• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Mun nähdäkseni erilaiset sekataloudet ovat johtaneet parhaimpaan elintasoon ja hyvinvoinnin jakautumiseen. Suunnitelmatalouteen kuten myös markkinatalouteen on molempiin sisäänrakennettu sortokoneisto, mitä kumpaakin on sekatalousjärjestelmä pystynyt kaitsemaan kansalaisen hyväksi.
Jos mietit jotain Kiinaa, niin no.

Sekatalous tuo ensimmäisenä mieleen että perusajatus on se sosialismi missä poliittisesti päätetty mitä sallitaan yksityisellä puolella. Eli perusajatus on se sosialismi ja sen tehottomuudet, mutta ei ole ihan kaikkea otettu näppäihein. En nyt kokonaan tuomitse, esim jos kyse kehitysvaiheesta missä julkisen puolen roolia pienennetään hallitusti. Tai jos toinen ääripää missä ei ole toimivaa markkinataloutta, missä joku harvojen ns yksityisten hallitsema talous, ja julkinen puoli ottaa väliaikaisesti roolia tavoitteena rakentaa toimivaa.

Myös tilanteita missä ei ole yksityisellä puolella pääomia, jolloin tarvitaan valtion roolia alkuun, tai maalla on esim jotain todella merkittäviä luonnovaroja, joiden hallintaa julkinen puoli voi olla houkutteleva. Toki se ei ole tae menestykseen, tai oikeastaan hyvin paljon esimerkkejä että menee pileen.

Markkinatalous sana ei ole tae menestykseen, toimiva markkinatalous vaatii sen valtion, hallinnon joka turvaa markkinatalouden toimivuuden. Jos sekataloudeksi ei kutsu mallia missä valtio turvaa joidenkin kriittisten asioiden toimivuuden, se ei tarkoita etteikö osassa kohteita voisi silti turvautua markkinatalouteen.

En tiedä kutsutko Suomen talousjärjestelmää sekataloudeksi, ainakin meillä julkisen puolen rooli on iso ja on esimerkki siitä että poliitikoilla on kova halu sektoreihin mikä ei ole välttämätöntä ja tunnetusti se ei ole tie parempaan hyvinvointiin.

Jos sekataloudella tarkoitat demokratiaa, niin on toki iso tasoero vs kommunismi, ja ero hallitsemattomaan markkinatalouteen missä ei ole toimivaa markkinataloutta.
 
Esitän lukuja toisen käyttäjän puolesta. Jos tienaat noin 4000 euroa kuussa eli 50 000 euroa vuodessa (lomarahan kanssa), niin käteen jää noin 35 000 euroa. Jos tässä tilanteessa vaihtaisit nelipäiväiseen työviikkoon ja palkka pienenisi samassa suhteessa eli 4000 -> 3200 euroa kuussa ja 50 000 -> 40 000 euroa vuodessa niin käteen jäisi noin 30 000 euroa. Eli siis vaikka kuukausipalkka pieneni bruttona 800 eurolla niin nettopalkka pieneni vain 400 eurolla.

On varmaan jokaisen ihmisen henkilökohtaisesti tilanteesta kiinni, että olisiko esim. tässä tapauksessa kannattavampaa ottaa tuo 400 euroa kuussa rahaa vai yksi vapaapäivä enemmän joka viikko. Työllä on ns. vaihtoehtoiskustannus, eli kun käyt töissä niin menetät vapaa-aikaasi. Onko tämä jotenkin niin vaikea konsepti ymmärtää? Vapaa-aika on arvokasta ja täysipäiväisesti töissä käyvillä sitä on aika rajallisesti.

Jos ja kun se vapaa-aika kerran on niin arvokasta, niin miksi näissä verotuskeskusteluissa aina perustellaan verotuksen alentamista sillä että se motivoisi helvetinmoiseen ylitöiden tekemiseen? Eikö se vapaa-aika siis oikeasti olekaan arvokasta?
 
Jos ja kun se vapaa-aika kerran on niin arvokasta, niin miksi näissä verotuskeskusteluissa aina perustellaan verotuksen alentamista sillä että se motivoisi helvetinmoiseen ylitöiden tekemiseen? Eikö se vapaa-aika siis oikeasti olekaan arvokasta?
On, siksi sen uhraaminen tarvitseekin sitӓ rahallista motivaatiota. Ja eikӓ ne ylityӧt ole ainoa asia: mitӓ enemmӓn tuloja tasataan, sitӓ vӓhemmӓn on jӓrkeӓ opiskella, perustaa yritystӓ, yrittӓӓ edetӓ omassa tyӧssӓӓn yms.
 
Näin kokemuksella voin sanoa että pelkkä helppo tienaaminen ei kyllä kanna motivaattorina yrittämiselle, mutta on tässä ainakin itselle paljon enemmän plussia kuin miinuksia. Tärkeimpänä se että voin edes jollain lailla kontrolloida omien vapaiden määrää, sekä ajoittain myös tulojen määrää. Ja ennenkaikkea voin priorisoida kiinnostavia hommia.

En mä ulkopuoliselle lähtisi enää vuosikausiksi palkkatöihin vaikka lyötäisiin tuntuvasti enemmän liksaa pöytään.
 
Huomion arvoista on myös se, että kun pienituloinen saa lisää liksaa, niin siitä korotuksesta jää isompi osa käteen kuin jos suurempituloinen saa korotuksen. Tietyn tason jälkeen korotuksen saaminen alkaa vaatia jo huomattavasti enemmän. Sillä miten paljon se vaatii ja sillä paljonko siitä ansaitusta korotuksesta jää lopulta itselle on aikalailla kiistaton vaikutus siihen, miten kannattavaksi ja motivoivaksi lisävaivan näkeminen ansiotason nostamiseksi koetaan.
Absoluuttisin numeroin kyllä, mutta nykyisin kovasti ihan lattiahommissakin liitto neuvottelee suhteellisia korotuksia, missä ne ketkä tienaa enemmän, saa myös korotusta enemmän. Yleensä tässä myös kovatuloisilla ne korotukset on olleet suhteellisesti sekä absoluuttisesti kovempia mitä pienituloisilla. Yksittäistapaus, mutta käytännössä samaa tapahtuu koko ajan jossain suurituloisilla, oli tapaus Riku Aalto, kuka vuodesta toiseen neuvotteli jäsenistölle nollalinjaa ja itse sai jotain 60% palkankorotusta (mikä on AY pampun liksalla ihan helvetisti absoluuttisestikkin, jotain luokkaa 5000 euroa) kun työtehtävät muuttu vähän vaikeemmaksi...

No kysymys on pitkälti siitä, kuka sitä palvelua ostaa ja millä ehdoilla. Jos ajatuksesi on että laitetaan työttömät puuhastelemaan jotain veroeuroilla, niin ostajan kannalta siinä tulee kysymykseen esimerkiksi palvelun toimitusvarmuuteen liittyvät asiat. Taloyhtiö esim. ostaa aurauspalvelun, niin sen palvelun oletetaan toimivan silloin kun lunta on maassa. Ei siinä tilanteessa lähdetä hirveästi soittelemaan mihinkään perään että ehtiskös joku työtön lapioimaan. Tavoitteen tulisi nimenomaan olla se, että työllistytään ensisijaisesti ykstyiselle puolelle sellaiseen tuotantoon/palveluihin, mitä ei kustanneta verovaroin.
Kunta voisi vaikka ihan omiin kiinteistöhommiinsa käyttää niitä alueen työttömiä, eikä palkata siihen jotain helvetin kallista yksityistä firmaa. Tää ei ole mahdollista, koska markkina on pyhä ja iloset veronmaksjat maksaa työttömille mieluummin kotiin tyhjästä kuin jonkun kaikkia hyödyttävän asian tekemisestä. Minä en haluis maksaa.
 
Jos ja kun se vapaa-aika kerran on niin arvokasta, niin miksi näissä verotuskeskusteluissa aina perustellaan verotuksen alentamista sillä että se motivoisi helvetinmoiseen ylitöiden tekemiseen? Eikö se vapaa-aika siis oikeasti olekaan arvokasta?
Nyt ruvetaan olemaan asian ytimessä. On jokseenkin tiedossa, että se lisätulojen rajahyöty on hyvin vähäinen siellä tulojen korkeessa päässä, jollon ruvetaan priorisoimaan vapaa-aikaa aika voimakkaasti. Lisäksi niissä paikoissa on usein sen verran korkea autonomia, että se mahdollistaa esim. 60 tai 80% soppareiden tekemisen vrt. lattiataso, missä käytännössä soppari on 100% tai nollatuntisopimus.

Jos niitä tuloja verotetaan hyvin vähäisesti siellä korkeessa tulotasossa, se tulee aina vaan alemmille tuloille, missä kohtaa alkaa miettimään sitä, että voisko vaikka pitää 3 tai 4 päiväsiä viikonloppuja ja silti tulla ihan hyvin toimeen. Käytännössä taitaa olla niin, että korkeiden tulojen verottaminen lisää työn tarjontaa eikä vähennä sitä.
 
On, siksi sen uhraaminen tarvitseekin sitӓ rahallista motivaatiota. Ja eikӓ ne ylityӧt ole ainoa asia: mitӓ enemmӓn tuloja tasataan, sitӓ vӓhemmӓn on jӓrkeӓ opiskella, perustaa yritystӓ, yrittӓӓ edetӓ omassa tyӧssӓӓn yms.
Omia motivaattoreita opiskelulle on ollut esimerkiksi yleinen kiinnostus opiskeltavaan aiheeseen, autonomian lisääminen ettei tartte herätä itselle ikäviin aikoihin töihin ja pääsy pois pölysistä tehdassaleista.
 
Jos ja kun se vapaa-aika kerran on niin arvokasta, niin miksi näissä verotuskeskusteluissa aina perustellaan verotuksen alentamista sillä että se motivoisi helvetinmoiseen ylitöiden tekemiseen? Eikö se vapaa-aika siis oikeasti olekaan arvokasta?
Tuossa toinen jo vähän vastasikin, mutta kyse ei ole ainoastaan ylitöistä. Vaan myös siitä, että onko motivaatiota edetä urallaan tai ylipäätään tehdä parempaa työtä, vaihdetaanko lomarahoja vapaiksi ja yritetäänkö downshiftata vaikka nelipäiväiseen viikkoon vai tehdäänkö se viisi päivää yms. Jos verotusta aina vain kiristetään niin kyllä sillä jossain välissä alkaa olla toimeliaisuutta vähentäviä vaikutuksia.

Vasemmiston mielestä kai verotus ei ole vieläkään riittävän kireää, kun usein kuulee sanottavan jotain sen tyylistä että "hyvätuloiset eivät osallistu hyvinvointivaltion pyörittämiseen", vaikka hyvätuloisethan nimenomaan maksavat enemmän veroja sekä suhteellisesti että absoluuttisesti mitattuna. Mitä se "osallistuminen" sitten on, sitä että verotus on niin kovaa että kaikille jää käteen saman verran? Mikä muutenkin on vasemmistolaisten mielestä hyvätuloinen? Onko esimerkiksi nykypäivänä noin keskimääräinen (ei mediaani) 4000 euroa kuussa tienaava hyvätuloinen? Tuollakin palkalla marginaaliveroprosentti on jo aika korkea. Usein myös sanotaan, että ei ole kohtuullista leikata sosiaaliturvasta, minkä kyllä sinänsä ymmärrän. Mutta onko sekään sitten kohtuullista, että toisilta otetaan aina vain enemmän toisten elättämiseksi?

Täskin pitää katsoa mitä vertaillaan, kovin rajusti aggregoidut luvut ei kerro esimerkiksi verotuksen painotuksista mitään tai edes vertaa vaihtoehtoisia tapoja rahoittaa asioita. Eihän eläkemaksukaan taida olla vero, vaikka veron omaisesti toimii. Keskieuroopassa mun käsittääkseni on kaikenlaisia sosiaaliturvarahastoja, mihin on pakko maksaa, mutta maksu ei ole vero.
Meillä eläkemaksut on aika suuria jos huomioi sekä työntekijän palkasta menevän osan, että sen työnantajan maksaman (vielä suuremman) osan, joka ei edes näy palkkakuitissa. Joten ei tämä kyllä taida olla mikään kovin hyvä argumentti meidän eduksemme.

Verojen painotuksista voisi näin kärjistäen sanoa, että verotus painottuu meillä oikeastaan lähes kaikkeen, ainakin näin normaalin palkansaajan näkökulmasta katsottuna. Palkan verotus on aika kovaa ja alv on korkea. Pääomatuloverokin on aika kova, mitä joudun nyt itse maksamaan, koska myin hieman sijoituksia voitolla. Ajoneuvovero ja varmaan jotain muutakin mitä unohdan.

Täältä näkee eri maiden verotulojen suhdetta bruttokansantuotteeseen. Listasta näkee, että maailmassa on vain neljä maata, joissa kokonaisveroaste on tällä tavalla mitattuna korkeampi (Ruotsi, Belgia, Tanska, Ranska).
 
Vasemmistolaisin pohjoismaa ja huonoin talous. Hmmm, olisiko tässä jotain yhteyttä? No ei tietenkään, äärioikeiston syytä kaikki. :cool:
 
vaikka hyvätuloisethan nimenomaan maksavat enemmän veroja sekä suhteellisesti että absoluuttisesti mitattuna
Kyllä keskiluokka maksaa Suomessa määrällisesti eniten veroja. Ihan perusasioita. Tietysti jos kaikki yli mediaanin tienaavat lasket hyvätuloisiksi niin sitten tietty joo mutta onhan tuo nyt epärehellisesti ilmaistu.
Vasemmistolaisin pohjoismaa
Millä mittarilla vasemmistolaisin? Viimesen 30vuoden aikana lähinnä porvarivetoista hallituksia ollut kuiten.
 
Viimeksi muokattu:
YLE:n puoluekannatusmittauksessa (ei siis eurovaalikannatus) järjestys ei muuttunut. SDP jatkaa johdossa, Kokoomus toisena ja PS kolmantena. SDP:llä suurin pudotus. Muilla suurin nousu. SDP ja Kokoomus aika lähellä toisiaan, PS pudonnut vähän kauemmas 14,8 %:iin.

Screenshot 2024-06-06 at 9.09.55.png


 
Kyllä keskiluokka maksaa Suomessa määrällisesti eniten veroja. Ihan perusasioita. Tietysti jos kaikki yli mediaanin tienaavat lasket hyvätuloisiksi niin sitten tietty joo mutta onhan tuo nyt epärehellisesti ilmaistu.
Varmaan määrällisesti eniten, koska "keskiluokkaa" on aika suuri osa väestöstä. Kovapalkkaiset kyllä maksaa aika paljon veroja per henkilö. Pienituloisilta nyt ei paljoa saa veroja irti millään ilveellä, kun ei ole paljoa mistä verottaa.
 
Huomautus - jätä tuo turha vähättely ja syyttely pois, ei kuulu rakentavaan keskusteluun
Varmaan määrällisesti eniten, koska "keskiluokkaa" on aika suuri osa väestöstä. Kovapalkkaiset kyllä maksaa aika paljon veroja per henkilö. Pienituloisilta nyt ei paljoa saa veroja irti millään ilveellä, kun ei ole paljoa mistä verottaa.
Niin kuten sanoin perusasioita. Progressiivisessa verotusmallissa verot nousee tulojen kanssa. Lisää näitä perusasioita. Kuten myös se miten työttömältä kolmen lapsen yh-äidiltä voi tosiaan olla hieman haastava periä veroja lisää.

En vain ymmärrä miksi pitää sitten valehdella, että "absoluuttisesti mitattuna" suurimmat verot Suomessa maksaa hyvätuloiset? Kaikille on kuitenkin ihan selvää ettei näin ole, muutakuin ehkä jossain nallen painajaisissa italian riippumatossa päivänokosilla.
 
Viimeksi muokattu:
Niin kuten sanoin perusasioita. Progressiivisessa verotusmallissa verot nousee tulojen kanssa. Lisää näitä perusasioita. Kuten myös se miten työttömältä kolmen lapsen yh-äidiltä voi tosiaan olla hieman haastava periä veroja lisää.

En vain ymmärrä miksi pitää sitten valehdella, että "absoluuttisesti mitattuna" suurimmat verot Suomessa maksaa hyvätuloiset? Kaikille on kuitenkin ihan selvää ettei näin ole, muutakuin ehkä jossain nallen painajaisissa italian riippumatossa päivänokosilla.
Mitä ihmeen valehtelua? Tarkoitin että suurituloinen maksaa henkilökohtaisella tasolla enemmän veroja sekä absoluuttisesti että suhteelisesti mitattuna verrattuna pienempituloseen. Oletko tästä eri mieltä? Sinä nyt taas jostain keksit viedä keskustelun siihen, että keskiluokkaiset maksavat enemmän veroja väestöryhmänä. Mikä johtuu ihan siitä, että keskiluokkaisia on paljon. Tämä on vissiin taas tätä, kun pitää ymmärtää tahallaan väärin, että saa olla oikeassa.
 
Tarkoitin että suurituloinen maksaa henkilökohtaisella tasolla enemmän veroja sekä absoluuttisesti että suhteelisesti mitattuna verrattuna pienempituloseen.
Juu no näin sinä et siinä viestissä kirjoittanut, jota minä lainasin. Tottakai progressiivisessa verotusmallissa verot kasvaa tulojen kanssa, tuskimpa siitä kukaan on kanssasi eri mieltä.
 
Absoluuttisin numeroin kyllä, mutta nykyisin kovasti ihan lattiahommissakin liitto neuvottelee suhteellisia korotuksia, missä ne ketkä tienaa enemmän, saa myös korotusta enemmän. Yleensä tässä myös kovatuloisilla ne korotukset on olleet suhteellisesti sekä absoluuttisesti kovempia mitä pienituloisilla. Yksittäistapaus, mutta käytännössä samaa tapahtuu koko ajan jossain suurituloisilla, oli tapaus Riku Aalto, kuka vuodesta toiseen neuvotteli jäsenistölle nollalinjaa ja itse sai jotain 60% palkankorotusta (mikä on AY pampun liksalla ihan helvetisti absoluuttisestikkin, jotain luokkaa 5000 euroa) kun työtehtävät muuttu vähän vaikeemmaksi...

Arvaas millaisessa palkkakuopassa olisin jos olisin ollut pelkkien liiton neuvottelemien korotusten varassa.... ;)

Viimeisillä kierroksilla palkankorotuksia on painotettu siten, että osa korotuksesta on kiinteä rahasumma ja osa prosenttikorotus, jolloin vähemmän tienaavien korotukset ovat olleet suhteessa korkeammat. Ja sen päälle tietysti se mieletön marginaalivero. Ja Riku Aallolle minä en ainakaan maksaisi pennin latia.

Kunta voisi vaikka ihan omiin kiinteistöhommiinsa käyttää niitä alueen työttömiä, eikä palkata siihen jotain helvetin kallista yksityistä firmaa. Tää ei ole mahdollista, koska markkina on pyhä ja iloset veronmaksjat maksaa työttömille mieluummin kotiin tyhjästä kuin jonkun kaikkia hyödyttävän asian tekemisestä. Minä en haluis maksaa.

En muista että kunta olisi koskaan käyttänyt työttömiä kiinteistöhuollossa heittopussityövoimana edes silloin, kun kunnilla vielä oli suuremmassa määrin omat kunnossapito-osastonsa. Toki jos ajattelee sitä ketjua vähän nenäänsä pidemmälle, niin kiinteistöjen ylläpidossa työskentelee X määrä työntekijöitä joille maksetaan palkkaa ja joiden palkka muodostuu muustakin kuin julkisen puolen kunnossapidoista. Jos otetaan tähän että kunta päättää teettää hommat ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi työttömillä, niin siinä tapahtuu lähinnä se että kysynnän vähetessä työpaikat vähenevät. Kunta voi tietysti ajatella kyynisesti että sittenhän saadaan se sama työpanos halvemmalla. Mutta en nyt tiedä mitä ihmeen järkeä siinä sitten olisi, muuta kuin että päästäisiinpäs näyttämään niille yksityisen puolen kapitalistisioille mistä kana pissii. Häh häh hää.

Edelleen sanon, että ongelmaa ei voi ratkaista siten, että otetaan vain kaikki töihin julkisella rahalla.
 
Kunta voisi vaikka ihan omiin kiinteistöhommiinsa käyttää niitä alueen työttömiä, eikä palkata siihen jotain helvetin kallista yksityistä firmaa. Tää ei ole mahdollista, koska markkina on pyhä ja iloset veronmaksjat maksaa työttömille mieluummin kotiin tyhjästä kuin jonkun kaikkia hyödyttävän asian tekemisestä. Minä en haluis maksaa.
Kallista yksityistä firmaa, noin ajatustasolla kiinteistöhuollossa se yksityinen ei ole kallista. Se minkä verran kunnalla kannattaa olla omaa tuotantoa kiinteistöhuoltoalalla vs ostopalvelua, jos on omaa kiinteistöhuoltoa, niin sille ei kannata sysätä kaikkia, vaan sille pitää olla kilpailua.

Työttömien työllistäminen, ja niille puuhan järjestäminen, se sama homma. Mutta vähän riippuen millaista palvelua työttömille järjestämässä niin se voi olla haasteellisempaa ja helpommin sösottävissä. Voin kuvitella palveluita jotka voi olla helpompi järjestää puhtaasi kunallisesti, ja hoitaa sille seuranta ym prosessit kuntoon. ja että se keskittyy siihen ydintoimintaa.
 
Jotta verotusta voitaisiin oikeasti tässä taloustilanteessa keventää, me tarvittaisiin lisää ihmisiä töihin. Eilen tosin taisi danske julkaista vielä synkempiä työttömyyslukuja tälle vuodelle.

Mutta eikös tähän oikestosatuun kuulu myös se, että kun verotusta kevennetään niin kaikilla on taas hirmuisesti rahaa käytettävänä ja trickle down efekti luo lisää työpaikkoja lisääntyneeseen kysyntään. Tämän jälkeen voidaan taas laskea veroja lisää, ympyrä pyörii ja käärme syö häntäänsä.

Verotusta voi keventää pienentämällä verotuksen tarvetta, ei tästä tarvitse tehdä liian vaikeaa.

Oikeistosatu? Noinko paljon vassareita pelottaa se, että ihmiset saisivat itse päättää mihin rahansa käyttävät sensijaan ilman valtio vetää tästä merkittävän osuuden taskuunsa ns. yhteiseen kassaan? Onko noin vaikeaa ymmärtää että verotusta ja muita työnantajan maksamia kuluja kevennettäessä työnteko on kannattavampaa, jolloin myös työtä on helpompi tarjota tehtäväksi suuremmalle osalle ihmisistä? Ja nämä työllistyneet ihmiset ovat pois tuensaajista, jolloin tarve verotukselle pienenee? Toki nämä henkilöt ovat sitten poissa vasemmiston kannattajista, joten onhan se ymmärrettävää että tämä ei osalle porukasta sovi kun jengi halutaan ehdollistuvan tukiviidakkoon ja oikeiston aatteelliseen vastustamiseen. :think:

Minusta on vähintäänkin älyllisesti epärehellistä vastustaa yrittämisen riskin pienentämistä (hallituksen työmarkkinauudistus) ja samalla valittaa siitä kuinka työpaikkoja ei maagisesti synny taikaseinästä. Toki voitaisiin tehdä Marinin silmänkääntötemppu ja työllistää nämä henkilöt julkiselle puolelle, niin voitaisiin sitten väittää työllistäneen x määrä ihmisiä välittämättä siitä mitä se tekee verotustarpeelle.

Alla hyvää laskelmaa siitä, mitä työntekijän palkkaaminen kustantaa nykyisellään yrittäjän vinkkelistä:


Sitten kehdataan vielä itkeä siitä kuinka työnantajapuoli haluaisi pienentää riskejä työntekijöiden palkkaamisen osalta, kun 2200 euron palkan osalta tarvitaan 6820 euron liikevaihto edes kulujen kattamiseen 60 pinnan myyntikatteella. Eipä käy pienyrittäjää kateeksi nykymenolla.
 

Lastensuojelu menee tällä hetkellä lain puitteissa Helsingissä ja Pohjois-Karjalassa. Tähän onneksi löytyy hallitukselta varmasti ratkaisu. Poistetaan asiakasmäärärajoitukset ja käsittelyajat. Samalla tavalla taas säästetään, kun siinä 3kk hoitotakuussa.

Joku nyt voisi ehdottaa, että koulutetaan lisää henkilökuntaa, mutta sehän olis semmoista velkarahalla julkisen sektorin kasvatusta, eikä siihen nyt vain ole varaa.

Se on sitten taas sen ajan murhe, kun joku subutex isäpuoli taas seuraavan kerran höyrymopin kanssa pesee kakaroita.
 

Lastensuojelu menee tällä hetkellä lain puitteissa Helsingissä ja Pohjois-Karjalassa. Tähän onneksi löytyy hallitukselta varmasti ratkaisu. Poistetaan asiakasmäärärajoitukset ja käsittelyajat. Samalla tavalla taas säästetään, kun siinä 3kk hoitotakuussa.

Joku nyt voisi ehdottaa, että koulutetaan lisää henkilökuntaa, mutta sehän olis semmoista velkarahalla julkisen sektorin kasvatusta, eikä siihen nyt vain ole varaa.

Se on sitten taas sen ajan murhe, kun joku subutex isäpuoli taas seuraavan kerran höyrymopin kanssa pesee kakaroita.
No olisiko tuo koulutuspaikkojen lisääminen pitänyt tehdä samalla kun EDELLINEN VASEMMISTOHALLITUS teki päätöksen siitä, että jatkossa yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla jatkossa vähemmän lapsia vastuullaan?

 

Lastensuojelu menee tällä hetkellä lain puitteissa Helsingissä ja Pohjois-Karjalassa. Tähän onneksi löytyy hallitukselta varmasti ratkaisu. Poistetaan asiakasmäärärajoitukset ja käsittelyajat. Samalla tavalla taas säästetään, kun siinä 3kk hoitotakuussa.

Joku nyt voisi ehdottaa, että koulutetaan lisää henkilökuntaa, mutta sehän olis semmoista velkarahalla julkisen sektorin kasvatusta, eikä siihen nyt vain ole varaa.

Se on sitten taas sen ajan murhe, kun joku subutex isäpuoli taas seuraavan kerran höyrymopin kanssa pesee kakaroita.

Voit osoittaa valituksesi Sanna Marinin johtamalle hallitukselle, joka soten runnoi lävitse:


"Sanna Marin, jonka johtama hallitus sote-uudistuksen toteutti, ilmoitti keväällä 2019, että ”SDP haluaa toteuttaa sote-uudistuksen sen alkuperäisten tavoitteiden mukaisesti, eli kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuskehitystä integraation avulla.”

Nämä tavoitteet kirjattiinkin sote-uudistusta koskevan hallituksen esityksen tavoitteiksi. Marinin johtaja SDP lupasi aluevaaliohjelmassaan: ”Sote-uudistus parantaa kaikkien suomalaisten palveluita”."



Miten meni niinkuin omasta mielestä? Tietty jos palveluiden yhdenvertaisuudella tarkoitettiin palvelujen paskomista kaikille samalla tapaa, niin siinä on näemmä onnistuttu mallikkaasti kuten esimerkkisi osoittaa.
 
Jännästi tuossa sinun linkkaamassa uutisessa kuitenkin kirjotetaan näin: "Olisi epärehellistä väittää, että asiat olisivat paremmin, jos sote-uudistusta ei olisi lainkaan tehty."

Tälläkö tiivistäisit IL:n analyysin sisällön? No mitäpä sitä ei tekisi jottei tarvitsisi myöntää puhuneensa läpiä päähänsä.

Olisit samalla lainannut vaikka artikkelin viimeisen lauseen, joka tiivistääkin sisällön osuvasti:

" Palvelujen parantumista lupailleet poliitikot voisivat vähintään pahoitella sitä, että lupaukset johtivat kansalaisia harhaan. "

Nyt sitten niitetään sitä mitä aiempi hallitus on kylvänyt, kannattaa muistaa tämä vaaliuurnilla seuraavalla kerralla. Miten en yllättänyt lainkaan että juuri aikataulu ja rahoitus olivat uudistuksen kompastuskivet, etenkin kun uudistusta toteutti vasemmiston talousosaajat? :think:
 
Nyt sitten niitetään sitä mitä aiempi hallitus on kylvänyt, kannattaa muistaa tämä vaaliuurnilla seuraavalla kerralla. Miten en yllättänyt lainkaan että juuri aikataulu ja rahoitus olivat uudistuksen kompastuskivet, etenkin kun uudistusta toteutti vasemmiston talousosaajat?
Joo ei ole varmaan kukaan täydelliseksi tuota väittänyt, eikä sellaista sotemallia ole olemassa missä samaan aikaan palvelut paranee, hinta tippuu ja kansa vanhenee.

Siinä vaan oli ainakin edeltävät kolme porvarivetoista hallitusta koittanut sotea tehdä, mistä ei tullut lasta, paskaa tai sotea. Oliko se sitten talousosaamisesta kiinni vai yritettiinkö ajaa vähän pörriäiskavereille liian innolla etuja verorahoista.

Miten monta uutta yritystä oikeisto olisi tarvinnut? 5? 10? 15? Ja kuinka monta vuotta voi syyttää vassareita, kun sosterv ministeri on omasta työnkuvastaan pihalla, kun tampoonin naru?
 
Jännästi tuossa sinun linkkaamassa uutisessa kuitenkin kirjotetaan näin: "Olisi epärehellistä väittää, että asiat olisivat paremmin, jos sote-uudistusta ei olisi lainkaan tehty."
No oliko asiat ennen uudistusta paremmin, kyllä vai ei? Nyt täällä itketään nykyistä hallitusta, kun nämä sote uudistuksen runnomat ongelmat ovat realisoituneet, eli saatiin ylikallis ratkaisu mihin meillä ei ollut varaa ja vielä vähemmän hyvinvointialueilla. Sitä niittää mitä kylvää.
 
No oliko asiat ennen uudistusta paremmin, kyllä vai ei? Nyt täällä itketään nykyistä hallitusta, kun nämä sote uudistuksen runnomat ongelmat ovat realisoituneet, eli saatiin ylikallis ratkaisu mihin meillä ei ollut varaa ja vielä vähemmän hyvinvointialueilla. Sitä niittää mitä kylvää.
Ainahan konservatiivien mukaan ennen oli kaikki paremmin. Minua ei kotimaanpolitiikassa mikään vaihtoehto todellisuus kiinnosta. Siitä tosin voin kyllä vasemman kiveksen lyödä pantiksi, että ministeri Juuson johdolla ei uutta sotea oltaisi saatu aikaiseksi.
 
Ainahan konservatiivien mukaan ennen oli kaikki paremmin. Minua ei kotimaanpolitiikassa mikään vaihtoehto todellisuus kiinnosta. Siitä tosin voin kyllä vasemman kiveksen lyödä pantiksi, että ministeri Juuson johdolla ei uutta sotea oltaisi saatu aikaiseksi.
Jätit sitten vastaamatta kysymykseen.

Siitä tosin voin kyllä vasemman kiveksen lyödä pantiksi, että ministeri Juuson johdolla ei uutta sotea oltaisi saatu aikaiseksi.
Voidaan kysyä jälleen uudelleen, olisiko tämä ollut parempi asia/ratkaisu nykyiseen nähden? Tämä on aika helppo kyllä tai ei kysymys.
 
No oliko asiat ennen uudistusta paremmin, kyllä vai ei? Nyt täällä itketään nykyistä hallitusta, kun nämä sote uudistuksen runnomat ongelmat ovat realisoituneet, eli saatiin ylikallis ratkaisu mihin meillä ei ollut varaa ja vielä vähemmän hyvinvointialueilla. Sitä niittää mitä kylvää.
Oli ja ei ollu, vasemmistotyyliin systeemi aliresursoitiin vrt. annettuihin palvelulupauksiin. Jo aikaisemmin järjestelmä oli aliresursoitu. Vaihtoehdot oli joko mahdottomia toteuttaa tai/ja vielä huonompia.
 
Jätit sitten vastaamatta kysymykseen.


Voidaan kysyä jälleen uudelleen, olisiko tämä ollut parempi asia/ratkaisu nykyiseen nähden? Tämä on aika helppo kyllä tai ei kysymys.
Siis mikä kyllä ei? Oli hyvä että saatiin uusi sote valmiiksi.
 
No olisiko tuo koulutuspaikkojen lisääminen pitänyt tehdä samalla kun EDELLINEN VASEMMISTOHALLITUS teki päätöksen siitä, että jatkossa yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla jatkossa vähemmän lapsia vastuullaan?

Vähän sama kun nostetaan hoitajamitoitusta ja ihmetellään, kun ei ole käsiä tekemään töitä. Voi sitten ulista oppositiossa rinta rottingilla, että tällaista sinne edellinen hallitus kirjasi, ei vain potilaat näillä kirjauksilla parane, se vaatii ihan muuta kuin tekstiä paperilla.
 
Sote-katastrofissa on kyllä monta tekijää, joiden vuoksi ollaan nyt tässä vaiheessa. Ensinnäkin alueita tuli liikaa ja tästä seuraa suurempi kulurakenne.

Toisekseen kuntien ja kuntayhtymien yhteenliittämisen seurauksena hallinto on moneen kertaan päällekkäistä ja johtoa on enemmän kuin johdettavaa. Näistä isopalkkaisista tyhjäntoimittajista pitäisi nyt kylmästi potkia pihalle suurin osa.

Kolmanneksi väistämättä näin massiivisten palveluiden yhdistäminen, yhtenäistäminen, sovittaminen ja sopeuttaminen vie aikaa ja aiheuttaa kuluja, tätä vaihetta eletään edelleen ja kustannukset ovat isommat nyt kuin muotoutuvassa lopullisessa mallissa.

Neljänneksi inflaatio ja hinnat ovat räjähtäneet käsiin jokaisella alalla, myös sote-alalla. Firmat kiskovat massiivisia summia asioista ja tekevät tulosta, tämä ei ole sote-uudistuksen syy.

Viidenneksi hoitajien palkkakuoppaa lähdettiin kuromaan samaan aikaan uudistuksen kanssa, jotta voitaisiin turvata edes välttävä määrä hoitohenkilöstöä tulevaisuuteenkin.

Ja kuudenneksi nykyhallituksen poliittisena linjauksena on ajaa julkista ja tutkitusti kustannustehokasta sotea tarkoituksella mahdollisimman paljon alas ja siirtää toimintaa yksityisten voittoa tavoittelevien terveysjättien käsiin. Tämä toteutetaan hyvinvointialueiden rahoitusta rajoittamalla, jolloin alueet joutuvat karsimaan ja vähentämään omaa palvelutuotantoaan. Ja varsinkin näin muutosvaiheessa kulujen karsiminen johtaa hyvinkin radikaaleihin supistuksiin ja leikkauksiin. Yksityinen saa näin markkinarakoa ja mahdollisuuden toimia. Toki osa hallituksen säästövaatimuksista on ihan aiheellisia juurikin paisuneen hallinnon osalta, harmi vaan, että alueet eivät hallintoaan ole juurikaan halunneet supistaa vaan mieluummin leikataan palveluista.
 
SOTE-uudistus on kyllä katastrofi, sitä olisi pitänyt paremmin valmistella ja varmaankin toteuttaa pidemmällä aikavälillä. Suomessa oli melko hyvä terveydenhuoltosysteemi, sitä olisi ehkä kannattanut korjata vs. keksiä pyörää uudelleen.

Alusta alkaen pidin tuota virheenä ja näemmä pessimisti ei ikinä pety. Ehkä se tästä asettuu uomiinsa vaikeuksien kautta, jos ei niin terveydenhuolto on pilattu täällä lopullisesti.
 
Kepuhan se tässäkin on homman sössinyt.

Ensin Ahon hallitus vuonna 1993 kun päästettiin kunnat huseeraamaan vapaasti terveydenhuollon parissa tiukan käsiohjauksen sijaan ja sitten uudestaan Sipilän hallituksen aikaan kun Kepulit yrittivät survoa maakuntamallia ja älytöntä määrää sotealueita oman valta-asemansa pönkittämiseksi - terveydenhuollossa oltaisiin haluttu 5-12 aluetta, mutta päädyttiinkin ihmeelliseen 15 / 18 solmuun, kun Kokoomus ja Kepu koittivat vääntää keskenään itselleen mahdollisimman paljon valtaa keskittävän mallin. No, sitten hommasta ei tullut mitään kun Kokoomus olisi samassa paketissa koittanut tehdä sitä mitä ne tykkäävät eniten tehdä, eli yksityistää julkiset rahat.

Marinin hallitus sitten päätti toteuttaa uudistuksen hinnalla millä hyvänsä, ja kyllähän Kepu osasi hintaa siitä ottaa, päästiin helvetin 22 sotealueeseen. Kepuahan valinnanvapaudet ja pörriäisten osingot eivät kiinnosta, vaan se että jonkun Lestijärven kunnanisillä on hilloa mitä jaella.

Jos kunnilla ei ole sossua eikä terveydenhuoltoa, niin siellähän joudutaan hitto soikoon oikeasti miettimään että mikäs sen veroäyrin pitäisikään olla, ja mitenkäs sen nostoa perustellaan jos pitäisi saada kunnanvaltuuston jälkikasvulle kiekkoon uusi halli... Ei voi enää todeta että mitäs nää pisarat meressä kun kuitenkin sossu ja terveys ne isot rahat syö, kyllä sieltä aina yhdet hallirahat saa niistettyä... Ja jos rahat ei ole kunnilla, niin mitä lähempänä niitä, sen parempi.
 
Kepuhan se tässäkin on homman sössinyt.

Ensin Ahon hallitus vuonna 1993 kun päästettiin kunnat huseeraamaan vapaasti terveydenhuollon parissa tiukan käsiohjauksen sijaan ja sitten uudestaan Sipilän hallituksen aikaan kun Kepulit yrittivät survoa maakuntamallia ja älytöntä määrää sotealueita oman valta-asemansa pönkittämiseksi - terveydenhuollossa oltaisiin haluttu 5-12 aluetta, mutta päädyttiinkin ihmeelliseen 15 / 18 solmuun, kun Kokoomus ja Kepu koittivat vääntää keskenään itselleen mahdollisimman paljon valtaa keskittävän mallin. No, sitten hommasta ei tullut mitään kun Kokoomus olisi samassa paketissa koittanut tehdä sitä mitä ne tykkäävät eniten tehdä, eli yksityistää julkiset rahat.

Marinin hallitus sitten päätti toteuttaa uudistuksen hinnalla millä hyvänsä, ja kyllähän Kepu osasi hintaa siitä ottaa, päästiin helvetin 22 sotealueeseen. Kepuahan valinnanvapaudet ja pörriäisten osingot eivät kiinnosta, vaan se että jonkun Lestijärven kunnanisillä on hilloa mitä jaella.

Jos kunnilla ei ole sossua eikä terveydenhuoltoa, niin siellähän joudutaan hitto soikoon oikeasti miettimään että mikäs sen veroäyrin pitäisikään olla, ja mitenkäs sen nostoa perustellaan jos pitäisi saada kunnanvaltuuston jälkikasvulle kiekkoon uusi halli... Ei voi enää todeta että mitäs nää pisarat meressä kun kuitenkin sossu ja terveys ne isot rahat syö, kyllä sieltä aina yhdet hallirahat saa niistettyä... Ja jos rahat ei ole kunnilla, niin mitä lähempänä niitä, sen parempi.
Hauska sinänsä, että itse olen ollut myös tuolla Lestijärvellä töissä aikoinani, mutta myös parissa terkkarissa ylilääkärinä. ESH on hämmentävän kallis instanssi, pelkkä polikäynti siellä maksaa jotain 500-2000e välillä. Omassa terkassa pidin järkevämpänä maksaa sen 200e privassa pään magneetista jotta saan poissuljettua subduraalihematooman vs. maksaa sairaanhoitopiirille samasta asiasta polikäynteineen ja kuvauksineen sen 2000e (plus lanssikuljetus ~500e).

Tässä nimenomaan olisi se keino säästää rahaa ihan perkeleesti terveydenhuollossa, mutta se vaatisi jonkinlaista kontrollia tutkimuksiin, kuka pyytää ja mitä.
 
Viimeksi muokattu:
SOTE-uudistus on kyllä katastrofi, sitä olisi pitänyt paremmin valmistella ja varmaankin toteuttaa pidemmällä aikavälillä. Suomessa oli melko hyvä terveydenhuoltosysteemi, sitä olisi ehkä kannattanut korjata vs. keksiä pyörää uudelleen.

Alusta alkaen pidin tuota virheenä ja näemmä pessimisti ei ikinä pety. Ehkä se tästä asettuu uomiinsa vaikeuksien kautta, jos ei niin terveydenhuolto on pilattu täällä lopullisesti.
Näissä kritiikeissä yleensä painotan noita poliittisia reaaliteetteja mitä tämän asian ympärillä oli. Minusta tietysti voi kiistellä siitä onko sote parempi nyt kuin ennen, mutta vaihtoehdot oli melko vähissä siihen millaiseksi sote sitte lopulta muotoutui. Kun Kokoomuksen mallissa ei kukaan muu suuri puolue halunnut olla mukana (ei edes kepu hirveämmin niinkun sipilän hallituksessa nähtiin), jollon hallituspohjaan jäi se Kepu+Demarit+Persut mahdollisuus. KEpun maakuntajärjestelmä oli OK Demareille, kunhan se tehdään julkisella palvelutuotannolla. Kepulle julkinen palvelutuotanto oli OK kunhan siinä on tuo maakuntaulottuvuus. Persut toki kysymysmerkki, esim. suostuvatko kaikkeen kunhan saavat vastineeksi jonkun mamupykälän läpi jossain tai poissuljettua muita kuin suomalaisia ulos järjestelmästä tai jotain.

Tätä kuitenkin oli valmisteltukkin jo Kataisen hallituksesta lähtien, eli vajaa 10 vuotta. Itse syytän aliresursointia, oli malli sitten tämä nykyinen tai vanha. Joko pitää höllätä palvelulupauksesta tai sitten resursoida kunnolla. Vasemmiston synti on asettaa resursseihin nähden liian korkeita palvelulupauksia, ja oikeiston synti on uskoa kaikenlaisiin liikelaitostamisiin ja niiden tuomiin säästöihin aivan liikaa. Molemmat johtaa aliresursointiin.
 
Tapahtuu tai tapahtuu pahaa, niin kansanedustajilla ei asioiden kanssa ole mitään tekemistä. Savuverho estämässä ihmisiä näkemästä todellisuuteen.

Kun miettii asia on varsin looginen. Eli jos olet johtopaikoille, niin kaikki kusettaa kaiken aikaa. Ollaksesi siellä olet joko psykopaatti, tai aivan tolkuttoman naivi ja tyhmä.

Tuo teatteri vaatii savuverhot. Muuten näkyisi, ettei keisareilla ole vaatteita. Käsijarrua ei tässä sirkuksessa ole, vaan ihmiset eristävät ne laumasta, jotka eivät suostu heidän kollektiiviseen hulluuteensa.
 
Viimeksi muokattu:
Olisi kyllä hienoa mikäli Suomessa vihdoin herättäisiin väestörakenteesta johtuvaan aikalailla suurimpaan haasteeseen, kestävyysvajeeseen joka tulevina vuosikymmeninä tulee vain pahenemaan.



Kysymykseen, ymmärretäänkö meillä asian vakavuus, tutkijalla on lyhyt vastaus.

– Ei. Ei ymmärretä.

Suomen väkiluku kasvaa vielä toistaiseksi maahanmuuton seurauksena. Väestörakenne muuttuu kuitenkin siten, että pian iäkkäitä on moninkertainen määrä työssäkäyviin nähden.

Syntyvyys jää tutkijan mukaan usein jalkoihin, kun poliitikot puhuvat nyt vain taloudesta ja turvallisuuspolitiikasta.
 
Olisi kyllä hienoa mikäli Suomessa vihdoin herättäisiin väestörakenteesta johtuvaan aikalailla suurimpaan haasteeseen, kestävyysvajeeseen joka tulevina vuosikymmeninä tulee vain pahenemaan.



Kysymykseen, ymmärretäänkö meillä asian vakavuus, tutkijalla on lyhyt vastaus.

– Ei. Ei ymmärretä.

Suomen väkiluku kasvaa vielä toistaiseksi maahanmuuton seurauksena. Väestörakenne muuttuu kuitenkin siten, että pian iäkkäitä on moninkertainen määrä työssäkäyviin nähden.

Syntyvyys jää tutkijan mukaan usein jalkoihin, kun poliitikot puhuvat nyt vain taloudesta ja turvallisuuspolitiikasta.

Kyllähän siihen ollaan herätty. Toiset vaan tajuaa, että siihen ei kelpaa sellainen ratkaisu, joka vaan huonontaa sitä kestävyysvajetta.

Tämä on aina vasemmistolla ongelmana: Ongelmiin tyrkytetään ja pakotetaan ratkaisuita, jotka vain pahentavat sitä ongelmaa.
 
Maahanmuuttajista sellainen fakta, että korkeakoulutetut maahanmuuttajat ovat erittäin merkittävä ryhmä startup skenessä. Eli kun suomalaiset ihan väkipakolla yhä haluaa tunkea itsensä suuryrityksiin, joista monilla ei ole mitään todellista tulevaisuutta voi hyvinkin käydä niin, että taas kerran suomalaiset tulee hattu kourassa kysymään jatkossa töitä ulkomaalaisilta Suomeen saapuneilta.

Toki tuon porukan vastapainona on myös suuri ulkomaalaisten lattiaduunari / sossu osasto.
 
Kyllähän siihen ollaan herätty. Toiset vaan tajuaa, että siihen ei kelpaa sellainen ratkaisu, joka vaan huonontaa sitä kestävyysvajetta.
mun mielestäni ei ole. Suomen lapsilisäsysteemi on edelleen melko kämänen ja kaikki puheet sen uudistamiseksi tuli ne sitten mistä hyvänsä saa kauheeta ryöpytystä. Päättäjät ei uskalla tehdä muuta kuin nostaa jotain lisää eurolla minkä joku muu voi sitten leikata eurolla jne.

Esimerkiksi suomessa jostian syystä tuetaan suurperheellistymistä sen sijaan, että edes jokanen pariskunta tekisi sen yhden lapsen. Eli jos lapsilisät menee nousevasti lapsiluvun kasvaessa, ne voisi mun mielestäni kokonaan 2 lapsen yli menevältä lapsimäärästä lopettaa sellasilta perheiltä, millä on yli 2 lasta ja allokoida nekin varat siihen ensimmäisen lapsen lapsilisään, käsittääkseni kynnys ensimmäiseen lapseen on paljon suurempi kuin toiseen kun ensimmäiselle täytyy hankkia kaikkea sälää hemmetisti, toinen menee niillä samoilla.

Tässä yksi konktreettinen esimerkki miten järjestelmää voisi muuttaa, tietysti sen tukijärjestelmän ulkopuoliset ongelmat on sitte monimutkaisempi juttunsa, tuilla kun ei voi muuta kuin poistaa resurssirajoitteita. Mikä osuus on esimerkiksi aluepolitiikan heikennyksillä miesten ja naisten heikkoon "mätsäämiseen" jos naisten työpaikat on kaupngissa ja miesten maaseudulla.
 
Mitä ratkaisua nyt tarkalleen kritisoit?

Kestävyysvajeen osalta:

Humanitäärisen ja työperäisen maahanmuuton sotkemista sillä motivaatiolla, että se humanitäärinen maahanmuutto muka tuo maahan nuorempaa väestöä, joka muka parantaisi kestävyysvajetta.

Kun todellisuus kuitenkin on, että matalan koulutustason omaavat humanitääriset maahanmuuttajat sekä heidän jälkikasvunsa työllistyvät keskimäärin selvästi keskimääräistä huonommin, kestävyysvajetta pahentaen. Ja joissakin maahanmuuttajaryhmissä työllistyneistäkin huomattava osa on sellaista itse itseään ruokkivaa julkista sektoria kuten verorahoista palkkansa saavia tulkkeja tälle samalle ihmisryhmälle itselleen.

Toki joitain poikkeuksia on, kuten esim. aikoinaan Vietnamista tulleet pakolaiset, jotka ovat työllistyneet erinomaisesti ja joiden vaikutus kestävyysvajeeseen on ongelmaa pienentävä.
 
Kyllähän siihen ollaan herätty. Toiset vaan tajuaa, että siihen ei kelpaa sellainen ratkaisu, joka vaan huonontaa sitä kestävyysvajetta.

Tämä on aina vasemmistolla ongelmana: Ongelmiin tyrkytetään ja pakotetaan ratkaisuita, jotka vain pahentavat sitä ongelmaa.
Yleisemmin populistisisessa "politiikassa" on ongelmana, että tarjotaan ratkaisuksi ongelmaan muiden syyttämistä. Varsinaiset ratkaisut, tai siis edes ehdotukset ongelmien ratkomiseksi, jäävät hämärän peittoon. Kannatus silti tuntuu olevan kova, joka mun mielestä on järjetöntä.

Eipä sillä, ei itsellänikään ole tuohon mitään taikaratkaisua. Ongelmaa pahentaa se, että pitää käsitellä asiaa jonka seuraukset ajoittuvat usealle vuosikymmenelle tästä eteenpäin. En muista tarkkaan, mutta olikohan vuonna 2070 Suomessa tilanne jo erittäin paha, jo tästä jokainen vuosikymmen eteenpäin tilanne vain pahenee. Mistä saada verotuloja kun palkansaajien määrä vain vähenee yhä nopeammalla tahdilla vuosikymmen toisensa jälkeen ja samalla huoltosuhde heikkenee eläkeläisten määrän hillittömän kasvun takia?
 
Tuo on kyllä totta. Juuri lapsien tukemiseen liittyvissä kannanotoissa tuo syyttely on kaikkein kovinta eikä kukaan uskalla tehdä mitään. Saul Shuback ehdotti aikanaan koko lapsilisäjärjestelmän poistamista ja joutu ihan kohtuuttomaan ryöpytykseen ja syyttelyyn kun nää systeemit nykymuodossaan on pyhiä. Ja tää sankari ei ollu edes missään korkeessa asemassa vaan joku random kokoomusnuorten aktiivi.

Ongelma on myös siltä osin hankala, että se ei ole välttämättä kovin reagoiva suoraan politiikkaan. Esimerkiks jos ei ole kohdannut ketään sellaista, jonka kanssa lapsen tekisi, niin mites teet lapsia vaikka millasta haittaveroa lyötäisiin niskaan ja tuettaisiin vuolaasti lapsen tekemisestä.
 
Ongelmaa pahentaa se, että pitää käsitellä asiaa jonka seuraukset ajoittuvat usealle vuosikymmenelle tästä eteenpäin. En muista tarkkaan, mutta olikohan vuonna 2070 Suomessa tilanne jo erittäin paha, jo tästä jokainen vuosikymmen eteenpäin tilanne vain pahenee. Mistä saada verotuloja kun palkansaajien määrä vain vähenee yhä nopeammalla tahdilla vuosikymmen toisensa jälkeen ja samalla huoltosuhde heikkenee eläkeläisten määrän hillittömän kasvun takia?

Mikäli ongelmaa ei saa ratkaista ongelmanratkaisua ei ole.

Ratkaisu mikäli ongelman saisi ratkaista: hyväksytään työn tuottavuuden ja talouskasvun tulevan uusista teknologioista. Tuosta pitää osin poistaa kylläkin, tai suhtautua kriittisesti poliitikkojen keksimiin uusiin teknologioihin, joilla ei olisi ilman tukia markkinoita.

Tehtävä Suomelle: rahastaa isosti osaaminen uusista teknologioista. Sitten on rahaa vaikka Afrikkaan lahjoitettavaksi.

Mitä vaatisi: jälkeenjääneiden mussutuksen kuuntelun kollektiivinen lopetus suomalaisilta.
 
tuo ei ole kovin konkreettista että "uusista teknologioista", teknologia on lähinnä yksi parametri tuotantofunktiossa eli siinä mielessä kyllä...mutta mitä se tarkoittaa. Kokonaistuottavuuteen ts. teknologiaan nyt voi vaikuttaa moni muukin asia, esim. se että tuottamattomia ´firmoja lopettaa ja ihmiset siirtyy tuottavampiin jolloin pääoma ja työvoima vapautuu tuottavampaan toimintaan vaikka mitään uutta ja ihmeellista teknologiaa ei olisi.

Startuppienkaan varaan ei ehkä suomen kaltasen pienen maan, missä hyvin vaikeaa saada mittakaavaetuja, kannattane tulevaisuuttaan rakentaa. Asioita voi tehdä myös niissä isoissa yrityksissä paremmin vaikka tätä ei ymmärretä edes yritysten sisällä.
 
Aika visionäärin kommentti kyllä, ihme on kun ei kukaan ole keksinyt tätä ennen. Mitäs seuraavaksi, korjataan syntyvyysongelma parantamalla syntyvyyttä?

Naulankantaan.

Kun rahaa on Afrikkaankin heitettäväksi helposti voivat äidit pitää vaikka viiden vuoden sapatin vauvaa hoitaen.

Asiat ovat hyvin yksinkertaisia. Ainoa vaikeus ovat vallankipeät ihmiset, jotka tekevät yksinkertaisistakin asioista mahdottomia ratkaista. Nuo syrjään ja Suomi nousuun kaikilla mittareilla.
 
Asiat ovat hyvin yksinkertaisia.
no ei ole. On helppoa sanoa että "panostetaan teknologiaan", mutta vaikeempi sanoa mitkä sitte on niitä voittavia ja mitkä ei. Vielä vaikeempaa on luoda jotain liiketoimintaa asian ympärille. Älyttömän iso osa teknologiasta on sellasta ettei se todellisuudessa paranna tuottavuutta yhtään. Tossa ruokakaupassa kattoin esimerkiks itsepalvelukassojen toimintaa, epäilen ettei nekään tule ihan nykymuodossaan olemaan kovin pitkäikäinen asia. Sellasena aikana kun ei asiakkaita ollut juurikaan, siinä oli koko ajan kaks myyjää ihan sen varalta valvomassa, että kun tulee se must. anteeksi siis seurue tekemään ostoksiaan niin valvontaa pitää olla ettei yks maksa ja muut vaan kävelee läpi. Perinteisellä kassalla oli näiden lisäksi vielä 1 myyjä. Käytännössä 1 myyjän tehtäviä hoiti 3 myyjää sillä juurikaan mitään lisäarvoa ei itsepalvelukassa tuonut.

Paljonko vastaavaa on teollisuudessa, tietojärjestelmissä jne. että uuden tietojärjestelmän myötä tosiasiallinen työmäärä vain lisääntyy. Teollisuuden tietojärjestelmien mahdollistmaa raportointiakaan ei kohdisteta kunnolla kustannuksiin vaan se upotetaan työkustannuksiin mitä itse olen nähnyt. eli kukaan ei edes tiedä kuinka kallista raportointi uudella teknologialla on.
 
no ei ole. On helppoa sanoa että "panostetaan teknologiaan", mutta vaikeempi sanoa mitkä sitte on niitä voittavia ja mitkä ei. Vielä vaikeempaa on luoda jotain liiketoimintaa asian ympärille.

Ei ole vaikeaa, mutta sinä olet väärä ihminen tuota tekemään. Joka ei ole haukku, kun ei tarvita kuin promille ihmisistä tuollaiseen.

Tässä tilanne on vähän kuin sodassa. Varusmies johtaja vänrikki perseilee koko ajan. Kysymys on: missä kohtaa tilanne on sen verta ikävä, että perseily lopetetaan ja annetaan kaikessa paremmalle kersantille käskyvalta?

Suomessa asiat ratkeaisivat hyvin nopeasti ja helposti jos ongelmien luojilta vietäisiin vaan suoraan kaikki pois sen toteamisen jälkeen, että nyt on kova paikka ja silloin tarvitaan oikeat ihmiset oikeisiin rooleihin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
275 202
Viestejä
4 748 057
Jäsenet
77 279
Uusin jäsen
Eliiti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom