...ja muutakin tavaraa mitä Neuvostoliitto halusi tuoda tänne, eikä niistä oikein voitu kieltäytyäkään.
Muu tavara oli hyvin pienessä osassa. Pääosassa oli öljy/öljytuotteet+muut luonnon varat ja onhan tuolta atomivoimalakin tuotu. Tuokin on melko tuubaa, että Neuvostoliitto olisi halunnut tuoda tänne jotain isoissa määrissä. Kyllä Suomalaiset valitsi mitä siitä ankeesta valikoimasta oli mahdollista ottaa.
Siinä pitää osata vähän enemmän, mutta se olisi ollut myös tuottoisampaa. Meillä syntyi kaikkiaan aika epäterve systeemi, minkä jäänteet elävät edelleen monin paikoin. Ja sitten jotkut haikailevat kotiryssien ja neukkusubversion paluuta, ettei tarvitsisi opetella mitään uutta... ja sen näkee kyllä kun vertaa varallisuutta läntisiin maihin.
Länsikauppa ei olisi ollut tuottoisampaa koska ehdot olisivat olleet vääjäämättä paskemmat suomelle, eikä ne olisi tarjonnut mitään suhdannetasaustyyppistä automaatiota, mitä idänkauppa tarjosi. Suomalaiset pystyi jättämään isoja kustannuseriä pois tuon clearing kaupan myötä. Edelleen haikailen sitä, että Suomi pystyisi vetämään niin paskat ehdot venäjälle mitä tuossa järjestelmässä oli, Venäläisten kusettaminen on OK koska paskamaa. Samaten neuvostokaupan osuus oli jotain n. 20%, varmaan allekkin tiettyjä erityisvuosia lukuunottamatta, eli 80% kaupasta kohdistui länsimarkkinoille.
Jos nyt sotket nykyistä varallisuutta tähän niin mikäli nyt tarkastellaan sitä neuvostokaupan aikaa, niin maailmassa oli kaksi maata, suomi ja japani, mitkä oli menestyksekkäimpiä taloudellisesti tuolla välillä. Eli Suomella ei kovin huonosti mennyt. Neuvostokaupan luomat epäterveelliset rakenteet ei ollut mitään verrattuna siihen kuinka epäterve systeemi Nokian aikana oli, ja Nokian romahdus laukaisi tän että on jääty varmaan pian 20 vuotta muista maista jälkeen. Varallisuuden mittaaminen ylipäätään on melkosen haasteellista erityisesti maiden välisesti vertailtuna.
Siinä onnistuttiin jossain määrin tasapainoilemaan, mutta suurelta osin kysymys oli myös siitä että Neuvostoliitolle Suomen asema oli edullisempi sellaisena kuin se silloin oli. Joten tuollaista "heh heh me kustetettiin niitä"-narratiivia en pidä kovin realistisena. Se aika aiheutti meille mittavasti myös vahinkoa ja se selittää osaltaan miksi olemme monissa asioissa (erityisesti varallisuudessa) jäljessä muita. Edelleen pidän todella omituisena, että joku kaipaa niitä aikoja takaisin.
Pidän lähinnä venäjämielisenä niitä, jotka eivät halua Suomelle ylivoimasen hyviä kauppaehtoja venäjän kustannuksella. Sitä tuo bilateraalikauppa oli. Ryssät oli silloinkin yksi iso bensa-asema, Neuvostosysteemin kaatumisen jälkeen suomen piti vaan ottaa ne paskemmat ehdot mitä muillakin oli. Multilateraalikauppa on aina bilateraalikauppaan verrattuna parempaa, ellei bilateraalikaupan ehdot ole erittäin hyvät. Varallisuuteen vastasin ylempänä, en ymmärrä miten saat sen ympättyä idänkauppaan kun kuitenkin faktat ei ole sun puolella siinä, että idänkaupan aikana olisi suomella jotenkin erityisen huonosti mennyt. Suomella on mennyt huonosti vasta "nokia-teollisuuden"+metsäteollisuuden 2000- luvun lopun romahduksen jälkeen.
Muuten bilateraalikauppa oli Suomelle tuhoisaa, sillä se ohjasi teollisuutta tuottamaan vain alhaiset neuvostostandardit ylittävää bulkkia. Tästä saatiin maksaa kalliisti Neuvostoliiton hajottua.
Tää on esim. juuri sitä tuuheaa hölynpölyä. Neuvostoliiton romahtamisen vaikutukset esim. 90- luvun alun lamaan on todettu vähäiseksi (esim. kiander:laman opetukset) ja on ollut lähinnä poliitikkojen paskapuhetta, millä haluttiin vaan spinnata poliitikkojen omat virheet jonkun ulkopuolisen tahon niskaan mihin mka poliitikoilla ei ole ollut osaa eikä arpaa. Tohon aikaan ilmeisesti poliitikoiden juttuihin ei oletusarvoisesti suhtauduttu valheena, joten nääkin liirumlaarumit on jääneet elämään jonain korkeampana totuutena.