Kaipaisin voimaohjelmaa maksimien nostoon. Perusvoimaan varmasti toki hyvä, mutta ei ihan sitä, mitä haluaisin.
Jos tarkoitus on tehdä 1-jakoinen 3x/vko, niin lähtisin hakemaan maksimivoimaa yksinkertaisesti säätämällä sarja- ja toistomääriä pienemmäksi. Toimii hyvin jos taustaa ei voimailusta kovin paljoa ole.
Karkea nyrkkisääntö on, että perus- ja maksimivoimatreenin raja kulkee n.5 toistossa per sarja, eli jos nyt on treenattu esim 3*10 -sarjoilla, muuttaa sarjat esim 5*3 tai 3*3. Järkevä sarjamäärä riippuu paljon siitä, millaisia rautoja ylipäätään liikutellaan: jos esim maastavedossa rauta on 250kg, antaa 3*3 luultavasti jo riittävän ärsykkeen vs. jos rauta olisi 100kg.
Voimatreeni ottaa enemmän hermostoon ja vaatii mahdollisesti myös liikkevalikoiman säätämistä, ettei palautuminen kärsi. Kova kyykky ja veto voi olla isoilla raudoilla turhan kuormittavaa tehdä kolmesti viikkoon joka treenissä yhtä aikaa. Yks ratkaisu on vuorotella takakyykkyä ja maastavetoa treenien välillä. Toinen on pitää pääpaino takakyykyssä ja tehdä kyykyn päälle esim vain yksi-kaksi sarjaa vetoa, kun aika pitkälti samat lihasryhmät noissa työtä tekee.
Vaikka joku 3*3 saattaa tuntua vähäiseltä sarjamäärältä, niin kannattaa ottaa huomioon, että se vaatii voimatreenissä useamman lämmittelysarjan ennen työsarjoja jotta paikat lämpiää kunnolla, liikeradat saa kohdilleen ja kropan heräteltyä kovaan työhön. Eli työsarjoihin kannattaa nousta tekemällä työsarjan mittaisia sarjoja painoa lisäten kunnes päästään käsiksi varsinaisiin työsarjoihin. Toki tyhjällä tangolla/pienemmillä painoilla voi tehdä pidempää lämmittelysarjaa jotta saa liikerataa hiottua, niveliä "voideltua", kroppaa lämpimäksi jne. Ei kuitenkaan niin pitkää, että lihas väsyy lämmitellessä. Joskus voi olla fiksua ottaa tavoiteraudalla esim ykkönen ennen ensimmäistä työsarjaa, jotta saa "tuntumaa" sen päivän työsarjan rautoihin.
Itse työsarjojen välissä ja ennen ensimmäistä työsarjaa kannattaa levätä kunnolla, että siitä itse sarjasta saadaan ns. kaikki irti. Eli reilusti istuskelee joku 4-5min sarjojen välillä, että saa ne kilomäärät nostettua mitkä on suunniteltu. Kannattaa katsoa ihan kellosta tuo aika, ettei vahingossa pidä liian lyhyttä taukoa. Failurea voimatreenissä kannattaa välttää, ellei edessä ole esim lepoviikko tai kevyt viikko. Joka sarjaan sais 1-2 toistoa jäädä "varastoon". Heti alkuun ei kannata ihan maksimirautaa ottaa, minkä tavoitellulla sarja- ja toistomäärällä saa, vaan aloittaa vähän matalammalta ja lisäillä viikoittain liikuteltavaa kuormaa. Jos painojen nousu tyssää, muutama kilo pois ja uudestaan ylös päin seuraavalla viikolla. Omaa kroppaa kannattaa myös kuunnella, välillä on parempia päiviä ja välillä huonompia.
Apuliikkeitä kannattaa voimakaudellakin tehdä omien heikkouksien mukaan ja niissä toistomäärät voi imo olla suurempia ja kuormat kohtalaisia, esim 6-8 toistoa per sarja. Apuliikkeitä voi myös tehdä 1-2 per treeni ja vaihdella niitä treenien välillä, ettei treenit veny kohtuuttoman pitkiksi. Hyvä treenin pituus lämmittelyineen on max 90min, mielellään alle sen.
Voimatreeni on luonteeltaan erilaista kuin perus punttien heiluttelu ja siksi kannattaa pysyä etukäteen suunnitellussa treenissä. Tarkoitan tällä sitä, ettei kannata tehdä ylimääräistä pumppailua tms, että saa treenin tuntumaan enemmän urheilulta/liikunnalta. Eli vaikka ei hengästy tai saa lihakseen samanlaista tuntumaa kuin pidemmillä sarjoilla pumppaamalla, ei hengästymistä tai lihasten väsymistä kannata erikseen tavoitella.
Tuossa nyt jotain satunnaisia ajatuksia voimatreenin toteuttamiseen ns. karvalakkimallilla. Sit kun voimakausi on lopuillaan, voi olla hyvä testata suuntaa antavat ykkösmaksimit, niin voi sit jatkossa ohjelmoida treeniä tarkemmin mikäli haluaa.