Siis edelleenkin perustuslaki takaa kansalaisille vapauden valita asuinpaikkansa. Siksi myös työttömällä on oikeus asua Helsingissä. Täytyy muistaa myös se, että eri väestöryhmät ja eri elämäntilanteissa asuvat ihmiset lisäävät kaupungin moniarvoisuutta ja pluralismia, joten on oikein ja ymmärretävää, että Helsingissä on mahdollisuus asua myös työttömänä. Mennään pluralismi, ei talousnäkökulma edellä.
Ajattelet varsin jalosti yhteiskunnan kokonaishyvää viimeisissä lauseissa, mutta varsin moni ihminen katsoo asiaa vain omasta näkökulmastaan ja nojautuu siihen, että kyllähän perustuslaki turvaa asumisvalintani tässä kaupungissa. Siksi vanhempi linjaus toimeentulotuen asumismenoissa takasi kaikille asumisen mahdollisuudet Helsingissä, olitpa pitkäaikaistyötön tai et (koska ylisuuret asumismenot hyväksyttiin sossussa menoksi, kunhan vain jonotti edullisempaan asuntoon ja oli aidosti valmis muuttamaan sellaiseen).
Älä huoli, Orpon hallitus on samoilla linjoilla kanssasi, sillä huhtikuusta alkaen toimeentulotuessa ei käytetä automaattista +5% joustovaraa asumiskuluissa (tämä jousto ei siis vaatinut asunnonhakua) eikä myöskään sitä, että kaikki asumismenot hyväksyttäisiin menoiksi sen avulla, että on kuitenkin jonottamassa kaupungin edulliseen asuntoon.
Orpon hallituksen linjaus käyttää juuri tuota markkinalogiikkaasi, eli asumisnormin ylittävät asumismenot puskevat sinua muuttamaan muualle halvempien asuntojen alueelle, koska sosiaalitoimi ei enää käytä +5% joustoa tai hyväksy ylisuuria asumismenoja edes ajalta, kun olisi jonottamassa edullisempaan asuntoon.
Mielestäni Orpon hallituksen linjaus ei toteuta perustuslakia kunnolla ja osoittaa sen, että perustuslakivaliokunta on poliittinen - nyt valitulla linjauksella ei toteudu perustuslain ajamat kaksi arvoa, eli tasa-arvoisuus kansalaisten välillä sekä se, että jokaisella olisi aidosti oikeus valita asuinpaikkansa. Nyt valittu linja puskee köyhimpiä ulos tietyiltä alueilta, eli heidän on selvästi vaikeampi valita asuinkuntaansa kuin ennen.
Kannatatko siis aitoa perustuslain henkeä eli aitoa mahdollisuutta valita asuinpaikkansa, vai valitsetko Orpon hallituksen taloustehokkuuden, jossa säästöjä on tiristettävä, vaikka se vaikeuttaisi kaikkien mahdollisuutta valita asuinkuntaansa ja vähentäisi kasvukaupunkien pluralismia?