"Voit valikoida juuri omaan agendaasi sopivat artikkelit."
Hyvä argumentti, kun viittaat itse tutkimuksen seitsemän vuoden takaa, vuodelta 2011, joka on aikaisemmin julkaistu, kuin kaikki viittaamani tutkimukset viestissäni. Myönnän, että argumenttisi on tehokas tapa saada näyttämään vastapuoli hölmöltä, jos lukijat ovat laiskoja.
Eli siis mikä jäi nyt epäilyttämään? Se, että liha lisää riskiä erilaisille syöville, vai se, että eläinperäinen rauta on riski erilaisille syöville ja sairauksille? Jälkimmäisestä annoinkin jo viitteet tutkimuksiin (linkkaa vaan parempia, jos löydät, olen avomielinen asian suhteen). Jos ensimmäinen asia jäi askarruttamaan sen takia, että linkkaamassasi tutkimuksessa puhuttiin, ettei liha lisää riskiä eturauhas-, keuhko-, peräsuolen ja munasarjasyövälle, niin:
Meta-analyysi tältä vuodelta, 2018, keuhkosyövästä:
Two meta-analyses suggest that high consumption of meat could also be a risk factor for lung cancer. The first meta-analysis, published in 2012 (5), included twentythree case-controls and eleven cohort studies and found an increased lung cancer risk for consumption of total, red and processed meat. The second meta-analysis, published in 2014 (11), updated the literature search and assessed a dose-response relationship. The authors of the latter publication included twenty eight case-control studies and six cohort studies, and found an increased risk for total red meat and processed meat. The dose response analysis showed a 35% increased risk for an increment of 120 grams of red meat per day and a 20% increased risk for an increment of 50 grams of processed meat per day.
In conclusion, our meta-analysis of fourteen epidemiological studies suggests that a high intake of red meat may increase the risk of lung cancer among never and non-smokers.
kuvassa forest-plotti punaiselle lihalle ja keuhkosyvän riskille
Eli kannattaa jättää ainakin punainen liha pois, jos ei keuhkosyöpää halua saada.
WHO, 2015, eturauhas- ja peräsuolensyöpä:
After thoroughly reviewing the accumulated scientific literature, a Working Group of 22 experts from 10 countries convened by the IARC Monographs Programme classified the consumption of red meat as probably carcinogenic to humans (Group 2A), based on limited evidence that the consumption of red meat causes cancer in humans and strong mechanistic evidence supporting a carcinogenic effect. This association was observed mainly for colorectal cancer, but associations were also seen for pancreatic cancer and prostate cancer.
Jos muun muassa pelkää peräsuolen-, haima-, tai eturauhassyöpää, niin ei kannata ainakaan punaista lihaa syödä.
Munasarjasyövästä en löytänyt mitään tutkimuksia, missä liha olisi yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua munasarjasyöpään (
tässä tutkimus, jossa ei löydetty mitään yhteyttä). Toisaalta ei ole mikään uusi juttu, että liha ei ole yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua jokaiseen syöpään mitä ihminen voi kantaa, kuten ei ole esim. tupakkakaan tai alkoholikaan. Harmittavasti liha on kuitenkin yhteydessä niihin syöpiin, joihin ihmiset kuolevat eniten (eturauhanen, suolisto, keuhkot).
EDIT: uppasin kuvan eri hostille, kun näköjään imgur ei toimi