Nopea radikalisoituminen huolettaa Pohjolan suojelupoliisien päälliköitä – ”Terrorismin uhka Suomessa on noussut samalle tasolle kuin muissakin Pohjoismaissa”
Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan suojelupoliisien johtajilla oli Sälenin turvallisuuskonferenssissa myös hyviä uutisia: Isisin vetovoima on hiipunut.
Ruotsin suurin turvallisuuskonferenssi järjestetään Sälenissä. (KUVA: HENRIK MONTGOMERY / TT)
Petja Pelli HS
Julkaistu: 16.1. 18:04
SÄLEN
RUOTSIN suurimmassa turvallisuuskonferenssissa Sälenissä nähtiin tiistaina harvinainen näky, kun Ruotsin, Suomen, Norjan ja Tanskan suojelupoliisien johtajat seisoivat yhdessä samalla lavalla.
He antoivat läpileikkauksen terrorismin uhkakuvista Pohjolassa tammikuussa 2018. Sen voi tiivistää näin: Uhka on kohonnut ja sen muodostaa erityisesti islamistinen terrorismi. Hyökkääjät ovat todennäköisimmin yksilöitä tai pieniä ryhmiä ja välineet alkeellisia. Joissain tapauksissa radikalisoituminen voi käydä hätkähdyttävänkin nopeasti, mikä vaikeuttaa torjuntaa.
Torjuntaa taas helpottaa neljän Pohjoismaan yhteistyö, joka perustuu korkeaan keskinäiseen luottamukseen.
Antti Pelttari (KUVA: LINDA MANNER / LEHTIKUVA)
Suomen suojelupoliisin (Supo)
Antti Pelttari totesi, että viime vuosina ” terrorismin uhka Suomessa on noussut samalle tasolle kuin muissakin Pohjoismaissa”.
”Kohdehenkilöiden määrä ja terroriyhteyksien vakavuus ovat nousseet”, Pelttari selitti HS:lle.
”Periaatteellisella tasolla olemme samassa tilanteessa, vaikka esimerkiksi Ruotsissa näiden kohdehenkilöiden määrä onkin korkeampi.”
Kohdehenkilöillä tarkoitetaan ihmisiä, joita suojelupoliisi pitää silmällä terroriuhan vuoksi. Suomessa heitä on noin 350. Vuodesta 2012 luku on lähes kaksinkertaistunut.
Ruotsissa vastaava luku on kahden tuhannen luokkaa. Suomessa Supo nosti uhkatason viime kesänä tasolle kaksi neliportaisella asteikolla. Ruotsi on tasolla kolme viisiportaisella asteikolla.
KAIKKI neljä aloittivat puheenvuoronsa radikaalin islamin muodostamasta uhasta ja siirtyivät vasta sitten oikeistoradikaalien ryhmien puimiseen.
Tanskan
Finn Borch Andersen ja Suomen Pelttari nostivat esille propagandan määrän kasvun. Islamistista propagandaa kohdistetaan Suomessa olevalle yleisölle yhä enemmän myös suomen kielellä.
Joskus tehokas propaganda voi johtaa tapauksiin, joissa iskijä radikalisoituu hyvin nopeasti. Silloin poliisilla on vähemmän aikaa päästä väliin.
”Meillä on yksiöitä, jotka ovat olleet aktiivisia terrorismin parissa 1990-luvulta asti ja jotka yhä jatkavat nuorien radikalisointia”, sanoi Ruotsin Säpon johtaja Anders Thornberg. ”Mutta joissakin tapauksissa se käy erittäin nopeasti, jostakin syystä.”
”Se voi käydä hitaasti, mutta se voi käydä hyvinkin nopeasti”, totesi myös Norjan suojelupoliisin PST:n johtaja
Benedicte Björnland.
Toivoa antaa kuitenkin se, että yksinäisistä terroristeista suurin osa jossain vaiheessa kertoo ajatuksistaan jollekin. Tämän osoitti PST:n tuore selvitys.
”Se saattaa olla kollegalle, perheenjäsenelle, muulle läheiselle. Tapaukset, joissa yksinäinen terroristi suunnittelee kaiken päänsä sisällä, kuten
Anders Breivik teki, ovat harvinaisia. Useimmat vuotavat tavalla tai toisella.”
Tämä tarjoaa suojelupoliisille mahdollisuuksia, jos vain olennaiset yhteisöt luottavat poliisiin riittävästi kertoakseen asiasta.
Tanskassa vasta 15-vuotias tyttö pidätettiin tammikuussa 2016 epäiltynä terrori-iskun suunnittelemisesta. Tyttö oli ollut yhteydessä terrorijärjestö Isisiin kytkeytyviin henkilöihin ja hänen kotoaan löytyi raaka-aineet ja ohjeet räjähdysaine TATP:n valmistamiseksi.
Hänen epäillään suunnitelleen iskua entistä kouluaan sekä juutalaista koulua vastaan.
Kääntyminen islamiin ja radikalisoituminen tapahtuivat alle kolmessa kuukaudessa. Tanskan Borch Andersenin mukaan tiedot muun muassa koululta olivat ratkaisevia, että tapaukseen pystyttiin puuttumaan. ”Pääsimme väliin aivan viimeisellä hetkellä.”
Kaikki vihjeet eivät kuitenkaan johda toimiin.
Suomessa suojelupoliisi sai vihjeen Turun puukkoiskun tehneen marokkolaisen miehen radikalisoitumisesta alkuvuodesta 2017. Lisäksi
Ylelle puhuneet iskijän tunteneet lähteet kertoivat varoittaneensa miehen käytöksestä vastaanottokeskusta. Heidän mukaansa mies esimerkiksi kuunteli radikaali-islamistisia saarnoja ja kutsui suomalaisia vääräuskoisiksi.
Marokkolaismies puukotti 18. elokuuta Turun keskustassa kuolettavasti kahta ihmistä ja haavoitti kahdeksaa. Puukotuksia tutkitaan terrori-iskuna.
YKSI suojelupoliisien puheiden myönteisistä viesteistä Sälenissä oli, että äärijärjestö Isisin vetovoima on hiipunut voimakkaasti. Tämä on tapahtunut samalla kun Isisin hallussa oleva alue Syyriassa ja Irakissa on kutistunut olemattomiin.
Uusia matkoja sota-alueelle on vähän, eivätkä palaajienkaan määrät ole suuria. Monet ovat kuolleet, ja kaikista kiihkeimmät eivät halua palata. ”Meillä Norjassa palaajia on ollut runsaat 30, ja heistä 15 on vankilassa”, Björnland sanoi.
Suomessa ulkomaille matkustaminen terroristisessa tarkoituksessa ja terroristisen toiminnan rahoittaminen ovat rikoksia. Lisäksi oikeusministeriön työryhmä on
ehdottanut, että vastedes terrorismirikoksina voitaisiin tuomita esimerkiksi omatoiminen opiskelu terrori-iskun tekemiseksi.
Norjassa rikollista on jo pelkkä terroristijärjestöön kuuluminen. ”On kiinnostavaa seurata muiden Pohjoismaiden kokemuksia, vaikka lainsäädäntöä ei voikaan sellaisenaan kopioida maasta toiseen”, Supon Pelttari totesi.