Isisin pääkaupunki Syyriassa vapautui – mitä tapahtuu, kun jihadistit palaavat kotiin?
25lok2017
Kirjoittanut
Alan Salehzadeh |
14 Kommenttia
Vaikka Isis kukistettaisiin pian, poliittisen islamin tukijajoukot eivät häviä mihinkään.
Isis menetti viimeisen tärkeän tukikohtansa Syyriassa, kun Yhdysvaltojen liittolaisjoukot, eli kurdien ja arabien SDF-joukot valloittivat Raqqa-kaupungin takaisin. Raqqa oli toinen tärkeä strateginen kohde Isisille Irakin Mosulin jälkeen. Nyt kun Raqqa on menetetty, Isisin hallintaan jäävät enää pieniä alueita.
Tästä koko maailma on tietenkin innoissaan. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuoli: Isisin riveihin lähteneet vierastaistelijat lähtevät tappion koitettua palaamaan takaisin Eurooppaan ja muihin kotimaihinsa ja muodostavat merkittävän turvallisuusuhan. Sen kitkemiseksi on tehtävä tiivistä yhteistyötä lähtöalueen viranomaisten kanssa.
Saksalaisten viranomaisten mukaan Isis on hiljattain saanut käsiinsä yli 11 000 Syyrian virallista passipohjaa. Nämä todennäköisesti käytetään ainakin osittain siihen, että taistelijoita solutetaan Eurooppaan joko pakolaisuuden tai viisumien kautta.
Rajoja saatetaan yrittää myös ylittää laittomasti, ainakin osittain. Syyrian passilla on helppo matkustaa esimerkiksi Venäjälle tai muihin Itä-Euroopan maihin, ja sieltä puolestaan ei ole kovin vaikea tulla EU:hun. Tuhansilla vierastaistelijoilla puolestaan on Euroopan kansalaisuus jo valmiiksi.
Euroopassa asuu jo nyt kymmeniä tuhansia poliittisen islamin ideologian kannattajia, joiden silmissä jihadin nimissä taistelleet ovat sankareita. EU:n terrorismin torjunnan koordinaattori
Gilles de Kerchoven mukaan heitä olisi jopa yli 55 000. Kun tänne lisäksi palaa sotilaallisesti aktiivisia yksilöitä, on tilanne räjähdysherkkä.
Miksi sitten Syyriassa taistelleet päästetään palaamaan?
Syy on yksinkertainen: on äärimmäisen vaikea tietää, ketkä ovat osallistuneet taisteluihin. Moni esimerkiksi matkustaa Syyriaan ja Irakiin humanitäärisiin tai perhesyihin vedoten. Vaikea on kiistää, Isis kun ei pidä mitään virallista henkilötietorekisteriä taistelijoistaan. Haasteen muodostaa myös se, että matkustaminen sota-alueille tapahtuu epävirallisin keinoin Turkin kautta tai meriteitse. Raja saatetaan ylittää vaikka aaseilla tai soutuveneellä, jolloin henkilöistä ei jää sähköistä jälkeä kuten lentokonematkustajista.
Paras tapa kerätä tietoa taisteluihin mahdollisesti osallistuneista on tiivistää viranomaistyötä Pohjois-Syyrian federaation kanssa. Kurdifederaation tiedustelutoiminta on huippuluokkaa, sillä se on elinehto kun naapurina on Isis. Toivottavasti myös EU-maat keskenään tiivistäisivät omia tiedustelutoimintojaan, kuten Ranskan
Emmanuel Macron on ehdottanut. Tiedustelu on ensimmäinen askel, mutta yksin se ei riitä. Viranomaisilla pitää lisäksi olla mandaatti asettaa valvontaan kaikki, joita epäillään taisteluihin osallistumisesta.
Vaikka Isis kukistettaisiin pian, poliittisen islamin tukijajoukot eivät häviä mihinkään.
Poliittinen islam ei myöskään kukistu vankiloissa. Paras tapa ennaltaehkäistä terrori-iskujen tehtailua on stabilisoida Syyria. Syyrian stabilisoimiseksi pelkkä Isisin tuho ei riitä, vaan koko hallinnollinen systeemi on reformoitava ja tästä ollaan vielä kaukana.
Syyria on toisistaan merkittävästi poikkeavien väestöryhmien asuttama. Suurimman ryhmän muodostavat sunni-muslimit, mutta valta on ollut keskitettynä shiia-haaraa edustavalle alaviitille
Bashar al-Assadille. Tämä on ollut koko konfliktin alku ja juuri. Rauhan saadakseen olisi Syyria jaettava kolmeen autonomiseen osaan: sunni-alueeksi, alaviitti-alueeksi (shiioille) ja kurdi-alueeksi. Askel hyvään suuntaan on jo otettu. Syyrian viranomaiset ovat ilmoittaneet tunnustavansa kurdien ja kristittyjen itsehallintoalueen maan pohjoisosissa.
Jos taas maahan perustetaan vahva keskushallitus, jota johtaa kuka vain näistä kolmesta ryhmästä, ei rauhaa todennäköisesti pääse syntymään – varsinkaan, kun kurdit ja kristityt haluavat ajaa itselleen sekulaarista ja demokraattista hallitusmuotoa, mutta sunnit uskonnollista mallia. Niin kauan kun konflikti jatkuu, maaperä on otollinen terroristisille organisaatioille. Ja niin kauan kun suurvallat kilpailevat toistensa kanssa omien intressien toteutumisesta Syyriassa, löytyy terroristeille myös rahoitus.
Islamistit ovat jo pilanneet Lähi-idän – ei anneta heidän sotkea Eurooppaa ja Suomea. Nyt paukut on laitettava tiedustelutoimintaan sekä otteen tiukentamiseen poliittisesta islamista. Vihollisjärjestön etäpesäkkeitä ei saa ylläpitää omalla maaperällä. Maltilliset muslimit Euroopassa sekä Lähi-idässä tekevät mielellään yhteistyötä viranomaisten kanssa estääkseen radikaalien sotkut.
Kirjoitus on alunperin julkaistu 24.10.2017 Iltalehden
näkökulma-palstalla.
Alan Salehzadeh