- Liittynyt
- 26.10.2016
- Viestejä
- 5 735
Kannattaa lukea ennemmin se itse sopimus, kuin jotain tulkintoja siitä. Siellä ei anneta turvatakuita, vaan luvataan viedä asia turvallisuusneuvostoon, jonka valtuuttamana voidaan auttaa, jos joku hyökkää Ukrainaan. Siellä myös allekirjoittaneet lupaa, etteivät uhkaa Ukrainaa voiman käytöllä tai käytä sitä.Alla olevien lähteiden perusteella Ukraina vaati vastineeksi ydinaseista luopumisesta turvallisuustakuut. Se onkin nyt sitten vähän nolo juttu, kun on käynyt ilmi ettei tällä paperilla ole kovin suurta painoarvoa.
Mm. Venäjä, Yhdysvallat ja Britannia allekirjoittivat vuonna 1994 sopimuksen, jossa ne antavat Ukrainalle turvatakuut, sekä takaavat Ukrainalle itsenäisyyden ja rajojen muuttumattomuuden. Myöhemmin 2000-luvulla Yhdysvallat ryhtyi tulkitsemaan sopimusta siten, ettei ydinsulkusopimuksen turvatakuut velvoita sitä kansainvälisoikeudellisesti. Samoihin aikoihin Yhdysvallat rupesi järkkäämään Ukrainaa ja Georgiaa Natoon, mikä sitten kaatui Saksan kovaan vastustukseen.
Kyllä se valitettavasti on niin, että ainoa paperi, jolle voi antaa painoarvoa sotilaallisen avun näkökulmasta, on Naton artikla 5. Kaikki muut sopimukset jäävät tasolle materiaaliapu - tee & sympatia.
AlfaTV Uutiset is under construction
alfatvuutiset.fi
Näihin Clintonin ja Jeltsinin turvatakuihin Ukraina vetoaa
Ukrainan ulkoministeriö on kaivanut esiin liki 20 vuotta vanhan sopimuksen, jossa Venäjä, Yhdysvallat ja Britannia antavat turvallisuustakuut Ukrainalle.www.is.fi
volume-3007-I-52241.pdf (un.org)