Yksi kuva paljastaa: Näin Bernerin ajama uudistus nosti taksien hintoja - saatavuusongelmat piinaavat pieniä kuntia
Tänään klo 9:31
Taksiliiton mukaan on selvää, että taksien hintojen nousu johtuu taksiuudistuksesta.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin johdolla toteutettu taksiuudistus on herättänyt närää niin taksinkuljettajissa kuin keskustan riveissäkin. LAURI OLANDER
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) johdolla toteutettu taksiuudistus ei ole Taksiliiton mukaan saanut toistaiseksi aikaan sellaisia vaikutuksia kuin tavoitteena oli.
Berner
arvioi ennen uudistusta, että hinnat laskevat taksiuudistuksen myötä.
– Uskon kyllä, että tämä on ennen kaikkea kuluttajan etu, koska koko tässä lainsäädännössä on pyritty käyttäjälähtöiseen ajatteluun, Berner
painotti MTV:n haastattelussa huhtikuun 2018 alussa.
Asemapaikka- ja päivystysvelvoitteen poistolla haluttiin katkaista maaseudun taksipalvelujen näivettymiskierre, kertoo liikenne- ja viestintäministeriön palveluosaston osastopäällikkö Olli-Pekka Rantala.
Taksiliiton mukaan taksiuudistus on vaikuttanut juuri päinvastoin eli taksien saatavuus on heikentynyt monin paikoin ja myös hinnat ovat keskimäärin nousseet.
”Ei yllättänyt”
Taksiliikenteen hinnoittelu vapautui heinäkuussa 2018, jolloin hinnat aluksi laskivat valtakunnallisesti. Lasku jäi lyhytaikaiseksi, sillä jo lokakuussa hinnat ylittivät kesäkuun hintatason.
Taksien hintojen nousu jatkui koko loppuvuoden. Joulukuussa taksimatkat maksoivat 4,4 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa ennen uudistusta. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen hintakehitystilastosta.
– Ei tämä yllättänyt meitä. Ennakoimme hintojen nousua jo lain valmisteluvaiheessa, toteaa Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen.
Osa keskustan kansanedustajista on
ollut näreissään siitä, että Berner ei aio asettua ehdolle eduskuntavaaleissa ja muut keskustan ehdokkaat joutuvat nyt selittämään vaalikentillä taksiuudistuksesta seuranneita ongelmia. Berner on ehdolla ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen.
Osa edustajista katsoi, että kun ministeri käyttää Suomessa kohtuullisen suurta valtaa, olisi hyvä, että ministerit testauttaisivat omaa toimintaansa ja kannatustaan vaaleissa.
Iltalehti pyysi asiaan ministeri Bernerin kommenttia, mutta hän ei kommentoinut, koska on matkalla. Liikenne- ja viestintäministeriön palveluosaston osastopäällikkö Olli-Pekka Rantala vastasi Iltalehden kysymyksiin taksiuudistuksen vaikutusten osalta.
Rantalan mukaan on liian aikaista arvioida, mikä on ollut taksiuudistuksen vaikutus hintoihin pitkällä aikavälillä. Hän toteaa, että hintamuutosten ohella myös esimerkiksi palvelutasossa on samaan aikaan tapahtunut isoja muutoksia.
– Taksihintojen nousussa on syytä huomioida se, että taksiliikenteen tuotantokustannukset ovat samanaikaisesti nousseet huomattavasti. Myös vanhan sääntelyn aikana säänneltyjä hintoja olisi nostettu selkeästi kustannusten nousun johdosta, Rantala katsoo.
Taksiliitto eri linjoilla
Taksiliitto ei allekirjoita tätä näkemystä. Liiton toimitusjohtajan mukaan esimerkiksi verotuksen kiristyminen ja polttoaineiden hintojen nousu eivät selitä viime vuonna nähtyä taksien hintojen nousua.
– Kyllä tässä hintojen nousussa on nimenomaan kyse siitä, että luovuttiin taksien hintasäätelystä. Sääntelystä luopuminen johtaa pääsääntöisesti aina kansantaloustieteen perusoppien mukaan hintojen nousemiseen, Koskinen huomauttaa.
Taksiliiton mukaan myöskään palveluiden erilaistuminen ei selitä viime vuonna nähtyä taksien hintojen nousua.
– Ei ole mitään dramaattista muutosta tapahtunut palvelutasossa.
Lupia pöytälaatikossa
Rantala huomauttaa, että taksipalvelujen saatavuus on ollut maaseudulla ongelma jo vuosia, ja taksien määrä on ollut jatkuvassa laskussa. Rantala muistuttaa, että lain voimaantulon jälkeen on myönnetty yli 3 500 uutta taksilupaa ja lupien määrä on kasvanut kaikissa maakunnissa.
Lupa- ja automäärän perusteella ei voida päätellä sitä, milloin ja missä autot ovat ajossa. Rantalan mukaan luvut antavat kuitenkin viitteitä siitä, että saatavuuden voidaan olettaa parantuneen etenkin vilkkaan kysynnän aikana.
– Se, että maaseudun taksi voi lakiuudistuksen myötä käydä tekemässä satunnaisia keikkoja esimerkiksi lähikaupungissa tai sesonkiaikaan Lapin hiihtokeskuksissa, voi tuoda juuri sen verran lisätienestejä, että yritystoiminnan jatkaminen on kokonaisuutena mahdollista, Rantala sanoo.
Taksiliiton Koskinen huomauttaa, ettei taksilupien määrä kerro ajossa olevien taksien määrästä.
– Meillä on nyt pöytälaatikossa paljon sellaisia taksilupia, joilla ei harjoiteta liikennettä. Vanhat yrittäjät eivät ole palauttaneet lupiaan. Tämä on nähtävillä etenkin maaseudulla, kun yrittäjät pohtivat toiminnan kannattavuutta. Lupien palauttaminen ei ole siinä ensimmäisenä mielessä.
Hiljainen aika ongelma
Rantalan mukaan käytössä olevien tietojen perusteella näyttää siltä, että valtaosa takseista harjoittaisi toimintaa edelleen ympärivuorokautisesti. Yli 80 prosenttia palveluaikansa ilmoittaneista yrityksistä kertoo tarjoavansa kyytejä kaikkina aikoina maanantaista sunnuntaihin.
– Näyttää siltä, että uudistuksella on ollut pääasiassa tavoiteltuja vaikutuksia ja näivettymiskierre on saatu katkaistua, Rantala sanoo.
Taksiliitto on täysin eri mieltä. Se perustaa näkemyksensä taksiyrittäjiltä ja kansalaisilta saamaansa palautteeseen. Koskisen mukaan päivystysvelvoitteen poistaminen on näkynyt pienemmissä kunnissa ja kaupungeissa siten, että taksin saaminen on vaikeutunut entisestään.
– Jopa pääkaupunkiseudun ympäristössä on pienempiä kuntia, joissa tilanne on ongelmallinen eli että on ongelmia hiljaisena liikenteen aikana löytää taksipalvelua. Tämä on valitettavasti lopputulos taksiuudistuksesta, Koskinen toteaa.
”Tilanne huonontunut”
Nyt kun päivystysvelvoitetta ei ole, taksiyrittäjät keskittyvät Koskisen mukaan vain kannattavaan liiketoimintaan, eivätkä palkkaa ulkopuolista työvoimaa eli hoitavat yksin päiväliikenteen ja nukkuvat yöt.
– Vaikka taksien saatavuudessa on ollut paikoin aiemminkin ongelmaa, tilanne on heikentynyt taksiuudistuksen myötä. Paljon tässä on tilanne huonontunut kuluttajien ja yrittäjien kannalta, jos puhutaan koko maasta. On toki myös asioita, jotka ovat parantuneet.
Kaupunkiseuduilla ja suurissa kuntakeskuksissa taksipalvelu toimii Koskisen mukaan hyvin, ja kuluttajien vaihtoehdot taksien suhteen suurissa kaupungeissa ovat lisääntyneet taksiuudistuksen myötä.
Koskinen pitää kuitenkin ongelmallisena, että ministeriö näkee ainoastaan uudistuksen positiiviset seuraukset.
– Ministeriö on halunnut jättää sivuun negatiiviset vaikutukset, Koskinen toteaa.
HANNA GRÅSTEN