Kuka oli väärässä ja mistä? Kukaan ei ole väittänyt, että kaikki tai joku tietty prosentti ravinnosta saadusta kolesterolista imeytyisi verenkiertoon. Sekaruokavaliota puolustelevat ovat kuitenkiin tässä threadissa väittäneet (
esim.), että ravinnosta saatu kolesteroli ei imeydy verenkiertoon eli ettei se vaikuta kolesterolitasoihin, joten tosiaan väärässä olivat, kuten sinäkin sen nyt osoitit.
PS. Ei helvetti nyt mitä lähteitä... luitko edes mihin Wikipediassa viitattiin?
Niin ja se 15 % oli kun ihmiset söivät vähintään kaksi kertaa vähemmän kalsiumia mitä suositellaan. Kun ihmiset söivät yli 525 mg/pv, niin vegaanit kärsivät tutkimuksen mukaan 0 % enemmän luunmurtumista sekasyöjiin verrattuna. Kyseinen tutkimuskin sen toteaa, että kun kalsiumia syö tarpeeksi suositusten mukaisesti, niin luunmurtumilta pitäisi välttyä.
"Missasit kokonaan kritiikkini ytimen eli suhteellisuudentajun puutteen. Esim. vaahtoat täällä keuhkosyöpävaarasta vaikka pahimmillaankin kyse on jostain lähinnä akateemisesta mielenkiintoa herättävästä promillen murto-osien riskistä."
Zacksa väitti tässä threadissa, että lihalla ei ole yhteyttä lisääntyneeseen riskiin sairastua keuhkosyöpään.
Vastasin tähän. Kattavin ja uusin tutkimus aiheesta toteaa Zacksan väitteen olevan väärässä.
"Meta-analyysien tekeminen on nykyään pikkuisen turhan helppoa. Eihän siinä tarvitse muuta kuin hakata muutama numero tilastosoftaan ja ulos tulee kivoja graafeja: Meta-analysis: introduction Eihän tuossa ole pakko edes pohtia kovin tarkoin koko vertailun mielekkyyttä vaan omenoiden ja appelsiinien vertailu käy mainiosti. Alkuperäisen aineiston heikkoudetkin suodattuvat kivasti pois."
Ok. Ja tämä liittyi mihin? Tuohon Gnagnarella ym. 2018? Onko siinä siis jotain mielestäsi väärin tai jotain mikä vääristelee sen löytämiä tuloksia (jos näin, niin perusteletko)?
"Miten selität, että cherry-pick'aamasi meta-analyysin odotusarvo ei mahdu edes Pirie:n analyysin virherajoihin?"
Cherry pickaamani? Se on kattavin ja uusin tutkimus aiheesta. Ilmeisesti siis tiedät laadukkaamman tutkimuksen, haluatko antaa tälle lähteen? Se että Gnagnarella ym. 2018 tutkimusjoukon keskiarvo 1.24 ei mahdu Pirie ym. 2016 virherajoihin on toki mielenkiintoinen havainto. Kun yksi tutkimus kaikista meta-analyysitutkimuksen otannoista löytää pienimmän suhteellisen riskin, se ei tarkoita, että tämä yksittäinen tutkimus kertoisi koko totuuden, siksi tarvitaan laajempaa ja kattavampaa todistusaineistoa aiheesta, kuten meta-analyysi.