"Vuonna 2021 Kansallisoopperan ja baletin toiminnan kulut olivat yhteensä noin 54,8 miljoonaa euroa. Valtion avustusta kansallisooppera sai 41,6 miljoonaa euroa sekä pääkaupunkiseudun kuntien avustusta 5,3 miljoonaa euroa. Pääosin näytäntötuotoista koostuva toiminnan tuotto oli yhteensä vain noin 8,9 miljoonaa euroa.'
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_Kansallisooppera_ja_-baletti
Edit: Wienin valtionoopperan budjetti on 100 miljoonaa ja tukirahat kattavat yli puolet menoista. Tämä siitä huolimatta että on paljon kuuluisampi.
Sillä (Wienin) rahalla taitaa olla paljon parempi tuotto, eli tuo taitaa useampaa kertaluokkaa isompi juttu.
Leikkauskohtia on paljon. Kansallisooppera ja kansallisteatteri oli ne säilytettävät museoiden lisäksi. Kulttuuritalokin ansaitsee tukensa. Kilpaurheilun tuet pois, minusta myös taiteilijoiden apurahat joutavat pois. Jättäisin myös sotilassoittokunnan.
Noissa kai kyse tasosta. Jos otetaan museot esimerkkinä, niin ei se ole joko tai, vaan se mitä. "Museo" alla paljon sellaista mikä monen mielestä täysin tehotonta, joka syytä kyseenalaistaa, samoin kuin paljon arvokasta, jonka rahoittaminen menee nimenomaan valtion tontille. Museoista nostona, niin Museo kortti on ollut menestys.
Listasi poistettavien osalta toki mielenkiintoinen, voi toki miettiä onko kilpaurheilun tukeminen tärkeää, jos perusteet on samat kuin Kansalisoopperssa, kansallisteatterissa, niin kysyä miksi noin päin.
Se toki hyvä perustelu että jos ei tehdä kunnolla, niin onko järkeä tehdä lainkaan (Kilpaurheilu vs Kansallisopera)
No tuo nimenomaan on halpa hinta. Jos ooppera pitäisi rahoittaa pelkästään niiden turvin, jotka sitä haluavat katsoa, niin lipun hinnat huitelisivat nelinumeroisissa summissa, per henkilö.
Operaa ei rahoiteita vain heitä varten jotka sitä haluavat katsoa ja maksaa. Näkisin asian niin että Kansalisoopperaa pidetään tärkeänä, jos se on päätetty, niin sitten kannattaa pitää salit täynnä, eli hinnoittelu sellaisena että niin myös käy. Se voisiko hinnoittelu olla parempi, sopeutuvampi, Jos lippuja hyvillä paikoilla riitä kaikille halukkaille, niin liput on liianhalpoja.
Liberaalipuolue
"Lasten ja nuorten liikkumista tulee tukea mielummin suorilla tulonsiirroilla, eikä jakamalla rahaa erinäisille urheiluseuroille. Valtiotuet taiteilijoille tulee lakkauttaa, taiteilijoiden tulonlähteenä jatkossa toimisi myydyn taiteen ja mesenaattien lisäksi perustulo."
Perustulo on heidän ratkaisunsa apurahalle.
Se mistä en tykkää on esimerkiksi kansalaisopistojen tukien poistot. Samoin oopperan yms suhteen.
He tosin itsekin myönsivät ettei heillä ollut listan läpikäymiseen juuri resursseja. Sivistyksen ylläpito on minusta valtion ydintehtäviä ja aika iso osa oli katsottukin sellaiseksi.
Liikunnan palveluseteli on hyvä idea.
Menee aika yksityiskohtiin, mutta jos puolue käyttää liberaali nimeä, niin kannattaakin mennä kärki edellä ilman poikkeuksia siellä täällä.
Toki kommenttisi hyvä esimerkki että äänestäjiä ei sillä saa, äänestäjä näkee ne asiat mitkä koskettaa itseä, itselle tärkeitä, halutaan valtiota sinne, ihan vaan varmuuden vuoksi, vaikka isossa kuvassa juttu olisikin parempi.
Tulonsriito, perustulo, on kyllä jänniä termejä, lipsuu vähän heikoille vesille.
Urheilun osalta julkisuudessa aina välillä heittoja että tyyliin urheilu setelit. (Eli se tuki oli kuponkeja joita voisi sitten käyttää urheiluun) sillä haetaan tehokkuutta, ja irtiottoa kanekeasta tuki himmelistä jossa poliittisen perustein jaettaisiin tukea järjestöille ja kiinteistöille.
Mainitsit kansalaisopistot (jossain työväenopistot), ovat ilmeisesti menestys, sitä ei kannata pilata, mutta kunponki juttu voisi sielläkin toimia. Mutta se on kuntien juttuja, mutta kuntia on erikokoisia, joten voisi niitä rajoja helpottaa.