No eikös tuon tarkoitus ollut, jos ajatellaa millaiseksi Bitcoin whitepaperissa tarkoitettiin (vaihdannan väline, ei lottolappu tai edes välttämättä sijoitusinstrumentti ainakaan sen enempää kuin euro tai dollari), ollut tarkoitus kumota inflaation vaikutus arvoon? Eli vähintäänkin vakiinnuttaa reaaliarvo ja inflatoriseen fiat-valuttaan nähden kasvava arvo. Eli jotakuinkin kuten sanoit. Tosin, ehkä asian ennustettavuuden vuoksi millekkään hype-piikeille ei pitäisi olla tarvetta.
No, mielestäni tota halvingia voi ajatella perusteena arvolle ja arvonnousulle. Kuten täällä on puhuttu, että tavallisen valuutan tapauksessa keskuspankki on se, joka luo "uskon" sen rahan arvoon. Sinällään valuutallakaan ei ole sen kummempaa arvoa itsessään, mutta juuri tuo keskuspankki, järjestelmä ja tietenkin käytännön arvo vaihdannassa. Bitcoinilla tuon uskon luo halving sikäli, että ei tarvitse uskoa edes kysynnän valtavaan kasvuun, kun tarjonta kerran vähenee.
Minusta näiden julkisten puheiden yhteydessä ensimmäinen kohta, jossa ne aina töksähtää on tää puhe romahduksista. Ja kuinka se romahtaa nyt just viimeisen kerran. Kiistaton tosiasia on, että bitcoin on aina halvingin yhteydessä saanut valtavat bull runit ja sitten se on romahtanut vaikka kolmasosaan. Mutta jos arvo on ensin vaikka 5-kertaistunut edellisestä kuopasta, niin romahdus 1/3 tarkoittaa myös isoa arvonnousua. Esim. 2020 halvingissa arvo nousi jostain 9000 tasolta 56000 euroon, josta sitten "romahti" alimmillaan 15...16000:een. Jos tuo hype halvingin jälkeen siivottaisiin pois, niin bitcoinin arvohan on noussut tasaisesti joka kerta, kun lohkopalkkiot on puolittuneet. Jos tältä pohjalta vielä lähtisi ennustamaan jotain, niin tämän puoliintumishypen jälkeinen romahdus olisi esim. jossain nykytasolla tai allekin, silti oltaisiin merkittävästi yli noin 20000 euron tason, johon hinta sitten halvingin jälkeisen "krapulan" jälkeen tasaantui. Ei tarvitsisi kuin katsoa Googlesta bitcoinin kurssi ja "unohtaa" piikit, niin näkee tasaisen kehityksen.
Toinen asia, joka näissä jutuissa tökkii, on useimmiten kirjoittajan asiantuntemuksen puute bitcoinista. Väitetään esim. maksamisen olevan kallista ja hidasta, jota perustellaan bitcoin-siirtojen kalleudella ja hitaudella. Kuitenkin Lightning-verkko hoitaa maksut kuluttomasti tai pienillä kuluilla ja välittömästi. Kyse on vain siitä, että bitcoinia ei haluta kuluttaa, koska sen arvon oletetaan nousevan. Ei kukaan käytä osake- tai rahastosäästöjäkään, ellei ole pakko tai sitten suunnitellusti esim. eläköitymiseen. Näin ollen bitcoinin käyttämiselle maksamiseen ei ole tarvetta eikä kysyntää. Niin kauan kuin meillä on inflaatio ja nykyinen valuuttajärjestelmä, en usko bitcoinin käyttämiseen maksamiseenkaan.
Jotkut ovat sitä mieltä, että bitcoinista tulee uusi globaali valuutta, siihen suhtautuisin varauksella. Deflatorinen systeemi herättää ensimmäisen kysymyksen, voisiko sellainen toimia? Sitä ollaan täällä keskusteltu, mutta aika ihmeelliseltä se vaikuttaa ottaen huomioon hallitun inflaation tärkeyden nykyjärjestelmässä: sehän ohjaa juuri kuluttamiseen ja investoimiseen, jolla talouden pyörät pyörii. Jos valuutta olisi bitcoinia ja deflaatio vallitseva tila, niin miksi käyttää bitcoinia siinäkään tilanteessa, kun huomenna joku hyödyke olisi tod.näk. halvempi eli siihen joutuisi käyttämään vähemän bitcoinia. Tai miksi investoisi tänään, kun sen voi tehdä "huomenna", jolloin se olisi halvempi. Vastaus on ollut, että bitcoin toisi "järkeä" kuluttamiseen, eli pakkohan on ostaa vaikkapa ruokaa syödäkseen, ei voi odottaa huomiseen. Jos investoinnin tuotto ylittää bitcoinin tuoton (eli deflaation), niin silloin kannattaisi investoida.
En oikein osaa ajatella tuota, enkä sillä jaksa spekuloidakaan. Mulle riittää toistaiseksi tää "keinottelupoletti", joka ainakin 15 vuoden historialla on näyttänyt kehittyvän johdonmukaisesti halvingien suhteen ja nostanut arvoaan. Bitcoinilla on myös muita perusteita ja arvoa luovia ominaisuuksia, mutta niitä on vatvottu jo kymmeniä kertoja täällä ketjussa.