Ruokavaliolla näyttää olevan vaikutuksia mielialoihin:
https://www.npr.org/sections/thesal...mp-down-depression-boost-mood?t=1570707923442
Tässä esimerkkinä on käytetty välimeren ruokavaliota, jolla on pienempi riski sairastua masennukseen. Vastaavasti muutaman vuoden takainen tutkimus on todennut, että dieetti jossa syödän paljon hedelmiä, täysjyväviljoja, kasviksia, kalaa, oliiviöljyä ja vähärasvaisia maitotuotteita assosioituu pienempään masennusriskiin. Vastaavasti punaisen lihan, rasvaisten maitotuotteiden ym. käyttö lisää masennusriskiä.
Mielenkiintoisin osuus koskee juurikin suolistobakteereja, ja erityisesti serotoniinin tuotantoa. Se kun tapahtuu suurimmaksi osaksi ihmisen suolistossa. Suolistobakteerien toiminta näyttäisi siis olevan suoraan yhteydessä aivojen toimintaan. Etenkin prosessoidut ruuat (kuten myös nopeat hiilihydraatit, tyydyttyneet rasvat, makkarat ja muut lihavalmisteet, sokeri ym.) lisäävät suoliston tulehdusriskiä, ja täten vaikuttaa myös aivojen välittäjäaineisiin.
Artikkelissa sanotaan myös, että tutkimusta täytyy tehdä lisää, sillä näissä ei voida käyttää varsinaisia placebo-ryhmiä. Ihmiset voivat olla alttiita raportoimaan pienempää masennusriskiä, jos tietävät sen olevan mahdollista. Toisaalta, ihmisen psyykkinen tila vaikuttaa yhtä lailla takaisin myös kehon ja vatsan toimintaan.