- Liittynyt
- 14.04.2020
- Viestejä
- 1 735
No kyllä se virallisessa maailmassa menee niin, että kannanotto on hyväksyntä tai päätös, ei mielipide, oliko päätös "oman näkemyksen" mukainen. Tämä oli mielestäni hieman poikkeuksellista, että SEC esitti omia mielipiteitään päätöksen yhteydessä, en tiedä onko se siellä tapana laajemminkin, meilläpäin ei juuri ole. Viranomainen tekee päätöksen asiasta ja kommentointi on muiden tehtävä.Eipä tähän hetkeen tullut mieleen mitään mikä antaisi ns. virallisen "approved statuksen". Ehkä jokin kannanotto BTC:n puolesta? Mutta ei nyt ainakaan toimi josta toimija itse toteaa että se ei ole kannanotto Bitcoinin puolesta!
Tietenkin se arvioi myös sen, mikä rahaston kohde on. ETF:n tapauksessa nimenomaan kriteerit ovat tavallista tiukemmat kuin joidenkin muiden arvopaperien. Tähän astihan jenkeissäkin on ollut erilaisia sertifikaatteja yms. joilla on voinut bitcoiniin sijoittaa, olihan Grayscalen trust olemassa jo ennen ETF:n sallimista. Uutta oli nimenomaan se, että SECin piti kelpuuttaa bitcoin kohteena myös ETF:n käyttöön. Sillä tavalla SECin päätös on siis kannanotto bitcoinin puolesta, että se heidän mielestään on (joskin tosiaan selvästi pakon edessä) kelvollinen ETF:n kohteeksi, jolloin arvioidaan sijoittajien suojaan liittyviä kysymyksiä ja kohdemarkkinan eli bitcoinin markkinoita. Nimenomaan ne markkinat käsittääkseni olivat pitkään SECin hampaissa, mutta täällä kun nyt ollaan puhuttu siitä tetheristä ja kaikesta printtaamisesta katastrofaaliseen sävyyn, on mielestäni päivän selvä, että aika tarkat kriteerit ne markkinat siis pystyvät täyttämään, kun bitcoin spot ETF nyt kerran hyväksyttiin. Siitähän nimenomaan Grayscalen ja SECin oikeusjutussa taisteltiin, että onko bitcoinin markkinat manipuloitavissa kuinka pitkälle. Kaikki markkinathan ovat jossain määrin manipuloitavissa tai vähintäänkin "johdateltavissa", mutta tästä siis oikeuden ja sitä kautta SECin päätös nyt on, että kelvollinen pitäisi olla.Mitä SEC arvioi kun se hyväksyy ETF rahaston pörssiin? Arvioiko se rahaston omistuskohteita, jotka luonnollisesti monesti vaihtuvat ETF:n olemassaolon aikana vai arvioiko se sitä miten liikkellelaskija on rahaston rakentanut, miten se sitä hallinnoi, markkinoi jne? BTC ETF:ää ostaessa et osta Bitcoineja vaan osuuksia rahastosta joka sijoittaa Bitcoineihin. SEC:n ulostulosta ymmärtäisin, että halutaan korostaa että tässä on nimenomaan katselmoitu itse rahasto ja tultu siihen lopputulokseen että sitä hoidetaan kaikkien pykälien mukaan ja korostetaan että tämä ei ole kannanotto rahaston omistaman asian puolesta.
" The SEC has denied all proposed bitcoin ETFs, including Grayscale's, saying they do not meet its bar for preventing market manipulation. "
How Is A Bitcoin ETF Approved By The SEC?
While the SEC has yet to green-light such a fund, understanding the regulatory framework proposed can provide insights into how a spot bitcoin ETF could finally gain approval.
www.forbes.com
Pankkeja koskee myös muita velvotteita ja esim. Nordnetin sivuilta löytyi helposti maininta "sijoittajan suojasta". Siinä tapauksessa, että arvopapereita ei onnistuttaisi palauttamaan asiakkaille, on 250000 kruunun korvauskatto sitä tilannetta varten. Enpä osaa veikata, mihin kategoriaan se luokiteltaisiin, koska se ei ole arvopaperi vaan hyödyke, voisi kuitenkin kuvitella, että vastaavasti kuin arvopaperit pankki yrittäisi palauttaa tai korvata hukkaamansa bitcoinit ja siinä tilanteessa, että se menisi varattomaksi, tulisi kyseeseen jokin korvaus, Ruotsin tapauksessa se 250000 kruunua. Samalla tavallahan bitcoinit vaadittaisiin sitten säilyttämään erillään pankin omista varoista, jolloin ne todellisuudessa olisi asiakkaan ulottuvilla. Jos näin ei tehtäisi, vaan pankille jäisi oikeus pelata hallinnoimien bitcoiniensa kanssa, silloin tulisi kyseeseen talletussuoja. Tästähän nimenomaan kryptopörsseillä on ollut ne ongelmat, kun pörssit ovat itse halunneet tehdä asiakkaiden varoilla bisneksiä, mutta ei ole ollut mitään regulaatiota siitä, että olisi jotain talletussuojaa käytössä. Binance esim. sanoo heillä olevan "proof of reserves", mutta en nyt itsekään aivan 100 % uskaltaisi niihin luottaa.Suomessa/EU:ssa talletussuoja korvaa pankkiin talletettuja varoja, rahoja, 100 000 euron edestä. Onko Bitcoinilla tällainen status vai vertautuuko se enemmän muuhun omistukseen? Mites asia on USA:ssa?
Talletussuoja – turvallista arvopaperikauppaa
Kaikkien Nordnetin asiakkaiden salkut kuuluvat Ruotsin valtiollisen talletussuojan piiriin. Asiakkaiden rahoitusvälineet ovat erillisiä Nordnetin omista varoista ja muiden asiakkaiden varoista.
www.nordnet.fi