Saksan kaupungistuminen tapahtui jo 1871-1910 välisellä jaksolla. Siitä eteenpäin se on jatkunut tiivistymisenä.Enpä sanoisi, että kaikkialla kaupungistuminen on samanlainen "megatrendi" kuin Suomessa. Ei muualla Länsi-Euroopassa asiat ole tällä mallilla. Ja puhun siis maista, joiden taloudessa ja teollisuudessa menee paljon paremmin kuin meillä.
Suomessa on ollut ajatusmaailma jo viime vuosituhannen puolelta se, että ainoastaan suurissa kaupungeissa voi olla teollista toimintaa ja koulutettuja ihmisiä. Kepu on ollut omalta osaltaan ajamassa maaseutua alas brändäämällä sitä maaseutu-ja metsätalousalueeksi.
Esimerkiksi 90-luvulla teknikkokoulutuksesta luopumisen yhteydessä ruvettiin pienempiä tekniikan alan yksiköitä pakkoliittämään suurempiin, mikä sitten johti näiden sivutoimipisteeksi muuttuneiden oppilaitosten sulkemiseen. Kun paikkakunnalla olevan oppilaitoksen kohtalo alkoi olemaan vaakalaudalla, otti moni paikkakunnalla sijaitseva yritys tämän huomioon jatkoa suunnitellessaan. Ei voi sitoutua paikkakunnalle, jossa ei ole tulevaisuudessa koulutettua työvoimaa. Tämä politiikka johti siihen, että yritykset pakotettiin siirtymään suurempiin kaupunkeihin, joissa työvoima on kalliimpaa. Tämä sitten on vienyt osaltaan Suomen teollisuuden kilpailukykyä. Osa yrityksistä ei pysähtynyt Suomeen vaan jatkoi suoraan Kiinaan ja Itä-Eurooppaan.
Jos olette ajellut pitkin maaseutuja esimerkiksi Saksassa, Hollannissa tai Tanskassa, olette kenties huomanneet että ns. keskellä ei mitään on tehdaskomplekseja ja toimistorakennuksiakin. Alla on esimerkiksi Phoenix Contactin pääkonttori ja tehdas pienessä Blombergin kunnassa. Ko firma on tuttu jokaiselle teollisuudessa työskentelevälle.
Phoenix contact blomberg
www.google.com
Kaupungistuminen ei ylipäätään tarkoita sitä, etteikö ruraalialueillakin voisi olla elinvoimaista toimintaa tai tuotantoa. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset tuppaavat syystä tai toisesta muuttamaan urbaanialueille. Ko. ilmiö tosiaan on globaali ja läsnä niin Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa kuin molemmissa Amerikoissakin.
Sen sijaan deurbanisaatiota ei yhteiskunnallisen muutoksen tasolla ole tapahtumassa missään. Saa korjata, jos jossain on. Enemmänkin se on käsitteenä sellainen nostalginen Rousseaulainen ”takaisin luontoon” fantasia.
Suomi on jo hyvin kaupungistunut. Joillain mittareilla Suomi itseasiassa on Saksaa kaupungistuneempi maa, vaikka meillä kaupungistuminen on tapahtunut paljon myöhemmin (1960-70 -luvuilla), spontaanimmin ja heikommin hallitusti. Meillä (86% kaupungistuneena) se on silti edelleen käynnissä nykyennusteen ollessa, että kaupunkialueilla asuu suomalaisista 87% v. 2030 ja 90% v. 2050.
Viimeksi muokattu: