Sä sanot että sulla ei ole ratkaisua, kieltäydyt kommentoimasta kun kysyn että täysiäkö sitten järjestelmä päin seinää vai miten ja naljailet muiden ehdotuksille.
Mitä vikaa on ajatuksessa tehdä vaikka vähemmän tai tuottamattomampaa työtä kuin eläminen vaatii jos ei elä yksin sen oman työpanoksensa kautta? Tai vaihtoehtoisesti vaikka 10h päivää tai 12h jos siltä tuntuu että tarvitsee? Teollisuudessa äijät jonottaa ylityötunneille kun siitä saa lisäkorvauksen joten ei se työmäärä kai liiallinen ole jos itsensä elättämistä miettii.
En ole kieltäytynyt kommentoimasta, mutta jaan tämän
@erihyva kannan: ”No tuon "jarruttamatta seinään"- argumentin vahvuutta heikentää se, että oikeisto on toistanut sitä Suomessa viimeiset sata vuotta.”
Mutta tuo 2. asteen oppivelvollisuus pitää pystyä tällä hallituskaudella toteuttamaan, samoin sote. Kunhan ne saadaan läpi, muuttuu soten myötä kuntien tehtävät niin radikaalisti, että jos työllistämisen kuntakokeilut onnistuu, kannattaa ne siirtää kunnille sitten kokonaan. Sitten kuntien päätehtävät olisi suurin piirtein sivistys (opetus, kasvatus, kulttuuri ja vapaa-aika), elinvoima, sekä asuminen ja infra - ja siihen työllisyyden hoitoon voisi olla panoksiakin.
Minusta nämä on syytä katsoa nyt ensin, sitten vasta hypätä pohtimaan seuraavia.
Sotea on kuitenkin rakennettu jo melkein kaksikymmentä vuotta, sen maaliin saattaminen on tämän hallituksen tärkein tehtävä. Olisi toki ollut myös edellisten.
Tuota työaika- ja ylityökappalettasi en oikein ymmärrä, sehän on jo tätä päivää.
Jo nykyisin ihminen saa tehdä niin vähän työtä kuin haluaa, niin tuottamattomalla tai tuottavalla alalla, kuin haluaa. Yksilönvapaus tai valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että sellaisia töitä ei tarvitse tehdä, joita ei halua (tai joidenkin töiden kanssa uskalla) tehdä. Kouluttautumiseen on kohtuullisen hyvät mahdollisuudet.
Aika monella alalla myös työaikamuodosta voi sopia melko vapaasti paikallisesti.
Ylityön määrän rajoittamiselle sen sijaan on ihan hyvät syyt, sekä terveydelliset, että yhteiskunnalliset. Terveydellisten tarkoitus on suojata yksilöä työtapaturmilta, työuupumiselta ja sellaisilta sairauksilta, joiden todennäköisyys kasvaa rasituksen (ja/tai vuorotyön) myötä.
Yhteiskunnallinen syy on jakaa työtä useammalle ihmiselle. Ainakin niin kauan kuin on työttömyyttä, myös tämä yhteiskunnallinen peruste on ihan hyvä.