- Liittynyt
- 02.11.2016
- Viestejä
- 2 671
Mielenkiintoinen spinni tuo miten ennätysmäärä nykyisiä konkursseja johtuukin myös niistä edellisistä vassareista. Edes ek:n kovimmat hörhöt ei puhu noin paksuja.
Ymmärrän, ettei kaikki ongelmat johdu nykyisen hallituksen päätöksistä, mutta johonkin edellisten konkurssilaki muutosten taakse piiloutuminen, samalla kun maan lähes jokainen raksafirma menee nurin on kyllä huutista ja myötähäpeää koko rahan edestä.
Useimmissa tapauksissa syitä ja syyllisiä on useita. Jos nyt edellisen vasemmistohallituksen edesottamuksia katsotaan, niin se lisäsi tuntuvasti pysyviä julkisia menoja velaksi, tilanteessa missä edes silloisia lakisääteisiä tehtäviä ei ole ollut mahdollista rahoittaa ilman velkarahaa - ihan järjellä ajatellen se oli sulaa hulluutta. Yhdistetään tämä heikkenevään kilpailukykyyn verrattuna verrokkimaihin sekä huonoon tuottavuuskehitykseen, mikä osaltaan seuraa mm. koululaitoksen kanssa tehdyistä pahan luokan virheistä niin siinä on sellainen coctail, millä taloudellisen elpymisen edellytykset on niistetty vuosikausiksi eteenpäin. Ja koska poliittinen systeemi on vähän sellainen, ettei edellisten hallitusten tekemiä menolisäyksiä yleensä lähdetä purkamaan, niin jäljelle jää yleensä juustohöylä, mikä on loppujenlopuksi aika huono tapa säästää. Suomi tarvitsisi ehdottomasti kaikkien julkisrahoitteisien tehtävien kriittisen läpikäynnin ja kaiken sellaisen poistamisen julkisen rahoituksen piiristä, minkä ei ole ehdottoman tarpeellista olla siellä.
Kun nyt raksafirmoista puhutaan, niin onhan se aika selvää että konkursseja alkaa tulla kun suhdanne ja korkotaso kääntyy ja säilyy pitkään sellaisena, ettei kukaan halua rakentaa velaksi uutta. Se on vähän sellaista kun eletään velaksi niin kuin huomista ei tulisi ja sitten kun tulee se maksun aika niin se voi vähäsen aiheuttaa hankaluuksia joillekin. Nythän on niin, että suuren luokan emämunaus tehtiin silloin kun luovuttiin omasta valuutasta täysin tietäen että silloinen TUPO yms. rakenteet eivät tule toimimaan ilman isompia muutoksiaja, mutta mitkä sitten Nokia-huumassa jätettiin tekemättä ja joita ei ole vieläkään tehty. Nyt olemme käytännössä tysin EKP:n armoilla, eikä sitä kiinnosta puolen puupennin vertaa mitä Suomelle tapahtuu kun korkopäätöksiä yms. tehdään.