Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Siis keistä tässä nyt puhutaan? Sanders? Ocasio-Cortez? Politiikan puolesta sopisivat täällä demareihin tai vasemmistoliittoon. En nyt kyllä näitä pitäisi äärivasemmistolaisina, koska sitten on vielä kommarit ja muut erikseen.Kyllähän demaripuolen ns. progressiivinen siipi alkaa olla jo aika pölhövasemmistolaista jopa meidän mittapuun mukaan.
Itseasiassa demokraatit ovat Clintonista (Bill) alkaen menneet oikealle (new democrats). Demokraateilla on nyt ollut pari näkyvää vasemman laidan esutajaa, mutta puolueen runko on kyllä vielä vahvasti keskustaoikeistolainen.Yleisesti, USA:n konservatiivit ovat pysyneet ideologian suhteen aika samoissa vuosikymmeniä siinä missä demarit ovat ajautuneet enemmän ja enemmän vasemmalle, The Economistilla on siitä kohtalaisen kuvaava käppyrä: Far-left candidates did poorly in the Democratic primaries Samainen käppyrä selittää aika pitkälle sen, miksi demarien ja republikaanien yhteistyö on nykyään niin mahdotonta.
Ocasio-Cortez on tosiaan aika idealistinen ja kokematon. Saattaa ehkä vähän rauhoittua kun pääsee sisälle siihen käytännön politiikkaan.Ocasio-Cortez... vähän kuin vasemmiston Trump sillä erotuksella että Trump sentään ymmärtää kaupankäynnistä jotain. Mitä niitä kannanottoja olen seurannut niin ihan perusasiat laskutaidosta puhumattakaan on täysin hukassa mutta mielipide löytyy kyllä joka hiton asiaan. Kaikille kaikkea hirveän kivaa ilmaiseksi, velat anteeksi, asunnot ilmaiseksi jne. Vähän kuin Li Andersson mutta nätimpi. Jos demaripuolueen tulevaisuus on tuossa niin Trumpia kaivataan jossain vaiheessa vielä ihan järkevänä vaihtoehtona.
Minun mielestäni paras tapa toteuttaa sosiaali- ja terveyspalvelut on siten, että kokonaisuutta pyörittää yksi taho ja sen tahon tulee olla julkinen, esimerkiksi maakunta tai vielä mieluummin joku yliopistosairaala-alue johon kuuluu useita maakuntia.Miksi se olisi huono tapa suomessa?
Minusta pitäisi pystyä jotenkin perustelemaan, että miksi nimenomaan julkinen puoli tuottaisi parhaan tuloksen. Miksi eduskunta pystyisi päättämään minua paremmin, että paljonko minun terveydenhuoltooni on sopivaa investoida ja että mitä asioita minä pidän tärkeänä?Minun mielestäni paras tapa toteuttaa sosiaali- ja terveyspalvelut on siten, että kokonaisuutta pyörittää yksi taho ja sen tahon tulee olla julkinen, esimerkiksi maakunta tai vielä mieluummin joku yliopistosairaala-alue johon kuuluu useita maakuntia.
Jo nykyisellään aiheutuu turhia kuluja, vaivaa ja byrokratiaa siitä, että on erikseen yksityinen ja julkinen terveydenhoito, kuntien pyörittämä perusterveydehuolto ja sairaanhoitopiirin/maakunnan pyörittämä erikoissairaanhoito jne. Tämä aiheuttaa myös potilaalle turhaa vaivaa, kun eri tahot pompottelevat ihmisiä edestakaisin pitääkseen oman budjettisektorinsa mahdollisimman siistinä. Jos sama taho vastaisi kaikesta, olisi enemmän motivaatiota hioa prosesseja kustannustehokkaammaksi kun kaikki menisi kuitenkin samasta pussista. Joissain maakunnissa näin on tehty ja sillä on saavutettu käsittääkseni ihan hyviä säästöjä.
Jos tähän nykyiseen yhtälöön meinaa ottaa vielä vakuutusyhtiöt mukaan ja yksityistää koko perusterveydenhuollon, niin en usko, että se ainakaan hommaa selkeyttää ja turhia kuluja vähentää. Lisäksi laaja yksityistäminen korostaa niitä ongelmia joita jo nykyisellään yksityisvastaanotoissa on, esimerkiksi tiedonsiirtoonn ja erilaisten moniammatillisten tukitoimien aktivointiin liittyen.
Tuollainen vakuutusrahoitteinen yksityisvastaanotto on varmasti ihan ok terveelle, työssäkäyvälle tavikselle joka hakee kerran-pari vuodessa sen saikkulapun ja/tai reseptin lääkäristä nuhakuumeeseen. Nämä on myös niitä potilaita joita yksityiset lääkäriasemat haluavat asiakkaakseen, koska näistä saa parhaat voiton. Ongelmat alkavat, kun lääkärin vastaanotolle marssii moniongelmainen potilas, jolla somaattisten vaivojen hoidon ohella tulisi aktivoida sosiaalitoimea, mielenterveyspuolta, lastensuojelua jne, jotta paras kokonaisvaltainen lopputulos potilaan kannalta saavutettaisiin. En usko, että vakuutusrahoitteinen yksityinen tuo tähän mielekkäitä ratkaisuja.
Julkisen terveydenhuollon tehtävä ei ole tuottaa voittoa kun taas yksityisen yrityksen keskinen ja oikeastaan ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen ja osakkailleen voittoa. Terveydenhuollon tuotteistaminen, hinnoittelu ja voittojen laskeminen on mahdotonta, koska suurin osa hoidoista ja tutkimuksista näkyy pelkkänä menoeränä, eivätkä ne voitot näy kuin vasta viiveellä eivätkä silloinkaan hoidon tarjonneen tahon tilillä. Toisekseen jos ajatellaan, että identtinen palvelu tuotetaan yksityisesti ja julkisesti, niin yksityisellä puolella täytyy aina jäädä pieni siivu hinnan päälle, jotta yritys vaurastuu. Tämän vuoksi uskon, että julkinen sektori on oikein järjestettynä kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin yksityinen ja lopulta myös kansalaiselle halvempi.Minusta pitäisi pystyä jotenkin perustelemaan, että miksi nimenomaan julkinen puoli tuottaisi parhaan tuloksen. Miksi eduskunta pystyisi päättämään minua paremmin, että paljonko minun terveydenhuoltooni on sopivaa investoida ja että mitä asioita minä pidän tärkeänä?
Julkisen terveydenhuollon tehtävä ei ole tuottaa voittoa kun taas yksityisen yrityksen keskinen ja oikeastaan ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen ja osakkailleen voittoa.
Itseasiassa usein ei.
Yrityksen tehtävä voi olla myös
1) palvella omistajiaan toiminnallaan
2) työllistää omistajansa
Tuo "ainoa ja keskeinen tehtävä tuottaa voittoa" pätee pörssiyhtiöihin.
Mutta kun sitä hoitoakin pitäisi saada. Kyllä itseäni on osannut ottaa päähän tuo julkisen systeemin hitaus ja ikuinen jonottaminen sekä se ettei tutkimuksia tahdo saada, koska maksavat ilmeisesti ihan liikaa. Pakko on ollut käyttää yksityisiä palveluja.Tämän vuoksi uskon, että julkinen sektori on oikein järjestettynä kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin yksityinen ja lopulta myös kansalaiselle halvempi.
Mutta kun sitä hoitoakin pitäisi saada. Kyllä itseäni on osannut ottaa päähän tuo julkisen systeemin hitaus ja ikuinen jonottaminen sekä se ettei tutkimuksia tahdo saada, koska maksavat ilmeisesti ihan liikaa. Pakko on ollut käyttää yksityisiä palveluja.
Näinhän se on, mutta kun puhutaan terveydenhuollosta niin taitaa nuo olla pääasiassa isoja pörssiyhtiöitä.
Juu, ei julkinen puoli nykyisellään täydellinen ole. Itsellä on pääasiassa positiivisia, mutta myös negatiivisia kokemuksia julkisesta perusterveydenhuollosta. Negatiiviset liittyvät kuitenkin lähinnä lääkärin vuorovaikutustaitoihin ja koen päässeeni niihin tutkimuksiin jotka ovat olleet perusteltuja ja saaneeni asianmukaista hoitoa.Mutta kun sitä hoitoakin pitäisi saada. Kyllä itseäni on osannut ottaa päähän tuo julkisen systeemin hitaus ja ikuinen jonottaminen sekä se ettei tutkimuksia tahdo saada, koska maksavat ilmeisesti ihan liikaa. Pakko on ollut käyttää yksityisiä palveluja.
Noita julkisen puolen kokemia jatkuvia leikkauksia ja toiminnan supistamisia vuosikymmenien ajan ei voi tarpeeksi korostaa. Kaikessa suositaan nykyään yksityistä tukien ja ostojen muodossa ja annetaan paras potilasmateriaali sinne. Julkinen sitten hoitaa lopun suuren ja monisairaan sekä kroonisen jämäväestön minimiresursseilla.
Yhtään spekuloimatta asia tuli esiin samalta valtuutetulta kuin koko vyyhti alkoi. Tätä kaikkea ei olisi ikinä mediassa ilman kyseistä vihapuhujaa.Oulun tapaus ei näytä laantuvan.
Oulussa neljä uutta seksuaalirikostapausta – uhreina alle 15-vuotiaat tytöt, yksi uhreista kuollut
Puskaradio kertoo että yksi raiskatuista lapsista olisi tappanut itsensä.
Ettei vaan erään tietyn puolueen kannatus vaan nousisi!?Taetaa tulla jytky. Nyt ne oulussa on lissee tehneet mistä täällä ei saa puhua.
Kovasti on mölyä, mutta nykyinen hallitus on ollut ihan hyvä. Jos joku vihervasemmistohallitus pääsee valtaan niin siinä saa kansa nähdä kuinka ne asiat voidaan oikeasti kusta.
Täytyy myös ymmärtää, että edelleenkään potilas itse ei välttämättä ole paras asiantuntija sen suhteen, mitkä tutkimukset ja hoidot ovat missäkin tilanteessa hänen kohdallaan lääketieteellisesti perusteltuja. Yksityisellä tutkitaan mielellään paljon, koska sen maksaa joko vakuutusyhtiö tai potilas itse ja yksityinen firma tienaa rahaa sillä. Kun pääsee tutkimuksiin joihin ei välttämättä julkisella puolella pääsisi, syntyy monelle illuusio paremmasta hoidosta, vaikka itse hoidon kannalta tutkimuksilla ei välttämättä olisi mitään merkitystä.
Virheitä sattuu molemmilla puolilla ja kuten sanoin, julkisen puolen ongelma tällä hetkellä on jatkuva säästöpaine joka johtaa siihen, että joissain tapauksissa perusteltujakin tutkimuksia saatetaan odotuttaa kun katsotaan menisikö vaiva itsellään ohi. Yksityisellä tätä ongelmaa ei ole, koska joku muu maksaa kulut.No, mä olen kirjoittanut pitkän vuodatuksen terveysongelmat ketjuun.
Et ole tosissasi: "Työllisyys on kasvanut reilusti, valtion velka on pienentynyt ja työn tuottavuus on lisääntynyt. Nämä kaikki ovat nykyisen hallituksen toimenpiteiden ansiota."Tämä. Työllisyys on kasvanut reilusti, valtion velka on pienentynyt ja työn tuottavuus on lisääntynyt. Nämä kaikki ovat nykyisen hallituksen toimenpiteiden ansiota.
Vaikka vasemmisto alussa kovin kritisoi esimerkiksi kiky-sopimusta ja aktiivimallia, niin lopulta huomattiin että nämä olivatkin oikeasti hyödyllisiä. Kiky-sopimus lisäsi työn tuottavuutta julkisella sektorilla ja aktiivimalli vähensi työttömyyttä.
Ainoa syy miksi aktiivimalli ei tuottanut odotettuja tuloksia, johtui leikkauksen pienuudesta työttömyysturvaan. Moni työtön katsoi että kun työttömyysturvaa leikataan noin vähän, niin ei viitsi mennä sen takia töihin, vaan jää laiskottelemaan kotiin. Tuleva vastikkeellinen sosiaaliturva leikkaa 40% työttömyysturvaa, jos työtön ei suostu tekemään töitä tukiensa eteen. Tämä on jo sen verran suuri leikkaus, että eiköhän suurempi osa työttömistä aktivoidu.
Kiky-sopimuksen ongelmana oli se 10min lisäys työpäivään. Lisäys olisi pitänyt olla 30-60min, että sillä olisi ollut suurempi vaikutus. Eiköhän tämäkin saada korjattua jatkossa. Myös yksityiselle sektorille olisi vastaavanlainen kiky-sopimus täysin tervetullut.
Virheitä sattuu molemmilla puolilla ja kuten sanoin, julkisen puolen ongelma tällä hetkellä on jatkuva säästöpaine joka johtaa siihen, että joissain tapauksissa perusteltujakin tutkimuksia saatetaan odotuttaa kun katsotaan menisikö vaiva itsellään ohi. Yksityisellä tätä ongelmaa ei ole, koska joku muu maksaa kulut.
Hyvä kun ilmeisesti lopulta sait kuitenkin avun vaivoihisi.
Mitä ihan tarkalleen ottaen tarkoitat huonolla palvelulla? Huonoa asiakaspalvelua/vuorovaikutusta, hoitovirheitä, muita haittatapahtumia vai mitä?Tuli vaan mieleen tuosta että kyllä mua ottais päähän, jos autokorjaamoissa sais yhtä huonoa palvelua kuin Suomen terveyskeskuksissa. Koittakaa pärjätä sairasparat!
Ei tällä foorumilla kannata ainakaan hengitystä pidättää odotellessa...Nyt vaan odotellaan, että koska joku punavihreä saapuu kertomaan meille kuinka joukkopedofilia on hei ihmisoikeus ainakin, jos sitä tarpeeksi eksoottisen kulttuurin edustajat harrastavat.
Julkinen puoli ja kustannustehokkuus ei sovi samaan lauseeseen. Julkisen puolen tavoite on käyttää koko budjetti ja mielellään vähän yli, jotta voidaan perustella seuraavan vuoden määrärahoja toteutuneella tarpeella.Eikö julkinen terveydenhuolto pyöri vastaavalla kustannuspaikkaperiaatteella, joten sielläkään ensimmäisenä agendassa ei ole asiakkaan etu, vaan kustannustehokkuus.
Julkinen puoli ja kustannustehokkuus ei sovi samaan lauseeseen. Julkisen puolen tavoite on käyttää koko budjetti ja mielellään vähän yli, jotta voidaan perustella seuraavan vuoden määrärahoja toteutuneella tarpeella.
Se budjetti täytetään sitten vaikka paperiliittimillä, ettei vaan jää mitään käyttämättä.
Jotenkin pitäisi saada yritysjohtajia julkiselle puolelle siivoamaan nämä kuonat pois.
Joillakin aloilla kenties kyllä, mutta miten käytännössä toteuttaisit kilpailun esimerkiksi poliisin, puolustusvoimien, pelastustoimen tai sosiaali- ja terveystoimen kohdalla?Vastaus on todellinnen kilpailu yksityisen sektorin kanssa.
Julkinen puoli ja kustannustehokkuus ei sovi samaan lauseeseen. Julkisen puolen tavoite on käyttää koko budjetti ja mielellään vähän yli, jotta voidaan perustella seuraavan vuoden määrärahoja toteutuneella tarpeella.
Se budjetti täytetään sitten vaikka paperiliittimillä, ettei vaan jää mitään käyttämättä.
Jotenkin pitäisi saada yritysjohtajia julkiselle puolelle siivoamaan nämä kuonat pois.
Joillakin aloilla kenties kyllä, mutta miten käytännössä toteuttaisit kilpailun esimerkiksi poliisin, puolustusvoimien, pelastustoimen tai sosiaali- ja terveystoimen kohdalla?
Maksumuurin takana mutta tunnuksen omistavat/copypasten muualta saavat suosittelen lukemaan. En tiedä saako täällä kopioida kokonaisia juttuja, tuskin.
Rotuopin julistajat nousivat valtaan perussuomalaisten nuorisojärjestössä – Halla-aho varoitti paimenkirjeessä fasismista ja ”kainalontuulettelusta”
Onko PS mahdollista tehdä mitään, esim hajottaa koko järjestö jos muutosta ei tule? Rahahanat ainakin jäihin. Toki mielenkiintoinen julkaisuajankohta hesarilla mutta se ei totuutta muuta miksikään. Ovatkohan nämä vajukit uskaltaneet tehdä geenitestejä?
Meillä ei ole toimijoita noilla muilla aloilla, jotka voisivat hoitaa toimia maanlaajuisesti tai edes paikallisesti. Terveydenhuollossa on. Tiettyjä toimintoja ei tietenkään pysty yksityinen hoitamaan, mutta esim perus terveydenhuollon toimia voisi aivan hyvin siirtää tuolle puolelle.Joillakin aloilla kenties kyllä, mutta miten käytännössä toteuttaisit kilpailun esimerkiksi poliisin, puolustusvoimien, pelastustoimen tai sosiaali- ja terveystoimen kohdalla?
Maksumuurin takana mutta tunnuksen omistavat/copypasten muualta saavat suosittelen lukemaan. En tiedä saako täällä kopioida kokonaisia juttuja, tuskin.
Rotuopin julistajat nousivat valtaan perussuomalaisten nuorisojärjestössä – Halla-aho varoitti paimenkirjeessä fasismista ja ”kainalontuulettelusta”
Onko PS mahdollista tehdä mitään, esim hajottaa koko järjestö jos muutosta ei tule? Rahahanat ainakin jäihin. Toki mielenkiintoinen julkaisuajankohta hesarilla mutta se ei totuutta muuta miksikään. Ovatkohan nämä vajukit uskaltaneet tehdä geenitestejä?
Tosin Yhdysvalloissa jossa julkisella terveydenhuollolla on pienin rooli on myöskin ylivoimaisesti kallein terveydenhoitojärjestelmä. Ja kyse ei ole siitä että siellä olisi mitenkään erityisen laadukas järjestelmä vaan se on parhaimmillaan samalla tasolla kuin muut joissa kulut ovat puolet pienemmät.
Mut hyperventilaatio on lähellä jos hengittää joka kerta kun tulee näitä "nyt vaan odotellaan, että joku *viholliskuvatähän* tulee kertomaan *olkiukkotähän*"Ei tällä foorumilla kannata ainakaan hengitystä pidättää odotellessa...
Nuorisojärjestöt on nuorisojärjestöjä. Siellä on tulevia politiikanplanttuja, joiden on tarkoitus hankkia näkyvyyttä vähän kuin keinolla millä hyvänsä. En enää etes muista miksi(oisko ollu joku köyhät kyykkyyn) Susanna Koski oli jossain vaiheessa jatkuvasti otsikoissa, nyt kyseistä matamia näkee harva se päivä jonain asiantuntijana tms. jossain haastattelussa.
Et ole tosissasi: "Työllisyys on kasvanut reilusti, valtion velka on pienentynyt ja työn tuottavuus on lisääntynyt. Nämä kaikki ovat nykyisen hallituksen toimenpiteiden ansiota."
Eiköhän nämä ole ihan globaalin taloustilanteen paranemisen vuoksi tapahtunutta.
Miksi vertailukohdaksi otetaan aina Yhdysvallat kun paljon järkevämpiäkin vertailukohtia olisi? Kuten esim. Sveitsi,mikä on laadullisesti paljon esim. suomalaista edellä. Ehkä sitten jos globalistit saava EU:n taikinoitua liittovaltioksi ja siellä aletaan puuhata yleistä terveydenhuoltojärjestelmää kaikille niin voidaan alkaa vertailemaan onnistuuko se sen paremmin kuin Yhdysvalloissakaan (vastaus: ei onnistu).