Kryptovaluuttakeskustelua (Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja altcoinit)

Nyt? Toisaalta en usko ihan yhtä suureen tiputukseen, kuin aiemmin on tapahtunut. Oletan että ihmisillä on enemmän luottoa arvon taas nousevan joskus, joten enemmin holdataan kuin otetaan tappioita. Mutta ei näistä tiedä - mitä tahansa voi tapahtua.

Epävarmuuttahan on jo reippaasti ilmassa. Moni on myös huomannut eri puolilla, että kurssin käyttäytyminen muistuttaa epäilyttävästi 2018 luisun alkua. Sehän ei sinänsä kerro mitään, mutta luo lisää epävarmuutta.

Enemmänhän tuohon varmasti vaikuttaa se, että viimeisten parin viikon ylikuumentunut hype alkaa olla jo mennyttä, eikä se enää itsessään kannattale pitkoa mitenkään. Lisäpainona on se, että louhintapoolit dumppaavat kolikkoa raskaasti markkinoille, vaikka muut pitelevätkin sitä tiukasti lompakoissaan.

Suurin korrelaatio löytyy kuitenkin osake- ja korkomarkkinoilta. Siellä on aika tuulista tällä hetkellä, ja homma alkaa pikkuhiljaa rakoilla. Jos siellä yltyy tilanne pahemmaksi, alkaa kryptotalvi kunnolla ja vapaapudotus järkitasoille. Näin kävi viime maaliskuussa, ja näin se näyttää seuraavan kursseja nytkin.

Mikäli ei ylly, ei minulta ainakaan löydy arvauksia, kun tämä on niin arvaamatonta touhua.

Tuskin pitkolle mitään rakettinousua miljoonaan on kuitenkaan luvassa ihan lähiaikoina. En jaksa uskoa, että kovasti paasatut instituutiot näin volatiiliin juttuun kovin merkittävästi panostavat.

Eri asia sitten joidenkin firmojen pääomistajat, jotka heittävät koko kassansa tähän uhkapeliin. En oikein usko, että Michael Saylorilla on kovin ruusuisia aikoja luvassa, kun hän vaarantaa koko firmansa näin.
 
Mikäs on veikkaus kuplan puhkeamis ajalle, eli koska tulee coinin arvo selkeästi alas?
Nousu ei vaan voi jatkua tällaisena.
Kristallipallo sanoo, että lasku sinne 30 000€ pintaan ja sieltä raketti ylös. Perustan arvauksen tuohon USAn uuteen elvytyspakettiin.
 
Niinhän se kikkailu toimii, laskisi nyt vain tarpeeksi, niin nappaisin vähän lisää...
Epäilen pahasti että jonain päivänä tapahtuu vielä ihmeitä. Tai sitten kaatuu koko roska mutta eipä mene sietämättömiä summia. Sijoittaa sen minkä voi heittää ilman suurta vitutusta.
 



Tuolla aiempiin bitcoinin sykleihin perustuvaa spekulointia tämän syklin (kuplan :psmoke:) kestosta. Historia näyttää kyllä toistuvan näissä halvingin jälkeisissä karkeloissa.
 



Tuolla aiempiin bitcoinin sykleihin perustuvaa spekulointia tämän syklin (kuplan :psmoke:) kestosta. Historia näyttää kyllä toistuvan näissä halvingin jälkeisissä karkeloissa.

Taas näitä käyrien päälle piirtelyitä... Aikoinaan opiskellessa oli tapana nauraa, että kun ottaa harjoitustöihin vaan kolme datapistettä, niin aina löytyy sellainen asteikko, jolla niistä saa piirettyä suoran. Tämä kaveri epäonnistui siinäkin ja piirsi logaritmisen asteikon päälle käyrän.

Tyyppi sujuvasti päättelee, että sykli ei ole loppu, sillä käppyrään arvottua huippuviivaa, joka ei edes kulje minkään datapeisteen kautta, ei ole saavutettu. Itseään toteuttava ennustus saadaankin näppärästi aikaiseksi toteamalla, että sykli loppuu vasta kun tuo lakipiste on saavutettu! (piirustukset kohdassa 9:43)
 
Itsellä Danske on 1 pankeista ja sieltä tosiaan ei onnistu ainakaan Krakenille siirto, onneksi on muita pankkeja josta se onnistuu. Eipä tarvii hetken päästä olla enään Dansken asiakas.
Ihmetyttää, ettei tämä ole saanut juuri lainkaan julkisuutta. Itsellä myös vielä asuntolaina Danskesta, mutta lainan kilpailuttaminen on ollut suunnitelmissa ja näihin suunnitelmiin Danske ei enää kuulu. En halua pitää rahojani pankissa, joka kokee asiakseen päättää mihin saan niitä käyttää. Krakeniin siirtoa yrittäessä tulee ilmoitus että maksu on estetty "liian riskialttiina" - samaan aikaan rahaa voi surutta tunkea veikkaukselle ja minne lie uhkapelisivustoille. Näissä riski kaiken sinne laitetun rahan menettämiselle lienee lähes 100% mutta homma ok.
 
Tästä ketjusta saa vähintään aivokasvaimen, sen verta lennokasta "analyysiä" Bitcoin markkinasta. Varmaan fiksuinta haudata tämäkin tuulipukuketju omasta tutkasta. Jokainen ostaa Bitcoineja varastoon ajallaan sillä hinnalla kun sen ansaitsee.
 
Tästä ketjusta saa vähintään aivokasvaimen, sen verta lennokasta "analyysiä" Bitcoin markkinasta. Varmaan fiksuinta haudata tämäkin tuulipukuketju omasta tutkasta. Jokainen ostaa Bitcoineja varastoon ajallaan sillä hinnalla kun sen ansaitsee.

Noh, tämän ketjun "asiantuntijoiden" hehkutus arvon säilyttäjästä ei sen kummemmin faktoihin perustu, että pysy mukana vain.

Ellei ole mukana kehittäjänä ja toimii itsekin lähinnä spekulanttina kryptoleikissä, on väistämättä tuulipuku itsekin.

Ei kannata itseään kovin korkealle jalustalle nostaa.
 
Itseasiassa nyt kun asiaa ajattelee niin jos FIAT-korvattaisiin BTC:llä, niin ongelma olisi paljon katastrofaalisempi, kun kaikki siirtyisi pois BTC:ssä tuossa tilanteessa, kun kukaan ei olisi estämässä siirtoa pois, jolloin ongelmat kasvaisivat kun BTC:n arvo romahtaisi(kun se ei ole keskitetty).
Miksi kaikki siirtyisivät pois BTC:sta? Siirtyisivät mihin? Yleensä jos maan valuutta alkaa näyttää heikolta siirtyvät varat naapurimaiden valuttoihin tai esim. USD:hen. Jos fiattia ei ole niin tätä vaihtoehtoa ei ole.

Siis toki btc on tekonologialtaa vanhaa ja todennäköisesti shifti parempiin cryptoihin tulee. Sopiiko kysyä "entä jos kaikki siirtyvät fiatista cryptoon"? Luottavatko Venezuelaiset enemmän oman hallinnon sössimään markkaansa vai hajautettuun maailmanvaluuttaan?

Luonnollisesti poliittiset voimat ynms. tahot voisivat olla asiasta erimieltä, mutta aika näyttää miten käy.
 
Kryptojen louhinta kielletään Kiinan Sisä-Mongolian alueella ensi kuun alusta alkaen. Alueella on ollut paljon louhijoita, koska sähkö on siellä halpaa. Kiintoisaa nähdä, mitä tästä seuraa ja alkaako kieltoja tulla muuallekin.


edit, lisäys: Tästä on näköjään myös suomenkielinen uutinen Tivissä:
 
Viimeksi muokattu:
Heitänpä oman lusikkani soppaan muutamalla hurjalla väittämällä:
1. Kaikki vapaana oleva crypto louhitaan jos se on taloudellisesti kannattavaa, piste.
2. Kun cryptoa louhitaan kannattavuus pääsääntöisesti laskee vaikeusasteen nousun myötä.
3. Kun vaikeusaste nousee vähenevät louhijat globaalisti louhinnan kannattamattomuuden takia.

Ensimmäiseksi toivoisin että cryptokriitikot kieltäisivät edes yhden ylläolevista 3 kohdasta.
Koska näin ei luultavasti ole ja voidaan kysyä kriitikoilta seuraava kysymys:

Koska cryptoja louhitaan niin pitkään kuin se on kannattavaa onko parempi että louhinta tehdään Kiinassa jossa 60% louhinnasta tehdään todistetusti hiilellä ja jopa lisäjäähdytyksellä vai esimerkiksi Suomessa tai muissa pohjoisissa maissa joissa hiilellä tuotettua energiaa ei voi edes ostaa + korkea sähkönhinta ohjaa lämmittämään hukkalämmöllä kiinteistöt sekä ajamaan kesät rigejä aurinkosähköllä.

Vaihtoehtoa: parempi että ei louhita ei ole kuin hitihatimaailmassa jossa moraalinen kilpi kiiltää välittämättä siitä millaiset globaalit vaikutukset toiminnalla on: "poissa silmistä poissa mielestä" ja halpaa hiilivoimaa käyttävät saastuttajat nauravat matkalla pankkiin.

Edit. Piti vielä sanomani että mielestäni Suomessa louhiminen on yksi suurimmista ekoteoista mitä yksityinen ihminen voi globaalin ilmaston eteen tehdä.

1,2,3 --> Miksi nämä kohdat pitäisi kieltää? Kysymys näissä kohdin on se, että mitä sitten. Totta kai resurssit valuvat sinne, missä niitä on tehokkain taloudelliselta näkökannalta käyttää.

Sehän on itse POW-menetelmään sisäänrakennettu virhe, että nykyisen kaltainen louhinta on kannattavaa käytännössä vain paskaisimmissa kehitysmaissa mahdollisimman saastuttavilla mutta samalla halvimmilla energiamuodoilla.

Jatkokysymykseesi --> Siitä vaan sitten kehittelemään kryptolouhintalämmityssysteemejä. Samalla toivotan onnea luomaan Suomessa riittävän tehokkaasti toimivan sekä teho/hintasuhteeltaan järkevän aurinkosähköjärjestelmän louhimolle, jota voi käyttää parhaimmillaankin vain puolet vuodesta.

Luuletko, ettei näin jo laajamittaisesti tehtäisi, jos siinä olisi taloudellisesti järjen hiventäkään?
 
Viimeksi muokattu:
Nimenomaan POWiin perustuvat cryptot, Bitcoin nyt etunenässä saisi kaatuakin tuon täysin hyödyttömän energian haaskauksen takia. POSiin perustuvilla cryptoilla voidaan korjata hyvin tuo valuvika ja minäkin saisin sen 3k sarjalaisen GeForssin vihdoin!
 
Toinenkin negatiivissävyinen bitcoin-uutinen oli tänään, jota ei tainnut vielä tässä ketjussa olla:

BCA Research -niminen kanadalainen analyysiyhtiö povaa, että bitcoin tulee menettämään suurimman osan arvostaan. Firman mukaan syynä tähän on suuri energiankulutus ja se, ettei teknologia sovellu maksuvälineeksi korkeiden kulujen ja hitautensa vuoksi.

Citigroup ym. ovat kuitenkin vastikään povanneet bitcoinille hyvää tulevaisuutta. Jää nähtäväksi, ketkä ovat oikeassa.

Kauppalehden uutinen:

Bloombergin uutinen, joka on kauppalehden uutisen lähteenä:
 
Koska POW-menetelmässä on sisäänrakennetty virhe => 123-> energian päästömaksuja alas => louhitaan enemmän Suomessa Kiinan sijaan ja tällöin maailma pelastuu.

Esimerkiksi meillä voi katsoa miten käytännössä toimii ja kyllä tässä voisi sanoa ihan olevan taloudellistakin järkeä, katsos kun pystyin ottamaan katon täyteen paneleita juurikin siitä syystä että cryptot nopeuttavat takaisinmaksua aurinkopaneleille huomattavasti ja tämä myös edistää uusiutuvan energian kasvua. Olen levitellyt rigit niin että enää ei tarvita esimerkiksi lainkaan 1000W sähköpatteria eteisessä eikä myöskään PILP käy kuin kovilla pakkasilla lämmityksen apuna.

Voisipa jopa sanoa että ilman cryptoja en olisi ottanut aurinkoenergiaa lainkaan.

Hieno juttu!

Miten kauan omilla spekseilläsi kestää kuolettaa investoinnin hinta, kun otetaan myös juoksevat kulut huomioon + systeemin säännöllinen päivitys? Olet varmasti laskenut tuon.

Ja millä Bitcoin-hinnalla suurinpiirtein liikkuu oman ratkaisusi kannattavuusraja?
 
Nyt tuli ensimmäiset kryptovoitot myytyä ja kotiutettua pankkiin. Hankintasummaolettamalla ajattelin veroni maksaa, osaisiko joku vaan sano että mihinkäs helvettiin ne tuolla omaverossa kuuluu raportoida jos haluaa nyt heti hoitaa verosumman pois vaivoista?
 
Citigroup ym. ovat kuitenkin vastikään povanneet bitcoinille hyvää tulevaisuutta. Jää nähtäväksi, ketkä ovat oikeassa.

Tuo Citigroupin raportti, joka on ollut tänään uutisissa, on ladattavissa seuraavasta linkistä:

Siitä voi varmaan kaivella argumentteja, lainauksia ja graafeja juupas-eipäs -väittelyyn, oli sitten bitcoin-uskovainen tai -skeptikko. :)

Raportissa vaikuttaisi olevan jonkin verran epätäsmällisyyksiä tai suoranaisia virheitä. Seuraavasta Tweetistä löytyy linkki Financial Timesin artikkeliin, jossa on käsitelty niitä:


(Suoralla linkillä päätyy FT:n paywalliin, mutta tuolta Twitterin kautta menemällä pääsee näkemään artikkelin.)
 
Jos ostais Lenovon pakettikoneen gigantista enimmäkseen louhiin jotain kolikkoa, niin onko järkeä?

Koneelle ei muuten liene suurempaa käyttöö, kun teen hommani pitkälti läppärillä. Ehkä joskus vois innostua pelaan, nykykokoonpanolla kun sitä ei tule tehtyä.

Esim tämä: Lenovo Legion T5 gaming desktop R7/16/1000/3060TI - Pelitietokoneet

Tarjouksessa 1199€

Koitin vähän kuukletella, millaista vauhtia tuo 3060Ti louhii, mutta ei heti osunut silmiin. Sekä myös onko kolikolla väljä?

Enemmänkin kiinnostaa takaisinmaksuaika nykyhinnoilla.

Näyttäis tuolla noin $4,5 / päivä
 
Jos noiden mainaus lopetettaisiin, melka harva huomaisi mitään (paitsi energiaa ja luonnonvaroja säästyisi todella paljon.)

Jos esim youtube ja pelaaminen lopetettaisiin, niin kyllähän se häiritsisi ja haittaisi melkoisen suurta ihmisjoukkoa, jokainen voi kysyä omalta kohdaltaan, haittaisiko?


Eli palkkiesi pituuden vastapainoksi taas pitää katsoa se saatu hyöty. Kryptorahojen reaalihyöty, poislukien keinottelu ja rikollinen toiminta on melkoisen olematonta.
Ai kappas mikä yllätys, ne omat harrastukset nyt sattuukin olemaan siellä tärkeimmässä päässä:D Luin arvion, että Youtube kuluttaisi vuosittain 240 TWh sähköä. Oletetaan että tämä on yläkanttiin ja arvo onkin vaikka 140 TWh sähköä, on se silti enemmän mitä louhinta kuluttaa (Ylen arvion mukaan 70-130 TWh).
Itse en Youtubea juurikaan käytä, eikä sen lakkauttaminen suoranaisesti minua häiritsisi. Lopputulos on, että nyt voimme laskea Youtuben samaan "turhan energiankäytön" kategoriaan kuin louhinnan.:thumbsup:


Tulisiko sen keskustelun nyt keskittyä vaikkapa siihen, että äänestetään vaaleissa poliitikkoja, jotka ajavat ilmastonmuutoksen vastaisia keinoja & energiapolitiikkaa sekä muokataan omia kulutustottumuksia ympäristöystävälliseksi. Lopeta ensin lihansyönti ja sen tehtyäsi paasaa louhinnan ympäristövaikutuksista.

PS. Rikollinen toiminta ja rahanpesu tapahtuu yhä lähes poikkeuksetta käteisen sekä tavallisten pankkien kautta. Onhan meillä täällä pohjolassakin ihan viime aikoina tästä uutisoitu.
 
Viimeksi muokattu:
Ai kappas mikä yllätys, ne omat harrastukset nyt sattuukin olemaan siellä tärkeimmässä päässä:D Luin arvion, että Youtube kuluttaisi vuosittain 240 TWh sähköä. Oletetaan että tämä on yläkanttiin ja arvo onkin vaikka 140 TWh sähköä, on se silti enemmän mitä louhinta kuluttaa (Ylen arvion mukaan 70-130 TWh).
Itse en Youtubea juurikaan käytä, eikä sen lakkauttaminen suoranaisesti minua häiritsisi. Lopputulos on, että nyt voimme laskea Youtuben samaan "turhan energiankäytön" kategoriaan kuin louhinnan.:thumbsup:


Tulisiko sen keskustelun nyt keskittyä vaikkapa siihen, että äänestetään vaaleissa poliitikkoja, jotka ajavat ilmastonmuutoksen vastaisia keinoja & energiapolitiikkaa sekä muokataan omia kulutustottumuksia ympäristöystävälliseksi. Lopeta ensin lihansyönti ja sen tehtyäsi paasaa louhinnan ympäristövaikutuksista.

PS. Rikollinen toiminta ja rahanpesu tapahtuu yhä lähes poikkeuksetta käteisen sekä tavallisten pankkien kautta. Onhan meillä täällä pohjolassakin ihan viime aikoina tästä uutisoitu.
Vertaat nyt syömistä ja louhintaa toisiinsa.
Syömisestä on kuitenkin huomattavaa hyötyä itse kullekkin (Huomaa, jos jättää syömättä muutamana päivänä) ja koska ihminen on sekasyöjä niin pelkät kasvikset eivät ole mitenkään hyvä ruokavalio, vaan siellä on syytä olla mukana lihaa (Tosin tämän jtkot sitten toiseen ketjuun, ei kuulu tähän).

Mainaamisesta on hyötyä ainoastaan, jos onnistuu pääsemään tuotteesta eroon ja muuttamaan sen oikeaksi rahaksi, niin sitten sillä voi ostaa jotain kivaa itselleen. Muutoin esim puolen vuoden päästä sillä mainatulla kolikolla voi olla arvoa enemmän tai vähemmän, pahimmillaan ei juuri mitään. Jokatapauksessa siihen käytetty energia ja luonnonvarat ovat käytetty, niitä ei saa takaisin, hyöty taas voi valua viemäriin..

"Harrastuksenakaan" en näe leikkirahojen mainaamista mitenkään mielekkäänä (Tietokone laskee siellä nurkassa ja voi katsella niitä numeroita sitten WTF!)

Yotube taas on JOISSAKIN asioissa ihan kelvollinen tiedonvälityskanava. Luonnollisesti siellä on 99,9% itseä kiinnostamatonta paskaa, mutta on sielä seassa myös välillä suoraan hyödyllistä paskaa. Coineihn perehdyin tässä taas vähäänaikaa sitten ja totesin erittäin hankaliksi sekä hitaiksi (Mainaus ei kiinnostanyt, vaan käyttö!). Kummallisinta mielestäni on se, että on hirttäydytty tuohon bitcoiniin, joka on ihan kokeitu ja toimimattomaksi todettu viritys, koska siinä on pahoja teknisiä rajoituksia, jotka olisi pitänyt ottaa huomioon kyseistä kryptorahaa tehdessä.
 
Vertaat nyt syömistä ja louhintaa toisiinsa.
Syömisestä on kuitenkin huomattavaa hyötyä itse kullekkin (Huomaa, jos jättää syömättä muutamana päivänä) ja koska ihminen on sekasyöjä niin pelkät kasvikset eivät ole mitenkään hyvä ruokavalio, vaan siellä on syytä olla mukana lihaa (Tosin tämän jtkot sitten toiseen ketjuun, ei kuulu tähän).
Vertaan nyt yhtä saastuttavaa tekoa toiseen, ei ilmastonmuutos välitä mistä lähteestä ne päästöt syntyvät.
Enkä minä syömistä käskenyt lopettaa, mutta ilman punaista lihaa ihminen kyllä pärjää. Jos et ole valmis muuttamaan omia kulutustottumuksiasi ja luopumaan vaikkapa siitä punaisesta lihasta, on turhaa saarnata muiden asioiden ympäristövaikutuksista.

En päätä onko Youtube sähkön tuhlaamista, kuten sinäkään et päätä onko louhinta sähkön tuhlaamista. En ota kantaa, syntyykö Bitcoinista ikinä mitään todella erikoista tai aidosti yhteishyödyllistä asiaa, muuta kuin ne tekniset keksinnöt mitä usein syntyy tällaisen tinkeröimisen sivutuotteena. Mielestäni Bitcoin on jo täyttänyt tehtävänsä (lohkoketjujen proof-of-concept), jos tällä sattuu rahaakin tekemään niin sehän on pelkkää plussaa.


Edit: Tldr; en väitä etteikö Bitcoinin arvo voisi romahtaa ja koko homman olevan tuhoon tuomittu, mutta jos jokin sen kaataa ei se tule olemaan Youtubea pienempi sähkönkulutus. Ja tätä seikkaa esiin nostavat ovat vain vittuuntuneita pelinäytönohjainten hintojen noususta eivätkä aidosti huolestuneita planeetan tilasta.
 
Viimeksi muokattu:
Vertaan nyt yhtä saastuttavaa tekoa toiseen, ei ilmastonmuutos välitä mistä lähteestä ne päästöt syntyvät.
Enkä minä syömistä käskenyt lopettaa, mutta ilman punaista lihaa ihminen kyllä pärjää. Jos et ole valmis muuttamaan omia kulutustottumuksiasi ja luopumaan vaikkapa siitä punaisesta lihasta, on turhaa saarnata muiden asioiden ympäristövaikutuksista.

En päätä onko Youtube sähkön tuhlaamista, kuten sinäkään et päätä onko louhinta sähkön tuhlaamista. En ota kantaa, syntyykö Bitcoinista ikinä mitään todella erikoista tai aidosti yhteishyödyllistä asiaa, muuta kuin ne tekniset keksinnöt mitä usein syntyy tällaisen tinkeröimisen sivutuotteena. Mielestäni Bitcoin on jo täyttänyt tehtävänsä (lohkoketjujen proof-of-concept), jos tällä sattuu rahaakin tekemään niin sehän on pelkkää plussaa.
Kun tekee asioita, niin siellä toisessa vaakakupissa on aina ko hommasta aiheutuvat hyödyt ja toisessa haitat.
Leikkirahoissa on se paha vika, että siellä "hyödyt" vaakakupissa ei ole ihan oikeasti juuri mitään. Haitat kupissa taas on iso määrä tuhlattua energiaa ja muita luonnonvaroja.

Ilmasto muuttuu, se nyt vain tapahtuu (Ei tosin kuulu tähän ketjuun). Leikkirahojen mainauksen takia tosin se muutos tapahtuu täysin turhanpäiväisen asian vuoksi, jonka takia tuosta törsäyksestä on syytä puhua paljon enemmän, kuin nykyisin puhutaan (ja se kuuluu tähän ketjuun). Kun edes tajuisivat heittää nuo toimimattomat paskat mäkeen ja saataisiin aikaan jotain kaikkia hyödyttävää, niin olisi hyvä juttu. Nyt vain kikkaillaan noiden kanssa ja keinotellaan, sekä tuhlataan aikaa ja luonnonvaroja.
 
Tuohon törmäsin itsekin. Mutta jäin arpomaan luotettavuutta. Tosin, nyt vasta huomasin, ett saahan tuohon sähkönhinnankin laitettua jopa.

Eli tuo kone maksaisi itsensä takaisin noin vuodessa nykyisillä kursseilla.
Ja takaisinmaksu on nopeampi, kun ei käytä suuria välistävetäjiä, kuten nicehash
 
Eli muiden tuhlaamat luonnonvarat = pahasta.

Itse tuhlatut luonnonvarat = hyvästä.

Tähän tiivistyy nämä louhintaan liittyvät ympäristöhuolet.
VÄÄRIN!
Vaan:
Tuhlatut luonnonvarat, joille ei saada mitään järkevää vastinetta on pahasta. Kryptorahat on HYVÄ idea, mutta toteutus tässä nyt kusee pahasti ja se kusee, koska kehitys on ohjautunut täyttämään keinottelun tarpeet, eikä siihen suuntaan, että kehitettäisiin oikeasti laajassa mittakaavassa oleva rajoittamaton maksuväline, joka olisi turvallinen, helpppokäyttöinen ja kaikkien käytettävissä.

Suurin osa ei kolikoista on luotu vain puhtaasti keinottelun takia ja osa on jäänyt valitettavasti elämään, vaikka niiden käyttökelpoisuus on vähintään huono.
 
Eli muiden tuhlaamat luonnonvarat = pahasta.

Itse tuhlatut luonnonvarat = hyvästä.

Tähän tiivistyy nämä louhintaan liittyvät ympäristöhuolet.
Näinhän se on. Mielestäni asiassa näkyy myös pelko ja ahdistus. Osa ihmisistä reagoi voimakkaasti muutoksen edessä, huomatessaan että eivät voi itse asiaan vaikuttaa. Oma elämä ja oma koti voi olla hyvinkin jämptisti paikallaan ja 100%:sesti kontrollissa. Sitten ulkopuolelta "hyökkää" joukko ihmisiä sotkemaan aivan kaiken ajamalla tietokoneellaan turhaan koodia.

Tajusin, että normaalitilanteessa minunkin olisi pitänyt jo aloittaa louhinta. Olen aikaisemmin innoissani ollut mukana Mersennen alkulukuja etsimässä (GIMPS), sekä Seti@Home tiimissä jollain toisella foorumilla. Ei ihme, että tulee lurkittua louhintaketjussa lähes päivittäin. Ja katseltua vaimon suuntaan mietteliäänä.
 
VÄÄRIN!
Vaan:
Tuhlatut luonnonvarat, joille ei saada mitään järkevää vastinetta on pahasta. Kryptorahat on HYVÄ idea, mutta toteutus tässä nyt kusee pahasti ja se kusee, koska kehitys on ohjautunut täyttämään keinottelun tarpeet, eikä siihen suuntaan, että kehitettäisiin oikeasti laajassa mittakaavassa oleva rajoittamaton maksuväline, joka olisi turvallinen, helpppokäyttöinen ja kaikkien käytettävissä.
Ja jos kaikki louhinta ja nykyiset siihen perustuvat kryptovaluutat lakkautettaisiin nyt kuin seinään, niin mitäpä se tietäisi tälle kehitykselle? Veikkaan ettei se kehitys ainakaan nykyisestä nopeutuisi. Kaiken tämän keinottelun lisäksi näitä kehittää kuitenkin myös suuri joukko ihmisiä, jotka haluavat nimenomaan kuvailevasi maksuvälineen.
Eikö nyt louhintaan "tuhlattuja" luonnonvaroja voi enneminkin ajatella luonnonvaroina jotka käytetään uuden teknologian tutkimiseen / R&D:hen? Jos paljastuu että nämä kryptot ovat tarpeeksi käyttökelvottomia kaatuakseen, kyllä ne ajallaan kaatuvat. Mutta tänä aikana on ehditty kerryttää kokemusta kohti tuota kuvailemaasi "jumalvaluuttaa."
 
Tuohon törmäsin itsekin. Mutta jäin arpomaan luotettavuutta. Tosin, nyt vasta huomasin, ett saahan tuohon sähkönhinnankin laitettua jopa.

Eli tuo kone maksaisi itsensä takaisin noin vuodessa nykyisillä kursseilla.

Tuosta verot ja sähköt pois niin ollaan lähempänä paria vuotta.
 
Viimeksi muokattu:
Olen tässä viime aikoina perehtynyt hieman Monero kryptovaluuttaan (tunnetaan myös nimellä XMR), ja tämä vaikuttaa mielestäni erittäin lupaavalta kryptolta. Monero on aika lailla sitä mitä ihmiset alun perin ajattelivat Bitcoinin olevan. Siinä on korjattu monia Bitcoinin keskeisiä ongelmia ja näen sillä olevan todella paljon potentiaalia.

Jos asia kiinnostaa ja on käytettävissä tunti vapaa-aikaa, niin suosittelen lämpimästi katsomaan alla olevan videon. Tuo video käsittelee Bitcoinin ja Moneron välisiä eroja ja niiden merkitystä laajemmassa kuvassa. Siinä on niin paljon asiaa, että en nyt ala sitä tähän tarkemmin referoimaan, mutta mielestäni aivan erinomainen video joka selittää paljon.

 

Täälläkin muistaakseni joku ihmetteli kyseisen levysepän julkisuuden hakua, kaikki olikin vaan kivaa voimafantasiaa ja vielä SV ketjussa :facepalm:
[offtopic]
Onneksi ei tyyppi tullut valituksi noissa eduskuntavaaleissa.
Ihan sekasin koko ukko.
Kaikkea kaistapäitä sitä onkin pyrkinyt eduskuntaan...
:smoke:
[/offtopic]
 
Onko täällä kukaan tutkinut Chiaa? Käsittääkseni että tehdään kiintolevylle "tilkkuja" (plot) jota sitten "viljellään" (farming). Plottaus kohtuullisen työlästä (koneelle), mutta valmiiden farmaus on kevyempää ja joku Raspberry Pi riittää siihen. Ilmeisesti aiemminkin ollut saman tyyppisiä mitkä eivät ole lentäneet. Burstcoin?

 
Onko täällä kukaan tutkinut Chiaa? Käsittääkseni että tehdään kiintolevylle "tilkkuja" (plot) jota sitten "viljellään" (farming). Plottaus kohtuullisen työlästä (koneelle), mutta valmiiden farmaus on kevyempää ja joku Raspberry Pi riittää siihen.

Yritin lueskella ihan mielenkiinnosta. En ole aiemmin lukenut Proof of Space algoritmeista. Ainakaan tämä ei ole "tiedostonjakolohkoketju". Varattu levytila kirjoitetaan täyteen protokollan vaatimaa satunnaiselta näyttävää dataa. Löytyisi itseltäkin vapaata kiintolevytilaa softan kokeiluun. Näyttäisi tosin että ei välttämättä kannata ihan tavallisella SSD-levyllä lähteä liikkeelle, koska "tilkkuja" luodessa kirjoitusmäärät nousevat lähes eksponentiaalisesti normaalikäyttöön verrattuna. Levy siis "kuluu" ennätysvauhtia.

Mainnet julkaisu lähellä ja sitten luodut tilkut pääsevät "viljelemään" tokeneita. Pool tuki on vasta suunnitteilla, joten tuossa mietityttää millaiset mahdollisuudet 1TB tai 2TB levytilalla on voittaa blokkiarvonnassa? Lisäksi pool-tuen tullessa omia palstojaan ei voi siirtää pooliin. Palstoilla näyttävät tyypit keskustelevan millä virityksillä saa parannusta "plot-rateen". Tuosta voi rivien välistä lukea että 100GB:n palstatiedostoja tuottavat useita vuorokaudessa ja vapaata levytilaa luoduille palstoille on niin paljon ettei sitä tarvitse edes mainita HW-keskustelussa.

Lisäksi 21 miljoonaa XCH tokenia tekaistu valmiiksi perustajille. FAQ:n mukaan viljelijöille tuotetaan 64 tokenia 10 minuutin välein. Kolmen vuoden välein tämä palkkio puolitetaan. Pikaisella laskutoimituksella tuo tekee noin 10 miljoonaa XCH:ta ensimmäiseltä kolmelta vuodelta. Menee yli 20 vuotta ennen kuin viljelijöille luotujen tokenien määrä ylittää perustajien aloituspotin.
 
Yritin lueskella ihan mielenkiinnosta. En ole aiemmin lukenut Proof of Space algoritmeista. Ainakaan tämä ei ole "tiedostonjakolohkoketju". Varattu levytila kirjoitetaan täyteen protokollan vaatimaa satunnaiselta näyttävää dataa. Löytyisi itseltäkin vapaata kiintolevytilaa softan kokeiluun. Näyttäisi tosin että ei välttämättä kannata ihan tavallisella SSD-levyllä lähteä liikkeelle, koska "tilkkuja" luodessa kirjoitusmäärät nousevat lähes eksponentiaalisesti normaalikäyttöön verrattuna. Levy siis "kuluu" ennätysvauhtia.
SSD-levy ei kulu samalla tavalla käytöstä kuin mekaaniset levyt. SSD:n elinikä mitataan yleensä ajassa käytti sitä tai ei, kun taas mekaanisten levyjen elinikä korreloi käyttöön melkein suoraan.
 
SSD-levy ei kulu samalla tavalla käytöstä kuin mekaaniset levyt. SSD:n elinikä mitataan yleensä ajassa käytti sitä tai ei, kun taas mekaanisten levyjen elinikä korreloi käyttöön melkein suoraan.
Ei, SSD - levyjen muisti solut nimenomaan kuluu kirjoittamisesta. Yksinkertaisesti selitettynä piireissä oleville muistialkiolle voi kirjoittaa tietoa vain noin 3 000–100 000 kertaa
 
Ei, SSD - levyjen muisti solut nimenomaan kuluu kirjoittamisesta. Yksinkertaisesti selitettynä piireissä oleville muistialkiolle voi kirjoittaa tietoa vain noin 3 000–100 000 kertaa
Jaa, olen sitten saanut virheellistä informaatiota lukuisista lähteistä.
 
Jaa, olen sitten saanut virheellistä informaatiota lukuisista lähteistä.
Olet varmaan katsonut MTBF tuntimääriä eli sen keskimääräinen kesto tunneissa.
Se pitää paikkansa että SSD kuluu lähes yksinomaan kirjoitusmäärästä, kun taas HDD kuluu jatkuvasti laakereista ja levyn pyörimisestä johtuen, ei niinkään datamäärästä. Joissakin malleissa on melko aggressiivinen "kiekon parkkeeraus" mikä sekin kuluttaa jos levyyn tulee jatkuvasti satunnaista aktiviteettia eikä se pysty olemaan lepotilassa pitkiä aikoja.
 
Olet varmaan katsonut MTBF tuntimääriä eli sen keskimääräinen kesto tunneissa.
Se pitää paikkansa että SSD kuluu lähes yksinomaan kirjoitusmäärästä, kun taas HDD kuluu jatkuvasti laakereista ja levyn pyörimisestä johtuen, ei niinkään datamäärästä. Joissakin malleissa on melko aggressiivinen "kiekon parkkeeraus" mikä sekin kuluttaa jos levyyn tulee jatkuvasti satunnaista aktiviteettia eikä se pysty olemaan lepotilassa pitkiä aikoja.
Muistan siis usean lähteen missä selitetty miksi pitäisi hankkia SSD jos levy on aktiivinen ja mekaaninen jos levy vain istuu ja sille kirjoitetaan vain harvoin (varmuuskopiot esim). Muistankohan vain väärinpäin nämä? Joku korjatkoon vielä ja sitten aiheen voi unohtaa offtopiccina.
 
Muistan siis usean lähteen missä selitetty miksi pitäisi hankkia SSD jos levy on aktiivinen ja mekaaninen jos levy vain istuu ja sille kirjoitetaan vain harvoin (varmuuskopiot esim). Muistankohan vain väärinpäin nämä? Joku korjatkoon vielä ja sitten aiheen voi unohtaa offtopiccina.
sillon on puhe virrattoman levyn säilytyksestä. Tämä keskustelu on vaan taas hyvin offtopicia
 
Hyllyssä oli kolme vanhaa HDD:tä ja jääkaapissa muutama olut. Joten latasin Chian softan ja laitoin laskemaan kahta "plottia" rinnan. Katsotaan kuinka käy. Veikkaan että kaatuu kesken johonkin Windowsista johtuvaan juttuun, kun sattuneesta syystä Ubuntu löytyy tällä hetkellä vain virtuaalikoneessa.
Yhden 108 GB plotin rakennus vaatii 356 GB väliaikaista tilaa levyllä ja prosessin aikana levylle kirjoitetaan yhteensä 1.6 - 1.8 TB dataa. Tulee kestämään HDD-nopeuksilla pitkään.
 
Samaa ei voi sanoa Bitcoinista, kun kukaan ei tiedä mikä sen arvo on kun tätä kirjoitusta luet. Mutta kaikki tiedämme että se eilinen pankkitilin saldo on siellä vielä huomennakin (mikäli ei ole maksellut laskuja ja ostanut mitään jne).

Mulla on käynyt monesti niin, että luulen tilillä olleen 5 euroa mutta seuraavana pankki onkin ottanut kuukausimaksuja rahoittaakseen toimintaansa. Kuukausimaksut on ymmärrettäviä, mutta erittäin ikäviä jos rahat on vähissä tai on tarkasti budjetoinut, että lainaan joltain tasarahan vaikka 45e bussilippuun ja pankki imaiseekin siitä vitosen. Tietysti etuna se, että maksutapahtumista ei veloiteta erikseen.
 
Kun pitää varallisuutensa pankissa euroina, voi olla varma, että sen ostovoima ainoastaan heikkenee. Eipähän tule yllätyksiä.
 
Tässä vaiheessa on syytä muistuttaa kaikkia, että vaikka hype kiehuu kryptojen ympärillä, on erittäin vaarallista heittää niihin enempää kuin muutamaa prosenttia (1-3%) sijoitusvarallisuudesta.

Vaikka täälläkin kohkataan, miten kyseessä on arvon säilyttämistä jne., totuus on kuitenkin edelleen se, että kyseessä on maailman volatiilisin varallisuuserä.

Jos pankissa lepuuttaessa ostovoima ainoastaan heikkenee, kryptoihin sijoitettuna ostovoima heittelee.

Kannattaa siis todellakin suhtautua niihin vähintään samalla varauksella kuin osakesalkkunsa lottolappuosastoon. Tietäjät toki kovasti uskottelevat tietävänsä, mutta kukaan ei tässä vaiheessa tiedä, miten tälle 12 vuotiaalle touhulle käy ja mikä selviää voittajana.
 
Tässä vaiheessa on syytä muistuttaa kaikkia, että vaikka hype kiehuu kryptojen ympärillä, on erittäin vaarallista heittää niihin enempää kuin muutamaa prosenttia (1-3%) sijoitusvarallisuudesta.

Vaikka täälläkin kohkataan, miten kyseessä on arvon säilyttämistä jne., totuus on kuitenkin edelleen se, että kyseessä on maailman volatiilisin varallisuuserä.

Jos pankissa lepuuttaessa ostovoima ainoastaan heikkenee, kryptoihin sijoitettuna ostovoima heittelee.

Kannattaa siis todellakin suhtautua niihin vähintään samalla varauksella kuin osakesalkkunsa lottolappuosastoon. Tietäjät toki kovasti uskottelevat tietävänsä, mutta kukaan ei tässä vaiheessa tiedä, miten tälle 12 vuotiaalle touhulle käy ja mikä selviää voittajana.
Bitcoin on spekulatiivinen assetti vain jos ei ymmärrä sitä. Volatiili tai ei, se on arvon säilyttäjä pitkässä juoksussa. Siihen tulisi suhtautua säästöpossuna. Koko Bitcoinin historian aikana joka ikinen siihen rahansa laittanut on nähnyt sijoituksensa arvon nousevan jos on hodlannut yli 3 vuotta ostohetkestä riippumatta. "Buy and hodl forever", "forever" sanaa ei tarvitse ottaa kirjaimellisesti.
 
Bitcoin on spekulatiivinen assetti vain jos ei ymmärrä sitä. Volatiili tai ei, se on arvon säilyttäjä pitkässä juoksussa. Siihen tulisi suhtautua säästöpossuna. Koko Bitcoinin historian aikana joka ikinen siihen rahansa laittanut on nähnyt sijoituksensa arvon nousevan jos on hodlannut yli 3 vuotta ostohetkestä riippumatta. "Buy and hodl forever", "forever" sanaa ei tarvitse ottaa kirjaimellisesti.

Jos rauhoitutaan tähän väliin ja palstan ummikoille tiedoksi että sijoittamisen perus-sääntöjä on että menneestä kurssihistoriasta ei voi vetää johtopäätöksiä tulevasta. Jos ajattelee että Bitcoin säilyttää arvonsa ja toimii säästöpossuna niin siinä ottaa riskin.
 
Jos rauhoitutaan tähän väliin ja palstan ummikoille tiedoksi että sijoittamisen perus-sääntöjä on että menneestä kurssihistoriasta ei voi vetää johtopäätöksiä tulevasta. Jos ajattelee että Bitcoin säilyttää arvonsa ja toimii säästöpossuna niin siinä ottaa riskin.
aeinola on näitä bitcoin-uskovaisia, jotka eivät kuitenkaan ole vieläkään kertoneet mistä se bitcoinin absoluuttinen arvo oikeasti muodostuu, ja millä perusteella voidaan väittää, että bitcoin on "arvon säilyttäjä".
 
aeinola on näitä bitcoin-uskovaisia, jotka eivät kuitenkaan ole vieläkään kertoneet mistä se bitcoinin absoluuttinen arvo oikeasti muodostuu, ja millä perusteella voidaan väittää, että bitcoin on "arvon säilyttäjä".
Jokainen on tervetullut tähän kulttiin pelaamaan nollasummapeliä tulppaaneilla pyramidin portailla. :rofl:
 
aeinola on näitä bitcoin-uskovaisia, jotka eivät kuitenkaan ole vieläkään kertoneet mistä se bitcoinin absoluuttinen arvo oikeasti muodostuu, ja millä perusteella voidaan väittää, että bitcoin on "arvon säilyttäjä".

Juu, kyllä mä sen ymmärrän että ottaa vähän riskiä ja uskoo Bitcoinin tuosta nousevan ja sijoittaa. Mutta ihan hullua levitellä muillekin "faktoja" että se on joku säästöpossu ja arvo nousee vaan. Se on tosiaan jotain uskovaisuutta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 227
Viestejä
4 490 078
Jäsenet
74 169
Uusin jäsen
tater

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom