Näin niitä lakeja tehdään nykyhallituksen toimesta:
IL selvitti: Yle osallistui tiiviisti itseään koskevan lain kirjoittamiseen - taustalta löytyy salaisia lausuntoja
Eduskunnan käsittelyssä oleva Yle-lain muutos on syntynyt tiiviissä vuorovaikutuksessa Yleisradion kanssa, selviää liikenne- ja viestintäministeriön sähköposteista. Julkisen lausuntokierroksen lopuksi Yle on pitänyt epävirallisia palavereja lakia valmistelevien virkamiesten ja Ylen lakiosaston välillä.
Esitetyn lakimuutoksen tarkoituksena on rajoittaa Ylen verkossa julkaisemia tekstisisältöjä. Lakimuutos on seurausta muun muassa Iltalehteä ja muuta kaupallista mediaa edustavan Medialiiton valtiontukikantelusta Euroopan komissiolle.
Kantelun seurauksena komissio on ilmoittanut Suomelle alustavan kantansa asiaan. Nämä komission epäviralliset kannanotot eivät ole julkisia, mutta niiden perusteella hallitus on tekemässä Yle-lakiin täsmennyksiä koskien verkossa julkaistavaa tekstisisältöä.
.
Julkisuudessa Ylen johto on esiintynyt verrattain vähän ja varsin hillitysti lakimuutokseen liittyen. Kirjeenvaihto kertoo, että kulisseissa toiminta on ollut aktiivisempaa. Lain sisällöstä on neuvoteltu myös suoraan Ylen toimitusjohtaja
Merja Ylä-Anttilan sekä entisen Ylen toimittajan, liikenne- ja viestintäministeri
Timo Harakan (sd) välillä.
Yhdessä Ylen ja ministeriön välisessä palaverissa on käsitelty Ylen julkista lausuntoa täydentävää, Ylen salassapidettäväksi merkitsemää lausuntoa. Viestinvaihdossa lakitekstiluonnoksia on myös kierrätetty Ylen lakiosastolla yksityiskohtaisesti kommentoitavana.
.
Medialiitto puolestaan katsoo, että lakiesityksen rajoituksetkin ovat edelleen liian väljiä. Kiistan ydin on siinä, on katsotaanko radio- ja tv-sisältöihin liittymättömät tekstisisällöt osaksi julkisen palvelun yleisradiotoimintaa. Jos ei katsota, eivät ne myöskään saa haitata kilpailua, kuten Medialiiton mukaan tapahtuu.
– Suomessa unohtuu, että komissio katsoo asiaa eurooppalaisesta kontekstista ja komission kanta on ollut hyvin selvä. Yleisradioyhtiöt eivät voi julkaista sanoma- tai aikakauslehtityyppistä sisältöä. Tämä ei ole mahdollista Ylelle eikä muillekaan yleisradioyhtiöille Euroopassa, joita tuotetaan valtion rahoituksella, Mikko Alkio sanoo.
IL selvitti: Yle osallistui tiiviisti itseään koskevan lain kirjoittamiseen - taustalta löytyy salaisia lausuntoja
Sehän on kiva, että Ylen toimintaa rajoittavaa lakia suhmuroidaan yhdessä Ylen kanssa. Harmillisesti samaa ideaa ei sovelleta muihin lainsäädäntöihin yhtä innokkaasti.