- Liittynyt
- 20.07.2019
- Viestejä
- 2 841
Root cause Suomen ongelmille on se, ettei täällä ole kehitetty tulevaisuuden varaan oikeastaan minkäänlaista teollisuutta tai muutakaan bisnestä. On vain annettu mennä, kun on alamäki ja velkaa saa. Historiallisista syistä on uskottu mm. paperiteollisuuden voimaan, vaikka esimerkiksi tässä sanomalehtipaperin tapauksessa on jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien ollut nähtävissä kysynnän vähenemisen osoittava trendi. Mutta tätä trendiä ei ole haluttu nähdä Suomessa, vaan on suljettu silmät totuudelta. Kaipolan olisi voinut pelastaa ainoastaan Suomen alhainen kustannustaso, minkä seurauksena UPM olisi päättänyt sulkea jonkin toisessa maassa sijaitsevan sanomalehtipaperitehtaan tai nähnyt tarpeen muuttaa Kaipolan kartonkitehtaaksi, kuten tehtiin Oulussa.Joo, mielleyhtymä tulee johonkin peruskouluikäiseen pikkutyttöön, joka aiheesta esittää tuollaisen kysymyksen. Miettikää sellainen maailma, missä ei korjattaisi ylikapasiteettiongelmia, vaan käytettäisiin vaan vanhaan malliin resursseja, jotta tuotettaisiin tavaraa mitä ei niin paljoa tarvita (Neuvostoliitossa jotain tuollaista yrittivät).
Jämsän tehtaan osalta kohtalo on saneltu jo ajat sitten, kun investoinnit on pantu jäihin ja sama kohtalo on edessä useimmilla muilla Suomen tehtaalla. On väistämätöntä, että paperin kysyntä laskee, mutta jos Suomi olisi pitänyt itsensä houkuttelevampana investointikohteena kuin kilpailijamaat, niin kyseinen tehdas olisi voitu ehkä muuttaa tuottamaan vaikka kartonkia, minkä kysyntä kasvaa.
Ja se kun Suomessa ei tehtaisiin investoida johtaa väistämättä siihen, ettei ne tehtaat pärjää kannattavuudessa niihin, joissa on uudemmat koneet ja laitteet. Joku voi sanoa, että näin se on, eikä voida kilpailla halvempien maiden kanssa (mistä olen eri mieltä, koska meillä on myös kilpailuetuja - Uskoisin, että Suomi voisi olla teollisuudessa Etelä-Korean tasolla, jos olisi toimittu oikein), mutta ne jotka hyväksyy tämän tosiasian hyväksyvät myös elintason laskun tulevaisuudessa. Kaikista ei vaan tule kansainvälisen tason IT/suunnitteluosaajia ja se 10%, josta tulee ei pysty elättämään palveluviennillä tätä nykyistä menotasoa. Vielä voitaisiin kääntää kelkka, kun hallitus sitoutuisi pitkäksi ajaksi ennalta-arvattavaan verotukseen ja AY-liikkeet alkaisi vanhan työväen edun sijaan miettimään myös nuorempaa sakkia.
Jotta Suomessa voisi olla kilpailukykyistä teollisuutta, siis muutakin kuin mainitsemaasi IT-palveluvientiä, pitäisi tämän maan kustannustasoa laskea merkittävästi.
Mutta tämä kustannustason lasku ei onnistu verotusmuutoksilla eikä AY-liikkeen mukautumisella. Nämä jutut ovat aivan yhtä teoreettisia kuin ajatus sisäisestä inflaatiosta, jonka kortin Sipilän hallitus katsoi ja totesi konkreettisesti toimimattomaksi.
Ainoa realistinen asia, joka tämän maan voi pelastaa, on ero eurosta ja paluu omaan valuuttaan. Vain ja ainoastaan tällä menetelmällä maan kustannustaso saadaan sille tasolle, että teollinen toiminta on Suomessa kannattavaa.