Veren HDL-kolesterolipitoisuus ei itsessään ole kausaalinen riskitekijä esim. sydän- ja verisuonitautien kehittymisessä. Esim. ihmisillä, joilla on geenimutaatio, joka nostaa veren HDL-kolesterolipitoisuutta, esiintyy saman verran sydänkohtauksia.(
1) Sen sijaan ihmisillä, joilla on geenimutaatio, joka alentaa veren LDL-kolesterolipitoisuutta, esiintyy vähemmän sydänsairauksia.(
2) LDL:n suhde geenitutkimuksissa sydän- ja verisuonitautien (SVD) kehittymiseen on yhtenäinen havaintoepidemiologian tulosten kanssa, kun taas HDL:n suhde SVD:hin ei ole yhtenäinen, minkä myös nämä tutkimukset kertovat. LDL:n nousu ei ole riippuvainen HDL:n noususta/laskusta eikä HDL kumoa LDL:n vaikutuksia.
"Kalaa syödessä uskoisin voivan jopa laskea." Haluatko linkata järkevästi rakennetun tutkimuksen (järkevästi rakennetussa tutkimuksessa esim. punaista lihaa tai kananmunia ei korvata kalalla), jossa kalan syöminen laskee ihmisen veren LDL:ää?