Liharuoka vs. Kasviruoka ruuan terveellisyys ja muut näkökulmat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ATE
  • Aloitettu Aloitettu
Tämä onkin saanut minut joskus pohtimaan, että olisiko terveellisempää vaan olla käytännössä syömättä, kuin syödä säännöllisesti, mutta samalla ahtaa itseensä kaikkea tätä syöpää aiheuttavaa.

Tämä siis pohdintana sen takia, että itsekin tunnen paljon ihmisiä, jotka pystyvät tai jopa vahingossa unohtavat syödä ja elävät näin ollen vaikkapa vuorokauden pelkällä vedellä ja kahvilla. Jos tämä on säännöllistä, niin eikö silloin myös ”myrkytä” itseänsä paljon vähemmän?

Sitten tuohon jatkoksi olen miettinyt, että onko kuitenkin terveellisempää ruokkia kroppaa säännöllisesti 4-6 kertaa päivässä ruualla, vaikkakin se ei olisi 100% optimaalisinta ravintoa.

Jokainen meistä tarvitsee joka tapauksessa sen (vähän iästä, koosta, sukupuolesta riippuen) vähintään pari tuhatta kaloria vuorokaudessa, vaikkei tekisi yhtään mitään muuta kuin hengittäisi. Jos järjestelmällisesti jää tämän alle tarpeeksi pitkään, niin terveysongelmat ja ennen pitkää kuolema tulevat vääjämättä.

Se, nauttiiko nämä kalorit kerrallaan vai pienemmissä erissä päivän mittaan, onkin sitten hyvin pitkälti henkilökohtainen preferenssi. Evolutionäärisesti ajateltuna ihmiskroppa on kyllä kehittynyt kestämään molempia, aivan kuten myös hyvin monipuolisesti kaikenlaista safkaa. Jotkut kokevat pätkäpaastoilun hyvänä tapana hallita ruokansa energia- ja ravintosisältöä, koska silloin on yksinkertaisesti vähemmän aterioita "minmaxattavaksi". Toisaalta riskinä on se, että sitten tulee ahmittua ja impulssien hallitseminen on hankalampaa kun on hirveä nälkä. Henkilökohtaisesti vähän sitä sun tätä kokeilleena, olen todennut, että syömällä tasaisesti päivän mittaan minun on paljon helpompi hallita ateriakokoja, kun ei tule nälissään mätettyä ihan liikaa safkaa, mutta tämä on tosiaan hyvin yksilöllistä.

Noin yleisellä tasolla kehottaisin edelleen lähinnä kohtuuteen. Se leikkele leivän päällä ei varmasti ole yhtään mikään ongelma, varsinkin jos ruokavalio ja elintavat on muuten kunnossa. Tuo mitä @Jumputin sanoi on täysin totta: hyvillä elintavoilla voi edesvaikuttaa todennäköisyyksiin ja tottakai täysin tarpeettomia riskejä on turha ottaa, mutta toisaalta eipä siinä hirveästi jää varsinaiselle elämiselle tilaa jos käyttää kaiken aikansa sen murehtimiseen mihin kaikkeen voi kuolla. Yli puolet ihmisistä sairastuu elämänsä aikana syöpään joka tapauksessa, mutta tämäkin on lähinnä seurausta siinä, että ihmiset yksinkertaisaesti elävät nykyään pidempään ja ajan kanssa vaan pikkuhiljaa esim. ne syöpää estävät mekanismit kehossa alkavat "väsyä" vaikka mitä tekisi. Nuorempanakin voi toki myös sairastua syöpään, mutta silloin on lähes poikkeuksetta kyseessä lähinnä paska tuuri, johon ei elintavoilla todennäköisesti olisi voinut juuri vaikuttaa muutenkaan.
 
Viimeksi muokattu:
4-6x ruokailu on "hiilihydraatti" pohjainen ajattelu, pitänyt keksiä kun muuten verensokerit & näläntunne heilahtelee.. tasapainoisemmassa ruokavaliossa ei noita huolia ole vaikka söisi kerran päivässä. Itsellä menee jo 3. vuosi pätkäpaastoilulla ja n. 2-3 ruokailulla n. 8h aikana, ei ole mitään tarvetta syödä pitkin päivää jatkuvasti, elimistö tykkää että saa oikeita on/off rytmitystä ruokailusta.
Joo itselläni tuo yleensä 5 ruokailua päivässä tulee vain siitä, että muutaman tunnin välein on nälkä, riippumatta edellisen annoksen koosta. Eli vaikka syön 1,5 kiloa painavan kebabrullan klo 18, niin kyllä klo 21.30 alkaa olla jo iltapalan nälkä.

Ehkä pitäisi itsekin kokeilla rytmittää ruokailu vaikkapa vaan 3-4 kertaan päivässä.
 
Mistä sen sitten voi tietää? Eikö se ole vaikea tietää, että juuri minä olisin se henkilö, kenelle joku lisäaine ei aiheuta syöpää.
Siis nyt vähän haiskataa, mistä tuon syöpäjutun olet nykässyt. Lisäaineita ei kannata syövän takia pelätä. Vaan vältellä niitä asioita jotka kasvattaa oleellisesti syöpäriskiä.
Tarkoitan että jos ulkonaoleminen on "syöpäriski" , niin ei se tarkoita etteikö ulkona oleminen olisi ihan järkevää terveyden kannalta.
 
Siis nyt vähän haiskataa, mistä tuon syöpäjutun olet nykässyt. Lisäaineita ei kannata syövän takia pelätä.
En oikeastaan tiedä. Ainakin oletan, että jos puhutaan jostain ultraprosessoidusta ruuasta esim makkara, niin se tarkoittaa nimenomaan lukuisia määriä erilaisia lisäaineita, millä se on saatu siihen muotoonsa ja saatu maistumaan siltä, miltä se maistuu. Ja eikö nämä ruuat ihan tutkitustikin edesauta syövän kehittymistä?
 
En oikeastaan tiedä. Ainakin oletan, että jos puhutaan jostain ultraprosessoidusta ruuasta esim makkara, niin se tarkoittaa nimenomaan lukuisia määriä erilaisia lisäaineita, millä se on saatu siihen muotoonsa ja saatu maistumaan siltä, miltä se maistuu. Ja eikö nämä ruuat ihan tutkitustikin edesauta syövän kehittymistä?

Edelleen, määrä tekee myrkyn. Vaikka se nitriitti onkin runsaissa määrin nautittuna haitallista, koska sillä on kaikenlaisia kohtuullisen vinkeitä vaikutuksia mm. veren hemoglobiiniin, niin toisaalta pienissä määrin haittaa ei juuri ole. NitrIItiä päätyy myös jonkin verran kehoon joka tapauksessa ihan puhtaasti erilaistan typen hapetusreaktioiden kautta, jos olet syönyt mitään kasvista joka sisältää nitrAAttia. Joten kehomme osaa kyllä diilata pienten nitriittimäärien kanssa. Toisaalta eipä noita typpiyhdisteitä huvikseen niihin tuotteisiin tungeta (vaikka osittain niiden avulla saadaan aikaiseksi monien mielestä houkuttelevampi punainen väri lihaan), vaan koska ne ovat erittäin tehokkaita säilöntäaineita, jotka estävät potentiaalisesti kuolettavia ruokamyrkytyksiä.

Eli edelleen, täysin ok syödä myös niitä prosessoitujakin elintarvikkeita, kunhan ne eivät ole mikään ruokavalion kulmakivi. Toki kokonaan ilmankin pärjää. Harva asia elämässä on muutenkaan terveysvaikutuksiltaan yksiselitteisen hyvä tai huono asia. Esim. vaikka aerobinen liikunta on sydän- ja verisuoniterveyden kannalta erittäin hyvä juttu (monesta muista positiivisista vaikutuksista puhumattakaan), niin toisaalta esim. liikunnan seurauksena kasvaneet hengitysmäärät tarkoittavat (ainakin teoriassa) sitä, että altistat kehosi suuremmalle happirasitukselle. Tämä voi ihan käytännössä edistää syöpää, ennnenaikaista ikääntymistä jne., koska happi on ihan _oikeasti_ "myrkyllistä", ts. erittäin reaktiivinen alkuaine, joka aiheuttaa kaikenlaista ikävää paskaa eläville kudoksille ja jota vastaan kaikki elämä tällä planeetalla on joutunut kehittämään suojautumiskeinoja. Näistä yksi on antioksidantit, joiden tehtävä on estää tai vähentää hapen aiheuttamia tuhoja eliöissä. Silti luultavasti juuri kukaan ei sanoisi, että aerobinen liikunta on haitallista, koska kokonaisuutena ollaan kuitenkin edelleen selvästi positiivisen puolella. Toisaalta liikuntakin on mahdollista vetää överiksi, jolloin yhtälö voikin taas kääntyä negatiivisen puolelle, esim. ihan vaikka jo pelkästään erilaisten rasitusvammojen kautta.
 
En oikeastaan tiedä. Ainakin oletan, että jos puhutaan jostain ultraprosessoidusta ruuasta esim makkara, niin se tarkoittaa nimenomaan lukuisia määriä erilaisia lisäaineita, millä se on saatu siihen muotoonsa ja saatu maistumaan siltä, miltä se maistuu.
Prosessoitu on myös yksi niitä sanoja mitä käytetään luomaan epävarmuutta kuulijaan. Edelleen lisäaina ja prosessointi ei tarkoita että ruoka olisi jotenkin epäterveellista, saati vaarallista. Prosessoinnilla ja lisäaineilla on saatu parannettua monen elintarkvikkeen turvallisuutta ja terveellisyyttä. Mutta ei pidä myöskään ymmärtää että sana lisäaine ja prosessoitu tarkoittaisi aina paketin päälle parempaa.

Ja eikö nämä ruuat ihan tutkitustikin edesauta syövän kehittymistä?
Kyllä ja myös vanhentaa, jne. mutta myös nopeampi vaikutuksia ovat mm tukehtuminen, "myrkytys" jne. Rukaan on myös kaaduttu.
 
Kuhan ei GMO soijalla ruokittua lihaa syö, eikä GMO kasviksia niin varmasti pärjää pitkälle molemmilla ruokavaliolla
Ihan vain tiedoksesi myös jalostus on geenimuuntelua. Jalostuksella pyritään tiettyjä geneettisiä ominaisuuksia korostamaan ja toisi vähentämään.
 
Mistä sen sitten voi tietää? Eikö se ole vaikea tietää, että juuri minä olisin se henkilö, kenelle joku lisäaine ei aiheuta syöpää.

Jos syöpää pelkäät niin miltein järjestäin kun olen ollut jollain sisätautilääkäreillä töissä tekemässä jotain niin pistänyt silmään että he eivät käytä tiskikonetta laisinkaan vaan pesee astiat käsin. Muutaman kerran kysynytkin niin ainakin kovin väitti että kuulemma jäämiä jää astioihin (koska ovat nykyään niin vesipihejä) ja astianpesuaineet niin vahvoja. että vesimäärä ei riitä huuhtomaan kunnolla. Itse en ota väitteisiin kantaa suuntaan tai toiseen ja itse kyllä käytän tiskikonetta. Pistänyt vaan ihmetyttämään että järjestäin sisuskalujen kanssa työskentelevät veikkaavat samaa.

En oikeastaan tiedä. Ainakin oletan, että jos puhutaan jostain ultraprosessoidusta ruuasta esim makkara, niin se tarkoittaa nimenomaan lukuisia määriä erilaisia lisäaineita, millä se on saatu siihen muotoonsa ja saatu maistumaan siltä, miltä se maistuu. Ja eikö nämä ruuat ihan tutkitustikin edesauta syövän kehittymistä?

Piruuttani suoraan googlesta eka hakutulos:

RAVINTOSISÄLTÖ / 100 G
Energia: 1180 kJ / 284 kcal
Rasva: 26.00 g
- josta tyydyttynyttä: 9.70 g
Hiilihydraatit: 0.20 g
- josta sokereita: 0.20 g
Ravintokuitu: 0.10 g
Proteiini: 14.00 g
Suola: 1.90 g
Laktoosi: 0.00 g / 100 g

AINEKSET
Porsaanliha (73 %) (alkuperä Suomi), vesi, naudanliha (13%) (alkuperä Suomi), merisuola, siansuoli, mausteet (valkopippuri, korianteri, cayenne, sipuli, muskottipähkinä, inkivääri), hapettumisenestoaine (E300), säilöntäaine (E250).

OMINAISUUDET
  • Ei lisättyä fosfaattia
  • Gluteeniton
  • Laktoositon
  • Maidoton
Entäs sitten nuo lisäaineet?

E300 - Askorbiinihappo
Lisäaineryhmä
Hapettumisenestoaineet
Kuvaus
Askorbiinihappoa, C-vitamiinia, esiintyy luontaisesti useimmissa tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa, eniten ruusunmarjoissa, tyrnimarjoissa, kypsissä paprikoissa, mustaherukoissa, kiivissä ja sitrushedelmissä. Valmistetaan kemiallisesti. Hapettumisenestoaineena käytetyllä askorbiinihapolla ei ole merkitystä vitamiinina. Askorbiinihappoa ja sen suoloja käytetään lisäaineena myös muihin tarkoituksiin. Lihavalmisteissa ne stabilisoivat lihan punaista väriä ja ehkäisevät nitrosamiinien muodostumista. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita. Enimmäismäärärajoituksia vain lastenruoissa.
Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI)
Ei ole tarpeen

E250 - Natriumnitriitti
Lisäaineryhmä
Säilöntäaineet
Kuvaus
Nitriittiä saadaan sivutuotteena valmistettaessa nitraattia salpietarista. Nitriittiä voi muodostua myös nitraatista, jota on luontaisesti juureksissa ja vihanneksissa. Estää monien ruokamyrkytysbakteerien kasvua, mm. Clostridium botulinum-bakteerin. Saa käyttää vain seoksena suolan kanssa lihavalmisteisiin. Enimmäismäärärajoituksia.
Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI)
E249-E250 yhteismäärälle 0,07 mg/kg/vrk nitriitti-ionina

Eipäs nyt ihan niin hitoksen prosessoidulta vaikuta e-aineiden suhteen.
 
Viimeksi muokattu:
Aina tää sama urbaanilegenda sisätautilääkäreistä tai patologeista ja astianpesukoneen pesuaineista harmaantuneista sisäelimistä. :D

Kun käyttää lisähuuhtelua ja vähän vähemmän pesuainetta niin ongelmaa ei ole. Tabletit voi puolittaa ja jos ei onnistu niin sitten ostaa ihan jauhetta pullossa. Huuhteluaineeksi väkiviinaetikkaa. Tiskit on puhtaita ja ilman jäämiä, kun ne eivät haise miltään.
 
Itsekin käytän nykyään noin 1/4 osaa tuollaisen kokonaisen tabletin määrästä. Joskus nimittäin tuntui että se aine ihan maistui juomalaseissa jne pesun jälkeen.
 

Pikkuisen on nyt väärässä langassa taas, vaikka terveysvero toki politiikkaan liittyykin. Mitä tulee tuohon tutkimukseen ja sen opponointiin, niin viralliset terveysohjeistukset perustuvat tuhansiin tutkimuksiin joissa kyllä rajoitetaan rasvan saantia. Lisäksi kaikki jotka ravitsemustiedettä ymmärtävät tietävät, että hiilihydraatteja on erilaisia ja täten vaikuttavat metaboliassa eri tavalla.
 

Jos yrittäisin vähentää lihaa, mistä valtavasti maulta ja nälänpitokyvyltään tykkään, niin mitä mahdollisuuksia on tilalle, mikä pitää nälkää? Pelkästään töissä tulee tällä hetkellä se 4x viikkoon 400g jauhelihaa syötyä, välillä kamaa. Tyyliin tonnikalalla ja makaroobilla saisi kyllä korvattua, mutta onko se terveellistä?

Kaikesta en tietenkään luovu, mutta en vastusta terveellistä ruokavaliota jos se on maukasta ja nälkää pitävää.

Proteiinia tarvittaessa jaueheista.
 

Jos yrittäisin vähentää lihaa, mistä valtavasti maulta ja nälänpitokyvyltään tykkään, niin mitä mahdollisuuksia on tilalle, mikä pitää nälkää? Pelkästään töissä tulee tällä hetkellä se 4x viikkoon 400g jauhelihaa syötyä, välillä kamaa. Tyyliin tonnikalalla ja makaroobilla saisi kyllä korvattua, mutta onko se terveellistä?

Kaikesta en tietenkään luovu, mutta en vastusta terveellistä ruokavaliota jos se on maukasta ja nälkää pitävää.

Proteiinia tarvittaessa jaueheista.
Banaani, jugurtti, puuro, hedelmät yleensä... Niitä voi napsia välillä. Pähkinät toimii.
 
Niin mikä noista? (En kyllä ole kiinnostunut tästä keskustelemaan...)
Kaikki. Jos et pidä makeasta niin hedelmät ja jogurtit ei oikein maistu ruokana. Varsinkaan välipalana. Itse olen suolaisen persu ja jos pitää valita meetvurstileivän tai banaanin välillä ei tarvii kauaa miettiä. En vihaa tai karta hedelmiä mutta kun ei ole makean hammasta niin ei niitä tule syötyä vaikka terveellisiä ovat.
 

Jos yrittäisin vähentää lihaa, mistä valtavasti maulta ja nälänpitokyvyltään tykkään, niin mitä mahdollisuuksia on tilalle, mikä pitää nälkää? Pelkästään töissä tulee tällä hetkellä se 4x viikkoon 400g jauhelihaa syötyä, välillä kamaa. Tyyliin tonnikalalla ja makaroobilla saisi kyllä korvattua, mutta onko se terveellistä?

Kaikesta en tietenkään luovu, mutta en vastusta terveellistä ruokavaliota jos se on maukasta ja nälkää pitävää.

Proteiinia tarvittaessa jaueheista.
Miksi ihmeessä haluaisit oikeasta lihasta vähentää.. syödäksesi enemmän prodejauhoja?

En jaksaisi edes upota tähän poliittiseen hömppään.. ravitsemustiede on valitettavasti melko kuohkeaa huttua, lähes mitä vaan voidaan sanoa ja saada klikkiotsikoita aikaan kun halutaan tulkita tuloksia.
Kurkistelin aikanaan raportin mikä oli pohjoismaisten lihasuositusten pohjana.. oli vähän hassu, siis siten että kertomus oli vähän eri mitä ravintosuosituksiin päätyi.
20240217_144045.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Jos yrittäisin vähentää lihaa, mistä valtavasti maulta ja nälänpitokyvyltään tykkään, niin mitä mahdollisuuksia on tilalle, mikä pitää nälkää? Pelkästään töissä tulee tällä hetkellä se 4x viikkoon 400g jauhelihaa syötyä, välillä kamaa. Tyyliin tonnikalalla ja makaroobilla saisi kyllä korvattua, mutta onko se terveellistä?

Kaikesta en tietenkään luovu, mutta en vastusta terveellistä ruokavaliota jos se on maukasta ja nälkää pitävää.

Proteiinia tarvittaessa jaueheista.

Sinällään tämä uutinen on ihan ok, antaa ainakin hyvin suuntaa kuinka olisi "oikeaoppisesti hyvä syödä". Lihavalmisteet ja pitkälle prosessoidut leikkeleet ym on niitä joita on hyvä välttää. Kuitenkin punainen liha ja siipikarja itsessään on aivan liian alhaalla listalla. Lihasta saa tärkeitä ravintoaineita. Aikakautena luola ja keppi ihmiset metsästivät ja söivät lihaa, joten se on myös evoluution tasolla ollut yksi osa meidän ruokavaliosta. Mä muokkaisin tätä näin:

Näin pohjoismaiset ravitsemussuositukset suosittelevat syömään:

1. Pääosin kasvipohjainen ruokavalio, joka sisältää runsaasti vihanneksia, juureksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunoita. Lisäksi sopivasti naudanlihaa, kalaa tai siipikarjaa

2. Sopivasti täysjyvätuotteita, pähkinöitä ja muita hyviä rasvanlähteitä

3. Kohtuullisesti luontaisesti rasvaisia maitotuotteita

4. Mahdollisimman vähän prosessoitua lihaa, alkoholia ja prosessoituja elintarvikkeita, jotka sisältävät suuria määriä rasvaa, suolaa ja sokeria.

Nyrkkisääntönä hyvä pitää: Mitä vähemmän tuoteselosteessa tekstiä, sitä parempi. Peruna on peruna. Toki jos haluaa lihan välttää tai ei sovi omalle kropalle niin valinta on jokaisella oma. Oon kokeillut lihatonta ja ei sopinut sitten yhtään itselleni.
 
Sinällään tämä uutinen on ihan ok, antaa ainakin hyvin suuntaa kuinka olisi "oikeaoppisesti hyvä syödä". Lihavalmisteet ja pitkälle prosessoidut leikkeleet ym on niitä joita on hyvä välttää. Kuitenkin punainen liha ja siipikarja itsessään on aivan liian alhaalla listalla. Lihasta saa tärkeitä ravintoaineita. Aikakautena luola ja keppi ihmiset metsästivät ja söivät lihaa, joten se on myös evoluution tasolla ollut yksi osa meidän ruokavaliosta. Mä muokkaisin tätä näin:

Näin pohjoismaiset ravitsemussuositukset suosittelevat syömään:

1. Pääosin kasvipohjainen ruokavalio, joka sisältää runsaasti vihanneksia, juureksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunoita. Lisäksi sopivasti naudanlihaa, kalaa tai siipikarjaa

2. Sopivasti täysjyvätuotteita, pähkinöitä ja muita hyviä rasvanlähteitä

3. Kohtuullisesti luontaisesti rasvaisia maitotuotteita

4. Mahdollisimman vähän prosessoitua lihaa, alkoholia ja prosessoituja elintarvikkeita, jotka sisältävät suuria määriä rasvaa, suolaa ja sokeria.

Nyrkkisääntönä hyvä pitää: Mitä vähemmän tuoteselosteessa tekstiä, sitä parempi. Peruna on peruna. Toki jos haluaa lihan välttää tai ei sovi omalle kropalle niin valinta on jokaisella oma. Oon kokeillut lihatonta ja ei sopinut sitten yhtään itselleni.

Minä pidän varsin erikoisena, että tuossa uudessa suosituksessa on vaan tylysti niputettu kaikki leikkeleet. Tutkimusnäyttö lihan syöpävaarallisuudesta ei alun alkaenkaan ole mitenkään hirveän vahvaa, ja siinäkin keskitytään lähinnä voimakkaasti prosessoituun punaiseen lihaan. Miksi tässä uudessa suosituksessa sitten niputetaan myös siipikarjaleikkeleet samaan kategoriaan? Katsoin tuossa juuri, että tällä hetkellä kaapista löytyvässä leikkeleessä on huimat 0.3 g tyydyttynyttä rasvaa suhteessa 19 g proteiinia. Suolaa on toki jonkin verran, mutta leikkeleitä nyt ei mitään älyttömiä määriä mätetä muutenkaan. Nitriittiä on myös joo, mutta arvaatteko missä on myös nitriittiiä? Kasviksissa.

Mutta joo, muuten aika lailla tuota ruokavaliota pyrin noudattamaan. Olen n. 90% kasvissyöjä, kotona en syö punaista lihaa ollenkaan ja ainoa säännöllisen epäsäännöllisesti syömäni lihatuote on juurikin siipikarjaleikkeleet. Ravintolassa syön sitten mitä huvittaa, mutta eipä niissäkään tule jatkuvasti juostua. Olen nyt kuutisen vuotta mennyt tällä linjalla ja täytyy sanoa, että ei se kyllä ihan helppoa ole, jos haluaisi oikeasti syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Palkokasvit on halpoja ja hyviä, mutta ainakin omalle ruoansulatukselle varsin raffeja ja sitten taas toisaalta nämä erinäiset lihankorvikkeet (härkikset, nyhtökaurat sun muut) on ihan yhtä prosessoituja elintarvikkeita kuin lihavalmisteetkin ja monet vielä varsin voimakassuolaisia. Hyvin mielelläni nostaisin kalan ja muiden merenelävien määrää ruokavaliossani, mutta niiden hinnat on aivan järkyttäviä, joten väkiselläkin tulee syötyä vähemmän kuin haluaisi. On oikeasti jotenkin ihan käsittämätöntä, että Suomen kansalliskala ahvenen, jota löytyy suunnilleen jokaisesta mahdollisesta lätäköstä, kilohinta kaupassa on usein samaa luokkaa naudan sisäfileen kanssa.
 
Itse olen huomannut 40v ruokavalio ihmettelyllä muutamia seikkoja olotiloista.. ristiriitaisiakin toki..

- Hiilareita vain fyysisen tarpeen mukaan.. passiivinen 100g päivässä ok, muutama kerta salia viikossa niin 200..300g tuntuu riittävän

- Mitä vähemmäksi hiilarien osuus menee ja mitä korkeammalle rasvan osuus sitä vähemmän mitään verensokeri nousuja ja laskuja, henkinen fiilis korkealla, nälän taso vastaa enemmän todellisuutta, kylläisyys ruokailusta parempi, vähemmän makeahimoa.

- proteiini, matala esim. 60g ei tuota ongelmia akuutisti ja suuremmat 150..200g hyödyt näkee pitkällä tähtäimellä jos näkee. Kerran kokeilin tuota matalaa tasoa.. fiilis oli hyvä mutta jännä juttu että kun palasin parin viikon jälkeen korkeampaan määrään niin sen ensimmäisen päivän jälkeinen aamu oli kuin olisi uudelleen syntynyt teräsmiehenä eli joku superkompensaatio tapahtui..

- pätkäpaasto on erittäin kätevä säätelemään luonnollisesti kylläisyyttä ja ruoka määrää "luonnollisesti".. itse en pidä aamiaista tarpeellisena.

- erittäin matalissa kaloreissa on jotain extra taikaa tiettyinä hetkinä tai harvoin tehtynä. mm. itsellä ilkeä useita kuukausia jatkunut puristusvoiman 50% pudottanut rannekipu hävisi jostain syystä 2 päivässä kun tähän liittymättä päätin niukkailla viikonlopun.. tätä rannetta kuvattiin ja fysioterapoitiin pitkän kaavan mukaan..

- Kuidut ei tunnu minulle tekevän hyvää vaikka kuinka yritän "totuttautua". Niillä on ehkä suurempi rooli niille jotka hiilarimätön takia haluaa "tasoitella" verensokeri nousuja/laskuja tai boostata ao. syystä heikosti toimivaa kylläisyys tuntemusta.

Edit vielä lisää:
- Hapanmaito tuotteet tuntuu korkea hiilarisella tasapainottavan suoliston tilaa.. ero tuntuu jo päivässä parissa.

- oikea ruoka eli kokoa aidoista aineksista.

- tyydyttynyt rasva demonisoitu suotta.. miettikää nyt tilannetta kun laihduttaa vaikka viikossa kilon rasvaa niin kun rasvakudos on suurilta osin tyydyttynyttä rasvaa niin tämäkö esim. 80g per päivä tyydyttynyttä rasvaa olisi vaaraksi? Toki oman kulutuksen yliolevissa ravinteissa asioilla on eri puolia mutta tuo nyt edustaa ns. syvintä olemusta..
 
Viimeksi muokattu:
Jos yrittäisin vähentää lihaa, mistä valtavasti maulta ja nälänpitokyvyltään tykkään, niin mitä mahdollisuuksia on tilalle, mikä pitää nälkää? Pelkästään töissä tulee tällä hetkellä se 4x viikkoon 400g jauhelihaa syötyä, välillä kamaa. Tyyliin tonnikalalla ja makaroobilla saisi kyllä korvattua, mutta onko se terveellistä?
Sen sijaan että mietit vaihtoehtoja liharuoille, korvaa puolet lihasta pavuilla tai linsseillä. Saat ruokaan kuitenkin sen lihan maun, mutta pienemmällä määrällä.
 
Jos yrittäisin vähentää lihaa, mistä valtavasti maulta ja nälänpitokyvyltään tykkään, niin mitä mahdollisuuksia on tilalle, mikä pitää nälkää? Pelkästään töissä tulee tällä hetkellä se 4x viikkoon 400g jauhelihaa syötyä, välillä kamaa. Tyyliin tonnikalalla ja makaroobilla saisi kyllä korvattua, mutta onko se terveellistä?

Pähkinät tekee kylläiseksi. Niissä on reilusti proteiinia ja rasvaa, mutta käsittääkseni hyviä rasvoja, jolloin pienempi paha kuin liha.

Pähkinöissä on paljon proteiineja, kuituja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Ne sisältävät runsaasti sydämen ja aivojen verisuonia helliviä pehmeitä rasvahappoja. Niiden kalium parantaa hermoston ja lihasten toimintaa. Pähkinät sopivat myös laihduttajan ruokavalioon.
- Terveys.fi

Makuelämystä pähkinöistä ei saa, tai noh, veikkaan että suurin osa ei tykkää eikä vihaa. Suolaa voi jossain pähkinäsekoituksissa olla sitten liikaa taas. Maapähkinää siispä ilman lisättyä suolaa, jos muuten liikaa tulee suolaa.
 
Samalla saa ilmavaivoja.
Ehkä olen täälläkin maininnut asiasta mutta olen pari kertaa halunnut oikeasti tykätä tummasta soijarouheesta.. noissa oli hyvin jauhelihamainen suutuntuma joten 4/5 ns. "jauheliha kastikkeena" siitä mutta soija kun ei ole noissa raakamuodoissa oikein sulava niin molemmilla kokeiluilla tuloksena oli... mitä sitä kiertelemään..ripuli.
 
Ehkä olen täälläkin maininnut asiasta mutta olen pari kertaa halunnut oikeasti tykätä tummasta soijarouheesta.. noissa oli hyvin jauhelihamainen suutuntuma joten 4/5 ns. "jauheliha kastikkeena" siitä mutta soija kun ei ole noissa raakamuodoissa oikein sulava niin molemmilla kokeiluilla tuloksena oli... mitä sitä kiertelemään..ripuli.
Mä käytän paljon tummaa soijarouhetta jatkamaan jauhelihaa, pelkälleen en oikein pysty syömään maun takia vaikka kuinka maustais.
Määriä en osaa sanoa, mutta perus setti on 400g naudan jauhelihaa ja siiihen fiiliksen mukaan ehkä 0,5-1dl kuivaa, tummaa rouhetta. Ja itse olen havainnut parhaaksi tavaksi että huuhtelee soijarouheen kaksi kertaa nopeasti kovalla vedenpaineella. Kova vesipaine huuhtelee hyvin niin siitä lähtee sitä kaurapuuron makua pois eikä kuivata ruokaa imemällä kaikkea nestettä.
Sitten paistellaan jauheliha normaalisti ja ihan viime metreillä lisätään kostea soijarouhe jauhelihan joukkoon ja koko roska maustetaan. Tällä saa esim jauhelihakastikkeeseen 1-2 annosta hyvin lisää ilman että juurikaan maistuu joukossa ja on himpun terveellisempää kuin kokolihakastike.
 
Ehkä olen täälläkin maininnut asiasta mutta olen pari kertaa halunnut oikeasti tykätä tummasta soijarouheesta.. noissa oli hyvin jauhelihamainen suutuntuma joten 4/5 ns. "jauheliha kastikkeena" siitä mutta soija kun ei ole noissa raakamuodoissa oikein sulava niin molemmilla kokeiluilla tuloksena oli... mitä sitä kiertelemään..ripuli.

Mikäli on pitkään vältellyt kuituja ja tiettyjä ruoka-aineita, niin niitä ei kannata lisätä ruokaan nopeasti, vaan pikkuhiljaa laji kerrallaan.

Kuiduissakin on paljon eroja siinä miten ja mistä määristä suolisto tai suolistobakteerit niistä villiintyvät liikaa. Pitkän ajan kuluessa bakteerikanta muokkautuu sen mukaan miten sitä ruokkii.
 
Mikäli on pitkään vältellyt kuituja ja tiettyjä ruoka-aineita, niin niitä ei kannata lisätä ruokaan nopeasti, vaan pikkuhiljaa laji kerrallaan.

Kuiduissakin on paljon eroja siinä miten ja mistä määristä suolisto tai suolistobakteerit niistä villiintyvät liikaa. Pitkän ajan kuluessa bakteerikanta muokkautuu sen mukaan miten sitä ruokkii.
Nuo kokeilut ajalta jolloin ihan "normi" sekaruokavalio, ruisleipää jne. Ymmärrän kyllä että olen aika erikoisherkkä kuiduissa, ehkä aina ollut.. mm. kun joku jäätelövalmistaja teki aikanaan vähäsokerisempaa jäätelöä lisäämällä silloinkin suolistolle hehkutettua inuliinia niin sanotaanko että suolistoni hankkiutui siitäkin eroon todella nopeasti.
 
Nuo kokeilut ajalta jolloin ihan "normi" sekaruokavalio, ruisleipää jne. Ymmärrän kyllä että olen aika erikoisherkkä kuiduissa, ehkä aina ollut.. mm. kun joku jäätelövalmistaja teki aikanaan vähäsokerisempaa jäätelöä lisäämällä silloinkin suolistolle hehkutettua inuliinia niin sanotaanko että suolistoni hankkiutui siitäkin eroon todella nopeasti.
Se on mielenkiintoista miten meidän elimistöt reagoi eri lailla ruoka-aineisiin. Toisille tulee pavuista kunnon ilmavaivat ja toisille taas ei mitään oireita. Itsellenin palkokasvit sopii hyvin, mutta hiilari turvottaa ja jos on syönyt liian usein (etenkin viljapohjaisia) niin tulee fiilis että pakko saada jotain muuta missä ei hiilaria paljoa ole. Nytkin kun kolmena iltana syönyt ruisleipää ja eilen paistettua riisiä niin pakko pitää pari päivää taukoa hiilareista. Esim lihan (pihvi, suikaleet, kastike jne.) kaveriksi toimii älyttömän hyvin keitetyt vihreät pavut joiden päälle suolaa, pippuria ja oliiviöljyä reilusti ja lisäksi salaattia. Ei turvota meikäläistä mutta joku voi ajatella juuri päinvastoin.

Jos palkokasvit sopii huonosti elimistölle niin monipuolinen kasvissyönti on vaikeaa pidemmän päälle.

Edit: Samaten soija sopii itselle hyvin.
 
Turvottakaa soijarouhetta päivä tai pari suolakurkkujen mausteliemessä niin saatte vatsaystävällistä ja hyvänmakuista tavaraa jauhelihan jatkeeksi.
 
Menkööt tämä tähän.

Nyt kun uudet ruokasuositukset on laitettu koko kansan ihmeteltäväksi, niin hämmennys on ollut suuri. Puhainen liha paha. Siipikarjan liha paha. Kasviksia pitäisi vetää vajaa kilo päivässä. Mitäs ihmettä sitten pitäsi syödä ?

Nyt kun asiaa on enemmän selvitelty/selitetty niin eihän se asia olekkaan niin, vaan ruokasuositukset on tehty kestävän kehityksen ehdoilla , eikä terveellisyyden.

Mielestäni erittäin harhaanjohtavaa, sillä olen aina luullut että suositukset perustuvat tervellisyytyeen. Voisivat tehdä erilliset suositukset perustuen terveellisyyteen sekä kestävän kehityksen näkövinkkelistä.



Siten vielä sellainen näkökulma, että enko kasvissyöjiä ihmisissä ollut aina vai onko tämä uusi ilmiö. Onko vegeilyn pitkäaikasvaikutukset tiedossa ? Ei ole.

Mitä ihmisen anatomiaa ja historiaa katsoo , niin se ei ole kasvisyöjän, vaan sekaravintoa syövän

Ja sitten vielä se, että miksi suositukset ovat niin erinlaiset esim ranskassa ? Eikös ne ihmiset ole samanlaisia kumassakin maassa?

1734287952366.png




Ja sitten vielä se fakta että suomen kansa ei ole mikään terveyden perikuva.
 
Viimeksi muokattu:
Itse myös pidän ympäristönäkökulman sotkemista virallisiin ravintosuosituksiin helvetin typeränä vetona, josta tulee olemaan aivan valtavan paljon enemmän haittaa kuin hyötyä kansanterveydelle. Joskus aikaisemmin se neekereistä ja ilmastonmuutoksesta öyhöttävä setämies saattoi oman terveytensä vuoksi edes välillä syödä kanaa tai muuten yrittää noudattaa joskus ravitsemussuosituksia, mutta nyt kun "ympäristövouhotus" on sotkettu asiaan mukaan, niin nämä änkyrät alkavat luultavasti ihan periaatteesta vuorata kaiken syömässä pekonilla ja paskat nakkaavat koko suosituksista

Harvinaisen tyylipuhdas "lapsi pesuveden mukana" -keissi.
 
Liharuoassa välttäisin punaista lihaa ja lihaleikkeleitä, mutta kanaa ja kalkkunaleikkeleitä voisin suositella loputtomasti niiden pienemmän kovan rasvan pitoisuuden vuoksi.

Käyn säännöllisesti S-kauppojen ilta-alessa ja fakta on, että lihatuotteet häviävät punalaputettuina heti, kun taas keinotekoinen kasvisvaihtoehto esim. pyöryköistä, juustosta tai margariinista seisoo siellä pitkään. Samoin soijamaidot ja sen sellaiset, niitä on koko ajan tarjouksessa punalaputettuina, eikä ne käy kaupaksi edes yli puoleen hintaan. Uskon vahvasti siihen, että normaali liharuoka ja meijeriltä tuleva tavara on parempi kuin ties mistä aineista tehdyt vegaaniset, yleensä mauttomat, korvikkeet. Meijerituotteitakaan ei tosin pidä syödä määräänsä enempää tai menee terveys niistäkin.
 
Siten vielä sellainen näkökulma, että enko kasvissyöjiä ihmisissä ollut aina vai onko tämä uusi ilmiö. Onko vegeilyn pitkäaikasvaikutukset tiedossa ? Ei ole.

Mitä ihmisen anatomiaa ja historiaa katsoo , niin se ei ole kasvisyöjän, vaan sekaravintoa syövän

Ja sitten vielä se, että miksi suositukset ovat niin erinlaiset esim ranskassa ? Eikös ne ihmiset ole samanlaisia kumassakin maassa?
Hassuin perustelu oli, että ihmiselle on kehittynyt on terävät kulmahampaat kasvissyönnin takia siksi että ne uppoaa hyvin esim. omenan kuoren läpi, kysyin päteekö suden kulmahampaisiin sama juttu vai onko eri asia.

Enhän mä millekkään carnivore-dieetille alkaisi kun hedelmistä, viljoista, vihanneksista ja juureksista saa niin paljon kuitua, vitamiineja yms hyödyllistä. Sekasyönnistä en kyllä lähtisi kasvispuolellekaan painottamaan erityisen paljoa, se kun johtaa erilaisiin puutostiloihin joita pitää kompensoida purkista.
Liharuoassa välttäisin punaista lihaa ja lihaleikkeleitä, mutta kanaa ja kalkkunaleikkeleitä voisin suositella loputtomasti niiden pienemmän kovan rasvan pitoisuuden vuoksi.

Käyn säännöllisesti S-kauppojen ilta-alessa ja fakta on, että lihatuotteet häviävät punalaputettuina heti, kun taas keinotekoinen kasvisvaihtoehto esim. pyöryköistä, juustosta tai margariinista seisoo siellä pitkään. Samoin soijamaidot ja sen sellaiset, niitä on koko ajan tarjouksessa punalaputettuina, eikä ne käy kaupaksi edes yli puoleen hintaan. Uskon vahvasti siihen, että normaali liharuoka ja meijeriltä tuleva tavara on parempi kuin ties mistä aineista tehdyt vegaaniset, yleensä mauttomat, korvikkeet. Meijerituotteitakaan ei tosin pidä syödä määräänsä enempää tai menee terveys niistäkin.
Ihmettelen myös tätä että jos tämä kasvipohjainen ravinto on niin hyväksi ja trendikästä niin miksei sille ole sitä menekkiä. Myös tämä vähän harhaanjohtava brändäys ihmetyttää. Miksi on tarve yrittää brändätä jotain vegenakkia, vegepihviä, vegefilettä, vegemakkaraa jne jos liha on kerta pahasta? Vegepyörykkä nyt menee vielä aika neutraalina nimenä, ehkä nakki tai makkarakin jonkun mielestä voi olla muutakin kuin alun perin eli lihaperäinen tuote, mutta jotenkin tässä haiskahtaa aina hämäys.

Filee (fillet) on selkäliha, nimenomaan tietystä lihaksesta leikattu, eikä mikään mistä tahansa mössöstä tehty pötkylä tai palanen. Eikö tämä ole vähän sama kuin sitä possunlihaa myydessä yritettäisiin häivyttää jollain "kevytpalleron" kaltaisella nimellä tuotteen eläinperäisyyttä ja sitten pienellä präntillä paljastettaisiin että sikaahan se on?
 
Ihmettelen myös tätä että jos tämä kasvipohjainen ravinto on niin hyväksi ja trendikästä niin miksei sille ole sitä menekkiä. Myös tämä vähän harhaanjohtava brändäys ihmetyttää. Miksi on tarve yrittää brändätä jotain vegenakkia, vegepihviä, vegefilettä, vegemakkaraa jne jos liha on kerta pahasta? Vegepyörykkä nyt menee vielä aika neutraalina nimenä, ehkä nakki tai makkarakin jonkun mielestä voi olla muutakin kuin alun perin eli lihaperäinen tuote, mutta jotenkin tässä haiskahtaa aina hämäys.

No tämä nyt on sinänsä ihan ymmärrettävä, kun noiden pointti on nimenomaan toimia suoraan esim. ruoanvalmistuksessa korvikkeina ja helpottaa kasvisruoan tekemistä, kun voit enemmän tai vähemmän jatkaa vanhojen reseptien käyttämistä, mutta korvata vaan nakkikeitossa sen nakin soijanakilla jne.

Itsellä näissä uusissa ravitsemussuosituksissa hiertää eniten, tuon mainitun ympäristökulman ymppäämisen lisäksi, tuo suoranainen älyllinen ja tieteellinen epärehellisyys. Kaikki lihavalmisteet, mukaanlukien makroravinnekoostumukseltaan lähes täydelliset siipikarjaleikkeleet niputetaan yhteen kasaan koska ne on niin "prosessoituja", mutta sitten nämä erittäin prosessoidut ja monesti suorastaan ultraprosessoidut kasvisproteiinivalmisteet on kuitenkin okkelisdokkelis? Nitriitti on noissa leikkeleissä ilmeisesti se pahin juttu, vaikka sen terveydelle haitallisuuden tutkimusnäyttö on ainakin toistaiseksi vielä varsin hataraa ja osin ristiriitaista. Siitä huolimatta nämä ehkä 10-30 mg/kg nitriittiä sisältävät siipikarjaleikkeleet (joita syödään yleensä varmaan alle 100g päivässä) on absolutely fucking haram, mutta sitten jopa 2500-4000 mg/kg nitrAAttia sisältäviä kasviksia pitäisi kiskoa lähemmäs kilo päivässä, vaikka niiden sisältämästä nitraAAtista jopa 10% saattaa pelkistyä kehossa suureksi saatanaksi nitriitiksi, eli puhutaan 250-400 mg/kg nitriittimääristä ja moninkertaisesta annoksesta verrattuna leikkeleisiin. Eli onko se nyt pahasta vai ei?

Ja sanon tämän kaiken suunnilleen 95% kasvissyöjänä.
 
No tämä nyt on sinänsä ihan ymmärrettävä, kun noiden pointti on nimenomaan toimia suoraan esim. ruoanvalmistuksessa korvikkeina ja helpottaa kasvisruoan tekemistä, kun voit enemmän tai vähemmän jatkaa vanhojen reseptien käyttämistä, mutta korvata vaan nakkikeitossa sen nakin soijanakilla jne.

Itsellä näissä uusissa ravitsemussuosituksissa hiertää eniten, tuon mainitun ympäristökulman ymppäämisen lisäksi, tuo suoranainen älyllinen ja tieteellinen epärehellisyys. Kaikki lihavalmisteet, mukaanlukien makroravinnekoostumukseltaan lähes täydelliset siipikarjaleikkeleet niputetaan yhteen kasaan koska ne on niin "prosessoituja", mutta sitten nämä erittäin prosessoidut ja monesti suorastaan ultraprosessoidut kasvisproteiinivalmisteet on kuitenkin okkelisdokkelis? Nitriitti on noissa leikkeleissä ilmeisesti se pahin juttu, vaikka sen terveydelle haitallisuuden tutkimusnäyttö on ainakin toistaiseksi vielä varsin hataraa ja osin ristiriitaista. Siitä huolimatta nämä ehkä 10-30 mg/kg nitriittiä sisältävät siipikarjaleikkeleet (joita syödään yleensä varmaan alle 100g päivässä) on absolutely fucking haram, mutta sitten jopa 2500-4000 mg/kg nitrAAttia sisältäviä kasviksia pitäisi kiskoa lähemmäs kilo päivässä, vaikka niiden sisältämästä nitraAAtista jopa 10% saattaa pelkistyä kehossa suureksi saatanaksi nitriitiksi, eli puhutaan 250-400 mg/kg nitriittimääristä ja moninkertaisesta annoksesta verrattuna leikkeleisiin. Eli onko se nyt pahasta vai ei?

Ja sanon tämän kaiken suunnilleen 95% kasvissyöjänä.
Joo, sitä tiedettä kun käytetään nykykeskustelussa vähän miten halutaan ja jaksetaan. Ote sieltä, toinen täältä ja sitten hoetaan vaan että foliohatut kiistää tieteelliset faktat ja unohdetaan kokonaiskuva. Ympäristövaikuttimista välitetään silloin kun saadaan kotimaan politiikkaan lisää polarisaatiota ja syyllistettyä sitä vastakkaista blokkia. Ei lentokilometrit tai kiinankrääsä kiinnosta ja ostoskeskusten kivijalkaliikkeistäkin saa kantaa bangladeshilaista kertakäyttövaatetta selkä vääränä. Samaan aikaan auta armias jos toinen syö kinkkua avokadon sijasta niin ympäristövaikutukset on oiva argumentti lihansyöntiä vastaan. Minusta tämä tuntuu hullulta kun avokado tulee 10 000 km ja kinkku 200 km päästä.

No, en ole minäkään mikään puhdas ideologisti ja totta kai on inhimillistä käyttää myös suhteellisuudentajua ja suhtautua joihinkin asioihin periaatteellisemmin ja joihinkin vähemmän periaatteellisesti syystä tai toisesta. Monesti ne syyt ovat mielitekoja ja silloin tällainen käytös näyttäytyy vähän kaksinaismoralistisena. Silti tämä moraalinen painostus on mielestäni aika kovaa kun ottaa huomioon että monet ohjeistukset tuntuvat jälleen kerran sotivan kotimaisia elinkeinoja vastaan ennemmin kuin niiden puolesta.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 826
Viestejä
4 567 187
Jäsenet
75 029
Uusin jäsen
Wisbargo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom