Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2025 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Ihan näin välikysymyksenä, onko eläinten hyvinvointi sinulle "diipadaapaa"?Tuskin kaikki ravitsemustiede on uusmarxilaista pasketta. Ainoastaan se uusmarxilainen ravitsemustiede jossa sekoitetaan eläinten oloja ja muutta diipadaapaa siihen on pasketta.
Eihän tuossa edes mitenkään kiistetä Daily Mailin tulkintaa. Yritetään vain kaunistella sitä.
Ihan näin välikysymyksenä, onko eläinten hyvinvointi sinulle "diipadaapaa"?
No kyllä tuo on paksua väittää, ettei tutkimustulokset näytä asiaa. Ei punaista lihaa voi sanoa terveystuotteeksi, ellei ole naiivi ja täysin biasoitunut. Useat meta-analyysit ovat näyttäneet yhteyden pahojen sairauksien ja punaisen lihan sekä erityisesti prosessoidun lihan välillä. Toki syödyillä määrillä on vaikutusta.
Eihän tuossa edes mitenkään kiistetä Daily Mailin tulkintaa. Yritetään vain kaunistella sitä.
En jatkossa enää vastaa viesteihisi, ellei niissä ole edes jotain järkeä.
Punaista prosessoimatonta lihaa ei voi myöskään kohtuullisina määrinä väittää miksikään syöpävaaralliseksi tai epäterveelliseksi ellei sitten täysin biasoitunut.
Olen samaa mieltä, enkä näin ole väittänytkään. Meta-analyysien mukaisesti kohonnut riski on olemassa, mutta sen vakavuus on melko vähäinen kohtuullisilla määrillä. Siltikin punainen liha kannattaisi pitkälti korvata vaalealla lihalla sekä kalalla, jos terveydestä puhutaan. Itse pidän medium/medium-rare naudasta ja siitä saatu nautinto antaa allekirjoittaneelle ruokanautinnon. Pihvillä tulee siis käytyä kerran pari kuukaudessa.
Oma näkemys on kohtuus. Nykyisiin ongelmiin pidän suurempana todennäköisyytenä kohonnutta kalorimäärää sekä vähentynyttä kulutusta liikunnan puutteen vuoksi. Poltan myös tupakan tai sikarin ehkä pari kertaa vuodessa, vaikka tiedän niiden kohottavan keuhkosyöpäriskiä. Kohtuus.
Kun puhutaan siitä mikä ruoka on terveellistä ja mikä ei, on melko outoa puhua "kohtuudesta". Tupakka on epäterveellistä siitä huolimatta poltitko yhden tupakan kerran vuodessa vai askin joka päivä. Sama pätee eläinperäisiin ruokiin, ne ovat epäterveellisiä määrästä huolimatta.
Eikä päde. Pieni määrä eläinperäisiä aineita (erityisesti kalaa) auttaa saamaan monia sellaisia ihmiselle välttämättömiä aineita, joiden saaminen kasvisperäisestä ravinnosta on vaikeaa, ja mitkään syöpäriskit tms. ei ei lihan suhteen ala tuntumaan kun sitä lihaa syö vähän. Ne syöpäriskit tulee vasta siitä kun lihaa syö liikaa.
"joiden saaminen kasvisperäisestä ravinnosta on vaikeaa"
Kuten? Itse saan omega-3-rasvahapot erittäin helposti ruoasta, kuten siemenistä ja pähkinöistä. Ei mitään syytä syödä kalaa, ks.: Liharuoka vs. Kasviruoka ruuan terveellisyys ja muut näkökulmat
tsymsky sanoi:Eli siis kala on terveellistä, koska siinä on D-vitamiinia ja DHA+EPA? Miksi ihmeessä kukaan söisi kalaa näiden ravintoaineiden takia? Ihmiset syövät suuren määrän kolesterolia (kyllä, kalassa on paljon kolesterolia), tyydyttynyttä rasvaa, dioksiineja ja PCB:itä ja raskasmetalleja kuten elohopeaa,

"Ne syöpäriskit tulee vasta siitä kun lihaa syö liikaa."
Syöpäriski tuskin lisääntyy edes 0.1 prosentilla, jos poltat yhden tupakan vuodessa. Silti tupakka on epäterveellistä. Sama logiikka pätee eläinperäisiin ruokiin.
Sopiva kombo siemeniä ja pähkinöitä niin ihan sopivastihan sitä saa. Pellavansiemenessä esim. runsaasti enemmän kolmostaNiistä pähkinöistä saat liikaa omega-6sta, että omega-3n ja omega-6n suhde jää huonoksi.
Niistä pähkinöistä saat liikaa omega-6sta, että omega-3n ja omega-6n suhde jää huonoksi.
Raskasmetalleja on yhtä lailla sienissä, sekä monissa eksoottisissa kiinalaissa marjoissa, joita hipstervegaanit popsivat.
Ja hienosti jätät tässä täysin erottelematta HDL- ja LDL-kolesterin
Kolesteroli on ihmiselle elintärkeä aine, jota ihminen tarvii. Ongelmaksi vaan tulee se, että liiallinen LDL-kolesteroli altistaa sydän-ja verensuonitaudeille. Kalan rasvat nimenomaan vähentävät veren LDL-kolesterolia.
Mitkään tutkimustulokset vaan eivät tue tätä logiikkaasi. Syöpään sairastumistodennäköisyys ei ole lineaarinen funktio joistain aineista, jotka voi yksikäsitteisesti luokitella "pahoiksi".

Omega-3-rasvahapot voidaan jakaa kolmeen ryhmään: ALA, EPA ja DHA. Pellavansiemenistä saa juuri tuota alfalinoleenihappoa (ALA), jonka keho pystyy muuttamaan osittain DHA:ksi ja EPA:ksi (puhutaan hyvällä lykyllä parista prosentista), joskin ei kovin tehokkaasti. ALAn hyödyt liittyvät pitkälti luustoon ja verenkiertoon.Sopiva kombo siemeniä ja pähkinöitä niin ihan sopivastihan sitä saa. Pellavansiemenessä esim. runsaasti enemmän kolmosta
Joo toki. Siinä olit oikeassa. Mutta kalaöljyjä niillä ei korvata vaikka kuinka joku haluaa moista piipertääJuujuu, korjasin vain virheellisen väittämän liittyen o3/o6 suhteelliseen saantiin.
En voi sietää eläinperäisiä tuotteita, ne eivät maistu mielestäni hyvältä, luultavasti sen takia, että tiedän että siinä on jotain oikean eläimen tuotosta. Tieto siitä, että syön jotain eläimestä tullutta kuvottaa, vaikka eettisyys ei kyllä kiinnosta yhtään.
En ymmärrä miksi eläinperäisiä ruokia edes pitäisi ylipäätänsä syödä. Saan kaiken tarvittavan terveellisemmässä muodossa, eli vegaanisessa muodossa.
Ei saakeli.Eipä siinä mitään, hyvä että on mielipiteitä. Tiesitkö muuten, että sinappi ja voimavirta korjaa myös homoutta ja oikaisee lestadiolaiset jiiriin, noin niinkuin järkeviksi ihmisolioiksi?
Ok. Haluatko kertoa miksi pitäisi syödä eläinperäisiä ruokia, jos haluaa maksimoida oman terveytensä?
Siksi että hyvä ruoka on tärkeä osa henkistä hyvinvointia ja siten terveyttä.
Tietty jos pitää kasvisruuista enemmän, ei ole ongelmaa.
No omasta puolestani vastasin jo: siksi että herkulliset lampaankyljykset, pulled pork pitaleivät, halstrattu siika, hirvikeitto, sushi, tandoori chicken, yms. herkulliset liharuuat tuovat päivittäiseen elämääni niin paljon henkistä mielihyvää, ja ruoka on jokaisen arkipäivän ehdoton kohokohta. Tämän tuoma henkinen hyvinvointi taas vaikuttaa oleellisesti ruumiilliseen terveyteenkin ja elämänlaatuun. Jos ei pidä liharuuasta niin sit voi toki samat hyödyt saada kasvisruuastakin.No se pointti on siinä että kasvisruoka on terveellisempää kuin eläinperäinen ruoka. Haluatko sinä siis kertoa miksi pitäisi syödä eläinperäisiä ruokia, jos haluaa maksimoida oman terveytensä?
No omasta puolestani vastasin jo: siksi että herkulliset lampaankyljykset, pulled pork pitaleivät, halstrattu siika, hirvikeitto, sushi, tandoori chicken, yms. herkulliset liharuuat tuovat päivittäiseen elämääni niin paljon henkistä mielihyvää, ja ruoka on jokaisen arkipäivän ehdoton kohokohta. Tämän tuoma henkinen hyvinvointi taas vaikuttaa oleellisesti ruumiilliseen terveyteenkin ja elämänlaatuun. Jos ei pidä liharuuasta niin sit voi toki samat hyödyt saada kasvisruuastakin.

Ok. Haluatko kertoa miksi pitäisi syödä eläinperäisiä ruokia, jos haluaa maksimoida oman terveytensä?
En halua kertoa. Jokainen saa maksimoida ihan mitä itse haluaa. Eikä se väärin ole, jos joku tykkää possunniskasta, toinen parsakaalista, joku sateenkaarista tai naapurin Pentti Toyotasta. Enkä halua maksimoida omaa terveyttä, vaan niinkuin @JormaM totesi, nauti ja elä.
Aika paska vertaus. Syöminen on lähes kaikille ihmisille yksi perustavanlaatuinen hyvän onnen tuoja, eikä lihansyönti mitenkään vertaannu kivien syöntiin. Ravintoloissa on edelleen suurin osa ruuista liha(/kala) ruokia siksi, että ihmiset pitävät niistä ja kokevat ne sen korkeamman hinnankin arvoisiksi. Mutta kuten sanottua, jos kasvissyönnillä saa saman päivittäisen hyvän olon ja paremman mielen, niin aivan hyvä valinta se on silloin itselle!Ok. Tässä oli kuitenkin puhe siitä mikä ruokavalio/mitkä ruoat ovat terveellisintä ihmiselle. Toki aina löytää anekdootteja, jossa ihminen saa mielihyvää vaikkapa kivien syömisestä kadulta, se ei kuitenkaan tarkoita että kivet olisivat terveellisiä.
Aika paska vertaus. Syöminen on lähes kaikille ihmisille yksi perustavanlaatuinen hyvän onnen tuoja, eikä lihansyönti mitenkään vertaannu kivien syöntiin. Ravintoloissa on edelleen suurin osa ruuista liha(/kala) ruokia siksi, että ihmiset pitävät niistä ja kokevat ne sen korkeamman hinnankin arvoisiksi. Mutta kuten sanottua, jos kasvissyönnillä saa saman päivittäisen hyvän olon ja paremman mielen, niin aivan hyvä valinta se on silloin itselle!
En jaksa vääntää enempää rautalankaa, mutta stressaamalla ravinnostaan/terveydestään liikaa jatkuvasti, takuulla tuo itselleen enemmän terveyshaittoja kuin hyötyjä. Maailman pitkäikäisimmät kansat syövät lihaa/kalaa ja elävät minulle täysin tarpeeksi pitkään, ja se riittää minulle.En oikein ymmärrä mitä ajat takaa, mutta jos olemme samaa mieltä siitä, että kasvisruoka on terveellisempää kuin eläinperäiset ruoat niin hyvä!
En jaksa vääntää enempää rautalankaa, mutta stressaamalla ravinnostaan/terveydestään liikaa jatkuvasti, takuulla tuo itselleen enemmän terveyshaittoja kuin hyötyjä. Maailman pitkäikäisimmät kansat syövät lihaa/kalaa ja elävät minulle täysin tarpeeksi pitkään, ja se riittää minulle.
No, ravisemustiede sanoo, että ihminen on sekasyöjä, eli myös eläinkunnan tuotteita, kuten lihoja kannattaa syödä, ennemmin, kuin pelkkiä kasviksia.Ok, eli olemme siis eri mieltä ja sinun mielestäsi ravitsemustieteellä voi heittää vesilintua, sillä se ei kerro meille mikä ruoka on terveellistä ja mikä ei, koska stressaus jotain ja mielihyvä ruoasta on terveellistä ja jotain jotain pitkäaikainen kansa jotain joo ravintoloissa saa hyvää ruokaa terveellistä jotain. Eiköhän tää keskustelu sun kanssa ollut tässä.
Omega-3-rasvahapot voidaan jakaa kolmeen ryhmään: ALA, EPA ja DHA. Pellavansiemenistä saa juuri tuota alfalinoleenihappoa (ALA), jonka keho pystyy muuttamaan osittain DHA:ksi ja EPA:ksi (puhutaan hyvällä lykyllä parista prosentista), joskin ei kovin tehokkaasti. ALAn hyödyt liittyvät pitkälti luustoon ja verenkiertoon.
EPA ja DHA ovat taas pidempiketjuisia rasvahappoja, joita saa pääosin merenelävistä. Niiden hyödyt ovat valtaisat. DHAta tarvitaan mm. voimaharjoittelussa, kun nopeaa lihassolukkoa harjoitetaan. Lisäksi se parantaa kognitiivisia kykyjä, verenkiertoa, syövän hoitoon ja eräässä tutkimuksessa esitettiin DHAn korreloivat korkeampaan metaboliaan.
EPA ja DHA ovat siis kalaöljyjä. Kalaöljyn muita hyötyjä ovat mm. solukalvojen terveys, apu laihdutuksessa, helpotusta stressiin, apu moniin sairauksiin..
Pellavansiemenillä voi heittää vesilintua EPA:n ja DHA:n suhteen..
No, ravisemustiede sanoo, että ihminen on sekasyöjä, eli myös eläinkunnan tuotteita, kuten lihoja kannattaa syödä, ennemmin, kuin pelkkiä kasviksia.

Ite korvannut vain yhden aterian lähes päivittäin pähkinöillä ja siemenillä ja hyvin on tukenut laihtumista. Eli oman kokemuksen mukaan sopii hyvin sekasyöjän ruokavalion jatkeeksiMinä luultavasti tekisin itsemurhan jos joutuisin elämään pähkinöillä ja siemenillä.

"Pellavansiemenillä voi heittää vesilintua EPA:n ja DHA:n suhteen.."
Noin 2-5 prosenttia ALA:sta muuntuu EPA+DHA:ksi(1, 2), mutta jos pelottaa, että elimistösi ei käännä EPA:ta ja DHA:ta tarpeeksi ALA:sta, voit aina syödä vegaanista omega-3-lisäravinnetta, joka ei sisällä kalan haitallisia aineita, kuten kolesterolia, tyydyttynyttä rasvaa, elohopeaa jne.
Vegaaneilla ALA:n konvertointisuhde on noin 200 prosenttia korkeampi kuin kalaa syövillä. Vegetaristeilla ja vegaaneilla oli briteissä kaikilla omegarasvahapot viitearvojen sisällä.(3)
"eläinkunnan tuotteita, kuten lihoja kannattaa syödä, ennemmin, kuin pelkkiä kasviksia"
Perustelut olisi ihan mukava kuulla. Haluatko perustella tämän?
Hienoa että briteissä on kaikilla omegat kunnossa. Kertoisitko vielä montako elohopeamyrkytystä suomessa on saatu kalaa syömällä?
Sivuutat jatkuvasti makunautinnoista saatavat terveyshyödyt. Minä luultavasti tekisin itsemurhan jos joutuisin elämään pähkinöillä ja siemenillä. Siinä olisikin mainio mielenterveysvaikutustutkimuksen aihe. Miten epämiellyttävä ruoka aiheuttaa pahoinvointia![]()
"Tästä viestistä kyllä oikein huokuu asiantuntemus. Sinulla oli aiemmassa viestissäsi oikein sentään se ravitsemustiede, älä nyt enää mene sitä biologiaan vaihtamaan.Biologit ovat tutkineet ihmisten ja muiden eläinten ruuansulatusta ja tulleet siihen tulokseen, että ihmisen ruuansulatus on sopeutuma sekasyömiselle . Ihminen vain saa huonosti kasveista tiettyjä aineita, sille ei mitään mahda, vaikka olisi kuinka idealisti. Helpoimmalla pääsee, kun toimii ruuansulatuksensa mukaan eli syö myös eläinkunnan tuotteita, kuten lihoja. Se nyt vain on fakta, eikä sitä pystytä muuttamaan jollain ihmisen kehittämällä ideologialla.
Biologit ovat tutkineet ihmisten ja muiden eläinten ruuansulatusta ja tulleet siihen tulokseen, että ihmisen ruuansulatus on sopeutuma sekasyömiselle . Ihminen vain saa huonosti kasveista tiettyjä aineita, sille ei mitään mahda, vaikka olisi kuinka idealisti. Helpoimmalla pääsee, kun toimii ruuansulatuksensa mukaan eli syö myös eläinkunnan tuotteita, kuten lihoja. Se nyt vain on fakta, eikä sitä pystytä muuttamaan jollain ihmisen kehittämällä ideologialla.
@tsymsky Eikö mielenterveys ole terveyttä?
Suositus on kaukana myrkytyksestä. Ei vettäkään suositella juotavaksi sataa litraa päivässä. Ei se vedestä silti epäterveellistä tee.
Pähkinöillä on älyttömät terveysriskit jos niitä syö kymmenen kiloa päivässä. Pitäisikö sinunkin siis jättää pähkinät syömättä?
Tästä viestistä kyllä oikein huokuu asiantuntemus. Sinulla oli aiemmassa viestissäsi oikein sentään se ravitsemustiede, älä nyt enää mene sitä biologiaan vaihtamaan.
Mihin tämän "ihmisen ruuansulatus on sopeutunut sekasyömiselle" -horinan pitäisi oikein liittyä? Kyllä ravitsemustiede ihan nykyihmisen ravitsemukseen liittyviä kysymyksiä tutkii. Eli kun tässä ketjussa on esitetty n+1 lähdettä sille kasvipohjaisen ruokavalion ylivertaisuudelle, niin puhutaan juurikin kasvispainotteisen ruokavalion sopivuudesta tälle sekasyömiseen sopeutuneelle ruuansulatusjärjestelmälle.
Jos olisit lukenut ketjua edes hieman, niin olisit huomannut sen, että tuo ravinteiden huonompi imeytyminen kasveista on myös vahvuus. Sen käyttäminen perusteluna sekasyönnille on puhdasta idiotismia.
Joo, en epäile etteivätkö biologit tietäisi miten eläinten ruumiit toimivat, mutta terveellisen ravitsemuksen asiantuntijoita he eivät ole. Ja tuo sinun viestisi nyt ei muutenkaan kyllä mitään biologien kantaa edusta. Vai että antavat ideologian harvemmin vaikuttaa tuloksiin. Sinä taidat nyt puhua tästä aiemminkin mainitusta uusmarxilaisesta ravitsemustieteestä? Ymmärrän.Toki biologit tietävät, miten eläinten ruumiit toimivat, joten turha yrittää nyt päteä siinä yhtään. Ideologiat, kuten kasvissyönti ei ihmisen biologista ruumiinrakennetta mihinkään muuta.
Ja biologit ovat nimenomaan hyvä lähde, paljon parempi, kuin ravitsemustieteilijät, sillä biologit lähestyvät asiaa paljon tieteellisemmin ja antavat ideologioiden vaikuttaa paljon harvemmin tuloksiin. Lisäksi biologit tutkivat myös oikeita kasvissyöjiä, joten heillä on paljon perinpohjaisempi ja monipuolisempi tieto tästä asiasta.
Se ei ole mikään vahvuus, että joitakin aineita saa paljon vähemmän, kuin pitäisi ja joutuu napsimaan tabletteja sitten lisukkeeksi.
Joo, en epäile etteivätkö biologit tietäisi miten eläinten ruumiit toimivat, mutta terveellisen ravitsemuksen asiantuntijoita he eivät ole. Ja tuo sinun viestisi nyt ei muutenkaan kyllä mitään biologien kantaa edusta. Vai että antavat ideologian harvemmin vaikuttaa tuloksiin. Sinä taidat nyt puhua tästä aiemminkin mainitusta uusmarxilaisesta ravitsemustieteestä? Ymmärrän.
Ja jos lukisit ne aiemmat viestit, niin huomaisit sen, että sitä fosforia ei tosiaankaan napsita tabletteina lisukkeeksi, koska se on liiallisissa määrin haitallista.
Juu olen lukenut edelliset viestit ja näen (voiman eikun siis) ideologian vaikuttavan voimakkaasti tässä ketjussa, mutta se ei silti pohjimmaisia faktoja muuta: Ihminen on sekasyöjä ja tietty määrä eläinperäisiä tuotteita on ihmiselle hyväksi. Se mikä määrä on itse kullekin hyväksi taas vaihtelee, koska eri henkilöiden elimistöillä on vahvuuksia ja heikkouksia eri asioille. Ei esim ole olemassa vain allergioita. Joillakin voi jotain mennä pieniä määriä, mutta vähänkin enemmän ja lopputuloksena on vatsakipuja / ripulia jne. Toiset taas sietävät ties mitenpaljon enemmän, eikä mitään tapahdu. Toisilla myöskin imeytyy aineet eritavalla tai poistuvat eri nopeudella. Jokatapauksessa mm. ihmisen maha suolet eivät ole kasvinsyötiin kovin hyvät. Kasvit ovat melko kova pala ja vaativat parempia järjestelmiä.
--------------------------------------
Se on mielenkiiintoista, että mitä lähemmäs joku tiede menee ihmistä, sitä enemmän se sisältää kaikenlaista roskaa ja menee muotivirtausten mukaan, jopa pahimmillaan siinämäärin, että tulokset vääristyvät ja epämuodikkaita asioita ei välttämättä edes tutkita, kun pelätään lopputuloksia..
Kala (omega 3) liha ylipäätään (b12)Haluatko kertoa mitä eläinkunnan tuotteita ihmisten pitäisi syödä, että ihmiset eläisivät terveellisemmin, kuin vegaanisesti syövinä?
Riippuu mihin tähtää, mutta se on lopulta sama. Pelkkä kasvisperäinen ruoka ei keskimäärin ole ihmiselle hyväksi, koska siinä on liikaa puutteita.Haluatko kertoa mitä eläinkunnan tuotteita ihmisten pitäisi syödä, että ihmiset eläisivät terveellisemmin, kuin vegaanisesti syövinä?
Kiinnostaisi tietää, että millä kasvilla ja millaisilla päiväannoksilla tyydytetään B12-vitamiinin tarve?
Kala (omega 3) liha ylipäätään (b12)
Käytämme välttämättömiä evästeitä, jotta tämä sivusto toimisi, ja valinnaisia evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi.