- Liittynyt
- 10.01.2019
- Viestejä
- 21 421
Jos mietit jotain Kiinaa, niin no.Mun nähdäkseni erilaiset sekataloudet ovat johtaneet parhaimpaan elintasoon ja hyvinvoinnin jakautumiseen. Suunnitelmatalouteen kuten myös markkinatalouteen on molempiin sisäänrakennettu sortokoneisto, mitä kumpaakin on sekatalousjärjestelmä pystynyt kaitsemaan kansalaisen hyväksi.
Sekatalous tuo ensimmäisenä mieleen että perusajatus on se sosialismi missä poliittisesti päätetty mitä sallitaan yksityisellä puolella. Eli perusajatus on se sosialismi ja sen tehottomuudet, mutta ei ole ihan kaikkea otettu näppäihein. En nyt kokonaan tuomitse, esim jos kyse kehitysvaiheesta missä julkisen puolen roolia pienennetään hallitusti. Tai jos toinen ääripää missä ei ole toimivaa markkinataloutta, missä joku harvojen ns yksityisten hallitsema talous, ja julkinen puoli ottaa väliaikaisesti roolia tavoitteena rakentaa toimivaa.
Myös tilanteita missä ei ole yksityisellä puolella pääomia, jolloin tarvitaan valtion roolia alkuun, tai maalla on esim jotain todella merkittäviä luonnovaroja, joiden hallintaa julkinen puoli voi olla houkutteleva. Toki se ei ole tae menestykseen, tai oikeastaan hyvin paljon esimerkkejä että menee pileen.
Markkinatalous sana ei ole tae menestykseen, toimiva markkinatalous vaatii sen valtion, hallinnon joka turvaa markkinatalouden toimivuuden. Jos sekataloudeksi ei kutsu mallia missä valtio turvaa joidenkin kriittisten asioiden toimivuuden, se ei tarkoita etteikö osassa kohteita voisi silti turvautua markkinatalouteen.
En tiedä kutsutko Suomen talousjärjestelmää sekataloudeksi, ainakin meillä julkisen puolen rooli on iso ja on esimerkki siitä että poliitikoilla on kova halu sektoreihin mikä ei ole välttämätöntä ja tunnetusti se ei ole tie parempaan hyvinvointiin.
Jos sekataloudella tarkoitat demokratiaa, niin on toki iso tasoero vs kommunismi, ja ero hallitsemattomaan markkinatalouteen missä ei ole toimivaa markkinataloutta.