- Liittynyt
- 19.01.2020
- Viestejä
- 995
Ihan mielenkiinnosta, osaatko antaa esimerkin missä valtio leikkaa julkiselta puolelta kolmasosan ja näin luo lisää hyvinvointia?
Enkä siis sano, ettei julkisen puolen menoja tulisi tarkastella tai leikata. Mutta mun korvaan kolmasosa tuntuu sen verran isolta luvulta, että meinaatko yksityistää kaiken terveydenhuollon vai koulutuksen Suomessa tähän päästäksesi?
Liberaalipuoluekaan ei uunnitellut leikkaavansa kuin noin 10% (9 miljardia). Olisi mielenkiintoista tietää mitä tuossa on tarkoitus leikata. Tuo 30% tarkoittaisi noin 25 miljardin leikkauksia.
edit: lapsilisien poisto toisi 1,4 miljardia mutta osa edusta menetettäisiin toimeentulotuen vuoksi
Julkisen sektorin työpaikoista valtaosa on sotea, sotua, opettajia ja varhaiskasvattajia.
Koska sote on niin leimallisen suuri ja ikääntyminen kasvaa, julkinen sektori väistämättä kasvaa seuraavat pari vuosikymmentä.
Valtion organisaatio taas ei ole erityisen iso. Valtiolla työskentelee n. 80000 henkilöä, joista n. 40% turvallisuudessa, eli Puolustusvoimilla, Rajalla tai Poliisissa. Turvallisuustilanteen ja NATO-liittymisen myötä määrä lähivuosina kasvaa, ei vähene.
Pohjoismainen hyvinvointivaltio on omaleimainen rakennelma. Keskinäisessä vertailussa meillä kuitenkin on Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa pienempi julkinen sektori. Nämä on ne verrokit, sillä muissa EU-maissa järjestelmä on toisenlainen ja monet meillä julkiselle kuuluvat tehtävät, kuten terveydenhuolto, hoidetaan yksityisten kautta.
Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja esitti Kauppalehdessä aika tylyn laskelman. Syntyvyys on niin alhainen vrt. ikääntyminen maakunnassa, niin että jatkossa maakunnan koko ikäluokat tarvittaisiin työhön pelkkään soteen.
Tulevaisuuden työntekijäpulaa on siis paikattava muista maakunnista ja/tai ulkomailta. Tai jätettävä vanhukset heitteille.
Tämä on se todellinen ongelma, minkä kanssa nyt painitaan. Myös muissa maakunnissa.
Mistä leikata:
Asumistuki, sote, sosiaaliturva, yritystuet, kuntien tuottamat palvelut, eläkkeet (turha sanoa että eläkkeet ei kuulu julkisiin menoihin). Meiltä loppuu maksajat ja elämme koko ajan velaksi, tämän hetken lapsille on jo kasattu niin iso velkataakka että heidän tulevaisuuden mahdollisuudet on rajattuja. Ainoa mistä on vaikea keksiä leikattavaa on peruskoulu. Peruskoulussakin lähestymiskulma on väärä, heikompien opetukseen keskitytään liikaa, vaikka pitäisi tarjota kaikille saman verran opetusta. Ei tuloksia tarvitse tasapäistää vaan paremmat yksilöt pärjäävät paremmin ja heitä pitää siitä palkita.
Mitä tilalle:
- kansalaispalkka, kaikille sama, verotus korjaa sen poin työssäkäyviltä, ei tarveharkintaa
- Oma lääkäri -malli esimerkiksi Tokio/Keski-Eurooppa/Viro. Lääkärillä on budjetti jonka rajoissa voi toteuttaa palveluitaan.
- Eläkkeet -> kansalaispalkka + vapaaehtoiset eläkkeet
- Yksityiset palvelut