Lihavuusepidemia

Varmasti sekin vaikuttaa, mutta ihmisillä on tuossa myös merkittäviä synnynnäisiä eroja, siis muita kuin tahdonvoima. Se, että kylläisyyshormoni kokonaan puuttuu on ääritapaus, joka ei ole kovin yleinen.

Koska ihmiskunta on elänyt kalorien yltäkylläisyydessä niin lyhyen ajan, niin vaikea tuomita ylipainoisuutta mihinkään suntaan tavallaan.

Esim voihan ruokaa pitää myös päihteenä, se että se on samalla myös kehon polttoainetta, ei tarkoita etteikö se voisi toimia myös koukuttavana nautintoaineena.

Alkoholistitkin saaneet jonkun tieteellisen todistuksen jollekkin geenille. Esim rähinägeeni. Myös alkoholi tunnetusti vaikuttaa ihmisiin eri tavalla. Niin varmaan myös epäviralliset huumeet. Tai uhkapelit. Miksei myös silloin suhtautuminen ruokaan .
 
Varmasti sekin vaikuttaa, mutta ihmisillä on tuossa myös merkittäviä synnynnäisiä eroja, siis muita kuin tahdonvoima. Se, että kylläisyyshormoni kokonaan puuttuu on ääritapaus, joka ei ole kovin yleinen.
Se kylläisyyshormonikommenttini viittasi juuri tähän tiettyyn ääripäähän, jotka ovat todella lihavia. Peruslihavien kohdalla kyse on muusta eli tuosta mistä tässäkin ketjussa puhutaan paljon: liikaa syömistä ja liian vähän kulutusta. Silti kun tätä ketjua lukee, jää fiilis että forumin asiantuntijat ovat usein hyvän kontrollin omaavia ihmisiä joilla ei ole edes ongelmaa. Vähän kuin alkoholistien kerhossa absolutistit kertoisivat miten parannutaan.
 
Se kylläisyyshormonikommenttini viittasi juuri tähän tiettyyn ääripäähän, jotka ovat todella lihavia. Peruslihavien kohdalla kyse on muusta eli tuosta mistä tässäkin ketjussa puhutaan paljon: liikaa syömistä ja liian vähän kulutusta. Silti kun tätä ketjua lukee, jää fiilis että forumin asiantuntijat ovat usein hyvän kontrollin omaavia ihmisiä joilla ei ole edes ongelmaa. Vähän kuin alkoholistien kerhossa absolutistit kertoisivat miten parannutaan.
Niin toisaalta se hyvän kontrollin omaava voi tietää hyvinkin tarkasti, että mistä puhuu. Esimerkiksi monet tarkkaa ruokavaliota noudattavat sekä urheilua harrastavat tietävät varmasti mitä nälkä on. Esimerkiksi kovemman tekemisen päivinä laihan nälkä on varmasti yhtä kova, kuin lihavan nälkä. Jos syö vaikka sen 2500 kcal / päivä ja kulutus nousee yli 4000 kcal, niin voin kertoa että siinä nälkä tulee oikeasti, vaikka vetää treenilisät jne. Tämä siis toki kompensoidaan lepopäivinä jolloin ravintoa taas tulee vähän yli kulutuksen, jos siis tarkoituksena on ylläpitää painoa.

Eli, ei missään nimessä kannata aliarvioida sitä mitä ne urheilua harrastavat ihmiset tietävät / kokevat. Tuntemukset on varmastikin hyvin samat, kuin lihavalla, voisi hyvin syödä jääkaapin tyhjäksi tai viisi annosta ruokaa jne.
 
Vähän kuin alkoholistien kerhossa absolutistit kertoisivat miten parannutaan.
Usko tai älä, niin moni on juomattakin vaikka himo on ihan hirveä. Niinikään moni on lihava pelkästään juoppouden takia ja syömisten kanssa olisi/on ihan helppoa. Vaikka oletetaan, ettei kukaan juo tippaakaan, niin monella laihalla on jopa kovempi himo mässäillä kuin pakettiauton kokoisella läskillä. "Myös" omilla valinnoilla on merkitystä.
 
monella laihalla on jopa kovempi himo mässäillä kuin pakettiauton kokoisella läskillä.
Tämä on se koko homman ydin. Voisin väittää, että niitä joille ei mikään epäterveellinen maistu on yhtä vähän kuin niitä, joilla on oikeasti niissä hormoneissa vikaa. Tosiaan se laihan himo mässäillä voi olla siksikin kovempi, koska sitä ei voi tehdä.
 
Tämä on se koko homman ydin. Voisin väittää, että niitä joille ei mikään epäterveellinen maistu on yhtä vähän kuin niitä, joilla on oikeasti niissä hormoneissa vikaa. Tosiaan se laihan himo mässäillä voi olla siksikin kovempi, koska sitä ei voi tehdä.

Siis että laihan ihmisen tekee oikeasti enemmän mieli mässäillä kuin lihavan, ja syy on sille se että laiha on laiha koska on onnistunut olemaan mässäilemättä vaikka himo ollut kova?
 
Siis että laihan ihmisen tekee oikeasti enemmän mieli mässäillä kuin lihavan, ja syy on sille se että laiha on laiha koska on onnistunut olemaan mässäilemättä?
Pointtina siis se, että jos sinun tekee mieli mässäillä, niin meneekö se helpommin ohi mässäilemällä vai kieltäytymällä siitä?
 
Pointtina siis se, että jos sinun tekee mieli mässäillä, niin meneekö se helpommin ohi mässäilemällä vai kieltäytymällä siitä?
Jos päättää mässäillä, esim sokeria sisältävien herkkujen kanssa, niin siitä syntyy helposti tapa. Mikä on ihan normaali sinällään, mutta jos alkuaankin kieltäytyy, niin sitten vähän ajankuluttua ne cravingsitkin katoaa.. Sama alkoholilla, tietty vaikeampaa jos puhutaan jostain korkin aukeamisesta.

Sokerin pirulainen on se, et jos päättää että syö herkkuja harvoin, sitten kun näin tapahtuu, niin sitten pikkuhiljaa ei enään edes tee mieli mitään epäterveellistä niinä oletettuina herkutteluhetkinä.
 
Usko tai älä, niin moni on juomattakin vaikka himo on ihan hirveä. Niinikään moni on lihava pelkästään juoppouden takia ja syömisten kanssa olisi/on ihan helppoa. Vaikka oletetaan, ettei kukaan juo tippaakaan, niin monella laihalla on jopa kovempi himo mässäillä kuin pakettiauton kokoisella läskillä. "Myös" omilla valinnoilla on merkitystä.
Epäilen, kyllä se lihavan kroppa huutaa sitä mässyä eritavalla kun tottunut saamaan sitä. Eri asia jos pääsee ylitse siitä ja jää vaan se kaipaus tavasta mässytellä.
 
Vähän kuin alkoholistien kerhossa absolutistit kertoisivat miten parannutaan.
Niinhän se toimii. AA:ssa alkkikset antavat toisilleen vertaistukea kertoen mikä meni vituiksi ja miten asiat paranevat tai meinaavat parantua. Yleensä menestyksellä toipuvat, tai ainakin ne joilla on parasta kontenttia kerrottavaksi, ovat "absolutisteja" koska heidän on tyypillisesti joko juotava helvetisti tai oltava ilman. Jotkut kuntoutujat saattavat kyetä ottamaan maltilla, mutta he tuskin ovat yleensä edes kerhon vieraita saati parhailla tarinoilla varustettuja. Varmaan usein savustetaan helvettiin jos ei sovi stereotypiaan.
Siis että laihan ihmisen tekee oikeasti enemmän mieli mässäillä kuin lihavan
Jos laihan tekee enemmän mieli mässäillä kuin lihavan, niin sitten tekee. Ero on siinä, mässäileekö.
syy on sille se että laiha on laiha koska on onnistunut olemaan mässäilemättä vaikka himo ollut kova?
Epärationaalinen tapa ajatella. Läski on läski koska mässäilee. Se, tekeekö mieli mässäillä, ei vaikuta lopputulokseen suoraan.

Tietysti ruokahalu pysyy paremmin kurissa kun on ohuessa kunnossa ja yltyy kun on aikansa mässäillyt ja paisunut. Siitä huolimatta eivät kaikki terveet ihmiset ole tuurilla terveitä, vaan osalla on ollut sitä luonteen lujuutta josta läskejä kehutaan.

Eivät kaikki menestyneet ihmisetkään ole tuurilla kultalusikka perseessä syntyneitä vähä-älyisiä, vaan osa on jopa yhtä kyvykkäitä kuin katkerat syrjäytyneet lähiöspurgut, jotkut jopa taitavampia.
 
Tietysti ruokahalu pysyy paremmin kurissa kun on ohuessa kunnossa ja yltyy kun on aikansa mässäillyt ja paisunut. Siitä huolimatta eivät kaikki terveet ihmiset ole tuurilla terveitä, vaan osalla on ollut sitä luonteen lujuutta josta läskejä kehutaan.

Todennäköisesti elämänsä kuosissa pysynyt henkilö ei ole juuri joutunut käyttämään luonteen lujuutta ja tekemään päivittäisiä tietoisia päätöksiä ja valintoja pysyäkseen laihana kovinkaan montaa kertaa.

Tyypillinen lihava, joka on taas laihdattunut useaan otteeseen, on todennäköisesti käyttänyt luonteen lujuuttaan ja tehnyt tietoisia päätöksiä ruoan suhteen huomattavasti useammin. Tälläisellä henkilöllä lienee elämänsä aikana tahdonvoimalla taisteltuja päiviä takana iso määrä.
 
Siivoushommia tehdessä olen huomannut viime aikoina, että multitabsfamilyn lisäksi minkinrehuille verrattavissa olevalla kalapyörykkäannoksella (250-350g) aamupalaksi, lounaaksi kaksi Fazerin puikularuisleipää 1/3pötkö maksamakkaralla ja iltaruoaksi Kotimaista 350g broileripyörykkä laihduttaa hyvin, mutta pitää myös paikoin uskomattoman hyvin nälän tunteen poissa.

Erityisesti ihmetyttaa tuo kalapyörykkä, laskujeni mukaan siitä tuli alimmillaan +550kcal annos, mutta kello 7-12 heiluit työssä (ja lisäksi söit sen klo 5.30 ) Jos peruskulutus tunnissa vaikka sata, niin 650kcal vaikka koomassa makoillen... Ja lukuisia kertoja sen toistat...ja sen toistat.... Selviät kohtuulisella koettelemuksella tuon ajan. Jos taas valitset samaksi ajaksi jonkun lihapiirakan, niin veteläksihän se vetää viimeistään yhdeksään mennessä...

Proteiini on taikasana.

Tyypillinen lihava, joka on taas laihdattunut useaan otteeseen, on todennäköisesti käyttänyt luonteen lujuuttaan ja tehnyt tietoisia päätöksiä ruoan suhteen huomattavasti useammin. Tälläisellä henkilöllä lienee elämänsä aikana tahdonvoimalla taisteltuja päiviä takana iso määrä.
Jos voimaa on luovuttaminen ja intensiivisisille himoille antautuminen niin ok. Omalla kohdalla tämän muutaman kilon leikkaaminen (jonka tarpeen olemassaoleminen selvisi samaisesta syystä) oli yksi hääkutsu ja varmistus, että mahdun samaan vanhaan pukuun sulavasti ja säästän siten rahaa uuden ostamiselta. Paljon liikkumistyötä tekevänä ei se lisäkilojen häviäminen pahitteeksikaan ole.
Jos ei ole mitään syytä, niin varmasti on tylsää miettiä sellaista asiaa kuin itsekuri. Mutta sitähän on jo tupakan ja alkoholin merkeissäkin näytetty kansalle... Ei synninpäästöä, valitettavasti. Se on rasvamaksa, eikä ainoastaan alkoholista riippuvainen, mikä olisi hyvä syy "sosiaaliseen kontrolliin" ...
 
Se kylläisyyshormonikommenttini viittasi juuri tähän tiettyyn ääripäähän, jotka ovat todella lihavia. Peruslihavien kohdalla kyse on muusta eli tuosta mistä tässäkin ketjussa puhutaan paljon: liikaa syömistä ja liian vähän kulutusta. Silti kun tätä ketjua lukee, jää fiilis että forumin asiantuntijat ovat usein hyvän kontrollin omaavia ihmisiä joilla ei ole edes ongelmaa. Vähän kuin alkoholistien kerhossa absolutistit kertoisivat miten parannutaan.

Siis joo, mutta tarkoitan että tuon kylläisyyshormonin kanssa on paljon aste-eroja, se ei ole on/off. Jos on käynyt säkä geenilotossa, niin normaalipainoisena pysyminen voi hoitua suunnilleen autopilotilla kuten allekirjoittaneella, mutta jo keskimääräisellä ihmisellä se taitaa vaatia ponnistelua.

Tietysti ruokahalu pysyy paremmin kurissa kun on ohuessa kunnossa ja yltyy kun on aikansa mässäillyt ja paisunut. Siitä huolimatta eivät kaikki terveet ihmiset ole tuurilla terveitä, vaan osalla on ollut sitä luonteen lujuutta josta läskejä kehutaan.

Niin siis, sitä yritän hakea että esim. itselläni ei ole mitään erityistä luonteen lujuutta, mua vaan ei huvita syödä tai mässytellä kovin paljoa, joten normaalipainoisena pysyminen ei ole kovin vaikeaa. Keskimääräisellä ihmisellä ei todellakaan taida näin olla. :D
 
Omalla kohdalla tämän muutaman kilon leikkaaminen (jonka tarpeen olemassaoleminen selvisi samaisesta syystä) oli yksi hääkutsu ja varmistus, että mahdun samaan vanhaan pukuun sulavasti ja säästän siten rahaa uuden ostamiselta. Paljon liikkumistyötä tekevänä ei se lisäkilojen häviäminen pahitteeksikaan ole.
Jos ei ole mitään syytä, niin varmasti on tylsää miettiä sellaista asiaa kuin itsekuri.

Tämähän se on. Tarvitsee kuitenkin jonkun syyn liikkua ja tehdä asioita. Eri ihmisille on erilaisia syitä. Ei itseänikään motivoi se ihan fakta että jos en tee mitään ja makaan kotona koneen ääressä joskus 80v tjsp olen todella huonossa kunnossa enkä ehkä pysty edes kävelemään. Koska "se on niin pitkän ajan päästä".

Mutta itselleni se että hommasin ihan halvan kuntoilurannekkeen auttoi. On mukavaa nähdä ja verrata kuukausittain, vuosittain jne. paljonko on liikkunut.

Tiedän henkilöitä joille se motivaatio on ihan ikkunashoppailu. Eli jaksavat motivoitua sillä että lähtevät keskustaan kävelemään ja katsomaan mitä eri liikkeiden ikkunoista löytyy. Itseäni miehenä ei tuollainen oikein innosta.

Eikä sen herkun tarvitse aina olla makeaa karkkia tai leivoksia. Kyllä ihmiset lihottavat itsensä oluella ja pizza, kebab, lihapiirakka, sipsit linjallakin.

Se on oikeasti aika herättävää nähdä jotain faktoja kuten että se yksi ainoa 200g suklaalevy viikossa tekee vuodessa jo useita kiloja jos sen yhdistää litraan kokista per päivä niistä tulee noin 30 kiloa vuodessa yhteensä lisää painoa (Suklaalevy viikossa lihottaa kahdeksan kiloa vuodessa – Katso kuinka paljon eri juomat ja herkut nostavat painoa ). Ehkä (toivottavasti) tuollainen auttaa enempi vähentämään noiden käyttöä kuin yleinen ajattelu "voi sitä joskus vähän itseään palkita" miettien leivosta tai suklaata mutta ei tajuta että se päivittäin lipitettävä limsa lihottaa vielä enempi.
 
Se on oikeasti aika herättävää nähdä jotain faktoja kuten että se yksi ainoa 200g suklaalevy viikossa tekee vuodessa jo useita kiloja jos sen yhdistää litraan kokista per päivä niistä tulee noin 30 kiloa vuodessa yhteensä lisää painoa (Suklaalevy viikossa lihottaa kahdeksan kiloa vuodessa – Katso kuinka paljon eri juomat ja herkut nostavat painoa ). Ehkä (toivottavasti) tuollainen auttaa enempi vähentämään noiden käyttöä kuin yleinen ajattelu "voi sitä joskus vähän itseään palkita" miettien leivosta tai suklaata mutta ei tajuta että se päivittäin lipitettävä limsa lihottaa vielä enempi.

Kuten tuossakin artikkelissa sanottiin: ”Tämä on teoreettinen malli. Elämä ei ole näin yksinkertaista”
 
Kuten tuossakin artikkelissa sanottiin: ”Tämä on teoreettinen malli. Elämä ei ole näin yksinkertaista”

Toki eri ihmisten aineenvaihdunta on eri tasolla.

Ihan jos miettii itseään 15v, 35v ja vaikka tulevaisuudessa 75v ikäisenä niin se liikkuminen ja kalorien tarve on täysin eri.

Samaten se "ihannepaino". Joskus 15v joku 60-65kg oli ihan OK vaikka oli miten pitkä päälle 180cm poika. Jos 35v on esim. 85kg sekin on ihan OK.

Mutta ehkä olisi taas hyvä sitten 75v ikäisenä kun (otaksuttavasti) liikunta on vähentynyt (15v sitä juoksi, pyöräili, leikki kaverien kanssa, rakensi lumilinnoja, kävi puhallusputkisotaa, pelasi pallopelejä ja vietti ulkonä lähes enempi aikaa kuin sisällä varsinkin lomien aikoina) olisi taas hyvä että se paino alenisi eikä söisi kuin esim. 15v poika jolle joku bigmac ateria ei ole mitenkään pahaksi "silloin ja tällöin" varsinkin jos se kävely keskustaan ja takaisin sitä ateriaa hakemaan oli fakta toisin kuin sillä 35 tai 75 vuotiaalla miehellä.
 
Samaten se "ihannepaino". Joskus 15v joku 60-65kg oli ihan OK vaikka oli miten pitkä päälle 180cm poika. Jos 35v on esim. 85kg sekin on ihan OK.
Tämä muuten on ihan mielenkiintoinen havainto... Olin vielä kakskymppisenä vakuuttunut siitä, että täytyy käydä salilla ja pitää BMI tiukasti "ihannerajoissa". Nyt vielä "tuoreesti" kolmekymppisenä katson entistä itseäni vähän pöyristyneenä, miksi tuli niin monesti kituiltua yksinkertaisten asioiden parissa. Painoa on tullut lisää, mutta samalla myös itsevarmuutta. Tuttujen piireissä minua on jatkuvasti pidetty hyväkuntoisena myös tänäkin päivänä, vaikka BMI:n mukaan olen vaikean lihavuuden äärellä.

Tuli myös lomailtua viikko sitten Italiassa ja söimme siellä kumppanin kanssa itsemme aivan ähkyyn jokaisena päivänä, mutta lopullinen viikon saldo oli, että molemmat olivat hiukan laihtuneet ylensyönnin jäljiltä. Se päivittäinen kävely (>15000 askelta) aivan varmasti vaikuttaa asiaan ja nyt taas kotioloissa suorastaan vituttaa käydä taas töissä, kun valtaosa päivästä menee "hukkaan" vain tehden erittäin kevyitä liikkeitä, vähäisellä mahdollisuudella edes saada askeleita lisää. Ja sitten pitkän työpäivän jälkeen ei vain jaksa tehdä mitään. Tunnen jo nyt, kuinka laihtuneet kilot tekevät paluutaan tämän aktiivisuuden puutteen vuoksi. Jotain pitäisi keksiä... :sori:
 
Tämä muuten on ihan mielenkiintoinen havainto... Olin vielä kakskymppisenä vakuuttunut siitä, että täytyy käydä salilla ja pitää BMI tiukasti "ihannerajoissa". Nyt vielä "tuoreesti" kolmekymppisenä katson entistä itseäni vähän pöyristyneenä, miksi tuli niin monesti kituiltua yksinkertaisten asioiden parissa. Painoa on tullut lisää, mutta samalla myös itsevarmuutta. Tuttujen piireissä minua on jatkuvasti pidetty hyväkuntoisena myös tänäkin päivänä, vaikka BMI:n mukaan olen vaikean lihavuuden äärellä.

Tarkoitatko kituilulla sitä, että oli laihdutuskuureilla yms. että sai pidettyä painon normaalipainon rajoissa?

Tosin yleisesti ottaen taitaa olla kyllä niin, että miehillä juuri kukaan ei välitä painosta vaan lähinnä just itsevarmuudesta, mutta menee vähän ohi ketjun aiheesta. :hmm:
 
Hotelliaamiaisella tänään nähtyä. Mitä lihavampi syöjä sitä enemmän leivoksia lautasella. Vois olla vähempi nälkä ja helpompi hallita painoa kun jättäis hattuvakiolla arvioituna 1000kcal edestä leivoksia pois aamiaisesta. Mutta ilmaista kun on niin maksimit tietenkin syödään?
 
Todennäköisesti elämänsä kuosissa pysynyt henkilö ei ole juuri joutunut käyttämään luonteen lujuutta ja tekemään päivittäisiä tietoisia päätöksiä ja valintoja pysyäkseen laihana kovinkaan montaa kertaa.

Tyypillinen lihava, joka on taas laihdattunut useaan otteeseen, on todennäköisesti käyttänyt luonteen lujuuttaan ja tehnyt tietoisia päätöksiä ruoan suhteen huomattavasti useammin. Tälläisellä henkilöllä lienee elämänsä aikana tahdonvoimalla taisteltuja päiviä takana iso määrä.
Nostat tässä lihavaa jalustalle, vaikka monella laihalla ja sporttisella niitä tahdon voimalla taisteltuja päiviä on vielä huomattavasti enemmän takana. Lihavahan ei ole näin tehnyt oikeasti koskaan ja sen paljastaa jo se, että on lihava.

Voisin väittää, että jokainen tavoitteellisesti treenaava joutuu kaivamaan luonteen lujuutta ja tekemään tietoisia valintoja ihan päivittäin. Eli esimerkiksi treeniä 4-6 kertaa viikossa ympärivuoden (miinus lepoviikot) ja päivittäin syöminen siten, että se tukee tekemistä. Oli sitten kyseessä sali ja lihakset tai joku muu tietty laji.
 
Tarkoitatko kituilulla sitä, että oli laihdutuskuureilla yms. että sai pidettyä painon normaalipainon rajoissa?
Kaikkea sitä sellaista makrojen mikromanageerausta, kun kaverit vetää lätyt naamaan, on mulla siinä salaattia ja kanaa. Syön edelleen siis hyvin terveellisesti, mutta ei haittaa välillä syödä burgereitakin. Vähän ehkä kaduttaa jälkeenpäin ajateltuna, että olisi pitänyt osata nauttia enemmän nuorempana.
 
Ne herkutkin tuntuu kyllä maistuvan paremmilta, kun niitä ei syö koko ajan.

En tiedä, paljon kuulee valitusta ruuan hinnasta, mutta toisaalta samaan aikaan ihmisillä on varaa mässäillä ja tilailla ruokaa jatkuvasti joillain wolteilla ja foodoroilla. Ota tästäkin selvää. Toki nämä eivät aina ole sama ihminen.
 
Nostat tässä lihavaa jalustalle, vaikka monella laihalla ja sporttisella niitä tahdon voimalla taisteltuja päiviä on vielä huomattavasti enemmän takana. Lihavahan ei ole näin tehnyt oikeasti koskaan ja sen paljastaa jo se, että on lihava.

Voisin väittää, että jokainen tavoitteellisesti treenaava joutuu kaivamaan luonteen lujuutta ja tekemään tietoisia valintoja ihan päivittäin. Eli esimerkiksi treeniä 4-6 kertaa viikossa ympärivuoden (miinus lepoviikot) ja päivittäin syöminen siten, että se tukee tekemistä. Oli sitten kyseessä sali ja lihakset tai joku muu tietty laji.

Outo päätelmä. Ei tässä ketään jalustalle nosteta.

Itse treenaan 2-4 kertaa viikossa ja se ei juuri luonteen lujuutta vaadi, mutta se vaatii kun tulee taukoa ja ei pääse urheilemaan.
 
Ne herkutkin tuntuu kyllä maistuvan paremmilta, kun niitä ei syö koko ajan.

En tiedä, paljon kuulee valitusta ruuan hinnasta, mutta toisaalta samaan aikaan ihmisillä on varaa mässäillä ja tilailla ruokaa jatkuvasti joillain wolteilla ja foodoroilla. Ota tästäkin selvää. Toki nämä eivät aina ole sama ihminen.
Tuohon on monia selityksiä, mutta tosiaan osassa ihmisiä saattaa jopa kärjistyä sellainen... "YOLO-ttelu" eli jos ruoan hinta kasvaa kokoajan muutenkin, niin kulutetaan sitten niitä kalliimpia ruokia myöskin. Toisaalta myös esim. Wolt taitaa mahdollistaa Klarnalla maksamisenkin, niin siinä voi sitten aika monta ateriaa tilailla ja maksella pois kk-laskulla, että ei sen tarvitse tuntua missään. Tiedä ja ihmettele!
 
Hotelliaamiaisella tänään nähtyä. Mitä lihavampi syöjä sitä enemmän leivoksia lautasella. Vois olla vähempi nälkä ja helpompi hallita painoa kun jättäis hattuvakiolla arvioituna 1000kcal edestä leivoksia pois aamiaisesta. Mutta ilmaista kun on niin maksimit tietenkin syödään?
Itse katselin samaa viime viikonloppuna ja näytti muutenkin menevän pekonia, nakkeja, munakokkelia kunnon lautasellisia, sitten paahtoleivän päällä maapähkinävoita, marmeladia, croisantteja, pino lettuja hillolla ja niitä leivoksia sellainen iso lautasellinen. Olisihan siinä ollut puuroa, rahkaa, marjoja, hedelmiä, normaalit leivän päälliset, mutta selkeästi nämä ei maistu.
 
Olisihan siinä ollut puuroa, rahkaa, marjoja, hedelmiä, normaalit leivän päälliset, mutta selkeästi nämä ei maistu.
Pitäisikö maistua? Epäilisin monen päätyvän hotellin aamiaiselle / brunssille, kun on lomalla tai muuten vain juhlistamassa arkea. Silloin ne croisantit Nutellalla ja kermavaahdolla ehdottomasti menee nielusta alas itselläkin, kuin myös maksimit munakokkelia ja nakkia, vaikka olisi halvinta bulkkitavaraa. Kuitenkaan kotona en tuolla tavalla syö ja ennemmin tartun kaurapuuroon arkisen aamiaisen vaihtoehdoksi. Ongelma taitaa olla enemmänkin se, mitä näillä ihmisillä on kotona lautasellaan, eikä hotellin aamiaisena.
 
Outo päätelmä. Ei tässä ketään jalustalle nosteta.
Ok, ymmärsin ehkä tämän sitten väärin:
Tyypillinen lihava, joka on taas laihdattunut useaan otteeseen, on todennäköisesti käyttänyt luonteen lujuuttaan ja tehnyt tietoisia päätöksiä ruoan suhteen huomattavasti useammin. Tälläisellä henkilöllä lienee elämänsä aikana tahdonvoimalla taisteltuja päiviä takana iso määrä.
 
Pitäisikö maistua? Epäilisin monen päätyvän hotellin aamiaiselle / brunssille, kun on lomalla tai muuten vain juhlistamassa arkea. Silloin ne croisantit Nutellalla ja kermavaahdolla ehdottomasti menee nielusta alas itselläkin, kuin myös maksimit munakokkelia ja nakkia, vaikka olisi halvinta bulkkitavaraa. Kuitenkaan kotona en tuolla tavalla syö ja ennemmin tartun kaurapuuroon arkisen aamiaisen vaihtoehdoksi. Ongelma taitaa olla enemmänkin se, mitä näillä ihmisillä on kotona lautasellaan, eikä hotellin aamiaisena.
Jep, keskiverto kansalaisella noita hotelliaamiaisia tuskin kertyy kovin montaa vuoteen, joten kyllä ne syyt lihomiseen on jossain muualla.

Se ei nyt muutenkaan lihota, että välillä herkuttelee ja laiskottelee. Ratkaisevampaa on, että miten elää sen loput 90% ajasta. On ihmisiä, joilla tuo herkuttelu on enemmänkin jatkuva normaalitila.
 
Tässä mun tän päivän tahdonvoimalla taistellut päätökset. Maltillinen aamiainen ilman leivoksia, juustoa ja ähkyä vaikka kaikki kuului hintaan. Päiväkahvi mustana, ei pullaa/karkkipussia/jäätelöä vaikka mieli tekisi. Säästän kaloreita päivälliseen mikä on mallia epäterveellinen. Vaikka on jetlagi ja ei huvittais teen punttitreenin hotellin salilla.
 
Pitäisikö maistua? Epäilisin monen päätyvän hotellin aamiaiselle / brunssille, kun on lomalla tai muuten vain juhlistamassa arkea. Silloin ne croisantit Nutellalla ja kermavaahdolla ehdottomasti menee nielusta alas itselläkin, kuin myös maksimit munakokkelia ja nakkia, vaikka olisi halvinta bulkkitavaraa. Kuitenkaan kotona en tuolla tavalla syö ja ennemmin tartun kaurapuuroon arkisen aamiaisen vaihtoehdoksi. Ongelma taitaa olla enemmänkin se, mitä näillä ihmisillä on kotona lautasellaan, eikä hotellin aamiaisena.
Ulkomuoto paljasti, että kyseessä ei ollut mitenkään kertaluontoinen juhlinta. Eli kuten @finWeazel kirjoitti, mitä lihavampi syöjä, niin sitä enemmän niitä leivoksia meni. Uskon, että niihin painoihin ei ihan kaurapuurolla arjessa päädy.
 
Tässä mun tän päivän tahdonvoimalla taistellut päätökset. Maltillinen aamiainen ilman leivoksia, juustoa ja ähkyä vaikka kaikki kuului hintaan. Päiväkahvi mustana, ei pullaa/karkkipussia/jäätelöä vaikka mieli tekisi. Säästän kaloreita päivälliseen mikä on mallia epäterveellinen. Vaikka on jetlagi ja ei huvittais teen punttitreenin hotellin salilla.
Jos viettää enemmän aikaa hotelleissa, niin silloin on varmasti syytäkin kiinnittää hieman huomiota siihen aamupalan terveellisyyteen.
 
Kaikkea sitä sellaista makrojen mikromanageerausta, kun kaverit vetää lätyt naamaan, on mulla siinä salaattia ja kanaa.

Ok, en oo ite koskaan harrastanut tuollaista tai ylipäätään kiinnittänyt mitään huomiota "makroihin" mitä ne sitten tarkoittaakaan.
 
Tässä mun tän päivän tahdonvoimalla taistellut päätökset. Maltillinen aamiainen ilman leivoksia, juustoa ja ähkyä vaikka kaikki kuului hintaan. Päiväkahvi mustana, ei pullaa/karkkipussia/jäätelöä vaikka mieli tekisi. Säästän kaloreita päivälliseen mikä on mallia epäterveellinen. Vaikka on jetlagi ja ei huvittais teen punttitreenin hotellin salilla.
@Jumputin tämä on sitä mihin aiemmassa kommentissani viittasin. Lihava ei tee näin. Teen itse samaa ja se vaatii luonteenlujuutta kesät talvet, itselläkin reissupäiviä kertyy kohtuu paljon vuodessa.
 
@Jumputin tämä on sitä mihin aiemmassa kommentissani viittasin. Lihava ei tee näin. Teen itse samaa ja se vaatii luonteenlujuutta kesät talvet, itselläkin reissupäiviä kertyy kohtuu paljon vuodessa.

Keskimäärin normaalipainoiset jotka pysyvät hoikkana, ei tarvitse taistella aamupalalla kakkuja vastaan, vaan syövät tottumuksesta niin, että pysyvät kuosissa.

Jos on huonot ruokailutottumukset ja pääsee lihoamaan, niin laihduttaminen ja tottumusten muuttaminen vaatii luonteenlujuutta. Tähän moni kompastuu laihdutusyrityksissään. Monella riittää taistelua alkuun ja tuloksia tulee, mutta jos asiaa ei tee oikein tai ei saa tarvittavaa tukea, niin keskiverto ihminen sortuu, jos joutuu pitkään taistelemaan pelkällä tahdonvoimalla.
 
Keskimäärin normaalipainoiset jotka pysyvät hoikkana, ei tarvitse taistella aamupalalla kakkuja vastaan, vaan syövät tottumuksesta niin, että pysyvät kuosissa.

Jos on huonot ruokailutottumukset ja pääsee lihoamaan, niin laihduttaminen ja tottumusten muuttaminen vaatii luonteenlujuutta. Tähän moni kompastuu laihdutusyrityksissään. Monella riittää taistelua alkuun ja tuloksia tulee, mutta jos asiaa ei tee oikein tai ei saa tarvittavaa tukea, niin keskiverto ihminen sortuu, jos joutuu pitkään taistelemaan pelkällä tahdonvoimalla.
Ymmärsin kyllä mihin viittasit, mutta halusin tuoda mukaan näkökulman ihan toisesta suunnasta. Eli itse tiedän tarkalleen, miten pysyisin laihana (tai voisin pudottaa painoa) syömällä pelkästään irtokarkkeja, keksejä (suolaisia ja makeita), juustoja, suklaata ja listaan voi lisätä mitä vaan. Hyvää nämä ei tietenkään kenelläkään tee, mutta edelleen kyse on yksinkertaisesta matikasta.

Kyllä itse joutuu puntaroimaan monesti, että menisikö reissussa syömään hotellin ravintolaan (tai johonkin muuhun ravintolaan) jotain minkä tietää olevan roskaa vai meneekö kauppaan ja ottaa sieltä salaattibaarista kasvikset+öljyt vaa'an kautta, proteiiniksi kuivalihaa ja hiilariksi vaikka riisikakkua ja lähtee juoksemaan 15km lenkin. Jokainen voi miettiä, kumpi vaatii enemmän tahdonvoimaa?
 
Jos on huonot ruokailutottumukset ja pääsee lihoamaan, niin laihduttaminen ja tottumusten muuttaminen vaatii luonteenlujuutta. Tähän moni kompastuu laihdutusyrityksissään. Monella riittää taistelua alkuun ja tuloksia tulee, mutta jos asiaa ei tee oikein tai ei saa tarvittavaa tukea, niin keskiverto ihminen sortuu, jos joutuu pitkään taistelemaan pelkällä tahdonvoimalla.

Tuo on sinänsä totta. Monelle se tuntuu olevan että ensin on eletty vaikka se 30-40 vuotta mistä ehkä osa aviossa ja sitten herätään että pitäisi päästä kuukaudessa rantakuntoon kun se erokin tuli tms. kimmoke.
Sitten yritetään vetää joku viikon tai parin ylitehokas dietti missä nautitaan lähinnä vettä eri muodoissa (keittoja yms). Sitten petytään kun se 30-40 vuoden aikana kerrytetty paino ei katoa samantien.

Tai tehdään uudenvuoden lupaus, jätetään alkoholi täysin, aletaan käymään salilla ja juostaan. Sitä jaksetaan ehkä viikko tai pari ja rehkitään ihan liikaa kunnes todetaan "vitut" ja jatketaan ryyppäämistä kunnes ehkä vuoden tai parin päästä yritetään samaa.

Sitä pitäisi hiljakseen vähentää eikä tehdä 100% elämäntapamuutosta pakolla hetkeksi.

Jos vaikka vuorokaudessa on tottunut siihen että vetää sen 5+ 200g suklaalevyä joista ensimmäinen menee ja aamulla sängyssä maaten ja vähintään 6 litraa kokista joista joku puolilitraa menee aamusta hampaita ehkä purskutellessa ja juodessa niin yrittää syödä jotain muutakin ja vaihtaa edes osan siitä juomasta johonkin muuhun vaikka edelleen olisi se masentunut ihminen siellä itsemurha kuutiossa mikä tupakoisi ikkunasta ja istuisi sen tietokoneen edessä keskimäärin 16 tuntia päivässä pelaten jotain runeskapea.

(Hieman tätä mukaillen siis: K1, J2: Anatec#5980 - Vois mennä paremmin tai huonommin | Logged in )

Tiedän, moni ajattelee ettei edes kuukaudessa saisi syötyä moista määrää suklaata tai limsaa puhumattakaan että jos olisi vapaapäivä pystyisi istumaan edes neljää tuntia tietokoneen edessä ilman että perse ja selkä olisi kipeänä mutta niitä henkilöitä löytyy kyllä...
 
Täytyy tähän heittää väliin jännä havainto omalta osaltani, että n. vuoden verran kokeilin sitä, että muuten ei mitään muutosta liikkumiseen tai syömiseen, mutta zero kokiksesta vaihdan ihan vain vissyveteen ja n. 6 kk kohdalla oli paino itse asiassa pudonnut n. 4 kg. Tämä oli vain itselleni vahvistamaan sitä, että aspartaamin tms. vaikutus suolistobakteereihin myös vaikuttaa muuhun aineenvaihduntaan ja totisesti on ollut vaihe elämässä, jossa "zero"-tuotteiden valheella on jatkuva turvonnut olo jostain syystä ollut. No, nyt ei kiinnosta niin paljoa, kyllä siis menee edelleen zerona alas limsat, enkä sokerillisiin ole koskenut vuosikymmeniin.
 
En tiedä, paljon kuulee valitusta ruuan hinnasta, mutta toisaalta samaan aikaan ihmisillä on varaa mässäillä ja tilailla ruokaa jatkuvasti joillain wolteilla ja foodoroilla. Ota tästäkin selvää. Toki nämä eivät aina ole sama ihminen.
Näillä Foodora Pro jne.. on monesti erittäin hyviä tarjouksia jolloin se ravintolaruoka voi olla jopa halvempaa kuin kotona tehty...
 
Ellei @PCB ole sitä mieltä, että jokin "kokonaiskustannus" olisi silti kotona tehdyn ruoan puolella, niin ihan jo tämänpäiväinen Wolt-päivällinen kumoaa väitteen:

Wolt+ -viikkojen -40% alennus (enintään 9€ saakka) yli 15€ tilauksesta + ilmainen toimitus (Wolt+ -jäsenyydellä)
= Friends & Brgrs "Friends Meal" x2 (normaalisti 31,80€) vain 24,39€ kotiin kannettuna (sis. 1,59€ palvelumaksun).

Ateria sisälsi:
1 x 110g naudanlihapihvi, cheddar sulatejuusto, sipuli, tomaatti, salaatti, Friends-majoneesi. Lisäksi ranskalaiset ja 0,33l Pepsi Max -tölkit.

Tehdään olettama kotirintaman eduksi, että sipuli, tomaatti ja salaatti löytyy jo valmiiksi jääkaapista ja Friends-majoneesin tilalle kelpaakin tällä kertaa Hellmann'sin majoneesi. Muut ainekset ovat sellaiset, että kävisin kaupasta ne erikseen hakemassa, jos olisin tekemässä burgereita. Vastavuoroisesti tehdään olettama tässä tapauksessa Woltin eduksi, että kotona tehdyn ruoan kokonaiskustannukseen lasketaan kokonaismäärä erikseen ostetuista aineksista, vaikkei kaikkea olisi käytetty. Esim. jos juustoviipaleita tarvitaan yhteensä vain 2 kpl, mutta kaupan hyllyltä löytyneessä tuotepaketissa on sisällä 10 kpl, lasketaan koko tuotepaketin eli 10 kpl hinnan mukaisesti kustannus. Woltilla tilattua ruokaa ei kuitenkaan täytynyt itse valmistaa eikä pestä valmistukseen tarvittavia astioita, joten siinä on oleellinen ajallinen säästö vähintäänkin, joka voitaisiin huomioida tuolla tavalla.

Ostoslista on siis seuraava:

- Burgerisämpylät
- Naudan jauheliha
- Cheddar sulatejuustoviipaleet
- Ranskalaiset perunat*
- Pepsi Max -tölkit

(*Nämä voisi valmistaa kokonaisista perunoista itse paistamalla, jne., mutta ajallisesti vain yhden aterian valmistamiseen kuluisi tolkuttomasti aikaa eli jokin raja on täytynyt tässäkin vetää.)

Lähimmästä K-Supermarketistani nämä ostokset olisivat seuraavat, minun tottumuksillani ja budjetillani (jos kuitenkin tilaan Friends & Brgrs -ateriat kotiin, niin en yllättäen ole se kaikkein säästeliäin ihminen):

- Vaasan THE BRGR Naughty burgerisämpylä 4st/320g (2,49€)
- Atria 300 g Parempi nauta jauheliha 10 % (4,79€)
- President Burger Cheese Cheddar 200 g (3,09€)
- McCain Golden longs ranskanperuna 6mm 750g pakaste (3,09€)
- Pepsi Max 0,33l (2 kpl) (3,98€)

Kuitin loppusumma: 17,44€. Aineksista jää sen verran yli, että voisi lisää jauhelihaa ja virvoitusjuomaa ostamalla tehdä seuraavan satsin mitättömällä lisäkustannuksella, jos tykkää jatkuvasti syödä burgereita. Ero on siis kutakuinkin n. 7€ tilaamaani annokseen, mutta vaiva ruoan valmistukseen nähden moninkertainen kotona tehdyssä: täytyisi käydä ensin ostosreissulla ja valmistaa kaikki alun alkaen, joka vie kokonaisuutena helposti 1-2 tuntia omasta vapaa-ajastani. Töistä kotiin tultuani olen jo n. 10 tuntia saanut kulutettua (1 tunti työmatka suuntaan ja 8 tuntia töissä) ja terveet yöunetkin haluan vielä saada (tyypillisesti 8 tuntia), eli n. 6 tunnin vapaa-ajastani jopa kolmannes syöpyisi pois, jos lähtisin vielä kaupassa käymään ja sitten tekemään burgereita. Pitää miettiä, onko tuo sen 7€ säästön arvoinen sekä miettiä, mitä tähteillä haluan tehdä.

On se selvää, jos kotona on burgerisämpylää jäänyt yli, että sitä sitten pitää myös mussuttaa, kun muuten menisi pilalle tulevina päivinä. Siksi en kovin tykkää käydä ostoksilla vain yhden ruokalajin vuoksi ja päivittäiset ruoat, jotka teen kotona, ovatkin sellaiset, että niihin vaadittavat raaka-aineet sietävät komerossa oloa pidempäänkin, kuten riisi, pasta, erinäiset säilykkeet, yms. Tämän lisäksi voin optimoida ajan käyttöäni niin, että tilaankin ruokaostokset Woltilla kotiin vaikka jo kotimatkani aikana, jolloin töiden jälkeen minun ei täydy hukata aikaa ruokakaupassa. Se on pääsyy, miksi Wolt+ -tilaaja olen, kun tulee säästettyä toimitusmaksuissa oleellisesti. Pidän kuitenkin vaihtelusta eli jos tänään syön burgeria, onkin huomenna keittoa ja sitten voi ylihuomiseksi kelvata uunilohi perunoilla. Katsotaan "mättöruokaa" erikseen vaikka ensi viikolla taas uusiksi.

Niin minä ja kumppani saatiin vatsat täyteen ja maksoimme kumpikin siitä vain n. 3,5€ omasta taskusta verrattuna siihen, että jompikumpi olisi käynyt ruokakaupassa ja valmistanut burgerit sitten omatoimisesti ja tietenkin siistinyt keittiön takaisin entiseen kuntoonsa kaiken jälkeen. Sekin vie aikansa, eikä tahdo vapaa-aikaa noin vain löytyä, kun molemmat käy töissä. 3,5€ on jopa naurettava hinta, erityisesti kun kotona tehty burgeri ei ainakaan minulta onnistu niin, että olisi lähelläkään Friends & Brgrsin makua ja tasoa. Laadusta kelpaa maksaa ja silti koen tilauksen nettopositiivisena. Jos tuota alennusta (9€) ei olisi ollut Wolt-tilauksessa, niin silloin naamaa kohden kustannuksia kotona tehtyyn olisi jopa 8€ ja silloin suosisin kotona tehdäkin. Ero olisi siinä kohtaa riittävän suuri, että sillä saisi esim. lounaan K-Supermarketista tai Prismasta eli ei sen arvoinen.

Mutta, nämä ovat tällaisia laskelmia, jotka ehkä vain oikeutan itselleni, koska olen laiska läski. Tiedä ja ihmettele. Eikä taida hirveästi liittyä lankaan enää, mutta kiitos lukemasta.
 
Ellei @PCB ole sitä mieltä, että jokin "kokonaiskustannus" olisi silti kotona tehdyn ruoan puolella, niin ihan jo tämänpäiväinen Wolt-päivällinen kumoaa väitteen:

Wolt+ -viikkojen -40% alennus (enintään 9€ saakka) yli 15€ tilauksesta + ilmainen toimitus (Wolt+ -jäsenyydellä)
= Friends & Brgrs "Friends Meal" x2 (normaalisti 31,80€) vain 24,39€ kotiin kannettuna (sis. 1,59€ palvelumaksun).

Ateria sisälsi:
1 x 110g naudanlihapihvi, cheddar sulatejuusto, sipuli, tomaatti, salaatti, Friends-majoneesi. Lisäksi ranskalaiset ja 0,33l Pepsi Max -tölkit.

Tehdään olettama kotirintaman eduksi, että sipuli, tomaatti ja salaatti löytyy jo valmiiksi jääkaapista ja Friends-majoneesin tilalle kelpaakin tällä kertaa Hellmann'sin majoneesi. Muut ainekset ovat sellaiset, että kävisin kaupasta ne erikseen hakemassa, jos olisin tekemässä burgereita. Vastavuoroisesti tehdään olettama tässä tapauksessa Woltin eduksi, että kotona tehdyn ruoan kokonaiskustannukseen lasketaan kokonaismäärä erikseen ostetuista aineksista, vaikkei kaikkea olisi käytetty. Esim. jos juustoviipaleita tarvitaan yhteensä vain 2 kpl, mutta kaupan hyllyltä löytyneessä tuotepaketissa on sisällä 10 kpl, lasketaan koko tuotepaketin eli 10 kpl hinnan mukaisesti kustannus. Woltilla tilattua ruokaa ei kuitenkaan täytynyt itse valmistaa eikä pestä valmistukseen tarvittavia astioita, joten siinä on oleellinen ajallinen säästö vähintäänkin, joka voitaisiin huomioida tuolla tavalla.

Ostoslista on siis seuraava:

- Burgerisämpylät
- Naudan jauheliha
- Cheddar sulatejuustoviipaleet
- Ranskalaiset perunat*
- Pepsi Max -tölkit

(*Nämä voisi valmistaa kokonaisista perunoista itse paistamalla, jne., mutta ajallisesti vain yhden aterian valmistamiseen kuluisi tolkuttomasti aikaa eli jokin raja on täytynyt tässäkin vetää.)

Lähimmästä K-Supermarketistani nämä ostokset olisivat seuraavat, minun tottumuksillani ja budjetillani (jos kuitenkin tilaan Friends & Brgrs -ateriat kotiin, niin en yllättäen ole se kaikkein säästeliäin ihminen):

- Vaasan THE BRGR Naughty burgerisämpylä 4st/320g (2,49€)
- Atria 300 g Parempi nauta jauheliha 10 % (4,79€)
- President Burger Cheese Cheddar 200 g (3,09€)
- McCain Golden longs ranskanperuna 6mm 750g pakaste (3,09€)
- Pepsi Max 0,33l (2 kpl) (3,98€)

Kuitin loppusumma: 17,44€. Aineksista jää sen verran yli, että voisi lisää jauhelihaa ja virvoitusjuomaa ostamalla tehdä seuraavan satsin mitättömällä lisäkustannuksella, jos tykkää jatkuvasti syödä burgereita. Ero on siis kutakuinkin n. 7€ tilaamaani annokseen, mutta vaiva ruoan valmistukseen nähden moninkertainen kotona tehdyssä: täytyisi käydä ensin ostosreissulla ja valmistaa kaikki alun alkaen, joka vie kokonaisuutena helposti 1-2 tuntia omasta vapaa-ajastani. Töistä kotiin tultuani olen jo n. 10 tuntia saanut kulutettua (1 tunti työmatka suuntaan ja 8 tuntia töissä) ja terveet yöunetkin haluan vielä saada (tyypillisesti 8 tuntia), eli n. 6 tunnin vapaa-ajastani jopa kolmannes syöpyisi pois, jos lähtisin vielä kaupassa käymään ja sitten tekemään burgereita. Pitää miettiä, onko tuo sen 7€ säästön arvoinen sekä miettiä, mitä tähteillä haluan tehdä.

On se selvää, jos kotona on burgerisämpylää jäänyt yli, että sitä sitten pitää myös mussuttaa, kun muuten menisi pilalle tulevina päivinä. Siksi en kovin tykkää käydä ostoksilla vain yhden ruokalajin vuoksi ja päivittäiset ruoat, jotka teen kotona, ovatkin sellaiset, että niihin vaadittavat raaka-aineet sietävät komerossa oloa pidempäänkin, kuten riisi, pasta, erinäiset säilykkeet, yms. Tämän lisäksi voin optimoida ajan käyttöäni niin, että tilaankin ruokaostokset Woltilla kotiin vaikka jo kotimatkani aikana, jolloin töiden jälkeen minun ei täydy hukata aikaa ruokakaupassa. Se on pääsyy, miksi Wolt+ -tilaaja olen, kun tulee säästettyä toimitusmaksuissa oleellisesti. Pidän kuitenkin vaihtelusta eli jos tänään syön burgeria, onkin huomenna keittoa ja sitten voi ylihuomiseksi kelvata uunilohi perunoilla. Katsotaan "mättöruokaa" erikseen vaikka ensi viikolla taas uusiksi.

Niin minä ja kumppani saatiin vatsat täyteen ja maksoimme kumpikin siitä vain n. 3,5€ omasta taskusta verrattuna siihen, että jompikumpi olisi käynyt ruokakaupassa ja valmistanut burgerit sitten omatoimisesti ja tietenkin siistinyt keittiön takaisin entiseen kuntoonsa kaiken jälkeen. Sekin vie aikansa, eikä tahdo vapaa-aikaa noin vain löytyä, kun molemmat käy töissä. 3,5€ on jopa naurettava hinta, erityisesti kun kotona tehty burgeri ei ainakaan minulta onnistu niin, että olisi lähelläkään Friends & Brgrsin makua ja tasoa. Laadusta kelpaa maksaa ja silti koen tilauksen nettopositiivisena. Jos tuota alennusta (9€) ei olisi ollut Wolt-tilauksessa, niin silloin naamaa kohden kustannuksia kotona tehtyyn olisi jopa 8€ ja silloin suosisin kotona tehdäkin. Ero olisi siinä kohtaa riittävän suuri, että sillä saisi esim. lounaan K-Supermarketista tai Prismasta eli ei sen arvoinen.

Mutta, nämä ovat tällaisia laskelmia, jotka ehkä vain oikeutan itselleni, koska olen laiska läski. Tiedä ja ihmettele. Eikä taida hirveästi liittyä lankaan enää, mutta kiitos lukemasta.

Vastaava tarjous oli Foodora Pro:lla myös toisesta paikasta. 24,24€ 2x ateria toimitettuna. Jos tuohon 17,44 laskee ne salaatit, tomaatit, suolakurkut jne.. ja sitten mahdolliset polttoainekulut kaupassa käyntiin, ruoan valmistukseen käytetyn sähkön hinnan, astioiden pesuun käytetyn veden ja pesuaineen ja omalle työlle eden jonkinlaista arvoa jne... niin aletaan olla todella lähellä samaa hintaa.

Ja varmasti juurikin se ruoan kallis hinta kaupassa saa monet tilaamaan paljon kaloreita sisältäviä annoksia päivittäin.
 
Ehkä tässä itse kokatun ruoan halpuudessa oli se idea, että ei kukaan alakaan burgereita kotona tekemään yhdeksi ruoaksi, vaan jos yleisellä tasolla kokkaa jotain ihan terveellistä ruokaa, mitä esimerkiksi koko perhe voi syödä useampana päivänä. Lähinnä siis tarkoitan, että burgereita voi toki tehdä, mutta ei ne nyt kuitenkaan yleensä kilpaile niiden kanssa (edes grillistä), joissa tulee kotiin pari desiä rasvaa mukana.

Itse syön taas ravintoloissa ihan muista syistä, kuin hinnan vuoksi. Jos poikkean ruokavaliosta niin silloin haluan kyllä jotain muuta, kuin haalean ja rasvaisen burgerin. Tallinna on ihan kiva paikka käydä syömässä muutaman kerran vuodessa. Parhaiden ravintoloiden ruoat on parempia, kuin Suomessa ja oikeasti hyvän illallisen kahdelle saa luokassa 150-200€, Suomessa jossain tähtiä saaneessa ravintolassa sama saattaa alkaa helposti kolmosella ja välillä jopa nelosella. Juomiin en ota kantaa, kun niitä en juo, yleensä se viinipaketti tuplaa hinnan. Samalla rahalla siis viettää hetken jo naapurimaassa.
 
Ja mihin tämä absoluuttinen totuus perustuu?

Jos vaikka riisiä saa S-Marketista 2kg hintaan 1,7€ = 0.85€/kg, vesi ei paljoa maksa, hieman soijakastiketta (litra on 7,25€ kikkoman) sitten kilon vihannessekoitus 1,98€ jos haluaa ostaa vielä jotain jauhelihaa tai vaikka lenkkiä (uunilenkki 99senttiä 400g)

Voidaan sanoa että alle 3€ saa kolmelle henkilölle siis aterian (riisi, 400g uunilenkkiä paloteltuna, vihannessekoitusta, vettä, soijakastiketta) paljonko maksaa kolmelle henkilölle tilattuna ruoka kotiin kuljetettuna? En ole testannut mutta jotenkin sellainen kutina että "hieman" kalliimpaa?
 
Jos vaikka riisiä saa S-Marketista 2kg hintaan 1,7€ = 0.85€/kg, vesi ei paljoa maksa, hieman soijakastiketta (litra on 7,25€ kikkoman) sitten kilon vihannessekoitus 1,98€ jos haluaa ostaa vielä jotain jauhelihaa tai vaikka lenkkiä (uunilenkki 99senttiä 400g)

Voidaan sanoa että alle 3€ saa kolmelle henkilölle siis aterian (riisi, 400g uunilenkkiä paloteltuna, vihannessekoitusta, vettä, soijakastiketta) paljonko maksaa kolmelle henkilölle tilattuna ruoka kotiin kuljetettuna? En ole testannut mutta jotenkin sellainen kutina että "hieman" kalliimpaa?

Ja vaikka Italiassa voi saada Pizzan 1.5€:lla... Mutta mitä tekemistä sillä on minkään kanssa?
Jos verrataan appelsiinejä ja omenoita keskenään niin toki aina löytyy halvempi vaihtoehto.

Jos tuollaista vertailua tehdään niin melkein on jo kyse foorumilla trendaavasta "älyllisestä epärehellisyydestä".
 
z
Ja vaikka Italiassa voi saada Pizzan 1.5€:lla... Mutta mitä tekemistä sillä on minkään kanssa?
Jos verrataan appelsiinejä ja omenoita keskenään niin toki aina löytyy halvempi vaihtoehto.

Jos tuollaista vertailua tehdään niin melkein on jo kyse foorumilla trendaavasta "älyllisestä epärehellisyydestä".
No jaa. Jos kotona on nälkä, niin usein vaihtoehtona on joko Woltata jotain burgeria tai sitten tehdä itse ruoka. Ja itse tehty ei nyt useinkaan ole burgeri, vaan joku muu perusruoka joka nyt ei juuri mitään maksa.
 
No ihan burgereihinkin niin minä teen yleensä 4 päiväksi burgerit eli 2 per päivä (8kpl):
burgerisämpylät: 2x 2,5e = 5e
liha 1kg = 8e
juusto = 2e
pekoni = 1.5e
jääsalaatti = 1e
kurkkusalaatti = 2e
sinappi,ketsuppi = 0.5e
majoneesi = 1e

= 21e
eli siitä 2x burgeri neljäks päiväks maksas ehkä noin 4x20e=80e tilattuna
 
  • Tykkää
Reactions: PCB

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
275 039
Viestejä
4 740 576
Jäsenet
77 260
Uusin jäsen
Stupa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom