Liharuoka vs. Kasviruoka ruuan terveellisyys ja muut näkökulmat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ATE
  • Aloitettu Aloitettu
Ei vaan aivan normaali määrä. Mielipiteet eivät muuta yleiseen elämänkokemukseen nojaavia faktoja miksikään. Eikä kaikista miehistä tule tohvelisankareita vanhemmitenkaan tai ala soija maistua. Minä vedän keski-ikäisenä miehenä aterian 400 gramman lihalla ihan yhtä mielelläni kuin teininäkin. Ei ole koskaan burgeriraflassa triplaa tilatessa tarjoilijatar vielä sanonut, etten minä voi sitä ainakaan yhdeltä istumalta syödä kun en ole teini, vaan "herran pitää käydä välillä jaloittelemassa, kuulikko". Neljän pihvin puolikiloinenkin menee jos on kovempi nälkä, eikä se tarkoita ettenkö olisi aamulla syönyt pekonia, lounaalla 200 grammaa possun suikaleita ja burgeripäivällisen jälkeen vielä yöpalaksi vähän kuivalihaa.
Ehkä harrastat kuntoilua tai teet fyysistä työtä? Itselle jo normaali pizzerian pizza tai burger kingin bacon king normiateria tekee tiukkaa. Jos joka päivä söisi niin ei onnistuisi. Siitä huolimatta on ylipainoa vaikka syö kohtuullisesti.

Sama koskyy kyllä suositusten kasvimääriä.
Edit. Kun kyse terveellisyydestä niin ruokavaliosi ei sellaiselta kuulosta.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä harrastat kuntoilua tai teet fyysistä työtä? Itselle jo normaali pizzerian pizza tai burger kingin bacon king normiateria tekee tiukkaa. Jos joka päivä söisi niin ei onnistuisi. Siitä huolimatta on ylipainoa vaikka syö kohtuullisesti.

Sama koskyy kyllä suositusten kasvimääriä.
Edit. Kun kyse terveellisyydestä niin ruokavaliosi ei sellaiselta kuulosta.
Teen kausittain fyysistä työtä, mutta ei se nyt siitä ole kiinni. Sehän vain määrää paljonko energiaa tarvitaan eikä sitä, paljonko lihaa tekee mieli tai pystyy syömään.

Syön kyllä varsin epäterveellisesti tällä hetkellä, mutta se taas ei liity runsaaseen lihansyöntiin mitenkään. Ylipainoakin on, ja sehän toki ei johdu runsaasta lihansyönnistä sekään. Kaljoittelusta, laiskuudesta ravinnon kanssa ja runsaasta hiilihydraattipitoisten helppojen ruokien syönnistä. Ihan samat sipsit ja bisset menisi vegaanina, ja einarit olisivat vielä hirveämpää myrkkyä.

Ei se 400 grammaa lihaa päivässä ole silti mikään temppu tai paljon. Jää toki monelta tytöltä syömättä yhdellä aterialla, mutta hyvin vaatimattomalla annoskoolla se päivässä kertyy jos on ruokamaultaan kova lihansyöjä.
 
Multa meni helposti aterialla vaikka yli 400 g jauhelihaa kerralla silloin kun moista söin enkä ole yli 70 kiloa koskaan painanut. Luultavasti tuolloin alta 65 kiloa tai jopa alta 60. Tosin treenasin ns. Hulluna.

Se sitten on asia erikseen oliko siinä mitään järkeä tai oliko se terveellistä.
 
Ei helvetti mikä heikko provo :facepalm:

Googletapas huvikseen vaikka vegaani- tai kasvissyöjäurheilijoista tai julkisuuden henkilöistä. Ainakaan heissä saa etsimällä etsiä aliravitsemuksen merkkejä.

Tässäkin on pari kasvissyöjää.

Myös kasvissyönnillä saa lihaksia. Gorillat ovat tunnetusti hyvin vahvoja vaikka ovat kasvissyöjiä.

nintchdbpict000400920771.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Tässäkin on pari kasvissyöjää.

nintchdbpict000400920771.jpg

En ehkä ihan heti vertaisi näitä janttereita ihmisiin, käsittääkseni gorillan suolisto on erilainen (pidempi, soveltuu paremmin kuitupitoisen ravinnon käsittelyyn) ja käyttävät aika ison osan päivästä syömiseen. Korjatkaa jos olen väärässä.

Aiheeseen muuten:
Itse kroonisen suolistosairauden kanssa 11v eläneenä voin todeta että mikä toimii ainakin omalla kohdalla: liha hyvä, kasvikset ei niin hyvä. Paras tähän mennessä, jos pelkästään mahan ja suoliston toimintaa katsoo, on tuo aiemmin mainittu carnivore-dieetti, jota kokeilin keväällä noin kuukauden ajan. Ensimmäistä kertaa 11v vuoden aikana sain tiputettua lääkityksen pois ja olen ollut muutaman kuukauden ilman ongelmia (poislukien ajoittaisen cheat-päivät jolloin olen syönyt ilman rajoituksia). Tällä hetkellä syön tiukan VHH:n mukaisesti eli lihaa, rasvaa, kananmunia, voita, oliiviöljyä ja hiukan vihanneksia (tomaattia, hemapa-pakasteita, jääsalattia), mutta tarkoitus olisi kokeilla taas carnivore-tyyliin tässä syksyn aikana. Treenailen salilla ja pyöräilen 200-300km kuukaudessa, tehoja tuntuu riittävän ihan hyvin. Yleisesti olo ei ole ihan kaikkein 'terävin' kun mennään alhaisilla hiilareilla, mutta toisaalta kokonaisuutta ajatellen olo on tasaisin. Myös henkisesti, yleinen ahdistus vähenee .

Kasvissyöntiä en ole kokeillut, syinä mm.
  • joutuisi miettimään ruuanlaittoa enemmän (laiskuus)
  • ravintoaineet ja niiden imeytyminen. Normaalilla sekadieetilläkin on käytännössä pakko syödä monivitamiinia, magnesiumia yms. jotta selviää arjesta.
  • mahdollinen takapakki suolistosairauden kanssa. Tämä ei todellakaan ole mikään yksiselitteinen sairaus, välillä pystyy syömään jotain ongelmitta, mutta pahoina aikoina uskaltaa luottaa vain lihaan ja hyvin rajoitettuun settiin kasviksia. Pelko on että kasvispohajinen dieetti vetää sooliston niin huonoon kuntoon että siitä on hankala palautua.
Sinänsä kasvissyöntiä vastaan minulla ei ole mitään, mutta jonkin verran seurannut juutuubista tuota aihetta seuranneena en kyllä usko että se mitään pelastaa. Osalle ihmisiä voi toimiakin hyvin, mutta nykyaikana taitaa olla aika suuri osa ihmisiä, joilla kroppa ei vaan kestä sitä. Eräänlaisena ääriesimerkkinä esimerkiksi Mikhaela Peterson ja hänen isänsä, jotka ovat tuolla carnivore-dieetillä ja saaneet huomattavia terveyshyötyjä. Mikhaelan haastattelu:
 
Näitä asioita kannattaa tarkastella ennemminkin väestötason ilmiöinä kuin yksilökohtaisina.
 
Eläinkunnan esim. gorillat ruokamäärät (sulatuksen lisäksi) on ihan PIKKUISEN eriluokkaa kun ihmisen. Gorilla syö about 18kg päivässä.. Paljonkos syö tavan matti möttönen joka on siirtynyt kasvisten pariin ? .. Tulishan sitä varmaan aika kivasti proteiinia jos vetäis vaikka papuja joka päivä 18kg. Tämän lisäksi eläimien myostatiini on aivan toistaluokkaa kun ihmisen (tuo siis säätelee lihaskasvua).
 
Viimeksi muokattu:
Niin siis, jäin tässä ihmettelemään, että onko sinulla sitten näitä elämänkokemukseen nojaavia faktoja terveellisesti syömisestä? Tämä on kuitenkin lähempänä ketjun aihepiiriä.
On. Jaksamisessa ja painonhallinnassa auttaa, ettei syö sokeria juuri lainkaan ja muita hiilihydraatteja vain vähän. Erityisesti auttaa, ettei syö ollenkaan viljatuotteita. Ei välttämättä ensisijaisesti niiden kehnon ravintoarvon takia, mutta se pakottaa itse kokkaamaan edes nistipatatasoista puolivalmismättöä. Tämä taas sulkee pois einarit ja pikaruokalat: niistä löytyy kyllä teknisesti sopiva vaihtoehto, mutta se ei yleensä ole ollenkaan houkutteleva tai syömäkelpoinen.

Runsas liha menee siinä mukavasti mukana, vaikka tarvehan on sinänsä selvästi pienempi. Proteiinin vähäinen saanti ei muutenkaan ole yleensä ongelma, jos dieetti koostuu oikeasta ruoasta. Enemmän korostaisin runsaan eläinperäisen rasvan tarpeellisuutta, koska sillä saa kylläisyyden lisäksi riittävästi energiaa ilman hormonihäiriköitä eli näläntunne alkaa tasoittua. Aterioiden skippaaminen (ei, se ei ole harkitusti tehden huono juttu) ilman repivää nälkää onnistuu paljon helpommin, oikeastaan vähän samaan tapaan kuin olisi hoikempi. Moni eri läskiysasteita kokeillut tunnistanee ilmiön. Jollain tasollahan siinä on kyse samasta, koska läskimpi reagoi ikävämmin sokerin ja insuliinin vaihteluihin, samoin kuin virallisterveellisellä leipämätöllä elävä.

Ilman eläintuotteita koko pohdinnan voi suorilta unohtaa.
 
400g päivässä on paljon, ellet sitten ole teini-ikäinen taikka nuorehko mies. Noilla 400g saattaa mennä yhdeltä istumalta.
Sitten jos se on kanaa niin on terveellisempää. Onhan sitä joskus olutta ottaessa käynyt hiukomaan niin olen laittanut pari 500g pakettia kanaa pellille, en osaa sanoa paljonko siitä häviää, mutta luutonta kuitenkin ja kaikki meni. Joskus on sitten mennyt päivä parilla siivulla ruisleipää, kun ei ollut nälkä.
 
Enemmän korostaisin runsaan eläinperäisen rasvan tarpeellisuutta, koska sillä saa kylläisyyden lisäksi riittävästi energiaa ilman hormonihäiriköitä eli näläntunne alkaa tasoittua.

Kunnon rasvamättöä kun vetää töissä lounaalla kivan satsin, niin varmasti nälkä pysyy loitolla, mutta turha haaveillakkaan, että jaksaisi töitä tehdä useampaan tuntiin :D

Huomasin omassa jaksamisessa töissä huomattavan eron kun aloin syömään lounaalla keveämmin (kasvisruoka/keitto), ja kun nälkä uudestaan iskee neljän maissa, niin toinen lämmin ruoka naamariin ennen töistä pois lähtöä. Näin välttää sen simahtamisen sohvalle työpäivän jälkeen eikä kotimatkalla kaupassakaan heti nälkäisenä ole herkut mielessä.
 
Suomalainen suositus aikuisille on 500g punaista lihaa taikka lihavalmisteita viikossa, se tekee keskimäärin 70g päivässä. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja taaspitäisi syödä yli 500g viikossa. Suomalaiset eivät juuri noudata tuota, vaikka se olisi terveellistä.
Uusi tutkimus osoittaa: Suomalainen mies syö aivan liikaa punaista lihaa eikä naistenkaan ruokavaliossa ole hurraamista

Periaatteessa saisi syödä vain 4 annosta viikossa punaista lihaa ja lihavalmisteita. Lisänä kalaa 2-3 kertaa viikossa, kanasta en tiedä mihin sijoittuu tuossa. Suunnilleen tuo olisi että vain yksi ateria päivässä olisi lihaa. Jos syöt kerrasta 400g nautasikajauhelihaa, niin se olikin sitten siinä.
 
Kunnon rasvamättöä kun vetää töissä lounaalla kivan satsin, niin varmasti nälkä pysyy loitolla, mutta turha haaveillakkaan, että jaksaisi töitä tehdä useampaan tuntiin :D

Näin käy myös itsellä kun yhdistää rasvaa ja hiilareita. Pahin mahdollinen yhdistelmä on kyllä vehnä+auringonkukkaöljy joka on yllättäen halvin ja sitähän nuo amica yms. firmat tietenkin myyvät.

Suomalainen suositus aikuisille on 500g punaista lihaa taikka lihavalmisteita viikossa.

Oliko tälle mitään muita perusteita kuin se suolistosyöpä? (Johon tuolla aikaisemmin jo otin kantaa)
 
Oliko tälle mitään muita perusteita kuin se suolistosyöpä? (Johon tuolla aikaisemmin jo otin kantaa)
Asiantuntijat arvioivat yli kilon lihaa viikossa syövien miesten ruokailutottumukset: ”Punaisen lihan syöminen on miehisyyden symboli”
"Laatikaisen mukaan olemassa on myös viitteellistä näyttöä siitä, että sekä punaisen lihan että prosessoitujen lihatuotteiden runsas käyttö lisää ruokatorven ja mahalaukun syöpää, sydän- ja verisuonitautien sekä tulehduksellisten suolistosairauksien riskiä."
Suolalla on omat vaaransa, jos käyttää prosessoitua lihaa.
" Mutta jos tällaisia miehiä olisi vaikka tuhat, niin prosessoidun ja punaisen lihan käytön puolittaminen ja siirtyminen kalaan, kanaan, maitotaloustuotteisiin ja kasviproteiinin lähteisiin kuten tofuun, nyhtökauraan tai linsseihin parantaisi heidän pitkäaikaisterveyttään selvästi, Laatikainen arvioi.

– Edellä mainittujen sairauksien ennenaikainen riski pienenisi arvioltani 15–30 prosenttia."
Kana onkin mainittu tuossa, hyvä tietää ettei se ole mukana tuossa 500 grammassa. Tuo taitaisi olla toteutettavissa minulla, luopuisi punaisesta jauhelihasta ja söisi lähinnä naudan pihvejä ja possun ribbsejä tuohon 500 grammaan. Ilmaston kannalta ei niinkään hyvä, kun possusta ja naudasta käyttäisi vain murto-osan, mutta eiköhän ne joillekin kelpaa. Jos asuisin yksin niin tuon muutoksen voisikin tehdä, lukuunottamatta satunnaisia hampurilaisia ja ulkona syömistä. En kuitenkaan harrasta noita kovin usein. Kalan voisin lisätä tuohon kolmeen kertaan ja sitten kanalla korvata punaista lihaa. Kana on ihan yhtä hyvää tortillan välissä. Lasagnessa ja makaronilaatikossa voisi olla totuttelua.

Tapojaan on kuitenkin vaikea muuttaa, varsinkin kun se liittyy syömiseen. Rehellisyyden nimissä täytyy lisäksi sanoa, että eiköhän sipsit ja muut herkut ole kuitenkin punaista lihaa pahempi terveydelle. Niistä voi halutessaan aloittaa jos ei halua luopua lihasta.

Sitten on tietysti nuo otsikossa mainitut muut syyt, eli ilmasto. En tiedä kuinka paljon ilmastonmuutos on otettu huomioon suomalaisessa suosituksessa. WWF:llä on siten omat suosituksensa jossa ympäristö on otettu voimakkaammin huomioon.
 
Viimeksi muokattu:
Enemmän korostaisin runsaan eläinperäisen rasvan tarpeellisuutta, koska sillä saa kylläisyyden lisäksi riittävästi energiaa ilman hormonihäiriköitä eli näläntunne alkaa tasoittua.
Energiaa saa rasvasta. Kylläisyyttä siitä ei saa suhteessa vaikkapa hiilareihin. Jokainen voi testata vetämällä 1dl öljyä = 720kcal tai puputtaa saman määrän kaloreita vaikkapa kaurahiutaleina, eli 200gr missä muodossa tahansa (puurona, sellaisenaan) ja miettiä kumpiko täytti enemmän. Rasvasta saa energiaa pidemmäksi aikaa, mutta kylläisyyttä ei todellakaan. En ainakaan itse saanut kun olin pitkään ketoosidieetillä ja siirryin puuron pupeltajaksi. Lihassa se rasva ei sitä kylläisyyttä tuo, vaan aivan joku toinen makro.

Siirryin joskus pois kokonaan punaisesta lihasta.. Tyhmänä välttelin myös maksaa ja kävipä "hassusti" ferritiinille. No eipä tullut punaisen lihan syöjän ongelmia, mutta tulipa aivan muunlainen ongelma joka alkaa a:lla.
 
Viimeksi muokattu:
Söin kaksi päivää runsaasti lehtikaalta, lehtipersiljaa ja basilikaa. Ajatus oli saada hyvää ravintoa. Kasvoille tuli aika paha akne. Veikkaan että tuli liikaa jotain kasvin luontaista myrkkyä. Lisäksi tuli paljon kamalia pieruja.

Keskustelua luettuani innostuin täysliharuokavaliosta. Jätän kaikki kasvikset pois. Tulee olemaan haastavaa. Syön lihaa, kalaa, kanaa, maitoa ja munia.

Vinkkejä otetaan vastaan. Kuitua pitäisi varmaan saada. Maksaa pitää syödä.

Varmaan suurin merkitys on sillä että einekset jää kokonaan pois. Lisäksi leikkeleet jää pois.

Nyt olen ollut 1,5 päivää ilman kasviksia. Olen syönyt vain naudan lihaa ja juustoja. Toisaalta olo on tasainen, mutta vähemmän energinen. Maha oli sekaisin. Pitäisi ilmeisesti olla viikko ja silloin keho tottuu. Taitaa olla ettei riitä kantti.
 
Proteiinikeskustelua on kyllä aina yhtä huikeaa, varsinkin proteiinipuutosta ei oikein tunnuta löytyvän länsimaissa yhtään missään ruokavaliossa, samalla kun tutkimukset ovat lähinnä sitä mieltä, ettei nykyisistä proteiinisuosituksista oikeasti tarvita edes viidennestä.

adkodzf5tco01.jpg
Mistä nuo papujen ravintoarvot on repäisty?

Finelin ravintotietojen mukaan keitetyissä pavuissa on n 8g proteiinia/100g. Kuituakin vain puolet tuon kuvan arvoista.

Papu, valkoinen, keitetty Phaseolus vulgaris
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/395

Papu, vihreä papu, keitetty
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/29022

Papu, kidneypapu, keitetty Phaseolus vulgaris L.
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/31214

Papu, härkäpapu, kuivattu, keitetty ilman suolaa Vicia faba
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/35623
 
Nyt olen ollut 1,5 päivää ilman kasviksia. Olen syönyt vain naudan lihaa ja juustoja. Toisaalta olo on tasainen, mutta vähemmän energinen. Maha oli sekaisin. Pitäisi ilmeisesti olla viikko ja silloin keho tottuu. Taitaa olla ettei riitä kantti.

Maha tosiaan voi olla sekaisin alussa, itsellä oli useamman päivän sekaisin kun pari vuotta sitten kokeilin ensimmäistä kertaa VHH-tyyliin syödä eli paljon rasvaa, sopivasti lihaa ja hiukan vihanneksia. Kun tuohon tottuu niin maha rauhoittuu ja itse pidän juuri siitä että ns. normidieetin turvotukset yms. epämukavuudet jää pois.

Energiatasot on kyllä ainakin alussa aika alhaalla, se vaatii totuttelua että kroppa oppii käyttämään rasvaa kunnolla. Omalla kohdalla taisi viedä toista kuukautta että esimerkiksi salitreeni alkoi kulkea. Ihan samoihin tehoihin en ole päässyt edelleenkään, mutta sitä pitkäkestoista energiaa tuntuu riittävän paremmin. Ehkäpä voisi kokeilla ajoittaa hieman enemmän hiilihydraatteja treenien ympärille.

Oma kokeilu carnivore-ruokavaliosta oli ongelmaton siinä mielessä että olin jo tuolloin VHH-ruokavaliolla, jätin siis pois vain vihannekset. Ehkäpä jos tuota siirtymää haluaa helpottaa, voi aloittaa ensin tuolla VHH:lla ja sitten siirtyä pelkkään lihaan.

Kuiduista: liha imeytyy aika tehokkaasti ohutsuolessa, joten output on aika vähäistä. Tämäkin taitaa olla tottumiskysymys eli vaatii jonkun aikaa että suoli toimii kunnolla. Omalla kohdalla ei suuremmin ollut ongelmia. Kuituvalmisteita voinee kokeilla, mutta minulla ne tuntuu haittaavan ravinteiden imeytymistä, en tiedä johtuneeko tästä suolistosairaudesta...
 
Mistä nuo papujen ravintoarvot on repäisty?

Finelin ravintotietojen mukaan keitetyissä pavuissa on n 8g proteiinia/100g. Kuituakin vain puolet tuon kuvan arvoista.

Papu, valkoinen, keitetty Phaseolus vulgaris
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/395

Papu, vihreä papu, keitetty
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/29022

Papu, kidneypapu, keitetty Phaseolus vulgaris L.
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/31214

Papu, härkäpapu, kuivattu, keitetty ilman suolaa Vicia faba
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/35623

Voihan tästä listasta tietysti jättää pois ne pavut, joissa proteiinia on reilusti enemmän, kuten esimerkiksi soijapavun

soijapapu.jpg
 
Voihan tästä listasta tietysti jättää pois ne pavut, joissa proteiinia on reilusti enemmän, kuten esimerkiksi soijapavun

soijapapu.jpg

Kannattaa muistaa että tässä puhutaan pavun kuivapainosta. Jos lihasta lähtisi kuivattamaan veden pois niin siinäkin ne ravinnemäärät lisääntyisi moninkertaisiksi kiloa kohti.
 
Kannattaa muistaa että tässä puhutaan pavun kuivapainosta.

Lihahan käytännössä kuivataan paistettaessa (neste poistuu soluista), eli proteiini tiivistyy painoon nähden, eli lienee hyvinkin vertailukelpoinen suurimman osan ihmisistä syödessä lihan kypsennettynä.

Alkuperäinen väitehän oli kuitenkin se, ettei ihmisravinnoksi kelpaavasta kasvisvaihtoehdosta löyty tuotteita, joissa olisi yhtä paljon proteiinia kuin lihassa, joka ei vain yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Esimerkiksi soijarouheella jauhelihan korvaaminen olisi miltä tahansa näkökannalta järkevää (ravintosisältö, terveys, hinta, ympäristö, säilyvyys jne.)
 
Lihahan käytännössä kuivataan paistettaessa (neste poistuu soluista), eli proteiini tiivistyy painoon nähden, eli lienee hyvinkin vertailukelpoinen suurimman osan ihmisistä syödessä lihan kypsennettynä.

Alkuperäinen väitehän oli kuitenkin se, ettei ihmisravinnoksi kelpaavasta kasvisvaihtoehdosta löyty tuotteita, joissa olisi yhtä paljon proteiinia kuin lihassa, joka ei vain yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Esimerkiksi soijarouheella jauhelihan korvaaminen olisi miltä tahansa näkökannalta järkevää (ravintosisältö, terveys, hinta, ympäristö, säilyvyys jne.)
Eli sinä keität pavut ja sitten kuivaat ne ja sitten syöt kuivana? Jos nyt välttämättä haluat siirtyä pavuista soijarouheeseen niin siinäkään ei ole samaa määrää proteiinia.

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/33026

Joka tapauksessa tuo kuvasi on kusetusta, eikä perustu faktoihin.
 
Lihahan käytännössä kuivataan paistettaessa (neste poistuu soluista), eli proteiini tiivistyy painoon nähden, eli lienee hyvinkin vertailukelpoinen suurimman osan ihmisistä syödessä lihan kypsennettynä.
Olisi vertailukelpoinen, jos lihan arvot olisivat paistetulle. Tuossa kuvassa ilmeisesti arvot on raa'alle lihalle ja kuivatulle pavulle eli ei siis oikein mitenkään vertailukelpoinen.
 
Lihahan käytännössä kuivataan paistettaessa (neste poistuu soluista), eli proteiini tiivistyy painoon nähden, eli lienee hyvinkin vertailukelpoinen suurimman osan ihmisistä syödessä lihan kypsennettynä.

Vedetäänkös ne pavut sitten kuivattuna lautaselta? :vihellys:

Et ole tainnut pihviä pahemmin paistaa jos luulet että se neste poistetaan soluista. Ei se liha nyt lähellekkään muutu lihan kuivapainoksi siinä pannulla. Papujakin syödään tuoreena ja lihaa syödään myös kuivattuna. Jos on tarkoitus verrata eri ravintojen ravintopitoisuuksia niin kyllä niitä pitäisi verrata kuivapaino vs. kuivapaino tai märkäpaino vs. märkäpaino.

Alkuperäinen väitehän oli kuitenkin se, ettei ihmisravinnoksi kelpaavasta kasvisvaihtoehdosta löyty tuotteita, joissa olisi yhtä paljon proteiinia kuin lihassa, joka ei vain yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Pitäähän se paikkansa. Pavun proteiinit on heikkolaatuista ja ei yksinään riitä korvaamaan proteiininsaantia.
 
Viimeksi muokattu:
Väärin. Esimerkiksi soijapavun aminohappokoostumus on erinomainen. Sehän on pääsyy sille miksi se on ollut eläinten rehunakin niin suosittua. Soijapapu riittää siis yksinään. Ja vaikka aminohappokoostumus jäisi kasvisruokavaliolla pelkällä pavun syömisellä vajaaksi, koostumuksen voi täydentää muulla ravinnolla. Tämä on toki tullut ketjussa ilmi jo kymmeniä kertoja aiemmin.

Soijapavun aminohappokoostumus ihmiselle on vajavainen ja huonompi kuin lihassa. Soijapapu ei riitä yksinään. Tuosta on tässä ketjussa juttua kun menet taaksepäin.

Puhe oli yhdestä tuotteesta. Ei kukaan väittänyt etteikö kasvikunnassa löytyisi niitä proteiineja kun otetaan useita tuotteita tarkasteluun.
 
Soijapapu sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat aminohapot. Ainoastaan tryptofaanin määrä on vähäinen. Toinen hyvä esimerkki on herneproteiini, joskin siinä taas metioniinin määrä on vähäisempi. Silti nämä määritellään täydellisiksi aminohappokoostumukseltaan.

Tryptofaani on aminohappo ja se on ihmisille välttämätön ravinne. Jos siitä pavusta ei saa tarpeeksi tryptofaania niin se ei protiinilähteeksi yksistään kelpaa. Ei tuo nyt muutu vaikka kuinka puhuisi asian vierestä ja vänkäisi.

Eikö kaikissa vegaanioppaissa suositella useita eri kasviproteiinilähteitä?
 
Viimeksi muokattu:
Ruoka-aineita, jotka sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot, ovat muun muassa soija, kvinoa, kikherneet, mustapavut, kurpitsansiemenet, cashew- ja pistaasipähkinät sekä mustasilmäpavut.

KASVISRUOKAVALIO - MITEN SAADA VÄLTTÄMÄTTÖMÄT AMINOHAPOT? - Ainon Tarinoita Treenaamisesta

Vähäinen määrä ei tarkoita ettei ole tarpeeksi jos syö tarpeeksi. En kyllä söisi pelkkää soijaa, mutta kyllä sillä eläisi ilman ongelmia.

Luitko tuota linkittämääsä juttua? Tuossa nimenomaan sanotaan moneen otteeseen että kaikkia aminohappoja ei saa yhdestä kasvisravinnosta ja niitä on pakko yhdistellä koktailiksi.

"Tässä tuleekin se suurin ”ongelma”, sillä kasviperäiset proteiinit ovat köyhempiä kuin eläinperäiset, jolloin erilaisia kasviproteiinin lähteitä täytyy yhdistellä, jotta saadaan kaikki välttämättömät aminohapot kehoon. Kasviproteiinien heikkoutena on yleensä lysiinin tai jonkin muun välttämättömän aminohapon vähäisyys, sekä niiden huonompi imeytyvyys."
 
Juurikin sitaateissa "ongelma", sillä mikään näistä seikoista ei oikeasti ole mikään ongelma normaalille ihmiselle.

Tuo on ihan oma mielipiteesi. Kyllä se itselle olisi ongelma kun en ole kasvisten ravintoarvoihin tarkemmin perehtynyt eikä varsinaisesti ole tarvettakaan kun liha on terveellistä ja maukasta.
 
Ate luitko itse, ei se päättynyt teksti siihen:
"Kaikki tarvittavat aminohapot löytyvät myös kasviproteiinin lähteistä, mutta huonommassa suhteessa,"
"Kasvikunnan tuotteista soijaproteiinin aminohappokoostumus on ihanteellisin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että useissa edellä mainituissa proteiinin määrä on pienempi kuin vaikka lihassa, jolloin määrät saavat olla runsaampia, jotta riittävä saanti varmistuu. "
 
Ate luitko itse, ei se päättynyt teksti siihen:
"Kaikki tarvittavat aminohapot löytyvät myös kasviproteiinin lähteistä, mutta huonommassa suhteessa,"
"Kasvikunnan tuotteista soijaproteiinin aminohappokoostumus on ihanteellisin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että useissa edellä mainituissa proteiinin määrä on pienempi kuin vaikka lihassa, jolloin määrät saavat olla runsaampia, jotta riittävä saanti varmistuu. "

Niin tuossa puhutaan lähteistä. Se on monikko.
 
Aminohappoja ei ole pakko saada proteiini lähteestä. Myös peruna ja pinaatti sisältää niitä, muiden ohella.

Mä vähän luulen että sä olet niitä ihmisiä joille on ongelma olla väärässä vaikka todisteita olisi siitä. En ehkä tuhlaa aikaani enempää.
 
Syökää mitä lystäätte, minäkin olen ns sekasyöjä. Mutta kinoa, quinoa, tai niinkuin jostain syystä suositellaan sanottavaksi, kvinoa on hyvää esim kastikkeen kanssa ja pitää todella hyvin nälkää.
 
Eiköhän se riittävien ravintoaineiden saamisen salaisuus ole monipuolinen ruokavalio. Pelkästään nurmikkoa tai ruhoja syömällä tuskin saa kaikkea namia mitä ihmisruho tarvitsee.

Olen samaa mieltä. Siksi onkin suuri erehdys jos joku vege yrittää elää "ruohoilla" taibkuvitteleenvwgejen niin tekevän. Itse sekasyöjänä mutta vegetaloudessa asuvana olen hämmästynyt siitä miten paljon minulle uutta ja erilaista pöperöä kuuluu ravitsevaan kasvisruuokaan. Toisaalta, lomakausina ja viikoloppuina ei ole tullut nälkä eikä aliravitsemus eikä ole osannut lihaa kaipailla.
 
Rapport
Onko tämä ollut täällä?
Suvi siinä sanoo että sekasyöjät ovat tärkeitä liittolaisia vegaaneille eikä ilman heitä olisi kovinkaan kummoisia mahdollisuuksia syödä vegaanisti.
 
Pitkään roskatutkimusten takia kuvittelin, että punainen liha on vaarallista. Nyt näyttäisi siltä, että näin ei ole juuri ollenkaan.

Muutenkin roskatutkimuksilla ajetaan poliittisia agendoja vastenmielisillä tavoilla. Isoa valhetta toistetaan pitkään, jotta siitä tulee totuus.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 844
Viestejä
4 485 496
Jäsenet
74 006
Uusin jäsen
Venotide

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom