• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Olisi kyllä hienoa mikäli Suomessa vihdoin herättäisiin väestörakenteesta johtuvaan aikalailla suurimpaan haasteeseen, kestävyysvajeeseen joka tulevina vuosikymmeninä tulee vain pahenemaan.



Kysymykseen, ymmärretäänkö meillä asian vakavuus, tutkijalla on lyhyt vastaus.

– Ei. Ei ymmärretä.

Suomen väkiluku kasvaa vielä toistaiseksi maahanmuuton seurauksena. Väestörakenne muuttuu kuitenkin siten, että pian iäkkäitä on moninkertainen määrä työssäkäyviin nähden.

Syntyvyys jää tutkijan mukaan usein jalkoihin, kun poliitikot puhuvat nyt vain taloudesta ja turvallisuuspolitiikasta.

Kyllähän siihen ollaan herätty. Toiset vaan tajuaa, että siihen ei kelpaa sellainen ratkaisu, joka vaan huonontaa sitä kestävyysvajetta.

Tämä on aina vasemmistolla ongelmana: Ongelmiin tyrkytetään ja pakotetaan ratkaisuita, jotka vain pahentavat sitä ongelmaa.
 
Maahanmuuttajista sellainen fakta, että korkeakoulutetut maahanmuuttajat ovat erittäin merkittävä ryhmä startup skenessä. Eli kun suomalaiset ihan väkipakolla yhä haluaa tunkea itsensä suuryrityksiin, joista monilla ei ole mitään todellista tulevaisuutta voi hyvinkin käydä niin, että taas kerran suomalaiset tulee hattu kourassa kysymään jatkossa töitä ulkomaalaisilta Suomeen saapuneilta.

Toki tuon porukan vastapainona on myös suuri ulkomaalaisten lattiaduunari / sossu osasto.
 
Kyllähän siihen ollaan herätty. Toiset vaan tajuaa, että siihen ei kelpaa sellainen ratkaisu, joka vaan huonontaa sitä kestävyysvajetta.
mun mielestäni ei ole. Suomen lapsilisäsysteemi on edelleen melko kämänen ja kaikki puheet sen uudistamiseksi tuli ne sitten mistä hyvänsä saa kauheeta ryöpytystä. Päättäjät ei uskalla tehdä muuta kuin nostaa jotain lisää eurolla minkä joku muu voi sitten leikata eurolla jne.

Esimerkiksi suomessa jostian syystä tuetaan suurperheellistymistä sen sijaan, että edes jokanen pariskunta tekisi sen yhden lapsen. Eli jos lapsilisät menee nousevasti lapsiluvun kasvaessa, ne voisi mun mielestäni kokonaan 2 lapsen yli menevältä lapsimäärästä lopettaa sellasilta perheiltä, millä on yli 2 lasta ja allokoida nekin varat siihen ensimmäisen lapsen lapsilisään, käsittääkseni kynnys ensimmäiseen lapseen on paljon suurempi kuin toiseen kun ensimmäiselle täytyy hankkia kaikkea sälää hemmetisti, toinen menee niillä samoilla.

Tässä yksi konktreettinen esimerkki miten järjestelmää voisi muuttaa, tietysti sen tukijärjestelmän ulkopuoliset ongelmat on sitte monimutkaisempi juttunsa, tuilla kun ei voi muuta kuin poistaa resurssirajoitteita. Mikä osuus on esimerkiksi aluepolitiikan heikennyksillä miesten ja naisten heikkoon "mätsäämiseen" jos naisten työpaikat on kaupngissa ja miesten maaseudulla.
 
Mitä ratkaisua nyt tarkalleen kritisoit?

Kestävyysvajeen osalta:

Humanitäärisen ja työperäisen maahanmuuton sotkemista sillä motivaatiolla, että se humanitäärinen maahanmuutto muka tuo maahan nuorempaa väestöä, joka muka parantaisi kestävyysvajetta.

Kun todellisuus kuitenkin on, että matalan koulutustason omaavat humanitääriset maahanmuuttajat sekä heidän jälkikasvunsa työllistyvät keskimäärin selvästi keskimääräistä huonommin, kestävyysvajetta pahentaen. Ja joissakin maahanmuuttajaryhmissä työllistyneistäkin huomattava osa on sellaista itse itseään ruokkivaa julkista sektoria kuten verorahoista palkkansa saavia tulkkeja tälle samalle ihmisryhmälle itselleen.

Toki joitain poikkeuksia on, kuten esim. aikoinaan Vietnamista tulleet pakolaiset, jotka ovat työllistyneet erinomaisesti ja joiden vaikutus kestävyysvajeeseen on ongelmaa pienentävä.
 
Kyllähän siihen ollaan herätty. Toiset vaan tajuaa, että siihen ei kelpaa sellainen ratkaisu, joka vaan huonontaa sitä kestävyysvajetta.

Tämä on aina vasemmistolla ongelmana: Ongelmiin tyrkytetään ja pakotetaan ratkaisuita, jotka vain pahentavat sitä ongelmaa.
Yleisemmin populistisisessa "politiikassa" on ongelmana, että tarjotaan ratkaisuksi ongelmaan muiden syyttämistä. Varsinaiset ratkaisut, tai siis edes ehdotukset ongelmien ratkomiseksi, jäävät hämärän peittoon. Kannatus silti tuntuu olevan kova, joka mun mielestä on järjetöntä.

Eipä sillä, ei itsellänikään ole tuohon mitään taikaratkaisua. Ongelmaa pahentaa se, että pitää käsitellä asiaa jonka seuraukset ajoittuvat usealle vuosikymmenelle tästä eteenpäin. En muista tarkkaan, mutta olikohan vuonna 2070 Suomessa tilanne jo erittäin paha, jo tästä jokainen vuosikymmen eteenpäin tilanne vain pahenee. Mistä saada verotuloja kun palkansaajien määrä vain vähenee yhä nopeammalla tahdilla vuosikymmen toisensa jälkeen ja samalla huoltosuhde heikkenee eläkeläisten määrän hillittömän kasvun takia?
 
Tuo on kyllä totta. Juuri lapsien tukemiseen liittyvissä kannanotoissa tuo syyttely on kaikkein kovinta eikä kukaan uskalla tehdä mitään. Saul Shuback ehdotti aikanaan koko lapsilisäjärjestelmän poistamista ja joutu ihan kohtuuttomaan ryöpytykseen ja syyttelyyn kun nää systeemit nykymuodossaan on pyhiä. Ja tää sankari ei ollu edes missään korkeessa asemassa vaan joku random kokoomusnuorten aktiivi.

Ongelma on myös siltä osin hankala, että se ei ole välttämättä kovin reagoiva suoraan politiikkaan. Esimerkiks jos ei ole kohdannut ketään sellaista, jonka kanssa lapsen tekisi, niin mites teet lapsia vaikka millasta haittaveroa lyötäisiin niskaan ja tuettaisiin vuolaasti lapsen tekemisestä.
 
Ongelmaa pahentaa se, että pitää käsitellä asiaa jonka seuraukset ajoittuvat usealle vuosikymmenelle tästä eteenpäin. En muista tarkkaan, mutta olikohan vuonna 2070 Suomessa tilanne jo erittäin paha, jo tästä jokainen vuosikymmen eteenpäin tilanne vain pahenee. Mistä saada verotuloja kun palkansaajien määrä vain vähenee yhä nopeammalla tahdilla vuosikymmen toisensa jälkeen ja samalla huoltosuhde heikkenee eläkeläisten määrän hillittömän kasvun takia?

Mikäli ongelmaa ei saa ratkaista ongelmanratkaisua ei ole.

Ratkaisu mikäli ongelman saisi ratkaista: hyväksytään työn tuottavuuden ja talouskasvun tulevan uusista teknologioista. Tuosta pitää osin poistaa kylläkin, tai suhtautua kriittisesti poliitikkojen keksimiin uusiin teknologioihin, joilla ei olisi ilman tukia markkinoita.

Tehtävä Suomelle: rahastaa isosti osaaminen uusista teknologioista. Sitten on rahaa vaikka Afrikkaan lahjoitettavaksi.

Mitä vaatisi: jälkeenjääneiden mussutuksen kuuntelun kollektiivinen lopetus suomalaisilta.
 
tuo ei ole kovin konkreettista että "uusista teknologioista", teknologia on lähinnä yksi parametri tuotantofunktiossa eli siinä mielessä kyllä...mutta mitä se tarkoittaa. Kokonaistuottavuuteen ts. teknologiaan nyt voi vaikuttaa moni muukin asia, esim. se että tuottamattomia ´firmoja lopettaa ja ihmiset siirtyy tuottavampiin jolloin pääoma ja työvoima vapautuu tuottavampaan toimintaan vaikka mitään uutta ja ihmeellista teknologiaa ei olisi.

Startuppienkaan varaan ei ehkä suomen kaltasen pienen maan, missä hyvin vaikeaa saada mittakaavaetuja, kannattane tulevaisuuttaan rakentaa. Asioita voi tehdä myös niissä isoissa yrityksissä paremmin vaikka tätä ei ymmärretä edes yritysten sisällä.
 
Aika visionäärin kommentti kyllä, ihme on kun ei kukaan ole keksinyt tätä ennen. Mitäs seuraavaksi, korjataan syntyvyysongelma parantamalla syntyvyyttä?

Naulankantaan.

Kun rahaa on Afrikkaankin heitettäväksi helposti voivat äidit pitää vaikka viiden vuoden sapatin vauvaa hoitaen.

Asiat ovat hyvin yksinkertaisia. Ainoa vaikeus ovat vallankipeät ihmiset, jotka tekevät yksinkertaisistakin asioista mahdottomia ratkaista. Nuo syrjään ja Suomi nousuun kaikilla mittareilla.
 
Asiat ovat hyvin yksinkertaisia.
no ei ole. On helppoa sanoa että "panostetaan teknologiaan", mutta vaikeempi sanoa mitkä sitte on niitä voittavia ja mitkä ei. Vielä vaikeempaa on luoda jotain liiketoimintaa asian ympärille. Älyttömän iso osa teknologiasta on sellasta ettei se todellisuudessa paranna tuottavuutta yhtään. Tossa ruokakaupassa kattoin esimerkiks itsepalvelukassojen toimintaa, epäilen ettei nekään tule ihan nykymuodossaan olemaan kovin pitkäikäinen asia. Sellasena aikana kun ei asiakkaita ollut juurikaan, siinä oli koko ajan kaks myyjää ihan sen varalta valvomassa, että kun tulee se must. anteeksi siis seurue tekemään ostoksiaan niin valvontaa pitää olla ettei yks maksa ja muut vaan kävelee läpi. Perinteisellä kassalla oli näiden lisäksi vielä 1 myyjä. Käytännössä 1 myyjän tehtäviä hoiti 3 myyjää sillä juurikaan mitään lisäarvoa ei itsepalvelukassa tuonut.

Paljonko vastaavaa on teollisuudessa, tietojärjestelmissä jne. että uuden tietojärjestelmän myötä tosiasiallinen työmäärä vain lisääntyy. Teollisuuden tietojärjestelmien mahdollistmaa raportointiakaan ei kohdisteta kunnolla kustannuksiin vaan se upotetaan työkustannuksiin mitä itse olen nähnyt. eli kukaan ei edes tiedä kuinka kallista raportointi uudella teknologialla on.
 
no ei ole. On helppoa sanoa että "panostetaan teknologiaan", mutta vaikeempi sanoa mitkä sitte on niitä voittavia ja mitkä ei. Vielä vaikeempaa on luoda jotain liiketoimintaa asian ympärille.

Ei ole vaikeaa, mutta sinä olet väärä ihminen tuota tekemään. Joka ei ole haukku, kun ei tarvita kuin promille ihmisistä tuollaiseen.

Tässä tilanne on vähän kuin sodassa. Varusmies johtaja vänrikki perseilee koko ajan. Kysymys on: missä kohtaa tilanne on sen verta ikävä, että perseily lopetetaan ja annetaan kaikessa paremmalle kersantille käskyvalta?

Suomessa asiat ratkeaisivat hyvin nopeasti ja helposti jos ongelmien luojilta vietäisiin vaan suoraan kaikki pois sen toteamisen jälkeen, että nyt on kova paikka ja silloin tarvitaan oikeat ihmiset oikeisiin rooleihin.
 
Netin ylikö tälläiset profiloinnit tehdään? Oletko sinä sitten oikea ihminen tekemään tämän haluamasi muutoksen?

No viestistäsi päättelin kun sanoit, että vaikeaa on tunnistaa. Noin on, jos ei ole kärkijoukkoa uusissa teknologioista.

Olen oikea ihminen. Vaatisi noin tuhannen verran muita heränneitä, ja hyvin nopeasti Suomi kaahaisi moottoritiellä ylinopeutta mitä talouskasvuun tulee.

Ja tosiaan on noita tekijöitä jo nyt. Vaatisi vaan paljon lisää, ja mentaliteettia jossa esimerkiksi rakas yliopisto jätettäisiin työpaikkana.
 
No viestistäsi päättelin kun sanoit, että vaikeaa on tunnistaa. Noin on, jos ei ole kärkijoukkoa uusissa teknologioista.

Olen oikea ihminen. Vaatisi noin tuhannen verran muita heränneitä, ja hyvin nopeasti Suomi kaahaisi moottoritiellä ylinopeutta mitä talouskasvuun tulee.

Ja tosiaan on noita tekijöitä jo nyt. Vaatisi vaan paljon lisää, ja mentaliteettia jossa esimerkiksi rakas yliopisto jätettäisiin työpaikkana.
Se vaan on että yliopistossa saa tehä tiedettä ja joku patentointi nyt ei ole mitään tiedettä. Jos haluu tehä sitä tiedettä niin juuri muuta paikkaa ei sille yleensä ole.
 
Ratkaisu mikäli ongelman saisi ratkaista: hyväksytään työn tuottavuuden ja talouskasvun tulevan uusista teknologioista.
Tämä kai ihan laajasti poliittisesti hyväksytty asia. Tai vähän laventaen investoinneista.

Tuosta pitää osin poistaa kylläkin, tai suhtautua kriittisesti poliitikkojen keksimiin uusiin teknologioihin, joilla ei olisi ilman tukia markkinoita.
No eikö se ole juurikin poliitikkojen tehtävä tukea.

Vaikka poliitikot hyvin ymmärtää että tehokkuus, investoinnit, koulutus, kehitys jne. Niin paoliitikot ovat kansalaisten valitsemia ja siitä seuraa se että listalla pyörii työpaikat, työllisyys, joten ovat pahassa välikädessä, toisaalta pitäisi ajaa asioita jotka vähentää työvoimantarvetta, mutta kun se äänestäjä kokee sen itselleen omantyöpaikan menestyksenä, vaikka siitä ei ole kyse.

Tuosta toinen versio on se että, vaikka poliitikot ymmärtää että julkisissa palveluissa pitäisi pyrkiä tehostamiseen, vähentää henkilöstöä, niin se äänestäjä on juuri sinut valinnut puolustaan sitä vanhaa, perinteistä ihmisen tuottama palvelua.

Kolmasversio on sitten se että aatteellinen, julkisesti tuotetut ja tarjotut palvelut, vaikka poliitikko ymmärtää, niin kädet voi olla kovin sidottu jos aate vaatii että palvelun tuottaa ja tarjoaa julkinenpuoli.

Tehtävä Suomelle: rahastaa isosti osaaminen uusista teknologioista.
No tässä hypättiin jo ihan utopiaan, Suomi on tuossa kerran pari onnistunutkin, mutta ehkä ei kannata sitä etukäteen tehdä, ja tuossa vähän myös sellaista sosialisminkin sävyä, joka ei ehkä ole se paras tapa innovoida ja unelmoida rahastamisesta. Tuppaa olemaan huono konsti. Varsinkin kun nyt ei puhuta arvokkaiden luonnovarojen rahastamisesta.
 
No tässä hypättiin jo ihan utopiaan, Suomi on tuossa kerran pari onnistunutkin, mutta ehkä ei kannata sitä etukäteen tehdä, ja tuossa vähän myös sellaista sosialisminkin sävyä, joka ei ehkä ole se paras tapa innovoida ja unelmoida rrahastamisesta.

Täysi vastakohta sosialismiin. Tässä ensin tulisi tunnistaa, että puolueen jäsenkirja ei tuo syvää osaamista uusiin teknologioihin automaattina. Ja lopettaa sen esittminen, että noin olisi. Tämän jälkeen loppu olisi helppoa.
 
Tämä kai ihan laajasti poliittisesti hyväksytty asia. Tai vähän laventaen investoinneista.
Tekknisesti nämä eivät ole sama asia. Investointi lisää pääomaa per työntekijä, mikä ei välttmättä johda tuottavuuden kasvuun vaan tuotantopanoksen korvaamiseen toisella, eli pääomaa per capita kasvuun. Tuottavuus ja investoinnit nyt yleisessä "koneet ja kalusto"- kategoriassa menee tietty toivotusti käsi kädessä, mutta tuottavuutta voi saavuttaa myös esimerkiksi asioiden tekemisellä paremmin ja työajan koostumuksen muuttamisella siten että tuottavaa työtä on enemmän kokonaistyöajasta. Tämä ei tarvitse välttämättä mitään investointeja erityisesti työvoimavaltaisilla aloilla vaan pelkästään parempaa asioiden organisointia, jotta hukkaan menee mahdollisimman vähän.

Tähänhän LEAN- mallit perustuu, mutta suomessa nuo lähinnä omien kokemusten mukaan on johtaneet asioiten byrokratisoimiseen ja turhan raportoinnin lisääntymiseen. Eli se hukan minimointi on taka-alalla ja hukkaa on lisännyt kaikenlainen päätyön ohella tehtävät asiat.

Tämän kaltaisella saneerauksella on mun nähdäkseni aivan valtava potentiaali Suomessa. Samaten sillä, että lopetetaan kamreerityyppinen taloustarkastelu ja ruvetaan laskemaan vaihtoehtoiskuluja.
 
monen innovaation perustyö on tehty yliopistossa, mitkä on sitä "sosialismia". Esimerkiksi perustutkimuksen tuloksille ei välttämättä ole välittömästi jotain innovaatiomahdollisuuksia, mutta 20 vuoden päästä voi olla. Kuitenkin silti todella suuri osa on silloinkin "turhaa". Ykskään yksityinen toimija ei tuon tyyppistä tutkimusta mielellään rahoita.
 
Olit valtion roolissa rahastamassa. Joka toi mieleen että valtio omistaa tuotantotekijät , lisenssit yms. (jollain muotoa ne omii)
Sitä ennen jokin mystinen taikaseinä mistä ne ilmestyy salaisella taikasanalla.

Valtio kerää verotulot esimerkiksi uusien teknologioiden työntekijöiden palkoista. Palkkojen ollessa reilusti keskipalkkojen yläpuolella, mutta suomalaisella verotuksella lähinnä verottajan tulisi olla asiasta iloinen.
 
Valtio kerää verotulot esimerkiksi uusien teknologioiden työntekijöiden palkoista. Palkkojen ollessa reilusti keskipalkkojen yläpuolella, mutta suomalaisella verotuksella lähinnä verottajan tulisi olla asiasta iloinen.
Se toki rehtiä kertoa että valtion käsi ojossa.

Mutta eikö olla siinä mitä yritetään, siinä toki pieni toisiinvaikuttava haasta.
Tegnologiaa hyödyntäviä yrityksi houkutelle panostaa Suomeen, sitten pitäisi houkutella niitä kovapalkkaisia työntekijäitä tänne verotettavaksi. Niiden pitäisi kokea saavansa vastinetta maksamilleen veroile, tai vaihtoehtoisesti ne haluaa enemmän palkkaa. Jälkimmäinen taasen pistää yrityksissä miettiin että miksi Suomeen kannattaa sijoittua ja maksaa enemmän palkkaa.


Palkkojen ollessa reilusti keskipalkkojen yläpuolella,
Miksi muuten näin, jos miettii yritystä joka investoi uusiin tegnologioihin, niin miksi se maksaisi enemmän palkkaa ja nimenomaan Suomeen missä olit sitä palkkaa verottamassa kovasti.

Suomessa on paljon tegnologiafirmoja ja moni niistä on saanut tänne houkuteltua ulkomaalaisia osaajia ja moni pitää sitä kriittisen tärkeänä. Osa maksaa kovaa palkkaa, ja ns huippuosaajien kohdalla se kannattaakin.

Suomessa myös tegnologiafirmoja , osaamista, joissa merkittävästi keskipalkkaisia työtehtäviä, vaikka palkat olisi isompia kuin kilpailiamaissa niin yrityksen osaamisellaan pärjää.
 
Suomessa on paljon tegnologiafirmoja ja moni niistä on saanut tänne houkuteltua ulkomaalaisia osaajia ja moni pitää sitä kriittisen tärkeänä. Osa maksaa kovaa palkkaa, ja ns huippuosaajien kohdalla se kannattaakin.

Itse näkisin mielelläni kehityksen, jossa uudet teknologiat ottaisivat pääosin valmistuvista parhaat osat töihinsä. Ihan lähtien palkkakilpailun käytöstä keinona. Sitä kautta myös prosessi, jossa jälkeenjääneet suuryritykset romahtaa nopeutuisi.

Tämän hetken ongelma vielä on, että nuorten suosikkityönantajat ovat liikaa suuryrityksiä.
 
Itse näkisin mielelläni kehityksen, jossa uudet teknologiat ottaisivat pääosin valmistuvista parhaat osat töihinsä. Ihan lähtien palkkakilpailun käytöstä keinona.
Palkkakilpialu toimii, toki valmistuvien osalta lähinnä silloin jos on huutavapula, siinä työantaja laskee että saa pidettyä työntekijän pitkään. Palkkakilpailua ennen on sitten se että houkutellaan opiskelijoita yritykseen ennen heidän valmistumistaan kesä, opinnäyte, osa-aika töihin.

Jos tarjolla osaavaa ja tarvitaan heti, niin vastavalmistuneen mahkut aika heikkoja, jos tehtävä ei ole selalinen että siihen voidaan kouluttaa nopeasti, riippumatta kokemuksesta.
Tämän hetken ongelma vielä on, että nuorten suosikkityönantajat ovat liikaa suuryrityksiä.
Suurissaytityksissä koulutetuille houkuttaa , koulutus, urakehitysmahdollisuudet, ulkomailla työllistyminen, rahanpalkan lisäksi muita etuja, jne. verkostoituminen.

Työpaikan ilmapiiri ja joustavuus , se on sitten enemmän työpaikkakohtaista, ja myös firmakohtaista, julkisella puolella sitten omat maineensa.


Mutta jos nyt mietit hallituksen toimia, niin se voi edistää opiskelian työllostymistä poistamalla esteitä työllistyä, samoin se voi helpottaa Suomen houkuttelevuutta ulkomaalaiselal työvoimalle.

Jos mietit kokemustavaativia aloja ja siellä vastavalmistuneiden työllistymistä, niin sielläkkin on erilaisia keinoja, eri koulutusasteille. Oma lukunsa on sitten opiskeliapaikat, niiden alakohtaiset määrä, se vaatii taasen sitä kristallipalloa.
 
Viimeksi muokattu:
Saul Shuback ehdotti aikanaan koko lapsilisäjärjestelmän poistamista ja joutu ihan kohtuuttomaan ryöpytykseen ja syyttelyyn kun nää systeemit nykymuodossaan on pyhiä. Ja tää sankari ei ollu edes missään korkeessa asemassa vaan joku random kokoomusnuorten aktiivi.

Saul kuitenkin alkoi sysiä alempia sosiaaliluokkia ehdotuksellaan, sillä hänen mukaansa lapsilisät ovat tulonsiirtoa hyväosaisilta vanhemmilta heille, jotka hankkivat lapsia saadakseen rahaa. Siis hän ansaitsi kyllä paskamyrskynsä, koska hyvin harva tekee lapsia lapsilisien ja eurojen vuoksi. Kyllä ne lapset sen verran maksaa ylläpitää, että ei niillä tuottoja kyllä tehdä tukien avulla.

Eli ryöpytys ei ollut kohtuuton, sillä hän altisti itsensä helpoksi maalitauluksi superkokoomuslaisuudellaan.
 
Saul kuitenkin alkoi sysiä alempia sosiaaliluokkia ehdotuksellaan, sillä hänen mukaansa lapsilisät ovat tulonsiirtoa hyväosaisilta vanhemmilta heille, jotka hankkivat lapsia saadakseen rahaa. Siis hän ansaitsi kyllä paskamyrskynsä, koska hyvin harva tekee lapsia lapsilisien ja eurojen vuoksi. Kyllä ne lapset sen verran maksaa ylläpitää, että ei niillä tuottoja kyllä tehdä tukien avulla.

Eli ryöpytys ei ollut kohtuuton, sillä hän altisti itsensä helpoksi maalitauluksi superkokoomuslaisuudellaan.
Mulla on sellanen kuva, että samanlaista retoriikkaa saa ylläpitää mutta kun kyseessä oli juuri lapsilisät niin se oli nounou. Samanlaisia kohuja on tullu synnytystalkoista ja vastaavista. Lapsista vaan suomessa ei saa keskustella tai niiden tekoon kohdistuvista yhteiskunnallisista kannustin/passivointi mekanismeista
 
Palkkakilpialu toimii, toki valmistuvien osalta lähinnä silloin jos on huutavapula, siinä työantaja laskee että saa pidettyä työntekijän pitkään. Palkkakilpailua ennen on sitten se että houkutellaan opiskelijoita yritykseen ennen heidän valmistumistaan kesä, opinnäyte, osa-aika töihin.
Vastavalmistuneen palkkaamisessa on puolensa, kun saa työvoimaa edullisesti, mutta tuottavuus on aika nollassa aika pitkään. Vastaavasti heti kun osaamista alkaa olla niin junnuilla on intressiä vaihtaa työnantajaa jos markkinoilta löytyy paljon potentiaalisesti parempipalkkaisia seniorimpia rooleja.
 
Jos lapsien teko tehtäisiin kuluneutraaliksi, niin kyllähän niitä syntyisi kotimaisena tuotantona.

Koska tähän ei ole halua, niin ehkä jostain Bangladeshista tai vastaavasta tarvitsee alkaa rahtaamaan ruotsinlaivallinen elintasopakolaisia päivässä.

Suomi-koulut muutamaan väkirikkaaseen maahan ja kun kieli on opittu, niin saa laivalipun. Tai jos työpaikka on jo sovittuna Suomeen, niin kielikokeesta riittää välttävä.
 
En ihan saa kiinni ajatuksesta, miksi lasten hankinta pitäisi tehdä kuluneutraaliksi. Asia on vähän niin, että mikään määrä tukia ei nosta syntyvyyttä tilanteessa, missä arvomaailmassa lapset tulevat siellä aikalailla vihoviimeisenä kaikenlaisen itsensä etsimisen/toteuttamisen, "ikuisen nuoruuden", uraohjus-ideoiden ja mammonan haalimisen jälkeen. Ja jos päälle porukka on vielä enenevässä määrin kykenemättömiä muodostamaan pysyvämpää vakaata parisuhdetta niin ei siinä hirveästi ole olosuhteita lasten hankinnalle. Ikävämpi puoli on ettei sitä oikein voi järkevästi korvata tuontiväelläkään...
 
Viimeksi muokattu:
En ihan saa kiinni ajatuksesta, miksi lasten hankinta pitäisi tehdä kuluneutraaliksi. Asia on vähän niin, että mikään määrä tukia ei nosta syntyvyyttä tilanteessa, missä arvomaailmassa lapset tulevat siellä aikalailla vihoviimeisenä kaikenlaisen itsensä etsimisen/toteuttamisen, "ikuisen nuoruuden", uraohjus-ideoiden ja mammonan haalimisen jälkeen. Ja jos päälle porukka on vielä enenevässä määrin kykenemättömiä muodostamaan pysyvämpää vakaata parisuhdetta niin ei siinä hirveästi ole olosuhteita lasten hankinnalle. Ikävämpi puoli on ettei sitä oikein voi järkevästi korvata tuontiväelläkään...
Arvomaailma Suomessa on aivan persiillään.

Järkevät konservatiiviset arvot on Suomessa tietoisesti tukahdutettu. Suomalaisuus, perhekeskeisyys, puolison hankkiminen, lasten hankkiminen ja yhteen hiileen puhaltaminen eivät ole enää arvostettuja asioita.

Tilalle on nostettu korostettu individualismi, menestyminen keinoja kaihtamatta, sinkkuuden ja ikuisen nuoruuden ihanuus. Ja vaikka Suomen uusi normaali on korostetun minä-keskeinen, niin silti kaikki vastuut ja velvollisuudet haluttaisiin sälyttää yhteiskunnalle, ihan sosialististen prinsiippien mukaisesti. Nuorison pää on sekoitettu viidensillä ja kuudensilla sukupuolilla, minkä lisäksi heidän päähänsä on iskotettu ajatus että maailman ilmasto tuhoutuu meidän suomalaisten omahyväisyyden vuoksi. Lisäksi suomalaisten ei edes tulisi lisääntyä, vaan väestöpyramidin ongelma tulisi korjata maahanmuutolla kolmansista maista.

Ei se ole ihme, ettei vauvoja tällaiseen ympäristöön synny. Ei myöskään ole ihme, että ihmiset voivat pahoin ja mielialalääkkeiden myynnit takovat vuosittain yhä uusia ennätyksiä.
 
En ihan saa kiinni ajatuksesta, miksi lasten hankinta pitäisi tehdä kuluneutraaliksi. Asia on vähän niin, että mikään määrä tukia ei nosta syntyvyyttä tilanteessa, missä arvomaailmassa lapset tulevat siellä aikalailla vihoviimeisenä kaikenlaisen itsensä etsimisen/toteuttamisen, "ikuisen nuoruuden", uraohjus-ideoiden ja mammonan haalimisen jälkeen. Ja jos päälle porukka on vielä enenevässä määrin kykenemättömiä muodostamaan pysyvämpää vakaata parisuhdetta niin ei siinä hirveästi ole olosuhteita lasten hankinnalle. Ikävämpi puoli on ettei sitä oikein voi järkevästi korvata tuontiväelläkään...
+ Houkuttaa elintasopakolaisia lisää tänne. Ja sen lisäksi täällä jo olevat muualta tulleet lisääntyvät senkin edestä tukien takia. Vastaavasti suomalaisten syntyvyys nousee vain marginaalisesti.
 
Ei se ole ihme, ettei vauvoja tällaiseen ympäristöön synny. Ei myöskään ole ihme, että ihmiset voivat pahoin ja mielialalääkkeiden myynnit takovat vuosittain yhä uusia ennätyksiä.
Sanoisin että vähän roskaa, koska ei tämä tilanne pelkästään Suomea koske, vaan on aika lailla globaali. Jotkut syyt voivat olla yhteisiä muidenkin maiden kanssa, mutta ei tässä nyt pelkästään Suomea kannata sormella osoittaa. Parempi tapa olisi kartoittaa globaalit trendit mitkä aiheuttavat tämän.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Olisi kyllä hienoa mikäli Suomessa vihdoin herättäisiin väestörakenteesta johtuvaan aikalailla suurimpaan haasteeseen, kestävyysvajeeseen joka tulevina vuosikymmeninä tulee vain pahenemaan.



Kysymykseen, ymmärretäänkö meillä asian vakavuus, tutkijalla on lyhyt vastaus.

– Ei. Ei ymmärretä.

Suomen väkiluku kasvaa vielä toistaiseksi maahanmuuton seurauksena. Väestörakenne muuttuu kuitenkin siten, että pian iäkkäitä on moninkertainen määrä työssäkäyviin nähden.

Syntyvyys jää tutkijan mukaan usein jalkoihin, kun poliitikot puhuvat nyt vain taloudesta ja turvallisuuspolitiikasta.


Syntyvyyskehitys on siitä mielenkiintoinen että siinä vaikuttaisi olevan taustalla aika paljon teknologinen kehitys. Tästä ääriesimerkkinä Etelä-Korea jollain 0,7 hedelmällisyysluvullaan. Se maa tulee olemaan kusessa tulevina vuosikymmeninä jos Pohjois-Korea kykenee ylläpitämään omia synnytystalkoitaan. Se mikä on jännä, niin hyökkäyssotaa käyvässä naapurimaassammekin on syntyvyys laskenut kovaa vauhtia vaikka siellä ei woke-tai prideasioista ole suurella massalla tietoakaan ja wannabe-tsaari on pyytänyt naisia hankkimaan 8 lasta. Esim. Venäjällä nuoriso pelaa aika lailla saman verran kuin täällä Suomessakin.

Yhteiskunnat eivät tule pysymään tämän nopeasti tapahtuvan demografisen muutoksen perässä. Siirtolaispaine Eurooppaan tulee entisestään vaan kasvamaan kun ilmastonmuutos jyllää. Samalla moni eurooppalainen kokee asemansa uhatuksi ja populismi jyllää. Terroristiset teot uusnatsien ja radikaali-islamistien toimesta voivat kiihtyä tämän kehityksen myötä.

Nyt tapahtuva yhteiskunnallinen muutos on niin nopea että kantasuomalaiset tulevat hyvin nopeasti jäämään vähemmistöön Suomessa. Poliittisesti pitäisi tapahtua jotain todella radikaalia että näin ei kävisi, esim. sinimustaliike (ei se hallitus mistä bileministeri puhui) nousisi merkittävällä kannatuksella eduskuntaan vaatimaan valkoista Suomea.

Itse synnyin kansallisvaltioon, mutta vaikka asuisin Suomessa loppuelämäni, niin kun kuolen eliniänodotteen mukaan, niin Suomi ei enää takuuvarmasti ole kansallisvaltio.

Kehitys on jo nyt hurjaa. Isot kaupungit ovat täynnä englanninkielistä viestiä, on Mall of Triplaa ja café, restaurant sitä sun tätä. Kansalaisohjeistusta tarjotaan virallisten kielten lisäksi englanniksi, venäjäksi, somaliaksi ja arabiaksi. Näiden vähemmistökielten asema tulee vain korostumaan tulevaisuudessa ja lisää vähemmistökieliä otetaan julkisen vallan toimesta käyttöön. Suomesta tulee kansalaisuuksien basaari, missä kantasuomalaisuus tulee nopeasti häviämään.

Olen alkanut hyväksymään tämän meidän pohjois-eurooppalaisista kansoista koostuvan "heimon" sukupuuton. Se mikä hieman lohduttaa niin ihmiset ei tähän kuole, tulee vain joku toinen elinvoimaisempi yhteisö joka jaksaa katsoa tulevaisuuteen. Me suomalaiset luovutettiin jo 1970-luvulla kun hedelmällisyysluvut dippasivat lyhyesti 1.3.

Se mistä mä olen huolissani on se, että jatkossa vain äärikonservatiivit kuten muslimit ja lestadiolaiset tulevat hankkimaan lapsia. On riski että vapaudet tulevat kaventumaan tulevaisuudessa koska liberaalit ihmiset eivät lisäänny. Toisaalta historia toistaisi itseänsä. Esim. demokratia on vanha keksintö joka keksittiin jo antiikin Kreikassa, mutta se löydettiin uudestaan melkein 2000 vuoden jälkeen kun valistusaate pyyhkäisi Euroopan läpi 1700-luvulla. Jotain vastaavaa voisi nytkin tapahtua.

Tullaanko jossakin Euroopan maassa ottamaan Sharia-laki käyttöön esim. tällä vuosisadalla? Tullaanko näkemään uudenlaisia valtioita joihin liberaalit pakenevat kun äärikonservatiiviset uskonnolliset tahot kaappaavat demografiallaan päätöksenteon osana demokraattista prosessia? Seksuaalivähemmistöt hyppäävät henkeänsä uhmaten viimeisiin evakuontilentoihin kuten Kabulissa 2021? Elämme mielenkiintoisia aikoja.
 
Kehitys on jo nyt hurjaa. Isot kaupungit ovat täynnä englanninkielistä viestiä, on Mall of Triplaa ja café, restaurant sitä sun tätä. Kansalaisohjeistusta tarjotaan virallisten kielten lisäksi englanniksi, venäjäksi, somaliaksi ja arabiaksi. Näiden vähemmistökielten asema tulee vain korostumaan tulevaisuudessa ja lisää vähemmistökieliä otetaan julkisen vallan toimesta käyttöön. Suomesta tulee kansalaisuuksien basaari, missä kantasuomalaisuus tulee nopeasti häviämään.
Yliopistot on kyllä myös hyvä esimerkki tästä englanning kielen yleistymisestä. Monia tutkinto-ohjelmia ei oikeastaan voi suorittaa ilman, että joutuu suorittamaan opintoja myös englanniksi. Toki hankala tilanne, kun monessa yliopistossa on todella paljon ulkomailta tulleita tutkijoita.
Onhan osa kai ihan vakavissaan sitä mieltä, että nuo laitokset voisi muuttaa kokonaan englanninkielisiksi. Näin se kieli rapautuu, kun vähitellen vaan lakataan käyttämästä sitä joissain yhteyksissä.

Tullaanko jossakin Euroopan maassa ottamaan Sharia-laki käyttöön esim. tällä vuosisadalla? Tullaanko näkemään uudenlaisia valtioita joihin liberaalit pakenevat kun äärikonservatiiviset uskonnolliset tahot kaappaavat demografiallaan päätöksenteon osana demokraattista prosessia? Seksuaalivähemmistöt hyppäävät henkeänsä uhmaten viimeisiin evakuontilentoihin kuten Kabulissa 2021? Elämme mielenkiintoisia aikoja.
Aika moni ei vieläkään tunnu ymmärtävän, että Islam ei oikeastaan ole pelkkä uskonto, vaan ihan kokonainen yhteiskuntajärjestys. Eikä se taida olla kovin hyvin yhteensopiva tämän meidän liberaalin länsimaalaisen kanssa.

lisäys: Kyllä kieltämättä välillä tuolla kylillä kulkiessa jo melkein tuntuu siltä kuin olisi jossain ulkomailla. Vähän väliä näkyy naisia burkat päällä ja kaikenlaisia eksoottisia kieliä kuuluu joka suunnalta. En tiedä, että onko noita ulkomaalaistaustaisia oikeasti näin paljon, vai onko ne vain jotenkin yliedustettuina tuolla keskustassa.
Vähän hankala asiasta toki on edes keskustella avoimesti. Olikohan tämäkin viesti nyt jotain vihapuhetta.
 
Viimeksi muokattu:
Olisi kyllä hienoa mikäli Suomessa vihdoin herättäisiin väestörakenteesta johtuvaan aikalailla suurimpaan haasteeseen, kestävyysvajeeseen joka tulevina vuosikymmeninä tulee vain pahenemaan.



Kysymykseen, ymmärretäänkö meillä asian vakavuus, tutkijalla on lyhyt vastaus.

– Ei. Ei ymmärretä.

Suomen väkiluku kasvaa vielä toistaiseksi maahanmuuton seurauksena. Väestörakenne muuttuu kuitenkin siten, että pian iäkkäitä on moninkertainen määrä työssäkäyviin nähden.

Syntyvyys jää tutkijan mukaan usein jalkoihin, kun poliitikot puhuvat nyt vain taloudesta ja turvallisuuspolitiikasta.

Pitäisi pikkuhiljaa päättää onko se ilmastonmuutos ongelma vai ei. Sehän on vain positiivinen asia että ihmisiä ei synny tänne niin paljon kuin aikaisemmin. Jokainen "syntymätön" ihminen pienentää kuormaa paljon.
 
En ihan saa kiinni ajatuksesta, miksi lasten hankinta pitäisi tehdä kuluneutraaliksi. Asia on vähän niin, että mikään määrä tukia ei nosta syntyvyyttä tilanteessa, missä arvomaailmassa lapset tulevat siellä aikalailla vihoviimeisenä kaikenlaisen itsensä etsimisen/toteuttamisen, "ikuisen nuoruuden", uraohjus-ideoiden ja mammonan haalimisen jälkeen. Ja jos päälle porukka on vielä enenevässä määrin kykenemättömiä muodostamaan pysyvämpää vakaata parisuhdetta niin ei siinä hirveästi ole olosuhteita lasten hankinnalle. Ikävämpi puoli on ettei sitä oikein voi järkevästi korvata tuontiväelläkään...
Kuitenkin silti aika moni pariskunta on sanonut että lasten hankinta on jäissä taloudellisen tilanteen vuoksi. Tuohon sen ekan lapsen voimakas tukeminen voisi auttaa. Ei se ole mikään arvokysymys välttämättä jos ei ole rahaa niin ei ole...eikä sekään kohtuullista ole että joutuu vaikka realisoimaan jotain omia harrastuksia kokonaan sen lapsen rahoittamiseksi. Tulevaisuuden epävarmuus myös varmaan aika iso tekijä...ja kun sitä parempaa palkkaa ja varmempaa tulevaisuutta ei tuukkaan tai tulee joskus 35+ vuotiaana niin sitte ihmetellään kun ei enää tärppää ja ollaan ilman.

Ihan tietty oma ongelmansa on ne jotka haluisi lapsia, mutta ei syystä tai toisesta löydä kumppania tai pysty tekemään vakaata parisuhdetta.
 
Sanoisin että vähän roskaa, koska ei tämä tilanne pelkästään Suomea koske, vaan on aika lailla globaali. Jotkut syyt voivat olla yhteisiä muidenkin maiden kanssa, mutta ei tässä nyt pelkästään Suomea kannata sormella osoittaa. Parempi tapa olisi kartoittaa globaalit trendit mitkä aiheuttavat tämän.
Samoin mun ymmärtääkseni toive lapsettomuudesta on pysynyt kutakuinkin ennallaan ajassa. Eli arvoissa ei liene tapahtunut tolta osin mitään suurta muutosta, että yllättäen ei haluttaisi niitä lapsia. Kyllä niitä halutaan, mutta syystä tai toisesta niitä ei pystytä tekemään.
 
Kyvyttömät johtaa ja jälki on sen mukaista.

Tämä on nykyisten johtajien unelmayhteiskunta. Tämä on heidän mielenmaisemansa, ja käsityksensä hyvästä. Pitävät ihmisiä aivan täysinä vitseinä.
 
Viimeksi muokattu:
Kuitenkin silti aika moni pariskunta on sanonut että lasten hankinta on jäissä taloudellisen tilanteen vuoksi. Tuohon sen ekan lapsen voimakas tukeminen voisi auttaa. Ei se ole mikään arvokysymys välttämättä jos ei ole rahaa niin ei ole...eikä sekään kohtuullista ole että joutuu vaikka realisoimaan jotain omia harrastuksia kokonaan sen lapsen rahoittamiseksi. Tulevaisuuden epävarmuus myös varmaan aika iso tekijä...ja kun sitä parempaa palkkaa ja varmempaa tulevaisuutta ei tuukkaan tai tulee joskus 35+ vuotiaana niin sitte ihmetellään kun ei enää tärppää ja ollaan ilman.

Ihan tietty oma ongelmansa on ne jotka haluisi lapsia, mutta ei syystä tai toisesta löydä kumppania tai pysty tekemään vakaata parisuhdetta.

Jos lasten hankinnasta ajatellaan vähän siihen tapaan, että niitä halutaan mutta siten ettei mistään joudu luopumaan niin lapsia ei hankita koskaan. Lapsen saaminen ja kasvattaminen vaatii väistämättä luopumista jostain, vaikka yhteiskunta maksaisikin kulut. Tulevaisuus on aina ollut epävarma, kysymys on siitä onko uskoa tulevaisuuteen niin, että hankalistakin tilanteista selvitään ja pystytään luovimaan. Ehkä siinä on osansa klikkihuorausmediallakin, missä huonot uutiset ovat hyviä uutisia (koska generoivat klikkejä ja rahaa) ja jonkinlaisella perverssillä älykkyyskäsityksellä, missä vähän niin kuin kuuluu kaivaa joka asiasta kaikki se mikä on perseestä ja varmasti epäonnistuu tai aiheuttaa jollekin marginaaliporukalle jonkun todellisen tai kuvitellun ongelman. Liika turvallisuushakuisuus tuottaa vain pelokkaita ihmisiä, eikä sitä voi korjata tukia lisäämällä. Lähinnä se vain vie ihmisiltä lopunkin uskon ja halun itsenäiseen selviämiseen ja etenemiseen, mikä olisi taas aika olennainen asia itsekunnioituksen kannalta.
 
Kansalaispalkka kaikille suomalaisille ja puolet siitä alle 18-v, niin elämässä eteenpäin pyrkivien ei tarvitsisi lykätä lastenhankintaa.

Idiocracy leffan alkukohtaus kuvailee hyvin nykytilaa.
 
Pitäisi pikkuhiljaa päättää onko se ilmastonmuutos ongelma vai ei. Sehän on vain positiivinen asia että ihmisiä ei synny tänne niin paljon kuin aikaisemmin. Jokainen "syntymätön" ihminen pienentää kuormaa paljon.
Mikäli Suomen talous rapautuu verotulojen hiipuessa tulevina vuosikymmeninä kuten nyt näyttää hitaasti tosiaan käyvän, ei tällä maalla kyllä ole varaa panostaa edes ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tässä mm. sillä onko väestökäppyröissä positiivista vai negatiivista luettavissa, on oikeasti merkitystä. Suomella ne ovat tällä hetkellä käytännössä pelkkää negaa hamaan tulevaisuuteen.

Se pitää huomioida että puhtailla energia- ja ruuantuotantomenetelmillä kuten myös innovatiivisilla ratkaisuilla ongelmiin, on potentiaalia tuoda myös tuloja Suomeen sekä työllistää ihmisiä. Joku aika sitten luin uutisesta että ainakin USA:ssa puhdas energiasektori työllistää jo huomattavasti enemmän ihmisiä kuin fossilisten ympärillä pyöriessä, ja USA:ssa siis on omaa öljyntuotantoakin. Kokonaan oma lukunsa on kaikki ne potentiaaliset, ulkomaiset investoinnit Suomeen jotka nekin tyrehtyvät tai ainakin vaikeutuvat, jos Suomea ei nähdä vakaana ja turvallisena valtiona. Tuo vakaus ja ennakoitavuus, tulee kärsimään tulevaisuudessa.
 
Jos lasten hankinnasta ajatellaan vähän siihen tapaan, että niitä halutaan mutta siten ettei mistään joudu luopumaan niin lapsia ei hankita koskaan. Lapsen saaminen ja kasvattaminen vaatii väistämättä luopumista jostain, vaikka yhteiskunta maksaisikin kulut. Tulevaisuus on aina ollut epävarma, kysymys on siitä onko uskoa tulevaisuuteen niin, että hankalistakin tilanteista selvitään ja pystytään luovimaan. Ehkä siinä on osansa klikkihuorausmediallakin, missä huonot uutiset ovat hyviä uutisia (koska generoivat klikkejä ja rahaa) ja jonkinlaisella perverssillä älykkyyskäsityksellä, missä vähän niin kuin kuuluu kaivaa joka asiasta kaikki se mikä on perseestä ja varmasti epäonnistuu tai aiheuttaa jollekin marginaaliporukalle jonkun todellisen tai kuvitellun ongelman. Liika turvallisuushakuisuus tuottaa vain pelokkaita ihmisiä, eikä sitä voi korjata tukia lisäämällä. Lähinnä se vain vie ihmisiltä lopunkin uskon ja halun itsenäiseen selviämiseen ja etenemiseen, mikä olisi taas aika olennainen asia itsekunnioituksen kannalta.
Niin, kyllä kai lapsilisiä voisi vaikka kokeilla korottaa ja katsoa, että saataisiinko sitä kautta syntyvyys nousuun. Mutta ehkä käytännössä aika mahdoton ja myös vääristynyt ajatus, että yhteiskunnan pitäisi kustantaa se 100 prosenttisesti.

Tämä on kai vähän tätä ajattelua, missä kaikki pitäisi ulkoistaa valtion hoidettavaksi. Jos halutaan hankkia lapsia, niin valtion pitäisi jotenkin hoitaa nekin niin, ettei siitä koidu itselle mitään vaivaa.

Ja samaa mieltä myös siitä, että median pelonlietsonnalla on varmaan osansa.
 
Palkat laahaa, kaikki kallistuu ja palvelut huononevat niin pistäähän se varmaan miettimään ainakin henkilöillä jotka eivät mitään tukia saa, täydet päivähoitomaksut rullaa, yksityiset vakuutukset oltava jne. Toisaalta taas on suurperheitä jotka elävät täysin tukien varassa ihan keskiluokkaista elämää nähtävästi niin jotain erikoistahan tässä kuviossa on. :think:
 
Palkat laahaa, kaikki kallistuu ja palvelut huononevat niin pistäähän se varmaan miettimään ainakin henkilöillä jotka eivät mitään tukia saa, täydet päivähoitomaksut rullaa, yksityiset vakuutukset oltava jne. Toisaalta taas on suurperheitä jotka elävät täysin tukien varassa ihan keskiluokkaista elämää nähtävästi niin jotain erikoistahan tässä kuviossa on. :think:
Miten lähtisit ratkomaan asiaa?
 
Pitäisi pikkuhiljaa päättää onko se ilmastonmuutos ongelma vai ei. Sehän on vain positiivinen asia että ihmisiä ei synny tänne niin paljon kuin aikaisemmin. Jokainen "syntymätön" ihminen pienentää kuormaa paljon.
Niinhän se on. Mutta niin kauan kun huoltosuhde, velkasuhde ja koko talousjärjestelmä edellyttää jatkuvaa talouskasvua se edellyttää käytännön tasolla samalla myös jatkuvaa väestönkasvua.
1717921440623.png
 
Miten lähtisit ratkomaan asiaa?
Varmaan aloittaisin jostain (vero)helpotuksesta tms. työssäkäyville perheellisille. Toisaalta ei niin yksinkertaista koska töitä (joiden palkalla perhe tulee toimeen) ei kuitenkaan ole kaikille, valtion pohjaton kirstu jne.
Niinhän se on. Mutta niin kauan kun huoltosuhde, velkasuhde ja koko talousjärjestelmä edellyttää jatkuvaa talouskasvua se edellyttää käytännön tasolla samalla myös jatkuvaa väestönkasvua.
1717921440623.png
Ainakin nykyisellä maahanmuuton rakenteella ollaan hävitty tää peli. :)
 
Ainakin nykyisellä maahanmuuton rakenteella ollaan hävitty tää peli. :)
En sinällään ole tästä asiasta eri mieltä, mutta välillä vähän tuntuu, että tää kokonaiskuva vähän hämärtyy, kun keskitytään vaan jankkaamaan tästä maahanmuutosta itseisarvoisena ongelmana. Ongelma on kuitenkin globaali: ihmisiä on liikaa ja kasvavia resursseja liian vähän. Ehtyviä on sitäkin enemmän.

Meidän yksinkertaisesti pitäisi oppia tulemaan toimeen vähemmällä ja tämä pätee myös siihen huoltosuhteeseen. Ja kun resurssit, elintila ja elinolot huononevat pyrkii haittalajimme levittäytymään sinne missä elämää ylläpitäviä resursseja vielä on. Kaupan päälle me ollaan globaalilla tasolla luotu vielä tällainen itsetuhoisa resurssien kuluttamiseen motivoiva talousjärjestelmä, joka kannustaa lisääntymään sekä ottamaan vastaan niitä maahanmuuttajia taistelemaan hupenevista resursseista pelkän biologisen olemassaolotaistelun päälle.
 
koko talousjärjestelmä edellyttää jatkuvaa talouskasvua se edellyttää käytännön tasolla samalla myös jatkuvaa väestönkasvua.

Eikä edellytä. Ainoa mitä talouskasvu edellyttäisi on, että a) hyväksyttäisiin talouskasvun tulevan uusista teknologioista, ja b) hyväksyttäisiin että jos ei yhtään ole tuohonkaan aiheeseen perehtynyt on täysin pihalla. Eli joku nolo poliitikkokaan ei voi psykopaattipyrkimyksistään huolimatta huutaa asioiden tilaa tietämättä mistään mitään niin, että .itään hyvää minnekään voisi syntyä.

Ihmiset on niin totutettu kuuntelemaan psykopaatteja, että yksinkertaisinkin asioihin keksitään hölmöyksiä miksi ei onnistu ilman joidenkin Virheiden puolueohjelman läpiviemistä kohta kohdalta.
 
Viimeksi muokattu:
Samoin mun ymmärtääkseni toive lapsettomuudesta on pysynyt kutakuinkin ennallaan ajassa. Eli arvoissa ei liene tapahtunut tolta osin mitään suurta muutosta, että yllättäen ei haluttaisi niitä lapsia. Kyllä niitä halutaan, mutta syystä tai toisesta niitä ei pystytä tekemään.
En nyt pysty esittämään ensimmäiseen vastaväitettä. (*

Jälkimmäisen taustalla on se että lapset alkaa kiinnostaa vasta niin myöhäisellä iällä ettei se enään tahdo onnistua. Onnistumista julkinen puoli voisi parantaa... ottamalla siitäkin isomman roolin, ottamalla isompaa roolia lapsettomuus hoidoissa. Ei ehkä ihan se mihin pitäisi pyrkiä.

Lapsenteon aikaistaminen, niin se sitten vaikeampaa, ei voi ihmisiä painostaa, jonkinverran voi vaikuttaa mahdollisten esteiden madaltamiseen ja tehdä lapsettomuudesta, tai lapsen hankkimisen lykkäämisestä vähemmän houkuttelevaa. Menee kyllä hyvin vaikeille alueille.

Ja siis sen ensimmäisen lapsen jälkeen pitäisi sitten se toinen, kolmaskin saada.

(*
Ehkä vähän vaihtelua kyselyissä ja vertailupisteissä. ja ehkä vuosikymmennissä muuttunut syntyneiden lasten yrittämis aste, yritetty kovasti, ei ehkä tämän kohdalla varsinaisesti lasta yritetty. ehkä jopa vahinko.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 375
Viestejä
4 510 570
Jäsenet
74 357
Uusin jäsen
villl

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom