Miten vaiennetaan rasisti tai naisten halventaja seurueessa? Tee se tyylikkäästi neljän askeleen menetelmällä
Ensin on hyvä ymmärtää yksi asia: sitä ei kannata liikaa miettiä, tuleeko varmasti puututtua tilanteeseen mahdollisimman nasevin sanoin. Jo se tuntuu yleensä hyvältä, että saa suunsa avattua.
Tärkeintä on tehdä se, mikä saa oman olon tuntumaan hyvältä tapahtuman jälkeen. Joskus se voi myös tarkoittaa sitä, että poistuu seurueesta.
Hankalaan tilanteeseen on kuitenkin olemassa menetelmä, kuinka toimia. Siinä on neljä askelta, mutta neljättä askelta tarvitaan vain, jos kolme ensimmäistä ei toimi.
Ensimmäinen askel on se, että nimetään, mitä tapahtui. Toinen askel on teon kyseenalaistaminen. Se on eri asia kuin koko ihmisen kyseenalaistaminen. Kolmas askel on se, että annetaan vaihtoehto vääräksi koetulle toiminnalle.
”Minusta se ei ole ok, mitä sanoit.”
Otetaan esimerkki. Seurueessa joku saattaa alkaa puhua naisten yleisestä typeryydestä. Sanoja voi tietenkin olla itsekin nainen.
Ensimmäinen askel on nimeäminen, joka tarkoittaa sen ääneen lausumista, mitä tapahtui. Tähän tapaan: ”Sanoit äsken, että naiset ovat mielestäsi typeriä.”
Seuraava askel on teon kyseenalaistaminen. Näin: ”Minusta se ei ole ok, mitä sanoit.” Ei siis kritisoida ihmistä vaan hänen puheitaan. Asia on myös hyvä sanoa omaa näkökulmaa ja tuntemusta korostaen.
Kolmanneksi tulee esittää vaihtoehto. Se voi olla näinkin yksinkertainen: ”Toivon, että jatkossa näin ei sanottaisi. Tällaisesta ei tule hyvä fiilis, enkä haluaisi, että tällaisia asenteita ylläpidetään.”
Jos kyse on esimerkiksi siitä, että joku on kommentoinut omaa takapuolta tai rintoja, voi vaihtoehdon esittää näin: ”Jos haluat osoittaa kunnioitusta minua kohtaan, kehuisit sitä, mitä teen, etkä sitä, miltä näytän.”
Neljättä askelta tarvitaan vain, jos vastapuoli suuttuu tai ei ole muuten vastaanottavainen. Esimerkiksi takapuolen kehuja saattaa ärähtää, että tätä tämä juuri on, me too -liike veti kaiken yli, eikä enää saa sanoa mitään.
Silloin on tärkeää tunnustaa toisen tunne. Voi sanoa, että kuulen, miten tämä on vaikea asia sinulle. Tai että huomaan sinun olevan pettynyt. Sen jälkeen voi uudelleen kyseenalaistaa teon, kertoa omasta tuntemuksestaan ja esittää vaihtoehdon.
Miksi sitten olisi tärkeää, että seksistiseen tai rasistiseen puheeseen puuttuisi? Ensinnäkin on hyvä ymmärtää, että kaikki ihmiset eivät sano asioita tahallaan tai ilkeyttään. Siksi on hyvä tuoda ihmisen omaankin tietoisuuteen, että hänen puheissaan on jotakin ongelmallista.
Toinen seikka on se, että jos pysyy hiljaa, samalla normalisoi tietynlaista puhetta ja asenteita.
Moni kuitenkin pysyy vaiti, koska kokee puuttumisen kiusalliseksi. Asian ottaminen puheeksi on osin siksi vaikeaa, että harva on nähnyt, miten tilanne hoidetaan toimivalla tavalla. Sen sijaan on ehkä havainnoitu, miten vastapuoli muuttuu aggressiiviseksi tai asiasta huomauttavaa aletaan haukkua.
”Hei, hei, hei, mikäs läppä tuo äskeinen oikein oli?”
Tai jos on huomattu, että joku puuttuu asiaan hienosti, ajatellaan, että ”hän on sellainen osaava tyyppi, mutta minä olen erilainen, enkä osaisi toimia noin.”
Silloin unohtuu, että kyse on työkaluista, jotka kaikki voivat ottaa käyttöönsä. Näitä työkaluja voi käyttää kaikissa häiritseviksi tai loukkaaviksi kokemissaan tilanteissa.
Kun kokeilee menetelmää kerran, saattaa saada positiivisia kokemuksia. Sen jälkeen sitä on helpompi käyttää jatkossakin.
Menetelmää voi käyttää tilanteen ja oman persoonan mukaan eri sävyllä, ihan mikä itselle on luontevinta. Joillekin on helpointa ottaa vaikea asia puheeksi vähän humoristisesti: ”Hei, hei, hei, mikäs läppä tuo äskeinen oikein oli?”
Onko sitten syytä sanoa häiritsevästä käytöksestä kahden kesken? Välttämättä ei. Jos esimerkiksi työporukassa joku laukoo rasistisia tai seksistisiä juttuja, on hyvä joukolla jutella, millaisten arvojen pohjalta töissä toimitaan.
Ei kannata esittää, että ongelmat loppuisivat, jos yksi, tietty ihminen olisi vähän hiljempaa. Parempi on ilmaista, että meidän kaikkien on syytä miettiä, miten puhumme. Muilta voi pyytää, että huomauttakaa minullekin, jos sanon jotakin asenteellista.