VM:ltä kovat terveiset seuraavalle hallitukselle: ”Suomi ei tule kasvamaan ulos veloistaan”
Valtiovarainministeriö on julkaissut taloudellisen katsauksen. Sen mukaan talouskasvu ei riitä karistamaan julkisen talouden alijäämän ongelmia tulevalla hallituskaudella.
Valtiovarainministeriö julkaisun tuoreen taloudellisen katsauksensa torstaina. SAANA SÄILYNOJA
Jari Hanska
jari.hanska@iltalehti.fi
Tänään klo 12:05
Valtiovarainministeriön ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander lähetti torstaina ministeriön tiedotustilaisuudessa terveisiä tulevalle hallitukselle. Hän ei suunnannut sanojaan suoraan poliitikoille, mutta muistutti niistä realiteeteista, joiden varassa julkinen talous tuoreimpien lukujen valossa lepää.
Budjetin alijäämäksi ennakoidaan VM:n tuoreimmassa taloudellisessa katsauksessa 10–12 miljardia euroa vuodessa vuosille 2024–2027. Kun pottiin lisätään kunnat ja hyvinvointialueet, nousee yhteenlaskettu alijäämä 14–15 miljardiin euroon vuodessa.
– Alijäämien pienentämiseen ei ole oikotietä. Alijäämien pienentäminen vaatii että menot kasvavat hitaammin ja tulot nopeammin kuin laskelmissa nyt arvioidaan. Mittakaavat ovat oleellisia, Spolander sanoi.
– Mitä yritän sanoa, että menoja, veroja tai talouden rakenteita hienosäätämällä ei voida vahvistaa julkista taloutta miljardeilla.
Ensi vuonna talouden odotetaan kasvavan 1,3 prosenttia ja vuonna 2025 1,6 prosenttia.
Inflaatio nostaa julkisia menoja
Inflaatio oli viime vuonna hidasta, mutta tänä vuonna korkealle noussut inflaatio näkyy myös julkisten menojen kasvussa. Se heijastuu etenkin indeksisidonnaisiin menoihin, kuten eläkkeisiin ja työttömyysturvaan.
Torstaina tiedotustilaisuudessa finanssineuvos
Jenni Pääkkönen ilmaisi tilanteen suoraan. Hän katsoi, että korkea velka ja kohonneet korot muodostavat riskin julkiseen talouteen.
– Näillä tiedoilla mitä meillä talouden kuvasta on, niin Suomi ei tule kasvamaan ulos veloistaan, Pääkkönen summasi.
Ministeriön luvuissa edetään niin sanotulla ”muuttumattoman politiikan uralla”. Se tarkoittaa, että mitään poliittisia toimia ei ole ennusteessa huomioitu, sillä päätökset ovat huhtikuun alun eduskuntavaalien jälkeen vasta edessä.
Uusi hallitus tulee saamaan ratkaistavakseen miljardien eurojen kysymyksen.