Mitään hyvää kuvaa ei itsellä ole siitä, että kuinka kannattaa BTC luohinta on teollisessa mittakaavassa. Mieleen jäi vain siitä tänne linkatusta esimerkistä jossa rahoitettiin jonkin luonnonsuojelupuiston toimintaa Bitcoin louhinnalla, että he myivät säännöllisesti Bitcoininsa pois. Toki tilanne on heillä eri kuin ehkä valtaosalla louhijoista, koska he rahoittivat louhinnalla myös muuta toimintaansa.
Tässä juuri oli maininta, että louhijat tekivät toiseksi parhaan päivätuloksensa. Kurssin noustessa tulokset paranee, Marathon Digital jäi ennusteista Q4/2023 oheisen jutun mukaan. Myi 56 % louhituista bitcoineista rahoittaakseen toimintaansa, jättivät aika ison osan siis kasvattamaan arvoaan, mikä nykytietämällä oli viisas teko.
Itse tulkitsen tilanteen niin, että tuon kirjoituksen julkaisivat juuri siksi, että ei tehtäisi tuollaisia tulkintoja kuin esim sinä ja Azaloom nyt ihan väkisellä haluatte tehdä ihan siitäkin huolimatta, että he nimenomaisesti yrittävät siitä tulkinnasta irtisanoutua. Minun mielestä tuollaisen tulkinnan väkisin väkertäminen tähän ympärille on lievempänä itsepetosta joka voi heijastella omaan sijoituskäyttäytymiseen ja laajemmassa keskustelussa mustan asian valkoiseksi väittäminen on jopa typerää. JOS päätöksen tehnyt taho ei olisi asiaa mitenkään kommentoinut, niin siinä tapauksessa tuollaiseen tulkintaan olisi helppo "sortua", nyt asian tila on hieman toinen.
Siis minkälaisia tulkintoja? Mielestäni on yksiselitteistä, että SECillä on (kenties perusteltukin) epäilys bitcoin-pörssien toiminnasta, manipulointimahdollisuuksista ja myös siihen liittyvien ominaisuuksien kuten tetherin ongelmista läpinäkyvyyden suhteen. Eihän kyse välttämättä ole edes suoranaisista ongelmista vaan siitä, ettei näillä ole tällä hetkellä läpinäkyvyyttä, koska lainsäädäntö on uutta ja se ei ole seurannut perässä. Ei tässä ole kyse mistään tulkinnasta vaan siitä, että SEC ja sinä vänkäätte, ettei bitcoinia ole "hyväksytty", vaikka sen on täytynyt täyttää tietyt ominaisuudet, jotta lakituvassa ei ollut enää mahdollista estää ETF:n tuomista markkinoille.
Financial Timesin artikkelista seuraavaa:
"While the SEC has previously given the green light to ETFs based on bitcoin futures, the regulator has argued that bitcoin trades on unregulated exchanges and can be prone to market manipulation. "
Price of crypto token shoots higher after regulator’s decision to reject application found to be ‘arbitrary’
www.ft.com
Ja mitä tulee lakitupaan, se että lakituvassa ei näyttö riitä jonkin asian/henkilön tuomitsemiseen ei ole mikään tuomareiden ja asianajajien yhteinen hyväksyntä (tai jopa suosittelu, kuten väitit) tämän asian tai henkilön puolesta. Ja tähän vielä SEC:n maininta, että he arvioivat sen ETF:n, ei sen taustalla olevaa omaisuusluokkaa.
Näinhän en väittänyt enkä erityisemminkään suosittelusta, sanoin vain, että bitcoinia ei pystytty näyttämään kelvottomaksi lakituvassa, joten sitä kautta ETF:t eteni. Lienet kuullut "näyttämisvelvollisuudesta"? Lakituvassa on näyttövelvoite. Bitcoin ei siis ole kelvoton kohde ETF:n kohteeksi, jos sitä ei oikeudenkäynnissä ole sellaiseksi todettu. Toisin sanoen se on ollut kohteena hyväksyttävä, jotta on voitu myöntää lupa ETF:lle. Olkoonkin, että SEC haluaa kertoa, etteivät he bitcoinia hyväksy saati suosittele. Tämä on sanahelinää, joskin sinällään varmasti aiheellinen varoitus asiasta.
Onhan tämä nyt mahdoton savotta, kun sanot, etteivät he "arvioineet" itse bitcoinia, kun koko oikeudenkäynti oli sen asian käsittelyä. Nimenomaan Grayscale haastoi SECin oikeuteen tästä asiasta. SEC vain tuolla tavalla haluaa tuoda esille oman epäilyksensä bitcoinin ominaisuuksista tai sanotaanko riskeistä, koska eivät pystyneet sitä osoittamaan kelvottomaksi. Sanotaanhan se itse asiassa tuossa lainaamassasi kohdassakin:
"
The Commission is merit neutral and does not take a view on particular companies, investments, or the assets underlying an ETP. If the issuer of a security and the listing exchange comply with the Securities Act, the Exchange Act, and the Commission’s rules, that issuer must be provided the same access to our regulated markets as anyone else. "
Oheisessa Forbesin artikkelissa on itse asiassa kuvattu aika hyvin, millaisia tarkasteluita ETF-hakemuksessa on tehty ja SECin pyytäessä tarkennettu:
"During the review, the SEC evaluates key factors such as:
- Custody: The SEC assesses the custodial arrangements for bitcoin, examining how the assets will be securely held to prevent theft or fraud.
- Market Surveillance: The SEC reviews whether the bitcoin market has proper surveillance to prevent manipulation, fraud, or other illicit activities.
- Liquidity: The liquidity of the underlying bitcoin market is examined. The SEC wants to ensure that the ETF can be easily traded without causing significant price discrepancies.
- Arbitrage Mechanism: The application must detail how the ETF's price will track the price of bitcoin. An effective arbitrage mechanism is vital for keeping the ETF's price in line with its net asset value."
Tällaiset tarkastelut siis bitcoin on läpäissyt, joskin vastahankaisesti, ja erityisesti ongelmakohta on ollut tuo "Market Surveillance". En tosiaan pysty ymmärtämään väitettäsi siitä, että SEC olisi jotenkin hyväksynyt itse ETF:t mutta ei bitcoinia. Bitcoinin siis käytännössä, koska eivät pystyneet osoittamaan epäkohtia ym. tarkasteluissa.
While the SEC has yet to green-light such a fund, understanding the regulatory framework proposed can provide insights into how a spot bitcoin ETF could finally gain approval.
www.forbes.com