Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Nuo kurdit osaavat kyllä hienosti hoitaa itselleen suuren yleisön sympatiat ”sattumalta” oikein ajoitettuine mielenosoituksineen ja Erdo-nukkejen polttamisineen.Erdo-nukkemielenosoitukset Suomessa loppui tasan tähän. Jostain kumman syystä.
En ole tarkkaan seurannut, peruttiinko nyt jotain mielenosoituksia vai onko joku ilmoitus tullut ettei enään. (joo niiden huomioarvo tosin romahtaa tämän myötä)Erdo-nukkemielenosoitukset Suomessa loppui tasan tähän. Jostain kumman syystä.
Nuo kurdit osaavat kyllä hienosti hoitaa itselleen suuren yleisön sympatiat ”sattumalta” oikein ajoitettuine mielenosoituksineen ja Erdo-nukkejen polttamisineen.
Jotenkin alan itsekin taipua Erdoganin kannalle noissa asioissa.
Suomen armeija ON YKSI VITSI. Se muuttuu toivottavasti pian.
Uskon, että nykyisen kaltainen ratkaisu on toiminut aikanaan.
Onneksi eivät joutuneet sinne sotavuosina.
Sanna Marin historiallisesta Nato-prosessista: ”Olen todella ylpeä Suomen kansasta”
Pääministeri Sanna Marin kehuu Suomen kansaa ja poliittista johtoa yhteistyöstä Nato-hakemusprosessin aikana.
– Kyllä tämä on historiallinen hetki monellakin tapaa. Olen myös todella ylpeä Suomen kansasta, koko poliittisesta johdosta ja siitä, miten me olemme yhdessä pystyneet viemään tämän prosessin maaliin asti. Tämä on hieno hetki.
Sanna Marin historiallisesta Nato-prosessista: ”Olen todella ylpeä Suomen kansasta”
Pääministeri Sanna Marin kehuu Suomen kansaa ja poliittista johtoa yhteistyöstä Nato-hakemusprosessin aikana.yle.fi
Voi olla että näillä Nato-lippuja ja muuta krääsää myyvillä puljuilla on mahdollisuus vuolla kultaa muutaman viikon ajan, jos vaan onnistuvat tarjoamaan riittävästi valikoimaa ja sopivan hintatason.
Nato-prosessin eteneminen sai suomalaiset tilaamaan itselleen puolustusliiton lippuja – Ulkoministeriö juhlaliputtaa sitten, kun jäsenyys on tullut voimaan - Suomenmaa.fi
Suomalaisten kiinnostus hankkia Nato-lippu omaan käyttöön heräsi selvästi presidentti Sauli Niinistön parin viikon...www.suomenmaa.fi
Voisin itsekin ostaa hyllyyn jonkin siistin pöytälipun, jos eivät kaikki olisi niin vanhanaikaisen näköisellä jalustalla.
Voi olla että näillä Nato-lippuja ja muuta krääsää myyvillä puljuilla on mahdollisuus vuolla kultaa muutaman viikon ajan, jos vaan onnistuvat tarjoamaan riittävästi valikoimaa ja sopivan hintatason.
Nato-prosessin eteneminen sai suomalaiset tilaamaan itselleen puolustusliiton lippuja – Ulkoministeriö juhlaliputtaa sitten, kun jäsenyys on tullut voimaan - Suomenmaa.fi
Suomalaisten kiinnostus hankkia Nato-lippu omaan käyttöön heräsi selvästi presidentti Sauli Niinistön parin viikon...www.suomenmaa.fi
Voisin itsekin ostaa hyllyyn jonkin siistin pöytälipun, jos eivät kaikki olisi niin vanhanaikaisen näköisellä jalustalla.
Eiköhän Kaikkosen käyttämä Nato-kahvimuki ainakin tee kauppansa:
Itse huomasin että varastoja täydennettiin, kun olin hakemassa tiettyä laadukasta shampanjaa ja siirsin hakua päivällä kun pulloja oli vain joissain toimipisteissä. Seuraavana päivänä Taittingeria oli kaikissa lähialkoissa ainakin 16plo.Toivottavasti jopa Alko(i)ssa ollaan nyt hereillä, että riittää porukoille samppanjaa(kin)...
On tosiaan kyllä hieno juttu, että nyt on viimein (ja peräti monien asiantuntijoiden sekä tutkijoiden viime päivien näkemyksiin verrattuna selvästi vikkelämmin) homma selvä – Unkarilta asiakirjat jo Washington D.C.:ssä, ja Türkieltakin tänään lopullisesti pressaa myöten allekirjoitettuna jo sinne matkalla, kuten nyt 1.4.2023 uutisessakin (STT, vapaasti luettavissa) todetaan, eikä ole aprillipila; Erdogan on vahvistanut Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin, kertovat Turkin mediat
Tai ehkä vielä paremmin Marskin Ryyppyä. Eilen sitä parin snapsilasillisen verran skoolailin näin niinkuin alustavasti, luonnollisesti suoraan pakastimesta ja vähän lasin yläreunan yli täytettynä, kuten kuvioon kuuluu. Just kävin fillarilenkin yhteydessä ihan mielenkiinnosta vilkaisemassa erään kauppakeskuksen yhteydessä olevassa Alkossa, niin yksi pullo oli hyllyssä. Kuulemma on kauppa käynyt ja lisää on tulossa.Toivottavasti jopa Alko(i)ssa ollaan nyt hereillä, että riittää porukoille samppanjaa(kin)...
Eiköhän se ollut lähinnä vitsi, kun tämä vatuloiminen asian ympärillä on jatkunut niin pitkään. Nyt se todellinen NATO ja Suomi -keskustelu tosiaan vasta alkaa, mutta tällä kerralla konkreettisemmin Suomen roolin osalta.Täällä keskusteluketjussa joku ainakin mainitsi siitä, että tämä ketju joutaisi vastedes lukituksi.
Ne viedään käsittääkseni USA:n suurlähetystöön Turkissa. Tuo väli on arvoitus, mutta sen jälkeen tuskin on luvassa minkäänlaista viivyttelyä. Eiköhän tuossa maksimissaan päivistä, tai ehkä viikosta puhuta, vaikka vähän jahkailisivatkin.Nato-jäsenyys | Erdoğan vahvisti Suomen jäsenyyden ratifioivan lain – Turkki toimittaa asiakirjat USA:han ”varmaan alkuviikosta”
Turkin pitää vielä tallettaa oma hyväksymiskirjansa Washingtonissa sijaitsevan Yhdysvaltain ulkoministeriön arkistoon. Tämä voisi tapahtua alkuviikosta, arvioi ulkoministeriön kansliapäällikkö Jukka Salovaara.www.hs.fi
Tuon hesarin jutun mukaan Turkin paperit lähtisivät vasta ensiviikolla tai sitä seuraavalla matkaan USA:an. Saas nyt nähdä millä ne paperit sinne viedään ja milloin. Onhan tuossa aikamoista showta Turkki vetänyt.
- - Unkarin paperien aikataulusta en ole nähnyt päivityksiä, mutta tuskin niissäkään sen kauemmin menee. - -
Aah, ok. Tuo oli mennyt minulta kokonaan ohi. Mutta sitä parempi, eli kaikenlainen epävarmuus vähenee koko ajan ja parhaimmillaan puhutaan ihan oikeastikin päivistä.Niin Unkarinhan paprut on jo Washingtonissa, tuon jo linkittämänikin STT:n uutisen (joka muun muassa tuolta linkistäni Karjalaisen sivuilta löytyy) mukaan.
Ottaen huomioon vihamielisen ja ison naapurimme, sen palkka-armeijan koko pitäisi olla satoja tuhansia miehiä, kuten Ukrainan kokemus näyttää. Mistä sellainen määrä armeijaan houkuteltaisiin ja millä rahalla? Ihan silkkaa haihattelua.
Täällä keskusteluketjussa joku ainakin mainitsi siitä, että tämä ketju joutaisi vastedes lukituksi. Vaan eikös nyt toisaalta vasta juuri ala niin sanotusti paras aika NATO ja Suomi -keskustelussa?
Itse ehkä kallistuisin hinoisesti sille kantille, että tämän ketjun voisi tosiaan lukottaa ja perustaa uusi "Suomi NATOssa" ketju tilalle. Saataisiin tähänkin selvä vedenjakaja ja tämän ketjun trollailut, jankkaamiset ja kehänkiertämiset vaipuisivat nopeammin unholaan.Eiköhän se ollut lähinnä vitsi, kun tämä vatuloiminen asian ympärillä on jatkunut niin pitkään. Nyt se todellinen NATO ja Suomi -keskustelu tosiaan vasta alkaa, mutta tällä kerralla konkreettisemmin Suomen roolin osalta.
Hmm... ehkäpä sitä uutta, korvaavaa ketjua, voisi tosiaan myös ainakin harkita... Pitäisiköhän asiasta pyöräyttää jopa äänestys? ;-)Itse ehkä kallistuisin hinoisesti sille kantille, että tämän ketjun voisi tosiaan lukottaa ja perustaa uusi "Suomi NATOssa" ketju tilalle. Saataisiin tähänkin selvä vedenjakaja ja tämän ketjun trollailut, jankkaamiset ja kehänkiertämiset vaipuisivat nopeammin unholaan.
... Lisäksi ketju on perustettu 17.10.2016, eli ei liitynyt lähtökohdin tähän 2022 alkaneeseen liittymisprosessiin.
Turkki ja Unkari pitivät pitkän aikaa sellaista sirkusta, ettei uskaltanut jinxata hommaa, ja hain vasta tänään Marskin pakkaseen. Jäähtykööt kuitenkin vielä kunnolla sen aikaa, että homma on virallisesti taputeltu ja Suomen lippu liehuu Naton päämajassa muiden kaverina.Tai ehkä vielä paremmin Marskin Ryyppyä. Eilen sitä parin snapsilasillisen verran skoolailin näin niinkuin alustavasti, luonnollisesti suoraan pakastimesta ja vähän lasin yläreunan yli täytettynä, kuten kuvioon kuuluu. Just kävin fillarilenkin yhteydessä ihan mielenkiinnosta vilkaisemassa erään kauppakeskuksen yhteydessä olevassa Alkossa, niin yksi pullo oli hyllyssä. Kuulemma on kauppa käynyt ja lisää on tulossa.
Joo. Olen aina tykännyt Suomesta, mutta Suomen asemaan maailmassa ei oikein voi olla tyytyväinen. Viime hetkinä on alkanut tuntua siltä, että taidan sittenkin asua länsimaassa. Tällaistakin itsestäänselvyyttä piti taputella vuosikymmeniä kuin koiranpaskaa hiekkalaatikolla, kun liian suuri osa kansasta oli yhä punaisia. Ehkä sekin alkaa pikkuhiljaa korjaantua asenneilmaston muuttuessa. NATOsta on vielä paljon iloa.On tämä kyllä helvetin hieno asia ja valaa ihan eri tavalla uskoa tulevaisuuteen kuin se saatanan suomettumispaske, jota on pitänyt sietää vuosikymmenet.
Joo. Olen aina tykännyt Suomesta, mutta Suomen asemaan maailmassa ei oikein voi olla tyytyväinen. Viime hetkinä on alkanut tuntua siltä, että taidan sittenkin asua länsimaassa. Tällaistakin itsestäänselvyyttä piti taputella vuosikymmeniä kuin koiranpaskaa hiekkalaatikolla, kun liian suuri osa kansasta oli yhä punaisia. Ehkä sekin alkaa pikkuhiljaa korjaantua asenneilmaston muuttuessa. NATOsta on vielä paljon iloa.
Pieni haitta mikä koskee uusia aiheesta kiinnostuneita lukijoita on se, että pitää haarukoida itsensä sivulle ~200 jos haluaa lukea jäsenyydestä lähtien käytyä keskustelua. Onhan täällä muitakin vastaavia uusien ketjujen aloituksia. mm. Eduskuntavaalit ja Yhdysvaltain presidentti- ketjut.Uusi ketju ei trolleihin vaikuta, eivätkä vanhat viestit haittaa millään tavalla uusia
Pointti lienee keskustella ajankohtaisista asioista, eikä silloin ainakaan itselleni tule mitään pakottavaa tarvetta aloittaa selaamaan keskustelua jostakin 7v takaa. Jos se taas on ongelma, niin sitten pitää aloittaa uusi ketju aina kun jollakin on jotain uutta kommentoitavaa, ettei vaan vahingossakaan kukaan joudu lukemaan mitään ylimääräistä.Pieni haitta mikä koskee uusia aiheesta kiinnostuneita lukijoita on se, että pitää haarukoida itsensä sivulle ~200 jos haluaa lukea jäsenyydestä lähtien käytyä keskustelua. Onhan täällä muitakin vastaavia uusien ketjujen aloituksia. mm. Eduskuntavaalit ja Yhdysvaltain presidentti- ketjut.
Jos pakko olisi valita, niin ehkä valitisin uuden ketjun, mutta loppupeleissä ihan sama
Käytin eri aikamuotoa viittauksena muuhun kuin siihen, miten vastineesi perusteella käsitit. Toki ei kekkoslovakkisessa menneisyydessäkään voinut olla täysin tyytyväinen siihen, että Suomi miedosti rajattiin neukkujen etupiiriin. En siis tarkoittanut, että Suomen olot olisivat olleet kurjat kylmän sodan aikana verrattuna vaikkapa Tsekkoslovakiaan. Miten ihmeessä olisin sellaista implikoinut? Et kai meinaa että olen mielisairas?Vai ei voinut olla Suomen asemaan tyytyväinen.
Nato optio oli käytännössä Nato-vastaisuutta, aivan kalkkiviivoille asti.Kyllähän tää historian NATO-vastaisuus, taistolaisuus, pro-Neuvostoliitto retoriikka, sensuuri, Tarja Halonen, STASI-vakoojat, suomalaisten koulukirjojen vääristäminen yms. on sekä äärimmäisen häpeällinen että maanpetoksellinen osa Suomen historiaa. Edelleenkin meidän talousjärjestelmässä, ajattelussa ja yhteiskunnassa on näitä piirteitä Neuvostoliitosta minkä takia me ollaankin hännän pitäjänä Pohjois-Euroopassa.
Kannattaa vilkaista mitä kaikkea onkaan tehty:
Suomettuminen – Wikipedia
fi.wikipedia.orgPirkkalan moniste – Wikipedia
fi.wikipedia.org
Se oli ymmärrettävää että Suomi joutui pelaamaan kahta puolta lännen ja idän välissä kylmän sodan kireimpinä vuosina, mutta jo Gorbachevin aikana ja viimeistään 90-luvulla ei ollut ainoatakaan syytä olla liittymättä NATO:n välittömästi. Saman maanpetoksellisuus jatkui ja normalisoitui ja jos Ukrainan kansa ei maksaisi verellä hintaa tai olisi hävinnyt sodan oikeasti muutamassa päivässä niin hyvin todennäköisesti meidän NATO-ikkuna olisi jo kiinni, jouduttaisiin moninkertaistamaan puolustusbudjetti ja toivomaan parasta.
Marin ollut yllättävän nato-myönteinen niin äärivasemmalla kulkijaksi. Toki on niin nuori, että ei ole kokemuksia, muistoja, eikä ajatuksia kylmän sodan ajoista.Puhetta maailmaan mahtuu, mutta fakta on se, että kansa ja Marinin hallitus yhdessä presidentin kanssa Suomen veivät Natoon ja se oli kertakaikkisen hieno suoritus.
Se Marinin vahvuus on, että osaa ajatella ja viisas osaa muuttaa ajatuksia.Marin ollut yllättävän nato-myönteinen niin äärivasemmalla kulkijaksi. Toki on niin nuori, että ei ole kokemuksia, muistoja, eikä ajatuksia kylmän sodan ajoista.
Näin 2023 voi kuitenkin hieman närästellä sitä, että Suomi on kärsinyt tähänastisesta jälki-yya-statuksestaan esimerkiksi Putlerin kaudella esimerkiksi ja etenkin taloudellisesti. Jos maasta lähtevää kuormaa hakevien rahtilaivojen vakuuttamisessa tulee haasteita tai monikansalliset yhtiöt lähettelevät maajohtajalle satelliittipuhelimia kun tämmöinen jenkkinäkökulmasta melkein-Transnistria on nyt Ukrainan tilanteesta päätellen myös akuutisti uhattuna, niin voi siitä hieman ahdistua tai ainakin löytää ikäviä mietteitä. Suomen kehitys vs. muut pohjoismaat on sekin ikävä jo kolmannella vuosikymmenellä, vaikka siinä toki on etupäässä sisäisiä tekijöitä mutta kaikki vaikuttaa kaikkeen. Samoin vertailu Viroon on aika kurja jos tarkastellaan vain NL kaatumisen jälkeistä kehitystä.
Nato optio oli käytännössä Nato-vastaisuutta, aivan kalkkiviivoille asti.
Hornet hankinnat käänsi suomen kohti Natoa ja Nato-yhteensopivuutta.Ja paskat. Nato-optio oli sitä, että Suomi oli vuosikaudet läheinen Nato-kumppani, jolla oli Nato-yhteensopiva armeija, jonka öbaut jokaisessa hallitusohjelmassa 20v ajan todettiin, että Suomi tekee läheistä yhteistyötä Naton kanssa ja Suomi ylläpitää koko ajan mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.
Luuletko sä nyt ihan oikeasti, että ilman tuota vuosikausien läheistä kumppanuutta ja Nato-optiota me olisimme saaneet 28 maalta niin nopeat ratifioinnit sotatilanteessa kuin nyt saimme ja loputkin vuoden aikana?
Kansa vastusti Natoa, hallitukset 20v ajan pitivät siitä huolimatta Suomen hyvin lähellä Natoa. Tuo on se Nato-optio, tuo EI ole Nato-vastaisuutta.
Hornet hankinnat käänsi suomen kohti Natoa ja Nato-yhteensopivuutta.
Kansa vei Suomen Natoon
Poliitikoista suurin osa ei ole halunnut koskea Natoon pitkällä tikullakaan niinä vuosikymmeninä, kun ammattisotilaat ovat hiljaista työtä tehneet asian eteen.
Puolustusvoimat oli aloittanut muuntautumisen Nato-yhteensopivaksi jo 1990-luvulla. Kansliapäällikkönä Ahola oli allekirjoittamassa ensimmäisten saksalaisten Leopard-panssarivaunujen hankintaa.
– Väänsimme rautalangasta poliittiselle johdolle, että kriisitilanteessa meillä on oltava länsimaista kalustoa, koska kun sitä jossain vaiheessa on pakko täydentää, sitä täydennystä voi saada vain länsimaista.
Tästä päästään Suomen heikkouteen – tai suoranaiseen sotilaalliseen itsepetokseen, joksi Ahola kutsuu vuosien saatossa syntynyttä Nato-optiota. Ajatus siitä, että kriisin keskellä voitaisiin yhtäkkiä liittyä Natoon ja saada sieltä apua.
– Se on ollut yhtä hölynpölyä.
Kenraalit avautuvat Nato-politiikasta – optio oli ”yhtä hölynpölyä” | Verkkouutiset
Kenraalit Matti Ahola, Juha Pyykönen ja Arto Räty puhuvat suunsa puhtaaksi Suomen Nato-politiikasta.www.verkkouutiset.fi
Teknisesti oikein jos kyselyissä kysyttiin pitäisikö natoon liittyä. Mutta hieman erilaisella kysymyksenasettelulla mm. tässä 2014 suoritetussa kyselyssä:Väärin taas. Kansa oli Natoa vastaan aina siihen asti kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Pitääkö tää googlettaa sulle vai löydätkö ihan itse? Tule vaan itkemään lisää jos et löydä.
Vasta täysmittainen sota Ukrainassa sitten sai kansan mielipteen keikahtamaan kannatuksen puolelle ja onneksi valtiojohto tähän sitten reagoi kuten reagoi.
Ja itse veikkaan että Nato olisi saattanut saada paljon rajua vastustusta jos sitä olisi lähdetty aktiivisesti ajamaan ennen sotaa. Eli tie olisi voinut olla todella kivinen. Musta tämä meni ihan oikein juuri näin. Nyt Natolla on hyvin vahva tuki niin kansan kuin hallinnon osalta.
2014, krimin valtausTeknisesti oikein jos kyselyissä kysyttiin pitäisikö natoon liittyä. Mutta hieman erilaisella kysymyksenasettelulla mm. tässä 2014 suoritetussa kyselyssä:
"Jos valtiojohto päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle, suomalaisista 53 prosenttia olisi valmis tukemaan ratkaisua"
Verkkouutiset selvitti: Kansa valmis Natoon, jos valtiojohto niin haluaa | Verkkouutiset
Verkkouutiset selvitti: Kansa valmis Natoon, jos valtiojohto niin haluaa | Verkkouutisetwww.verkkouutiset.fi
Eli tuolloin oltiin oravanpyörässä, jossa valtiojohto vastusti koska kansa vastusti ja kansa vastusti koska valtiojohto vastusti.
Vasta täysmittainen sota Ukrainassa sitten sai kansan mielipteen keikahtamaan kannatuksen puolelle ja onneksi valtiojohto tähän sitten reagoi kuten reagoi.
sella eri foorumilla tässä idän ja lännen välissä pidättäytyen samalla neutraalina, vaikka aina on tiedostettu se, että vihollinen saapuu vain ja ainoastaan yhdestä suunnasta... jos on saapuakseen
- Korvattu itäkalustoa länsikalustolla 90-luvulta alkaen
- Liitytty Naton rauhankumppanuusohjelmaan 1994
- Osallistuminen Natojohtoiseen KFOR operaationn Kosovossa vuodesta 1999 alkaen
- Mukana Afganistanin operaatiossa (ISAF) vuodesta 2002 alkaen
- Suomen ja Naton yhteisymmärryspöytäkirja 2014
- Useita sota- ja yhteistoimintaharjoituksia vuosien saatossa
Joko alkaa @Kissabussi Pahimmat ahdistukset ja psykoosit helpottamaan?
Sehän siinä hauskaa (tai oikeastaan pelottavaa) onkin ollut, kun suurin osa kansasta on pitänyt silmiä suomettumisen ja Kremlin tuottaman myötävaikuttamisen myötä auliisti kiinni koko ajan. Edes Krimin valtaus vuonna 2014 ei riittänyt tavan kansalle Venäjän historian itseään toistavan toimintamallin ymmärtämiseksi, vaan edelleen yritettiin pyöritellä harhakuvitelmaa luotettavasta ja elintärkeästä kauppakumppanista jne tyyliin "kyllä Venäjän tilanne on nyt jotain ihan muuta kuin aiemmin ja tämä on nyt vain tällainen hetkellinen ryppy rakkaudessa".Venäjä ei ollut niin akuutti sotilaallinen uhka, eikä uhkaillut tai uhitellut Suomelle. Pikemminkin oli paljon turismia ja bisnesyhteistyötä. Ukraina sitten avasi silmät.