- Liittynyt
- 20.07.2019
- Viestejä
- 2 785
Enpä sanoisi, että kaikkialla kaupungistuminen on samanlainen "megatrendi" kuin Suomessa. Ei muualla Länsi-Euroopassa asiat ole tällä mallilla. Ja puhun siis maista, joiden taloudessa ja teollisuudessa menee paljon paremmin kuin meillä.Kaupungistuminen on teollistuneissa länsimaissa megatrendi. Suomi on kehityksessä mittarista riippuen tosin 10-30 vuotta jäljessä, ja korona-aika teki lisäkuopan, mutta kyllä se muutoin etenee tasaisen tappavasti (siis kyliä ja pikkukuntia tappavasti).
Suomessa on erityisesti Kepun ja MTK:n voimin menestyksekkäästi pidetty kiinni suhteellisen pienten perhetilojen mallista, mutta kaipa sielläkin on selvää, että seuraava murros sitten jo vie niistä perhetiloista isojen maatalousyhtiöiden malliin: ei toivottavasti yhtä rumasti kuin Jenkeissä ja Ausseissa, mutta vie kuitenkin.
Sen myötä tai jälkeen tulee sitten myös seuraava loikka yhtäältä kaupungistumisessa, toisaalta maaltapaossa. Kun sitten sinne maalle tunnepohjan ja juurien lisäksi sitoo enää työ (jota on muuallakin), ei enää omaisuus, joka on siis myyty yhtiölle tai vaihdettu sen osakkeisiin.
Tämä on vähän kyyninen näkemys, mutta tuolta se kehityskulku näyttää. Maaseutu autioituu. Politiikkatoimin sitä voi hidastaa, mutta jokainen hidastava toimi maksaa, ja sen maksaa kaupunkilaiset, tietysti. Näitä toimia on meillä tehty ja maksettu 60-luvulta saakka, ja vaikka osin onnistuneesti, on se kaupungistuminen / maaseudun autioituminen silti edennyt koko ajan.
Kesämökkiläiset, joka itsekin olen, on eri porukka. Kesämökki tai mökkeily on toki meillä varsin tavanomainen ylellisyys, mutta siinä mielessä kuitenkin ylellisyys, ettei sitä ole mitään mieltä valtion tukea millään tavalla.
Kunnat toki eri asia, ne optimoi vain omaa elinvoimaansa ja toki siksi kilpailevat mökkiläisistä, jotka tuovat rahaa, mutta eivät tarvitse tai kuluta kalliita palveluja niiden piikkiin, kalleimpana erityisairaanhoito (joka nyt siirtyy hyvinvointialueille).
Suomessa on ollut ajatusmaailma jo viime vuosituhannen puolelta se, että ainoastaan suurissa kaupungeissa voi olla teollista toimintaa ja koulutettuja ihmisiä. Kepu on ollut omalta osaltaan ajamassa maaseutua alas brändäämällä sitä maaseutu-ja metsätalousalueeksi.
Esimerkiksi 90-luvulla teknikkokoulutuksesta luopumisen yhteydessä ruvettiin pienempiä tekniikan alan yksiköitä pakkoliittämään suurempiin, mikä sitten johti näiden sivutoimipisteeksi muuttuneiden oppilaitosten sulkemiseen. Kun paikkakunnalla olevan oppilaitoksen kohtalo alkoi olemaan vaakalaudalla, otti moni paikkakunnalla sijaitseva yritys tämän huomioon jatkoa suunnitellessaan. Ei voi sitoutua paikkakunnalle, jossa ei ole tulevaisuudessa koulutettua työvoimaa. Tämä politiikka johti siihen, että yritykset pakotettiin siirtymään suurempiin kaupunkeihin, joissa työvoima on kalliimpaa. Tämä sitten on vienyt osaltaan Suomen teollisuuden kilpailukykyä. Osa yrityksistä ei pysähtynyt Suomeen vaan jatkoi suoraan Kiinaan ja Itä-Eurooppaan.
Jos olette ajellut pitkin maaseutuja esimerkiksi Saksassa, Hollannissa tai Tanskassa, olette kenties huomanneet että ns. keskellä ei mitään on tehdaskomplekseja ja toimistorakennuksiakin. Alla on esimerkiksi Phoenix Contactin pääkonttori ja tehdas pienessä Blombergin kunnassa. Ko firma on tuttu jokaiselle teollisuudessa työskentelevälle.
Phoenix contact blomberg
www.google.com
Viimeksi muokattu: