Joo, mielleyhtymä tulee johonkin peruskouluikäiseen pikkutyttöön, joka aiheesta esittää tuollaisen kysymyksen. Miettikää sellainen maailma, missä ei korjattaisi ylikapasiteettiongelmia, vaan käytettäisiin vaan vanhaan malliin resursseja, jotta tuotettaisiin tavaraa mitä ei niin paljoa tarvita (Neuvostoliitossa jotain tuollaista yrittivät).
Jämsän tehtaan osalta kohtalo on saneltu jo ajat sitten, kun investoinnit on pantu jäihin ja sama kohtalo on edessä useimmilla muilla Suomen tehtaalla. On väistämätöntä, että paperin kysyntä laskee, mutta jos Suomi olisi pitänyt itsensä houkuttelevampana investointikohteena kuin kilpailijamaat, niin kyseinen tehdas olisi voitu ehkä muuttaa tuottamaan vaikka kartonkia, minkä kysyntä kasvaa.
Ja se kun Suomessa ei tehtaisiin investoida johtaa väistämättä siihen, ettei ne tehtaat pärjää kannattavuudessa niihin, joissa on uudemmat koneet ja laitteet. Joku voi sanoa, että näin se on, eikä voida kilpailla halvempien maiden kanssa (mistä olen eri mieltä, koska meillä on myös kilpailuetuja - Uskoisin, että Suomi voisi olla teollisuudessa Etelä-Korean tasolla, jos olisi toimittu oikein), mutta ne jotka hyväksyy tämän tosiasian hyväksyvät myös elintason laskun tulevaisuudessa. Kaikista ei vaan tule kansainvälisen tason IT/suunnitteluosaajia ja se 10%, josta tulee ei pysty elättämään palveluviennillä tätä nykyistä menotasoa. Vielä voitaisiin kääntää kelkka, kun hallitus sitoutuisi pitkäksi ajaksi ennalta-arvattavaan verotukseen ja AY-liikkeet alkaisi vanhan työväen edun sijaan miettimään myös nuorempaa sakkia.