• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sananvapaus.

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
598
Sananvapaus.

Sananvapaus on sitä että voi ilmaista mielipiteensä ilman että joutuu pelkäämään fyysisiä tai aineellisia vahinkoja,
tai vapautensa menetystä.

Kaikkihan saavat siinä sivussa henkisiä sielunsisäisiä vahinkoja, koska jonkun toisen mielipide loukkaa aina jotakuta toista, Näistä selviää ajattelemalla.

Minkään pelkotilan ei pitäisi kahlita kenenkään sanoja, koska pelko ja väärä maailmantila vain kasvaa sen jälkeen.

Jokaisella pitää olla oikeus nähdä kuulla ja ymmärtää maailma niin-kuin se on,
miten sen itse kokee ja sanoa kokemansa ja ajatuksensa ääneen ja kirjoittaa siittä.

Sananvapaudenpuolesta.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
46
Jokaisella pitää olla oikeus nähdä kuulla ja ymmärtää maailma niin-kuin se on,
miten sen itse kokee ja sanoa kokemansa ja ajatuksensa ääneen ja kirjoittaa siittä.
Moro Riikka S-P.

Enemmän sillä on väliä, onko asia totta vai ei, kuin sillä miten joku vajaaälyinen sen kokee. Ei toki tarkoita, etteikö saisi sanoa mitä kokee, mutta jos sitä väittää totuudeksi, niin se on kusettamista. Valitettavasti joillekin vajavaisille tämä "musta tuntuu" on kuitenkin varmempi merkki totuudesta, kuin se mikä on oikeasti todistettavissa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 278
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
851
Nykyisin on todella vaikea puhua esimerkiksi maahanmuutosta ilman, että mukaan sotketaan todella herkästi vihapuhe ja ehkä jopa kiihotus kansaryhmää vastaan. Vihapuhe tuntuu tarkoituksellisesti niin leveästi määritellyltä termiltä että varmasti joku innokkaampi löytäisi vaikkapa Muron 7000-sivuisesta maahanmuuttoketjusta lähes joka sivulta esimerkkejä vihapuheesta. Tuntuu, että lopulta tulee tuokin termi menettämään painoarvonsa, vähän samoin kuin "rasismi."
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 810
Sananvapaus on tosiaan voimassa niin kauan, kun olet osa:
-sopulimaista ketjua
-Toimit lähteen, viitteen tai jonkun muun havainnon perusteella ajatuksin, ulosannein, toimin jne. ensisijaisesti vain niin, kuten oletat hyväksyvän ympäristösi edellyttävän.
-Pohjaat näkökannan mielipiteen ja luulon varaan
-Altistat itsessi hallinnalle, jossa sinussa voidaan nähdä yllyttäjä/kiihottaja ainesta jos olet valitsemassa "väärän polun".

Aloitin eilen yöllä uunin pelteien sulkemista valvoessani Platonin teosten 2.osaa (Joka käsitää teokset Gorgias, Menon, Meneksenos, Euthydemos:in ja Kratylos:in). Mä taidan olla jotenkin rakastunut näihin. Ajatonta sanomaa, joka näyttää kiihkollekin, että luulo ei olekkaan se tiedon väärtti vaan asioita loogisesti tarkastelamalla sentään edistyy valovuosien päähän sopulista. Havaiten lopulta että todellista ainoaa ja oikeaa päämäärää ei olekkaan. On vain suuntaus joka on riisunut luulon ja erottanut sen tiedosta.

Tämä on kyllä sellainen tekstiseikkailu, jota suosittelen kyllä kenelle vaan. Siinä luulija ja sopulikin riisuu ajassansa kiihkeän uskonsa arvoihinsa ja mielipiteisiinsä.

Ennen viharikosta (poislukien jumalpilkat, virkavallanvastustaminen ja oikeuden tunnustamattomuus) yksilölliset sananvapaudet ovat toki olleet, näennäinesti. Oikeamielipiteiset ovat vähän kurmoottaneet nyrkillä tai näyttäneet "keskusteluissa" uhmaikäisen piirteensä, jota on toisinaan saanut omista leireistäkin hävetä hiljaisuudessaan silmät päästä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 256
nykyää tietää että sanomasia asia on realistisessa totta siitä että sitä kutsutaan suoraa vihapuheeksi, sinut haukutaan natsiksi ja valtamediat aloittavat suoranaisen häpäisykamppanjan sinua vastaan
 

k0tival0

Under ᵈᵉConstruction
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
128
hate speech (noun)

(1) Any speech about which the Left disapproves or considers contradictory to Leftist goals or objectives.
(2) A political term to justify censorship or persecution on enemies. See Stalin, Joseph.


Tuommoisen joskus kopioin Slashdotista talteen... Ei mielestäni heitä kauas totuudesta.
 

SuperEgo

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
720
hate speech (noun)

(1) Any speech about which the Left disapproves or considers contradictory to Leftist goals or objectives.
(2) A political term to justify censorship or persecution on enemies. See Stalin, Joseph.


Tuommoisen joskus kopioin Slashdotista talteen... Ei mielestäni heitä kauas totuudesta.
Ei sinänsä, mutta vasemmisto pitäisi korvata tuossa pseudovasemmistolla. Islamofiilihän puolustaa arvoja, jotka ovat puhtaasti äärioikeistolaisia.

Arvonsa myynyt vasemmisto ei ole enää vasemmisto.
 

mabasa

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
511
On, jos ei ymmärrä mitä sananvapaus tarkoittaa. Se ei ole vapautta vastuusta.
Sinä et ymmärrä. Se sinun puhumasi vastuuhan on rajoite vapaudelle sanoa mm. pelotevaikutuksen takia. Ei se edistä tai mahdollista sanomisen vapautta, vaan rajoittaa sitä. Asiaa ei muuta mitenkään se, että "sananvapauteen kuuluu myös vastuu" on klisee, jota ihmiset sokeasti toistelevat kuvitellen sanovansa silloin suurtakin viisautta.

Tuolla voi yhtäläisesti puolustaa mitä tahansa toisinajattelun vastaista toimintaa. Saudi-Arabiassakin on vastuu sanomisista, mikä näkyy esim. kuningasperheen tai maan uskontoa arvostellessa ihmisten esim. tullessa ruoskituiksi ja huonolla tuurilla jopa ristiinnaulituiksi. Sitäkö sinä puolustat? Jos et, niin älä vetoa tuollaiseen ajatteluun, vaan keksi jotain parempaa sen sanomiseksi, että jossain on hyvä mennä sananvapauden raja eli raja, jonka jälkeen ei ole sananvapautta. Keksi oikeita perusteluja. Sitä kautta todennäköisemmin saat itse rajankin asettumaan eettiseen ja järkevään kohtaan.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 010
Toiset ovat vaan sanavapaampia kuin toiset...! :vihellys:
Yleensä nämä ns. "suvaitsevaiset" ovat kaikkein suvaitsemattomimpia, on se ihmeellistä! :p
 

mabasa

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
511
Et anna siitä mitään merkkejä.

Nyt tuli niin typerä olkiukko, etten edes vaivaudu vastaamaan.
Ei, vaan tuo on olkiukko. Sinä irrotit virkkeen kontekstista ja esitit sen väärin, koska jokainen lukutaitoinen ymmärsi, että eihän tuo kysymys ollut otettavaksi kirjaimellisesti, vaan se oli tehokeino sitä seurannutta virkettä varten. Virkettä, jonka sinä pätkäisit pois. Säälittävä esitys. Et kyennyt tarjoamaan yhtään argumenttia.
 

mabasa

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
511
Ei niistä joudukaan. Toiset eivät vain ymmärrä mielipiteiden ja paskapuheen eroa.
Selitä, oi ymmärtäväinen, se ero. Selitä etenkin, miten "paskapuhe" ei myös putoa mielipiteiden kategoriaan. Jos et pysty siihen, niin sehän tekee sinusta paskanpuhujan.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
2 242
Usein kuulee argumentteja, kuten "vihapuhe ei kuulu sananvapauteen" tai jopa "vihapuhe rajoittaa sananvapautta".

Tällöin unohdetaan, että vallitseva yhteiskunta määrittää vihapuheen. 50-luvulla negatiivinen kirjoittelu Stalinista ja Neuvostoliitosta olisi varmasti ollut vihapuhetta, jos tällainen termi olisi ollut käytössä. Vihapuheeksi laskettavat asiat muuttuvat vuosikymmenien välillä. Tällä hetkellä Venäjän tai sen johtajan haukkuminen ei ole vihapuhetta, mutta maahanmuuton haukkuminen on.

Toisin sanoen, vihapuhe tarkoittaa suomeksi "poliittisesti epäkorrekti ilmaisua". Se eroaa kunnianloukkauksesta tai kansanryhmää vastaan kiihottamisesta sillä, että vihapuhetta ei ole määritelty mitenkään. Tällöin vihapuheeksi voi luokitella oikeastaan mitä tahansa.

Vihapuhe ei rajoita sananvapautta, vaan asioiden luokittelu vihapuheeksi rajoittaa sananvapautta.

Oishan se fantsuu, jos vihapuhetta ei olisi ja kaikki olisivat onnellisia samaa mieltä kaikesta. Mutta sananvapaus on tarkoitettu niille, jotka ovat eri mieltä, ja jotka haluavat käyttää rauhanomaisia keinoja ajatustensa esilletuomiseksi.
Kukaan ei voi fyysisesti vahingoittua panettelusta ja kärkkäästä tekstistä. Olen jopa valmis kannattamaan vihapuheen kieltoa heti, kun joku kuolee vihapuheen kuulemisesta/lukemisesta...
 

Tlapio

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 984
Ei ole olemassa mitään vihapuhetta. On vaan erillaisia mielipiteitä. En minäkään pidä tuosta myönteisestä maahanmuutto puheesta mutta ei se silti mitään vihapuhetta ole. Vaan erillainen mielipide kuin minulla.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 810
Täytyipä tässä toviksi poistaa "piilota tykkäykset", jotta sain laitettua mabasan komenttiin yhden. "Pelotevaikutukset" olivat miellyttävästi esiin nostettu sana, joka ansaitsi tämän arvostuksen.

Joka tapauksessa käytännön esimerkkiä sananvapaudesta vaikka näiltä parilta foorumilta, olkoon nyt vaikkapa tuo webspy-fin. Klassinen sellainen tapaus, joka arjessa kuulee korvaansa neuvoa mennä lääkäriin tai ottaa lääkeet, tullakseen paremmaksi. No minkälainen on "tulla paremmaksi"?
Lukemalla hänen threadeja huomaa vastauksista, että "paremmaksi tuleminen" ei ainakaan ole kovinkaan hedelmällistä. Se tuntuu roikkuvan aika lähellä sitä sanan vapauden rajaa, eikä mistään hyvästä ole kotoisin. Hyvin epäloogista, varsinkin kun lievemmässä (tai neutraalissa, jos puhe on objektiivista) vastenmielisessä puheessa lankeaa sananvapauskysymys voimaan, kun puheen teema sen suo. Sopulimaisuutta...

webspy-fin vertaishahmo esim. Vauvan AV-palstalla on blogari/asperger-Henna. Häntä saa solvata ummet ja lammet maanrakoon ja se tuntuu kuuluvan asiaan. Tai pikemminkin velvoitus.

Eli, paha puhe sisältyy joskus sananvapauteen, tai pikemminkin sisältö määrittelee velvotteen käyttää sananvapautta pahan puhemiseen, toisinaan ei. Miten toisinaan ei?

No mm. muropalstalla oli/on puhuja (nimeltä mainitsematta) joka on määritellyt "keskustelun merkityksen". Minulla on sellainen käsitys, että hän sisältää itsensä sen merkitykseen. Hän voi kritisoida vapaassti muita, muttei itse ole mielestäni mikään kummosempi "merkityksen tuoja" joko sisältöön tai sen "silloittaja" (yhdistää kommentoilla joko aiempaan tai luo keskustelulle merkittäviä lisäkysymyksiä tai havaintoja). Hänen tapauksessaan merkitys taisi olla 40-40-20, jossa 40 on vittuilu, toinen huvinvuoksi kommentti ja 20 jotain muuta (kenties joskus jopa asia sisältöä).

Tämä jälkimmäinen oli jonkillainen "vaakamestarin oppipoika", joka haluaa vaalia olemassa olevaa. Siis se, joka vaalii "sananvapautta" sellaisessa mielessä, joka sorsii niitä webspy-fin:ejä, asperger-hennoja ja pitää suotuisana niiden lapselliseksi jäänneitä kommentoijia, jotka sisältyvät hyvällä mielin "sananvapauteen" (epäloogisesti).

webspy-fin oli mielestäni jonkinlainen nurkkaan "ajettu peto", joka hyökkää ajajiansa päin. Säyseä ominensa. Sananvapaus ja "sananvapaus", jälkimmäinen tekee niitä petoja. Olipa tämä peto sitten vaikka mikä vandaalista joukkosurmaajaan, tai hänen sananvapautta rajoittava voima uskonto, yhteiskunta, joku muu lauma... Monessa teemassa "sananvapaus" on rajattu jättämään loogisia näkemyksiä, suurelta osin vapauden ulkopuolelle. Ja tämän seurauksena on epäloogisuus keskusteluissa ja loogisilla yksillöillä petoja luova, tiedostamisen pimeä aukko, jonne ei saa mennä. Tai sieltä muuten ei "tervejärkisenä" palaa, josta voisi enää "tulla paremmaksi", lauman ehdoilla.

Olisihan tästä ollut ainesta varmaan jo 300-sivuinen moraalisen rappeutumisesta kertovaan kirjaan (kun rakentava malli ei ole edes prosentin valmis), joka haukkuu kaikki "paremmaksi suitsuttajat ja itsensä kokijat", kun on se "sananvapaus".
 

k0tival0

Under ᵈᵉConstruction
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
128
vastuullinen media sanoi:
Vihapuhetta, mustamaalausta, uhkailua ja henkistä väkivaltaa on virheellistä perustella sananvapaudella, muistuttavat media-alan toimijat Sanomalehtien Liiton tiedotteessa.
T: Ratkaisukeskeinen* vastuullinen media <3

*ratkaisukeskeisessä journalismissa ei keskitytä ongelmiin, vaan tarjotaan tunteisiin vetoavia tarinoita.
(ps. pojan sanominen pojaksi vuonna 2020 on todennäköisesti ainakin vihapuhetta, mustamaalausta sekä henkistä väkivaltaa)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
598
Tuosta tuollainen
http://yle.fi/uutiset/3-9230207

Kannattaapi lukea, itse luin tuon jo useampi viikko sitten.

Sananvapaus on suomessa sitä että täällä ei ole ennakkosensuuria,
ennakkosensuurin puuttuminen ei tosiaan poista vastuuta sanomisistaan.

Täällä on tosin jokin ihmeen itsesensuurikulttuuri menossa, ei pystytä sanomaan sitä mitä oikeasti näkee ja kuulee.
Vielä vähemmän pystyy sanomaan sitä mitä oikeasti haluaisi ajatella, sen pelossa että leimautuu milloin miksikin.

Esimerkki: Susi kävelee kaupungin keskustassa yöllä, sehän on selvästi susi...
Tämä sitten vääntyisi muotoon tämän ennakkosensuurin kanssa että:

Joltakulta on varmaan päässyt koira karkuun, ja on edesvastuuttomasti jättänyt siittä ilmoittamatta.
Oletettavasti jonkin alkoholistin koira, tämä fasisti on ostanut ison koiran selkeästi koska pelkää
turvallisuutensa vuoksi ja kuuluu luultavasti vähäosaisten luokkaan ja hänellä ei ole ollut varaa ruokkia koiraansa.

Fasisti on varmaan kännissä noussut taksiin ja unohtanut ulko-oven auki.
Todella vastuutonta köytöstä !!! Sehän voi käydä kenenkä tahansa kimppuun!
Ai niin koiran tuntomerkit: iso tummanharmaa ja irvistelee pahemmin kuin yksikään aikaisemmin näkemäni koira.

Nikke Knatterton- JOHTOPÄÄTÖS!

Fasisteilta on kiellettävä saksanpaimenkoirien pito ja alkoholiveroa on nostettava.
(artikkeli vihjaa tietenkin kanssa että uberkuskit murtaa suomen yhteiskunnallisia rakenteita
koska vammaisia ja vanhuksia ei voi antaa vastuuttomien taksikuskien kuskattavaksi,
puhumattakaan koulukyydityksestä..)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
598
T: Ratkaisukeskeinen* vastuullinen media <3

*ratkaisukeskeisessä journalismissa ei keskitytä ongelmiin, vaan tarjotaan tunteisiin vetoavia tarinoita.
(ps. pojan sanominen pojaksi vuonna 2020 on todennäköisesti ainakin vihapuhetta, mustamaalausta sekä henkistä väkivaltaa)
En edes kerennyt lukemaan tätä viestiäsi ennenkuin kirjoitin tuon ylelemmän, heh.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 810
Sananvapaus on suomessa sitä että täällä ei ole ennakkosensuuria,
ennakkosensuurin puuttuminen ei tosiaan poista vastuuta sanomisistaan.
Vai sitä siis on sananvapaus? Tosin taitaapi saada nykyään esim. elokuvamateriaalin minkä tahansa suomeen julkaisuun. Tämä siten, koska olihan tuossa kohu taannoin Pieni Talo Preerialla-sarja DVD K-18. Tämä k-18 siten, ettei materiaalia ole ennalta tarkastettu viralliselta ikärajavalvomolta.
Onko siis näin, että EU toi sananvapauden suomeen? Ainiin, tosin Teemu Mäen kissantappovideo taitaa odotella edelleen sen lyhyen kohtauksen poistamista ennen julkaisua... Tai saattapi olla että kyseessä on toispuoleisen omistajan tahto olla julkaisematta, eikä kyse johdu ennakkosensuurista eli sananvapauden rikkomisesta.

"Poikkeus" tapahtui tässäkin, noiden parin virkkeen sanelemana. mielenkiintoisen linkin ja tykkäämiseni arvoisen (karikatyyrisen) kuvauksen ongelmasta, joka tuntuu olevan ajaton.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 256
sananvapaus yleisesti: oikeus sanoa mitä ajattelee ja loukkaus sit että tarkoituksenhakuisesti kohdistaa halventavat ilmaukset henkilöön x, vihapuhe taasen olisi herjaavaa ja valheellista syyllistävä puhetta jota yleistetään tiettyihin ryhmiin

suomessa taasen: oikeus sanoa mitä vasemmisto haluaa kuulla tai sinut leimataan ja aletaan kohdistaa halventavia ilmauksia sinuun, ja vihapuhe= poliittisesti väärä mielipide ryhmästä x
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
598
Tuosta taas...


Tuö jäbähän puhuu tuolla jotain ihan muuta ekat 20 minuuttia mitä voisi otsikon perusteella luulla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 810
Olipa mielenkiintoinen puhe. Nämä 20 minuuttia olivat oikeastaan johdantoa viimeiseen 10 minuuttiin.

Ensimmäisellä kahdellakymmenellä koostuu lähinnä analysointiin siitä, miten tai miksi taide tavoittaa eri tavalla toiset.

runsaat 10. viimeistä minuuttia päättyy lopulta siihen, että näiden ensimmäisten 20minuutin aikana käytyjen, erinäisten tekijöiden aiheuttamien affektien johdosta ei pitäisi huutaa mitään "kansantaiteilijaa".

Loppupäätelmä itseltään: Jos haluaa kansantaiteilijaksi, on oltava perin helposti neurotisoituva ja masentuva, halutessaan vastata ympäristön vaatimuksiin. Tämä siten, että taiteilija ikään kuin menettää "liekin" (kokemuksen omistaan) kokiessaan purkautumisen terapian. Tällainen taide terapia tavoittaa todennäköisemmin yleisön, aiheuttaen voimakkaamman affektion.
Jos haluaa tavoittaa suuren katsojamäärän, on omattava kaikki ne, mikä enemmistöllä on piilossa omistaankin. On oltava aina ajan tasalla, on siis koettava terapiansa jälkeen uusi melankolianpiikki, ja uusi terapia.

Ja miksi keskittyä rinta tai eturauhas-syöpään, jos voi kokemuksestaan tehdä vaikka jonkun harvinaislaatuisen imusolmukesyövän kuvan (siispä segmenttiä vähemmistöön).

Ei ole vaikea itsellään tunnustaa, että Tuntematon Sotilas-elokuvan Laineen versiokin on itselläni affekteissa paljon mitättömämpi, kuin esim. Matti Ijäksen Painija-elokuva, jonka haluaisiin taas pitkästä aikaa katsoa, ehkä kaksi kertaa peräkkäisinä iltoina. Ja Aleksis Kiven Seitsemästä Veljeksestä en löytänyt ketään, kehen voisin samastua. Tarinakaan ei ollut mieleeni, mutta "velvollisuus" ylistää kansan taidetta...

(Ps. Pidin kuvataululla olevaa, tummakuvioiseksi tatuoitua "pahana" pinnallisen ja perspektiivisen olemuksensa vuoksi. Affekti oli hänen kohdaltaan mielestäni pelottava, sellainen jota lapsena olisin mennyt sängyn alle piiloon.)
 

kekkeruusi

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
6 909
Ymmärrän.

Nyt tuli niin typerä olkiukko, etten edes vaivaudu vastaamaan.

Ei niistä joudukaan. Toiset eivät vain ymmärrä mielipiteiden ja paskapuheen eroa.
Paskapuhekin kuuluu sananvapauden piiriin. Sananvapaus on vapaus vain, jos se antaa oikeuden sanoa jotain jota joku ei hyväksy tai jotain josta joku ei tykkää.
 

Aihio Sekasorto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 264
sananvapaus yleisesti: oikeus sanoa mitä ajattelee ja loukkaus sit että tarkoituksenhakuisesti kohdistaa halventavat ilmaukset henkilöön x, vihapuhe taasen olisi herjaavaa ja valheellista syyllistävä puhetta jota yleistetään tiettyihin ryhmiin

suomessa taasen: oikeus sanoa mitä vasemmisto haluaa kuulla tai sinut leimataan ja aletaan kohdistaa halventavia ilmauksia sinuun, ja vihapuhe= poliittisesti väärä mielipide ryhmästä x
Mikä vitun vihapuhe? Ei sellaisella ole mitään merkitystä, jota ei ole kielletty lakikirjassa, saatikka määritelty missään. Ihan yhtä hyvin voitaisiin puhua peppukipeyspuheesta ja se olisi ihan yhtä pätevä :kahvi:
 

SuperEgo

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
720
Tuosta tuollainen
http://yle.fi/uutiset/3-9230207

Kannattaapi lukea, itse luin tuon jo useampi viikko sitten.

Sananvapaus on suomessa sitä että täällä ei ole ennakkosensuuria,
ennakkosensuurin puuttuminen ei tosiaan poista vastuuta sanomisistaan.
"Ennakkosensuurin puuttuminen" kuuluu sananvapauteen, mutta on vain osa sitä. Muutenhan esimerkiksi diktatuurissa, jossa diktaattorin arvostelua ei ennakolta estetä, mutta siitä seuraa automaattisesti kuolemantuomio, ei välttämättä olisi kerrassaan minkäänlaista sananvapausongelmaa.

Sananvapautta oikeasti kunnioittavassa yhteiskunnassa esimerkiksi mielipiteet (typerätkin sellaiset), poliittinen satiiri (huonokin sellainen) ja ideologioihin kohdistuva kritiikki tai pilkka (mautonkin sellainen) ihan oikeasti nauttivat täyttä sananvapauden suojaa, mikä tarkoittaa sitä, ettei niistä koskaan koidu varsinkaan rikosoikeudellisia seuraamuksia.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 810
Ongelmahan on myös sellainen laajuudellaan, että kyseessä on useimmin vain pelkkä mielipide. Mielipide haastaa oikeuteen myös näkemyksen joka taas eroaa mielipiteestä selkeästi. Se (näkemys) pitää sisällään vähintään yhden johdannaisen, mitkä johtavat näkemykseen ja ovat tämän johdannaisen kautta mielipidettä täten jalompia.

Mielipide, mieli- ja pidike, on kuin se inhimillinen tunnetila joka seuraa koetusta mielestä, mutta muuttuu mielipiteeksi kun se muuttuu pidikkeeksi. Selaiseksi näkemyksen versioksi. Esim. ei ole pahaksi kokea vääryyttä kokea postin myöhästymisestä huomattavan pitkälle toisinaan. Ei ole pahaksi kihelmöidä kiukusta sen aiheuttavia tuntemuksia. Sitä vastoin puhuttaessa jatkossa postista, ei ole relevanttia esim kilpailutuksessa pelkästään puhua siihen sävyyn, kuin se taannoin koettu myöhästyminen olisi edelleen kihelmöimässä, mielenpidikkeenä.

Silloin ei muodostu niitä järkeviä näkemyksiä puheen edistämiselle. Joita tässä kilpailutuksessa mahdollisia ovat kilpailutus hinnalla, tilastollisella saapumisajalla tai millä muulla vaan, josta kilpaillaan tarkastellessa valintaa. Kaikkihan eivät välttämättä makaa kilpailutuksessa hintaan.

Mielipide on siis mielen pidike ja johdannaisuus jalompaa, mutta jälkimmäinen saa monesti vastata jopa oikeudessa syytteeseen sanasta, joka on tunkeutunut mielen pidikkeen hämärien ja tabullisten rajojen alueelle.
 

k0tival0

Under ᵈᵉConstruction
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
128
Merkel kutsui miljoona+ muslimia kylään, ja asiasta ollaan ilmeisesti oltu useampaa kuin yhtä mieltä koska Saksa painostaa nyt Facebookia tarttumaan tiukemmin vihapuheeseen. Mikäpä siinä, sillähän ongelma varmaankin ratkeaa. http://yle.fi/uutiset/3-9274659

Tuli tässä pyhäin(miesten)päivää koomatessa ja kynttilöitä sytytellessä mieleen, miten ihmisen suhtautumisen sananvapauskysymyksiin täytyy heijastaa myös hänen laajempaa henkilökohtaista arvomaailmaansa.

Itselle totuus on jotenkin aina ollut se absoluuttisin arvo ja etsinnän kohde tässä maailmassa. Pelkistäen samaistan sen jotenkin että totuus=hyvyys=kauneus. Mutta ilmeisesti kaikille ei asia näin ole, muutenhan totuuden puhuminen olisi korkein hyve? Ymmärrän tietenkin että totuus on monissa asioissa subjektiivista, ja sitten tulee tietysti se inhimillinen aspekti. No, hyvää päivänjatkoa kaikille.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Sananvapaus on suomessa sitä että täällä ei ole ennakkosensuuria....
YLE:llä ja monella muulla medialla on ennakkosensuuri olemassa. Sehän sitten kivasti tappoi sen kommentoinnin. Pääsi vain läpi tietynlaiset kommentit.

Sitten sellaisiakin, että on kaikki kommentit päässyt läpi, mutta monet toistaa sitä samaa. Sen takia tälläiset foorumit on parempia, että ei kannata ihan papukaijaksi ruveta.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 010
YLE:llä ja monella muulla medialla on ennakkosensuuri olemassa. Sehän sitten kivasti tappoi sen kommentoinnin. Pääsi vain läpi tietynlaiset kommentit.

Sitten sellaisiakin, että on kaikki kommentit päässyt läpi, mutta monet toistaa sitä samaa. Sen takia tälläiset foorumit on parempia, että ei kannata ihan papukaijaksi ruveta.
Kyllä on tiukkakin sensuuri esim. hesari juuri maahanmuuton- ja ilmastokusetuksen kommenteissa...! :beye:
-On kokemusta ja muiltakin kuullut. :shifty:
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 256
juu ja iltapaskat taase sulkivat jo vuosia sitten kommentoinnit täysin pois maahanmuuttoa ja ilmastoa koskevissa uutisissa... tais sattua kun joka toinen kommentoija kävi todistamassa uutisen valkopyykiksi tai valheeksi
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 278
Sananvapauden turvaaminen mielipidevainolta - Kansalaisaloitepalvelu
Kansalaisaloitepalvelu sanoi:
Sananvapaus on yksi keskeisimmistä ihmisoikeuksista. Se on merkittävä siitäkin huolimatta, että sen käyttö saattaa loukata joitakin ihmisiä ja ihmisryhmiä. Rikoslain 11 luvun 10 § on sananvapausperiaatteen vastainen, mielivaltaisesti tulkittavissa oleva lainkohta, eikä sen soveltaminen noudata yhdenvertaisuusperiaatetta.
Lisäys: Alussaonsana.fi - Tampere 12.11.2016

(Kännisen örveltäjän jälkeen tulee Tiina Wiikin hieno puhe.)


Olli Heikkilä sanoi:
Tilaisuuden teema on sananvapaus, sen tärkeyden korostus ja kunnioitus sitä kohtaan. Ilman avointa julkista keskustelua ei saada tietoa mahdollisista ihmisoikeusrikkomuksista, tieteen ja talouden kehitys lamaantuu ja yleinen ilmapiiri muuttuu tukahduttavaksi. Kiristyneestä ilmapiiristä on jo merkkejä, eikä valtion totalitarismilta haiskahtavat ratkaisut edesauta asiaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 165
Trumpin valinta taisi olla vallanpitäjille lopulta liikaa. Globalistit Obomber ja Merkel ottivat isot aseet käyttöön ja vaativat uusmedian parempaa hallinnoimista.Obama aloittaa häpeilemättömällä itsekehulla ja jatkaa tuskastuttavaa änkyttämistä siitä kuinka ihmiset nykyään haluavat hallita omaa elämäänsä. Nuo häpeilemättömät ajatusrikolliset! Tähän hän tarjoaa ratkaisuksi parempaa teknologian hallinnointia ja globalisaatiota, mutta siten, että tavalliselle ihmiselle syntyy mielikuva paremmasta itsehallinnosta, siis sitä samaa mihin on totuteltu jo pidemmän aikaa ja täsmälleen päinvastoin mitä ihmiset haluavat.

Merkel jatkaa Obaman ajatusta omalla vaatimattomalla tyylillään ensin tunnustamalla uskollisuutta uudelle järjestykselle (uusi maailman järjestys on kiertoilmaus toisen maailmansodan jälkeen tapahtuneelle muutokselle jossa Yhdysvaltain johdolla maailmaa hallitaan "pehmeän tyrannian" periaattein johtamalla ihmisiä harhaan propagandan ja psykologisen "sodankäynnin" keinoin vapauksia pikkuhiljaa vähentäen), sekä toteaa hieman eri sanoin saman mitä Obama edellä. Merkel vertaa digitalisaatiota (tarkoittaen uusmediaa) kirjapainoon ja toteaa, että vei aikansa ennen kuin "oikea politiikka ja hallintamenetelmät sen varalle kehittyivät". 'Contain', 'manage' ja 'steer', voiko asiaa enää selvemmin ilmaista?

Nyt niitä oikeita ja tehokkaita hallintamenetelmiä etsitään kuumeisesti. Yksi jo hyvin yleisesti käytössä oleva keino on yksinkertaisesti tuulesta temmatuin perustein sulkea tili jota on käytetty "vääränlaisen" sanoman levittämiseen. Tämä johtaa pahimmassa tapauksessa elinkeinon menettämiseen, kun yhteys mahdollisiin asiakkaisiin katkeaa kertaheitolla, eikä kanavaa ole mahdollista yksipuolisesti enää avata, ja minimissäänkin sananvapauden riistämiseen. Tarkoitus pyhittää keinot, kun ajatusrikolliset ja nettiterroristit levittävät sopimatonta sanomaansa. Wunderbar!
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 165
No nyt oli niin hurjat jutut netissä, että EU aikoo laittaa lopun sellaiselle. Johan tätä villiä länttä on tässä jo katseltukin...

"Hurjimpia sosiaalisessa mediassa toteutettuja julkisuustemppuja nähtiin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, kun esimerkiksi runsaasti jaetussa viestissä väitettiin, että "paavi äänestää Donald Trumpia"."

Virkkunen on nimitetty Euroopan parlamentin teollisuusvaliokunnan "raportööriksi" laatimaan mietintö sosiaalisen median "alustojen", kuten Facebookin ja Twitterin, merkityksestä ja epäkohdista liittyen EU:n tulevien digimarkkinoiden luomiseen.

Virkkunen työskentelee yhteistyössä europarlamentin sisämarkkinavaliokunnan vastaavan selvittäjän kanssa. Valmista some-selvityksistä on määrä tulla keväällä samaan aikaan, kun Euroopan komissio julkistaa laajan digipakettinsa. Parlamentti puolestaan käsittelee mietintöjään kesäkuun täysistunnossa.

Virkkunen huokaa digiselvitysten olevan "erittäin tärkeitä", ja ne ovat myös erittäin herkkiä, sillä niillä sohaistaan syvällisesti kaikille netin käyttäjille tuttujen foorumien toimintaan.

EU:ssa on laajasti herätty haasteeseen, jonka suosituimmat nettialustat, kuten LinkedIn, sille aiheuttavat digimarkkinoita rakennettaessa, ja jo myös tällä hetkellä niiden silloin tällöin kyseenalaiseksi luonnehditun sisällön vuoksi.

Hurjimpia sosiaalisessa mediassa toteutettuja julkisuustemppuja nähtiin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, kun esimerkiksi runsaasti jaetussa viestissä väitettiin, että "paavi äänestää Donald Trumpia".

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) vertaa some-alustoja tavalliseen kauppaan, joka sekin on hänen mukaansa "alusta".

- Kauppiaalla on vastuu siitä mitä hän myy, ja samanlainen vastuu täytyy olla nettialustan pitäjälläkin, hän täräyttää.

Kalifornian lain alla

Suosituimpien sosiaalisen median alustojen suurimmat ongelmat EU:n kannalta liittyvät siihen, että länsirannikon firmoina niitä koskevat Kalifornian lait ja ne ovat lähes monopoliasemassa omilla alueillaan.

Periaatteessa niiden toimintaan voisi iskeä EU:n tiukalla kilpailulainsäädännöllä, mutta Virkkunen myöntää, että siihen nykyiset lait ovat liian hitaita.

Nettimailma huristelee hyvää vauhtia niiden edellä, ja Virkkunen joutuukin selvittelemään, voisiko kilpailulakeja "nopeuttaa", jotta jenkkialustojen epäkohtiin voitaisiin netissä puuttua.

EU:n 500 miljoonan kansalaisen digitaalisten markkinoiden luominen on ollut Suomenkin lempilapsi EU-hankkeiden joukossa. Myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kehuu suurprojektia toistuvasti puheissaan.

Mutta tiukasti amerikkalaisten omistuksessa olevat sosiaalisen median tärkeimmät toimijat heittävät isoja kysymysmerkkejä digimarkkinoiden päälle. Taipuvatko ne EU:n haluamiin määräyksiin? Asiasta ollaan varmasti kiinnostuneita jatkossa myös presidentti Donald Trumpin isännöimässä Valkoisessa talossa.JYRKI KARVINEN

http://www.iltalehti.fi/digi/201611202200029654_du.shtml
 
Liittynyt
18.11.2016
Viestejä
1 609
En nyt oikein osaa tähän mitään hyvin perusteltua pitkää kommenttia kirjoittaa mutta minusta tämä sarjakuva tiivisti asian aika kivasti:
Suomessa sananvapaus vaikuttaa tarkoittavan eriä mitä USA:ssa: Suomen perustuslaissa sananvapaus on "oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä."

Minun ymmärryksen mukaan se ei siis vain tarkoita että et joudu vankilaan mielipiteistäsi, mutta jos esimerkiksi saat potkut töistä jos kannatat tiettyjä mielipiteitä, se on sananvapauden rikkomista, koska silloin estää tämän ihmisen oikeutta ilmaista itseä.

Ruotsissahan tuollaista on tapahtunut paljon, että ihmiset jotka esimerkiksi kannattaa ruotsidemokraatteja, ovat saaneet potkut töistä. En sitten tiedä miten sananvapaus määritellään ruotsissa, että onko tuo sananvapauden rikkomista ruotsin lain mukaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 165
En nyt oikein osaa tähän mitään hyvin perusteltua pitkää kommenttia kirjoittaa mutta minusta tämä sarjakuva tiivisti asian aika kivasti:
En nyt oikein tiedä mitä tähän voisi vastata, mutta tämä kuva summaa ajatukseni:


"Vapaan maailman" johtajat kilvan tuomitsee vapaan tiedonvälityksen ja perustaa toimikuntia ym. miten sitä parhaiten rajoittaisi, mutta kyse ei ole sananvapauden rajoittamisesta, koska hauskassa sarjakuvassa niin annettaan ymmärtää. Pitäisikö tästä päätellä, että mielivalta on sananvapautta niin kauan kuin mielipiteiden esittämisestä ei joudu vankilaan. Jos tuo pitää paikkansa, niin sananvapautta tulemme saamaan roppa kaupalla. Harmi, että emme täällä Wunderlandiassa aivan yltäneet tuollekaan tasolle, kun sitä jo aletaan rajoittamaan entisestään. Sitä en käsitä miksi kukaan viitsii puolustella kehistystä. Kuka siitä hyötyy joidenkin sikojen lisäksi?

"Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." Sama menee nähtävästi myös ideoihin.
 

Aihio Sekasorto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 264
Ruotsissahan tuollaista on tapahtunut paljon, että ihmiset jotka esimerkiksi kannattaa ruotsidemokraatteja, ovat saaneet potkut töistä. En sitten tiedä miten sananvapaus määritellään ruotsissa, että onko tuo sananvapauden rikkomista ruotsin lain mukaan.
Ruotsissa on ymmärtääkseni mies saanut potkut siitä, että laittoi Suomen ilmavoimien logon fabossa taustakuvakseen. Joku voi korjata jos uutisankka :kahvi:

Edit: Ei ollut ankka:

http://www.ts.fi/uutiset/maailma/81...ruotsalaisen+jaakiekkoseuran+puheenjohtajalle
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
598
Sattuuhan noita paremmissa piireissäkin, antoihan Suomi Charles de Gaulle:lle mitalin joskus
1950-1960luvulla jossa oli hakaristi siihen suomalaiseen suuntaan. Ei tiettävästi tykännyt kovasti.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Gaulle

Yritin etsiä lähdettä tuolle jutulle netistä, mutta yrittävät varmaan lakaista noloa tapahtumaa
historian maton alle. Hyvää ulkopolitiikkaa siis ja kovaa autismia ihan ylimmältä johtotasolta täältä suomesta.

Edit: eikun joo, ovat vain siivonneet tuon mitalin muotoilua jälkeenpäin.
Siellä se De Gaulle komeilee listassa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suome...a_ovat_saaneet_ritarikunnan_arvon_.28ketju.29

Itseasiassa, tuo mitalinantolista on suuri hupilista. Katsokaas kuka siellä viimeisenä
komeilee! En spoilaa kattokaa listaa itse... ihme että mitalia ei olla jaettu ainakaan 8vuoteen.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 070
Suomessa sananvapaus vaikuttaa tarkoittavan eriä mitä USA:ssa: Suomen perustuslaissa sananvapaus on "oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä."

Minun ymmärryksen mukaan se ei siis vain tarkoita että et joudu vankilaan mielipiteistäsi, mutta jos esimerkiksi saat potkut töistä jos kannatat tiettyjä mielipiteitä, se on sananvapauden rikkomista, koska silloin estää tämän ihmisen oikeutta ilmaista itseä.
Kerropa minulle miten se on ennakolta estämistä, jos idiootiksi osoittautuneelle kaverille annetaan monoa persuuksiin? Ja ihan samanlailla se idiootti voi työttömänäkin jatkaa sitä huutelemista. IMHO sarjakuva pätee ihan hyvin täälläkin.

e: Otin viimeisen kappaleen vekeen lainauksesta, ei liity tähän.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
46
Pidän Halla-ahon tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan edelleen silkkana vitsinä, ainakin kyseisestä kirjoituksesta, eikä nyt oikein mene meikän oikeustajuun Tynkkysen eikä Hakkaraisenkaan syytteet, ainakaan niistä jutuista mistä syytteiden on kerrottu tulleen.

Tästä huolimatta on pakko sanoa, että Terhi Kiemungille toivon todellakin tuomiota. Jos on todella niin dorka, että menee ja tekee omista kirjoituksistaan tutkintapyyntöjä, niin siitä on syytä jo rankaista, ja ankaralla kädellä. Mää kirjottamassa nettiin pikku hiivoissa paskaa ja sitten vaatimassa niitä poliisin tutkittavaksi. :bored:
 

k0tival0

Under ᵈᵉConstruction
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
128
Tästä huolimatta on pakko sanoa, että Terhi Kiemungille toivon todellakin tuomiota. Jos on todella niin dorka, että menee ja tekee omista kirjoituksistaan tutkintapyyntöjä, niin siitä on syytä jo rankaista, ja ankaralla kädellä. Mää kirjottamassa nettiin pikku hiivoissa paskaa ja sitten vaatimassa niitä poliisin tutkittavaksi. :bored:
Kiemungin mahdolliset vaikuttimet ovat ihan ymmärrettäviä. Paitsi että teolla tuodaan esille tällaisten "rikosten" ongelmallisuutta mm. tulkinnanvaraisuuden suhteen, niin vanha passiivisen vastarinnan taktiikka on käyttää byrokraattista järjestelmää sitä itseään vastaan. Jos nyt yhtäkkiä vaikkapa 1000 ihmistä "ilmiantaisi" omat taikka toistensa kirjoitukset, ja vaatisi kaikkea tehtäväksi protokollan mukaan pallotellen dokumentteja eri instansseissa (koska oikeusvaltiossahan tässä ollaan), niin siinä olisi taas ajatuspoliisille tutkittavaa hetkeksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 278
Ajatuspoliisi on Suomessa totta. Kirjaimellisesti. 
Viimeksi muokattu:

Ryydike

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
04.11.2016
Viestejä
970
Ajatuspoliisi on Suomessa totta. Kirjaimellisesti.

Ilmiantakaa tämä propagandasyöpälainen Youtubelle ja antakaa negatiivinen peukku. Posliinit ovat petosyöpää!

Propagandapläjäystä ei voi kommentoida. Virkanilkit eivät näköjään kestä palautetta!
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
247 592
Viestejä
4 321 329
Jäsenet
72 052
Uusin jäsen
Naxed

Hinta.fi

Ylös Bottom