi tehdä eri tavalla/paremmin?
Tekniikkana siis pussimäskäys 18l kattilassa uunissa. Strike water 12l.

Olisiko tuohon huuhteluun kulutettu aika syyllinen tähän, koska sitä itsekin tässä ensimmäisenä epäilen. Itselläni huuhteluvesi oli n.70 asteista ja 10litraa.
 
Olisiko tuohon huuhteluun kulutettu aika syyllinen tähän, koska sitä itsekin tässä ensimmäisenä epäilen. Itselläni huuhteluvesi oli n.70 asteista ja 10litraa.
Huuhteluun kului tosiaan se 9l ~87c vettä. Aikaa meni noin 25min kun painelin lopuksi mäskäyspussista pitkään mahdollisimman hyvin kaiken irtoavan nesteen.
Millähän huuhtelua voisi tehostaa?
 
Huuhteluun kului tosiaan se 9l ~87c vettä. Aikaa meni noin 25min kun painelin lopuksi mäskäyspussista pitkään mahdollisimman hyvin kaiken irtoavan nesteen.
Millähän huuhtelua voisi tehostaa?

Jostain luin että tuohon huuhteluun pitäisi kuluttaa aikaa aika reilusti (tunti/tunteja) ja kaataa tuota nestettä maltaiden läpi hitaaaaaaasti jotta sokerit varmasti lähtee mäskistä veden mukana.

Tuosta yksi keino: Vaihtoehtoinen huuhtelutekniikka pussimäskäykseen | Reittausblogi
 
Ei niistä maltaista irtoa muuta kuin paskaa makua melkein 90-asteisella huuhteluvedellä. Vehnä voi toki tehdä patjasta huonommin läpäisevän mutta jotain hiottavaa prosessissa on jos huuhteluun menee 2h.
 
Siis mäskäyksen lopuksi valutan hanan kautta vierteen toiseen astiaan. Hana kiinni ja mäskättyjen maltaiden sekaan vielä 6-7L 70c vettä ja sekoittelua. Tämän jälkeen hana taas auki ja lasken tämän "huuhteluvierteen" pois. Sitten nostan tuollaisen ikean lävikön kattilan päälle ja siihen nostan tuon mallaspussin. Puristelen siinä sitten vielä loputkin mehut maltaista tuohon kattilaan ja siitä toiseen astiaan. Tykkään tässä vaiheessa pestä kattilan pahemmasta ruvasta mäskäyksen jälkeen jota en halua keittoon. Sitten vierre takaisin kattilaan jossa tapahtuu myös keittäminen. Pussimäskään ja keitän samalla kattilalla.
Samantapainen huuhtelu itsellä käytössä, mutta vaiheittain n. 5 litran erissä, eli vierrettä ulos kattilasta 5l ja huuhteluvettä tilalle 5l jne. En myöskään sekoita mäskiä enää tuossa vaiheessa, koska kirkas vierre on mukavampaa katseltavaa ;)
 
Tästä tulikin mieleen, että on pitänyt jo aiemmin mainita, mutta todetaan nyt. Mä olen jo pitkään skipannut koko huuhtelun ja hyvin toimii. Totesihan herra Palmerkin asian jo 15v sitten. Lyhentää mukavasti panopäivää ja jää aikaa muuhunkin.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Olihan tuo yläkanttiin. Itellä kun muutaman kerran epäonnistunut valutus niin kestänyt pidempään mutta kun kaikki sujuu niin 30-60 minuuttia.

Hmm. Alkaa tää portteri muistuttaa olutta. Tuoksussa hieman omenaa, pippuria, seljankukkaa. Maussa maltaisuutta, siiraappia, hedelmää, omenansiementä, pippuria, mausteisuutta, neilikkaa, puuta. Jännä portteri. Katkerot puskee vähän liikaakin läpi. Vielä liian makeata. Sellanen joulu/talvi mauste portteri. Ei nyt ihan nappiin mennyt mutta mallaspohja alkaa olla jo aikas hyvä. Tosin tarvitsee enemmän suklaata ja vähemmän lakritsia. Ei edes kauhean vetinen.

Jostain luin että tuohon huuhteluun pitäisi kuluttaa aikaa aika reilusti (tunti/tunteja) ja kaataa tuota nestettä maltaiden läpi hitaaaaaaasti jotta sokerit varmasti lähtee mäskistä veden mukana.

Tuosta yksi keino: Vaihtoehtoinen huuhtelutekniikka pussimäskäykseen | Reittausblogi
Tunti on hyvä aika. Kannata turhaan kiirehtiä. Ite lämmitän 1,5L vettä kerralla noin 75-80 asteiseksi ja sit kaadan mäskin sekaan. Valuuu aika hitaasti pussin läpi niin voi kestää.
 
Viimeksi muokattu:
Ootteko muuten tarkkailleet oluidenne pH:ta? Nyt kun ensimmäisen mittaukseni tein portterilleni oli 4,7 pH. Taitaa olla vielä liian korkea?
 
Tänään keitin erän mihin pistän pihalla kasvaneet humalat. 250g vastapoimittuja tuoreita käpyjä 13l erään keiton lopulla. Aika ronskit, vähän brittiläistyyliset aromit irtosi meikäläisen villihumalasta.

Alfahappojakin näköjään löytyi kun katkeroa on vierteessä ihan hyvin, yhden 5 IBUn lisäyksen laitoin katkeroksi muuta humalaa tunnin keitolla.
 
Ootteko muuten tarkkailleet oluidenne pH:ta? Nyt kun ensimmäisen mittaukseni tein portterilleni oli 4,7 pH. Taitaa olla vielä liian korkea?

Enpä ole, mutta luultavasti luontaisesti hieman alempana olen kun omani lähdeveteen tein.

Pulputtelu on tällä hetkellä harvenemaan päin, ehkä kerran viiteen sekuntiin. Täytynee odotella vielä hieman rauhoittumista ja lapota huomenna secondaryyn tuo pöhisemään loppuun ennen pullotusta tuon ylimääräisen humalamuhjun vuoksi.

Miten muuten olette säilöneet humalanne (ostettu pelletteinä)? Vakuumiin ja jääkaapissa?
 
Viimeksi muokattu:
Enpä ole, mutta luultavasti luontaisesti hieman alempana olen kun omani lähdeveteen tein.

Pulputtelu on tällä hetkellä harvenemaan päin, ehkä kerran viiteen sekuntiin. Täytynee odotella vielä hieman rauhoittumista ja lapota huomenna secondaryyn tuo pöhisemään loppuun ennen pullotusta tuon ylimääräisen humalamuhjun vuoksi.

Miten muuten olette säilöneet humalanne (ostettu pelletteinä)? Vakuumiin ja jääkaapissa?
Obh Nordica minivakuumilaitteella vakuumoinut uudelleen käytettäviä pusseja. Avannu humalapussin ja pitänyt tavaran alkuperäisessä pussissa jonka päälle tullut uusi pussi. Säilyttänyt jääkaapissa viileässä.
 
Obh Nordica minivakuumilaitteella vakuumoinut uudelleen käytettäviä pusseja. Avannu humalapussin ja pitänyt tavaran alkuperäisessä pussissa jonka päälle tullut uusi pussi. Säilyttänyt jääkaapissa viileässä.

Aivan eli täysin samalla tavalla itsekin jo toimin. Eiköhän nuo jonkin aikaa hyvänä pysy.

Katselin että kämpän yläkerrassa on aika optimaalinen käymislämpötila IPA-oluiden tekoon kun pystyn pelaamaan lämpötilat aika hyvin 17-22 asteen väliin. Nyt 18+astetta kun reseptissä 19 astetta käymislämpötila.

Saapa nähdä minkälaista tästä tulee, tuoksut ainakin vesilukosta aika muikeat.
 
5,2 on se taikaluku kun puhutaan pH:sta :tup:

Millä säädätte pH:ta, jos mäskin pH heittää yli tai ali tuon 5,2:n? Olen monet oluet tehnyt ja seuraava kehitysaskel on varmaankin tuo pH:n mittaus, ja miksipä sitä ei säätäisi, jos sopivan helppo keino siihen löytyy.
 
Onhan tuo normaalia että vesilukko (speidelin iso) lopettaa pulputtamisen tänään kun käyminen on alkanut Sunnuntaina illalla hyvin nopeasti hiivan lisäämisen jälkeen?

Kauanko tuota tulisi primaryssä vielä pitää näkyvän käymisen päätyttyä, secondaryä mietin mutta toisaalta cold crash ja sitten lappoaminen jälkikäymissokereiden päälle ajaisi melkein saman asian. Tuota ominaispainoa ei oikein huvittaisi "turhaan" mittailla niin siksi kyselen.
 
Itsellä on nopeiten käynyt vehnäolut noin 36h. Pulputus oli todella agressiivista ja loppui toisena käymispäivänä miltei täysin. Mittasin ominaispainon niin oli jossain 1.015 tienoilla eli vielä oli vähän sokereita syömättä. Kannattaa pitää se pari viikkoa silti pöntössä rauhassa ennen kuin lähtee mittailemaan ominaispainoja ja siirtelemään eteenpäin.

Edit: (Mutuilua kokemuksen perusteella): Myös pöntön kevyt heiluttelu saattaa vielä vähän aktivoida hiivaa jos on passivoitunut.
 
Viimeksi muokattu:
5,2 on se taikaluku kun puhutaan pH:sta :tup:
Mitä se merkitsee? :confused:

Millä säädätte pH:ta, jos mäskin pH heittää yli tai ali tuon 5,2:n? Olen monet oluet tehnyt ja seuraava kehitysaskel on varmaankin tuo pH:n mittaus, ja miksipä sitä ei säätäisi, jos sopivan helppo keino siihen löytyy.
Viiniliidulla saa ainaskin nostettua pH:ta helposti.

Onhan tuo normaalia että vesilukko (speidelin iso) lopettaa pulputtamisen tänään kun käyminen on alkanut Sunnuntaina illalla hyvin nopeasti hiivan lisäämisen jälkeen?

Kauanko tuota tulisi primaryssä vielä pitää näkyvän käymisen päätyttyä, secondaryä mietin mutta toisaalta cold crash ja sitten lappoaminen jälkikäymissokereiden päälle ajaisi melkein saman asian. Tuota ominaispainoa ei oikein huvittaisi "turhaan" mittailla niin siksi kyselen.
Pääkäyminen yleensä ohi alle viikossa. Jos varman päälle niin pidä 5-6 vrk. Lapoot, kylmään, lapoot, sokerit ja pullotus.
 
Millä säädätte pH:ta, jos mäskin pH heittää yli tai ali tuon 5,2:n? Olen monet oluet tehnyt ja seuraava kehitysaskel on varmaankin tuo pH:n mittaus, ja miksipä sitä ei säätäisi, jos sopivan helppo keino siihen löytyy.

Mitä se merkitsee? :confused:
Viiniliidulla saa ainaskin nostettua pH:ta helposti.

Yleensä ongelma on liian korkea pH, ei liian matala. Kun pH on n. 5.2 niin mäskäytyvyys on parhaimmillaan.

Tuohon pH:n säätöön on parempiakin aineita. Ensinnäkin tiettyjä maltaita käyttämällä pH voidaan saada sopivaksi ilman kemikaalejakin. Tietyt maltaat tuottaa happamampaa vierrettä luonnostaan.

Sitten on vielä erikseen hapanmaltaat(acidulated malt) joilla pH:ta saa laskettua myös. Château Acid - Panimonurkka

Ja toki sitten kemikaalit kuten fosforihappo, maitohappo, erityinen "5.2 pH Stabilizer" ja kipsi, kaliumkloridi yms.

Kipsiä lisäämällä muuten saa olueeseen lisää potkua humaliin. Jos veden kemia kiinnostaa niin aiheesta on melko kattavaa kirjallisuutta saatavilla.

Kannattaa kokeilla vaikka läpällä lisätä seuraavaan satsiin hyppysellinen merisuolaa ja teelusikallinen kipsiä.
 
Yleensä ongelma on liian korkea pH, ei liian matala. Kun pH on n. 5.2 niin mäskäytyvyys on parhaimmillaan.

Tuohon pH:n säätöön on parempiakin aineita. Ensinnäkin tiettyjä maltaita käyttämällä pH voidaan saada sopivaksi ilman kemikaalejakin. Tietyt maltaat tuottaa happamampaa vierrettä luonnostaan.

Sitten on vielä erikseen hapanmaltaat(acidulated malt) joilla pH:ta saa laskettua myös. Château Acid - Panimonurkka

Ja toki sitten kemikaalit kuten fosforihappo, maitohappo, erityinen "5.2 pH Stabilizer" ja kipsi, kaliumkloridi yms.

Kipsiä lisäämällä muuten saa olueeseen lisää potkua humaliin. Jos veden kemia kiinnostaa niin aiheesta on melko kattavaa kirjallisuutta saatavilla.

Kannattaa kokeilla vaikka läpällä lisätä seuraavaan satsiin hyppysellinen merisuolaa ja teelusikallinen kipsiä.
No mulla nyt menikin tuo mäskäys vähän pieleen voi osittain selittyä sillä. Kuitenkin tulee muutoksia maltaisiin, seuraavaan portteri satsiin ja pienin askelin edetään. Noista kun ei kerrota kauheasti sen enempää. Enemmänkin mauista.
 
5.2 pH Stabilizer

Tästä olen kuullut enemmän huonoa kuin hyvää. Ennen veden säätöä tutustuisin oman veden arvoihin, muuten säätötouhuja on pidemmän päälle aika vaikea saada toimivaksi. Ez water calculator ihan passeli työkalu pH:n arvioimiseen ja kemikaaleilla leikkimiseen.
 
Jep, jos kemiasta mitään ymmärtää, jättää nuo stabilizerit omaan arvoonsa...
Tuollskin leikkiessä veden alkuperäislaadulla on enemmän merkitystä, etenkin alkaliteetillä.
Jos veden säätö itsessään ei aukea, niin kannattaa tutkia saatavissa olevia vesilaatuja.

Itse käytän pohjana lähes ainoastaan paikallisen lähteen vettä, jossa ei ole mikään hirmuisen korkea mineraalipitoisuus, mutta PH on kuitenkin n. 6 paikkeilla.
Sitä on sitten säädettävä tarkemmin. Tämä varten tietenkin tarvitaan vesianalyysi.
PH:ts mitatessa kannattaa myös muistaa asterikon logaritmisyys.


Ez on hyvä työkalu. BeerSmithissä on myös hyvät säätömahdollisuudet.
 
Linkkivinkki kegittämistä suunnitteleville:

KegTrade

Suora tilauslomake antaa hulppeat postikulut, mutta kun pistää kaverille kyselyä, niin antaa postikuluiksi suomeen n. 10e per corny kegi dpd:llä.

Ainakin minun saamani kegit hyväkuntoisia:
https://www.soakki.com/misc

6 kegiä oli siis tasan 300e sis postit.

On ainakin huomattavasti siistimpiä kuin aiemmat kegkingdomista hankitut. Tosin niistä ei ollut kylkiä hiottu.

Varmaan samalta myyjältä tulee vielä ostettua muutama tynnyrimallin 50l kegi ja modattua käymisastioksi.

Vähän kylmi lähettää tuonkin verran rahaa tuntemattomalle Liettualaiselle myyjälle, mutta osoittautui kuitenkin luotettavaksi. Kai jos edullisesti yrittää jotain ostaa niin aina sisältyy jonkinlainen riski :)
 
Jep, jos kemiasta mitään ymmärtää, jättää nuo stabilizerit omaan arvoonsa...
Tuollskin leikkiessä veden alkuperäislaadulla on enemmän merkitystä, etenkin alkaliteetillä.
Jos veden säätö itsessään ei aukea, niin kannattaa tutkia saatavissa olevia vesilaatuja.

Itse käytän pohjana lähes ainoastaan paikallisen lähteen vettä, jossa ei ole mikään hirmuisen korkea mineraalipitoisuus, mutta PH on kuitenkin n. 6 paikkeilla.
Sitä on sitten säädettävä tarkemmin. Tämä varten tietenkin tarvitaan vesianalyysi.
PH:ts mitatessa kannattaa myös muistaa asterikon logaritmisyys.


Ez on hyvä työkalu. BeerSmithissä on myös hyvät säätömahdollisuudet.
No mulla Keravan vesi on hanasta 7,5 pH. Täytyy tehdä vielä uusi mittaus myöhemmin kun kalibroitu molemmat mittarit taas vaihteeks.
 
No mulla Keravan vesi on hanasta 7,5 pH. Täytyy tehdä vielä uusi mittaus myöhemmin kun kalibroitu molemmat mittarit taas vaihteeks.

Useimmat vesilaitokset kertoo veden speksit nettisivuilllaan.

Esim. Tampereen vedellä taisi olla vellamo-palvelu veden laadun seurantaan josta näkee pH:n ja paljon muuta.

Osa tiedoista tosin oli vähän mutkan takana, norminäkymässä oli vain pH, kloori, lämpötila ja kovuus.
 
Useimmat vesilaitokset kertoo veden speksit nettisivuilllaan.

Esim. Tampereen vedellä taisi olla vellamo-palvelu veden laadun seurantaan josta näkee pH:n ja paljon muuta.

Osa tiedoista tosin oli vähän mutkan takana, norminäkymässä oli vain pH, kloori, lämpötila ja kovuus.
Joo. Tuo pitääkin aikalailla paikkansa :) Mitä vesilaitoskin sanoo.
 
Hanavesihän on käytännössä aina lähempänä PH8 korroosion eston takia.
Oluentekoon se on todella huono lähtökohta.

Kloori on myös no-go, onneksi sitä on nykyään vähemmän.
 
Hanavesihän on käytännössä aina lähempänä PH8 korroosion eston takia.
Oluentekoon se on todella huono lähtökohta.

Kloori on myös no-go, onneksi sitä on nykyään vähemmän.
Joop. Kloorikin haihtuu keittovaiheessa. Keravan johtovesi on ihan laadukasta. Tosiaan ainahan parempi jos on lähempänä naturellia.
 
Hanavesihän on käytännössä aina lähempänä PH8 korroosion eston takia.
Oluentekoon se on todella huono lähtökohta.

Kloori on myös no-go, onneksi sitä on nykyään vähemmän.

Joo pH on monesti ylikin 8 alueesta riippuen. Ja sitten on näitä erikoissijainteja kuten lohja, jossa vesi on aivan helvetin kovaa, koska kalkkikivi jne. Klooria ei tosiaan juuri käytetä enää koska UV-valolla saadaanvesi desinfioitua riittävästi.

On tullut kyllä monesti harkittua lähdevedestä paneminen, ei se nyt montaa euroa maksa se tonkka prismassa tms. jos lähistöllä ei ole lähdettä mistä voisi hakea kanisteriin.
 
On tullut kyllä monesti harkittua lähdevedestä paneminen, ei se nyt montaa euroa maksa se tonkka prismassa tms. jos lähistöllä ei ole lähdettä mistä voisi hakea kanisteriin.

Samalla astiasta saa käymisastian, tarvii vaan kumitulpan ja vesilukon. Ei pahan hintaista.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 396
Viestejä
4 489 757
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom