Linux-kysymyksiä & yleistä keskustelua Linuxista

Jos haluaa että nopea kirjautuminen toimii jokaisessa paikassa eikä pelkästään jossakin yhdessä graafisessa login tilanteessa niin voi poistaa salasanan olemassaolon tältä käyttäjältä komennolla "passwd -d username". Tämän jälkeen kirjautuminen toimii ilman salasanaa niin komentoriviltä kuin graafisestikin pelkällä usernamen klikkauksella. Tämä voi olla hyödyllistä koska jos käytät 99% ajasta jotakin nopeaa loginia ilman salasanaa niin sinä helposti unohdat mikä se on ja sitten kun tulee tarve loggautua komentoriviltä esim TTY vaihdon yhteydessä niin sinäpä et muistakaan sitä salasanaa. Tämän tempun jälkeen jos käynnistät sshd:n niin tämä voi olla nyt vaarallista.
 
Hyviä vinkkejä tullut vastanneilta kysymyksiini, Respectos Teille porukat.

Olen toki wanhan kansan ihminen niin tunnukset ja salasanat ovat lapulla jemma nimisessä paikassa, sama toisessakin taloudessa.

Ompahan sitten vaihtoehtona käytellä Linuxia. Omalla koneella otan tietoisen riskin... eilen asensin Win 11 24H2 ikivanhaan masiinaan mutta se on eri tarina. Kaikki vaihtoehdot ovat auki ja tuo Linux nyt kiinnostaa koska ensi vuoden aikana se tulee laitettua kahteen eri koneeseen Win kympin tuen loppuessa.
 
Olisi pari probleemaa joissa kaipaisin apua, toisaalta ongelmat saattavat ehkä liittyä toisiinsa.

Tietokoneeni jää satunnaisesti käynnistäessä jumiin seuraavaan kohtaan:
jumi.jpeg

Normaalisti tuon alimmaisen tekstin jälkeen näyttö menee sekunniksi pimeäksi ja resoluutio vaikuttaisi vaihtuvan, ilmeisesti amdgpu ajuri latautuu päälle?
Mutta miksi se latautuu välillä mutta toisinaan taas ei lataudu? Jos on joku bitti poikittain jossain niin maalaisjärjellä ajateltuna toimisi samalla tavalla jokaisella käynnistyskerralla?
Arvioisin että puolet käynnistyskerroista tuo jää jumiin tuohon kohtaan.

No sitten päästään siihen yllä mainitsemaani toiseen ongelmaan.
Ajattelin että jos pistän tietokoneeni vain aina suspend tilaan enkä sammuta sitä niin ongelmahan on sillä ratkaistu.
Mutta suspendista tietokonetta herättäessä näyttöön tulee "no signal" ja sitten muuttuu takaisin mustaksi ja sellaisena pysyy. Tämä tosin tapahtuu joka kerta eikä siinä ole samaa ilmiötä että välillä jäisi näyttö pimeäksi ja välillä ei.

Molemmat ongelmista tosiaan ehkä vaikuttaisi liittyvän siihen että jotain häsmäkkää amdgpu ajurissa. En tosin itse osaa lähteä asiaa ratkomaan joten apua kaipaisin.

AMD 7900XTX
7800X3D
Asus B650-PLUS, viimeisin bios päivitys asennettuna.
Ubuntu 24.04.1 LTS
Kernel 6.8.0-45
 
Väittäisin että tuolla kuvakaappausksen tekstillä ei ole mitään tekemistä ongelman kanssa, tuo on normaalia boottitekstiä - siinä ei ole mitään selkeää vikailmoitusta tms. josta olisi hyötyä. Nyt pitäisi löytää jokin ero normaalista toimivasta bootista ja vikatilanteesta.

Miksi GUI toisinaan latautuu ja toisinaan ei, on mahdotonta sanoa mitään selkeää yksittäistä syytä. Pitäisi päästä näkemään X.Org:n / waylandin ja muut todelliset logitiedot. Kyse voi olla vaikka viallisesta raudasta, näillä tiedoilla kyse voi olla mikä tahansa (PSU/MB/CPU/RAM/GPU - tai Kernelin, grafiikka-ajurin bugi, mikä on oikeastaan epätodennäköistä jos muilla Ubuntun käyttäjillä ei ole samaa ongelmaa).

Pari kysymystä / perusasioita joilla lähteä liikkeelle:

1. Onko koko kone jumissa, toimiiko mikään; eli:
  • Toimiiko virtuaalikonsolin vaihto (CTRL+ALT+F1/F2/F3 jne.); jos, pystytkö kirjautumaan sisään komentoriville?
  • Toimiiko SysRQ-näppäinyhdistelmät (EDIT: Saattavat olla pois päältä Ubuntussa oletuksena; kannattaa ehkä laittaa päälle)?
  • Toimiiko CTRL+ALT+DEL (käynnistyykö kone uudelleen)?
2. Hanki lögitiedot koneesta jollain tapaa (kts. alempaa mistä olisi hyötyä). Esim:
  • em. virtuaalikonsolien kautta
  • Laita sshd päälle ja ota SSH:lla yhteys koneeseen,...
  • Ihan normaalibootissa, jolloin niin nähdään miten kone on konfiguroitu
Ensisijaista tässä tilanteessa on nyt saada edes jotain tietoa ulos koneesta tavalla tai toisella, tekstimuodossa. Kuvakaappauksen ottaminen tekstistä on aina erittäin huono idea, ja kannattaa tehdä vain jos esim. Kernel todella on jumissa boootissa (sarjaportin kautta konsolin käyttö on työlästä eikä aina realistista).

Em. login saa tekstimuodossa yleensä kirjoittamalla `dmesg`, ja pidemmän login esim. kirjoittamalla `journalctl -b0`. Tämä kannattaa sitten ohjata tiedostoon ja sieltä pastettaa johonkin pastebin -tyypiseen paikkaan ja linkittää tänne; tosin tästä ei ole hyötyä, jos em. logi on samanlainen myös kun kirjautumisruutu ei ole latautunut ja silloin kun se on latautunut.

Lisäksi katsoisin `systemctl status` -tulosteen vikatilanteessa ja tilanteessa kun järjestelmä toimii oikein, niin näkee vähän mikä setup on (pasteta tulos tänne tai johonkin muualle).

Tilanteen "korjaaminen" suspendilla taas on erittäin huono idea. Jos normaalisti ei kirjautumisruutu / graafinen GUI ei lataudu, niin on iso todennäköisyys että suspend ei myöskään toimi oikein. Tämä ei myöskään "korjaa" ongelmaa vaan on ns. workaround. Pidemmän päälle saat enemmän ongelmia aikaseksi ja ongelmat vaan kasautuu. Suoranaisesti suspendin kokeilusta ei ole haittaa, jos sen saa nopeasti kokeiltua, ja ehkä toimii väliaikaisratkaisuna, mutta nythän se ei toimi (myöskään).

EDIT: Postaus lähti hyvin keskeneräisenä paksusormisuuden takia, editoitu valmiiksi. Ainakin jotakuin.
 
Viimeksi muokattu:
Säestän edellistä postausta. Tuo kuvassa oleva pätkä dmesgistä ei oikeastaan kerro mitään hyödyllistä millä edes voisi arvella mistä suunnasta alkaa sipulia kuorimaan. Mitään virhettä tai ongelmatilannetta siinä ei näy ja viimeinen rivi on osa amdgpu-ajurin early_init vaiheen normaalia tulostusta.

Mutta jos oikeasti kernelin käynnistys tökkää tuohon kohtaan eikä vain näytä siltä (konsoli jäätyy tms), niin melkoisella todennäköisyydellä kyse on jonkinlaisesta rauta- tai biosongelmasta.

Jos se ainoastaan näyttää siltä, niin pitäisi jotenkin päästä käsiksi esim. verkon yli näkemään mitä siellä on oikeasti tapahtunut. Mikäli se pääsee kernelistä ohi ja initiä ajamaan, ja kirjoittaa jotakin konkreettista journaliin niin sen näkee edelliseltä bootiltakin (ellei Ubuntussa ole tehty päättömiä konffauksia), journalctl --list-boots näyttää listan tallessa olevista booteista ja journalctl -b <N> näyttää valitun boottikerran journalin. Tässä N on negatiivinen indeksi alkaen nykyisestä bootista 0.. esim. -1 on edellinen -2 sitä edeltävä jne.

Myöskin tuoreempi kernelin kokeileminen ratkaisuna voisi olla kokeilemisen arvoista. Tässä tosin Ubuntu, erityisesti LTS, ei oletuksena ole kovin avulias...
 
Myöskin tuoreempi kernelin kokeileminen ratkaisuna voisi olla kokeilemisen arvoista. Tässä tosin Ubuntu, erityisesti LTS, ei oletuksena ole kovin avulias...

LTS systeemin valinta varsin tuoreeseen rautaan on mielestäni muutenkin huono valinta. Joo varmaan paljon backportataan shittiä tuohon mutta tuskin kaikkea. Toi GPU voi olla huonosti tuettu tuossa kernelissä.

Se mitä voisi koittaa niin lisätä bootissa kernel parametreihin rd.driver.pre=amdgpu jolloin se GPU:n alustus tapahtuu aiemmin.
 
LTS systeemin valinta varsin tuoreeseen rautaan on mielestäni muutenkin huono valinta. Joo varmaan paljon backportataan shittiä tuohon mutta tuskin kaikkea. Toi GPU voi olla huonosti tuettu tuossa kernelissä.

Minusta LTS on vähän kyseenalainen valinta mihin tahansa normaaliin työpöytäkäyttöön normaali-ihmiselle. Saattaa kuulostaa hyvältä ajatukselta, vakaa distroversio pitkällä tuella. Todellisuus on sitten muutamaa valikoitua kikkulaa lukuunottamatta antiikkisten softa- ja kirjastoversioiden kanssa kihnuttamista.

Jos on joku erityisempi tarve, rajoitettu käyttö, rauta tai käyttäjä niin sitten ehkä perusteltavissa.
 
LTS:stä samaa mieltä - jos on käyttö hyvin rajoittunutta ja stabiilia (esim. vain tietty yksi applikaatio - jukeboksi, emulaattoripelikone tms.) ja rauta toimii varmasti hyvin, tai serverikäytöstä, niin silloin kyllä. Normaaliin työpöytäkäyttöön, LTS:stä ei ole mitään hyötyä (vaan lähinnä haittaa).
 
LTS:stä samaa mieltä - jos on käyttö hyvin rajoittunutta ja stabiilia (esim. vain tietty yksi applikaatio - jukeboksi, emulaattoripelikone tms.) ja rauta toimii varmasti hyvin, tai serverikäytöstä, niin silloin kyllä. Normaaliin työpöytäkäyttöön, LTS:stä ei ole mitään hyötyä (vaan lähinnä haittaa).
Työkäyttöön LTS on ihan omiaan, samoin servereihin. Noissa kun lähinnä kaipaa mahdollisimman vakaata ja stabiilia järjestelmää jota ei tarvitse versiopäivittää pitkään aikaan. Tavalliseen kotikäyttöön desktopilla, varsinkin jos käytössä on uutta rautaa on non-LTS yleensä parempi vaihtoehto.
 
En ubuntua tunne mutta redhat johdannaisiin johdannaisiin el sarjan distroihin saa asennettua 3rd party reposta vaikka mainline kernelin jos haluaa. Sillä ainakin saa poissuljettua taikka todennettua vikaa jos jokin vastaava on mahdollinen ubuntuun.

Toihan ei poista edelleenkään sitä että LTS härveleitten kanssa olet naimisissa kivikautisten ohjelmien kanssa. Varsinkin joku pythonin paska menee niin vauhilla eteenpäin että jotain vähänkään uudempaa python kikotinta on aivan turha koittaa ajaa jossain ns. "stable" rellussa.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
255 630
Viestejä
4 442 194
Jäsenet
73 585
Uusin jäsen
Jaakkokk

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom