Liharuoka vs. Kasviruoka ruuan terveellisyys ja muut näkökulmat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ATE
  • Aloitettu Aloitettu
Lehmänmaito on vasikoita varten, ihminen ei sitä tarvitse mihinkään.

Maidonkulutuksella on linkki mm. eturauhassyöpään.

Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians' Health Study. - PubMed - NCBI

.. sitten kun asiaa oli tutkittu lisää, niin paljastunut tällaista:

Calcium and phosphorus intake and prostate cancer risk: a 24-y follow-up study

Tuossa tutkimuksessa määrän piti ylittää 1500 tai 2000 mg/päivä, että sillä oli merkittävää vaikutusta, ja fosforilla oli joka tapauksessa paljon suurempi vaikutus eturauhassyöpiin kuin kalsiumilla.

.. eli saattaa olla, että kalsiumin ja syövän välillä ei olekaan mitään suoraa yhteyttä, vaan paljon maitotuotteita käyttävät saivat paljon fosforia, joka sitä syöpää aiheutti.

Ja fosforia on paljon käytännössä kaikessa missä on proteiinia, myös niissä proteiinirikkaissa kasvikunnon tuotteissa.

Eli tästä voisi pikemminkin tehdä sen käytännön päätelmän, että käytännössä liiallinen proteiini(sen mukana tulevan fosforin takia) lisää hiukan sitä eturauhassyövän riskiä, eikä että nimenomaan maitotuotteet tai kalsium lisää sitä.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos henkilökohtaisesta palautteesta. Koetan pitää keskustelun pois tuolta sektorilta.

Kauramaidossa (Rainbow) on proteiinia 1.4% ja 3,46% hiilaria, rasvaa 1,1%. Energiaa 209kJ/49kcal per 100ml (rasvattomassa maidossa 140kJ/33kcal).

.. eli proteiinin määrä rasvattomassa maidossa on yli tuplasti parempi energiamäärään nähden ja yli nelinkertainen hintaan nähden kun verrataan näihin kaurapohjaisiin korvikeaineisiin.

Ja tämän lisäksi unohdit vielä sen aminohappokoostumuksen. Kaurapohjaisen korvikeaineen aminohappokoostumus ei ole täydellinen.


Eli oikea maito on siis aivan ylivoimainen proteiinilähde näihin korvikeaineisiin nähden.

Se tosin maksaa kaupassa enemmän, sillä maitotuotteet ovat yleensä laajasti tuen piirissä, jotta hinta saadaan pidettyä alhaalla.

Maitolitran tuki lienee parinkymmenen sentin luokkaa. Se oikea maito olisi ilman tukiakin selvästi yli kolmisen kertaa sitä kaura"maitoa" parempaa proteiini/hinta-suhteessa.

Lisäksi, kaurankin viljelyyn saa maataloustukia.


Että tämäkään argumentti ei nyt oikein kestä syvällisempää tarkastelua.
 
Suomihan on ainoita maita koko maapallolla, jossa aikuiset vielä juovat päivittäin maitoa ihan normaalisti. Ja jopa ruuan kanssa. Ei se tunnu menoa haittaavan, että luonnollinen laktoosi-intoleranssi on täälläkin monilla maidonjuojilla, pieru ruuan päätteeksi on normaalia eloa...

Ei ole tarkoitus maidon juojia paheksua. Mutta onhan tää suomalaisten maidonjuominen aika kansakunnan omalaatuinen perversio. :D

Johtunee siitä että Suomessa tuo laktoori-intoleranssi on vielä pientä. Jossain alle 15%:ssa. Pohjoismaat ja Englanti aikalailla ainoita paikkoja joissa se on vielä verrattain harvinaista.
Jenkeissä, Australiassa ja Keski- ja Etelä-Euroopassa mennään jossain 15-30%:ssa. Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa huidellaan jossain 30-80%:ssa.
 
Ei tuo nyt hirveän kauaksi heitä. Pienellä lisäinvestoinnilla välttää mahdolliset prosessoidun maidon tuomat terveysongelmat. Maidon valmistus ei myöskään kestä ekologista tarkastelua aivan niin hyvin kuin kasvisjuomavaihtoehdot. Jo puhdasta juomakelpoista vettä kuluu n. viisi litraa yhtä maitolitraa kohden.

Ekologisuus on aivan eri aihe kuin terveys niin olisi hyvä erottaa ne toisistaan.

Veden kulutus on täysin turha pointti jos puhutaan suomalaisesta maidosta kun puhtaasta vedestä ei täällä minkän sortin pulaa ole.
 
Lisäksi monissa omega3-rasvahappoja sisältävissä kasveissa/niiden öljyissä on liikaa Omega6-rasvahappoja, ja nämä estävät omega-3-rasvahappojen tehokkaan imeytymisen.
En pikaseltaan onnistunut löytämään tukea väitteelle, että jomman kumman rasvahapon imeytyminen heikentyisi, jos toista tulee huomattavasti enemmän. Onko lähdettä heittää?
 
Niin. Eihän meillä Suomessa ole puhtaasta vedestä minkään sortin pulaa ikinä:
Pohjavesien pinnat laskivat lähes ennätyksellisen alas – vesilaitoksilla paineita hinnankorotuksiin

Viljasato jopa alle puolet tavanomaisesta – maitotilallinen valitsee jo teuraaksi meneviä lehmiä heinäpulan vuoksi

Vesi loppui kaivoista osassa Suomea – pohjavesitilanteen parantuminen riippuu syyssateista

Yksi lehmä kuitenkin vetää pötsiinsä sen 60-120 litraa juomakelposta vettä päivässä. Lisäksi vielä rehun viljelyyn vaadittava vesi.

Niin ei ole ollut pulaa vedestä. Pohjavedet on laskeneet ennätysalhaalle kun ennätyskuiva kesä ollut mutta pulaa ei ole ollut. Se ei ole mikään pula että joistain yksityisistä kaivoista loppuu vesi kun se voi riippua ihan kaivon sijainnista ja heinäsato nyt ei asiaan liity.

Se rehu saa veden ihan taivaalta.
 
Muuhun en ota kantaa, mutta heti neuvolassa ainakin löytiin käteen Valion kustantamat/teettämät liput ja laput siitä mitä kannattaa syödä ja juoda. :D Että eipä sitä kai tarvi kauheasti miettiä, miksi suomalaiset esim. juovat paljon maitoa.

En juo ollenkaan maitoa.
 
Lisää vääntöä. Jos haluat huolehtia oikeanlaisesta aminohappoketjusta, joudut syömään monipuolisemmin. Lihan poistaminen ravinnosta ei ole kovin montaa vaihtoehtoa vähemmän. Eikä monipuolisuus kärsi lainkaan.
Kyllähän sitä vääntöä tulee kun puhut ihan höpöjä. Vähemmän ei ole enemmän vaikka miten sitä pyörittelisi.
 
Useampi uutinen siitä, että kymmenenkin prosenttia tilan lehmistä on viety teuraaksi, koska rehu ei riitä (koska kuivuus), tarkoittaa että ei tässä mitään pulaa vielä ole mistään?

Ymmärrätkö nyt ihan tämän veden kierron miten se toimii? Vaikka me säästäisimme tai kuluttaisimme vettä kuinka niin ei se vaikuta kesän heinäsatoon joka riippuu ihan siitä miten muutamana kesän kuukautena taivaalta tulee vettä. Ei heiniä tai muita lehmien rehujakaan kastella millään vedellä ihmisten toimesta.
 
Viimeksi muokattu:
Se 5litraa paikallista vettä on ihan marginaalinen määrä siihen nähden mitä soijan roudaaminen tänne aiheuttaa.
Suomesta ei vesi juomalla eikä edes maahan kaatamalla lopu.
Joku mainitsikin jo aiemmin että härkäpavuilla ruokittaisi lihakarjaa. Ne määrät joita härkäpapua käytetään eläinrehuun, on ainoastaan markkinointikikka. Ei mitään käytännön merkitystä.

Eräs iso siipikarjalaitos mainosti että voisivat tuottaa lihalintunsa ravinnon härkäpavuista jos joku siitä lihasta maksaisi riittävästi kattamaan kustannukset. Todellisuudessa koko suomen härkäpaputuotannolla kattaisi 5% siipikarjan tarpeista :think:
 
Toki ymmärrän. Kyllähän viljelmiä ja peltoja kastellaan vedellä etenkin kuivuuden aikaan. Vai onko sinulla mystistä päinvastaista tietoa asiasta?

Ihan perustietoa maataloudesta että heinämaita tai jotain härkäpapumaita ei todellakaan kastella ihmisten toimesta millään vedellä Suomessa yhtään minkään sään aikana.
 
Viimeksi muokattu:
Ihan perustietoa maataloudesta että heinämaita tai jotain härkäpapumaita ei todellakaan kastella ihmisten toimesta millään vedellä Suomessa yhtään minkään sään aikana.
Elä nyt tyrmää heti hei, kun cityvihreä keksi juuri miten maataloudet olisi selvinneet ilman satomenetyksiä kuivasta kesästä! :D
 
Tuohon vielä voisi lisätä, että esimerkiksi lehmän juoma vesi ei katoa mystisesti mihinkään maapallolta, kiertää lopulta hyvin takaisin kiertoon.
 
En ota kantaa muuhun, mutta viikonloppuna tein ite pitsaa. Ostin sitten sniiduilupäissäni halvinta xbrand tonnikalaa, kun ostoskassi oli jo melko messevä viikon ruokatarpeista. Aivan hirveää kuraa, seuraavan kerran pistän mielelläni sen pari-kolme euroa hyvään purkkitonnikalaan. Mausta päätellen nuo karvarannepizzapojatkin käyttää jotain parempaa.

En lukenut tuoteselostetta purkista, mutta ei siinä ainakaan mitään filepaloja ollut. Lesson learned.
 
Tuosta prosessoidun ja punaisen lihan karsinogeenisuudesta oli muutama vuosi sitten aika hulabaloota, kun medialähteet sekä ihmiset tulkitsivat WHO:n luokittelujärjestelmää täysin väärin. Muistan useampien maininneen, että (prosessoitu) punainen liha on yhtä paha kuin tupakointi, koska ovat listalla samassa kohdassa. Tokihan tämä väite ei pidä millään tavalla paikkaansa.
 
Huoh. Viljelmiä kastellaan joissain paikoissa esim. järvivedellä. Monissa kunnissa se ei kuitenkaan ole sallittua. Rikkahat isännät saattavat käyttää kastelulaitteita mutta usein se ei kannata, etenkin jos paikalliset vesivarat ovat vähissä. Mistä moinen käsitys ettei tippaakaan vettä ihmisten toimesta millekään pellolle Suomessa ikinä vaikka olisi mikä kuivuus?
Kannattaako tällaisen ihmisen ottaa keskusteluun osaa ruoantuotannosta jos tietotaso maataloudesta on näin alkeellista. Jotain mansikka- ja kaalipeltoja saatetaan kastella mutta ei todellakaan viljapeltoja saati heinäpeltoja.
 
Huoh. Viljelmiä kastellaan joissain paikoissa esim. järvivedellä. Monissa kunnissa se ei kuitenkaan ole sallittua. Rikkahat isännät saattavat käyttää kastelulaitteita mutta usein se ei kannata, etenkin jos paikalliset vesivarat ovat vähissä. Mistä moinen käsitys ettei tippaakaan vettä ihmisten toimesta millekään pellolle Suomessa ikinä vaikka olisi mikä kuivuus?
Lähinnä mansikkoja, sipulia ym. erikoiskasveja joita viljellään pienellä alalla kastellaan, jos on oikein kuivaa, mutta viljalla, öljykasveilla tai nurmella en oo kuullu tai nähnyt kenenkään kastelua harrastavan nykypäivänä.
 
Ei se oikein olisi teknisesti mahdollistakaan kastella jotain 20 hehtaarin härkäpapupeltoa ilman järjenvastaisia viritelmiä.
 
Ehdottomasti kannattaa. Voin myöntää ettei tietämykseni ole kaikissa asioissa täydellistä, mutta tässähän se keskustelujen lomassa karttuu, etenkin kun tietoa etsii monesti lisää. En pelkää sanoa olevani välillä väärässä.

Viljapeltojen kastelussa ei tosiaan löydy kuin muutama vastarannankiiski joka on moista edes yrittänyt. Muita viljelyksiä kyllä saatetaan kastella mahdollisuuksien mukaan.

EDIT: Ja se, että olen joskus väärässä, ei tarkoita, että olisin aiemmissa argumenteissani oikeassa ;)
No nyt kun on kuukeloitu kasteluasia, niin voitkin alkaa neuvoa kainuun maitotilallissia kuinka helposti onnistuu kaalien yms itujen kasvattaminen turvepohjaisilla hallanaroilla pelloilla että voivat pistää lehmät teuraaksi ja alkaa tuottaa ituja hipeille.
 
Antakaa minulle yksikin syy syödä eläinperäisiä tuotteita.

Saatan haksahtaa rölliin, mutta syöminen ei ole mustavalkoista. On eettisiä syitä, moraalisia pakkomielteitä tai pakkovalintoja, esmes sairaus tms. Käyttämäsi vaatteet on varmaan tehokkaasti öljyperäisillä materiaaleilla tuotettuja, vai keritkö joka syksy genuiinin ja väsäät villasukat? Se soijakin tulee loppujen lopuksi sieltä lehmän takapuolesta, ellei halua lannoittaa peltoaan jollain muulla kuin luonnon tuottamilla ravinteilla.
 
En pikaseltaan onnistunut löytämään tukea väitteelle, että jomman kumman rasvahapon imeytyminen heikentyisi, jos toista tulee huomattavasti enemmän. Onko lähdettä heittää?

Imeytyminen ei ilmeisesti tarkoittanutkaan imeytymistä mahassa vaan niiden käyttämistä soluissa.

Tällainen tuli ainakin vastaan.

Dietary omega-3 and omega-6 fatty acids compete in producing tissue compositions and tissue responses. - PubMed - NCBI


Mutta Omega-6- ja Omega-3-rasvahappojen suhteen vaikutuksesta terveyteen on sitten netti täynnä tutkimuksia.
 
Saatan haksahtaa rölliin, mutta syöminen ei ole mustavalkoista. On eettisiä syitä, moraalisia pakkomielteitä tai pakkovalintoja, esmes sairaus tms. Käyttämäsi vaatteet on varmaan tehokkaasti öljyperäisillä materiaaleilla tuotettuja, vai keritkö joka syksy genuiinin ja väsäät villasukat? Se soijakin tulee loppujen lopuksi sieltä lehmän takapuolesta, ellei halua lannoittaa peltoaan jollain muulla kuin luonnon tuottamilla ravinteilla.

Minua ei kiinnosta eettisyys, eli maapallon kunto tai eläinten oikeudet tmv. Minua ei kiinnosta mikää muu kuin oma terveyteni. Toisaalta minua kuvottaa eläinperäiset ruoat. Et antanut syitä syödä eläinperäisiä tuotteita.

Kotipizzan lihamestari, huuhdeltuna alas punaisella kukolla ;)
Kunnon medium/medium-rare naudanliha pihvi on aivan saatanan hyvää.

En voi sietää eläinperäisiä tuotteita, ne eivät maistu mielestäni hyvältä, luultavasti sen takia, että tiedän että siinä on jotain oikean eläimen tuotosta. Tieto siitä, että syön jotain eläimestä tullutta kuvottaa, vaikka eettisyys ei kyllä kiinnosta yhtään.
 
Minua ei kiinnosta eettisyys, eli maapallon kunto tai eläinten oikeudet tmv. Minua ei kiinnosta mikää muu kuin oma terveyteni. Toisaalta minua kuvottaa eläinperäiset ruoat. Et antanut syitä syödä eläinperäisiä tuotteita.




En voi sietää eläinperäisiä tuotteita, ne eivät maistu mielestäni hyvältä, luultavasti sen takia, että tiedän että siinä on jotain oikean eläimen tuotosta. Tieto siitä, että syön jotain eläimestä tullutta kuvottaa, vaikka eettisyys ei kyllä kiinnosta yhtään.

No herranlettas! Älä syö eläinperäisiä asioita, jos et niitä halua syödä.
 
No herranlettas! Älä syö eläinperäisiä asioita, jos et niitä halua syödä.

En ymmärrä miksi eläinperäisiä ruokia edes pitäisi ylipäätänsä syödä. Saan kaiken tarvittavan terveellisemmässä muodossa, eli vegaanisessa muodossa.
 
Väännetään sitten, vaikkapa soijajuomasta. Soijan aminohappokoostumushan on erinomainen.
Rasvaton maito: 3.3g proteiinia ja 4.9g hiilaria, energiaa 140kJ/33kcal. Hinta 0.65€/l
Soijajuoma: 3.2g proteiinia, 3.9g hiilaria, 1.8g rasvaa, energiaa 187kJ/45kcal. Hinta 1.15€/l

Ei tuo nyt hirveän kauaksi heitä. Pienellä lisäinvestoinnilla välttää mahdolliset prosessoidun maidon tuomat terveysongelmat. Maidon valmistus ei myöskään kestä ekologista tarkastelua aivan niin hyvin kuin kasvisjuomavaihtoehdot. Jo puhdasta juomakelpoista vettä kuluu n. viisi litraa yhtä maitolitraa kohden.

Kyllähän kaurankin viljelyyn maataloustukia saa - jotta siitä saadaan suurin osa rehuksi maitolehmille.
Onhan se hemmetin soijalitkukin ties kuinka prosessoitua. Lisäksi sen soijan saa raahata toiseltapuolen maailmaa... Ja silti häviää maidolle. Henkilökohtaisesti vihaan sanaa "prosessointi" näissä asiayhteyksissä. Suola on suola, otit sen merestä tai valmistit sen kemiallisesti. samoin vesi on vettä, otit sen purosta tai poltit vetyä. Prosessoinnilla ei ole merkitystä, vaan sillä miten sitä käytetään. Maidosta rasvan poisto on maailman yksinkertaisin prosessi. D-vitamiinia siihen lisätään, kun ei siitä haittaakaan ole. Tehostaa kalsiumin imeytymistä. Tällä pallonosasella D-vitamiinin luontainen lähde, aurinko, kun on vähän vajaassa tätä kesää lukuunottamatta.

Ei ihminen tarvitse maitoa. Eikä lihaa. Eikä Kasviksia. Jotain noista se kuitenkin tarvitsee, ja luontevinta on käyttää niitä, joita on helposti ja ympäristöystävällisesti/muuten eettisesti saatavilla. Kuten mainittu, maito on loistava ravintoaine. Samoin kananmunat. Saa ne samat ravintoaineet kasvikunnastakin aivan varmasti, mutta minkä ihmeen takia pitäisi nähdä vaivaa. Sen kaura/soijamaidon hinnanlisällä voisi jo järjestää joka pirun lehmälle hyvät elinolosuhteet, eikä tarvitsisi kantaa huonoa omatuntoa siitä asiasta. Lisäksi sen lehmän voi vanhemmiten syödä. :D Vaikka burgerin välissä. Kasviksilla on omat hyvät puolensa, ja olennainen osa ja paikkansa ruokakulttuurissa, kuten lihallakin, mutta ei niillä tarvitsisi lähteä korvaamaan ravintoaineita jotka evoluutio on jo hyväksi ravinnonlähteeksi havainnut.
 
Opin ketjusta uutta; joku oikeasti argumentoi maidon/kauramaidon/soijamaidon paremmuudesta proteiinilähteenä. Yksikään noista ei ole hyvä proteiinilähde, koska niissä on enemmän hiilareita kuin proteiinia. Olis nyt vedetty edes maitorahka, joka taas on hyvä proteiinilähde. Kaurastakin on tehty vastaavia, mutta eivät ihan taida päästä proteiinipitoisuuksissa samoihin lukemiin.

@hkultala Tarkoitin tohon omega 3 ja 6 keskusteluun omega 3-kapseleita, mutta kuten sanoit, saa niitä kasviksistakin.
 
Opin ketjusta uutta; joku oikeasti argumentoi maidon/kauramaidon/soijamaidon paremmuudesta proteiinilähteenä. Yksikään noista ei ole hyvä proteiinilähde, koska niissä on enemmän hiilareita kuin proteiinia. Olis nyt vedetty edes maitorahka, joka taas on hyvä proteiinilähde. Kaurastakin on tehty vastaavia, mutta eivät ihan taida päästä proteiinipitoisuuksissa samoihin lukemiin.

Puolitoista kertaa proteiinimäärää suurempi hiilarimäärä ei ole mitenkään erityisen suuri, ja proteiini/energia pysyy maidolla edelleen erinomaisena. Ja laktoosi on vieläpä hitaasti imeytyvää hiilaria joka ei saa aikaan samoja ongelmia kuin nopeasti imeytyvät sokerit.


Ja proteiinia/hinta-mittarilla maito voittaa käytännössä kaikki muut proteiinilähteet.


Ja kaurasta ei edelleenkään ole tehty mitään lähellekäään vastaavia, koska missään pelkkään kauraan pohjautuvassa ei ole täydellistä proteiinikoostumusta.

@hkultala Tarkoitin tohon omega 3 ja 6 keskusteluun omega 3-kapseleita, mutta kuten sanoit, saa niitä kasviksistakin.

Saa, mutta pellava on about ainoa kasvi missä sitä on oikeasti paljon suhteessa muihin rasvahappoihin ja sen lisäksi rypsi ja rapsi ovat ainoita kasveja, jossa omega-6- ja omega-3 -rasvahappojen suhde on suurinpiirtein terveydelle optimaalisella tasolla.

Esim. täällä monien mainostamissa pähkinöissä on suuri määrä omega-6sta ja aivan olematon määrä omega-3sta. Jos syö yhtään merkittävän määrän pähkinöitä eikä syö kalaa(tai aivan järkyttävää määrää pellavaa), saa suhteessa liikaa omega-6sta suhteessa omega-3een. Ja monien kasvissyöjien/vegaanien suosimassa soijassa on myös aivan liikaa omega-6sta suhteessa omega-3een, mutta siinä sentään edes on sitä omega-3sta määrä joka ei ole täysin olematon (54% vs 8% kaikesta rasvasta)
 
Toimisiko "sekaruokavalio" ilman lisättyä jodia suolassa ja d-vitamiinia maidossa tai ilman D-vitamiinia purkista nautittuna?

Nimenomaan sekaruokavalio voisi Suomessa toimia ilman lisättyä jodia, mutta vegaaninen ei toimisi alkuunkaan Suomessa ilman lisättyä jodia. Sitä jodia saa nimittäin myös kaloista.

Kiitos kun otit tämän esille, jälleen yksi aine jonka osalta vegaaninen ruokavalio failaa ilman ylimääräisiä ravintolisiä.
 
[citation needed]

Koko ketju on täynnä niitä perusteluja ja väittelyä asiasta.


Tulet tänne toitottamaan oman mihinkään faktoihin perustumattoman mielipiteesi muka "totuutena" ignoraten kaiken, mitä täällä on asiasta sanottu.
 
Ei tietenkään mutta eihän siitä tuossa ollutkaan kyse vaan syistä syödä lihaa.

Syön terveellisyyden takia vaan. EDIT: siis vegaanista ruokavaliota syön

Koko ketju on täynnä niitä perusteluja ja väittelyä asiasta.


Tulet tänne toitottamaan oman mihinkään faktoihin perustumattoman mielipiteesi muka "totuutena" ignoraten kaiken, mitä täällä on asiasta sanottu.

Luin koko ketjun ja en löytänyt koko ketjusta mitään perustelua sille, miksi pitäisi syödä eläinperäisiä tuotteita maksimoidakseen oman terveyden. Onko sinulla joku syy miksi pitäisi syödä jotain eläinperäistä?
 
No muille ruoka ei välttämättä ole vain pakollista ravintoa.

Itselle ravinto ei ole muuta kuin oman terveyden maksimoista. Ymmärrän kyllä ihmiset, jotka syövät epäterveellistä ruokaa - lihaa jne. - ihan vaan maun ja hyvän olon takia. Jos pelkältä ravinnon terveyskantilta ajatellaan, en näe syytä eläinkunnan ruokien syömiselle.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 855
Viestejä
4 463 070
Jäsenet
73 846
Uusin jäsen
Tinomm

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom