Mielenkiintoinen vaalitulos.
Kokoomus jatkoi kovaa kuntavaalisuorittamista, ja otti odotetusti voiton. Voiton suuruus oli hienoinen yllätys - toisaalta oppositioasemassa voitto olisi toki voinut olla vieläkin suurempi. Kokoomus on profiloitunut varsinkin isojen kaupunkien isona tekijänä, ja on usein luotettava kuntatalouden ja elinvoiman moottori - kunhan muut puolueet sitten pitävät huolen, ettei kuntalaisten palveluja ja kouluverkkoa karsita liikaa, eikä kunnalle olennaisia kuntakonserniyhtiötä yksityisteitä.
Kokoomusta äänestää usein samat henkilöt, eikä siinä näytä merkitsen mitään vaikka myyvät järjettömillä kaupoilla kaupungien omaisuutta esim. Espoon sähkölaitos aikoinaan.
Heikko äänestysprosentti avitti todennäköisesti heidän tulostaa. Sekä Korona varmasti vieläkin (siirrosta huolimatta) vähän vaikutti äänestysintoon.
Demarien tulos oli heille historiallisessa perspektiivissä heikko, mutta samaan aikaan pudotus oli pääministeripuolueeksi maltillinen ja ehdokaslistoihin nähden ok; voikin sanoa, että heidän kohdallaan jo ehdokashankinnassaan jonkinlainen epäonnistuminen oli ratkaiseva tekijä. Marinin aamiaiskohu saattoi myös näkyä. Katastrofi tulos ei puolueelle kuitenkaan ollut, vaan uskaltaisin väittää, että se oli siellä realististen odotusten haarukassa. Ylen aamussa asiantuntijat muotoilivat jopa SDP:kin ottaneen gallupeihin nähden torjuntavoiton, itse en kyllä ihan sellaiseksi tätä näkisi, ennemminkin ehkä keskinkertainen suoritus keskinkertaista heikomman listan kanssa. Demarien on yksinkerraisesti kyettävä keräämään parempia ja laajempia ehdokaslistoja tuleviin vaaleihin, se on se näiden vaalien oppi heille.
Ehdokasasettelu on kuntavaaleissa merkittävä, itsekin äänestän enemmän asuin paikan kuin puolueen mukaan, jos joutuu valitsemaan. Lautakunnissa tehdään paljon päätöksiä, jotka vaikuttavat omaan asuinalueehen.
Varmaan hallitusvastuu ja järkyttävä velanotto osin heihinkin vaikutti. Miten lie Marinin kannatus muuttunut ed. vaaleista. Puh. joht/ sen olisi pitänyt selvästi kasvaa. (eli kohun vaikutus?)
Kepun voi sanoa ottaneen kolmospaikallaan ja tuloksellaan torjuntavoiton ja jälleen kerran väistäneen romahduksen.
Valtakunnallisissa luvuissa kolmossija ja pysyminen Persujen edellä oli sekin gallupeihin nähden nyt onnistuminen Saarikolta ja kumppaneilta.
Odotin Kepulle huonompaa tulosta
Perussuomalaiset nousivat odotettuun tapaan, mutta toisaalta merkittävästi vähemmän kuin ennustettiin. Vaalivoittaja, joka ei voittanutkaan aivan kuusi-nolla, kuten etukäteen moni persu uhosi tekevänsä - vaikka valtuutettujen määrä kasvoi nyt valtavasti, niin monessa mielessä Kokoomus oli sittenkin se suurempi voittaja.
Tätä en ymmärrä. Persut olivat vaalien selkeä voittaja 5,7% kannatuslisäys. Kokoomuksella vain 0.7%
Perussuomalaisilla valtavasti kasvaneilta ehdokaslistoilta meni nyt myös läpi paljon kuntapolitiikan untuvikkoja, joiden on seuraavaksi kyettävä kuntalaisia miellyttävään, yhteistyökykyisenä ja rakentavaan toimintaan omia arvojaan unohtamatta tai äänestäjä reagoi eduskuntavaaleissa 2023.
En usko eduskuntavaalit ovat selvemmin valtakunnan vaalit ja siihen vaikuttaa enemmän mitä hallitus tekee seuraavina
kahtena vuonna. Olettaa sopii, että ottaa velkaa maahanmuuttajia lisää. Joka lisännee Persujen kannatusta.
Protestiliike ei kunnassa voi olla, on kyettävä pyörittämään tylsää rutiinia, sekä kehittämään. PS sekoitti kampanjassa valtakunnanpolitiikan kuntavaaleihin, mutta asia toimii myös toisinpäin varsinkin pienemmissä kunnissa, missä edustajien tekemiset on esillä paikallislehdissä ja ihmisten puheissa.
En juuri ole perussuomalaisuuden ystävä, mutta toivotan persuille tsemppiä kuntiin, siellä heillä on nyt mahdollisuuksia osoittaa olevansa varteenotettava poliittinen tekijä - tai osoittaa, että heistä ei siihen ole. Mieluummin näkisin olevan.
Jos on valtaa voi tehdä päätöksiä, muuten olet isojen puolueiden "apupuolue". Persut ovat vielä pieni puolue hyvin monissa kunnissa. Se on sitten yksilöistä kiinni pystyvätkö asiaperustein saamaan toiset esim. lautakunnissa kantansa taakse.
Vihreät sen sijaan… heidän kaikkien aikojen toiseksi paras kuntavaalituloksensa lienee kuitenkin iso pettymys. Hallitusvastuun lisäksi tuloksessa taitaa nyt näkyä äänestäjien pettymys politiikan väistämättömiin kompromisseihin ja julkisuudessa näkyvän keskustelun viherryksen haaleuteen: ilmasto- ja ympäristöasioiden sijaan on profiloitu pitkälti sosiaalipoliittisissa tavoitteissa vaikka toisaalta hallitusohjelmassa Vihreiden tavoitteet onkin hyvin esillä. Ilmastonmuutos ja ympäristö on jäänyt korona-aikoina taka-alalle, kun käytännön toimet on vieneet siitä keskustelusta voiton.
Toisaalta Vihreys alkaa jo levitä kaupungeista alueille, ja moni valtuusto sai näissä vaaleissa ensimmäisen vihreän edustajaansa.
Monet tiedostavat sujuvan liikkumisen (lue; autoilun) merkityksen ja vihreät näyttävät pyrkivät sitä rajoittamaan, joten
söivät sillä osin kannatustaan.
Vasemmistoliiton pieni pudotus oli maltillinen ja selittynee hyvin pitkälti hallitusvastuulla ja Anderssonin äitiyslomalla, sekä sillä, että viimeksi 2017 puolue sai vaaleihin hyötyä ärhäkkäästä valtakunnallisesta oppositiopolitiikastaan - ihan niin kuin KOK ja PS saivat nyt.
Kuntavaalitulos ei aiheuttane puolueessa sen suurempaa päänraapimista, mutta muistuttaa siitä, kuinka tärkeä puolueen kasvo Li Anderson itse on mitä tahansa vaaleja ajatellen. Seuraavat vaalit rakennettaneen arvatenkin taas hänen persoonansa ympärille.
Pieni puolue joutuu tekemään niitä kompromissejä.
RKP oli yksi ehdoton voittaja näissä vaaleissa. Ainoa kannatusta nostava hallituspuolue. Se on temppu se, varsinkin kun puolueen potentiaalinen kannattajaryhmä on lopulta varsin rajallinen.
"Yhden asian" puolue ja vakiintuneet äänestäjät, hyötyi alhaisesta äänestysprosentista.
Kristillisdemokraattien pudotus oli yllätys. Tuntematta tarkemmin puolueen asemaa kuntakentillä, on todettava, että Essayah oli varsin taitava keskustelija valtakunnallisissa vaalitenteissä ja puolueen olisi luullut hyötyvän oppositioasetelmasta. Valuiko KD:lta äänestäjiä muille oppositiopuolueille eli Kokoomukselle ja Perussuomalaisille, vai minne?
Jostainhan ne Perujen ja Kokkareiden äänet pitää olla pois.
Liike nyt teki pienimuotoisuudessaan tietyissä kunnissa kovan tuloksen lähinnä muista eri puolueista loikanneilla ehdokkaillaan. Tässä vaiheessa puoluehistoriaa tulos on heiltä hyvä. Pienenä nostona Helsingissä Mikael Jungner palasi nyt ”farmista” kunnolla politiikkaan ja nousi valtuustoon. Perussuomalaisten kannattanee olla varuillaan NYTin kanssa; jos vaikeuksia tulee, saattaa se jatkossa vetää heiltäkin varsinkin yrittäjiä puoleensa. Toki sama koskee muitakin puolueita joskin tähän asti Nyt on kupannut eniten kokoomusta.
Eikös Jungner ollut joskus Demari?