Totesin lähinnä, että kyllä niitä siellä on. Hakuun jos laittaa koko eteläinen Helsinki, eli keskusta-alueet, niin kyllä siellä on runsaastikin tarjontaa 600-700e yksiöistä. Eihän tuo summakaan itsessään sattumaa ole, että ne on juuri tuohon hilattu.
Siis kuinka monta asuntoa jäi haussa haaviisi tuolla summalla keskusta-alueella? Mahtaa olla neliömäärät pienet, koska esim. Ex-isotätini kaksiota vuokrattiin asunnon ostajan toimesta yli tuhannella eurolla kuussa Kalliossa, ja kyseessä oli siis 49 neliöinen kaksio. Muistaakseni vuokrapyyntö oli 1100-1200 euroa/kk.
Koska jos keskustassa on RUNSAASTI tarjontaa tuolla vuokratasolla, niin silloinhan kaupungin vuokrajonojen luulisi olevan lyhyempiä, koska ei se kaupunkikaan vuokraa kovin montaa asuntoa alle 600 eurolla, taitaa 500 euroa olla tyypillisin minimitaso kaupungilla. Miksi siis kaupungille jonotetaan, jos on runsaasti tarjolla 600-700 euron asuntoja?
Kyllä. Ennen opiskelijastatusta kyseisellä perheellä ei tullut noita opintotukia kummallekaan nuorelle tilille vaan heistä tuli lapsilisät perheen vanhemmalle, ja olettaisin tämän olleen toimeentulotukea leikkaava tekijä yhtälailla (joo, en tiedä itsekään miten tässä tilanteessa tämä tuki käyttäytyisi). Kun lapset ovat kasvaneet riittävän vanhoiksi, on kyseisessä taloudessa tilanne todennäköisesti jopa kohentunut roppakaupalla mutta menot eivät ole kasvaneet oikein mitenkään. Tällaisessa tilanteessa puhutaan kuitenkin yleensä toisen asteeen koulussa käyvistä nuorista eikä mistään yliopistodokaajista joilla todellakin kaikki rahat menevät vuokran jälkeen lähinnä kaljaan. Voin olla kuitenkin tässä asiassa väärässä, ja joku paremmin yksinhuoltajien toimeentulotuista tietävä voinee korjata kommenttiani tarvitessaan. Opintolainaakin ilmeisesti pystyy hakemaan ja sehän on suhteellisen edullista lainaa olosuhteet huomioon ottaen.
Siis ennen opiskelijastatusta lapset ovat saaneet joko alaikäisenä äitinsä ja isänsä elatusta tai lasten toimeentulotuen normia (411e/kk), joka on suurempi kuin tuo 165 euroa kuussa, Orpon asumiskulujen kaatamisten jälkeen oleva opintotuen määrä.
Opiskelijan 165 euroa häviää selkeästi toimeentulotuelle, joka on tilanteesta riippuen täysi-ikäiselle 429,03-587,71euroa/kk suuruusluokaltaan, lisäksi sossu maksaa lääkkeet, terveyslaskut, passin, sähkö- ja sähkönsiirron laskut ja kotivakuutuslaskun.
Kotona asuvan opiskelijan on siis maksettava siis tuosta 165 eurosta ITSE lääkkeensä, terveyslaskunsa ja passinsa. Opiskelijat on aidosti ahtaalla, ja Orpo perkele laittoi opintotuen jäähylle indeksikorotuksien suhteen!
Ja eikös lasten kasvaessa kulut kasva, kun lapset tarvii harrastuksia ja opiskelijoiden osalta kysyn edelleen sitä, että koetko 165 euroa kuukaudessa riittäväksi opiskelijan lounaisiin, kotiruokaan, HSL-lippuun, kännykkäliittymään sekä opiskelijan vaatteiden ja laitteiden satunnaiseen uusimiseen? Ja mieti kesäaikaa, opiskelija ei silloin saa välttämättä mitään tukea mistään, ellei ole osannut ajaa tilannettaan sellaiseen asetelmaan, että voi kesällä saada toimeentulotukea.
Eiköhän moni aikuinen itkisi aika kovaa, jos 165 eurolla pitäisi ostaa kuukauden ruuat ja HSL-lippu päälle.
Käytännössä opiskelijan on käytettävä lainaa tai omattava erinomaiset säästöt pärjätäkseen opiskelijataloudessa, koska tuo 165 euroa kuussa on aidosti pieni summa kotona asuvalle opiskelijalle. Mites suurella summa itse elät asumiskulujesi jälkeen? Ehkäpä summa on nelinumeroinen?
Eli olipa opiskelija omassa taloudessaan tai kanssa-asuja toimeentulotukiäitinsä luona, niin kyllä se on todella tiukkaa oikeasti.