Työssäkäyvätkin joutuvat tinkimään menoistaan inflaation takia, miksi työttömän tukia ei voisi leikata? Monella jää useita satoja vähemmän käteen koska korot ovat nousseet.
En hyväksy sitä että vapaamatkustajille annetaan noin paljon tukia, eikä suomella ole varaa siihen.
Tuohon yhtälöön kun lisätään pari lasta ei töissä kannata käydä edes 3000e palkalla. Jos se 1+2 perhe saa tukina 2500e, pitäisi tienata 3000e nettona jos tarvitsee autoa tuon rumban pyörittämiseen.
Tuohon ensimmäiseen toteaisin kuitenkin sen, että palkansaajalla on aina ollut enemmän ostovoimaa kuin työttömällä. Eli työttömän tuet ovat aina edustaneet minimiä ja vaatimattomuutta, kun puhutaan toimeentulotuesta tai työmarkkinatuesta. Koetko aidosti niin, että 587 euron toimeentulotuesta olisi varaa leikata tai 650 euron työmarkkinatuesta?
Jälkimmäiseen toteaisin sen, että ajattelu vapaamatkustajista on hieman kyseenalainen tilanteessa, jossa kokoaikaisia, ei vuokrafirman kautta olevia työpaikkoja on noin 30 000 ja työttömiä lähes 10-kertainen määrä eli 300 000. Eli valtaosa työttömistä joutuu olemaan työttömänä, koska Suomessa on pulaa työpaikoista, joiden palkalla tulisi toimeen ilman sosiaaliturvaa.
Mielestäni tuota yksinhuoltajan esimerkkiä on turha paisutella, koska valtaosa perheistä on 2+1 tai 2+2-mallisia, jolloin kahden vanhemman on aina kannattavampaa käydä töissä, kuin molempien olla tukien varassa kotona. Mutta kyllä, yksinhuoltaja on tiukassa paikassa, koska palkan pitää olla varsin suuri, että se voittaa tuet, koska asumiskulut ovat niin merkittävä tekijä silloin, kun niitä maksaa yksin ja asunnon pitää olla perheelle sopiva.
Kai siis haluat tukea yksinhuoltajien jaksamista, sillä heidän tukemisellaan saadaan uusia kansalaisia tähän maahan ja oikein tehdyllä tukemisella säästetään rahaa, kun lapset eivät päädy uupuneelta äidiltä lastensuojeluun, jossa lapsen vuorokausihinta voi olla satoja euroja päivässä, molemmista lapsista tietenkin erikseen?
Oon kans vähän sitä mieltä, että sosiaalietuuksilla ei pitäisi kustantaa kaikkea vapaavalintaisia ratkaisuja. En siis viittaa lastentekoon, niistähän valtion täytyy pitää huoli ellei vanhempi siihen kykene, vaan tähän asuinaluesurffailuun. Asutaan maan kalleimmassa kolkassa ja valitetaan että parturikampaajan tai osa-aikaisen opettajan tuloilla täytyy laittaa usein jauhelihaa kun lasten harrastukset ja asuminen maksaa paljon.
Siis minusta on ihan luonnollista, että työttömällä ja osa-aikatyötä tekevällä on myös mahdollisuus asua Helsingissä, vaikka luonnollisesti asuminen tapahtuisi kaupungin reuna-alueilla ytimen sijaan. Eli eihän oman kotikunnan valitseminen ole asuinaluesurffailua vaan ihminen valitsee kotikunnakseen sen, minkä kokee hyväksi kasvuympäristökseen lapsilleen ja luultavasti myös sellaisen, jossa on koulutus- ja työmahdollisuuksia. On aivan eri asia asua Helsingin Pitäjänmäessä A-junan varrella Selloon ja Helsingin keskustaan, kuin Savukoskella tai Joensuussa, jossa töitä ja koulutusmahdollisuuksia on vähemmän. Lisäksi suuri väestömäärä lisää mahdollisuuksia löytää rakkautta ja ystäviä täällä.
Siirretään yliopisto Helsingistä johonkin pienemmälle paikkakunnalle. Eikö se ole alunperin Turusta Helsinkiin siirretty? Nyt sen vois siirtää vaikka Kotkaan tai vaikka Iisalmeen. Niin opiskelijoiden eläminen tulisi halvemmaksi. Ja sitten samalla vapautuisi paljon yksiöitä muiden yksin eläjien käyttöön.
Rakasta Helsingin yliopistoa ei saa siirtää Uudeltamaalta pois! Meillä on tässä kaupungissa kyllä tilaa lisäopiskelijayksiöille, sillä esimerkiksi HOAS on rakennuttamassa kerrostaloa tai -taloja tuohon Pasilan aseman kupeeseen, kauppakeskus Triplan ja Pasilan poliisilaitoksen väliselle alueelle.
Tässä asiassa olen samaa mieltä kuin Uudenmaan vaalipiiristä valittu kokoomuslainen, eli Pia Kauma:
Tähän aikaan vuodesta monessa kodissa pohditaan, mihin hakea opiskelemaan lukion jälkeen. Nuoria tulee tietenkin kannustaa tavoittelemaan unelmiaan, vaikka OECD:n vertailujen mukaan kilpailu…
www.piakauma.fi
Eli kuunnelkaa sivistysporvarin asiaa tämän asian suhteen, eli lisää eikä vähemmän opiskelupaikkoja Uudellemaalle ja Helsinkiin.
Esimerkiksi veljeni teki HY:ssä ensin FM-tutkinnon ja lisäopiskeli nyt perään vielä HuK-tutkinnon, eli maisterin päälle humanistista osaamista. Arvostan sitä, että asioita ei katsota vain euron kuvat silmissä, vaan nähdään muillekin arvoille paikkansa. Siksi on tärkeää, että voi opiskella myös hienossa Helsingissä.
Ei helvetti mitä rahoja ihmiset saa siitä että makaa perse homeessa kotona. Pitäis vielä taidenäyttelyihin päästä ja käydä kuntosalilla? Perkele menkööt katsomaan graffiteja nurkan taakse ja ostamaan kahvakuulat käytettynä torista.
Siis onko sinusta tuo 715 euron asumismenojen hyväksyminen + 587 euron toimeentulotuki tilille liikaa? Lisäksi toimeentulotukea saavan ei tarvitse maksaa itse tuosta 587 euron perusosasta sähköä, sähkönsiirtoa, lääkkeitä, julkisen terveydenhuollon laskuja tai kotivakuutustaan itse, vaan nämä laskut voi toimittaa sosiaalitoimiston suoramaksatukseen.
Eli 1302 euroa kuukaudessa + fatta maksaa nuo edellä mainitut laskut, sekä tarvittaessa myös henkilöllisyystodistuksen passikuvauksineen.
Olen kuitenkin sitä mieltä, että mikäli palkka on yli 2000 euroa kuukaudessa, niin palkansaaja voittaa tuensaajan tilanteen, koska palkansaajalle jäänee verojen huomioinnin jälkeen luultavasti se 400-500 euroa kuukaudessa enemmän käteen, kuin tuilla olevan.
Eli mielestäni Suomessa ei tueta liikaa, sillä 2000 euron palkallakin säilyy etumatka tukiin nähden, ja näinhän sen tilanteen pitää ollakin. Ainoa poikkeus ovat yksinhuoltajat, joiden kohdalla 2000 euron palkka lienee varsin tasaväkisessä tilanteessa tukiin nähden, mutta toisaalta perheitä on hyvä tukea ja yksinhuoltajat ovat onneksi varsin minimaalinen joukko.
Mielestäni jokaisella pitäisi olla mahdollisuus 20-30 euron saliharrastukseen, se ei ole kovin paha kuukausimaksu.
Eli voisimmeko keskittyä tukien sijaan siihen, että saisimme lisää edullista asumista suuremmalla kunnallisella asuntotuotannolla sekä sillä, että palkkoihin saataisiin maltillisten palkkaratkaisujen sijaan Saksassa tehtyjen korotuksien tasoisia korotuksia, jotta töissäkäynti todellakin kannattaa?