Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Ei ole maakuntia tulossa näillä näkyminEn ole a-sian tuntija, mutta ei varmaan ihan voi nollata jo alkaneita muutoksia? Hyvä tietysti olisi jos ns. lehmänkaupat saisi peruttua, mutta ei taida ainakaan maakuntien osalta onnistua?
Viisaammat vastannevat, toivottavasti.
uhriutuminen ja sitä kautta lisää ääniä.
Näkökulma: Rauhoittukaa - hallituksen eronpyyntö on vain Sipilän vaalitemppu ja lääkäriin pääsee jatkossakin
Keskustan kannatus on niin pohjamudissa, ettei niillä ole muuta kuin voitettavaa.Mitä ihmeen vastuunkantoa tämä on muka olevinaan että tässä vaiheessa erotaan kun sillä ei enään ole mitään merkitystä. Luulisi ettei tällainen venkoilu ainakaan lisää kannatusta?
Sipilän voi sanoa kantavansa henkilökohtaisen vastuunsa, kun lähti tavallaan politiikan ulkopuolisena muutosjohtajana tekemään muutoksia, ja lupasi eroavansa ellei onnistu. (Tulos tai ulos).Mitä ihmeen vastuunkantoa tämä on muka olevinaan että tässä vaiheessa erotaan kun sillä ei enään ole mitään merkitystä. Luulisi ettei tällainen venkoilu ainakaan lisää kannatusta?
Tuskin laantuu. Ihmettelen suuresti, jos oppositiopuolueet eivät muistuta siitä vielä moneen kertaan.Ainakin tuo vääntö ja negatiivinen kirjoittelu sotesta ehtii laantua ennen vaaleja, liekkö tuolla nyt muuta vaikutusta.
Niin no, vanhustenhuolto kuuluu kunnille ja nuo rahat tulee valtion budjetista. Joo, oishan ne voitu jakaa kunnille, mutta tuo 200M reilulle kahdelle vuodelle ei vielä kuuhun vie.Ja yllättäen meillä ei ole varaa riittävään määrään hoitajia vanhustenhuoltoon.
No lopulta 200 miljoonaa näin isosta hankkeesta tuona aikahaarukkana ei ole mitenkään ihmeellinen, varmaan ihan yleisesti hallintoon ja lakien valmisteluun oli ne sitten mitä tahansa saa rahaa käytettyä. Ehkä vähän epäreilua sanoa että olisi 200 miljoonaa mennyt täysin hukkaan, rahaa palaa tuollaisessa päätöksenteossa aina kun tunteja menee ja henkilöresursseja on paljon. Välillä hommat etenee, välillä ei. Varmaan tästäkin jotain on käteen jäänyt ihan konkreettisilla selvityksillä joita voi hyödyntää jatkossa ja kantapään kautta oppimisella että tällaista hanketta missä myllätään koko systeemi ei ole mitään mieltä viedä eteenpäin yhdellä kertaa.Sipilä suoritti:
IL selvitti - näin paljon sote maksoi veronmaksajille
"Iltalehti kysyi valtiovarainministeriöstä ja Kuntaliitosta, kuinka paljon sote- ja maakuntauudistukseen on käytetty rahaa. Valtiovarainministeriö toimitti tarkat luvut tuoreimmalta hallituskaudelta.
Maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun on valtiovarainministeriöstä saatujen tietojen mukaan vuosia 2017–2019 koskevissa valtion talousarvioissa varattu määrärahoja noin 460 miljoonaa euroa.
Helmikuussa 2019 näistä määrärahoista oli käytetty noin 200 miljoonaa euroa.Luvut kattavat VM:n mukaan kaikki valmisteluun käytetyt kulut.
Valtiovarainministeriön mukaan valtaosa rahoituksesta on myönnetty maakuntien liitoille uudistuksen esivalmistelutehtäviin sekä uudistuksessa tarvittavien ICT-muutosten valmisteluihin.
Edellä mainittuihin määrärahavarauksiin ei sisälly valinnanvapauspilottien rahoitus. Hallitus päätti kehysriihessä 2018 rahoittaa valinnanvapauspilottien alkamisvaihetta 200 miljoonalla eurolla."
IL selvitti - näin paljon sote maksoi veronmaksajille
Ja yllättäen meillä ei ole varaa riittävään määrään hoitajia vanhustenhuoltoon.
Niin no, vanhustenhuolto kuuluu kunnille ja nuo rahat tulee valtion budjetista. Joo, oishan ne voitu jakaa kunnille, mutta tuo 200M reilulle kahdelle vuodelle ei vielä kuuhun vie.
Vanhustenhuollon ongelmat on ihan muualla kuin sotevalmisteluissa.
Miten voit tietää etteivät vie? Eihän kansalaiset edes tiedä koko soten rakenteesta mitään muuta kuin "maakuntamalli ja valinnanvapaus" jotka eivät itsessään kerro käytännössä mitään. Vastustaminen on imetty opposition yleisestä asenteesta, seuraava hallitus voi esitellä 95% vastaavan mallin omanaan ja kansalla ei ole tuon taivaallista tajua, että koko sote on käytännössä sama kuin se edellisen hallituksen kirosana.Tuskin ne "tuota" sotea vie eteenpäin millään tavalla... Keksivät oman sotensa jos ovat keksiäkseen.
No lopulta 200 miljoonaa näin isosta hankkeesta tuona aikahaarukkana ei ole mitenkään ihmeellinen, varmaan ihan yleisesti hallintoon ja lakien valmisteluun oli ne sitten mitä tahansa saa rahaa käytettyä. Ehkä vähän epäreilua sanoa että olisi 200 miljoonaa mennyt täysin hukkaan, rahaa palaa tuollaisessa päätöksenteossa aina kun tunteja menee ja henkilöresursseja on paljon. Välillä hommat etenee, välillä ei. Varmaan tästäkin jotain on käteen jäänyt ihan konkreettisilla selvityksillä joita voi hyödyntää jatkossa ja kantapään kautta oppimisella että tällaista hanketta missä myllätään koko systeemi ei ole mitään mieltä viedä eteenpäin yhdellä kertaa.
Mielummin polttaa 200 miljoonaa roviolla jos sillä välttää keskustan maakuntamallin ja kokoomuksen valinnan vapauden, halvaksi tulee.
Todennäköisesti kukaan ei halua yrittää enää isoa sote-uudistusta kertavedolla. Joten luvassa on luultavasti pieniä viilauksia sinne ja tänne sillä ajatuksella että julkisen puolen tuotanto ja työpaikat varmistetaan. Valinnanvapausmalliin verrattaessa se ei välttämättä ole kuitenkaan huono asia, Kokoomuksella on vähän sellainen ominaisuus syntynyt viime aikoina että se käsittää yksityisen sellaiseksi että voitot kääritään yksityisille tuottamalla veronmaksajan kustantamia palveluja. Saa nyt sitten nähdä mihin suuntaan kannatusluvut menevät, huonommassa tapauksessa tulee uusi shitpack-hallitus kun perussuomalaiset taitaa olla vasemmistolaisille vähän hapokas vaihtoehto.
Miten voit tietää etteivät vie? Eihän kansalaiset edes tiedä koko soten rakenteesta mitään muuta kuin "maakuntamalli ja valinnanvapaus" jotka eivät itsessään kerro käytännössä mitään. Vastustaminen on imetty opposition yleisestä asenteesta, seuraava hallitus voi esitellä 95% vastaavan mallin omanaan ja kansalla ei ole tuon taivaallista tajua, että koko sote on käytännössä sama kuin se edellisen hallituksen kirosana.
Millä perusteella Kokoomus on joku päävastuullinen valtion persiilleen menneissä yksityistämissä. Viimeisin isompi moka taisi olla Caruna, jossa yhtenä päähäärääjänä oli silloinenn omistajanohjausministeri eli Vihreiden Pekka Haavisto.Todennäköisesti kukaan ei halua yrittää enää isoa sote-uudistusta kertavedolla. Joten luvassa on luultavasti pieniä viilauksia sinne ja tänne sillä ajatuksella että julkisen puolen tuotanto ja työpaikat varmistetaan. Valinnanvapausmalliin verrattaessa se ei välttämättä ole kuitenkaan huono asia, Kokoomuksella on vähän sellainen ominaisuus syntynyt viime aikoina että se käsittää yksityisen sellaiseksi että voitot kääritään yksityisille tuottamalla veronmaksajan kustantamia palveluja. Saa nyt sitten nähdä mihin suuntaan kannatusluvut menevät, huonommassa tapauksessa tulee uusi shitpack-hallitus kun perussuomalaiset taitaa olla vasemmistolaisille vähän hapokas vaihtoehto.
Millä perusteella Kokoomus on joku päävastuullinen valtion persiilleen menneissä yksityistämissä. Viimeisin isompi moka taisi olla Caruna, jossa yhtenä päähäärääjänä oli silloinenn omistajanohjausministeri eli Vihreiden Pekka Haavisto.
Mitä itse on julkisen toimintaa seurannut, niin ei se ongelma ole edes henkilökuntapula yksitään, vaan se että ketään ei kiinnosta ja homma on niin raskasta ja byrokraattista. Ei se siitä parane vain kaatamalla lisää rahaa päälle, varsinkin kun talous on jo nyt aliijäämäinen.
Ei taida käydä mitään tämän vaalikauden aikana, jos oikein ymmärsin.Mitäs muita isoja lakihankkeita on vielä kesken, tiedustelulaki ainakin? Miten niille käy?
Millä perusteella Kokoomus on joku päävastuullinen valtion persiilleen menneissä yksityistämissä. Viimeisin isompi moka taisi olla Caruna, jossa yhtenä päähäärääjänä oli silloinenn omistajanohjausministeri eli Vihreiden Pekka Haavisto.
Valinnanvapaus konseptina olisi hyvä, toteutus on oma lukunsa. Onhan se nyt vähän persiistä, että jos omaa kuntaa ei kiinnosta hoito niin elämä on.
Mitä itse on julkisen toimintaa seurannut, niin ei se ongelma ole edes henkilökuntapula yksitään, vaan se että ketään ei kiinnosta ja homma on niin raskasta ja byrokraattista. Ei se siitä parane vain kaatamalla lisää rahaa päälle, varsinkin kun talous on jo nyt aliijäämäinen.
Millä perusteella Kokoomus on joku päävastuullinen valtion persiilleen menneissä yksityistämissä. Viimeisin isompi moka taisi olla Caruna, jossa yhtenä päähäärääjänä oli silloinenn omistajanohjausministeri eli Vihreiden Pekka Haavisto.
Eli lopulta ei ollut mitään syytä estää verkkojen myyntiä eikä myöskään Suomesta löydy hirveään montaa tahoa jolle tuollainen sijoitus olisi mielenkiintoinen joten suht helposti se ostaja tulee sitten ulkomailta.
Myyntiä seuranneet hinnannostot taaskin eivät olleet seurausta myynnistä vaan seurausta eduskunnan aiemmasta päätöksestä jossa siirtoyhtiöt velvoitettiin tekemään todella suuria investointia mm. maakaapelointiin ja muuhun sähkösaannin varmuuden lisäämiseen.
Valtio olisi voinut perustaa vaikka jonkun "Valtion voimaverkot OY" firman ja myydä Fortumin sähköverkot sille. Valtio olisi ottanut lainaa sen ostoksen maksamiseen markkinoilta alle yhden prosentin korolla. Valtio olisi saanut siitä verkkofirmasta sen 6 prosenttia tuottoa pääomalle jonka siihen pisti. Siitä kun olisi maksanut lainanlyhennykset ja korot niin alle 20 vuoden päästä se koko verkkoyhtiö olisi maksanut itse itsensä.
Minun mielestäni on hyvin lähellä idioottimaisuuden huippua myydä luonnolliset monopolit ulkomaisille pelureille. Ja vielä aikana kun itse saa paljon halvemmalla lainaa kuin mitä ne tuottavat pääomalle voittoa.
Tässä nyt taas oletetaan, että se olisi valtion omistuksessa ostanut roskalainoja pikavippikoroilla.Carunan ostohinta oli about 2,3 miljardia. Sen lisäksi siihen piti tehdä useiden satojen miljoonien eurojen investoinnit sähköverkon parannuksia varten.
Carunan liikevoitto on tainnut parhaimmillaan olla jossain 50 miljoonan hujakoilla vuodessa. Eli karkeasti arvioituna vaikkapa noin 3 miljardin investointien takaisinmaksuaika jo ilman korkokulujakin olisi luokkaa 40 vuotta.
Tämä kaikki tilanteessa jossa valtion budjetti oli jo muutenkin reippaasti alijäämäinen.
Carunan ostohinta oli about 2,3 miljardia. Sen lisäksi siihen piti tehdä useiden satojen miljoonien eurojen investoinnit sähköverkon parannuksia varten.
Carunan liikevoitto on tainnut parhaimmillaan olla jossain 50 miljoonan hujakoilla vuodessa. Eli karkeasti arvioituna vaikkapa noin 3 miljardin investointien takaisinmaksuaika jo ilman korkokulujakin olisi luokkaa 40 vuotta.
Tämä kaikki tilanteessa jossa valtion budjetti oli jo muutenkin reippaasti alijäämäinen.
Meilläkin töissä tuntuu moni olevan sitä mieltä, että sähköverkon myynti ulkomaille oli ainut oikea liike. Ei siihen auta järkiperustelut, miksi verkkoa ei ulkomaille olisi pitänyt missään nimessä myydä. ”Olisi tullut kalliiksi valtiolle laittaa kaapelit maahan!” Miten se valtiolle olisi tullut kalliimmaksi kuin ulkomaalaiselle sijoitusfimalle?
Sinänsä ei minusta ole ongelmaa kuka ne omistaa, ongelma on että valtio ei osaa jostain syystä pitää kansalaistensa puolia, vaan päästää ne rahastamaan miten haluaa ja välttämättä eivät edes anna sitä palvelua mitä on luvattu.Jep, ei ole mitään perustetta sille, että lähes luonnollisesta monopolista ei saisi voittoa revittyä ns. maksimit vaikka mitä pitäisi tehdä. Sähköverkot on yksi harvoista joita olisi syytä omistaa ja hallinnoida valtio-omisteisen yhtiön kautta.
Sinänsä ei minusta ole ongelmaa kuka ne omistaa, ongelma on että valtio ei osaa jostain syystä pitää kansalaistensa puolia, vaan päästää ne rahastamaan miten haluaa ja välttämättä eivät edes anna sitä palvelua mitä on luvattu.
Pitäisi melkein kieltää noi konsernilainat, jolla mukamas tehdään tappiota. Jos tarvitaan lainaa, niin sitten vain ja ainoastaan varmasti joltain kolmannelta osapuolelta, että varmistetaan se, että laina on varmasti aito eikä vain keplotella jotenkin.
Ongelma tuossa Carunassa on minun mielestä myös se, että miksi ihmeessä myydä tuollainen luonnollinen monopoli ulkomaiselle sijoitusyhtiölle kun käytännössä sadan prosentin varmuudella sen saisi myytyä suomalaisillekkin kun pistäisi myyntiin mahdollisesti jonkun aluksi lähinnä piensijoittajille suunnatun osakeannin.
Ainakin itse mielelläni ostaisin tuollaisen luonnollisen monopolin osakkeita joka tarjoaa sen 5-6 prosenttia varmaa vuotuista tuottoa.
Ongelma tuossa Carunassa on minun mielestä myös se, että miksi ihmeessä myydä tuollainen luonnollinen monopoli ulkomaiselle sijoitusyhtiölle kun käytännössä sadan prosentin varmuudella sen saisi myytyä suomalaisillekkin kun pistäisi myyntiin mahdollisesti jonkun aluksi lähinnä piensijoittajille suunnatun osakeannin.
Ainakin itse mielelläni ostaisin tuollaisen luonnollisen monopolin osakkeita joka tarjoaa sen 5-6 prosenttia varmaa vuotuista tuottoa.
Valtion tehtävä ei ole tehdä bisnestä, vaan taata omien kansalaistensa peruspalvelut ja turvallisuus. Niissä molemmissa se on epäonnistunut viime aikoina aika pahasti.Suomalaisilta loppuu rahat aika äkkiä, mutta miksei tämä normaali manööveri, että valtio pääosakas ja omistusosuus 51 % ja loput vapaasti kaupattavissa.
Tai pitäisi kai sekin onnistua, että kaksi eri osakelajia ja toisesta saa enemmän äänivaltaa, joten pienempikin omistusosuus riittäisi.
Jotenkin Suomen valtio on aivan pirun surkea bisneksissä, aina otetaan takkiin.
Miten tuo myynti käytännössä tapahtui ja onko osoitettavissa joku selkeä puljaus ulkomaisiin käsiin? Meinaan vaan noita kaivoksiakin, joista aina jaksetaan mekastaa miten norjalaiset vie fosfaatit jne. että yleensä Suomessa ketään ei ole "köyhä malmio" kiinnostanut ennen kuin joku muu tekee sillä rahaa (ja työllistää siinä sivussa). Tietty se on eri juttu sitten, että siitä louhitusta kamasta pitäisi kyllä joku siivu maksaakin.
Kun seuraat hetken näitä julkisen sektorin hankkeita, niin jostain syystä julkinen sektori ei tunnu olevan yhtä hyvä tilaaja kuin yksityinen. Urakointifirmat vetävät poliitikkoja ja hönöjä valtion virkamiehiä linssiin 100-0, järkyttäviä rahasummia tuhlataan aivan täysin epäolennaisten toiminnallisuuksien toteuttamiseen jne.Meilläkin töissä tuntuu moni olevan sitä mieltä, että sähköverkon myynti ulkomaille oli ainut oikea liike. Ei siihen auta järkiperustelut, miksi verkkoa ei ulkomaille olisi pitänyt missään nimessä myydä. ”Olisi tullut kalliiksi valtiolle laittaa kaapelit maahan!” Miten se valtiolle olisi tullut kalliimmaksi kuin ulkomaalaiselle sijoitusfimalle?
Ei se yksityinenkään raha itsestään fiksusti toimi, vaan silloin kun se on rahan omistajan intresseissä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että on kilpailua, joka pakottaa tarjoamaan kuluttajalle parempaa tai halvempaa tuotetta kuin muut.Kun seuraat hetken näitä julkisen sektorin hankkeita, niin jostain syystä julkinen sektori ei tunnu olevan yhtä hyvä tilaaja kuin yksityinen. Urakointifirmat vetävät poliitikkoja ja hönöjä valtion virkamiehiä linssiin 100-0, järkyttäviä rahasummia tuhlataan aivan täysin epäolennaisten toiminnallisuuksien toteuttamiseen jne.
Vanha sanonta kuuluu, että "Isännätön raha ryssii aina.", minkä todellakin huomaa usein valtion hankkeissa, jostain syystä yksityisen yrityksen omistajien valitsema johtoryhmä tuntuu tekvän usein parempaa työtä hankkeiden toteutuksessa kuin perus Perttien ja Liisojen valitsemien populisti poliitikkojen rampauttama julkisen sektorin virkamiesarmeija.
Skuntiopöndelle, kuten Espooseen, Riihimäelle, Tuusulaan tai Turun nukkumalähiöihin. Kolmen sepän patsaalta taitaa olla alle 10km sinne "skuntipöndelle".Itse kaupunkiasujana pidän caruna-kauppoja vähintään kohtuullisena onnistumisena, koska en halua, että julkisella rahalla ylläpidetään halpaa sähkön siirtoa skutsipöndelle.
Ei mikään olisi estänyt valtionkontrollissa olevaa tai pienempii osiin pilkottua yhtiötä korottamasta hintojaan kun jos ja kun aito kustannussyy on. Toki juu sekin on ihan totta, että samaa toimitusvarmuutta ei ole järkeä vaatia koko maahan.Varsinkin kun lailla vielä pakotettiin palvelutasoon jota maalaiset eivät ilmeisesti halua itse maksaa.
Julkisomisteinen firma ei voi nostaa hintoja yhtä helposti, koska puolet sen hallituksesta on sdp:n ja keskustan kansanedustajia jotka ovat vastuussa moisesta teosta äänestäjilleen.Skuntiopöndelle, kuten Espooseen, Riihimäelle, Tuusulaan tai Turun nukkumalähiöihin. Kolmen sepän patsaalta taitaa olla alle 10km sinne "skuntipöndelle".
Ei mikään olisi estänyt valtionkontrollissa olevaa tai pienempii osiin pilkottua yhtiötä korottamasta hintojaan kun jos ja kun aito kustannussyy on. Toki juu sekin on ihan totta, että samaa toimitusvarmuutta ei ole järkeä vaatia koko maahan.
Mutta juu periaatteessa ihan samaa mieltä.
Mutta toki sama pätee myös toisin päin, ja esim. pääkaupunkiseudulle ei pitäisi maksaa korkeampia asumistukia jos paikalliset eivät ole valmiita itse maksamaan kämppänsä sijainnista niin paljon kuin hinta on tai Helsingin autoiluongelmilla perustella korkeaa polttoaineverotusta, jonka maksaa etupäässä ne "skuntsipöndeläiset":
Yksi syy julkisen sektorin tehottumuuteen on, että se on aina joka asioissa kaikilla puolilla. Eli juuri vaikak kaupunki vs. maaseutu rahaa haaskataan samaan aikaan sekä "maaseudun pitämiseen eloisana" että "kaupunkikeskusten talousveturien kehittämiseen". Yritystukiin ja yritysverotuksiin. Työllistämistukiin ja työn verotukseen... Eli kustaan markkinamekanismi, ja sitten vedetään itse köyttä molempiin suuntiin yhtä aikaa.